Airco’s en ventilators met iPhone-bediening: dit zijn je opties
Extra verkoeling in huisBij warm weer is het voor sommige mensen maar beter om binnen te blijven. Dat geldt vooral voor kwetsbare groepen zoals ouderen. Gelukkig zijn er allerlei oplossingen om het voor hen én jezelf extra comfortabel te maken. Bijvoorbeeld met airconditioning of een ventilator. Die apparaten kun je steeds vaker op afstand bedienen, door gebruik te maken van slimme opties voor je airco en ventilator. Wij hebben de mogelijkheden voor je op een rijtje gezet:
Check ook onze lijst met hittegolf-apps voor iPhone om te ontdekken hoe je op andere manieren het hoofd koel houdt.
Bestaande airco slim maken
Heb je al vaste of mobiele airconditioning, dan is het een fluitje van een cent om deze slim te maken. Zeker als je een afstandsbediening bij je airco hebt, is de kans groot dat dit met infrarood (IR) werkt. Je kunt dan een slimme aircobediening aanschaffen, die alle opdrachten vanuit de Woning-app of een ander apparaat doorstuurt naar het apparaat. Je kunt kiezen uit modellen van Tado, Netatmo, Sensibo en Aqara.
Onze keuze: Tado slimme aircobediening
Heb je al airconditioning in huis hangen, dan zou het zomaar kunnen dat deze ook samenwerkt met de slimme aircobediening van Tado. Dit kastje hang je aan je muur en staat in verbinding met je airco, net als de gewone afstandsbediening van je airconditioner. Heb je een airco met infraroodafstandsbediening, dan werkt deze ook gewoon met de slimme aircobediening van Tado. De airco kan dan bijvoorbeeld automatisch aan- of uitgezet worden op basis van je locatie, zodat je er zelf geen omkijken meer naar hebt.
Je bekijkt in de app de huidige status van je huis en bespaart ook nog eens energie. Let wel even op dat je de juiste versie te pakken hebt: sommige winkels hebben nog versie V2, maar voor HomeKit-ondersteuning heb je V3+ nodig. We hebben meermaals iets geschreven over de Tado Airco-bediening V3+ met HomeKit (en gebruiken ‘m zelf ook). Een aanrader!.
Lees ook onze review van de Tado V3+ slimme aircobediening
Netatmo slimme aircobediening
Relatief nieuw is deze Netatmo slimme aircobediening met HomeKit. Deze is geschikt voor vrijwel elke bestaand airco die op afstand aan te sturen is. Het werkt op dezelfde wijze als de Tado, maar dan in een heel ander design. Het accessoire van Netatmo heeft een langgerekte vorm in de kleur zwart. Na aansluiten kun je de temperatuur op elk moment aanpassen, ook op afstand. Zo kun je koelen of verwarmen voordat je thuiskomt, door handmatig in te schakelen of te automatiseren met behulp van HomeKit.
Naast Apple HomeKit is er ook ondersteuning voor Amazon Alexa en Google Home. Verder kun je gebruik maken van de Netatmo Home + Control-app die al langer in gebruik is voor de andere smart home-producten van het Franse merk. Door een vijftal vragen te beantwoorden kun je de intelligente besturing op weg helpen. De Eco-Assist-functie gaat er vervolgens voor zorgen dat je geen energie verspilt, door airco op basis van geolocatie in en uit te schakelen. Lees onze review van de Netatmo aircobediening als je meer wilt weten.
Sensibo Sky en Air
Met Sensibo kun je elke airconditioner slim maken. De tweede generatie Sensibo Sky is volgens de fabrikant in een minuutje te installeren en zorgt ervoor dat je je bestaande airco overal kunt bedienen. Het is daarom een goed alternatief voor Tado en Netatmo. Daarnaast kun je de iets goedkopere Sensibo Air aanschaffen.
Het idee bij de Sensibo Sky dat je de temperatuur en de luchtvochtigheid op afstand in de gaten kunt houden en aanpassen. Je kunt bijvoorbeeld je airco automatisch aan zetten voordat je arriveert, door gebruik te maken van geofencing. Ook kan de airco automatisch uitschakelen als de laatste persoon het huis verlaat. Sensibo bespaart energie en betaalt zichzelf terug, zo beloven de makers. Het werkt helaas niet met HomeKit, maar wel met Amazon Alexa en Google Home. Zo kun je zeggen: “Alexa, turn on living room” of: “OK Google, turn off the bedroom”. Werkt met elke airco of warmtepomp met afstandsbediening.
De Sensibo Air is voor Apple-gebruikers nog iets aantrekkelijker, omdat er HomeKit-integratie in zit. Dat is bij de Sensibo Sky niet het geval. De installatie via de Sensibo-app gaat erg vlot en ondersteuning kun je krijgen van het Sensibo-team via Facebook.
Bekijken:
Aqara Hub M2 (voor aircobediening)
Met de Aqara Hub M2 kun je allerlei apparaten aansluiten en toevoegen aan je smart home. Met de hub schakel je infrarood-apparaten handmatig aan en uit dankzij de 360 graden-infraroodbediening. Dit werkt niet alleen met ventilatoren, televisies en allerlei andere apparaten die met een afstandsbediening aan te sturen zijn, maar ook met airco’s. Check wel even goed of het werkt met jouw type airco. Het mooie van deze hub is dat het een veelzijdige oplossing is, die je voor veel meer kunt gebruiken dan alleen het aansturen van de airconditioning. Dus je hebt er altijd iets aan, ook als je verhuist naar een andere woning zonder airco.
BroadLink smart home bediening
BroadLink doet iets vergelijkbaars als Tado. Met de hubs van BroadLink, zoals de RM4 mini, kun je apparaten met infrarood bedienen vanaf je iPhone. De apparaten staan via de BroadLink RM4 mini in verbinding met je iPhone.
Het werkt met tv’s, maar ook airco’s, ventilators en andere apparaten met infrarood. Hij werkt met de Google Assistent en Amazon Alexa, maar ook met Siri via Siri Shortcuts. HomeKit-ondersteuning is er dus niet.
Bekijken: BroadLink RM4 mini bij Amazon (ca. 30 euro)
Mobiele airco’s met app
Je zou ook kunnen kiezen voor een mobiele airco waar al een iPhone-app bij zit. Hierbij weet je zeker dat je het vanaf je iPhone kunt bedienen. Nadeel is wel dat je de meeste instellingen via de app van de fabrikant moet regelen, waardoor je afhankelijk bent van updates. Wordt de app niet meer bijgewerkt door de fabrikant, dan kan het zijn dat het op termijn niet meer goed werkt. Ook weet je bij airco’s met app niet altijd of HomeKit wordt ondersteund. Sterker nog: de merken die we hier bespreken (Honeywell en DUUX) werken alleen met Amazon Alexa en Google Assistant.
Honeywell mobiele airco met app
Honeywell heeft mobiele airco’s die een stuk goedkoper zijn dan de modellen van Duux die we verderop bespreken. Deze hebben ongeveer hetzelfde koelvermogen, dat begint bij 14K BTU/h, voor ruimtes van 40 m2. Voor grotere ruimtes zijn er iets duurdere exemplaren.
Je bedient deze Honeywell met de app of met de spraakassistenten van Google en Amazon. Om het drukkende gevoel van klamvochtige lucht te voorkomen hebben deze airco’s een ontvochtigingsfunctie. Is het niet zo heel warm, maar wil je wel een lekker briesje? Dan is er ook de ventilatiefunctie, waarbij de aanwezige lucht wordt rondgeblazen maar niet wordt gekoeld. Grootste nadeel van deze mobiele Honeywell-airco’s is het geluid: met 65 decibel zijn ze relatief luid. Ook goed om te weten: de afvoerslang heeft een lengte van 120 centimeter.
Duux North en Blizzard
De mobiele airco van Duux is er in meerdere varianten: 14K BTU/h voor ruimtes tot 38 vierkante meter en 18K BTU/h voor ruimtes van 46 vierkante meter. Deze airco werkt niet met HomeKit of Siri, maar wel met de spraakassistenten van Google en Amazon, zodat je hem op afstand kunt bedienen. Naast koelen kan de airco ook een verkoelend briesje creëren met de ventilatorstand.
Is het binnen erg klam, dan kun je de ontvochtigingsmodus gebruiken zodat het warme drukkende gevoel wat verdwijnt. ‘s Nachts gebruik je de nachtmodus, die minder lawaai maakt. Bedienen op afstand kan ook met de Duux-app. Je kunt kiezen uit donkergrijs of wit en er is een speciale uitvoering die ook kan verwarmen.
Daarnaast is er de Duux Blizzard voor wat kleinere ruimtes en diverse Duux-ventilatoren, vaak ook met appbediening.
Bekijken:
Vaste airco’s met app
De mooiste oplossing is als je airco als is ingebouwd, zodat de afvoer mooi kan worden weggewerkt en je geen slang uit het raam hoeft te hangen. Deze zijn ook wat zuiniger dan mobiele airco’s. De meeste vaste airco’s kun je wel automatiseren met de aircobediening van Tado, Netatmo en andere oplossingen die we aan het begin van dit artikel hebben genoemd. Wil je een airco die standaard al met een app werkt, dan kun je bijvoorbeeld terecht bij LG en Misubishi. Deze airco’s moeten meestal door een installateur worden ingebouwd en zijn daardoor ook wat duurder.
LG-airco’s met Smart ThinQ
LG maakt onder andere split-unit airconditioners die te bedienen zijn met een iPhone-app. Op veel modellen zit wifi-connectiviteit, waardoor je ze met de Smart ThinQ-app kunt aansturen, ook op afstand. Er is geen ondersteuning voor HomeKit, wel Amazon Alexa en Google Assistent. Op deze pagina vind je meer informatie. Het plaatsen van de airconditioning zal vaak moeten gebeuren door een installatiebedrijf, want gangbare elektronicawinkels verkopen deze connected airco’s meestal niet.
Zoek je echt iets bijzonders, dan heeft LG ook de ArtCool Gallery airconditioner. Deze heeft niet de traditionele langgerekte vorm, maar is vierkant. Je kunt hier verschillende afbeeldingen op laten vertonen via de LG ThinQ-app. Het apparaat heeft een in eigen huis ontwikkelde dual invertor-compressor. De koeling gebruikt 70 procent minder stroom dan een conventionele airco. Ook zit er de LG AI Dry-functie op, dat ervoor zorgt dat eventueel vocht in de airco wordt afgevoerd. Er is ook een voorganger van dit product, maar daar moest je de gedrukte foto’s nog handmatig in schuiven (zie hieronder).
Mitsubishi: Smart M-Air en Airconwithme
De Smart M-Air is een wifi-controller van Mitsubishi. Hiermee kun je de airco bedienen via een app op je smartphone op tablet. De wifi-controller is in de binnenunit te integreren en wordt daarbij onzichtbaar weggewerkt. Via de app kun je overal ter wereld je airco bedienen, mits je een werkende internetverbinding hebt. De app geeft ook de actuele binnen- en buitentemperatuur aan en toont het energieverbruik. Mitsubishi-units zijn niet standaard voorzien van een wifi-controller. Je kunt wel een Smart M-air wifi-controller inbouwen in modellen uit de SRK, SRF en SRR serie.
Je kunt deze Mishubishi-airco’s aanschaffen via je installateur.
Airconwithme is een app die je kan gebruiken in combinatie met allerlei airco’s van het bekende merk Mitsubishi. Dit zijn grote airco’s die door erkende installateurs ingebouwd worden. Deze optie is daardoor minder gangbaar als je nu nog op zoek bent naar nieuw te installeren airconditioning, maar komt wel van pas als je al een geschikte airco hebt. Met de app kun je je airco inschakelen, de temperatuur instellen, scenes en timers activeren en meer.
Op de website van Mitsubishi vind je meer info.
Ventilator met appbediening
Bij een airco wordt koude lucht de kamer in geblazen. Je kunt echter ook voor wat verkoeling zorgen met een ventilator, die in feite de lucht alleen wat rondblaast. Er zijn ventilatoren met iPhone-app, zoals de bekende Dyson-modellen, maar mocht je die niet kunnen vinden of te duur vinden dan is er ook een goedkope oplossing: gebruik een slimme stekker!
Lekker goedkoop: standaard ventilator met slimme stekker
Naast de producten die we hierboven besproken hebben, kan je ook bijna elke ventilator op een slimme stekker met HomeKit aansluiten. In de Woning-app heb je dan de optie om het type apparaat te kiezen dat op de stekker aangesloten is, waaronder een ventilator. Met een passend icoontje is het accessoire makkelijk te herkennen, terwijl je ook Siri kan gebruiken met het commando ‘Zet de ventilator aan’. Op deze manier regel je ook op afstand je ventilator in huis.
De Eve Energy en Philips Hue Smart Plug zijn goede keuzes voor een slimme stekker, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer. Een pluspunt is dat je alles met HomeKit kunt bedienen. Ventilatoren werken vaak met een simpel aan/uit-systeem. Zet de stekker aan en de ventilator begint meteen te draaien. Wat je niet kunt doen is de snelheid van de ventilator regelen; dat kan alleen door naar de ventilator toe te lopen en aan de knoppen te draaien. Ook het zwenkgedrag zul je moeten regelen via het apparaat zelf.
Dyson ventilatoren en luchtreinigers
Dyson is één van de bekendste merken als het gaat om ventilators en luchtreinigers. Veel modellen werken ook nog eens samen met de Dyson Link-app. HomeKit-ondersteuning is er niet, maar je kunt wel Siri Opdrachten voor gebruiken. Eventueel kun je de Dyson met HomeBridge of met Homey compatibel maken voor smart home-aansturing. Daarnaast biedt Dyson ondersteuning voor Amazon Alexa.
De Dyson Pure/Purifier Cool (verkrijgbaar voor rond de €600) is een stille ventilator, die in twee formaten beschikbaar is. De kleine tafelventilator plaats je op een kastje of tafel, terwijl de torenventilator gewoon op de grond staat. Deze ventilator geeft verkoeling en controleert tegelijk de luchtkwaliteit. Het is bovendien een luchtreiniger die gassen en allergenen verwijdert. Er is een nachtmodus en sleeptimer, zodat je ermee in slaap kan vallen bij warme en klamme nachten.
Met de Dyson Link-app kun je een schema maken, zodat de ventilator automatisch aan gaat als dat nodig is. Je kan hem ook op afstand bedienen, zodat je in een koelere omgeving thuis komt. Er zijn verschillende kleuren beschikbaar. De prijs van de tafelversie ligt iets lager dan die van de torenvariant.
Er zijn speciale varianten die vocht en formaldehyde uit de lucht halen, dus ook geschikt als je specifieke problemen hebt.
Dyson heeft ook ventilatoren waarmee je zowel kan verwarmen als verkoelen, de Dyson Pure Hot+Cool (zie review). Die zijn niet meer zo gemakkelijk verkrijgbaar, maar wellicht kun je er eentje tweedehands vinden.
Princess Smart Torenventilator
Princess is niet een merk waar je meteen aan denkt bij smart home-producten, maar deze Nederlandse budgetfabrikant heeft wel degelijk een ventilator die je met de iPhone kunt bedienen. De Smart Torenventilator bestuur je via de HomeWizard Climate-app, Alexa of Google Assistent. Ook kun je tijdschema’s instellen, de windsnelheid aanpassen of de ventilator in- en uitschakelen. Zet je de ventilator in de slaapkamer neer, dan kun je gebruik maken van de timerfunctie, zodat hij niet de hele nacht blijft blazen. De timer is instelbaar van 1 tot 8 uur. Er zijn verder drie standen: normaal, natuurlijk en slaapmodus. Bij de slaapmodus zal de windsnelheid langzaam afgebouwd worden. De natuurlijke stand bootst de wind buiten na, dus afwisselend sterk en minder sterk.
De Princess 350000 Smart Torenventilator heeft LED-indicatoren voor de luchtstroomsterkte. Hij kan 80 graden zwenken en heeft een ingebouwde motor van 50 Watt. Ben je in het bezit van de Smartwares PRO Series Link, dan kan je de Princess Torenventilator ook toevoegen aan je slimme huis, zodat je slimme kleurlampen, rook- en watermelders en stekkers kunt meenemen in je automatiseringen. Ook dit is geen HomeKit, maar als je hiermee een smart home wil samenstellen, kan het.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!