Maak je tv-kamer slimmer met deze accessoires
Slimme tv-kamer: maak alles rondom je televisie slim
Overal in huis kun je smart home-producten gebruiken, ook rondom de televisie. We hebben een aantal smart home-producten voor je verzameld, waarmee je je tv-hoek een upgrade geeft, met beter geluid, betere verlichting en meer. Zo creëer je je eigen slimme tv-kamer.
#1 HomeKit-televisie
Een HomeKit-televisie hoeft natuurlijk niet, maar wil je het liefst alles met HomeKit bedienen dan is het tegenwoordig ook mogelijk om televisies met HomeKit-ondersteuning aan te schaffen. Je kunt dan het in- en uitschakelen van de televisie regelen met een automatisering in HomeKit. LG en Sony zijn de beste keuze als je een televisie met HomeKit zoekt. Samsung biedt wel ondersteuning voor AirPlay 2, maar geen HomeKit.
Heeft jouw televisie geen HomeKit, dan kun je deze ook aansluiten op een slimme stekker om energie te sparen. Je kan dan alsnog je tv in- en uitschakelen met Siri. Een overzicht met slimme stekkers met HomeKit vind je in een apart artikel.
Bekijken:
- LG-televisies met OLED
- LG-televisies met LED/LCD (goedkoper)
- Sony-televisies met OLED
- Sony-televisies met LED/LCD (goedkoper)
#2 Verlichting rondom je tv
Je hebt verschillende mogelijkheden om de verlichting rondom je tv te verbeteren. Bij een Philips Ambilight-tv zit er al meteen verlichting ingebouwd, maar er zijn veel meer mogelijkheden. Zo kun je met een slimme knop zoals de Hue Tap Dial zorgen dat er met een druk op de knop een gezellige scene wordt ingeschakeld zodra jij films wilt kijken.
Voor de verlichting zelf zijn er meerdere mogelijkheden. Dit raden wij aan:
- Een lichtslang zorgt voor een subtiele verlichting achter of onder je tv-kast. Kies bijvoorbeeld de Philips Hue Play gradient lightstrip die je achterop de tv plakt.
- Een Philips Hue Play lichtbalk leg je gemakkelijk achter de tv neer.
- De Philips Hue Signe-lampen staan mooi in de tv-hoek.
- Met de Philips Hue HDMI Sync Box stem je de verlichting af op de inhoud van het tv-scherm.
Je hoeft natuurlijk niet voor Philips Hue te kiezen. In onze gids voor slimme verlichting vind je nog veel meer aanbieders die lichtslangen en lampen maken. Denk bijvoorbeeld aan de goedkope lampen van het Lidl Smart Home-systeem. Het assortiment van Philips Hue is echter zeer uitgebreid en bevat allerlei producten die goed in je tv-kamer passen. Zeker als je de Philips Hue Sync Box aanschaft, waarmee je de kleuren kunt aanpassen op wat er op het tv-scherm te zien is.
#3 Beter geluid op je tv
De speakers van je tv geven misschien wel redelijk geluid, maar wil je het geluid flink upgraden met een surround systeem, dan kan dat bijvoorbeeld met een AirPlay 2-speaker zoals die van Sonos. Voor een surround systeem op basis van Sonos heb je het volgende nodig:
- Soundbar: Sonos Ray, Beam of Arc
- Surroundspeakers: Sonos Era 100 of 300
- Diepe tonen: Sonos Sub (optioneel)
Maar je zit zeker niet vast aan Sonos, want je vindt ook soundbars en bijbehorende surroundspeakers van Bose, JBL, Samsung, LG en Sony. Deze merken bieden de meeste keuze. Zoek je iets specifiekers, kijk dan eens naar Bowers & Wilkins, Denon, Harman Kardon, Philips of Yamaha.
Soundbar
De meeste mensen kiezen tegenwoordig voor een Sonos Beam, maar je kunt ook de goedkopere Sonos Ray of het topmodel Sonos Arc nemen. Hoe duurder, hoe beter het geluid, maar afhankelijk van de grootte van de kamer heb je niet altijd het duurste model nodig. Daarnaast zou je kunnen kijken naar soundbars van andere merken.
Prijzen Sonos Ray
Prijzen Sonos Beam 2
Prijzen Sonos Arc
Surroundspeakers
De volgende Sonos-speakers zijn geschikt om in een surround systeem te gebruiken:
- Sonos Era 100 of 300
- Sonos One / One SL / Play:1 (eerdere modellen)
- IKEA Symfonisk (goedkoper)
Je hoeft natuurlijk niet de allernieuwste speakers van Sonos te kopen; het werkt ook prima met eerdere modellen zoals de Sonos One (SL). Wel moet je altijd twee identieke speakers met elkaar combineren. Het is niet mogelijk om twee verschillende speakers met elkaar te mixen.
Je zou ook speakers van derden kunnen gebruiken, die je met een Sonos Amp of Sonos Connect:Amp aansluit. Je hebt geen Sonos-speakers met microfoon nodig bij gebruik met een soundbar, dus de Sonos One SL is ook prima als je die nog hebt staan. Je kunt ze ook tweedehands kopen.
Prijzen Sonos Era 100
Prijzen Sonos Era 300
Subwoofer
De Sub verbetert de diepe tonen bij explosies en andere zware geluiden. Je kunt deze koppelen met je Beam, Ray of Arc en verbetert hiermee de lagere frequenties. Je kunt de Sub neerzetten op een manier die jij wil, ook op z’n kant of plat onder de zitbank. Er is keuze uit twee modellen: de Sonos Sub Gen 3 is het grote model met vierkante behuizing en de Sonos Sub Mini is een kleinere variant in de vorm van een cilinder.
Prijzen Sonos Subs (alle modellen)
#4 Apple TV voor apps en meer
Bij een slimme tv-kamer horen ook apps. Hoewel de meeste smart-tv’s tegenwoordig ook allerlei apps en slimme functies bieden, is een Apple TV toch van toegevoegde waarde. Zo vinden wij de interface en de werking van apps prettiger op de Apple TV dan op de systemen van smart-tv’s. Bovendien vind je hier ook apps die niet op alle televisies beschikbaar zijn, zoals Disney+, Apple Music en Spotify. Een ander voordeel is dat je meteen AirPlay kan gebruiken en dat je je foto’s kan bekijken op het grote scherm.
Bovendien heb je toch al een Apple TV (of HomePod) nodig om je HomeKit-apparaten op afstand te kunnen bedienen. Je Apple TV is namelijk een HomeKit-hub. Dit heb je ook nodig voor automatiseringen. Als je alles rondom je televisie slim wil maken en automatiseren met HomeKit, is de Apple TV verreweg de goedkoopste oplossing. En ook handig: je kan Siri op de Apple TV gebruiken om je HomeKit-apparaten te bedienen. Je zet daarmee bijvoorbeeld het licht aan of uit.
Je kan kiezen uit het eerdere model Apple TV HD of de Apple TV 4K, die inmiddels in drie generaties is verschenen. Laatstgenoemde biedt niet alleen ondersteuning voor 4K-resolutie, maar ook HDR10, Dolby Vision en Dolby Atmos. Bovendien is de chip nieuwer, waardoor games van bijvoorbeeld Apple Arcade soepeler draaien. We raden daarom aan om voor een wat nieuwere Apple TV te kiezen. Bekijk meer verschillen tussen de Apple TV’s in ons overzicht.
Prijzen Apple TV 4K (2022)
#5 Stekkerdoos voor al je andere apparaten
Rondom je televisie heb je natuurlijk nog veel meer apparaten: je televisiekastje met al je zenders, een spelcomputer, misschien nog een Blu-Ray-speler of andere apparaten die in de buurt van je televisie staan. Ook deze spullen kun je deel uit laten maken van je slimme tv-kamer. Veel mensen hebben een stekkerdoos achter de tv liggen, dus je kan hier net zo goed meteen een slimme variant van maken. Zo kan je in één klap alles rondom je televisie in- of uitschakelen of individueel bedienen. Een voorbeeld van zo’n slimme stekkerdoos is de Eve Energy Strip, maar er zijn ook goedkopere producten van Refoss/Meross en Koogeek.
Wil je nog meer kamers in huis slim maken? Kijk dan eens naar deze ideeën:
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Smart Home
Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, slimme deursloten, speakers, slimme stekkers, AirPlay-televisies en andere connected apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit. Ontwikkelingen zoals Thread en Matter zorgen voor een beter bereik en beter samenwerken tussen de verschillende protocollen.
- Smart Home special
- HomeKit: het complete overzicht
- HomeKit-producten kopen in Nederland
- Alles over Philips Hue
- Alles over Aqara smart home-apparaten
- Eve: accessoires voor HomeKit
- Tado: alles over slimme thermostaten en meer
- Netatmo: alles over dit smart home-merk
- IKEA Tradfri-lampen en accessoires
- Slimme verlichting
- Wat is Matter?
- Matter FAQ
- Thread voor smart home