Smartphoneverslaving apps

De beste apps om je smartphoneverslaving mee aan te pakken

Kijk je de hele dag naar je iPhone en denk je er ook aan op momenten dat je er niet mee bezig bent? Misschien is het dan tijd om te minderen. Ontdek in deze lijst vijf apps om je smartphoneverslaving aan te pakken.

Smartphoneverslaving aanpakken met apps

Je leest er steeds meer over: mensen zijn in toenemende mate verslaafd aan hun telefoons. Vreemd is dat niet, want de apparaten nemen een steeds centralere rol in onze levens in. Ze zijn natuurlijk nodig voor werk, maar we onderhouden er ook onze sociale contacten mee en soms is het ook wel lekker om even dom door video’s van anderen te scrollen. Met de Schermtijd-functie ontdek je misschien wel dat je je iPhone honderden keren per dag oppakt. Je bent niet te enige: steeds meer onderzoeken maken duidelijk dat mensen met hun smartphone vergroeid zijn en best behoefte hebben om wat te minderen. Wij gaan je daarbij helpen! Dit zijn volgens ons de beste apps tegen smartphoneverslaving.

Ook techbedrijven bieden steeds meer functies om gebruikers meer tools in handen te geven. Facebook, Instagram en YouTube bieden bijvoorbeeld inzicht in de tijd die je in de app doorbrengt, of geven je de mogelijkheid om een maximum gebruiksduur in te stellen. Apple heeft dit sinds iOS 12 centaal geregeld met de functies het aantal Schermtijd en applimieten. Maar ook met apps van derden kun je kijken hoe vaak je je telefoon gebruikt en daar verandering in brengen.

Lees ook onze tips tegen iPhone-verslaving, met 12 manieren om iets aan je verslaving te doen:

Bekijk ook
12 tips om je iPhone-verslaving aan te pakken

12 tips om je iPhone-verslaving aan te pakken

Smartphones en de apps die erop staan kunnen behoorlijk verslavend zijn. Heb je ook last van iPhone-verslaving, dan kun je er iets aan doen met deze 12 tips!

Forest

Nog zo’n app die erop gericht is je op vriendelijke wijze te helpen minder je telefoon te gebruiken is Forest. Stel dat je even moet studeren, maar je weet van jezelf dat je tijdens het studeren constant afleiding zal zoeken door je smartphone even op te pakken. Dan kan je Forest starten en instellen hoe lang je pauze wil nemen. De app vraagt je dan een virtueel zaadje te planten, dat uit kan groeien tot een boom. Dat laatste gebeurt alleen als je je telefoon met rust laat. Mocht je in de verleiding komen om de app te verlaten, dan zal je boompje verwelken en uiteindelijk afsterven. Maar slaag je erin je doel te halen, dan heb je een boom om toe te voegen aan je virtuele bos. De gedachte is dat je je op deze manier verantwoordelijk gaat voelen voor je virtuele bomen en zo aangemoedigd wordt je telefoon even links te laten liggen en je te richten op wat er echt toe doet.

Unpluq

Unpluq is ontstaan op de TU Delft, met als insteek dat mensen weer baas over hun smartphone worden (in plaats van andersom). Via Kickstarter haalde het project 10.000 euro op om een usb-stick te maken waarmee je afleidende apps kon blokkeren. Tegenwoordig is de app met z’n tijd meegegaan en werkt met NFC-tags. In de Unpluq-app kun je het gebruik van bepaalde apps beperken, bijvoorbeeld als je TikTok alleen in de avonduren wil gebruiken. De app is dan overdag geblokkeerd. Wil je de app toch gebruiken dan moet je de felgele tag tegen de NFC-lezer van de iPhone houden. Die extra handeling zou volgens de makers een zodanige psychische drempel moeten opwerpen, dat je er liever vanaf ziet.

In een eerdere versie van de app moest je een tijdrovende opdracht doen om toch bepaalde apps te kunnen gebruiken, bijvoorbeeld het aantikken van stippen of het scannen van een bepaalde QR-code die je op een moeilijk bereikbare plaats hangt. Lees ook ons artikel over de Unpluq-tag.

Bekijk ook
Unpluq wil je met een NFC-tag van je smartphoneverslaving afhelpen

Unpluq wil je met een NFC-tag van je smartphoneverslaving afhelpen

De Nederlandse start-up Unpluq denkt dé oplossing gevonden te hebben tegen smartphoneverslaving. De Unpluq Tag werkte al op Android-telefoons maar sinds iOS 16 is het technisch gezien ook mogelijk om de tag op iPhones te gebruiken.

Flipd

Ook Flipd vraagt je om een tijdje niets met smartphone te doen. Deze app biedt een gratis en een betaalde versie. Binnen de gratis variant beschik je over een instelbare timer, die je dwingt om even niets met je telefoon te doen. Zo hopen de ontwikkelaars dat je die tijd in je studie, werk of rust steekt. Voor elk van die doelstellingen kan je een aparte timer zetten en zo zien hoeveel van je tijd je beter besteed hebt. Om je te helpen ambitieuze doelen te stellen, kan je je bij groepen voegen en zien hoeveel tijd je samen met andere mensen bespaard hebt. Ook kan je van de app vragen om even helemaal geen notificaties door te laten, zodat je tijdens het gebruik van Flipd minder snel in de verleiding komt even je telefoon te pakken. De premium-versie van de app, die een paar euro per maand kost, biedt je onder meer persoonlijke trainingen en de mogelijkheid om schema’s op te stellen zodat je telefoon automatisch geblokkeerd wordt.

Screen Time

Kinderen die niet meer buitenspelen, maar wel de hele dag naar het schermpje van hun telefoon kijken. Veel ouders maken zich er zorgen over en het is dan ook niet vreemd dat er tal van apps zijn ontwikkeld om het smartphonegebruik van kinderen in te perken. Screen Time is een van die apps. Binnen de gratis versie kan je in de gaten houden hoeveel tijd je kinderen op hun telefoon doorbrengen. Ook kan je ze van een afstandje vragen om hun toestel even neer te leggen en lekker buiten te spelen of thuis wat klusjes op te knappen. In de premiumversie, die vanaf een paar euro per maand beschikbaar is, kan je ook instellen hoeveel tijd je kinderen maximaal op hun apparaat kunnen zitten. Let bij dit soort apps wel op hoe het met de gebruikersvoorwaarden en permissies zit, want soms zijn al die functies om kinderen in de gaten te houden niet zo goed voor je privacy.

Beeminder

Dit is er eentje die je misschien niet zo snel gaat gebruiken – omdat het je geld gaat kosten. Is het je niet gelukt om af te kicken met bovenstaande apps, dan is Beeminder misschien een oplossing. Net zoals bij de andere genoemde apps kies je zelf je doel. Wil je je smartphone gebruiken op momenten dat dit niet is toegestaan, maar schrijft de app een paar euro van je creditcard af. En dat is geen grap. Als dat geen stok achter de deur is? Lukt het nog steeds niet, dan zit er niets anders op dan een afkickkliniek opzoeken.

Met Schermtijd kun je de hoeveelheid tijd die je op de iPhone doorbrengt verminderen. Je vindt deze functie sinds iOS 12 op de iPhone en iPad.

Bekijk ook
Schermtijd in iOS: zo voorkom je smartphoneverslaving

Schermtijd in iOS: zo voorkom je smartphoneverslaving

Schermtijd is een handige functie, waarmee je zelf kunt bepalen hoeveel tijd je aan je iPhone besteedt. Je krijgt meer inzicht in welke apps je gebruikt en blokkeert de toegang na een bepaald aantal minuten of uren gebruik. Lees alles in deze Schermtijd uitleg!

Andere manieren om je smartphonegebruik te beperken:

Bekijk ook
Verslaafd aan Instagram? Zo stel je de tijdslimieten in en bekijk je je activiteit

Verslaafd aan Instagram? Zo stel je de tijdslimieten in en bekijk je je activiteit

Ben je benieuwd hoe verslaafd je bent aan Instagram? In de app zie je precies hoeveel minuten je per dag aan Instagram hebt besteed. Bovendien stel je direct in de app tijdslimieten in. Wij laten je zien hoe je dat doet.