Studentenkamer vinden met apps
Een studentenkamer vinden kan een hele uitdaging zijn, zeker als je in mooi plekje in een populaire studentenstad neer wilt strijken. Gelukkig maar dat er in de App Store wat handige apps staan die je helpen om snel de juiste kamer te vinden. We zetten er vijf op een rijtje.
Kamernet
Kamernet is een van de populairste studentenkamer-bemiddelaars. De app is helaas uit de App Store gehaald dus voor nieuwe gebruikers zit er niets anders op dan de website gebruiken. Je kunt snel kamers zoeken, opslaan en erop reageren. Met meer dan 130.000 aangeboden studentenkamers per jaar heb je in ieder geval genoeg om uit te kiezen.
Veel studenten zoeken via Kamernet, dus het is er vrij druk. Je zult daarom snel moeten reageren en duidelijk maken hoe jij je écht onderscheidt van de recht. Het grote aanbod is de moeite om Kamernet toch ook in de gaten te houden. Als je bij Kamernet je voorkeuren hebt ingevuld kun je ook meldingen ontvangen als er een kamer wordt toegevoegd die aan jouw eisen voldoet. Zo kun je er snel op reageren en voorkom je dat talloze andere studenten je voor zijn. Even een account aanmaken en je voorkeuren doorgeven kun je dus het beste zo snel mogelijk doen, zelfs als je de rest van de dag geen tijd hebt om serieus naar een kamer te zoeken. Wie weet ontvang je wel een melding en heb je met zo min mogelijk moeite een kamer in handen.
Er zijn nog enkele andere websites voor studentenkamers die geen app hebben, maar wel de moeite zijn om eens te raadplegen:
- Esteon: handig overzicht om een passende kamer te vinden.
- Rooming.nl: voldoende kamers, maar het kost wel aardig wat.
- Houselink.nl: geen groot aanbod van studentenkamers, maar wel genoeg appartementen die je kunt delen.
- Findroomate.nl: ruim aanbod en niet duur.
MyHospi
Deze app is bedoeld om een huisgenoot te zoeken. Bij een vrijkomende kamer is het probleem vaak dat er te veel mensen op af komen. Je krijgt mailberichten, vaak zonder foto. MyHospi wil daar wat aan doen met een soort contactenapp voor kamer- en huisgenoten. Je vult je leeftijd, vereniging, geslacht en andere info in en degene die een kamer in de aanbieding heeft kan daarop makkelijk filteren. Vervolgens heb je een veel kortere lijst en kun je mensen liken of negeren. Met een druk op de knop kun je de overblijvers vervolgens uitnodigen voor een hospiteeravond.
In de app houd je ook bij wie daadwerkelijk aanwezig zijn. De huisgenoten kunnen een top 3 selecteren na afloop, zodat je samen kunt bepalen wie favoriet is. Alle anderen kun je met een berichtje meteen laten weten dat ze niet gekozen zijn.
Facebook-groepen
Er zijn diverse Facebook-groepen die erop gericht zijn om een kamer te vinden in een bepaalde stad. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze groep voor kamers in Utrecht. Alleen leden kunnen zien wat er geplaatst wordt, dus je zult er wel wat moeite in moeten steken en vooral: afwachten en dan snel reageren als er iets bij zit.
Funda
Je denkt er misschien niet meteen aan, maar je kunt natuurlijk gewoon een algemene woning-app gebruiken om de studentenkamer van je dromen op het spoor te komen. Die van Funda bijvoorbeeld, waarmee je op een overzichtelijke manier het huidige aanbod van kamers aan je gepresenteerd krijgt. Als je bewust naar studentenkamers zoekt is het wel aan te raden om dit even in te stellen. Dit doe je door op het trechtericoontje te tikken, vervolgens bij ‘Soort aanbod’ voor appartement te kiezen en vervolgens bij ‘Soort appartement’ studentenkamer aan te vinken. Hierdoor voorkom je dat je luxe meerkamerappartementen aangeboden krijgt waar je nog helemaal het budget niet voor hebt. Stel de maximale prijs in die je per maand uit wilt geven, of zoek alleen op een stad om te kijken wat je ongeveer kwijt bent voor een degelijke studentenkamer. Op een handige kaart kun je kijken welke kamers aangeboden worden in de buurt van het centrum of je school.
Marktplaats
Marktplaats is niet alleen geschikt om je oude meuk te verkopen, maar is ook een plek waar veel mensen hun kamer op aanbieden. Selecteer in de iOS-app de categorie Huizen en Kamers en filter de zoekinstellingen om precies bij de kamers uit te komen die op jou van toepassing zijn. Ook kun je de algemene zoekfunctie gebruiken en bijvoorbeeld ‘Kamer Amsterdam’ invullen. De kans is groot dat je al een Marktplaats-account hebt, dus opnieuw ergens je gegevens achterlaten is niet nodig. Als je een kamer hebt gevonden kun je meteen een leuke tweedehands bank en lamp uitzoeken. De Marktplaats-app komt natuurlijk ook van pas als je zelf een studentenkamer aan wilt bieden.
Andere handige apps voor studentenkamers
Zoek je een studentenkamer in een ander land, dan kun je het beste bij het lokale aanbod kijken. Vaak zijn er lokale organisaties zoals Kamernet. Ook zijn er apps met checklists om kamers tegen elkaar te kunnen afwegen en apps om de kosten te delen:
- Roomster : flat share finder (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 12.0+) - Kamers huren en een kamergenoot vinden.
- Roommates by Roomi (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 12.0+) - Kamers en huisgenoten zoeken, beschikbaar in enkele Amerikaanse steden.
- Mitula Woningen (Gratis, iPhone, iOS 14.0+) - Huur- en koopwoningen in meer dan 40 landen.
- Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Handige app om kamers te inspecteren. Noteer wat de plus- en minpunten van elke kamer zijn.
- Flatastic - Manage your home (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 12.0+) - Regel allerlei zaken van je gezamenlijke huishouden, zoals boodschappen. Beschikbaar in Engels en Duits.
Vaak zul je in een studentenhuis kosten moeten delen. Heb je geen gezamenlijke rekening, dan zou je gebruik kunnen maken van een betaalverzoeken-app.
We hebben nog meer tips voor studenten:
- Apple Music studentenkorting nu ook in Nederland en België
- De beste studie-apps voor aankomende studenten
- Mac to School! De beste schoolspullen voor studenten
- Met deze studie-apps voor iPhone en iPad kom je het studiejaar door
- De beste apps voor de middelbare school
Openingsfoto: Lucky Business via Shutterstock.com
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!