Vrouw aan het studeren met studie apps.

Met deze studie-apps voor iPhone en iPad kom je het studiejaar door

De leukste en beste iPhone- en iPad-apps voor studenten. Met deze studie-apps voor iPhone en iPad heb je alles op zak wat je als student nodig hebt voor het nieuwe studiejaar.

Je hebt vast en zeker genoten van je vakantie, maar als je nog niet afgestudeerd bent, wordt het ook tijd om het school- of studieleven weer op te pakken. Hijs jezelf dus uit je bank, bed of tuinstoel, pak je iPhone of iPad en ga even lekker zitten met deze gids. Check of je iDevice al klaar is voor het volgende schooljaar met deze lijst met de beste studie apps.

Begin het schooljaar met deze studie apps

De juiste studie apps kunnen je veel geld en moeite besparen. Of het nou aankomt op het maken van aantekeningen, het synchroniseren van documenten in de cloud, op tijd uitchecken in het OV of betaalbaar maken van goed eten. Begin je met een nieuwe studie of start je nieuwe studiejaar? Het maakt niet uit: we helpen je in elke categorie aan iPhone- en iPad-apps die je als student moet hebben.

Aantekeningen maken: Notability
Dat je een goede agenda- en mailapp nodig hebt spreekt voor zich, maar waar moet je in hemelsnaam beginnen als je notities wilt maken op de iPad of iPhone? De insteek van de verschillende aantekeningen-apps op iOS ligt ver uit elkaar. Wij lichten precies uit welke app je voor welk doeleind kan gebruiken. Als je vooral PDF-documenten wil annoteren, kan je PDF Expert blind kopen. Is samenwerken een must? In de standaard Notities-app kun je samenwerken, maar dan moeten je medestudenten wel Apple-gebruikers zijn.

Teken en schrijf je liever vanaf een blanco vel – zoals je ook op papier doet – dan zijn Notability en GoodNotes aanraders. Mocht je een iPad met Apple Pencil hebben, dan kun je ook MyScript Nebo gebruiken. Deze app zet al je geschreven teksten om in getypte aantekeningen. Check onze lijst van de beste notitie-apps voor de iPhone en iPad voor meer mogelijkheden.

Bekijk ook
Beste notitie-apps voor iPhone en iPad

Beste notitie-apps voor iPhone en iPad

De beste iPhone- en iPad-apps voor notities, aantekeningen maken en annoteren. Notability, Evernote, PDF Expert 5 en meer: welke moet je hebben?

Opnames maken: Just Press Record
Opnames maken kan om allerlei redenen. Je wilt een belangrijke uitleg nog een keer terugluisteren, of de docent praat sneller dan je kan meeschrijven. Het kan ook zijn dat je iemand moet interviewen voor een werkstuk of project. Door het gesprek op te nemen kun je achteraf controleren of je alles goed hebt begrepen. Tip: het is uiteraard voor persoonlijk gebruik en het is wel zo netjes om de andere persoon te zeggen dat je een opname maakt – tenzij je in een heel grote zaal met honderden mensen zit, natuurlijk. Onze favoriet is Just Press Record, die net iets meer mogelijkheden biedt dan de Dictafoon-app van Apple. Maar als je geen geld wilt uitgeven, voldoet de standaardfunctie in iOS natuurlijk ook.

Info verzamelen: Pocket
Je krijgt tijdens je studie te maken met heel veel informatie: je moet in een onderwerp duiken en daar in korte tijd helemaal in thuis worden. Op internet is veel informatie te vinden, maar hoe bewaar je dat op een gestructureerde manier? Probeer Pocket eens. Als je interessante artikelen of websites vindt kun je ze opslaan om later te bekijken. Je kan ook verschillende labels maken rondom een bepaald onderwerp of een bepaalde taak. Gebruik je Chrome, dan is het extra handig want beide werken goed met elkaar samen. Bekijk onze lijst met later lezen-apps voor meer suggesties.

Bekijk ook
De beste later lezen-apps voor iPhone en iPad

De beste later lezen-apps voor iPhone en iPad

Heb je geen tijd om dat interessante artikel te lezen? Met later lezen-apps bewaar je alles voor later op de iPhone, iPad en Mac, inclusief handige functies zoals voorlezen. We hebben de beste apps om artikelen voor later op te slaan, voor je op een rijtje gezet.

Documenten scannen: Adobe Scan
Ook al leven we tegenwoordig vooral digitaal, je krijgt toch ook nog wel te maken met papieren formulieren, aankondigingen op een prikbord en andere zaken die alleen op papier worden verspreid. Onhandig! Je kunt ze kwijtraken en ze liggen nét thuis op het moment dat je ze nodig hebt. De oplossing is om alle documenten die je op papier krijgt, meteen te scannen. Dat kan met de ingebouwde scanfunctie in de Notities-app, maar ook met gespecialiseerde apps. Adobe Scan: mobiele scanner is voor veel mensen favoriet. Deze app herkent automatsich de randen van het papier, maakt een foto, zet de tekst recht en zorgt voor extra contrast zodat het goed leesbaar is. Eventueel kun je de tekst aanpassen. Overschrijven of een foto maken (die toch ook maar weer zoekraakt tussen je andere foto’s) hoeft dus niet meer.

Vind een geschikte agenda-app: Fantastical
Hou niet vast aan de standaardagenda op de iPhone en iPad. Vooral op de iPhone kan de standaard Agenda-app met heel veel afspraken onoverzichtelijk zijn. Met goede studie apps voor al je afspraken hou je alles overzichtelijk. Easy Calendar is bijvoorbeeld de perfecte ‘papieren’ agenda op je iPhone, Week Calendar heeft alle overzichten die je je kan voorstellen en zowel Fantastical 3 als Calendars 5 hebben vernuftige manieren om afspraken te maken. In een uitgebreid artikel hebben we de beste agenda-apps voor iOS op een rij gezet en vertellen we bij elke app waarom die bij je past.

Bekijk ook
De beste agenda-apps voor iPhone en iPad

De beste agenda-apps voor iPhone en iPad

Alleen de beste agenda-apps voor iPhone en iPad. Week Calendar, Easy Calendar, Fantastical en meer: welke past bij jou? Deze agenda-apps voor iPhone zijn ideaal voor werk of studie.

Beheer je schoolmail: Spark
Studeren betekent een extra mailaccount. Om te voorkomen dat je daar nooit op kijkt en net dat ene belangrijke bericht mist, is het handig om een mailapp te hebben die goed met meerdere accounts om kan gaan. Gelukkig: de beste apps op dit vlak hebben allemaal unified inboxes, wat betekent dat je de mailaccounts niet alleen los van elkaar bekijkt, maar ook alle inboxen in één overzicht kan zien. In een uitgebreid artikel vertellen we wat de beste mailapps voor iOS zijn en welke bij je workflow past. De vele opties van Spark of de krachtige app-integratie van Airmail, of de veelzijdigheid van Microsoft Outlook kunnen wel eens precies in je straatje passen.

Bekijk ook
Dit zijn de beste e-mailapps voor iPhone en iPad

Dit zijn de beste e-mailapps voor iPhone en iPad

Wat is de beste e-mail app op iPhone en iPad? Welke mailapp past het beste bij jou? We zetten de toppers op een rij en laten zien welke onze favorieten zijn.

Nooit iets kwijtraken: Dropbox
Werkstuk kwijt omdat je bent vergeten op te slaan, of omdat je computer het niet meer dat? Dat kan anno nu echt niet meer. En alles op een usb-stick zetten is ook een riskante gewoonte. Jezelf bestanden mailen is dan nog een redelijk veilige methode. Maar het kan makkelijker. Zet je belangrijke werkstukken en essays bij twee verschillende cloudopslagdiensten neer. iCloud heb je waarschijnlijk al, terwijl je met Dropbox geniet van de geweldige integratie met allerlei apps op de iPhone en iPad. Of neem Google Drive, dat handige mogelijkheden heeft om documenten te maken en bewerken.

OneDrive van Microsoft is ook een serieuze optie: dat wordt namelijk ook in combinatie met een Office 365-abonnement geleverd, zodat je de Microsoft Office-apps op de iPad en iPhone kan gebruiken. Vergeet ook Apple’s eigen Bestanden-app niet, die vooral handig is als je alleen met Apple-toestellen werkt. In ons aparte gids over de beste clouddiensten voor iPhone en iPad vertellen we je alle ins en outs over de juiste dienst.

Bekijk ook
De beste cloudopslagdiensten voor iPhone en iPad

De beste cloudopslagdiensten voor iPhone en iPad

Welke clouddiensten voor iPhone en iPad zijn de beste? Wij bekeken de verschillende diensten en wijzen aan welke de beste zijn. Waar krijg je veel gratis opslag? Bij welke zit het goed met je privacy?

Studeren op afstand
Als je met medestudenten op afstand aan een project moet werken of om een andere reden op afstand moet studeren, kom je niet om de vele apps voor videobellen heen. Er is keuze genoeg: FaceTime is het makkelijkst voor Apple-gebruikers, maar je zou ook Zoom, Google Meet, Microsoft Teams of iets anders kunnen gebruiken.

Bekijk ook
De populairste apps voor videobellen met collega’s en familie

De populairste apps voor videobellen met collega’s en familie

Videobellen is populairder dan ooit. Wil je vergaderen op afstand, dan heb je keuze uit meerdere diensten. Dit is onze selectie van de beste videobel-apps voor iPhone, iPad en Mac!

Overleef het openbaar vervoer: NS-app
Grote kans dat je als student te maken krijgt met het openbaar vervoer. Of het nou de trein, bus, tram of metro is, er is voor elk vervoermiddel wel een handige app beschikbaar.

De NS-app stuurt je een pushbericht zodat je niet vergeet uit te checken, maar geeft ook reisinformatie met andere vervoersmiddelen. Snel de bustijden en buslijnen zien kan ook met de 9292-app. Ook moet je Citymapper echt een kans geven, zeker als je een Apple Watch hebt. De app werkt in heel Nederland, dus het maakt niet uit waar je naartoe reist. Tot slot kun je Moovit bekijken, een app die je reisadvies baseert op realtime gegevens, zodat je ook de geschatte aankomsttijd te zien krijgt. In onze lijst van OV-apps voor de iPhone vind je ze allemaal.

Bekijk ook
De beste apps voor het openbaar vervoer

De beste apps voor het openbaar vervoer

Voor het openbaar vervoer zijn allerlei apps beschikbaar, zoals 9292. Welke apps mogen echt niet ontbreken als je met de bus, tram of trein gaat reizen? In dit artikel een overzicht.

Je kunt ook in Apple Kaarten informatie over het openbaar vervoer bekijken en je route plannen. Door een bepaalde lijn als favoriet in te stellen, krijg je in een widget te zien als er vertraging is. In onderstaand artikel lees je meer over hoe je ov-routes instelt en gebruikt in Apple Kaarten.

Bekijk ook
Ov-routes in Apple Kaarten: route plannen, lijnen volgen en meer

Ov-routes in Apple Kaarten: route plannen, lijnen volgen en meer

In Apple Kaarten kun je in Nederland, België en andere landen een route plannen via het openbaar vervoer. In deze tip lees je alles over hoe je een ov-route kunt plannen in Apple Maps. Ook lees je hoe je vervoermiddelen instelt en stations als favoriet kunt markeren.

Goedkoper leven met iOS: Too Good To Go
Ondanks dat deze lijst met studie-apps je vooral helpt tijdens het leren zelf, hebben we ook aandacht voor apps die bij het studentenleven horen. Er zijn een paar vertrouwde manieren om geld te besparen met apps. Met de app Too Good To Go sla je twee vliegen in één klap: je haalt goedkoop maaltijden in huis én je redt etenswaren van de vuilnisbak. Met een flinke korting mag je boodschappen ophalen die anders niet meer verkocht kunnen worden. Een soortgelijke app is AH Overblijvers, die in de meeste studentensteden beschikbaar is. Je betaalt €5 voor een tas met boodschappen, die normaal €15 waard is. Het gaat om producten die tegen de uiterste verkoopdatum aan zitten, dus je moet wel snel ermee gaan koken. Er is keuze uit een algemene of een vegetarische tas.

Daarnaast zou je ook de reclamefolders van de supermarkten kunnen uitpluizen, op zoek naar korting op jouw favoriete bier, frisdrank of diepvriespizza’s. Met Folders.nl heb je alle reclamefolders op een rij. Je kunt hier ook voor andere producten dan primaire levensbehoeftes terecht. Ook op drogisterij-artikelen zoals deodorant en haarproducten valt veel te besparen. Met de app Promo maak je lijsten van favorieten aan en ziet dan meteen waar 1+1 gratis te halen is.

Maar vergeet ook Scoupy en Tikkie niet, twee apps waarin je kortingsbonnen vindt voor allerlei producten. Voor de luie hap zijn Thuisbezorgd en Uber Eats aanraders. Je vindt er ook gezonde gerechten. Als je op je kosten moet letten, kun je ook de handige app Bobby proberen. Met Bobby krijg je een eenvoudig overzicht van al je maandelijkse kosten, bijvoorbeeld voor je sportschoolabonnement. Zo weet je precies wat je vaste lasten zijn.

Check ook ons overzicht met supermarkt-apps voor je iPhone, zodat je altijd op de hoogte bent van de aanbiedingen. Wil je nog meer geld besparen met je iPhone, lees dan onze tips die we daarover hebben.

Bekijk ook
6 manieren om geld te besparen met je iPhone

6 manieren om geld te besparen met je iPhone

Zit je deze maand erg krap en wil je graag wat geld besparen? Dat kan met een iPhone op zak! Met deze tips zorg je ervoor dat je eenvoudig geld kunt besparen met je iPhone, zodat je meer overhoudt voor leuke dingen.

Openingsfoto: Pink Sherbert/Flickr CC