Beste locatie apps iPhone iPad New York

De beste apps voor bezienswaardigheden op vakantie

Nooit meer zoeken
Dit zijn de beste iPhone- en iPad-apps voor locaties, hotspots en bezienswaardigheden op vakantie. Van Foursquare tot TripAdvisor, je hoeft niet meer te zoeken.

Bezienswaardigheden op vakantie

Het is misschien wel de meest gestelde vraag in een vreemde stad: wat is er eigenlijk allemaal te doen? Vroeger was je genoodzaakt dikke reisgidsen mee te nemen en tips van vrienden op te schrijven, maar dankzij apps hoeft dat niet meer. Op basis van je huidige locatie vind je leuke locaties in de buurt. In dit artikel zetten we apps op een rij waarmee je op een slimme manier leuke plekken in de buurt leert ontdekken. Oh ja: dat geldt ook voor je eigen woonplaats. Dit zijn de beste iOS-apps voor locaties, hotspots en bezienswaardigheden.


Ben je op zoek naar een reisgids die je echt bij de hand neemt? Dan hebben we ook een overzicht met de beste reisgids-apps voor de iPhone. Als je liever met een kaart op pad gaat hebben we handige apps voor offline kaarten besproken. Ook legden we uit welke kaartfuncties van Apple Kaarten tijdens een reis of vakantie van pas komen.

Spotted by Locals

De veelgeprezen gidsapps van Spotted by Locals zijn eigenlijk miniblogs met tips van lokale bewoners. Er zijn genoeg reisgidsapps die verborgen parels buiten de gebaande paden beloven, maar Spotted by Locals weet deze belofte ook in te lossen. Alle ‘Spotters’ die over hun favoriete plekken in de stad schrijven worden handmatig geselecteerd en bezocht voordat ze mogen meedoen. Daardoor zijn de bezienswaardigheden die worden aangeraden vaak origineel en authentiek voor die stad.

Highlights als de Eiffeltoren of het Louvre zul je hier niet vinden, dus bij je eerste bezoek aan een stad is deze app misschien wat minder geschikt. Als je vaker terugkomt in een stad en alle toeristische bezienswaardigheden al hebt gezien heb je vast wat meer behoefte aan plekjes die wat minder bekend zijn. Spotted by Locals begon als een blog over Amsterdam, maar is inmiddels uitgegroeid tot een internationaal netwerk met tientallen steden. De voertaal is Engels en iedere stad is via een losse in-app aankoop te krijgen. Je kunt de reisgidsen voor vertrek downloaden, daarna zijn ze offline beschikbaar.

Reisreport

Nederlandse reisgidsen voor bijzondere bestemmingen. Kijk Nederlandstalige video’s, documentaires, informatieve artikelen en 360 graden-video’s. In de app vind je interactieve kaarten met hotspots en achtergrondinformatie, podcasts, voorbereidingstips en een overzicht van het aanbod van allerlei reisorganisaties. Ook zitten er tips in van andere reizigers. Bij de bestemmingen moet je denken aan onder andere Iran, Jordanië, Kroatië, Montenegro, Sri Lanka en Costa Rica.

Culture Trip

De Culture Trip-app en bijbehorende website heeft voor vrijwel elke bestemming wel een overzicht van de plekken die je bezocht moet hebben. Bij populaire bestemmingen zijn er zelfs meerdere pagina’s te vinden, bijvoorbeeld over de populairste buurten, de beste restaurants, bars en dergelijke. De nadruk ligt ook op minder bekende bezienswaardigheden en verrassende ontdekkingen. Je kunt een persoonlijk reisschema maken op basis van aanbevelingen die gemaakt zijn door reisexperts en lokale bewoners. Gaandeweg sluipt ook hier het verdienmodel steeds wat meer naar voren en krijg je tips om excursies en rondleidingen met een gids te maken. Misschien is op sleeptouw genomen worden door een gids of rondwandelen met een groep echt iets voor jou, maar je kunt natuurlijk ook zelf op pad gaan met de tips uit deze app.

Instagram

Je denkt er misschien niet meteen aan, maar ook Instagram is als reisgids te gebruiken. Op basis van recente foto’s krijg je meteen een indruk hoe leuk het is. Het gevaar daarvan is dat je samen met drommen toeristen in de zoveelste TikTok-rij terecht komt, maar je bent daar natuurlijk zelf bij: als er op een lokatie heel veel foto’s worden gemaakt van heel veel duckfacende influencer-types, kun je maar beter de benen nemen.

Bekijk ook
Gebruik Instagram als reisgids voor je volgende vakantiebestemming

Gebruik Instagram als reisgids voor je volgende vakantiebestemming

Je hebt geen reisgidsen nodig om iets te weten te komen over je volgende vakantiebestemming. Ook op Instagram kun je allerlei informatie vinden en het is vaak recenter. Het hippe restaurant dat een week geleden open ging, staat wel op Instagram, maar niet in je reisgids. Deze tip legt uit hoe je het gebruikt.

TripAdvisor

De app TripAdvisor is gericht op vakantiegangers en biedt allerlei mogelijkheden. Zo kun je op zoek naar de goedkoopste vliegtickets of hotels, maar ook plekken die je kunt bezoeken vind je volop in de app. Je kunt hotspots bekijken in de buurt van je huidige locatie of alvast je volgende tripje gaan plannen. Onder ‘dingen om te doen’ vind je de meest populaire bezienswaardigheden in een bepaalde stad of regio.

Wat zijn de bezienswaardigheden die je écht moet hebben gezien? Waar kun je terecht op een regenachtige dag? En welke aanbieder van rondritten of rondvaarten biedt de meeste waar voor z’n geld? Bij veel opties is het vervolgens mogelijk op een specifieke manier te filteren – zo geef je bij bijvoorbeeld restaurants makkelijk aan in welke prijsklasse je wilt zoeken. TripAdvisor is voor vakantiegangers extra handig omdat je ook snel op zoek kunt naar een vlucht vanaf het vliegveld. Bovendien is iedere locatie voorzien van een gemiddelde recensiescore, gebaseerd op de ervaringen van anderen.

Foursquare

Foursquare begon ooit als een soort game, waarbij je moest proberen om mayor (burgermeester) te worden door zo vaak mogelijk op je favoriete plekken in te checken. De app wist op deze manier enorm veel locaties te verzamelen. Dat heeft een indrukwekkende locatiedatabase opgeleverd, waarmee je de meest bezochte en geliefde plekken bij jou in de buurt in één oogopslag kunt bekijken. Door aan te geven of je naar een restaurant, museum of een andere gelegenheid op zoek bent, krijg je in een lijst de meest populaire opties te zien. Heb je vrienden die Foursquare ook gebruiken, dan zul je in deze lijst direct zien of zij een bepaalde locatie aanraden. Tegenwoordig biedt Foursquare alle verzamelde info over locaties ook in allerlei andere apps aan. Voor het inchecken op locaties hebben ze de losse app Swarm uitgebracht. Deze apps is ook te vinden in onze lijst van locatietrackers, waarmee je kunt bijhouden waar je bent geweest.

Bekijk ook
De beste locatietrackers voor je iPhone: kijk waar je bent geweest

De beste locatietrackers voor je iPhone: kijk waar je bent geweest

Met deze locatietrackers hou je in de gaten waar je bent geweest, bekijk je een lijst van locaties en weet je hoe lang jer er was. Maak kennis met Gyroscope, Arc en andere apps.

Met een tap op een locatie krijg je het exacte adres te zien, met waar mogelijk ook een telefoonnummer dat je kunt bellen om te reserveren. Onder het kopje ‘People Talk About‘ lees je alle aanraders of kritiekpunten van eerdere bezoekers en het cijfer bovenin het overzicht is een score gegenereerd op basis van de populariteit van een plek. Tenslotte kun je zelf ook aangeven of je bezoek wel of niet goed is bevallen. Informatie waar andere Foursquare-gebruikers ook weer wat aan hebben. Vooral in een vreemde stad profiteer je op die manier van de gezamenlijke kennis van locals en eerdere bezoekers.

Gidsen in Apple Kaarten

Met Gidsen in Apple Kaarten krijg je lijstjes te zien van de belangrijkste bezienswaardigheden op bepaalde bestemmingen. Apple werkt hiervoor samen met bekende merken zoals Lonely Planet. Je kunt ook zelf gidsen in Apple Kaarten maken, maar daarbij kun je ze niet voorzien van toeristische beschrijvingen. Om dit te testen voer je bijvoorbeeld ‘San Francisco’ in. Je krijgt dan enkele gidsen te zien, onder andere van de San Francisco Chronicle.

Gidsen in Apple Kaarten
Bekijk ook
Zo gebruik je reisgidsen in Apple Kaarten op iPhone, iPad en Mac

Zo gebruik je reisgidsen in Apple Kaarten op iPhone, iPad en Mac

Met Gidsen in Apple Kaarten krijg je lijstjes te zien voor bepaalde bestemmingen. Samen met bekende merken zoals Lonely Planet biedt Apple handige reisgidsen aan, maar je kunt ze ook zelf gidsen in Apple Kaarten maken.

Gidsen in Google Maps

Ook bij Google Maps vind je allerlei handige lijstjes van bezienswaardigheden. Ook hier zoeken we op ‘San Francisco’ en krijgen dan een kaartje met interessante plekken te zien. Je kunt in een oogopslag zien of de locatie een hoge waardering krijgt. Google geeft uiteraard ook suggesties voor hotels (een verdienmodel) en laat zien wat er nieuw in de buurt is op basis van recente foto’s van Local Guides. Je kunt in Google Maps meteen kijken welke bezienswaardigheid het dichtst in de buurt is en navigeert er met gemak naartoe – lopend, fietsend, in de auto of met het openbaar vervoer.

Gidsen in Google Maps
Bekijk ook
Zo gebruik je de lijsten in Google Maps voor bijzondere plekken

Zo gebruik je de lijsten in Google Maps voor bijzondere plekken

Als je een reis gaat maken, kan het van pas komen om een lijst aan te leggen van plekken die je wil bezoeken. Wat is er dan handiger dan dit direct in Google Maps te doen zodat je meteen de weg weet? In deze tip leggen we je uit hoe je lijsten maakt in Google Maps.

Andere locatie-apps

  • AroundMe (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 9.0+) – AroundMe is een gratis app die erop gericht is om eenvoudig de interessante locaties om je heen te vinden. Zoek op onderwerp, bijvoorbeeld banken, hotels en restaurants en je kan een route er naartoe plannen.
  • Yelp (Gratis, iPhone/iPad/Watch, iOS 16.0+) – Verzameling van plekken met gebruikersrecensies die vooral in Amerika erg populair is. Zit ook geïntegreerd in Siri en Apple’s Kaarten-app.
  • Outbound: Hike, Camp, Roadtrip (Gratis + IAP, iPhone, iOS 13.4+) – Richt zich vooral op de avontuurlijke vakantieganger. Filter locaties op activiteiten als hiking, fotografie, kamperen, zwemmen of fietsen. De app toont je dan verschillende locaties en reizen die passen bij jouw voorkeuren.
  • SmartGuide travel guide & map (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 15.5+) – Voorheen Tripwolf. Elke SmartGuide-reisgids bevat kaarten, bezienswaardigheden en uitgaanstips, afkomstig uit de Marco Polo- en Footprint-reisgidsen. Daarnaast hebben de apps een augmented reality-functie waarmee je in de omgeving kunt rondkijken.

Voor bijna alle apps die worden genoemd heb je een internetverbinding nodig. Zoek een lokale wifi-hotspot op of check ons eerder gepubliceerde overzicht van mobiel internet in het buitenland om te voorkomen dat je buiten de EU een forse rekening gepresenteerd krijgt.

Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial. Heb je tips of opmerkingen? Stuur dan een reactie via onderstaande link.