Vliegtickets boeken met apps
Fanatieke reizigers opgelet: je boekt natuurlijk niet zomaar een vliegticket bij de eerste de beste luchtvaartmaatschappij. Het loont vaak de moeite om wat verder te kijken. Soms heeft een andere luchtvaartmaatschappij gunstiger vertrektijden, waardoor je niet om 4 uur ‘s nachts op Schiphol hoeft te staan. En het kan ook gebeuren dat een budgetmaatschappij zoveel extra rekent voor koffers, dat je net zo goed met een premium aanbieder kunt reizen. We bekeken de iPhone- en iPad-apps voor vliegtickets en prijsvergelijkers en ontdekten dat er heel wat valt te besparen als je slimmer boekt. Heb je eenmaal je vliegticket geboekt, dan helpen we je verder op weg met de beste vliegveld-apps: bekijk vluchtinformatie en blijf op de hoogte als je vertraging hebt!
iCulture adviseert: Skyscanner
Als je voorheen de app van KLM of een luchtvaartmaatschappij gebruikte om vluchten mee te boeken, is het een aangename verrassing als je Skyscanner gebruikt. De app doorzoekt niet alleen de prijzen van luchtvaartmaatschappijen, maar ook van allerlei onafhankelijke aanbieders. Dat maakt de hoeveelheid aanbiedingen in Skyscanner enorm. Het moet daarom wel vreemd lopen als je níet goedkoper uit bent. Ook de zoekopdracht invullen is snel en slim: zo selecteer gemakkelijk vliegvelden in de buurt en kun je ook een reis met tussenstops plannen. Als de zoekopdracht is uitgevoerd, sorteer je snel op tijdsduur, vertrektijd, tussenstops, luchtvaartmaatschappijen, luchthavens en prijs.
Wil je het allergoedkoopste ticket, dan kom je in de Skyscanner-app vaak terecht bij budget airlines zoals Easyjet, Wizz en Norwegian. Ook moet je je tickets vaak aanschaffen bij prijsknallers zoals Kiwi en Supersaver. Gaat het alleen om een zo laag mogelijke prijs, dan kan dit helemaal prima zijn, maar hou er rekening mee dat je via deze aanbieders minder garanties hebt dan wanneer je rechtstreeks bij een gerenomeerde luchtvaartmaatschappij boekt. Het omboeken van een ticket kan een stuk duurder zijn en je hebt te maken met een tussenpersoon die failliet kan gaan of overgenomen kan worden. Die kans is bij de grote vliegmaatschappijen een stuk kleiner.
Ben je flexibel in je reisplannen, dan kun je in de Skyscanner-app een grafiek opvragen om te kijken op welke dagen je het goedkoopst vliegt. Je kan reisgegevens trouwens meteen doorzetten naar TripIt, onze aanrader onder de apps voor het plannen van je vakantie. Ook handig is dat je kunt zoeken als je nog niet weet waar je naartoe wilt. Kies de vertrekluchthaven, vul een datum in en Skyscanner geeft aan naar welke landen je het goedkoopst kunt vertrekken.
Hopper: voorspelling over prijsdalingen
Hopper is ook een van onze favorieten. Deze app vertelt je niet alleen het goedkoopste moment om te vliegen, maar adviseert ook of je nog even moet wachten met boeken of meteen moet toeslaan. Daarbij houdt de app rekening met de periodes waarin de tickets het goedkoopst zijn. Je krijgt bijvoorbeeld een voorspelling dat de tickets de komende weken nog met gemiddeld €30 zullen dalen. In dat geval kun je beter nog even wachten.
Je voert meerdere trajecten in op je ‘watchlist’ en je krijgt een melding als er prijsveranderingen zijn op het gekozen traject. Daarbij wordt uiteraard rekening gehouden met je reisdata, als je dat wilt. Wil je ‘ergens in augustus’ vertrekken, maar heb je nog geen vastomlijnde plannen, dan kan dat ook. Je kunt ook een algemene melding instellen waarbij je altijd op de hoogte wordt gehouden als er aanbiedingen op jouw favoriete vliegroute zijn.
KAYAK: alles op één plek regelen
Een van de bekendste diensten uit deze lijst is KAYAK, een wat meer traditionele prijsvergelijker. De populariteit zal zeker te maken hebben met het feit dat je vluchten én hotels kan boeken. Bovendien staan de resultaten overzichtelijk onder elkaar gepresenteerd op prijs. Net als in andere apps, kan je ook hier kiezen om op alle luchthavens rondom een grote stad te zoeken, zodat je niet aan één luchthaven vastzit. Met een tik op een vlucht zie je gedetailleerde informatie en ook het aantal vrije plekken in een vliegtuig, wat handig is als je plekken wilt kiezen. KAYAK zorgt er bovendien voor dat vluchtinfo offline voorhanden is in de app, en aansluitend kan je ook andere onderdelen van je reis boeken en plannen.
Een handige optie is Kayak Mix. Daarmee combineert Kayak enkeltjes, waardoor je mogelijk goedkoper uit bent dan wanneer je de heen- en terugreis met dezelfde maatschappij doet. Prijsvoorspellingen en grafiekjes helpen je om een keuze te maken: nu meteen boeken, of toch nog even wachten? De app verbergt heel lange en dure vluchten, zodat je alleen de interessante aanbiedingen te zien krijgt. Je kunt ook filteren op eigenschappen zoals nachtvluchten en vluchten met wifi (al moet je maar afwachten of het werkt).
Momondo
Momondo is minder bekend dan Skyscanner, maar ook zeker de moeite waard om prijzen mee te vergelijken voor vluchten. De app bekijkt nabijgelegen luchthavens, die wellicht net iets goedkoper zijn. Zo kan een vliegreis vanaf Eindhoven veel goedkoper uitpakken dan een vliegreis vanaf Schiphol. Slim! In het overzicht zie je snel alle gegevens die je wilt weten, zoals vertrektijd, duur, maatschappij en de site die het ticket verkoopt. De prijs staat in het groot aangegeven en de filters laten meteen informatie zien voordat je ze indrukt. Wat betekent een tussenstop voor de prijs? Wat is de goedkoopste vlucht als je in de middag gaat? Naar welke luchthaven kan je het goedkoopst? Momondo toonde tijdens onze test minder resultaten dan Skyscanner, maar is evenwel een aanrader.
Nieuw is de Momondo PriceCheck, waarmee je de prijs van je vliegticket kunt checken met een simpele screenshot. Upload een foto van je vlucht/prijs in onze app en Momondo doorzoeken honderden websites, om te kijken of er een betere prijs is.
Tip: goedkoper vliegen met punten
il je business class vliegen zonder dat je vakantiebudget in één keer op is? Dan kun je Miles sparen bij American Express. Als je je dagelijkse boodschappen met de creditcard afrekent spaar je ongemerkt een retourtje Barcelona bij elkaar. Vlieg je het liefst met KLM, dan kun je ook kiezen voor de Flying Blue-kaart, waarmee je sneller naar een hogere status bij KLM klimt. Meer info lees je in ons artikel over ongemerkt punten sparen met je American Express-kaart.
Andere apps om vliegtickets te boeken
- Expedia: hotels & vliegtickets (Gratis, iPhone/iPad, iOS 16.0+) – Overzichtelijke app van een bekende reisorganisatie.
- Tripadvisor: boek reizen (Gratis, iPhone/iPad/TV, iOS 17.0+) – Niet alleen hotels, maar ook vluchten boeken met deze bekende app.
Apps van luchtvaartmaatschappijen
- KLM – Boek een vlucht (Gratis, iPhone/iPad, iOS 16.0+) – De meest uitgebreide app met vliegtickets zoeken en boeken, maar ook je boekingen bekijken.
- Transavia (Gratis, iPhone, iOS 12.4+) – Inchecken, boekingen bekijken en meer.
- Corendon.nl (Gratis, iPhone/iPad, iOS 14.1+) – Voor je all-inclusive budget vliegvakantie. Bekijk komende en eerdere boekingen.
- Air France – Book a flight (Gratis, iPhone/iPad/TV, iOS 16.0+) – Vlieg je met KLM of Air France, dan kun je beide apps gebruiken. De prijzen die je te zien krijgt zijn hetzelfde en ook zijn al je boekingen in beide apps te zien.
- British Airways (Gratis, iPhone/Watch, iOS 15.0+) – Ook de Britten hebben een eigen app.
- Lufthansa (Gratis, iPhone/iPad, iOS 16.0+) – App van de Duitse nationale vliegmaatschappij.
- easyJet: Travel App (Gratis, iPhone, iOS 15.0+) – EasyJet biedt alle info in een app aan.
- Vueling Airlines-Cheap Flights (Gratis, iPhone/Watch, iOS 16.4+) – Goedkoop naar de zon vliegen met deze Spaanse vliegmaatschappij.
- Norwegian Travel Assistant (Gratis, iPhone/iPad, iOS 11.4+) – Tel af naar je volgende vliegvakantie met Norwegian Air.
- Ryanair (Gratis, iPhone, iOS 15.0+) – Nog meer goedkope vliegtickets.
- Aer Lingus (Gratis, iPhone, iOS 16.0+) – Op weg naar een pot met goud? Gebruik dan deze app van het Ierse Aer Lingus.
Heb je al een vliegticket? Check dan hoe je zonder stress op reis kunt gaan met de beste vliegveld-apps voor je iPhone en iPad. Bekijk vluchtinformatie en blijf op de hoogte als je vertraging hebt!
Daarnaast hebben we nog meer artikelen over apps voor vliegreizen:
Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial. Heb je een aanvulling of suggestie? Laat het weten via de link onder dit artikel!
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!