Voormalige Apple-medewerkers zijn soms bijzondere dingen gaan doen. In deze round-up vind je 10 producten, apps en diensten van ex-Apple-medewerkers. Ze zijn opmerkelijk omdat ze extreem succesvol werden, of omdat ze qua design voorop liepen op wat Apple zelf deed.
Voormalige Apple-medewerkers en hun huidige succes
Af en toe zie je ze voorbijkomen: nieuwe producten, diensten en apps die niet alleen goed in elkaar zitten, maar ook nog eens een flinke voorgeschiedenis hebben. Ze zijn gemaakt door alumni uit de techindustrie; voormalige medewerkers van grote bedrijven zoals Google, Facebook en – jawel – Apple. Vooral die laatste categorie trekt onze aandacht, want er zijn namelijk flink wat producten en diensten bedacht door voormalige Apple-medewerkers.
Het lijkt soms alsof alle belangrijke Apple-producten zijn bedacht door Steve Jobs, Jony Ive of zelfs Tim Cook, maar zij hebben soms maar een marginale rol gespeeld bij het bedenken en ontwikkelen van iets nieuws. Er is een veel grotere groep creatieve, slimme mensen met een veel mindere naamsbekendheid, die geweldige dingen hebben gedaan. Sommige van die ondernemende ex-Apple-medewerkers zijn uiteindelijk voor zichzelf begonnen en waren daarna opnieuw succesvol.
#1 Hotmail
Wat is het?
Tegenwoordig heet het Outlook.com, maar nog heel wat mensen hebben het over Hotmail. Microsoft’s bekende e-maildienst is niet in eigen huis bedacht, maar door een stel voormalige Apple-medewerkers. De app is gaandeweg verbeterd met technologie van een andere overname, Acompli.
Wie maakte het?
Hotmail is bedacht door Sabeer Bhatia en Jack Smith. Beiden bedachten in in 1996 Hotmail en verkochten het krap twee jaar later aan Microsoft. Bhatia werkte maar één jaar bij Apple, maar stak er veel op. Het was zijn eerste baan, na het afstuderen als hardware-engineer. Op het hoogtepunt had Hotmail meer dan 400 miljoen gebruikers.
#2 Android
Wat is het?
Android behoeft geen verdere toelichting: iedereen weet dat Android is uitgegroeid tot het meest gebruikte mobiele besturingssysteem ter wereld. Maar wat veel minder mensen weten, is dat het bedacht is door een voormalige Apple-medewerker.
Wie maakte het?
Andy Rubin werkte tussen 1989 en 1992 als manufacturing engineer voor Apple. Hij was dus al meer dan tien jaar bij Apple weg toen hij met Android begon. Rubin trad in 2005 in dienst bij Google, toen de zoekgigant zijn softwarebedrijfje overnam. Vlak daarna circuleerden de geruchten dat Apple bezig zou zijn met een mobiele telefoon.
Rubin is ondertussen opgestapt en probeert nu de Essential Phone (zie foto) aan de man te brengen. Daarnaast heeft hij een incubator voor startups opgericht, Playground Global.
#3 Electronic Arts
Wat is het?
Een van de grootste game-uitgevers ter wereld. Met titels als FIFA, Madden, Battlefield en meer is Electronic Arts niet te vermijden. In het begin brachten ze ook regelmatig grote iOS-releases uit, maar hun rol daarin is iets minder geworden.
Wie maakte het?
Trip Hawkins werkte als Director of Strategy and Marketing bij Apple. In 1982 verliet hij al het bedrijf om een eigen gamesuitgeverij op te zetten.
De invloed van Hawkins was daarbij enorm: hij zorgde ervoor dat de gamewereld veranderde van een hobbygebeuren met simpele spelletjes gemaakt door eenlingen, tot een gigantische industrie waarin ontwikkelteams van honderden mensen werken aan de volgende grote release.
#4 Duet Display
Wat is het?
Duet Display is een app waarmee je van je iPad een tweede computer maakt. Zo kun je multitasken op twee apparaten tegelijk. De app is erg populair onder iOS-gebruikers en werkt ook in combinatie met Windows, zoals onderstaande afbeelding laat zien.
Wie maakte het?
Duet Display is gemaakt door Rahul Dewan, een engineer die drie jaar bij Apple werkte in de Mac- en iPad-teams. Tegen de tijd dat hij ging studeren had hij zichzelf al leren programmeren. Hij koos voor de studie computer engineering vanwege de mix van hard- en software. In een interview vertelde Dewan:
My first job was luckily at Apple where I learned the invaluable startup lesson of how important it is to focus and do few things, but do them extraordinarily well.
#5 Nest
Wat is het?
Nest maakt thermostaten, beveiligingscamera’s en rookmelders, waarbij de invloed van Apple goed te herkennen is. De producten hebben een strak design en zijn ingenieus verpakt.
Wie maakte het?
Tony Fadell wordt nog regelmatig de ‘iPod-vader’ genoemd, al was hij zeker niet de enige die Apple’s iconische muziekspeler ontwikkelde. Wel was hij jarenlang richtinggevend, wat de ontwikkeling van de iPod betreft.
Hij vertrok in 2008 bij Apple en richtte twee jaar later Nest Labs op. Fadell verkocht in 2014 het bedrijf aan Google voor een bedrag van $3,2 miljard en bleef nog enige tijd rondhangen bij Google, waar hij onder andere werkte aan Google Glass. In juni 2016 verliet hij het moederbedrijf, dat tegenwoordig Alphabet heet.
#6 Twitter-app
Wat is het?
Nee, Twitter is niet bedacht door voormalige Apple-medewerkers, maar de officiële app is dat wél. De Twitter-app begon ooit als zelfstandige app met de naam Tweetie en werd gemaakt door een voormalige Apple-medewerker. De app was in de vroege jaren van de App Store één van de populairste betaalde Twitter-app en dat had een reden. In Tweetie vond je slimmigheden die je nergens anders vond, zoals de inmiddels veelgebruikte ‘pull to refresh’-veegbeweging. In april 2010 werd Tweetie overgenomen door Twitter en werd de app omgebouwd tot de officiële Twitter-app.
Wie maakte het?
Loren Brichter maakte deel uit van Apple’s OpenGL-team bij de ontwikkeling van de originele iPhone. Hij was er medeverantwoordelijk voor iPhone OS, het besturingssysteem van de iPhone dat pas later de nieuwe naam iOS kreeg. Brichter was echter niet heel bekend toen hij bij Apple werkte: hij kreeg pas een reputatie toen hij voor zichzelf begon en Tweetie in de App Store uitbracht.
Brichter bedacht ook de game Letterpress, waarmee hij in 2012 hoge ogen gooide. Bij dit woordspel moest je om beurten een woord leggen. De game was opmerkelijk om twee redenen: het design was zijn tijd ver vooruit en de veegbewegingen zouden in iOS 7 een prominente rol gaan spelen, terwijl dat nog niet eens was aangekondigd op het moment dat Letterpress verscheen. Het design werd in 2012 regelmatig nageaapt. De game bestaat nog steeds.
#7 Flipboard
Wat is het?
Flipboard was één van de allereerste nieuwsverzamelapps en was in de periode 2010-2012 een groot voorbeeld voor makers van kranten- en tijdschriften-apps. Je geeft aan wat je interesses zijn, voegt je Twitter- en Facebook-accounts toe en krijgt vervolgens een op jou toegespitste nieuwsfeed te zien. De app schotelt je op deze manier artikelen voor die je interessant vindt, zonder dat je bijvoorbeeld rss-feeds moet verzamelen. Dat doet Flipboard ook nog eens in een strakke magazine-layout. De app verscheen eerst op de iPad en daarna op de iPhone. Tegenwoordig zijn er nog steeds verstokte gebruikers, ook al is de app niet meer zo invloedrijk als voorheen.
Wie maakte het?
Voordat Evan Doll het bedrijf achter Flipboard oprichtte, was hij bij Apple werkzaam als software engineer. Hij maakte deel uit van Apple’s befaamde iPhone-team, maar werkte ook mee aan Final Cut Pro en Aperture voor de Mac. Hij verliet het bedrijf halverwege 2009.
Zijn Apple-ervaring kwam in elk geval goed van pas bij Flipboard, waar hij verantwoordelijk werd voor de Flipboard iOS-apps. Apple introduceerde in iOS 9 een Flipboard-concurrent onder de naam Apple News, maar daarmee is het nog niet gelukt om de hoogtijdagen van Flipboard terug te brengen.
#8 LinkedIn
Wat is het?
‘s Werelds bekendste zakelijke banennetwerk is opgericht door een voormalige Apple-medewerker en is miljarden waard. Dat bleek toen Microsoft LinkedIn overnam voor $26,2 miljard dollar. Op dat moment waren er meer dan 400 miljoen actieve gebruikers.
Wie maakte het?
Reid Hoffman is misschien wel Apple’s meest succesvolle ex-werknemer. Hij werkte tussen 1994 en 1996 aan Apple’s heel wat minder succesvolle online dienst eWorld, waar hij user experience architect was. Ook werkte hij aan de Global Access Assistant, wat waarschijnlijk ook geen belletje doet rinkelen. Het was in de periode dat Steve Jobs niet bij Apple werkzaam was, dus Hoffman zijn leiderschapsskills onmogelijk van de iconische Apple-CEO hebben geleerd. Na zijn tijd bij Apple zat Hoffman een tijdje in het bestuur van PayPal, om uiteindelijk in 2002 LinkedIn op te richten.
#9 Path
Wat is het?
Herinner je je Path nog? In de periode 2013-2014 hadden we geen verdere toelichting hoeven geven. Path was mateloos populair als sociaal netwerk voor je 250 beste vrienden. De app was bedoeld om te laten weten wat je aan het doen bent, waar je uithangt en welke muziek je luistert. De app was alleen te gebruiken op smartphones en tablets. En geloof het of niet: Path bestaat nog steeds!
Wie maakte het?
Heb je het over Path-oprichter Dave Morin, dan zal vooral worden gesproken over zijn rol bij Facebook. Met zijn app werd hij immers een directe concurrent voor zijn voormalige werkgever. Toch heeft Morin ook bij Apple gewerkt, waar hij een belangrijke marketingrol vervulde.
#10 Facebook Paper
Wat is het?
Facebook heeft al jaren een iPhone-app en heeft tientallen (honderden?) ontwerpers in dienst, maar het bedrijf werd pas om zijn app-design geprezen toen ze Facebook paper uitbrachten. Deze magazine-achtige app combineerde intuïtieve veegcommando’s met een prettig ogend design. Hiermee hoopte Facebook meer de aandacht te leggen op individuele berichten. De app volde bij het verschijnen een stuk moderner aan dan de ‘gewone’ Facebook-app: Paper had de frisheid van een modern sociaal netwerk, gemaakt door een kleine startup. Eén nadeel: Facebook Paper is in Nederland nooit een succes geweest omdat de app alleen via een omweg te installeren was. Bovendien is Facebook er alweer mee gestopt. Het gebeurt wel vaker na een overname.
Wie maakte het?
De ontwikkelaars achter Paper zijn Mike Matas en Kimon Tsinteris, twee voormalige Apple-medewerkers. Matas is een ware celebrity in Apple-kringen. Hij was samen met Wil Shipley mede-oprichter van Delicious Monster (2004) en werkte voor The Omni Group. Bij Apple ontwierp hij belangrijke interface-elementen van macOS en iOS en staat op meerdere patenten van Apple genoemd als uitvinder. Na Apple werkte Matas aan de Nest-thermostaat (zie hierboven) en later richtte hij Push Pop Press op, een digitale uitgeverij die onder andere Al Gore’s interactieve boek Our Choice maakte. Bij Facebook werkte hij aan Paper en Instant Articles.
Minder bekende projecten van voormalige Apple-medewerkers
Er zijn nog veel meer voormalige Apple-medewerkers die iets bijzonders hebben gedaan, nadat ze de deur in Cupertino achter zich dichttrokken. Denk daarbij aan de in Nederland minder bekende muziekdienst Pandora of Inkling, waarmee je digitale studieboeken kunt maken. We hebben in de loop van de jaren over veel meer apps, diensten en producten geschreven die door voormalige Apple-medewerkers zijn gemaakt. Ze bestaan lang niet allemaal meer.
Storehouse
Zo was er Storehouse, een spectaculaire app waarmee je een verhaal kon vertellen op de iPad. Je combineerde wat vakantiefoto’s met tekst en maakte zodoende bijvoorbeeld een logboek, dat je naar je familie kunt sturen. Storehouse is niet meer te downloaden.
Eén van de oprichters achter Storehouse was Mark Kawano, een voormalig Apple-ontwerper en user experience evangelist. Hij hielp ontwikkelaars met het ontwerpen van een goede app voor iOS en macOS. In totaal was hij acht jaar werkzaam bij Apple, een periode waarin hij kennelijk aardig wat kennis heeft opgedaan. Kawano deed in 2014 een boekje open over het designproces bij Apple.
Bonsai Slice
Bonsai Slice is in feite Fruit Ninja met bewegingsbesturing. Je krijg in Bonsai Slice een virtueel zwaard dat je heen en weer zwiept door je iPhone te bewegen. Aan jou de taak om alle voorwerpen op het scherm kapot te maken – behalve de bommen.
Bonsai Slice werd bedacht door voormalig Apple-engineer Francisco Tolmasky, die op jonge leeftijd al meewerkte aan de eerste versie van iPhone OS, het latere iOS. Tolmasky werkte voornamelijk aan Safari voor iOS en liet later weten dat hij Steve Jobs vrij achterdochtig vond. Ook werkte Tolmasky mee aan WebKit, de motor die achter Safari ronkt.
Oak
Nog voordat de Pokémon-rage in Nederland losbarstte was er al een officiële Pokédex-app van Nintendo, met daarin informatie over honderden Pokémon. Die was echter niet compleet. De Oak-app probeerde wél compleet te zijn. De app bundelde alle informatie van verschillende Pémonok-fansites en deed dat met een fraai design.
Dat mooie ontwerp was te danken aan voormalig Apple-ontwerper Louie Mantia. Hij is niet zomaar iemand: Mantia was verantwoordelijk voor de iconen van iTunes, iBooks, iMovie en GarageBand. Hoewel een aantal van zijn creaties door Apple in 2013 werden vervangen door de strakke flat design-varianten van iOS 7, was zijn invloed jarenlang duidelijk te zien in iOS en macOS. Inmiddels is Mantia al een tijdje freelancer ontwerper.
Wordeo
Wordeo bestaat nog steeds. Deze app laat je op een simpele manier video’s maken. Je kiest een woord waar het filmpje over gaat, waarna de app automatisch zelf beelden verzamelt die daar bij passen. Combineer een paar woorden en je maakt in één keer een verhalende video. De app heeft een Engelstalige database, waardoor je het beste met Engelse woorden en zinnen aan de slag kunt gaan.
Wordeo is mede bedacht door David Bailey, die bij Apple lange tijd werkzaam was als directeur en manager, vooral op het gebied van retail. Na zijn kortstondige carrière als appmaker werd hij investeerder.
Our Choice
We noemden al even Our Choice, het interactieve boek over klimaatverandering. Voormalig Amerikaanse vice-president Al Gore vertelt je in dit boek wat er allemaal mis is met het huidige klimaat en hoe we daar zorgzaam mee om moeten gaan. Dat doet de app op een bijzondere manier: zo zijn foto’s in het boek voorzien van audiocommentaar en kun je tot in detail zien waar ze zijn gemaakt.
Het was bijzonder toen de app in april 2011 verscheen; de iPad was toen immers nog maar een jaartje oud. Het boek is nog steeds verkrijgbaar en is gemaakt door voormalige Apple-medewerkers Mike Matas en Kimon Tsinteris, die we eerder ook al even noemden. Matas was bij Apple verantwoordelijk voor de gebruikersinterface van iOS, wat wellicht verklaart waarom Our Choice zo strak in elkaar zit. Tsinteris was senior engineer bij Apple.
Obi
We sluiten af met een bekende naam uit de Apple-geschiedenis: John Sculley. Zijn huidige bezigheden zijn misschien niet zo heel bekend, maar Sculley’s rol in de geschiedenis van Apple is niet te onderschatten. Sculley is de voormalige Apple CEO die ervoor zorgde dat Steve Jobs moest vertrekken. Tegenwoordig maakt hij smartphones via zijn bedrijf Obi. Obi is een budgetmerk met telefoons zoals de Obi MV1. Tot nu toe lukt het Sculley nog niet erg om in westerse landen door te dringen, maar in opkomende markten is Obi best populair.
Sculley heeft ook een aantal voormalige Apple-medewerkers in de arm genomen, waaronder Robert Brunner, voormalige Director of Industrial Design.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!