Wie is de Mol? is een spannend spelprogramma waarin een groep Bekende Nederlanders opdrachten uitvoert en tegelijkertijd probeert te ontdekken wie de Mol is. De opdrachten zijn uitdagend en vragen nogal wat van de kandidaten: ze moeten vindingrijk en stressbestendig zijn, maar ook de nodige durf en mensenkennis tonen. Want uiteindelijk draait het maar om één ding: proberen om De Mol te ontmaskeren en daarbij kun jij thuis actief meespelen.
Wanneer begint Wie is de Mol 2024?
Wie is de Mol? is vanaf zaterdag 6 januari te zien op NPO 1 bij AVROTROS en is daarna elke zaterdagavond te volgen. De zoektocht begint in Mexico-Stad, waar de kandidaten tijdens een groot feest worden ondergedompeld in Mexicaanse sferen. De kandidaten worden op weg geholpen door een waarzegster, die hen inzicht geeft in het spel. Vanuit Mexico-Stad reist de groep verder naar de stad Mérida en onderweg bezoeken ze prachtige natuurreservaten, koloniale dorpen en bijzondere Maya-ruïnes. De zoektocht eindigt in Bacalar, waar de Mol ontmaskerd zal worden.
WIDM seizoen 2024: raad jij wie het is?
Het doel is ook deze keer hetzelfde: erachter zien te komen wie de boel besodemietert en dus volgens jou de Mol van de groep BN’ers is. Er staan dit jaar 10 BN’ers klaar om aan alle spellen mee te doen en de pot te vullen met een flinke bak geld. De Mol probeert juist zo onopvallend mogelijk roet in het eten te gooien. De Molloten, de grote fans van het programma, staan daarbij bekend om het bedenken van complottheorieën en het ontdekken van hints. Ben jij zo’n Molloot (of ga je het programma voor het eerst volgen), dan wordt het extra leuk met de bijbehorende app.
De kandidaten van seizoen 24 zijn:
- Anna Gimbrère (37): wetenschapsjournalist en presentator van onder andere het programma’s Pointer en de podcast Zo, Opgelost!
- Babs Schutte (24): artiest, producer en songwriter met een passie om maatschappelijk relevante thema’s dansbaar te maken.
- Fons Hendriks (37): presentator, verslaggever en journalist, onder andere voor Radar. Begon zijn carrière bij AT5.
- Jeroen Spitzenberger (47): bekende acteur, speelde onder andere in films en series als Alles is Liefde, Divorce, De Tweeling, Mannenharten, Meester Kikker, Oogappels, Stanley H, Bumperkleef en Anoniem.
- Jip van den Toorn (30): beeldcolumnist voor De Volkskrant.
- Justin Mooijer (31): bekend als dragqueen Janey Jacké.
- Kees van der Spek (59): regisseur en voormalige rechterhand van Peter R. de Vries.
- Rian Gerritsen (52): speelde bij diverse toneelgezelschappen, waaronder het Nationaal Toneel, De Theatercompagnie, Bos Theaterproducties en in het jeugdtheater.
- Rosario Mussendijk (26): artiest, producer, componist, dirigent, rapper, singer-songwriter en toetsenist met gehoorverlies.
- Tooske Ragas (49): presentatrice, die haar televisiecarrière begon als VJ bij de muziekzender TMF.
Deze kandidaten zullen in Mexico het avontuur tegemoet gaan, onder leiding van presentator Rik van de Westelaken.
Het programma is ook toegankelijk voor blinden en slechtzienden: zij kunnen de afleveringen volgen via de gratis app Earcatch, waarin beschrijvingen worden gegeven van de gebeurtenissen.
Wie is de Mol? app op je iPhone
Het seizoen 2024 is ook weer via de app te volgen. Je kunt hierin zien wie er landelijk wordt verdacht De Mol te zijn. Maar in de app draait het vooral om het poulespel.
In de app maak je een poule aan met je vrienden en zet je elk aflevering je punten in op de spelers die jij ervan verdenkt het spel te saboteren. Je krijgt om te beginnen honderd punten die je verspreid over alle spelers in kunt zetten. Overleven de BN’ers waar jij je punten op gezet hebt de eliminatieronde, dan worden je punten verdubbeld. Ligt er een BN’er uit, dan zijn jouw ingezette punten helaas ook verloren. Je kan elke week één van de testvragen die de kandidaten hebben ingevuld zelf beantwoorden. Aan het einde van het seizoen kun je daar extra punten mee verdienen voor in het klassement.
Je kunt in de app gebruik maken van Sign in with Apple. Je hoeft dan geen speciaal account aan te maken met een wachtwoord om te onthouden, want je iPhone regelt dat voor je. Het is uiteraard ook mogelijk met je e-mailadres een account aanmaken.
Een poule delen kan ook via een eenvoudige link, dus je hoeft niet per se op poulenaam te zoeken. Heb je geen vrienden die het programma kijken, dan kan je ook individueel zonder poule meespelen, om zo hoog mogelijk in de ranglijsten te eindigen.
Met de Molbonus kun je na de allerlaatste aflevering extra punten verdienen. Je krijgt dan namelijk niet alleen de punten die je op de laatste speler ingezet hebt (mits je het goed geraden hebt), maar je krijgt ook nog eens een verdubbeling van al je punten die je gedurende de weken op de Mol hebt ingezet. Dat betekent dus dat je aan het einde zomaar langs al je vrienden kunt gaan in de ranglijsten, mocht je tijdens de spelrondes goed gegokt hebben.
Spelers die vanaf het begin dus al goed door hadden wie de Mol is, krijgen zo extra punten. Behalve het spelen van het spel kun je ook meer over het programma lezen en statistieken van andere appspelers bekijken, om te zien wie de populairste Mol is. Er is ook een aparte nieuwssectie, waar je op de hoogte gehouden wordt van al het nieuws rondom Wie is de Mol?.
Napraten over Wie is de Mol?
Er zijn ook podcasts die in het teken staan van Wie is de Mol? Onze eigen podcaster Elger maakt ook dit seizoen weer een podcast met de naam ‘Trust Nobody’, die je onder andere kunt beluisteren via Apple’s Podcast-app via deze link. Daarin wordt wekelijks nagepraat over de aflevering op tv, worden complottheorieën besproken en brainstormen de experts over wie de Mol dit jaar is.
Je vindt Trust Nobody en andere podcasts via de vele podcast-apps voor iPhone en iPad. In onze gids vind een overzicht van de beste apps.
Direct na Wie is de Mol kun je op NPO 3 kijken naar MolTalk, live vanuit VondelCS in Amsterdam. In deze nabeschouwing discussiëren en speculeren Marlijn Weerdenburg en Splinter Chabot met oud-kandidaten en andere gasten over de opdrachten, complotten en theorieën. Je kunt zelf input geven voor Moltalk. Wil je iets melden of is je iets opgevallen, dat niemand anders heeft gezien? Dan kun je dit vertellen in de app en tijdens de live-uitzending meedoen aan de poll.
Wie is de Mol? op social media
Social media speelt altijd een grote rol in Wie is de Mol? en dat geldt ook dit jaar weer. Op X (voorheen Twitter) wordt onder de hashtag #widm al hevig gespeculeerd en via het officiële account @WieIsDeMol kun je bijvoorbeeld al meer lezen over de kandidaten van dit jaar. Er is ook een Facebook-pagina en Instagram-account.
Zo wordt met je iPhone een spel als Wie is de Mol? een stuk interactiever! Check ook ons overzicht van de beste televisie-apps op iPhone en iPad om op al je apparaten te kunnen kijken!
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!