Mag Google jouw foto op een mok zetten?
Na de aankondiging van Google Foto’s zijn er vast veel mensen overgestapt naar deze online opslagdienst. Gratis en onbeperkt foto’s opslaan, het klinkt bijna te mooi om waar te zijn! Er zitten dan ook wel een paar haken en ogen aan. Google mag de inhoud van jouw foto’s analyseren, om zo jouw interesses te achterhalen. Die informatie gebruiken ze vervolgens weer om relevante advertenties te tonen. Maar hoe zit het eigenlijk met de gebruiksrechten? Mag Google jouw foto’s gebruiken in reclame-uitingen of doorverkopen aan derde partijen? ICT-jurist Arnoud Engelfriet heeft het uitgezocht.
In een blogposting schrijft Engelfriet dat steeds meer bedrijven in de clausules opnemen, dat je als gebruiker een gebruikslicentie geeft aan de dienst. Het auteursrecht sta je niet af, want dat ligt nog steeds bij jou als je je foto’s uploadt naar Google, Facebook of een andere online dienst. Zo’n clausule waarin staat dat je het bedrijf een licentie geeft is vooral handig in landen als de Verenigde Staten, waar je snel een claim aan je broek kunt krijgen.
In de voorwaarden van Google staat dan ook iets soortgelijks:
When you upload, submit, store, send or receive content to or through our Services, you give Google (and those we work with) a worldwide license to use, host, store, reproduce, modify, create derivative works […], communicate, publish, publicly perform, publicly display and distribute such content. The rights you grant in this license are for the limited purpose of operating, promoting, and improving our Services, and to develop new ones.
Dat klinkt alsof Google alles met je foto’s mag doen, weliswaar binnen bepaalde grenzen. Google zou dan bijvoorbeeld mokken en t-shirts kunnen gaan verkopen, met jouw foto erop en als onderschrift: “Gebruik ook Google Foto’s!”
De kans is klein dat Google dat echt gaat doen. Ze hebben in het persbericht uit voorzorg al vermeld:
Google Photos will not use images or videos uploaded onto Google Photos commercially for any promotional purposes, unless we ask for the user’s explicit permission.
Kortom: jouw foto komt pas op een mok te staan, als je er zelf toestemming voor geeft. Dat is een beetje in tegenspraak met de algemene voorwaarden, waarin staat dat ze je foto’s wél mogen gebruiken voor promotionele doelen. Een echt antwoord heeft Engelfriet er niet op, behalve dan dat het erg sterk zou zijn als Google jouw privékiekjes gaat gebruiken voor promotiedoeleinden.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Google Foto's
Google Foto's is de app waarmee je foto's kunt bewerken, synchroniseren met je online Google-opslag en meer. Het is Google's alternatief voor de iCloud-fotobibliotheek. Behalve voor iPhone en iPad werkt het ook op Android. Haal meer uit Google Foto's met deze handige tips.
- De beste tips voor Google Foto's
- Portretfuncties in Google Foto's gebruiken
- Witbalans van foto's aanpassen met Google Foto's
- Google Foto's-widget
- Overstappen van Google Foto's naar iCloud-fotobibliotheek
- Overstappen van iCloud-fotobibliotheek naar Google Foto's
- Google Foto's afdrukken
- Google-apps voor iPhone en iPad
Reacties: 10 reacties