Apple’s HomeKit werkt beperkt samen met bestaande systemen
Apple gaat het HomeKit-platform deels open stellen voor ZigBee, Z-Wave en andere protocollen voor smart homes, maar er zitten veel beperkingen aan. Fabrikanten die deelnemen aan het Made for iPhone (MFi)-licentieprogramma hebben nadere informatie gekregen hoe HomeKit omgaat met concurrerende producten. Er is wel enige interactie mogelijk, maar de nadruk ligt op nieuwe Bluetooth- en Wi-Fi-accessoires die zijn goedgekeurd door Apple en vooral gericht zijn op HomeKit-toepssingen in combinatie met iOS-apparaten. Reken er dus niet te zeer op dat jouw bestaande huisautomatisering zomaar gaat werken.
Tijdens WWDC 2014 noemde Apple wel even de mogelijkheid om concurrerende huisautomatisering te koppelen met HomeKit middels een ‘bridge’. Maar de mogelijkheden daarvan blijken tegen te vallen. De bridge koppelt iOS-apparaten met bepaalde accessoires die niet voor HomeKit zijn gebouwd. Je kan ze dan alsnog via Siri bedienen. Maar er zijn dus beperkingen.
HomeKit en Wi-Fi
Het is bijvoorbeeld niet toegestaan om accessoires te gebruiken die via Wi-Fi verbinding leggen. De Nest-thermostaat valt daardoor al meteen af, tenzij de fabrikant de moeite neet om MFi-certificering aan te vragen. Maar die route is niet zo aantrekkelijk, omdat fabrikanten hun apparaat dan via het HomeKit-protocol moeten laten werken.
Lees ook: Dossier HomeKit
HomeKit en Bluetooth
Voor Bluetooth LE geldt dat sommige accessoires gekoppeld kunnen worden, zolang ze maar geen controle over systemen in huis geven zoals verlichting. Een Bluetooth-lampje is daarom niet toegestaan en een deurslot ook niet. Wil een fabrikant toch compatibiliteit met HomeKit, dan zal hij het normale HomeKit MFi-programma moeten doorlopen. Dat houdt in, dat alleen gebruik mag worden gemaakt van Wi-Fi of Bluetooth en dat er een MFi-chip wordt ingebouwd.
HomeKit en ZigBee
Voor producten die ZigBee of een eigen RF-verbinding gebruiken is het wel mogelijk om de bridge te gebruiken. Die bridge moet dan uiteraard wel weer een MFi-certificaat hebben. Elke bridge kan 100 accessoires aan en je kunt bridges onderling ook weer koppelen.
Eerder deze maand ontdekten we nog een andere beperking van het HomeKit-systeem: als je buitenshuis iets via Siri wilt aansturen, zal daarvoor een Apple TV nodig zijn. Dat werd bevestigd door fabrikanten van accessoires die tijdens de consumentenelektronicabeurs CES worden gepresenteerd.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
HomeKit
Ontdek alles wat je met HomeKit kunt doen, Apple's overkoepelende systeem voor slimme apparaten in huis. HomeKit en de Woning-app zijn de basis van Apple's smart home-platform, waarin je slimme lampen, deursloten, sensoren, raambekleding, camera's en meer aan elkaar kan koppelen en met elkaar kan laten samenwerken. Apparaten met HomeKit-ondersteuning werken ook met Siri. Bovendien werken accessoires die geschikt zijn voor de de smart home-standaard Matter ook compatibel met HomeKit en de Woning-app. Onze belangrijkste artikelen over HomeKit en smart home, overzichtelijk op een rijtje.

- Alles over HomeKit
- HomeKit handleiding voor nieuwe gebruikers
- HomeKit-producten in Nederland
- Woning-app van HomeKit gebruiken
- De beste HomeKit-tips
- De beste HomeKit-apps
- HomeKit deursloten
- HomeKit-camera's
- Slimme stekkers met HomeKit
- HomeKit-knoppen
- Rookmelders met HomeKit
- HomeKit routers
- HomeKit bedienen op verschillende manieren
- Slimme luchtreinigers met HomeKit
- HomeKit deurbellen met video
- Garagedeur bedienen met HomeKit en Siri
- Bewegingssensoren voor HomeKit
en nu homewizard een MFI aanvragen.
Dat vind ik vaak zo jammer bij apple moet je andere apparatuur kopen dan alles wat er al is en meestal ook minimaal 2 keer de prijs!!
Dat wordt dus einde Apple voor mij, ik kan beter mijn tablets en telefoons en Apple tv gaan vervangen door android apparatuur zodat mijn home automation beter geïntegreerd wordt. Ik denk dat dat een stuk voordeliger is dan mijn lampen e.d. Te vervangen.
Android gaat het ook niet worden voor echte home automation. Bovendien: je tablet en je telefoon zijn maar een klein deel van zo’n systeem, en weinig meer dan een afstandsbediening met een beetje geolocation er om heen. Ze zijn het sluitstuk van je HA-systeem, en of je nu iOS of Android kiest doet er niet veel toe.
Dit is zo’n artikel dat je 7x kan lezen en dan nog niet begrijpt wat nu wel en niet werkt
Probeer het samen te vatten in een matrix
Voorlopig draai ik mijn lampen lwel met een schakelaar aan de muur aan
Werkt altijd
Pffff,… Nog altijd beperkingen bij Apple. Wat een achteruitgang weeral. Heb sinds vorige week een high end Windows Phone, en OMG. wat ben ik op een week Apple’s eng systeem al lang vergeten. Eigenlijk kan je niks met een Apple device. Een iPhone is absoluut geen smartphone. iPhone is gewoon een gadget. Sorry.
Klikaanklikuit werkt nu prima via app op de iPhone
Dan maar niet via de Homekit, zie daar nu nog niet het voordeel van
Ik snap ook niet hoe Apple zijn doel hiermee wil bereiken.
Homekit was verzonnen om wildgroei aan systemen te beperken en te standaardieren.
Welnu: zorg dan dat het
– laagdrempelig is – dus zonder licentiekosten
– alle mogelijke functies ondersteunt en vooroploopt qua functionaliteit
– Siri ondersteunt
– een standaard wordt
Nu is het duur, onhandig en complex, en gespecialiseerde aanbieders komen dus met eigen oplossingen.
Kansloos project dus.
@Muxje: op zich heb je gelijk, maar ik zie nu al dat bij bepaalde apparatuur de instellingen beter te doen zijn bij android, en ik wil pure integratie dus alles bedienen vanuit 1 app, ik zie het nu al bij mijn audio/ video heb ik al ong. 6 aparte apps voor nodig … Heel onhandig ..
@evad1st: Het hangt een beetje af van het soort apparatuur dat je hebt, maar ga er in principe maar van uit dat geen enkele fabrikant of standaard alle apparaten die jij wil hebben zal ondersteunen. Dan kom je al snel uit op een hub, en om er zeker van te zijn dat die hub wel alles aan kan spreken moet hij open zijn. Vera is een aardig voorbeeld van hub: hij doet alleen Z-Wave, maar je kan plugins schrijven en dus bestaan er plugins voor Nest, Hue, Onkyo amps, Sonos, etc. Heb je dan een appje als afstandsbediening voor je Vera, dan kom je al een heel eind om alles met die ene app te bedienen, al is het nog niet perfect.
Een veelbelovend project is OpenHAB; een open project dat er naar streeft om een “hub of hubs” te worden. Zij gaan er vanuit dat je meerdere hubs nodig zal hebben, en bieden iets om dat te integreren. Met daarbij “one app to rule them all”.