Uitgelicht
Apple Black Friday
Toon of verberg de lijst met posts

Hyperlapse is Instagram’s nieuwe app voor timelapse-video’s

Hyperlapse is een nieuwe timelapse video-app van Instagram. Er zitten geen videofilters in, maar wel slimme beeldstabilisatie.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

hyperlapse iphone screenshotsInstagram heeft haar derde iPhone-app uitgebracht. Na de alom bekende app van Instagram zelf en de Snapchat-killer Bolt komt er ook een aparte app voor video’s. Met Hyperlapse kun je timelapse video’s maken. Slimme beeldstabilisatie moet zorgen voor video’s die de indruk wekken dat je een extreem stabiele hand hebt. De app gebruikt daarvoor de gyroscoop en bewegingssensor in de iPhone. Er zitten geen effectfilters in Hyperlapse, alleen functies voor stabilisatie en snelheid.


Lees ook: Hyperlapse voor iPhone review

Meteen een cool idee

Hyperlapse is bedacht door Thomas Dimson en Alex Karpendo, twee medewerkers van Instagram. Dimson werkte al bij Instagram en raakte gefascineerd door de film Baraka. Karpenko had zijn start-up in 2013 verkocht aan Instagram en is gespecialiseerd in beeldstabilisatie op smartphones. De kennis van beide mannen leverde deze app op.

hyperlapse instagram 2CEO Kevin Systrom van Instagram vond het idee achter Hyperlapse meteen “cool”, maar uiteindelijk werd toch gekozen voor een losstaande app. Het management bij Instagram vond dat de functie te moeilijk was, voor een app die miljoenen mensen wereldwijd moet aanspreken. Sommige Instagram-gebruikers zullen de timelapse-functie meteen gaan gebruiken, maar de meerderheid van de gebruikers vindt het niks, begrijpt het niet of heeft het niet nodig. Als standaard onderdeel van Instagram, zou het alleen maar in de weg zitten. Vandaar een losse app: als je snapt wat je met timelapse-video’s kan doen, kun je met deze nieuwe app lekker bezig gaan. Zo niet, dan zit ‘t je ook niet in de weg.

Traditiegetrouw is er ook bij deze app iets aan de hand met de naam: Microsoft kondigde half augustus de Hyperlapse-technologie aan, waarmee je timelapse video’s kunt stabiliseren. En ja hoor: Instagram kiest voor exact dezelfde naam. Bij de eerder verschenen app Bolt bleken ze ook al een bestaande naam te hebben gekozen.

Slimme beeldstabilisator

Het verschil met beeldstabilisatie in Hyperlapse en in desktop-apps zoals iMovie en Final Cut Pro is dat de desktop-apps de video per frame analyseren. Dat levert goede resultaten op, maar is ook erg belastend voor de processor. Zou je dit op een iPhone proberen, dan raakt de batterij snel leeg. Bij Hyperlapse is daarom een trucje bedacht: het maakt gebruikt van de bewegingsdata die de sensoren in de iPhone al hebben gemeten. Dat levert op papier een stabiel beeld op, alsof je een statief hebt gebruikt. Zonder dat de processor van de iPhone op volle toeren hoeft te draaien.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Hyperlapse in de praktijk

In de praktijk is het net even anders. We lopen voor een testvideo een willekeurige straat in en weer terug, met de iPhone in de liggende houding. Je ziet terwijl je filmt hoeveel seconden je echt filmt en hoeveel seconden daarvan overblijven als je de video uiteindelijk op 6 keer van de normale snelheid zou afspelen. Als we klaar drukken en de video terugkijken, is nog wel duidelijk te zien dat we het stuk hebben gelopen. De camera trilt een stuk minder dan uit de losse pols, maar het is overduidelijk te zien: de filmer loopt een stukje. Of we nou op 6 keer de snelheid afspelen, het terugdringen naar de originele snelheid of versnellen naar liefst 12 keer.

Nu zijn timelapse video’s van nature het best vanaf een statief gefilmd, maar Instagram maakt expres reclame voor timelapsevideo’s uit de losse pols. Vanuit dat oogpunt vinden we het resultaat niet heel denderend. Wél leuk.

Lees ook: Tips voor Instagram: meer volgers, meer likes en foto’s opslaan

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Vooral lekker simpel

Eenvoud is de drijvende kracht achter Hyperlapse. Je opent de app, schiet een video in de liggende of staande houding van de iPhone en deelt je opname op Instagram of Facebook. Als je het niet zeker weet, kan je de video nog achterhouden tot een volgende keer, maar keuzerijker is Hyperlapse niet.

Vine maakte stop-motion video’s eenvoudiger dan ooit: Je drukte een paar keer op de sluiterknop en had een geinig filmpje van schokkerige beelden achter elkaar. Hyperlapse betekent dezelfde versimpeling voor timelapsevideo’s. Het resultaat kan niet tippen aan professionele opnames en de bewerkingsmogelijkheden zijn niet zo uitgebreid als in andere timelapse-apps, maar je bereikt een leuk resultaat met minder moeite dan ooit. Dat is eigenlijk al genoeg om Hyperlapse op je iPhone te hebben staan.

Pluspunten

  • Timelapsevideo's simpeler dan ooit
  • Leuk resultaat
  • Zelf snelheid bepalen

Minpunten

  • Beeldstabilisator vlakt niet alle oneffenheden uit

Reacties: 13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.