De winnaars van de iCulture Awards 2013 zijn bekend! Kijk snel hieronder wat volgens de redactie en de lezers van iCulture de beste iPhone- en iPad-apps van 2013 waren.
Lees ook de uitslagen van de iCulture Awards van andere jaren: 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013
iCulture Awards 2013
De uitslag bestaat in 2013 uit meerdere onderdelen: naast de beste apps volgens de redactie hebben we voor dit jaar ook een publieksverkiezing georganiseerd. Van 28 december 2013 tot 7 januari 2013 was het mogelijk om te stemmen op de apps die volgens jou het beste zijn. Duizenden mensen brachten hun stem uit op de genomineerde apps, wat ertoe heeft geleid dat de lijst enorm gevarieerd is. Van standaardapps die iedereen in iOS beschikbaar heeft tot apps van veelbelovende jonge ontwikkelaars: alles komt aan bod.
- App van het jaar 2013
- Beste Nederlandse app 2013
- Beste Nederlandse nieuwkomer 2013
- Beste Belgische app 2013
- Beste Belgische nieuwkomer 2013
- Beste iPhone-game 2013
- Beste iPad-game 2013
- Beste Nieuws-app 2013
- Beste Sociale app 2013
- Beste Weer-app 2013
- Beste Reisapp 2013
- Beste Agenda-app 2013
- Beste Mailapp 2013
- Beste todo-app 2013
- Beste Productiviteitsapp 2013
Er zijn ongetwijfeld categorieën die je nog mist, zoals de beste foto-app, muziekapp, gezondheidsapp, educatieve app, video-app, enzovoort. Omdat dit de eerste keer is dat we deze awardverkiezing organiseren en nog geen goede inschatting konden maken over de hoeveelheid tijd die ermee gemoeid is, hebben we er bewust voor gekozen om het aantal categorieën dit jaar nog even beperkt te houden.
Hieronder vind je bij elke categorie een top 3 van de redactie, met daaronder de publieksprijs zoals gekozen door de lezers van iCulture.
Voor de winnaars zijn op verzoek hoge resolutie-bestanden van de betreffende award beschikbaar. Neem hiervoor even contact op via ons contactformulier.
App van het jaar: Mailbox
Mailbox (gratis, universeel, iOS 7.0+) – Mailbox heeft in 2013 meerdere trends gezet. De app zorgde voor een vernieuwing in het afhandelen van e-mail en introduceerde als eerste een wachtlijstsysteem om mensen gefaseerd toegang te geven. Taskbox (nu Boxer) en Seed Mail waren voorlopers van Mailbox met een nieuwe aanpak van e-mail, maar Mailbox zorgde voor de hype, waardoor mensen het daadwerkelijk gingen gebruiken.
Zakelijk gezien is de app ook een succes geweest voor de bedenkers, dankzij de overname door Dropbox, waardoor gebruikers er 1GB gratis opslagruimte bij kregen. Mailbox heeft constant hoge beoordelingen in de App Store en elke nieuwe versie krijgt steeds weer een verse lading 5-sterrenreviews. Voor ons is Mailbox de terechte App van het Jaar 2013. Runners-up waren NRC Reader, Moves, Vine en Tweetbot 3.
Meer lezen over Mailbox op iPhone en iPad.
Publieksprijs: WhatsApp Messenger
WhatsApp Messenger (gratis, iPhone, iOS 4.3+) – Volgens de lezers van iCulture was WhatsApp Messenger dé app van het jaar 2013. De berichtenapp versloeg met gemak ING Bankieren; andere genomineerde apps kwamen niet eens in de buurt van dit tweetal. WhatsApp kreeg in 2013 een nieuw iOS 7-uiterlijk. En ook al viel het aantal nieuwe functies wat tegen en kwam de update vrij laat: duidelijk is dat de lezers van iCulture SMS hebben ingeruild voor WhatsApp en niet meer zonder kunnen.
Meer lezen over WhatsApp op iPhone en iPad.
Beste Nederlandse app: ING Bankieren
1. ING Bankieren (gratis, universeel, iOS 5.0+) – ING Bankieren begon ooit als middelmatige app. Maar in 2013 maakte ING Bankieren een wonderbaarlijke comeback: de app kreeg veel nieuwe updates en werd een voorbeeld voor andere Nederlandse banken. De hoge waardering blijkt wel uit het feit dat ING Bankieren bijna de publieksprijs heeft gewonnen bij het onderdeel App van het Jaar. Banken zijn niet erg geliefd, maar de ING-app is dat wel: 4,5 ster in de App Store.
Meer lezen over ING Bankieren op iPhone en iPad.
2. NRC Reader (gratis, universeel, iOS 5.1+) – NRC probeerde in 2013 een nieuwe formule uit: betalen voor artikelen. Niet voor de hele krant, maar voor de beste artikelen die in NRC Handelsblad en NRC Next zijn verschenen. Het sloeg in als een bom en bleek een voorbeeld voor soortgelijke journalistieke initiatieven. De vormgeving van de app zit ook prima in elkaar, met mooie parallax-effecten tijdens het bladeren door de artikelen.
3. Weeronline HD (gratis, iPad, iOS 6.0+) – Alweer een weerapp? Dat is wat we dachten bij de introductie van Weeronline HD. Maar zodra je deze app installeert word je gegrepen door de vele grafiekjes, de mooie overzichten en de rijkdom aan informatie. Alles wat je wilt weten over het weer en dan ook nog schitterend vormgegeven. De gelijknamige iPhone-app is niet zo indrukwekkend, maar bij de iPad-app hebben de makers alles goed gedaan.
Meer lezen over Weeronline HD op iPhone en iPad.
Publieksprijs: iCulture
iCulture (gratis, iPhone, iOS 5.0+) – Natuurlijk zijn we erg vereerd met jullie keuze voor iCulture als beste Nederlandse app. Het was een van de meest genomineerde apps en versloeg tijdens de stemronde knap gemaakte apps zoals ING Bankieren, Appie en NRC Reader. Is het de beste app? Aan die vraag willen we onze vingers niet branden, maar iCulture is wel met flinke afstand op de andere genomineerden de winnaar in deze categorie.
Meer lezen over iCulture op iPhone en iPad.
Beste Nederlandse nieuwkomer 2013: NRC Reader
1. NRC Reader (gratis, universeel, iOS 5.1+) – Terwijl we van andere kranten in 2013 niet zoveel hebben gehoord, pakte NRC uit met een app waarmee ze een nieuwe doelgroep willen aanspreken. NRC Reader spreekt mensen aan die geen tijd hebben om de hele krant te lezen, maar best willen betalen voor het beste wat er in NRC verschijnt. Er waren veel nieuwe journalistieke initiatieven in 2013, zoals De Nieuwe Pers, Tone, De Correspondent en Blendle, maar NRC Reader kreeg de meeste waardering en houdt het nog steeds vol.
2. Weeronline HD (gratis, iPad, iOS 6.0+) – De weerinformatie die jij wilt zien op een dashboard dat je zelf inricht. Het Nederlandse Weeronline HD doet het, met onder andere een buienradar, wintersportweer, pollenradar voor hooikoorts, geschreven weerberichten, cijfers voor activiteiten en ook: een schitterende vormgeving.
Meer lezen over weerbericht-apps op iPhone en iPad.
3. Allerhande Koken (gratis, iPad, iOS 7.0+) – De stembediening werkte nog niet helemaal naar behoren, maar los daarvan is Allerhande Koken een prachtige app om inspiratie op te doen. Video’s en duidelijke recepten voor elke stap zorgen dat je elk recept succesvol op tafel kunt zetten. Internationaal gezien alleen overtroffen door Het Fotokookboek.
Meer lezen over Allerhande Koken op iPhone en iPad.
Publieksprijs: iCulture
iCulture (gratis, iPhone, iOS 5.0+) – Bij het onderdeel ‘Beste Nederlandse nieuwkomer’ nam de iCulture-app het op tegen zwaargewichten als Weeronline HD, GeoGame en Ridiculous Fishing (die respectievelijk op de plaatsen 2 t/m 4 terechtkwamen). Natuurlijk zijn we erg blij met deze eer, maar tegelijk weten we dat er nog wel wat aan de app te verbeteren valt. Aan een (universele!) iOS 7-versie wordt momenteel hard gewerkt. Ons wensenlijstje voor de komende updates staat in ieder geval bomvol met ideeën om de app nog verder uit te breiden, zodat we in 2014 hopelijk weer met deze titel aan de haal gaan.
Meer lezen over iCulture op iPhone en iPad.
Beste Belgische iOS-app 2013: De Slimste Mens
1. De Slimste Mens (gratis, iPhone, iOS 5.0+) – We konden er niet omheen: De Slimste Mens is zo’n populaire app in België en scoort ondanks gemopper over bugs een constante score van 4 sterren. De app is leuk en verslavend om te spelen met je vrienden. Jammer van dit soort apps is dat ze sterk zijn gebonden aan een tv-seizoen: als het programma niet meer op tv is zullen de makers niet meer zo gemotiveerd zijn om regelmatig een update uit te brengen. De laatste versie dateert alweer van september 2013.
Meer lezen over De Slimste Mens op iPhone en iPad.
2. Tablebooker (gratis, universeel, iOS 5.0+) – Een tafeltje in een restaurant reserveren. Het lijkt zo’n voor de hand liggend appidee. Toch ontbrak er in België nog een goede restaurantapp, die te vergelijken is met SeatMe, Couverts en soortgelijke Nederlandse apps. Tablebooker heeft het probleem elegant opgelost met een overzichtelijke app die er ook nog fraai uitziet. Helemaal afgestemd voor iOS 7 en met een aangepaste indeling als je de iPhone in landschapsweergave houdt.
3. HUMO tv-gids (gratis, universeel, iOS 5.0+) – Er waren al tv-gidsen in België, waaronder een aantal die gemaakt waren door Nederlandse exploitanten. Maar eigenlijk zaten de Belgen te wachten op Humo’s tv-gids, die vooral sterk is in aanbevelingen. Over de indeling van de app waren de meningen wat meer verdeeld. Was het wel handig om een horizontaal zenderoverzicht te maken? Vooral op de iPad moet je nogal scrollen. Vandaar dat HUMO niet aan de haal gaat met de eerste prijs in deze categorie, maar toch goed is voor een derde prijs.
Meer lezen over Belgische app op iPhone en iPad.
Publieksprijs: De Slimste Mens
De Slimste Mens (gratis, iPhone, iOS 5.0+) – Een overdonderende winnaar in België: de prijs voor de beste Belgische app werd met gemak gewonnen door De Slimste Mens. De app versloeg met gemak Stievie en Yelo TV. Sterker nog: andere apps maakten nauwelijks een kans, want 58% van de stemmen ging naar De Slimste Mens. De nummer twee (Stievie) bleef steken op 8% van de stemmen en bij alle andere apps, van Railer tot VTM, lagen de percentages nog lager. Dit is een duidelijke winnaar: Belgen zijn gek op deze quiz.
Meer lezen over De Slimste Mens op iPhone en iPad.
Beste Belgische nieuwkomer 2013: Frontback
1. Frontback (gratis, iPhone, iOS 6.0+) – Het is eigenlijk jammer dat er zo weinig vernieuwende apps uit België komen, die ook internationaal de aandacht weten te trekken. Frontback deed dat wel en haalde meteen een mooie investering van 3 miljoen dollar van Amerikaanse durfinvesteerders binnen. En ook al was Frontback niet de eerste met het idee om een camera-app te maken die gelijktijdig de voor- en achterkant van een scene laat zien, ze zorgden wel voor een van de beste uitvoeringen van het idee. De bovenste helft van de foto toont het object dat je wilt fotograferen en de onderste helft toont de gezichtsuitdrukking van de fotograaf.
2. Railer voor NMBS (gratis, iPhone, iOS 7.0+) – Treinapps van derden hebben het in België niet makkelijk gehad. NMBS zette ze voet dwars en probeerde om de Belgen over te halen om de standaardapp te gebruiken (waarmee je nu zelfs treinkaartjes kunt kopen). Maar de Belgen gaven toch de voorkeur aan apps van derde partijen: aanvankelijk de RailTime-app, maar sinds begin dit jaar is Railer van Jan Cornelissen erg in opkomst. De app ziet er prima uit en krijgt hoge waarderingen.
3. De Slimste Mens (gratis, iPhone, iOS 5.0+) – Ook in Nederland is De Slimste Mens een populaire app, maar hij haalde lang niet zoveel lof als de app van de Belgische tegenhanger. We zagen wel dat deze app nogal wat uiteenlopende waarderingen heeft: een deel van de gebruikers vindt de app fantastisch, een ander deel klaagt dat er toch nog veel bugs in zitten, zoals fouten in de scores.
Meer lezen over De Slimste Mens op iPhone en iPad.
Publieksprijs: De Slimste Mens
De Slimste Mens (gratis, iPhone, iOS 5.0+)Ook bij de beste Belgische nieuwkomer was er eigenlijk geen concurrentie. De Slimste Mens is de onbetwiste winnaar, Stevie en Yelo TV deden het leuk maar haalden nauwelijks meer dan 10% van de stemmen binnen. Vanwege het lage aantal nominaties kon je in deze categorie maar uit vijf kanshebbers kiezen. Het gebrek aan écht leuke nieuwkomers is opvallend, maar wat ons ook trof is dat er bij de Belgische kranten en nieuwssites eigenlijk nauwelijks nieuwe initiatieven zijn ontplooid, terwijl er in Nederland meerdere vernieuwende nieuwsapps verschenen.
Meer lezen over De Slimste Mens op iPhone en iPad.
Beste iPhone-game 2013: Oceanhorn
1. Oceanhorn (€7,99, universeel, iOS 5.0+) – Een avonturenspel dat er zo op lijkt en zó goed is, dat het een deel uit The Legend of Zelda-serie zou kunnen zijn. In een prachtige te ontdekken spelwereld puzzel je door kerkers, praat je met personages, stuit je op nieuwe krachten en sta je oog in oog met pittige tegenstanders. Een avontuur dat vele uren opslokt.
Meer lezen over Oceanhorn op iPhone en iPad.
2. GTA: San Andreas (€5,99, universeel, iOS 6.0+) – Een volledige spelwereld in je broekzak, waarin je alles doet wat God verboden heeft. Of je nou het verhaal van de straatschoffie-gangster volgt of je eigen pad kiest en rijdt, loopt en schiet door een hele wereld, dat is aan jou. San Andreas is indrukwekkend overgezet naar iOS.
Meer lezen over games op iPhone en iPad.
3. Ridiculous Fishing (€2,69, universeel, iOS 5.1+) – Een megaverslavend tussendoor-spel met bijzondere, hoekige tekenstijl: het Nederlandse Ridiculous Fishing gooit alle zorgen over in-app aankopen en reclames overboord en is opgebouwd zoals een highscorespel hoort te zijn: het houdt je constant een wortel voor om ‘nog één potje’ te spelen.
Publieksprijs: Candy Crush Saga
Candy Crush Saga (gratis, universeel, iOS 4.3+) – 2013 was het jaar van Candy Crush Saga, de puzzelgame die om de haverklap werd voorzien van nieuwe levels om je maar door en door te laten spelen. Candy Crush gaf het bekende match 3-principe van Bejeweled iets wat het genre daarvoor vreemd was: uitdaging.
Meer lezen over Candy Crush Saga op iPhone en iPad.
Beste iPad-game 2013: XCOM: Enemy Unknown
1. XCOM: Enemy Unknown (€17,99, universeel, iOS 5.0+) – Misschien wel het meest diepgaande strategiespel in de App Store. In XCOM sta je aan het hoofd van een legereenheid die strijdt tegen aliens, maar iedere zet die je maakt kan het einde van een soldatenleven betekenen. Doordacht de juiste keuzes maken is essentieel in XCOM. Deze keuzes zijn zo talrijk dat wij na tientallen uren soms nog steeds verrast worden door bepaalde situaties.
2. Device 6 (€3,59, universeel, iOS 5.1+) – In eerste instantie lijkt Device 6 een e-book, maar je moet tijdens het lezen al snel puzzels oplossen door terug te bladeren door de tekst. Device 6 weet een avonturenspel met een geschreven verhaal te versmelten op een manier die alleen op de iPad mogelijk is. Een game waar wij na het spelen nog weken aan terugdachten.
Meer lezen over Device 6 voor iPad en iPhone.
3. Republique (€4,49, universeel, iOS 7.0+) – Eén van de mooiere iOS-games van het moment. Republique laat je als hacker van beveiligingscamera naar beveiligingscamera springen terwijl je deuren, computers, kluizen en andere apparatuur in een zwaarbewaakte facilitiet hackt, zodat je een meisje kunt helpen ontsnappen. Op zo’n beetje alle manieren voelt Republique als een hoogwaardige game voor pc en spelcomputers, maar dat met intuïtieve touchbesturing.
Meer lezen over Republique voor iPad en iPhone.
Publieksprijs: GTA San Andreas
Grand Theft Auto: San Andreas (€5,99, universeel, iOS 6.0+) – San Andreas verscheen pas in december in de App Store, maar de game was lang genoeg speelbaar om gelijk bovenaan de favorietenlijst van veel iCulture-lezers terecht te komen. De game was in die korte maand zelfs zo populair dat hij door jullie is uitgeroepen tot de beste iPad-game van het jaar. Dat snappen we ook wel: in dit actiespel mag je een stad verkennen die zo groot en veelzijdig is, dat je tientallen uren kunt besteden zonder ooit één missie van het verhaal aan te raken.
Meer lezen over racegames voor iPad en iPhone.
Beste Nieuws-app 2013: NRC Reader
1. NRC Reader (gratis, universeel, iOS 5.1+) — Terwijl kranten het door tegenvallende advertentie-inkomsten en dalende opslagecijfers steeds moeilijker hebben, durfde NRC het aan om een nieuwe formule te proberen. NRC Reader toont aan dat er nog toekomst is voor betaalde journalistiek. Elke dag krijg je de acht beste verhalen uit NRC Handelsblad en nrc.next voorgeschoteld in een strak vormgegeven app, waaronder één gratis artikel. Deze artikelen kun je offline lezen op je iPhone of iPad, voor een vast bedrag per maand of per jaar.
2. NOS (gratis, universeel, iOS 5.0+) — Veelzijdige nieuws-app met nieuws, sport, video’s en live tv. Nieuws zonder poespas. Steevast de snelste bij pushen van belangrijk nieuws. De NOS-app kwam al in april 2012 uit voor de iPhone, maar in juni van 2013 volgde de iPad-versie met veel aandacht voor beeld. Volgens Apple nét niet de beste Nederlandse app van 2013, maar wel een app die niet op je iDevice mag ontbreken.
Meer lezen over NOS voor iPhone en iPad.
3. Flipboard (gratis, universeel, iOS 5.0+) — Nieuws van prominente bronnen en sociale media (Twitter, Facebook, Instagram en Tumblr) als een magazine presenteren, je favorieten in een persoonlijk magazine verzamelen en eenvoudig met anderen delen. Wordt door gebruikers geprezen vanwege design, gebruiksgemak en eenvoud.
Meer lezen over Flipboard voor iPhone en iPad.
Publieksprijs: NU.nl
NU.nl (gratis, universeel, iOS 5.0+) — De lezers van iCulture kozen met zo’n 35% van de stemmen voor een gevestigde naam onder de Nederlandse nieuws-apps: NU.nl is al sinds december 2008 met een eigen app in de App Store te vinden en groeide sindsdien fors in zowel gebruikersaantal als functionaliteit. Buiten verbeteringen voor voetbalinformatie en NUjij bracht 2013 overigens geen schokkende vernieuwingen voor de app; de grote iOS 7-update met vernieuwd design en de langverwachte portretmodus voor de iPad staan pas voor 2014 op de rol.
Meer lezen over NU.nl voor iPad en iPhone.
Beste Sociale app 2013: Tweetbot 3
1. Tweetbot 3 (€4,49, iPhone, iOS 7.0+) – De beste manier om te Twitteren op de iPhone is via deze onofficiële app. Tweetbot 3 is snel, rustig vormgegeven, intuïtief en betrouwbaar. Met een dag- en nachtstand, mogelijkheid om gebruikers en zoekwoorden het zwijgen op te leggen en pushberichten die altijd bij de les zijn.
Meer lezen over Tweetbot 3 op iPhone en iPad.
2. Snapchat (gratis, iPhone, iOS 5.0+) – Geboren in 2012, maar niet weg te denken uit 2013. Het verzenden van tijdelijke foto’s is een functie waar heel veel mensen op zaten te wachten. Dat Snapchat al een iOS 7-uiterlijk had vóór iOS 7 is een aardigheid: de applicatie maakt echt sier met zijn functionaliteit.
Meer lezen over Snapchat op iPhone en iPad.
3. Tinder (gratis, iPhone, iOS 7.0+) – Bepaal of iemand interessant is om mee te chatten en te daten aan de hand van één foto. Vleeskeuring of niet: slechts een veegbeweging opent deuren naar afspraakjes of meer. De populairste dating-app op de iPhone is een app die zichzelf geen dating-app noemt.
Meer lezen over Tinder op iPhone en iPad.
Publieksprijs: WhatsApp Messenger
WhatsApp Messenger (gratis, iPhone, iOS 4.3+) – De langverwachte iOS 7-makeover was alles dat WhatsApp nodig had om met bijna 40% van de stemmen de sociale app van het jaar te worden. De zo gretig gebruikte communicatie-app in Nederland en België heeft nu ook een uiterlijk dat daarbij hoort.
Meer lezen over WhatsApp op iPhone en iPad.
Beste Weer-app 2013: Weeronline HD
1. Weeronline HD (gratis, iPad, iOS 6.0+) – De weerinformatie die jij wilt zien op een dashboard dat je zelf inricht. Het Nederlandse Weeronline HD doet het, met onder andere een buienradar, wintersportweer, pollenradar voor hooikoorts, geschreven weerberichten, cijfers voor activiteiten en ook: een schitterende vormgeving.
Meer lezen over weerapps op iPhone en iPad.
2. Yahoo Weer (gratis, universeel, iOS 6.0+) – Een mooier vormgegeven weerapp op de iPhone is er niet. Yahoo Weer opent met een foto en toont nuttige informatie strak onder elkaar. Verwachting per uur, voorspellingen voor 10 dagen en geanimeerde neerslagindicaties. Nu nog een buienradar.
Meer lezen over Yahoo-apps op iPhone en iPad.
3. Buienalarm (gratis, iPhone, iOS 5.1+) – Regenmelding en Buienradar kregen concurrentie in 2013. Buienalarm toont de neerslag de komende twee uur niet alleen geanimeerd op kaart, maar showt ook helder in een grafiek hoeveel regen je kan verwachten. Ook de alarmberichten werken prima. Bovendien voorzichtiger met reclames dan Buienradar.
Meer lezen over Buienalarm op iPhone en iPad.
Publieksprijs: Buienradar
Buienradar (gratis, iPhone, iOS 6.0+) – Een grondige makeover en een veelvoud aan nieuwe functies: voor bijna een kwart van de stemmers is Buienradar dé weerapp van 2013. Ondanks de veelvoud aan reclame in de app, moeten we daarbij zeggen. De vele weerkaarten, alarmen en het actuele weer per plaats maken veel goed.
Meer lezen over Buienradar op iPhone en iPad.
Beste Reisapp 2013: Waze
1. Waze (gratis, universeel, iOS 5.0+) – Van alle reis- en navigatie-apps in de App Store is er eentje die een constant hoge score blijft houden: Waze. Het lijkt een onmogelijke opgave om met hulp van gebruikers een goed werkende navigatie-app te maken, maar Waze is erin geslaagd. De verkeersinformatie wordt tegenwoordig ook gebruikt in de Google Maps-app. De huidige versie krijgt net als alle eerdere versies van deze app een constant hoge waardering van 4,5 sterren.
Meer lezen over Waze op iPhone en iPad.
2. Openbaar vervoer (€2,69, iPhone, iOS 6.0+) – We zagen in 2013 behoorlijk wat nieuwe OV-apps verschijnen. De meeste richtten zich op treininformatie, maar ondanks de belofte om nóg sneller en nog handiger informatie te leveren, is nog geen enkele app erin geslaagd om de populariteit van Trein te evenaren. Openbaar vervoer richt zich op bus, tram en al het andere vervoer dat niet per trein gaat en doet dat bijzonder goed met realtime reisinformatie. Hoge waarderingen in de App Store maken dit een duidelijke winnaar van de tweede plaats.
Meer lezen over Openbaar vervoer op iPhone en iPad.
3. NS Reisplanner Xtra (gratis, iPhone, iOS 5.1) – Dat de officiële app van de NS zo hoog zou scoren, hadden we een aantal jaren geleden ook niet gedacht. De app was goed, maar geen uitblinker. Maar een nieuw ontwerp en nieuwe functies zoals het tonen van de drukte in de trein en het importeren van treinreizen in de agenda gaven deze app het extra duwtje om ‘m écht goed te maken. Je hebt de vele alternatieve apps die de afgelopen maanden verschenen zijn eigenlijk niet meer nodig. En de volgende grote update komt er alweer aan.
Meer lezen over NS Reisplanner Xtra op iPhone en iPad.
Publieksprijs: Google Maps
Google Maps (gratis, universeel, iOS 6.0+) – Lezers van iCulture blijken verknocht aan de (voormalige) standaardapps. Bij de publieksprijs scoorde de Apple Kaarten-app behoorlijk hoog, maar de voormalige standaardapp Google Maps scoorde nóg beter en versloeg apps als 9292 en TomTom. Google Maps kreeg in 2013 een update en voegde een aantal handige functies toe, zoals Nederlandse Waze-meldingen, optimalisatie voor de iPad en een Explore-functie. Begin 2013 maakte Google de SDK van Google Maps toegankelijk voor externe ontwikkelaars, waardoor de app de komende jaren nog steeds relevant blijft op iOS.
Meer lezen over Google Maps op iPhone en iPad.
Beste Agenda-app 2013: Calendars 5
1. Calendars 5 by Readdle (€5,99, universeel, iOS 6.0+) – Calendars 5 is een optelsom van goede eigenschappen. De agenda bevat een lijst-, dag-, maand- en weekweergave waarin je afspraken eenvoudig versleept en is ook een verdienstelijke todo-app. De troef is dat je afspraken en taken met alle informatie kan aanmaken in vloeiende zinnen.
Meer lezen over Calendars 5 op iPhone en iPad.
2. Sunrise Agenda (gratis, iPhone, iOS 7.0+) – Werkt als agenda-app voor Google Calendar én index van verjaarden en evenementen in je Facebook-netwerk. Sunrise Agenda heeft een duidelijke lijstweergave, bedient snel en vult afspraken handig aan, met een route naar een afspraaklocatie en direct reageren op een Facebook-uitnodiging.
Meer lezen over Sunrise Agenda op iPhone en iPad.
3. Easy Calendar (€1,79, iPhone, iOS 6.0+) – De Nederlander Tom van Zummeren toont aan dat eenvoud troef is. Easy Calendar bevat alleen een weekoverzicht en laat zich daarin heerlijk soepel bedienen. Afspraken versleep en wijzig je net zo makkelijk als je ze aanmaakt: alles gaat met een minimaal aantal drukken.
Meer lezen over Easy Calendar op iPhone en iPad.
Publieksprijs: iOS Agenda
iOS Agenda – De officiële iOS Agenda-app van Apple werd minder overzichtelijk vanaf iOS 7, maar is voor bijna de helft van de stemmers nog steeds dé agenda-app. Het overzicht van inkomende agendaverzoeken, de lijst met afspraken onder elkaar en de snel bereikbare zoekfunctie zijn de handigste functies van de publieksfavoriet.
Meer lezen over iOS Agenda op iPhone en iPad.
Beste E-mailapp 2013: Mailbox
1. Mailbox (gratis, universeel, iOS 7.0+)
Mailbox ruimt eerst je inbox op en maakt er een takenlijst van, waarin je e-mails afhandelt met simpele veegbewegingen. Nu geen tijd? Schuif hem voor je uit met een herinnering. Ook in pushberichten van nieuwe e-mails betrouwbaar. Een trendsetter in gebruiksgemak.
Meer lezen over Mailbox op iPhone en iPad.
2. Gmail (gratis, universeel, iOS 6.0+)
De officiële mailapp van Google ondersteunt alleen Gmail, maar blinkt uit in bediening. Mails selecteren, volgende mails lezen met een veeg en een heldere inbox: allemaal sterke punten. Vanaf 2013 ook met ondersteuning voor labels die je mails in sociaal, reclame of updates indelen.
Meer lezen over Gmail op iPhone en iPad.
3. CloudMagic (gratis, iPhone, iOS 6.0+) – Onbekend maakt onbemind. CloudMagic ondersteunt Gmail, Hotmail, iCloud, Exchange en IMAP met pushberichten en combineert die accounts in een gezamenlijke inbox. De app is razendsnel en kan zelfs offline e-mails vliegensvlug doorzoeken. Een fantastische mailapp.
Meer lezen over CloudMagic op iPhone en iPad.
Publieksprijs: iOS Mail
iOS Mail – Meer dan 60% van de stemmers houdt vast aan de standaard meegeleverde mail-app op de iPhone en iPad, gewoon van Apple zelf. Hij herbergt alle belangrijke functies, biedt een goed overzicht van de mappen binnen een account en ondersteunt alle bekende diensten.
Beste todo-app 2013: Clear+
1. Clear+ (€4,49, universeel, iOS 7.0+) – Werpt zichzelf op als dé vervanger van pen en papier wanneer je snel iets moet opschrijven. Dat klinkt hoogdravend, maar dat is precies waarom we Clear in 2012 tot onze favoriete applicatie verkozen. In 2013 werd Clear universeel en kreeg een iOS 7-ontwerp, maar de bediening bleef gelukkig lekker simpel. Kleurovergangen tonen de urgentie van taken, verdere poespas ontbreekt. Clear indeed.
Meer lezen over Clear en Clear+ op iPhone en iPad.
2. Gneo (€4,99, universeel, iOS 6.0+) – Deze stijlvolle opvolger van Any To Do biedt gebruikers een scala aan functies om taken te organiseren, maar in een strakke en simpele interface. De app integreert met Evernote en Foursquare en werkt met tags en lijsten. Bijzonder: Gneo toont je niet alleen de meest dringende taken, maar ook de gaten in je agenda, zodat je weet wanneer je tijd hebt om taken te voldoen.
Meer lezen over Gneo voor iPhone en iPad.
3. Todoist (gratis, universeel, iOS 7.0+) – Overzichtelijke todo-app die aardig aan populariteit lijkt te winnen. De dienst heeft inmiddels meer dan 1.00.000 gebruikers en biedt geavanceerde opties voor taken in een strakke vormgeving. Ondersteunt 11 verschillende platformen, van iPhone, iPad, website, Windows en Chrome tot mailprogramma’s als Gmail en Outlook. Ook handig: achtergrondsynchronisatie en takenlijsten opslaan via cloudopslag. Het complete pakket in een rustig overzicht.
Meer lezen over Todoist voor iPhone en iPad.
Publieksprijs: iOS Herinneringen
iOS Herinneringen – Bijna 30% van de stemmers verkoos iOS Herinneringen tot beste todo-app van 2013. iOS Notities volgde snel daarna en eindigde op de tweede plek. Het lijkt er dus op dat iCulture-lezers het afgelopen jaar hun takenlijsten het liefst in Apple’s eigen applicaties beheerden. En dat is niet geheel onterecht. Beide applicaties kregen in 2013 een nieuw iOS 7-jasje, maar bleven snel, duidelijk en simpel, met genoeg mogelijkheden voor dagelijks gebruik.
Beste Productiviteitsapp 2013: IFTTT
1. IFTTT (gratis, iPhone, iOS 6.0+) – Een app die wonderen verricht op de achtergrond. IFTTT kan praktisch elk proces op je iPhone automatiseren. Foto’s die je liket op Instagram direct opslaan in Dropbox, nieuwe taken maken in Toodledo naar aanleiding van je voicemail, je verlichting aanzetten als het donker is buiten: onvoorstelbaar.
Meer lezen over IFTTT op iPhone en iPad.
2. 1Password (€8,99, universeel, iOS 6.0+) – In een jaar vol privacykwesties en lekken van gebruikersinformatie van sociale netwerken, heeft 1Password met de introductie van versie 4 zich gevestigd als dé wachtwoordenkluis op de iPhone. Genereer ijzersterke wachtwoorden voor elke dienst op elk moment en bewaar ze veilig.
Meer lezen over 1Password op iPhone en iPad.
3. iWork: Pages, Numbers en Keynote (€8,99, universeel, iOS 7.0+)
Na de iOS 7-makeover is het iWork-pakket niet alleen gratis voor nieuwe iPhone- en iPad-bezitters; de apps voor tekstverwerken, spreadsheets en presentaties zijn ook gebruiksvriendelijker geworden. Barstensvol sjablonen om allerlei documenten op iOS te beginnen en te bewerken.
Meer lezen over iWork op iPhone en iPad.
Publieksprijs Beste productiviteitsapp
Dropbox (gratis, universeel, iOS 7.0+) – Er valt niets af te dingen aan de officiële iOS-app van de populaire cloudservice Dropbox. In 2013 kreeg de applicatie een herontwerp voor iOS 7, werd het doorbladeren van foto’s aanzienlijk sneller en is de integratie met andere apps verbeterd. Het automatische uploaden van je foto’s naar Dropbox blijft handig.
Meer lezen over Dropbox op iPhone en iPad.
Lees ook de uitslagen van de iCulture Awards van andere jaren: