Spring naar inhoud

iCulture Awards 2014: dit waren de beste apps van het jaar 2014

iC awards featured v3De opzet van de iCulture Awards 2014 is een voortzetting van de iCulture Awards 2013. Als redactie lichtten we het appaanbod en de ontwikkelingen in 2014 nauwkeurig door, draaiden alle apps nog eens drie keer om en maakten we een selectie uit de apps die in 2014 nieuw waren, grondig zijn vernieuwd of zich ongekend hebben gemanifesteerd. Daarnaast brachten duizenden iCulture-lezers hun stem uit op de genomineerde apps in verschillende categorieën. Het heeft als resultaat dat de lijst enorm gevarieerd is. Dit zijn de beste iPhone en iPad-apps van 2014, volgens ons en jullie.

Winnaars iCulture Awards 2014

Voor de winnaars zijn op verzoek hoge resolutie-bestanden van de betreffende award beschikbaar. Neem hiervoor even contact op via ons contactformulier.


Lees ook de uitslagen van de iCulture Awards van andere jaren: 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013


App van het jaar: Pixelmator

App van het jaar (jury)Pixelmator was op de Mac al een geliefde app. Het heeft even geduurd voordat de app op iOS beschikbaar kwam, maar de ontwikkelaars hebben meteen alles goed gedaan. Er wordt slim gebruik gemaakt van de mogelijkheden van iOS 8, zoals synchronisatie met iCloud Drive en Handoff, zodat je makkelijk tussen iPad en Mac kunt wisselen. Qua functies is Pixelmator precies afgestemd op wat mensen willen: geen verwarrende hoeveelheid functies, maar alles wat je nodig hebt. – Meer lezen over Pixelmator voor iOS.

2. Telegram Messenger

Nee, Telegram heeft niet de messenger-revolutie veroorzaakt waar we op gehoopt hadden. De app kreeg een extra zetje in de rug door de overname van WhatsApp door Facebook, waardoor mensen bezorgd raakten over hun privacy. Maar uiteindelijk maakten veel mensen toch niet de definitieve overstap. Dat is jammer, want Telegram zit op veel punten eigenlijk beter in elkaar dan de grote concurrent. Qua snelheid en beveiliging is Telegram superieur. Nu alleen nog je vrienden overhalen. – Meer lezen over Telegram Messenger.

3. 1Password

1Password was in 2014 regelmatig in het nieuws. De ontwikkelaars zaten er bovenop om aanpassingen voor iOS 8 te doen en lieten regelmatig zien hoe de nieuwe app eruit zou zien. Ze lieten vroegtijdig zien hoe handig appextensies zijn en zorgden voor samenwerking met ruim 100 apps. Het bleef niet alleen bij een PR-campagne, want 1Password heeft geleverd wat ze beloofden: de nieuwe functies van iOS 8 werken prima en het veilig beheren van je wachtwoorden is nu voor iedereen weggelegd. – Meer lezen over 1Password op iPhone en iPad.

Publieksprijs: 1Password

App van het jaar (publiek)Niet alleen de iCulture-redactie is enthousiast over 1Password. Ook de iCulture-lezers lopen ermee weg. Zij riepen 1Password uit tot de beste app van het jaar 2014, zodat deze app met de Publieksprijs 2014 aan de haal ging. 1Password wist de afgelopen jaren het vertrouwen te winnen als wachtwoorden-app. Toen ze ook nog de iOS-app gratis maakten was er voor veel mensen geen belemmering meer om het even te proberen. 1Password is de ‘gouden standaard’ geworden voor andere wachtwoorden-apps. – Meer lezen over 1Password op iPhone en iPad.

Runners-up in deze categorie waren Telegram, Inbox by Gmail en SwiftKey.


Beste Nederlandse app: NS Reisplanner Xtra

Beste Nederlandse app (jury)Het is alweer een jaar geleden dat NS Reisplanner Xtra 3.0 verscheen en alles anders werd. De app werd aangepast voor de iPad, kreeg een nieuw uiterlijk voor iOS 7 en kreeg talloze nieuwe functies> De vroegere publieksfavoriet Trein kon eindelijk definitief van je iPhone verdwijnen. Je kunt nu zoeken op adres of postcode, ook op de iPad. Wil je wel of liever geen hogesnelheidstrein? Via welk station wil je reizen? Wil je geen ultrakorte overstaptijden? Wat jij wil, regelt deze app. Later in 2014 voegde de NS ook nog functies voor de OV-chipkaart toe, zoals saldo. Je hebt alleen nog de 9292-app nodig als je echt van deur tot deur wilt plannen. Voor de rest heb je genoeg aan deze NS-app. – Meer lezen over NS Reisplanner Xtra

2. ING Bankieren

ING Bankieren won vorig jaar een iCulture Award als beste Nederlandse app 2013. Dit jaar scoorden ze opnieuw hoge ogen, ondanks het feit dat er begin 2014 wat strubbelingen waren met dubbele betalingen en de grondiger vernieuwde app pas in 2015 kwam. ING Bankieren voerde in 2014 een aantal vernieuwingen door, waardoor deze uitstekende app nog beter werd. Je kan nu vanuit de app beleggen en het gebruik van die lastige IBAN-codes werd makkelijker gemaakt. Grootste vernieuwing was ondersteuning voor spraakassistent Inge. Daarmee is de app bijna af. Alleen ondersteuning voor Touch ID (zoals bij de Belgische ING-app al is gedaan) staat nog op ons verlanglijstje. Oh, en Apple Pay natuurlijk. – Meer lezen over ING Bankieren

3. Peerby

De Nederlandse uitleen-app Peerby werd in 2014 echt volwassen. De totaal vernieuwde iOS-app verscheen in november en maakt Peerby klaar voor de volgende stap: Amerika veroveren. Peerby speelt in op de leeneconomie: je hoeft spullen als een grasmaaier of boormachine niet zelf in huis te hebben, maar kunt ze gewoon lenen van buren. Die hebben immers vaak een grasmaaier of boormachine in de schuur liggen, die 99% van de tijd werkloos ligt te verstoffen. Zo help je elkaar. Het idee is niet alleen leuk, maar het blijkt ook nog te werken. Momenteel is Peerby nog vooral een app voor de early adopters, maar om de sprong naar mainstream gebruikers makkelijker maken hebben ze nu (optionele) verzekeringen toegevoegd. Want je weet maar nooit wat de buurman met jouw kettingzaag doet. – Meer lezen over Peerby.

Publieksprijs: ING Bankieren

Populairste Nederlandse app (publiek)Vorig jaar riep de iCulture-redactie de ING Bankieren-app uit tot beste Nederlandse app. Dit jaar hebben de lezers van iCulture zich daarbij aangesloten. Ze vinden ING Bankieren beter dan alle andere Nederlandse apps die dit jaar nieuw in de App Store verschenen of een flinke update-beurt kregen. In 2014 verschenen maar liefst vijf updates van de ING-app, met onder andere de virtuele assistent Inge en toegang tot informatie over leningen en belegginggen. – Meer lezen over ING Bankieren.

Runners-up in deze categorie waren NU.nl, NOS en Buienalarm.


Beste Nederlandse nieuwkomer 2014: Blendle Trending

Beste Nederlandse app-nieuwkomer (jury)We hebben er lang over gedebatteerd: Blendle Trending verscheen strikt gezien in 2014, maar was in dat jaar slechts 24 uur te downloaden. Dit betekent dat je de app op het moment van deze awarduitreiking even niet kunt downloaden. Maar moet Blendle Trending daarom zijn kans op een iCulture Award mislopen? Wij denken van niet. Blendle Trending is namelijk één van de belangrijkste nieuwsapps van het moment, waarmee het veelbesproken artikelplatform eindelijk iOS écht serieus lijkt te nemen. Deze app gaat het leesgedrag van héél veel Nederlanders in het komende jaar veranderen. Dat doet Blendle Trending met een design waar veel nieuwsapps alleen maar jaloers op kunnen zijn. Blendle Trending verdient daarom niet alleen een plekje waard in de iCulture Awards, maar wint de app ook de eerste prijs in de categorie beste Nederlandse nieuwkomer. – Meer lezen over Blendle Trending

2. Koken met aanbiedingen

Dat is nog eens een slimme manier om de crisis te overleven: gewoon lekker en gezond blijven eten, maar met producten die in de aanbieding zijn. Het is de gedachte achter de app Koken met aanbiedingen, die in 2014 verscheen. Apps met aanbiedingen uit de supermarkt waren er al en apps met recepten zijn er genoeg. Koken met aanbiedingen was de eerste die ze combineerde tot een app waar je echt iets aan hebt. Alle ingrediënten zijn te koop bij één supermarkt, dus je hoeft niet stad en land af te reizen om ze te maken. Slim idee, goed uitgewerkt. – Meer lezen over Koken met aanbiedingen.

3. TimesUpp

Een vernieuwend idee: deze app geeft een melding wanneer je moet vertrekken naar je volgende afspraak. de app houdt daarbij ook rekening met eventuele files en vertragingen. Daarnaast toont de app ook in één oogopslag waar de files staan in Nederland én je krijgt te zien waar parkeerplekken zijn. Daarmee wordt deze app steeds meer een alternatief voor de marktleider, Flitsmeister. En tegelijk pakt het ook functies af van ANWB Onderweg. En de makers zijn nog steeds niet klaar met verdere uitbreidingen. – Meer lezen over TimesUpp

Publieksprijs: WeTransfer

Populairste Nederlandse app-nieuwkomer (publiek)De app van WeTransfer heeft het hart gestolen van de iCulture-lezers. Zes jaar na het verschijnen van de App Store is het eindelijk mogelijk om grote bestanden te versturen. Dat was eigenlijk een jaar later dan gepland. De app werkt soepel en ziet er prima uit en laat je wel 10GB per keer versturen. In vergelijking met de website is dat royaal. Je kunt de app alleen gebruiken om bestanden te verzenden, niet om te ontvangen. Mooi, simpel, superhandig om foto’s te versturen… de WeTransfer-app is een schot in de roos. – Meer lezen over WeTransfer.

Runners-up in deze categorie waren: Blendle Trending, RTL RouteRadar en Live TV Kijken.


Beste Belgische iOS-app 2014: Yelo Play

Beste belgische app (jury)Dankzij Yelo Play kunnen Belgische gebruikers eindelijk live tv-kijken op hun iPhone of iPad. Eigenlijk verscheen Yelo al in 2010, maar sindsdien hoorden we niet meer zoveel. Tot 2014, toen de compleet vernieuwde app uitkwam. Het werkt het beste als je een internetabonnement van Telenet hebt; anders zijn de opties wat beperkt. De professioneel uitziende app bevat eigenlijk alles wat je als tv-kijker nodig hebt, bereikbaar via een overzichtelijke interface, met suggesties, zoekfunctie en afstandsbediening voor je tv. Erg compleet. – Meer lezen over Yelo Play.

2. ING Smart Banking

ING België liep voor op de Nederlanders: eerder dan het moederbedrijf bracht ING België al een mobiele bankier-app met ondersteuning voor Touch ID uit. Je krijgt een overzicht van je rekeningen en saldo’s, kunt geld overmaken en meer. ING introduceerde in 2011 de eerste Belgische bankier-app en is in 2014 er ook als eerste bij met Touch ID-beveiliging. – Meer lezen over ING België.

3. Viking App

Bellen via internet. Zo heel vernieuwend is dat niet, maar in de lijst met beste Belgische apps van 2014 verdient Viking Talk toch een plekje. Deze razend populaire telecomaanbieder laat je veel goedkoper bellen binnen België en naar het buitenland. Zo bel je voor 5 cent per minuut van België naar Nederland en bij bellen naar andere Belgen betaal je maar 2,5 cent. Inmiddels is versie 2.0 alweer beschikbaar met onder andere ondersteuning voor Touch ID en toegang tot de Viking Wallet. – Meer lezen over Viking App.

Publieksprijs: Yelo Play

Populairste belgische app (publiek)Het lijkt erop dat de Belgische iCulture-lezers het niet eens zijn met de andere Belgische App Store-gebruikers: die geven Yelo Play namelijk maar 1,5 ster (!). Bedroevend laag voor een app, die tegelijk door de iCulture-lezers wordt uitgroepen als beste Belgische app van 2014. Die vele ontevreden reacties zijn misschien wel te verklaren: je hebt internet van Telenet nodig om te kunnen inloggen op de app. Daardoor kunnen ze de digicorder niet meer programmeren op afstand. Heb je wel de juiste Telenet-abonnementen, dan kijk je met Yelo Play naar live televisie, films, series, opnames en geplande programma’s. – Meer lezen over Yelo Play.

Runners-up in deze categorie waren Viking App, De Lijn en ING België.


Beste iOS-game 2014: Threes!

Beste iOS game (jury)Hoeveel ontwikkelaars kunnen zeggen dat ze een nieuw soort spel hebben uitgevonden? De makers van Threes hebben in elk geval die eer. Zij wisten met de game één van de meest diepgaande puzzelspellen van het jaar te maken. Een puzzelspel dat we – bijna een jaar na verschijning – nog steeds een paar keer per week opstarten om een potje te spelen. Iedere Threes-speler weet namelijk dat er meer achter dit spelletje schuilt dan het domweg heen en weer schuiven van cijfers. Om een goed potje te spelen moet je constant vooruit denken en weten hoe het grotere speelveld eruitziet. Je leert als speler hierdoor continu weer iets nieuws. Dat zit zo ingenieus in elkaar, dat het verschijnen van Threes bijna net zo monumentaal voelt als het moment waarop de eerste Tetris uitkwam. Andere ontwikkelaars in de App Store waren net zozeer onder de indruk: Threes werd tot in den treure gekopieerd en opnieuw uitgebracht in de vorm van 2048. Een kloon die misschien wel populairder werd dan het origineel. – Meer lezen over Threes!.

2. Monument Valley

Een game die ons van begin tot eind verwonderd naar het scherm van de iPhone en iPad liet kijken. De meest sceptische gamers debatteren er nog steeds over in hoeverre Monument Valley een ‘echte’ game is, maar deze discussie wordt wat ons betreft compleet tenietgedaan door de hoge kwaliteit van dit spel. Dit is namelijk een ervaring die je in één ruk wil uitspelen, waarna de gehele game je nog maandenlang zal bijblijven. Want hoewel je niet urenlang vastzit bij het oplossen van de spelpuzzels, die bestaan uit het rondlopen in een M.C. Escher-achtige omgeving, blijft Monument Valley je wel aangenaam verrassen bij iedere onlogische – maar toch best logische – bocht die je maakt. – Meer lezen over Monument Valley.

3. Hearthstone

Vergeet even alles dat je denkt te weten over collectible card games. Want hoewel Hearthstone op het eerste opzicht het imago lijkt te hebben van bijvoorbeeld Magic the Gathering, is dit spel van een heel andere orde. Ook in Hearthstone neem je het met speelkaarten op tegen andere gamers, maar het is bizar hoe snel alle spelmechanieken vanzelfsprekend zijn. Je weet binnen no-time hoe een potje werkt en hoe je slim te werk kunt gaan om te winnen. En dat voelt zo bizar goed. Het lijkt alsof Hearthstone uit een lab komt, waarin iedere interactie van het spel tot op het bot is getest. Hierdoor voelen de potjes bijvoorbeeld precies lang genoeg, waardoor je er al snel nog één speelt. En nog één. En nog één… – Meer lezen over Hearthstone.

Publieksprijs: Monument Valley

Populairste iOS game (publiek)Niet alleen wist Monument Valley de publieksprijs te bemachtigde: de game wist ook een hoge positie te behalen bij de juryprijs. Het grote succes van Monument Valley in 2014 moge dus duidelijk zijn. En we snappen waarom. Deze game wist namelijk een ervaring te leveren die je nog maandenlang zal nablijven. Monument Valley stond ook wekenlang hoog in de Nederlandse App Store-hitlijsten, waar de game gelijk iets mee bewees: een game hoeft niet gratis te zijn om een groot succes te worden. – Meer lezen over Monument Valley.

Runners-up in deze categorie waren Monument Valley, TwoDots en Mondern Combat 5.


Beste Nieuws-app 2014: Blendle Trending

Beste nieuwsapp (jury)Eerder noemden we het al: Blendle Trending was in 2014 maar heel kort te downloaden. Dat was bewust zo gekozen, om alvast een flink aantal early adopters toegang te geven tot de app. Blendle Trending is vernieuwend als nieuwsapp: het zorgt ervoor dat je artikelen kunt lezen uit allerlei kranten en tijdschriften, zonder dat je het volledige blad hoeft te kopen. Dat verrijkt je blik en is ook nog eens heel betaalbaar, want een artikel kost vaak maar een paar dubbeltjes. Deze app gaat het leesgedrag van veel Nederlanders in het komende jaar veranderen en daarmee doet Blendle fundamenteel iets anders dan de andere kanshebbers op deze award. – Meer lezen over Blendle Trending.

App momenteel niet te downloaden, zie toelichting in het artikel.

2. Unread

Rss-lezers zijn in de App Store uiteraard niks nieuws, maar Unread was zonder twijfel de fraaist ontworpen nieuwkomer. Met ondersteuning voor rss-diensten zoals Feedbin, Fever en Feedly kun je makkelijk je eerder gevolgde websites inladen, waarna je ze allemaal in een strak ontwerp kunt lezen en bekijken. Unread is gekleed in een strak iOS 8-design, wat je ook in meerdere kleuren steekt met handige thema’s. Geopende artikels zijn schermvullend te lezen, waardoor je echt door niks meer afgeleid kunt worden. Fraai, door het freemium-betaalmodel makkelijk te proberen. – Meer lezen over Unread.

3. De Volkskrant Select

In 2013 probeerden de grote, traditionele media nog het wiel opnieuw uit te vinden met een aantal slimme apps, waaronder de eerdere iCulture Awards-winnaar NRC Reader. Wat dat betreft was 2014 een stuk rustiger. Er waren wel een paar pogingen, maar ze voelden lang niet allemaal zo gewaagd als in het jaar daarvoor. De enige die met kop en schouders boven de concurrentie leek uit te steken was de Volkskrant, die met Volkskrant Select een manier biedt om een dag van tevoren een selectie artikelen uit de krant te lezen. Dat doet Volkskrant Select in een strak, met foto’s gevuld design, waardoor ieder artikel de nodige ademruimte krijgt. – Meer lezen over de Volkskrant Select.

De app Volkskrant Select is niet meer verkrijgbaar in de App Store.

Publieksprijs: NU.nl

Populairste nieuwsapp (publiek)Voor het tweede jaar op rij was NU.nl volgens de lezers van iCulture de beste nieuws-app. Daarmee kozen ze ook wederom voor één van de grote veteranen in de Nederlandse App Store: NU.nl staat al sinds 2008 in de App Store en is met de jaren steeds weer aangepast en vernieuwd. 2014 was voor NU.nl het jaar van de grote 4.0-update, waarin een redesign voor iOS 7 werd doorgevoerd. Verder werd de app vooral op technisch gebied verbeterd en aangepast. De tv-gids kreeg een speciaal filmoverzicht, er werd een katern ‘Entertainment’ toegevoegd en portretmodus werd eindelijk aan de iPad-versie toegevoegd. – Meer lezen over NU.nl.

Runners-up in deze categorie waren: NOS, Blendle Trending en De Standaard Avond.


Beste Gezondheidsapp 2014: UP by Jawbone

Beste gezondheids-app (jury)Jawbone maakte een wat moeilijke start met de Jawbone UP-fitnessarmbanden. Ze kwamen sneller dan andere fitnessfabrikanten op de markt met een fitnessarmband, maar kregen daardoor ook de volledige lading kritiek te verduren van de kritische early adopters. Ondertussen staat Jawbone’s aanbod als een huis: ze hebben de goedkope Move, de duurdere UP3-armband en daarnaast deze gratis app. Nu sneppen we wel, dat Jawbone eigenlijk alleen geld verdiend als je zo’n accessoire koopt en dat deze UP by Jawbone-app vooral bedoeld is om klanten te trekken. Maar Jawbone heeft het toch een stuk prettiger aangepakt dan concurrent Runtastic: aan de Jawbone-app heb je écht wat. Deze app zit goed in elkaar, meet ongemerkt hoeveel stappen je hebt gezet en geeft daarbij bruikbare adviezen hoe je je leefgedrag kunt verbeteren. – Meer lezen over Jawbone en UP by Jawbone review op onze partnersite Fithacking.

2. Breeze

De nieuwste app van RunKeeper probeert je te motiveren om elke dag voldoende stappen te halen. Er zijn meer apps die dat doen, maar Breeze pakt het toch op een aantal punten anders aan. Eerlijk gezegd vonden we Breeze aanvankelijk maar een gemakzuchtige samensmelting van de al bestaande apps Human en Moves. Maar naarmate de app langer op je iPhone staat, merk je dat ze er intelligentie in hebben gestopt. De aanmoedigingen van Breeze zijn telkens anders en de dagelijkse doelen ook. Naarmate jij fitter wordt, stelt Breeze de doelen bij. De steeds wisselende wallpapers en de aanvullende informatie om prestaties in context te plaatsen (“je bent vooral ‘s avonds actief”, “je beweegt vooral door te wandelen/fietsen/hardlopen”) zorgen dat deze app meer te bieden heeft dan alleen een overzicht van stappen. – Meer lezen over Breeze of in deze Breeze review.

De app Breeze is niet meer verkrijgbaar in de App Store.

3. Sleepio

Bij gezondheid gaat het natuurlijk niet alleen over sporten en fit worden. Het gaat ook om gezonder leven en je slaap verbeteren. Wat dat betreft waren er in 2014 twee apps die onze aandacht grepen: Sleepio en Sleep Better van Runtastic. Bij de iCulture-lezers scoorde het Sleep Cycle-alternatief Sleep Better hoger, maar als redactie hebben we een voorkeur voor Sleepio. Die doet namelijk meer dan het analyseren van je bewegingen in bed, maar probeert daadwerkelijk slaapproblemen op te lossen. Met hulp van professor Colin Esprie, die erin gespecialiseerd is. Je vult vragenlijsten in en krijgt gericht advies. Dat kost een paar centen, maar goed slapen is onbetaalbaar. Sleepio laat ook goed zien dat je niet alleen met gratis weggevertjes iets bij kunt dragen aan de App Store. – Meer lezen over Sleepio.

Publieksprijs: Runtastic Me

Populairste gezondheids-app (publiek)Het is eigenlijk verrassend dat de iCulture-lezers Runtastic Me als beste sport- en gezondheidsapp van 2014 hebben gekozen. De app doet eigenlijk niet zoveel en is vooral een digitale reclamefolder voor de Runtastic Orbit-sportarmband. Zouden al die stemmers de Orbit gekocht hebben? Dat zou kunnen, maar we vermoeden dat Runtastic vooral geprofiteerd heeft van de naamsbekendheid. Het bedrijf maakt allerlei apps waarmee je kunt hardlopen, wandelen, squatten en push-ups doen en waagt zich de afgelopen tijd ook wat meer aan wellness-achtige apps om je gedrag te veranderen en jezelf een gezondere lifestyle aan te meten. Runtastic Me is daarbij de app die dagelijks je stappen, actieve minuten, afstand, calorieën en kilometers meet. Als je de Orbit-armband koopt kun je ook slaap in de app weergeven. – Meer lezen over Runtastic.

Runners-up in deze categorie waren Sleep Better, Strava 4.0 en Up by Jawbone.


Beste Sociale app 2014: Telegram

Beste sociale app (jury)Er is een chatapp die technisch gezien de vloer aanveegt met WhatsApp, en dat is Telegram. De Duitse applicatie introduceerde de ene na de andere handige functie in 2014. Zo heeft Telegram ook apps voor de Mac, pc en het web, en zijn er privéchats waarin je berichten kan voorzien van een zelfvernietigingstimer. Je zoekt direct afbeeldingen en GIF’jes van het web in de app. Je kan een gebruikersnaam en unieke link aanmaken waardoor iedereen vanaf het web met je kan chatten. En als je de app een tijdje niet gebruikt, kan je je account in de app zelfs automatisch laten vernietigen. Een toonbeeld van doorzettingsvermogen en gebruiksvriendelijkheid. – Meer lezen over Telegram.

2. Slack

Wat Telegram op het gebied van chatten voor iedereen betekende, deed Slack in 2014 op zakelijk gebied. Het laat andere zakelijke chatapps achter zich met de mogelijkheid om meerdere kanalen aan te maken en die helemaal vol te hangen met automatische scripts. Tweets die op je zijn gericht? De laatste artikelen van nieuwsbronnen die je wilt volgen? Een berichtje als er nieuwe mails binnenkomen? Op de hoogte blijven als een collega een taak in Trello afrondt? Het kan allemaal. Slack is niet louter een chatapp; het is een sociaal dashboard. – Meer lezen over Slack.

3. Paper by Facebook

Paper by Facebook is niet in Nederland en België te downloaden, maar maak er gerust een Amerikaans App Store-account voor aan. Paper brengt Facebook op een mooiere manier naar de iPhone. De bediening waarin je alles speels kan vastpakken, vergroten en kan wegvegen, is origineel en blijft ook na lange tijd leuk. Paper is een Facebook-ervaring zonder reclame, en heeft nog steeds de privéchatfunctie die Facebook inmiddels uit de normale app heeft gesloopt. Pagina’s en groepen zijn er nog niet goed mee te bedienen. Dat komt hopelijk nog. – Meer lezen over Paper by Facebook.

De app Paper by Facebook is niet meer verkrijgbaar in de App Store.

Publieksprijs: WhatsApp

Populairste sociale app (publiek)Het was nogal een jaar voor WhatsApp. De app werd voor een gigantisch bedrag overgenomen door Facebook, terwijl er ook nog een grote nieuwe functies werden aangekondigd zoals de beloptie. Deze werd niet aan de app toegevoegd, maar gebruikers van de chatapp spraken alsnog uitbundig over de app in 2014. De komst van de blauwe vinkjes was bijvoorbeeld een grote tragedie onder de meest fanatieke gebruikers. Ondanks dat alles, bleef WhatsApp een titaan op de Nederlandse markt, met inmiddels 9,4 miljoen Nederlandse gebruikers. En volgens de lezers van iCulture de beste chatapp van 2014. – Meer lezen over WhatsApp.

Runners-up in deze categorie waren Telegram, Instagram en Snapchat.


Beste Weer-app 2014: Weather Underground

Beste weer-app (jury)Over het weer wil je zo snel mogelijk worden bijgepraat. Weather Underground snapt dat. De applicatie presenteert je de temperatuur, de neerslag en de zonsopkomst en -ondergang in één grafiek. En daar hoef je de app niet eens voor te openen. Weather Underground toont die informatie namelijk in een widget onder iOS 8. Wil je toch meer weten, dan druk je op de widget en open je de bijbehorende app met een weersvoorspelling per dag of per uur. Een buienkaart maakt het geheel af. Duidelijker wordt het weerbericht op de iPhone niet. – Meer lezen over Weather Underground.

2. Buienalarm

Widgets zijn voor de ene appcategorie belangrijker dan de ander. In weerapps zijn ze allesbepalend, omdat je zo snel mogelijk een weersvoorspelling wilt hebben. Het Nederlandse Buienalarm van Franklin van Velthuizen werd voorzien van een widget waarin je de neerslag van de komende twee uur ziet. Aan de hoogte van de blauwe pieken, zie je wanneer het het zwaarst regent en of de neerslag dan licht, gematigd of zwaar zal zijn. Door de app te openen zie je de bijbehorende buienkaart, maar die is een stuk overbodiger geworden door Buienalarms voortreffelijke widget. – Meer lezen over Buienalarm.

3. Zeeweer HD

Innoveren op het gebied van weerapps blijkt anno 2014 een lastig karwei: niet voor niets zijn de nummer 1 en 2 in deze categorie vooral winnaars omdat ze zich onderscheiden door handige widgets. Je kan ook de diepte ingaan, en dat deed Martijn de Meulder succesvol met zijn Zeeweer. Alles wat je als schipper, zeiler en misschien ook watersporter wilt weten, vind je in deze app. De wind in knopen, luchtdruk, de hoogte van de golven, waarschuwingen voor de scheepvaart, een buienradar en heel veel andere kaarten over de wind, het zicht en neerslag: Zeeweer is bijna overcompleet. Ook verkrijgbaar: Zeeweer voor iPhone. – Meer lezen over Zeeweer.

Publieksprijs: niet toegekend

In deze categorie is geen publieksprijs uitgereikt. Door een fout was deze categorie niet meegenomen in de polls.


Beste Reis- en vervoerapp 2014: NS Reisplanner Xtra

Beste reis- en vervoersapp (jury)Helemaal aan het begin van 2014 had de Nederlandse Spoorwegen plots een antwoord op alle kleine onafhankelijke trein-apps. NS Reisplanner Xtra kreeg een strak nieuw uiterlijk en de mogelijkheid om je favoriete traject op te slaan om snel de eerstvolgende treintijden van op te vragen. Heel 2014 werd die knappe 3.0-versie uitgebouwd. Met OV-checkout waarschuwingen, een druktemelder, de mogelijkheid om in te loggen met je NS-account en uitgebreide zoekfilters. Een app die zoveel te bieden heeft, maar nog steeds overzichtelijk is: chapeau. – Meer lezen over NS Reisplanner Xtra.

2. Google Maps

Google Maps was al geweldig qua functionaliteit, maar met de recente Material Design-update hebben al die functies ook een logische plek gekregen in de applicatie. De verkeersdrukte zien, een kaart offline opslaan, een terreinweergave bekijken: het is allemaal een fluitje van een cent. De navigatiefunctie bericht je bovendien zelfs wanneer er tijdens het rijden, een snellere route blijkt te zijn. En dat alles zonder dat Google Maps heeft ingeleverd op haar fantastische database van winkels en voorzieningen in de buurt. – Meer lezen over Google Maps.

3. Trein 100% snelste

Net als bij veel andere overbevolkte appcategorieën, maakten widgets het verschil in 2014. Trein 100% snelste is de trein-app met de handigste widgets voor alledag. Je ziet er met een simpele tik de eerstvolgende treintijden van je opgeslagen stations. Rode tijds- en spooraanduidingen laten meteen een afwijking van het normale traject zien, wat je bespaart de app te openen. – Meer lezen over treinenapps.

Publieksprijs: niet toegekend

In deze categorie is geen publieksprijs uitgereikt. Door een fout was deze categorie niet meegenomen in de polls.


Beste Agenda-app 2014: Tempo

Beste agenda-app (jury)Agenda-apps in 2014 hadden vooral één doel voor ogen: zorgen dat je geen andere apps meer nodig had. En Tempo was op dat vlak één van de slimsten. Zo kan je rechtstreeks vanuit de app de benodigde reistijd naar een afspraak zien en weet je meteen de weersverwachting op dat moment. Het is zelfs mogelijk om vanuit Tempo meteen een nabijgelegen parkeerplaats te vinden of een Uber-taxi te bestellen. Het waren functies die van Tempo gelijk een geduchte concurrent maakten van de gevestigde orde in de App Store – en dat is met het grote aanbod indrukwekkend. – Meer lezen over Tempo.

De app Tempo is niet meer verkrijgbaar in de App Store.

2. Sunrise Calendar

Hoewel Sunrise in 2013 voor het eerst in de App Store verscheen, heeft de app in het jaar daarop een gigantische metamorfose doorstaan. Ten eerste was er de grote update van afgelopen zomer, waarin ondersteuning voor de desktop werd geïntroduceerd. Dit zorgde ervoor dat je alle slimmigheden van de agenda-app op alle veelgebruikte apparaten kon benutten. Ten tweede was er de iOS 8-update van afgelopen najaar, waarin één van de meest compacte en handige widgets is toegevoegd. De lijst van ondersteunde apps groeide in 2014 ook fors. Zo is het nu mogelijk om EventBrite en Google Tasks aan de app te koppelen, waardoor nog meer gegevens slim benut kunnen worden. – Meer lezen over Sunrise Calendar.

De app Sunrise Calendar is niet meer verkrijgbaar in de App Store.

3. miCal

De oude Agenda-app miCal verscheen dit jaar uit de App Store, maar geen nood: er kwam een totaal nieuwe versie voor in de plaats. Het nieuwe miCal is ontworpen met iOS 7 en iOS 8 op het oog, en is eigenlijk vooral één ding: een gedegen app. Hier vind je geen uitgebreide links met sociale media en andere diensten om je agenda in te vullen. Dit is een plek voor afspraken, verjaardagen en herinneren. Oké, en het weer. Daarmee is het de go-to app voor menig traditioneel agendagebruiker, die helemaal niet zit te wachten op de slimmigheden van Tempo en Sunrise Calendar. – Meer lezen over miCal.

Publieksprijs: Week Calendar

Populairste agenda-app (publiek)Een stukje Hollands trots tussen de publieksprijzen bij de agenda-app. De iCulture-bezoekers kozen namelijk niet voor een app gemaakt in Silicon Valley, maar voor een bekend alternatief uit eigen land. Week Calendar is al jarenlang een succesverhaal in de App Store, en volgens jullie met reden. Voor Week Calendar was 2014 voornamelijk een jaar voor technische verbeteringen – en de iPad-app, die een compleet nieuw design kreeg. – Meer lezen over Week Calendar.

Runners-up in deze categorie waren Sunrise, Fantastical 2 en Calcube.


Beste E-mailapp 2014: Acompli

Beste e-mailapp (jury)Waarom gebruik je verschillende apps voor de meest logische zakelijke functies? Dat is wat Acompli zich afvroeg, en dat leverde een e-mailapp op die Microsoft in december kocht voor liefst 200 miljoen dollar. Het in 2014 uitgebrachte Acompli is niet alleen een uitstekende e-mailapp met volledige mappenstructuren. Het is ook een overzichtelijke agenda-app, een afsprakenplanner vanuit nieuwe mails die je schrijft en zelfs een cloudapp waarmee je bestanden kan vinden en toevoegen vanuit Dropbox, Google Drive en meer. Als klap op de vuurpijl is er een persoonspagina waarop je alle correspondentie met specifieke personen kan teruglezen. Een schitterend totaalpakket. Inmiddels heeft Microsoft Acompli uit de App Store gehaald en vervangen door Outlook voor iOS. Deze app is volledig gebaseerd op Acompli. – Meer lezen over Acompli.

Let op: Acompli is weggehaald uit de App Store en is nu als Outlook voor iOS te downloaden.

2. CloudMagic

Al je e-mail op één plek, of die nou van Gmail, Hotmail, IMAP of welke mailserver dan ook afkomstig is. CloudMagic ondersteunt de volledige mappenstructuren van e-mailaccounts en brengt ze ook samen in een gezamenlijke inbox, waarin je aan de kleur ziet op welk account je mailt. CloudMagic is snel, heeft een krachtige zoekfunctie en integreerde vanaf dit jaar ook handig met verschillende apps, zodat je bijvoorbeeld snel e-mails kan doorsturen naar nieuwsbrief-dienst MailChimp, notitie-app Evernote of todo-app Trello. CloudMagic verscheen in 2014 ook op de iPad en groeide uit tot een uitstekende tool om je mailverkeer in goede banen te leiden. – Meer lezen over CloudMagic.

3. Inbox by Gmail

Googles mailexperimenten hebben wisselend succes. Realtime e-mails typen in Google Wave flopte genadeloos, maar de inbox die je primaire van je sociale en reclame mails scheidt, is aardig ontvangen. Die lijn zet Google door in Inbox: een mailbox die veel actiever de voor jou interessante mails kiest. Bonte kleuren en veel foto’s brengen geven Inbox smoel en conversaties voelen als chats, omdat de opsmuk van e-mails is verwijderd. Inbox is snel en ziet er goed uit, maar er is ook een groot nadeel: e-mails verwijderen is moeilijker dan ooit. Toch: Google experimenteert lekker door en dat verdient een derde plek. – Meer lezen over Inbox by Google.

Publieksprijs: Mailbox

Populairste e-mailapp (publiek)In 2013 riepen we Mailbox uit tot iCulture’s App van het Jaar. Terecht, ook nu we een jaar later nog eens terugkijken. Mailbox voegde echt iets toe aan het toenmalige (nogal magere) aanbod van e-mailapps. Er waren nauwelijks goede vervangers van de standaard Mail-app, omdat niemand zich eraan durfde wagen. Mailbox deed dat wel: ze introduceerden het idee van e-mail als todolijst: makkelijk swipen om e-mailberichten uit te stellen tot een moment dat beter uitkomt. Het idee is door velen nagevolgd, waaronder Google. De lezers van iCulture weten gelukkig wie de échte trendsetter was en kozen dan ook massaal voor Mailbox. Dat doet ons deugd, want de kans was immers groot dat het alomtegenwoordige Google had gewonnen, met z’n apps Gmail en Inbox by Gmail (die trouwens ook hoog scoorden bij de iCulture-lezers). – Meer lezen over Mailbox.

Runners-up in deze categorie waren: Gmail, Inbox by Gmail en CloudMagic.

De app Mailbox is niet meer verkrijgbaar in de App Store.


Beste todo-app 2014: Wunderlist

Beste todo-app (jury)Ontwikkelaar Wunderkinder heeft er lang mee geëxperimenteerd. Hoe zorgden ze ervoor dat een takenlijst waar je samen aan kan werken, net zo natuurlijk voelt als een individuele app? Met de huidige versie van Wunderlist is het antwoord daarop gevonden. De taken, subtaken, notities en chatmogelijkheden over die taken: ze zitten allemaal op een logische plek. Op alle apparaten waarop de app beschikbaar is. Doordat je lijsten kan delen en publiceren, is Wunderlist nu net zo goed een krachtige projectmanagementtool… als de ideale digitale boodschappenlijst die eindelijk dat vodje papier vervangt. – Meer lezen over Wunderlist.

2. Todoist

Wie behoefte heeft aan het prioriteren van taken, kleurcodes, mappen en subtaken, hoeft daarvoor geen reusachtig omslachtige app meer te gebruiken. OmniFocus is uit, Todoist is in. Todoist bevat alle noodzakelijke opties, de mogelijkheid om taken in je agenda te exporteren, de mogelijkheid om samen te werken met collega’s en synchroniseert op 13 verschillende platformen. Fan van de quantified self methodes? Dan kan je je eigen productiviteit in de gaten houden met Todoist Karma. Een app die zich zo snel en stevig ontwikkelt tot een instrument waar je op wilt bouwen, verdient een iCulture Award-vermelding. – Meer lezen over Todoist.

3. Clear

De voortreffelijke, eenvoudige todo-app Clear introduceerde in 2014 maar één belangrijke nieuwe functie. De functie die bijna iedereen van de app verlangde leek het wel: herinneringen zetten bij afspraken. Het werd geen ingewikkeld proces met allerlei drukken – zoals zoveel todo-apps, maar werkt jusit heel simpel: tik onderaan een taak en je stelt een datum en tijd in. En alleen de taken met zo’n deadline, komen in de widget van de app te staan. Een belangrijke toevoeging aan Clear, waarbij de app trouw aan zijn eenvoud is gebleven. – Meer lezen over Clear.

Publieksprijs: Wunderlist

Populairste todo-app (publiek)In deze categorie zijn de iCulture-redactie en de iCulture-lezers het eenstemmig met elkaar eens. De gratis app valt bij veel mensen in de smaak, vooral dankzij de intuïtieve bediening en de vele extra’s, zoals de chatfunctie. T-Mobile-klanten kunnen de Pro-functies van de app bovendien gratis gebruiken. En natuurlijk was Wunderlist er snel bij met nieuwe iOS 8-functies. Lees ook: Hoe werkt takenlijst-app Wunderlist? De beste tips en instellingen. – Meer lezen over Wunderlist.

Runners-up in deze categorie waren Clear, 2Do en Todoist.


Beste Productiviteit-Beste productiviteit-app (jury)app 2014: 1Password

Alle lekken en hacks afgelopen jaar hebben duidelijk gemaakt hoe belangrijk goede wachtwoorden voor je accounts zijn. En goede wachtwoorden, die zijn willekeurig en onthoud je niet zomaar. 1Password werd afgelopen jaar gratis en daarmee voor iedereen bereikbaar. Zo kan je een wachtwoordenapp in huis halen die je kan ontgrendelen met je vingerafdruk, die sterke wachtwoorden genereert én die je alle controle geeft over hoe je die wachtwoorden wilt synchroniseren met andere apparaten zoals de pc en Mac. Jij bepaalt of ze versleuteld op Dropbox komen te staan, of dat je ze zelfs alleen wilt synchroniseren via WiFi of iTunes. Zo kan je je wachtwoorden zelfs offline bewaren. Het is niet zo gek dat je voor aanvullende functies moet betalen: 1Password is een dijk van een app. – Meer lezen over 1Password.

2. Microsoft Office

Microsoft is niet uit te vlakken op de apparaten van Apple: die bracht in 2014 de drie grote spelers in haar Office-pakket naar de iPhone en iPad. Microsoft Word, Excel en PowerPoint zijn alleen volledig te gebruiken als je beschikt over een Office 365-abonnement, en abonnees krijgen de handen op elkaar voor de verzorgde apps. Een tekstdocument voorzien van beeld, berekeningen doorvoeren in Excel en complete presentaties maken in Powerpoint is geen enkele moeite meer op iOS. Niet alleen fijn voor Microsoft Office-fans, maar ook gewoon hele goede documentenapps. – Meer lezen over Microsoft Office.

3. Workflow

Als je gewend bent om activiteiten in vaste stappen uit te voeren, dan zul je blij zijn geweest met Workflow, de app die aan het einde van het jaar verscheen maar meteen indruk maakte. Je kunt in Workflow handelingen achter elkaar zetten, bewerken en verslepen. Workflow is nog niet helemaal af. Anders had deze app wel eens kans kunnen maken op de nummer 1-positie in deze categorie. De iOS 8-extensies kunnen nog wat verder worden uitgebreid en de laadtijden kunnen nog worden verbeterd, maar we rekenen op dat dat in 2015 wordt opgelost. Workflow biedt ontzettend veel mogelijkheden voor slimme scriptjes. En het maken en knutselen met die scriptjes is ook nog eens leuk werk. – Meer lezen over .

Publieksprijs: 1Password

Populairste productiviteit-app (publiek)1Password scoort een dubbele publieksprijs: het is volgens de lezers van iCulture niet alleen de beste productiviteitsapp, maar ook dé app van het jaar 2014. Een goede wachtwoordenapp is tegenwoordig onmisbaar en 1Password heeft daarbij alles goed voor elkaar: makkelijk synchroniseren tussen mobiele apparaten en desktop, complexe wachtwoorden genereren en wachtwoorden raadplegen vanuit andere apps: het zit er allemaal in. Een terechte publieksprijs dus. – Meer lezen over 1Password.

Runners-up in deze categorie waren de iWork-apps voor iOS, Microsoft Office en Google Documenten + Spreadsheets.


Beste Toetsenbord 2014: SwiftKey

Beste iOS 8 toetsenbord (jury)We hebben in het afgelopen jaar veel iOS-toetsenborden besproken, maar kwamen na iedere test eigenlijk uit op dezelfde conclusie: de meest handige toetsenbordfuncties zitten eigenlijk allemaal eigenlijk gebundeld in SwiftKey. Dit toetsenbord laat je tikken en vegen, ondersteunt meerdere talen tegelijkertijd en heeft één van de slimste correctiefuncties die we ooit zagen. Dat laatste is te danken aan de mogelijkheid om sociale media aan SwiftKey te koppelen, waardoor de app al je eerder geschreven teksten analyseert en aan de database toevoegt. Nog niet eerder konden we zo efficiënt op de iPhone typen. – Meer lezen over SwiftKey.

2. Swype

De koning onder de veegtoetsenborden. We verbazen ons er iedere keer weer over hoe goed Swype bedoelde woorden kan herkennen aan de hand van een paar veegbewegingen, iets dat geheid aan de achtergrond van de app te danken is. Deze is namelijk ontwikkeld door Nuance Communications, het bedrijf dat ook verantwoordelijk is voor de spraaktechnologie achter Siri. Als er één bedrijf kan voorspellen wat je probeert te zeggen, dan zijn zij het. Dat werkt hoe dan ook als een zonnetje in deze toetsenbord-app, die verder zijn focus zelden verliest. Met de standaard skin lijkt hij op een variatie van je standaard iOS-toetsenbord, terwijl je met skins al snel een leuk, ander uiterlijk gebruikt. – Meer lezen over Swype.

3. Crimson Keyboard

Het Nederlandse Crimson Keyboard blonk dit jaar uit tussen alle toetsenborden-apps met zijn minimalisme. In dit toetsenbord vind je namelijk geen alternatieve veegbesturing of de mogelijkheid om je sociale media in te laden. In plaats daarvan is het een oersimpel toetsenbord, dat je met een paar handige trucs net wat sneller laat typen. Naarmate je typt verschijnen er bijvoorbeeld woordsuggesties boven de letters, die je in één keer invoert met een veeg omhoog. Moet je snel een punt of een komma zetten? Dan breekt de spatiebalk handig op als je er een keertje op tapt. Het design van Crimson Keyboard blijft verrassend dichtbij dat van Apple’s eigen iOS-toetsenbord, met slechts wat rode tinten en animaties om zich te onderscheiden. Ideaal als je al tevreden bent met Apple’s eigen keyboard – maar toch een paar leuke extra’s wil. – Meer lezen over Crimson Keyboard.

Publieksprijs: SwiftKey

Populairste iOS 8 toetsenbord (publiek)De winnaar van onze juryprijs gaat dit jaar óók naar huis met de publieksprijs. En daarmee heeft SwiftKey de harten veroverd van onze redactie en de lezers van iCulture. Dit uiterst fijne toetsenbord combineert woordsuggesties en veegbewegingen met één van de slimste woordenboeken in een toetsenbord. En dat kun je allemaal ook nog eens pimpen met de vele thema’s. Dat maakt SwiftKey krachtig en flexibel. Een waardige vervanger voor Apple’s eigen iOS-toetsenbord. – Meer lezen over SwiftKey.

Runners-up in deze categorie waren: Swype, Fleksy en Crimson.

Dit waren de winnaars van de iCulture Awards 2014. Bekijk ook de winnaars van andere jaren!