Het is inmiddels een traditie geworden: elk jaar reiken we aan het begin van het jaar de iCulture Awards uit voor de beste apps en games. Voor jou is het een mooie gelegenheid om te kijken welke apps in 2016 écht impact hebben gehad. Welke apps waren de beste nieuwkomers, welke zijn grondig vernieuwd of hebben zich buitengewoon gemanifesteerd? Als jury bekeken we alle apps die in 2016 zijn verschenen of vernieuwd, niet alleen voor de iPhone en iPad, maar ook voor Apple TV, Apple Watch en Mac. Het resultaat is een gevarieerde lijst van echt het állerbeste op het gebied van apps.
Deze editie van de iCulture Awards 2016 is samengesteld door Benjamin Kuijten (@benjaminrk) en Gonny van der Zwaag (@gonny) in samenwerking met Jean-Paul Horn (@jeanpaulh) en Alex Bouma (@stayallive).
Lees ook de uitslagen van de iCulture Awards van andere jaren: 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013
Winnaars iCulture Awards 2016
In 2016 zagen we weer een hoop verschuivingen in de App Store. Geliefde apps zoals Sunrise zijn verdwenen, maar er waren ook onverwachte nieuwkomers zoals Nintendo. Het is duidelijk dat de appeconomie volwassen is geworden, waardoor juist bijzondere apps die echt iets vernieuwends proberen te doen, er al snel bovenuit springen. Sommige spelers proberen mee te liften op een bestaand platform, zoals de nieuwe iMessage App Store. Toch hebben we voor dit jaar nog niet besloten om een aparte awards voor de iMessage-apps uit te reiken, omdat het aanbod nog sterk in ontwikkeling is. De vorig jaar geïntroduceerde categorieën voor Apple TV, Apple Watch en Mac bevallen zo goed dat we er dit jaar mee doorgaan.
[mashtweet tweet=”Het is zover: de #iCultureAwards zijn bekend! Dit zijn de allerbeste apps van 2016 volgens @iCulture” username=”@iCulture”]
Bij de keuze van de winnaars speelt niet mee welke apps het meest populair zijn, maar gaat het er vooral om: welke apps zijn nu echt best-of-class én zijn bovendien dit jaar nieuw, vernieuwend of sterk vernieuwd?
- App van het jaar 2016
- Beste Nederlandse app 2016
- Beste Nederlandse nieuwkomer 2016
- Beste Belgische app 2016
- AfknAPPer van 2016
- Beste iOS-game 2016
- Beste Nieuwsapp 2016
- Beste Financiële app 2016
- Beste Sociale app 2016
- Beste Reis- en vervoerapp 2016
- Beste Weer-app 2016
- Beste Productiviteitsapp 2016
- Beste Creativiteitsapp 2016
- Beste Apple Watch-app 2016
- Beste Apple TV-app 2016
- Beste Mac-app 2016
Voor de winnaars zijn op verzoek hoge resolutie-bestanden van de betreffende award beschikbaar. Neem hiervoor even contact op via ons contactformulier.
English: Winners, please contact us if you’d like to receive hires images of your award.
App van het jaar 2016: Prisma
Prisma heeft niet te klagen over 2016: zowel Apple als Google riepen Prisma uit tot app van het jaar. De app is dan ook hét uithangbord geworden voor een nieuwe generatie foto-apps. Een simpel kleurfilter is niet meer genoeg, er is kunstmatige intelligentie (AI) nodig om foto’s te transformeren tot ongelooflijk knappe effecten. Het succes van Prisma is ook meetbaar in cijfers: met 85 miljoen downloads in minder dan een halfjaar tijd wisten twee jonge Russen echt iets teweeg te brengen. Je maakt een foto of video met je iPhone en de app past een van de ruim 20 kunstzinnige filters toe. Er waren eerder wel soortgelijke apps zoals Pikazo en Malevich, maar die waren vrij traag. Prisma wist als eerste een AI-fotoapp te maken met goede performance, waarmee ze erin slaagden om door te dringen tot het grote publiek.
De impact van Prisma is niet te onderschatten. Facebook kondigde meteen aan dat ze ook zulke filters gaan invoeren en het is dan ook te hopen dat Prima in 2017 de concurrentie steeds een stap voor kan blijven, steeds zal blijven vernieuwen en niet in de verleiding komt om te worden overgenomen door Facebook, Google of Microsoft.
Lees onze artikelen over Prisma.
2. Swift Playgrounds
Met Swift Playgrounds heeft Apple één van de beste apps van 2016 uitgebracht. Kinderen leren op een speelse manier programmeren in Swift, Apple’s eigen programmeertaal. Voor kinderen is het een leuke ervaring, waar ze de rest van hun leven nog plezier van zullen hebben en zelfs volwassenen steken er nog iets van op. De app is goed uitgevoerd en geeft je het gevoel dat je puzzels zit op te lossen, terwijl je ondertussen alles leert over functies, loops, toggles en condities. Ook fijn is dat Apple de app niet meteen in de steek heeft gelaten, maar sinds de release nieuwe lessen heeft toegevoegd. Bovendien gebruiken ze de app in hun programmeerworkshops in de Apple Store. We hebben veel andere programmeerapps voor kinderen getest, maar Swift Playgrounds is toch één van de beste, zo niet de beste.
Lees onze review over Swift Playgrounds.
3. Blendle
Blendle is een zeldzaam geval. Als je kijkt naar Nederlandse apps die ook internationaal succes hebben gehad, dan staat Blendle hoog in het lijstje. Samen met De Correspondent hebben ze echt iets teweeg gebracht in het journalistieke landschap in Nederland. Toch vinden we een eerste plaats in deze categorie niet terecht, want het kan nog beter: Blendle levert inderdaad inkomsten op voor uitgevers, maar een vetpot is het niet en zelfstandige journalisten verdienen helemaal niets, ook niet als hun artikel massaal wordt verkocht. Maar het gaat hier vooral om de app en die steekt goed in elkaar, zeker sinds Blendle in maart 2016 afstapte van alleen ‘trending’ artikelen naar een veel breder aanbod. In de maanden daarna kwamen er 14 updates uit, met telkens weer handige of verrassende nieuwe functies. One app to rule them all, althans als het gaat om betaalde artikelen uit kranten en tijdschriften.
Lees onze artikelen over Blendle.
Runners-up waren Pokémon Go en Snapchat.
Beste Nederlandse app 2016: Blendle
Het afgelopen jaar heeft Blendle enorme stappen gemaakt. De dienst werd in de VS en Duitsland gelanceerd en verwelkomde de één miljoenste geregistreerde gebruiker in Nederland. In tijden waar alles bijna gratis te lezen is op internet, wil Blendle een eerlijk betaalmodel bieden voor kranten en tijdschriften, zodat uitgevers er ook nog iets aan verdienen. De app is daarbij het belangrijkste middel en die zit dan ook erg goed in elkaar. Het is bewonderenswaardig hoe een in eerste instantie klein bedrijf als Blendle zo de wereld weet te veroveren met een idee dat een schot in de roos blijkt. Blendle is dan ook zonder twijfel de beste Nederlandse app van 2016 en heeft zich dit jaar ook echt bewezen.
Lees onze artikelen over Blendle.
2. ING Bankieren
Het is ING dit jaar weer gelukt om in de top drie te komen van de beste Nederlandse apps. In 2013 stonden ze op de eerste plek, in 2014 zakten ze naar de tweede plaats en in 2015 wisten ze de eerste positie weer te veroveren. Dat ING Bankieren dit jaar weer op de tweede plaats staat, wil niet zeggen dat de app in 2016 heeft stilgezeten. ING Bankieren is er altijd snel bij om nieuwe iOS-functies toe te voegen en komt zelf ook met nieuwe toepassingen op de proppen. Terwijl veel banken een aparte app uitgebracht hebben om betaalverzoeken mee aan te maken, verwerkt ING dit gewoon in zijn eigen app. Zowel via QR-codes als met een te delen link kun je zo makkelijk en snel geld vragen aan vrienden en familie. Maar ook voor klanten die liever bankieren via de ING-website komt de app van pas, want je kunt sinds het najaar van 2016 eenvoudig betalingen die via de ING-website klaargezet worden, goedkeuren met de app. Zonder twijfel een meer dan verdiende tweede plaats. Staat ING Bankieren volgend jaar weer op de eerste plek?
Lees onze artikelen over ING Bankieren.
3. Marktplaats
Marktplaats staat al heel wat jaren in de App Store, maar stond de afgelopen jaren een beetje stil. In 2016 veranderde dat: er verschenen continu updates en er werden nuttige nieuwe functies toegevoegd. Zo kreeg de app het nieuwe onderdeel Mijn Berichten, waarmee je zelf kunt instellen wat voor meldingen je krijgt (pushbericht, mail of allebei). Ook kun je foto’s naar elkaar sturen, rechtstreeks vanuit de Marktplaats-app. Versie 6.0 introduceerde weer een geheel nieuwe functie: met ‘Voor jou’ zie je relevante Marktplaats-advertenties op basis van je eigen interesses. De app kan ook je locatie gebruiken, zodat je alleen advertenties bij jou in de buurt ziet. Hoewel we niet helemaal enthousiast werden van het vernieuwde appicoon, verdient Marktplaats dankzij alle inspanningen deze derde plek in de categorie beste Nederlandse app van 2016.
Lees onze artikelen over Marktplaats.
Runners-up in deze categorie waren Knippr en DayMate.
Beste Nederlandse nieuwkomer 2016: Tikkie
Nederlanders zijn gek op financiële apps. Vorig jaar was bunq de beste Nederlandse nieuwkomer en dit jaar gaat deze prijs alweer naar een financiële app. 2016 was het jaar van de apps om kosten te delen. Alle grote Nederlandse banken kwamen met dergelijke apps: Twyp van ING (alweer gestopt), Tikkie van ABN AMRO en iets later ook GRPPY van de Rabobank. Daarnaast waren er nog de apps Sjaak en Florin, gemaakt door kleinere partijen. Tikkie is wat ons betreft de beste van het stel, met de mogelijkheid om geld over te maken via WhatsApp en makkelijk betaalverzoeken te delen. Tikkie werkt met elke bank, dus je hoeft geen ABN AMRO-klant te zijn.
Lees meer in ons artikel over Tikkie.
2. Bobby
Ook onze nummer 2 biedt een oplossing voor een heel praktisch probleem: je raakt het overzicht kwijt van alle lidmaatschappen en bladen waarop je geabonneerd bent. Bobby zet dit overzichtelijk op een rijtje en laat zien hoeveel geld je per maand kwijt bent, zodat je je bestedingen nog eens kunt overdenken. We vonden het onbegrijpelijk dat de naam van de app al na twee weken werd gewijzigd van Billy naar Bobby (“Bobby is mijn oudste broer”) en kunnen alleen maar gissen naar het waarom. Misschien stonden de juristen van IKEA op de deur te bonzen? Aan de app zelf kan nog wel iets verbeterd worden, zoals een optie om te exporteren naar je agenda en een uitbreiding van het aantal logo’s.
Lees meer in onze review over Billy eh… Bobby.
3. Omapost
Een sympathiek initiatief, dat ervoor moet zorgen dat ouderen wat minder eenzaam zijn. Jij schrijft wat regels tekst bij een foto en Omapost maakt er een gedrukt kaartje van. Niet alleen geschikt om contact te houden met je eigen opa en oma, maar Omapost kan je ook koppelen aan andere eenzame ouderen. Een kaartje kost €2,50 en dat is goedkoper en makkelijker dan elke maand zelf naar de kiosk gaan om een kaart met postzegel te kopen.
Lees ons artikel over Omapost.
Runners-up in deze categorie waren DayMate, Florin, Sjaak, KNIPPR en GRPPY.
Beste Belgische app 2016: Belfius Mobile
Ook in België zitten bankenapps niet stil, zo bewijst Belfius. De app van deze Belgische bank is het hele jaar door flink vernieuwd. Versie 6.0 introduceerde de mogelijkheid om je saldo te bekijken zonder je aan te hoeven melden en voegde ook 3D Touch toe. Ook beleggers kunnen voor allerlei mogelijkheden terecht bij de Belfius-app. Later werd het mogelijk om online aankopen te bevestigen zonder een kaartkezer. Op het nippertje van 2016 kwam de bank nog met ondersteuning voor Siri, zodat je de assistent kunt gebruiken om geld over te maken. De app was in 2015 al voorzien van Touch ID. Wat ons betreft een knappe prestatie, gezien de Belgische appontwikkeling niet bruist van de innovatie.
2. Buienradar België
Buienradar heeft een goed jaar achter de rug. Hoewel de Nederlandse versie altijd keurig bijgehouden werd, was de Belgische variant behoorlijk verwaarloosd. In 2016 kwam daar eindelijk verandering in, want Buienradar België ging helemaal op de schop. De app kreeg hetzelfde uiterlijk als de Nederlandse variant, zodat je snel en overzichtelijk alle weersinformatie op kunt vragen. Het duidelijke ontwerp maakt Buienradar België in één klap de beste Belgische weer-app met alle informatie die je wil hebben. Qua hoeveelheid radarbeelden is de app wat minder uitgebreid dan de Nederlandse variant, maar dat neemt niet weg dat Buienradar België een fijne app is om te gebruiken.
Lees ons artikel over Buienradar België.
Let op: Buienradar België is alleen beschikbaar in de Belgische App Store
3. Stievie Free
Met Stievie Free kun je gratis vanuit België tv-kijken naar de zenders VTM, Q2, Vitaya, VTMKZOOM, KADET en Qmusic. Je hebt hier helemaal geen abonnement voor nodig en je kunt zelfs programma’s tot zes dagen terugkijken. De app werd in 2015 gelanceerd, maar was toen alleen voor de iPad. In 2016 is Stievie een stuk mobieler geworden, want de app verscheen ook op de iPhone. Helaas nog zonder Chromecast-ondersteuning, maar je kunt nu in ieder geval eenvoudig en gratis naar deze tv-zenders kijken. Behalve de iPhone-versie is de app ook op het gebied van design verbeterd, dus ze zitten niet stil bij Stievie.
Lees ons artikel over Stievie Free op de iPhone.
Runners-up in deze categorie waren Spott en KBC.
AfknAPPer 2016: Timehop
Bij een redesign zijn er altijd wel wat mensen die mopperen, maar bij Timehop pakte het helemaal verkeerd uit. Met Timehop krijg je foto’s te zien die je in voorgaande jaren hebt gemaakt, zodat je terug kunt kijken op leuke momenten. In 2016 brachten ze een nieuwe versie van de app uit waarmee alles veranderde. Verdwenen is de verticale lijst met foto’s waar je zo makkelijk doorheen kon bladeren. In plaats daarvan krijg je bijgesneden versies van foto’s te zien waarop je moet drukken om een grotere versie te zien. De leuke cartoonrandjes zijn weggehaald, net als alle andere extra’s die de app leuker maakten dan Facebook’s terugblikfunctie. Reacties op oude Facebook-berichten krijg je niet meer te zien. Een goed voorbeeld hoe je in één keer heel veel gebruikers kunt wegjagen. “Timehop was echt mijn favoriete app om te openen bij het opstaan”, vertelt iCulture-developer Alex. “Maar nu doe ik vaak niet eens meer de moeite.”
In deze categorie hebben we geen tweede en derde prijs uitgereikt.
Beste iOS Game 2016: Pokémon Go
Het is zonder twijfel de grootste hit van dit jaar, dus we hoefden dan ook niet lang na te denken over welke game op de eerste plaats zou staan in de categorie iOS-game. Pokémon Go verbrak alle records en wist zelfs een publiek te bereiken dat normaal gesproken niet verder komt dan Candy Crush. Opeens speelde iedereen Pokémon Go: van je moeder tot de buurvrouw. Je kon de straat niet op gaan zonder andere Pokémon Go-spelers tegen te komen. Wij konden ons geen andere app herinneren die zoveel teweeg bracht als Pokémon Go.
Hoewel het grote deel van de spelers wel afgehaakt is, wordt de game nog steeds door een hechte groep zeer fanatiek gespeeld. Dat is dan ook de kracht van Pokémon Go: je kunt erop uit gaan om je favoriete Pokémon te vangen, maar je kunt ook proberen om ze allemaal te vangen en je team zo te optimaliseren dat ze onverslaanbaar zijn. Ook op de iCulture-redactie spelen we Pokémon Go met enige regelmaat en Pokémon Go-gerelateerde artikelen worden nog steeds heel veel gelezen. De game heeft mensen aan het lopen gezet en er zijn maar weinig games die in zo’n korte tijd zo immens populair geworden zijn.
Lees meer over Pokémon Go.
2. Super Mario Run
Veel mensen keken jarenlang reikhalzend uit naar het moment dat Nintendo eindelijk eens games zou gaan uitbrengen voor mobiele platformen. Hoewel Miitomo in het voorjaar een aardige poging was, is dit meer een sociaal experiment dan een daadwerkelijke game. Nintendo verraste vriend en vijanden door op het podium bij Apple Super Mario Run aan te kondigen. Het spel is wat betreft ons een perfecte vertaling van de klassieke Mario-gameplay voor mobiele platformen. Hoewel de game in eerste instantie wat weinig content lijkt te bieden, is de replaywaarde hoog, waardoor je er wel even zoet mee bent. Super Mario Run speelt heerlijk weg en ziet er ook nog eens goed uit. Het spel lijkt in eerste instantie wat beperkt doordat je automatisch rent, maar wie beter kijkt ziet dat er nog genoeg mogelijkheden zijn en de gameplay zelfs lichtelijk verslavend is.
Lees onze review van Super Mario Run.
3. Mini Metro
Wie had gedacht dat het bouwen van een eigen metrostelsel saai zou zijn, moet Mini Metro eens proberen. Mini Metro is een metrosimulator waar je niet in de stoel van de bestuurder zit, maar een eigen metrostelsel creëert. Je koppelt stations aan elkaar met metrolijnen, zodat de reizigers komen waar ze heen willen. Maar je moet ook rekening blijven houden met de steeds groeiende stad en je middelen zo efficiënt mogelijk inzetten, zonder dat het een complete chaos wordt. Mini Metro ziet er heel statisch uit, maar is verrassend leuk en verslavend.
Runners-up in deze categorie waren Deus Ex Go, Steamworld Heist en Lost in Harmony.
Beste Nieuwsapp 2016: Blendle
Vorig jaar stond Blendle op de tweede plek in de categorie beste Nieuws-app. Wij gingen er toen vanuit dat Blendle in 2016 nog meer uitbreidingen zou krijgen en dat is inderdaad gebeurd. De ontwikkelaars van Blendle hebben niet stilgezeten en hebben de app in 2016 voorzien van heel veel nieuwe functies. Blendle 3.0 kreeg een nieuwe Trending-tijdlijn, waarna later de Kiosk-functie toegevoegd werd, zodat de app bijna alle functies heeft die je ook op de desktop vindt. Qua leesbaarheid is de app ook flink verbeterd. Zo kun je nu de lettergrootte, regelafstand en helderheid bij artikelen makkelijker aanpassen, terwijl de Blendle-leesthema’s het lezen in het donker makkelijker maakten. Blendle heeft inmiddels 1 miljoen geregistreerde gebruikers, wat bewijst dat het platform de goede kant op gaat. Op naar de 2 miljoen!
Lees onze artikelen over Blendle.
2. Quartz
In een categorie als deze is het lastig om nog te innoveren. Elke nieuwsorganisatie heeft inmiddels wel eigen apps die ook qua functies veel op elkaar lijken. Quartz is echter een voorbeeld van een totaal nieuwe insteek voor een nieuws-app. Quartz is een nieuws-app in de vorm van een chatapp. Je praat tegen een chatbot en aan de hand daarvan lees je allerlei nieuwsartikelen. Je krijgt het nieuws dus op een totaal andere manier voorgeschoteld, in plaats van dat je in één keer alle artikelen van de dag voor je neus krijgt. Hoewel de app alleen in het Engels is, vinden wij het concept bewonderenswaardig en een originele en goede insteek voor een nieuws-app.
Lees onze special over Quartz.
3. NOS Jeugdjournaal
Het Jeugdjournaal was er al vroeg bij, want al in 2009 hadden ze een eigen app op de iPhone. De jaren erna werd de app helaas niet bijgehouden en verdween hij zelfs uit de App Store. Tot het voorjaar van 2016, want de Jeugdjournaal-app van de NOS kwam weer helemaal terug met een nieuw design. In tijden waar ieder kind al met een iPhone op zak loopt, komt zo’n app natuurlijk als geroepen. Je kunt via de app niet alleen zien hoe het Jeugdjournaal gemaakt wordt, maar je kan ook eenvoudig een weerfoto insturen of stemmen op de stelling van de dag. Het design is een stuk kleurrijker dan de volwassenen NOS-app en we zijn blij dat deze jeugdvariant eindelijk weer terug is in de App Store.
Lees ons artikel over NOS Jeugdjournaal.
Runners-up in deze categorie waren NRC, NOS en Hardbound.
Beste Financiële App 2016: ING Bankieren
Het is misschien een beetje saai, maar het is wel de keiharde waarheid: de Bankieren-app van ING is nog steeds de beste bankenapp die je kunt vinden. Daarom staat de app, net als vorig jaar, bij ons op de eerste plaats. Hoewel de vernieuwingen het afgelopen jaar lang niet zo groot waren als het jaar ervoor, zijn er toch een aantal functies bijgekomen die andere bankenapps nog niet hebben. Zo kreeg de ING-app een eigen widget, waarmee je snel het saldo kunt zien zonder de app te hoeven openen. Ook kun je een betaalverzoek sturen met QR-code of doodeenvoudig via een iDEAL-link via WhatsApp, Telegram of welke chatdienst dan ook. Als laatste vernieuwing kwam hier mobiel goedkeuren nog bij: betalingen die je op de computer via de website van ING verstuurt, bevestigen met de Bankieren-app. Zo is er eindelijk een einde gekomen aan het gebruik van TAN-codes. We vinden het uiterst knap dat een app die al zo compleet was, zichzelf in 2016 toch nog verder wist te vernieuwen. We zijn dan ook benieuwd waar ING het komende jaar nog allemaal mee gaat komen.
Lees onze artikelen over ING Bankieren.
2. bunq
bunq is één van de jongste banken van Nederland en werkt uitsluitend via een app. Het is dan ook van belang dat de bunq-app van hoge kwaliteit is, omdat dat nagenoeg het enige aanspreekpunt van de bank is. De bunq-app slaagt daar gelukkig goed in. Je maakt snel geld over naar vrienden via bijvoorbeeld iDEAL, stuurt betaalverzoeken en logt in met je vingerafdruk. Dit jaar ging de bunq-app op de schop met een nieuw design (dat niet altijd even handig is) en vervingen ze de gezichtsherkenning door handherkenning. Toch missen wij enkele belangrijke basisfuncties van de bunq-app. Zo werkt de app nog steeds alleen op een iPhone, terwijl je bankzaken soms ook wilt kunnen regelen op het grotere scherm van een iPad. Ook is er geen Apple Watch-app om snel je saldo te bekijken en is het überhaupt niet mogelijk om je rekening in te zien op meer dan één toestel. Voor een bank die alleen via een app werkt vinden we dat jammer en een groot gemis.
Lees onze artikelen over bunq.
3. Rabobank
We benoemden de Rabobank vorig jaar nog als AfknAPPer, maar dit jaar staat de app bij ons op nummer drie in de lijst van beste Financiële apps. Want wat blijkt: de Rabobank heeft een flinke inhaalslag gemaakt. Er kwam een Rabobank Apple Watch-app, de zoekfunctie werd toegevoegd en als kers op de taart kun je eindelijk inloggen met je vingerafdruk dankzij Touch ID. De Rabobank lijkt dan ook goed geluisterd te hebben naar de wensen van klanten en dat is prijzenswaardig. De Rabobank heeft nog wel een lange weg te gaan, maar ze lijken nu met de app in ieder geval de juiste afslag genomen te hebben.
Lees onze artikelen over Rabobank.
Runners-up in deze categorie waren Florin, Tikkie, Bobby en Slice.
Beste Sociale App 2016: Snapchat
Snapchat verscheen al in 2011 maar is in 2016 echt groot geworden. Vooral de update die in maart 2016 verscheen vormde het startschot voor veel vernieuwingen, zoals gezichtsfilters, lenzen en Verhalen. Snapchat is niet alleen leuk om te gebruiken, maar is ook nog eens vernieuwend en vormt een onuitputtelijke inspiratiebron voor copycat Facebook en dochterbedrijf Instagram. Het is steeds Snapchat die de trend zet. De app kiest bewust voor een niet te makkelijke interface, waardoor het vooral millennials trekt, maar ook publicaties zoals People, Cosmopolitan en National Geographic doen enthousiast mee.
Lees al onze artikelen over Snapchat.
2. WhatsApp
Na jaren van stilstand is WhatsApp in 2016 opeens wakker geschud. WhatsApp bracht in 2016 de ene na de andere update uit, met functies als videobellen, gifs versturen en zelf maken, tekenen op foto’s en samenwerking met Siri. En dat was alleen nog maar het tweede halfjaar van 2016. In het eerste halfjaar sleutelde WhatsApp aan de tekstopmaak en grote emoji. Het begin van het jaar bracht ook een officiële desktop-app voor Mac en Windows. Over geen enkele andere app hebben we in 2016 zoveel geschreven en dat had vooral te maken met handige nieuwe functies, die voor de verandering eens níet van Snapchat gekopieerd waren.
Lees al onze artikelen over WhatsApp.
3. Reddit
Vóór 2016 was er geen officiële app voor Reddit. Je was aangewezen op apps van derden zoals Alien Blue, later overgenomen door Reddit. Die ervaringen heeft Reddit gebruikt om deze eerste officiële app te maken. Ze laten daarmee zien dat het is gelukt om een gebruiksvriendelijke app te maken waarmee je moeiteloos door de enorme hoeveelheid content van Reddit bladert. Je kunt in de app ook meteen antwoorden, al zou de navigatie nog wel iets intuïtiever kunnen. Deze iTunes-gebruikersrecensie vat het kernachtig samen: “For years I had to drag my desktop computer with me into the toilet… but now I don’t. Amazing!”
Lees onze artikelen over Reddit.
Runners-up in deze categorie waren MSQRD, Signal, Tribe en Houseparty.
Reis- en vervoerapp 2016: Flitsmeister
De populaire app van Flitsmeister is het afgelopen jaar helemaal op de schop gegaan. Dat was ook wel nodig ook, want in de loop van de tijd zijn er steeds meer functies bijgekomen, terwijl de interface nagenoeg hetzelfde bleef. De makers hebben zich vooral gestort op de nieuwe vormgeving, waardoor Flitsmeister tijdens het rijden niet alleen veiliger maar ook een stuk makkelijker in gebruik is. Alle informatie op het scherm is veel beter en duidelijker af te lezen en ook de meldingen van flitsers verschijnen nu schermvullend in beeld. Je geeft hier ook meteen met één druk op de knop door of een flitser er nog staat of dat deze al verdwenen is. Een andere prettige bijkomstigheid is dat functies uit het Pro-abonnement nu voor iedereen beschikbaar zijn, zodat je alle functies van Flitsmeister kosteloos kunt gebruiken. Als kers op de taart kan de app zichzelf nu ook automatisch starten door gebruik te maken van de bewegingssensor, zodat je helemaal niet meer om hoeft te kijken naar Flitsmeister. Wij spraken met Flitsmeister over de nieuwe functies en in ons interview kun je er meer over lezen.
Lees onze review van Flitsmeister.
2. Google Trips
Het plannen van een reis kan een heel karwei zijn, zeker als je bijvoorbeeld een stad bezoekt waar je nog nooit eerder geweest bent. Google Trips is een handige reis-app waarmee dit allemaal voor jou geregeld wordt. Als complete reisassistent voorziet de app in allerlei behoeftes, zoals informatie over je hotel en bezienswaardigheden. Het voordeel is ook dat je informatie over een stad okunt downloaden, zodat je het offline kunt bekijken zodra je in het buitenland bent. Google Trips kan zelfs je mail doorzoeken en reserveringen voor hotels en huurauto’s scannen, zodat deze automatisch in Google Trips gezet worden. Google Trips geeft suggesties op basis van je locatie, het weer en het moment van de dag, zodat je altijd wat te doen hebt. Wij zijn best gecharmeerd van deze handige app en het zorgt er op een toegankelijke manier voor dat je je reis goed kunt plannen. Wel zetten we wat vraagtekens wat betreft je privacy als je de app je eigen mail laat doorgronden, maar gelukkig is de app ook te gebruiken zonder in te hoeven loggen.
Lees ons artikel over Google Trips.
3. NS Reisplanner Xtra
De app van de NS is dit jaar niet heel erg veel vernieuwd, maar voegde wel een aantal handige kleinere functies toe. De twee belangrijkste functies zijn de komst van de Treinradar en de mogelijkheid om een kaartje te kopen vanuit de app. Met de Treinradar kun je live zien waar jouw trein zich precies bevindt. Hoewel dit niet bij alle treinen werkt (zoals de oudere Sprinters), is dit voor veruit het grootste deel van de treinen wel beschikbaar. Dit komt vooral van pas als je staat te wachten op een trein die te laat is. Door te kijken waar hij rijdt, kun je beter inschatten of het wachten nog extra lang duurt. Het kopen van een los kaartje is juist handig voor de minder frequente reiziger. Dankzij de constante updates en vernieuwingen verdient de NS-app de derde plek in de categorie Reis- en Vervoer-app.
Lees onze artikelen over NS Reisplanner Xtra.
Runners-up in deze categorie waren TimesUpp, Schiphol en KLM.
Beste Weer-app 2016: Buienradar
De categorie Weer-apps is één van de meest populaire in de App Store, maar het is ook de categorie met de minste ontwikkeling. Het is dan ook weer een klassieker die we dit jaar uitroepen tot winnaar. Buienradar heeft in 2016 een grote update uitgevoerd, waardoor het onoverzichtelijke uiterlijk plaatsgemaakt heeft voor een veel logischere indeling. Het wat chaotische hamburgermenu is ingewisseld voor een overzichtelijke menubalk met vijf tabbladen. Hier vind je alles wat je wil weten: de kenmerkende buienradar, een 14-daags vooruitzicht en allerlei andere extra informatie. Ook kan de app nog steeds een melding geven als het gaat regenen op jouw ingestelde locatie. De app kreeg ondersteuning voor 3D Touch en werd bijgewerkt voor iOS 10, zodat de widget er strak uit ziet. Na jaren van afwezigheid is Buienradar weer terug op de koppositie.
Lees onze artikelen over Buienradar.
2. Carrot Weather
Carrot Weather stond in 2015 op onze shortlist en heeft het dit jaar geschopt tot de tweede positie. In 2016 is de app aanbeland bij de derde versie, wat een behoorlijk grote update was. Behalve een iMessage-app waarmee je meteen het weer kunt delen met een vriend of vriendin, werkt de app ook op de Apple Watch verbeterd met een wijzerplaatfunctie. De iOS-app is ook nog eens uitgebreid met rijke notificaties, zodat je meer ziet zonder de app te hoeven openen. Dit kan ook via de aan te passen widget. Carrot Weather is kenmerkend dankzij de geinige animaties. Het is jammer dat niet alle functies in Nederland werken, want dan had de app zonder twijfel op nummer één gestaan.
Lees onze artikelen over Carrot Weather.
3. Weeronline
Vorig jaar stond Weeronline bij ons nog op de tweede positie, dit jaar is de app een plekje gezakt naar de derde plaats. In 2016 waren we vooral onder de indruk van de hooikoorts-uitbreiding. Zo kun je drie dagen vooruit kijken en lees je in de app welke bomen en grassen extra overlast veroorzaken. Ook kun je nu zelf de volgorde van de widgets bepalen, zodat je de indeling naar eigen smaak kunt aanpassen. Een handige weer-app dus, ook als je in de lente en de zomer veel last hebt van hooikoorts.
Bij gebrek aan vernieuwing zijn er in deze categorie geen runners-up.
Beste Productiviteits-app 2016: DayMate
Deze Nederlandse app wil structuur aanbrengen in je dagelijkse activiteiten. Het is gebaseerd op een app die Annemiek Modderman liet ontwikkelen voor haar autistische zoon Vincent, die baat heeft bij structuur en regelmaat. DayMate biedt die structuur, maar dan voor iedereen. De app geeft in één oogopslag aan wat de volgende taak is, zodat je precies weet wat je moet doen. Met pushberichten geeft de app aan dat je aan de slag moet en hoe lang, zodat je weet hoeveel tijd je ervoor moet incalculeren. Je kunt DayMate nog veel verder uitbreiden met extra functies. Maar de app blinkt vooral uit door zijn uitstraling en eenvoud.
Lees onze review over DayMate.
2. Polymail
Elk jaar verschijnen er wel weer nieuwe mail-apps, die beweren dat ze het nét iets beter en slimmer aanpakken dan al die andere apps. De mailapp die in 2016 de meeste indruk op ons maakte was Polymail voor iOS en Mac. Deze krachtige en veelzijdige mail-app heeft handige leesbevestigingen, zodat je zeker weet dat jouw e-mail is gelezen. Alle veegbewegingen kun je zelf aanpassen, waarbij de instellingen gesynchroniseerd worden tussen je iPhone, iPad en Mac.
Lees onze uitgebreide review van Polymail.
3. Copied
De clipboard-manager Copied verscheen eigenlijk al in december 2015 maar kreeg in 2016 een grote update naar versie 2.0. Het grote verschil met andere clipboard-apps is dat je met Copied gemakkelijk items kunt sorteren en naar je hand zetten. Dat bespaart je het bladeren door tientallen items, omdat je alles in groepen hebt gesorteerd. Deze clipboard-manger is bovendien snel en betrouwbaar. Je synchroniseert alle items met iCloud en kunt de app uitbreiden met extensies. Alle knipsels zijn zonder vertraging op al je apparaten beschikbaar, dankzij de snelle iCloud-synchronisatie. Voor mensen die productiviteit belangrijk vinden echt een aanrader.
Runners-up in deze categorie waren BusyCal, MyScript Nebo en Opera VPN.
Beste Creativiteits-app 2016: Prisma
Dé grote verrassing van 2016 was Prisma. Deze app maak je moeiteloos van elke foto een kunstwerk in de stijl van Van Gogh, Picasso of Levitan. Hoewel het idee van een fotofilter-app niet nieuw is, was Prisma wel meteen een virale hit: iedereen moest het even proberen. Dankzij neurale netwerken en kunstmatige intelligentie zet Prisma je foto’s om naar ware kunstwerkjes. Door de grote variatie in stijlen kun je een foto er opeens heel anders uit laten zien. Ook Facebook dook meteen op het idee. Dat Prisma ook onze app van het jaar is, maakt wel duidelijk hoe goed deze app is.
Lees onze andere artikelen over Prisma.
2. Microsoft Pix Camera
Microsoft mag dan met de eigen smartphones niet zo succesvol zijn, op smartphones van anderen zijn ze goed bezig en slaagt erin ondanks de beperkingen die Apple stelt toch prima iOS-apps uit te brengen. Microsoft Pix Camera is één van de beste. Deze app probeert met kunstmatige intelligentie een zo mooi mogelijke foto met je iPhone-camera te maken. Donkere plekken worden opgelicht en foto’s krijgen meer kleur. Het lijkt op HDR, maar Microsoft Pix gaat nog een stap verder door uit een serie foto’s de beste te kiezen en deze met informatie uit de andere foto’s zo goed mogelijk te optimaliseren. Dat komt vooral van pas bij mensen die de iPhone als simpele snapshot-camera gebruiken en meestal gedachteloos op de sluiterknop drukken. Misschien is geldt dat wel voor 99% van de iPhone-fotografen. Microsoft Pix Camera herkent ook wat er op de foto staat en past de instellingen daar realtime op aan. Bijzonder: Microsoft was ooit Apple’s grootste concurrent en helpt nu mee om de iPhone-camera nóg beter te maken.
Lees ons artikel over Microsoft Pix.
3. Adobe Photoshop Fix
Adobe verdient een eervolle vermelding om meerdere redenen. Ten eerste hebben ze een slim betaalmodel gevonden, waarbij mensen met een Creative Cloud-abonnement een streepje voor hebben. Maar ook zonder abonnement kun je gebruik maken van de app. Ten tweede is Adobe er steeds als de kippen bij om nieuwe iOS-functies aan te bieden. Met Adobe Photoshop Fix heb je populaire functies van Photoshop tot je beschikking, voor het mooier maken van je selfies. De gezichtsherkenningstool helpt bij het rechttrekken van rimpels en de kleurtemperatuur kun je zodanig aanpassen dat er een warme sfeer ontstaat.
Lees al onze artikelen over Adobe.
Runners-up in deze categorie waren Google PhotoScan, The Roll, MSQRD en GoPro Quik.
Beste Apple Watch-app 2016: HeartWatch
De Apple Watch heeft een hartslagmeter, maar daar kun je eigenlijk niet zoveel mee. Je ziet alleen je huidige hartslag en je kunt in apps eventueel terugzien wat je hartslag was tijdens het sporten. HeartWatch gaat een stuk verder. In 2016 verscheen de grote update naar versie 2.0 en later dat jaar ook nog een versie 3.0. Je krijgt gedetailleerde grafieken van je hartslag in de loop van de dag te zien, zonder dat je er zelf iets voor hoeft te doen. Omdat je de Apple Watch toch de hele dag al draagt, verzamelt de app moeiteloos alle data die jij achteraf nog eens rustig kan analyseren. Wij kunnen niet meer zonder.
Lees onze review van HeartWatch.
2. Just Press Record
Just Press Record is een app die speciaal gemaakt is voor de Apple Watch. Het idee is even simpel als geniaal: met je Apple Watch maak je snel een opname, die vervolgens naar de cloud wordt gestuurd zodat je vanaf al je Apple-apparaten toegang hebt. De app werd in 2015 voor het eerst uitgebracht, maar kreeg in september 2016 een grote update naar versie 2.0 waarin meteen alle nieuwe mogelijkheden van iOS 10 en watchOS 3 werden meegenomen.
3. Glimpse
Geen noodzakelijke app, wel een heel erg handige. Met Glimpse heb je telkens wanneer je je arm optilt een ander nieuwtje op de wijzerplaat van je Apple Watch. Het gaat om realtime nieuwtjes van de favoriete publicaties, zoals CNN, Time en… iCulture! Je kunt de bijbehorende nieuwsartikelen niet direct lezen vanaf je Apple Watch, maar de ontwikkelaar heeft een slimme manier gevonden hoe je toch het verhaal achter de foto’s kunt lezen. Zodra je een interessant nieuwtje op je wijzerplaat ziet staan maak je een screenshot. Deze wordt dan opgeslagen in de Glimpse-app op je iPhone, waarna je het bijbehorende nieuwsartikel kunt openen en lezen.
Lees ons artikel over Glimpse.
Runners-up in deze categorie waren Power 2, Break This Safe en A Tiny Game of Pong.
Beste Apple TV-app 2016: Knippr
Televisiekijken gaat in veel huishoudens nog steeds via een tv-box die je van je provider krijgt. Vaak is dit traag en omslachtig. De nieuwe televisiedienst Knippr wil hier een einde aan maken. Behalve het feit dat je met de dienst zelf je zenders kunt samenstellen, is er ook een erg sterke Apple TV-app van Knippr beschikbaar. De Apple TV-app van Knippr laat je makkelijk en snel televisiekijken. De beeldkwaliteit is meer dan prima en hoewel het via internet gaat, hoeft de app nauwelijks te laden of de beeldkwaliteit aan te passen. Het zappen met de Siri Remote gaat razendsnel en je kunt ook programma’s terugkijken via de tv-gids of opzoeken via de zoekfunctie. Op het randje van 2016 kreeg de app nog ondersteuning voor vooruit- en terugspoelen, een functie die op dit moment nog alleen op de Apple TV werkt. Handig als je net het begin van een programma gemist hebt of een bepaald stuk terug wil zien. Dit is televisiekijken anno 2016.
Lees meer over Knippr op de Apple TV.
2. Fox Sports NL
Sportliefhebbers zitten goed met de Apple TV, want de Apple TV-app van Fox Sports biedt voor ieder wat wils. Met de app kijk je moeiteloos naar alle sportzenders van Fox Sports, waaronder de Eredivisie. De app heeft daarbij ook nog enkele handige functies, zoals het weergeven van twee zenders tegelijkertijd. Hierdoor kun je bijvoorbeeld twee voetbalwedstrijden tegelijk bekijken, wat handig kan zijn als de uitslag van de ene wedstrijd van belang is voor de andere. Ook bekijk je het scorebord van allerlei competities en wissel je moeiteloos tussen zenders of bekijk je programma’s terug. Een fijne app voor sportliefhebbers, al is het jammer dat de beeldkwaliteit niet in HD is.
Lees onze review van Fox Sports NL.
3. De Telegraaf
De Apple TV is niet het apparaat waar je even snel het laatste nieuws wil lezen, maar de Apple TV-app van de Telegraaf pakt het toch prima aan. In de app staat video centraal, waardoor je zonder al teveel moeite snel op de hoogte bent van het laatste nieuws in videovorm. De app bevat alle bekende katernen van de Telegraaf en de video’s zijn bijna allemaal in hoge kwaliteit. Ook het schakelen naar de volgende video gaat handig en snel, want dit gebeurt geheel automatisch. Je kunt in de app ook nog eens inloggen met je eigen Telegraaf-account, zodat je de artikelen op je Apple TV kunt opslaan en kunt lezen via de iPhone-app.
Lees onze review van De Telegraaf.
Runners-up in deze categorie waren Tinder, Pokémon TV en Minecraft.
Beste Mac-app 2016: Airmail 3
Vorig jaar hadden we Airmail 2 al opgenomen in onze Mac-lijst, deze keer heeft de app zich omhoog weten te werken naar de eerste plaats. Airmail 3 is wat ons betreft de beste mail-app voor de Mac en werkt naadloos samen met alle functies die de Mac te bieden heeft. Van de nieuwe Touch Bar tot de Split View-weergave op de Mac, in Airmail 3 worden ze allemaal ondersteund. Wat vooral handig is, is dat de app op zoveel fronten aan te passen is naar eigen smaak. Veegacties zijn helemaal zelf in te stellen, zodat de app je eenvoudig door je mail laat werken. Ook de samenwerking met andere diensten is prettig, net als de integratie met de standaard Agenda- en Herinneringen-app van macOS. Ook de slimme mappen bieden een uitkomst voor het verwerken van je mail en het is vooral fijn dat de app (ondanks alle functies) erg overzichtelijk blijft.
Lees onze review van Airmail 3.
2. Spark
Spark is een andere mail-app die populair is op iOS. Sterker nog, vorig jaar won Spark nog de iCulture Awards als App van het Jaar. Na maanden wachten kwam er eind 2016 eindelijk ook een Mac-app van Spark. De slimme inbox, die je mails sorteert op basis van type, heeft de sprong gemaakt naar de Mac en werkt daar net zo goed als in de iOS-versie. De app heeft ook de handige veegbewegingen en ondersteuning voor aan te passen Quick Replies, zodat je snel een mail kunt beantwoorden. Toch misten we nog enkele functies van de iOS-versie en zijn de aan te passen functies niet zo uitgebreid als bij Airmail het geval is. Wij geven Airmail 3 daarom de voorkeur boven Spark, maar dat neemt niet weg dat Spark voor Mac op zich een uitstekende mail-app is.
Lees onze review van Spark op de Mac.
3. Duet Display
Duet Display (de app waarmee je van je iPad een tweede Mac-scherm maakt) verscheen al in 2014, maar kreeg er in 2016 twee handige functies bij. Met Duet Pro werd het mogelijk om je iPad Pro als tekentablet op je Mac te gebruiken, als vervanging van bijvoorbeeld een Wacom-tablet. Je maakt hierbij gebruik van de iPad Pro en de Apple Pencil, zodat je drukgevoelig kunt tekenen via je Mac. Bovendien maakt Duet Display de Touch Bar toegankelijk voor mensen zonder de nieuwste MacBook Pro. De Touch Bar is namelijk via Duet Display te plaatsen op je iPad-scherm, zodat je ook op een iMac gebruik kunt maken van deze functie. Gedurende het jaar is de app alleen maar stabieler geworden en is het een must-have voor iedereen die zijn Mac-ervaring wil uitbreiden met een tweede scherm.
Lees meer over Duet Display.
Duet Display op de Mac download je via de website van Duet Display. De iOS-versie is benodigd om je iPad of iPhone te koppelen met je Mac.
Runners-up in deze categorie waren Pixelmator, WeTransfer en Sketch.
Dit waren de winnaars van de iCulture Awards 2016. Elders op onze website kun je ook nog de uitslagen van voorgaande jaren terugvinden:
iCulture Awards: reacties
Een selectie van reacties van winnaars en runner-ups van de iCulture Awards 2016.
https://twitter.com/tmobile_webcare/status/822335854853165056
https://twitter.com/jeffreydgroot/status/822023071393529857
https://twitter.com/JWVD/status/822034240703438849
https://twitter.com/AlexanderNL/status/822035240512319488