Telegram CEO: ‘Privacy pas belangrijk als je rijk of beroemd bent – en dat is dom’
Telegram is hét alternatief voor mensen die WhatsApp niet veilig genoeg vinden, of bang zijn dat Facebook je privacy te grabbel gooit. Maar vertrouw jij je gegevens zomaar toe aan een stel Russen, die in het verleden de ‘Facebook van Rusland’ oprichtten? Marjolijn Kamphuis interviewde de CEO van Telegram en ontdekte dat de 30-jarige Pavel Durov écht principes heeft.

Alles blijft binnen Europa
Durov kwam in Rusland in de problemen toen hij weigerde om pagina’s van diverse oppositieleiders offline te halen. Daarna kwam hij in opspraak omdat hij gegevens van Oekraïense verzetsstrijders niet wilde overdragen aan de Russische geheime dienst. Inmiddels woont Durov in New York, waar hij leiding geeft aan berichtendienst Telegram. Alle data die Telegram verstuurt wordt versleuteld en beveiligd verstuurd naar lokale servers op het eigen continent. Je hoeft dus niet bang te zijn voor Rusland of voor Amerikaanse spionage. Marjolijn schrijft:
Wanneer ik vanuit Helsinki een bericht verstuur naar een van mijn contacten, wordt dat bericht eerst volledig versleuteld, zodat het onleesbaar is voor anderen. Daarna wordt het verstuurd naar een server binnen Europa, in ons geval in Amsterdam, waarna het uiteindelijk bij de ontvanger beland. Dit zorgt er niet alleen voor dat Telegram de snelste messenger app is, het voorkomt ook dat je data onnodig naar een land wordt gestuurd waar andere wet- en regelgeving geldt inzake privacy.
Privacy: wie vindt dat nou belangrijk?
De overname van WhatsApp door Facebook heeft Telegram veel nieuwe gebruikers opgeleverd. Maar de berichten-app is nog steeds relatief klein. Zijn mensen niet bezorgd over hun privacy? Volgens Durov komt dat, omdat gewone mensen zich nog niet genoeg beseffen hoe weerzinwekkend het is dat een overheid of geheime dienst toegang heeft tot jouw privéfoto’s:
Het besef is veel meer aan de orde wanneer je bijvoorbeeld rijk of beroemd bent. Dan is het gevaar dat je foto’s of privégesprekken op straat belanden veel groter en ben je eerder geneigd er op te letten welke systemen je online gebruikt.
Het volledige interview lees je bij onze vrienden van Numrush.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Internet kent geen grenzen. Of de server nu in Amsterdam, Moskou of new York staat als de overheid of een hacker groep je gegevens wil komen ze er toch wel aan (helaas). Gewoon geen ‘belangrijke’ informatie via het internet delen. Of de telefoon want die kunnen ze natuurlijk ook afluisteren.
Gewoon je boodschappen via een Raaf versturen 😜 #got
Volgens mij is telegram wel de beste in z’n beveiliging?!
Hoe kom je daarbij? Ze gebruiken een eigen cryptografie die volgens mij nog niet kritisch is getest. De beloning voor degene die deze kan kraken blijkt nogal onder schimmige toestanden te worden uitgeloofd en bovendien betekent afwezigheid van een winnaar niet, dat niemand de versleuteling heeft kunnen kraken (misschien is het voorlopig wel lucratiever om de mond te houden). Verder is de broncode van het back-end niet beschikbaar en krijgen wij dus maar een gedeeltelijk inzicht in wat er op de servers gebeurt. Kortom, we weten eigenlijk best weinig over de veiligheid en bescherming van persoonsgegevens van en door Telegram.
Daarnaast weten wij ook niet waar Durov zijn geld vandaan haalt en of hij niet stiekem door anderen wordt ondersteund. Hij is immers juist met zijn Russisch Facebook-pendant schatrijk geworden.
Telegram is in theorie veruit de meerdere van bv whatsapp, zeker met de mogelijkheid extreem grote bestanden (2 GB meen ik) mee te sturen (encrypted). Maar de encryptie hebben ze zelf verzonnen – vind ik niet zo’n goed plan. En de geldstroom is onduidelijk: drijven ze op het met vkontakte vergaarde vermogen? Er zijn ook veiliger geachte alternatieven. Maar telegram is nu wel mijn primaire IM
Oké, niet iedereen is er zo positief over. Ik ben namelijk nog op zoek naar een IM waar ik gewoon een gebruikersnaam kan gebruiken, ipv mijn 06 nummer. Niet iedereen hoeft die te weten en volgens mij heeft telegram deze optie?!
Maar zijn er nog meer IM’s die dit kunnen gebruiken (gebruikersnaam ipv mobiel nummer)?
BBM?
@KALLT: een aardig alternatief. Iemand nog een andere app?
1 ding is kan ik jullie allemaal garanderen, niks in het leven is te vertrouwen. Voornamelijk zijn mensen nooit te vertrouwen, dus leg je erbij neer. Die privacy is er ook nooit geweest, iedere partij in deze wereld heeft info over jou en zolang je niks qua misdaad te verbergen hebt heb je niks te vrezen. En wat weten ze nou? Hoe vaak ik op het internet ga of waar ik woon? So what? Welke websites ik bezoek? Mijn leefomstandigheden worden er niet slechter op ofzo. Sommige mensen zeuren wel enorm om hun ‘privacy’ en ondertussen speuren ze vaak zelf de mensen af op het internet. Hou met z’n alle lekker op over het privacy gebeuren, waist of time en je leven wordt er echt niet slechter of gevaarlijker erop.
@Marc: kik messenger
Jammer dat je het niet wilt begrijpen…
@Marc: KIK kan dat, in Noord-Amerika populair.
@Frans Helmond™: Is er ook iets vanuit Europa? 😉
Als je niet weet waarover je het hebt kun je beter je mond er over houden. You’ll start caring when it’s too late.
Door onduidelijkheid over hun inkomsten en ongeteste encryptie, hoe ik het voorlopig bij Threema.
Het is erg jammer dat er niet -net als bij email- een fatsoenlijk protocol is dat door meerdere apps ondersteunt wordt. Nu vindt elke app-maker zijn eigen protocol uit. Lekker waardeloos.
(Voor de techneuten: XMPP is zo’n protocol dat wel veilig is, en een open standaard is. Helaas zit er een beperking in: de mobiel moet online zijn als je een bericht wil ontvangen, omdat de key-exchange direct tussen zender en ontvanger is. Wat security betreft geweldig. Wat stroomverbruik en gebruiksvriendelijkheid helemaal prut 🙁 ).
Threema, uit Zwitserland.
Die kunnen alleen telefoonnummer en/of email adres. Al wel stukken beter natuurlijk. Maar 1,99 is voor sommige denk niet te doen als ik zo met ze wil chatten.
Waarom whatsapp geen nickname gebruiken 🙂
@Relph84:
Vertel dit de nabestaanden eens van mensen uit een aantal landen (China, Cuba, etc.), waarbij de machthebbers iedereen die kwaad spreekt of bijvoorbeeld een ander(e) geloof(sovertuiging) heeft, laat “verdwijnen”. Die zullen jou het belang van privacy beter dan ik of de anderen die hier op jou reageren kunnen uitleggen.
“Ignorance is bliss”
Telegram is perfekt, biedt enorm veel funktionaliteit meer dan Whatsapp en heeft ook nog eens desktop apps voor OSX, Windows, Linux en heeft zelfs een web-app. Whatsapp eat your heart out!!
Telegram is een geweldige app, inderdaad. Geeft je een veilig gevoel en is echt retesnel. Verder hoef ik nooit meer m’n iPhone te pakken als ik achter de computer zit!
Nee hoor, je krijgt bij het openen een willekeurige pincode die je met contacten kunt delen. Je hoeft geen telefoonnummer of e-mail op te geven (‘Fully anonymous use possible, no phone number required’).
€1,99 is niks, al helemaal voor een goede IM-service. Vergeet niet dat WhatsApp in principe €0,99 per jaar kost, waarvan het eerste jaar gratis is. WhatsApp is niet winstgevend en maakt flinke verliezen. Nu slokt Facebook deze voor ze op, maar daarom weten we ook niet hoe Facebook WhatsApp in de toekomst winstgevend wil maken. Andere apps tonen reclame (Viber) of zijn schimmig met privacy (WeChat). Telegram heeft ook geen verdienmodel, maar draait momenteel volledig op Durov’s eigen investeringen.
Waarom heeft WhatsApp functie X niet? Omdat het zo is. WhatsApp is WhatsApp, daar verandert niet veel.
@Watcher: Dat. Telegram is echt superieur tov Whatsapp. Steeds meer mensen stappen over zei mijn collega vrijdag (en hoor ik ook binnen vriendenkring). Kan ik alleen maar aanmoedigen.
Begrijp ik hier nu uit dat Threema beter is dan Telegram? En dat Telegram waarschijnlijk minder veilig is dan men denkt? Lees hier namelijk dat hun (Telegram) veiligheid niet te controleren is, klopt dat?
Maar is Threema dan wel te controleren? Snap er niet veel van.