iOS 8 uitgelicht: CloudKit

Tijdens de WWDC 2014-keynote introduceerde Apple onder andere CloudKit, SceneKit, HomeKit, HealthKit en allerlei andere hulpmiddelen voor ontwikkelaars. Dit artikel gaat over CloudKit: wat is het nu precies en wat hebben ontwikkelaars eraan? Dit artikel is een gastbijdrage van iOS-ontwikkelaar Paul van Dijk. Paul ontwikkelt vanuit zijn bedrijf Cirkelsoft al jarenlang apps voor bedrijven zoals […]
Ingezonden mededelingen - · Laatst bijgewerkt:

cloudkit-aankondiging
Tijdens de WWDC 2014-keynote introduceerde Apple onder andere CloudKit, SceneKit, HomeKit, HealthKit en allerlei andere hulpmiddelen voor ontwikkelaars. Dit artikel gaat over CloudKit: wat is het nu precies en wat hebben ontwikkelaars eraan?

Dit artikel is een gastbijdrage van iOS-ontwikkelaar Paul van Dijk. Paul ontwikkelt vanuit zijn bedrijf Cirkelsoft al jarenlang apps voor bedrijven zoals Funda, 3FM en Centraal Boekhuis.

Wat is CloudKit?

CloudKit geeft ontwikkelaars een heel eenvoudige manier om informatie in de cloud (online) op te slaan, zonder dat de ontwikkelaar zich druk hoeft te maken om servers, databases, API’s, beveiliging en dergelijke. Apple heeft dit allemaal geregeld in CloudKit. Zoals gewend van Apple is er veel aandacht besteed aan de beveiliging en privacy van de gegevens die online opgeslagen worden. Google heeft als tegenhanger de App Engine, die ook geschikt is voor iOS.

cloudkit-toolkit-presentatie

Waar kan CloudKit voor worden gebruikt?

CloudKit kan goed gebruikt worden om data tussen verschillende devices (iPhone/iPad/Mac) uit te wisselen. Dus in situaties waarbij je beginnen te werken op je ene device en verder werkt op het andere. Denk hierbij aan apps zoals Pages, Mail, Notes, etc. Apple liet dit tijdens de WWDC-presentatie zien met de functie Handoff.

Ook kan CloudKit goed gebruikt worden om publieke gegevens te bewaren waar iedereen vervolgens bij kan. Denk hier bijvoorbeeld aan restaurantreview-apps, commentaren in een nieuwsapp of een app om foto’s te delen.

icloud-intro

Apple heeft ook de mogelijkheid van pushberichten in CloudKit gebouwd. Dat betekent dat je een pushmelding kunt krijgen zodra er een bepaalde actie op de server heeft plaatsgevonden. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een bericht zodra één van je vrienden een nieuwe foto heeft toegevoegd.

Als een ontwikkelaar bovenstaande zonder CloudKit zou willen doen, zal deze zelf een server moeten inrichten met daarop een database en een API waarmee de app op een beveiligde manier kan communiceren. Een server huren, inrichten en onderhouden kan een prijzige en complexe aangelegenheid zijn en dit is waarom veel apps het op dit moment niet doen. Apple stelt de CloudKit-functionaliteit en de online opslag kosteloos* beschikbaar en is zonder enige serverkennis te gebruiken door iOS developers. De verwachting is dan ook dat veel (kleinere) ontwikkelaars dankbaar gebruik van CloudKit gaan maken.

Kosteloos*

cloudkit-gratis-beperkingenIn de WWDC-keynote sprak Apple van gratis – met beperkingen. Elke app die gebruikt maakt van CloudKit krijgt een basishoeveelheid data-opslag en bandbreedte tot z’n beschikking. Voor elke gebruiker van de app wordt daar een beetje bij opgeteld tot een bepaalde maximumlimiet. Kom je over die limiet heen, dan kun je met Apple contact opnemen om een regeling te treffen. Hierover maken ze verder niets bekend.

Elke app start met zo’n 5GB data opslag en 25MB bandbreedte per dag. Per gebruiker komt hier 100MB opslag en 0.5MB bandbreedte bij. Apple noemt dit zelf zeer royaal maar in de praktijk zal een ontwikkelaar goed moeten opletten: een half MB per dag aan bandbreedte per gebruiker is namelijk niet erg veel. De praktijk zal moeten uitwijzen of deze hoeveelheden voldoende zijn.

cloudkit-prijzen

Grootste nadeel van CloudKit

Hoewel CloudKit superveel voordelen heeft en heel handig is voor ontwikkelaars is er één groot nadeel. CloudKit werkt alleen op iOS en OS X. Dit is voor sommige toepassingen wellicht voldoende, maar een beetje serieuze app zal toch ook voor andere platformen beschikbaar moeten zijn. Tot nu toe heeft Apple geen API’s voor andere platformen zoals Android of Windows aangekondigd. Apple kennende zal dit ook niet gebeuren. Hierdoor zal CloudKit nooit echt groot worden en zul je bij een beetje serieuze app nog gewoon zelf een serverside database-oplossing moeten bouwen.

Wanneer beschikbaar?

De nieuwe CloudKit maakt deel uit van iOS 8 en OS X Yosemite. Apple wil beide nieuwe software-updates in het najaar van 2014 beschikbaar stellen. Ontwikkelaars kunnen nu al de betaversies downloaden om de nieuwe functie te proberen.

Dit artikel maakt deel uit van de serie iOS 8 uitgelicht. Meer weten over de nieuwste ontwikkelingen? Lees ons Dossier iOS 8 en de aankondiging van iOS 8 door Apple.

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.