iOS 8 uitgelicht: iMessage lijkt meer dan ooit op WhatsApp
iMessage is volwassen geworden. Apple’s berichtenapplicatie die er nu nog puur voor zorgt dat je sms’jes met andere iOS-bezitters verstuurt via het internet, wordt met ingang van iOS 8 een volwaardige chatapp. Groepsgesprekken krijgen veel meer mogelijkheden, je kan tijdelijke foto’s en video’s versturen, geluidsfragmenten verzenden en berichten direct beantwoorden vanaf de notificatie. In deze iOS 8 uitgelicht nemen we het nieuwe iMessage uitgebreid onder de loep.
Uitgebreide groepsgesprekken
iMessage onder iOS 8 maakt een grote sprong op het gebied van groepsgesprekken. De functie lijkt veel minder op groeps-sms’jes versturen en veel meer op een groepschat zoals je die kent van WhatsApp. Je kan een groep een naam geven en mensen op een later moment toevoegen of verwijderen. Ook kan je zelf uit een groepsgesprek stappen of het in ieder geval op ‘niet storen’ zetten, zodat je er geen pushmeldingen meer van krijgt. Fraai is de implementatie van de mediastream waarin je gedeelde foto’s en video’s binnen een groep terugziet. Die worden weergegeven in een soort timeline onderaan de detailpagina van een chat, waar je ook de naam, instellingen en deelgenoten van een groep ziet.
Geluiden opnemen en versturen
Het schrijven van berichten is niet langer noodzaak in iMessage. Vanaf iOS 8 kan je ook berichten inspreken met behulp van een lange druk op de microfoon boven het toetsenbord. De opname duurt net zolang als je de knop indrukt. Veeg je daarna omhoog, dan verstuur je de opname meteen. Met een veeg naar links annuleer je. Uiteindelijk heb je dus maar één druk nodig om je stem te laten horen aan anderen en dat maakt de functie lekker laagdrempelig – zeker in combinatie met de nieuwe mogelijkheden van het berichtencentrum, waarover later meer.
Tijdelijke foto’s en video’s versturen
Net als in Snapchat en allerlei andere chatapps, kan je tijdelijke beelden versturen in iMessage. Je kan foto’s en video’s die je direct vanuit iMessage kan maken, versturen met een tijdslimiet die je zelf instelt. Een nieuwe foto of video versturen is bijna net zo simpel als een geluidsopname maken. Door de fotocamera linksboven het toetsenbord in te drukken krijg je een pop-up waarbij je kan kiezen uit verschillende opties. Je kiest direct een of meer recente foto’s uit je fotoalbum, benadert het fotoalbum voor een of meer oudere beelden of neemt ter plekke een foto of video. Om van een foto een video te maken, houd je de knop langer ingedrukt – net als in Snapchat. Die kan je opnieuw verzenden met een veeg omhoog en annuleren met een veeg opzij.
De synchronisatie van je berichten tussen de iPhone, iPad en Mac moet verbeterd zijn met de ingang van iOS 8 en Mac OS X Yosemite. iMessage laat op elk platform ook berichten zien die op andere platformen zijn verstuurd en chats worden snel gesynchroniseerd.
Locatie delen: vaarwel Zoek mijn vrienden
Apple maakt haar eigen, apart te downloaden app Zoek mijn vrienden overbodig in iMessage in iOS 8. Je kan per contactpersoon en per groep instellen dat je je locatie wilt delen en geeft onder de Details van een chat aan hoelang je dat wilt. Je hebt de keuze uit een uur, een dag of oneindig met die groep. Zodra een of meerdere personen in een groep hun locatie delen, zie je die op de detailpagina van de chat. Het bespaart dat groepsleden aparte locatieberichten hoeven te sturen zoals bijvoorbeeld in WhatsApp, maar verbruikt wel meer batterij omdat de applicatie een voortdurend beroep op je GPS-lokalisering doet.
Sms’en vanaf de Mac
Dankzij OS X Yosemite zal de integratie tussen de Mac en iOS 8 vele malen beter zijn dan we tot nu toe gewend zijn. Ook in iMessage pluk je daar de vruchten van. Dankzij Apple’s online opslagdienst iCloud worden berichten die je ontvangt en verstuurt op de iPhone, iPad of Mac, razendsnel uitgewisseld met de andere apparaten. Dat betekent dat je op de Mac voortaan ook de chatgeschiedenis ziet van berichten die je op de iPhone hebt verzonden en ontvangen.
Het nieuwe iMessage kan ook sms’jes synchroniseren. Als een vriend een Android-toestel heeft en daarmee een bericht stuurt, gaat dat bericht nog altijd gehuld in het groen om aan te duiden dat het een sms is in plaats van een iMessage-bericht. Maar voortaan komen ook de sms-berichten gewoon door op de Mac. Je kan het sms’je zelfs beantwoorden vanaf iMessage op de Mac. Met OS X Yosemite kan je iMessage-berichten of sms’jes versturen vanaf de contactenlijst, de agenda en zelfs vanaf Safari, als je een mobiel nummer op een website ziet.
Direct op notificaties reageren
Een van de vernieuwingen in het berichtencentrum binnen iOS 8 is dat je direct op pushberichten kan reageren. Dat kan met een tik als ze in het berichtencentrum staan, maar ook al op het moment dat ze binnenkomen. Als je bovenin beeld een pushbericht binnenkrijgt van iMessage, kan je die naar beneden trekken en direct een antwoord typen. Krijg je een geluidsopname, dan kan je die afspelen via de luidspreker. Of je legt de iPhone aan je oor en het bericht wordt als een voicemailbericht afgespeeld. Je kan meteen zelf een antwoord inspreken.
Leentjebuur bij gevestigde chatapps
Alle nieuwe functies ten spijt, heeft Apple er geen een zelf bedacht. Het versturen van foto’s en video’s met een zelfdestructie-timer werd geïntroduceeerd in Snapchat en was ook een van de selling points van Telegram. WhatsApp bood al veel langer een functie om audioberichten naar elkaar te sturen, maar ze meteen kunnen afspelen vanaf de notificatie doet weer denken aan walkietalkie-app Zello (maar is niet helemaal hetzelfde; in Zello hoor je berichten ook uitgesproken als je ze niet aan je oor hebt). Het is ook nog maar de vraag of de grote hoeveelheid vernieuwingen ervoor gaan zorgen dat iMessage snoep van de populariteit van WhatsApp, Facebook Messenger en Snapchat. Immers zijn al die applicaties op verschillende platformen te gebruiken. Apple heeft vooralsnog geen plannen kenbaar gemaakt om iMessage ook op Android of andere platformen uit te brengen.
Wanneer beschikbaar?
Het vernieuwde iMessage komt dit najaar beschikbaar, zodra iOS 8 officieel wordt uitgebracht. Ontwikkelaars kunnen nu al aan de slag met de iOS 8 betaversie die Apple beschikbaar heeft gesteld.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 32 reacties