iOS 8 uitgelicht: TestFlight krijgt 1.000 betatesters per app
In iOS 8 gaat Apple TestFlight gebruiken, een oude bekende voor ontwikkelaars. Apple nam TestFlight begin dit jaar over en is van plan het te gebruiken om het betatesten van apps makkelijker te maken. In dit artikel lees je waarom TestFlight handig is en wat er gaat veranderen.
Lees ook: iOS-applicaties testen met TestFlight
TestFlight: de makkelijke manier
Toen de App Store nog maar net bestond, kregen de iCulture-redacteuren vaak apps via ad-hoc distributie. Dat was nogal omslachtig: je moest je UDID doorgeven, waarna de ontwikkelaar een nieuwe versie van het provisioning-bestand aanmaakte. Dat provisioning-bestand geeft op basis van UDID’s aan welke toestellen de app mogen installeren. Het aanmaken van een nieuw bestand duurde soms wel een paar uur als er sprake was van meerdere betatesters. Bij het installeren van de app kreeg je rare foutmeldingen en de ontwikkelaar had het maar druk met onervaren testers, die de provisioning-profielen niet goed snapten.
Bij TestFlight hoeft dat niet: als tester krijg je een e-mailtje met een uitnodiging om deel te nemen aan de test, klikt op een linkje en de rest wijst zich vanzelf. De UDID hoef je niet aan elke afzonderlijke ontwikkelaar door te sturen, maar hoef je slechts eenmalig te registreren. En ook daar komt weinig technisch inzicht bij kijken, want je hoeft alleen maar op een knop te drukken om je toestel te activeren voor TestFlight. Achter de schermen stuur je je UDID naar de database van TestFlight, maar daar merk je als gewone gebruiker niets van.
Voor de ontwikkelaar is het proces dankzij TestFlight een stuk makkelijker geworden: die hoeft alleen maar per e-mail uitnodigingen naar de testers te sturen en de rest regelt zich vanzelf. Het enige wat je hoeft te weten is het e-mailadres van de tester. De gebruiker regelt zelf welke toestellen aan zijn TestFlight-account gekoppeld zijn. Het mooie van TestFlight is dat je steeds nieuwe beta-updates aan de testers beschikbaar kunt stellen. Zodra je als ontwikkelaar een update hebt gemaakt zet je die klaar. De testers krijgen een notificatie en gaan met de nieuwste versie aan de slag. Via een dashboard kun je zien welke testers al zijn overgestapt naar de nieuwe versie.
Apple’s vernieuwingen: losse TestFlight-app, 1000 betatesters
Apple gaat TestFlight in iOS 8 invoeren als officiële testmethode voor apps en dat betekent een sprong vooruit voor iedereen. Tijdens een van de sessies van WWDC (zie ‘The New iTunes Connect’) demonstreerde Apple hoe TestFlight straks gebruikt gaat worden. TestFlight is een van de vernieuwingen in iTunes Connect, dat binnenkort een veel strakker uiterlijk krijgt. Ook goed om te weten: je kunt straks 1.000 in plaats van 100 mensen laten meedoen aan een betatest. Daarbij wordt geteld op basis van gebruikersaccounts, niet op basis van aantal toestellen. Eén persoon kan dus met meerdere toestellen de app gaan testen en neemt toch maar één van de duizend test-slots bezet.
Het vernieuwde iTunes Connect ziet er anders uit en bevat meer handige grafieken en statistieken om de verkoop van je app in de gaten te houden. Ook kun je straks campagne-ID’s aan de downloadlink toevoegen, zodat je precies kunt zien hoe succesvol een bepaalde marketingactie is geweest.
Onderscheid tussen interne testers en betatesters
Een van de handige vernieuwingen is dat je straks onderscheid kunt maken tussen interne testers en externe betatesters. Interne testers zijn eigen ontwikkelaars, die beschikken over een eigen iTunes Connect-ID. Je kunt 25 mensen toevoegen, die de app meteen kunnen gaan testen zodra er een nieuwe build beschikbaar is. Daarnaast kun je 1.000 mensen (!) uitnodigen om een betatest uit te voeren. Die mensen hoeven geen iTunes Connect-account te hebben, maar moeten alleen hun e-mailadres laten weten aan de ontwikkelaar. De rest van het proces gaat vrijwel vanzelf, zoals je verderop zult zien.
Hieronder zie je hoe het uitnodigen van nieuwe betatesters werkt. Je vult een aantal e-mailadressen in en drukt op de knop.
De gebruikers krijgen een uitnodiging via e-mail, zoals je op de afbeelding hieronder kunt zien. In het mailtje staat een knop om naar de los verkrijgbare TestFlight-app te gaan. De TestFlight-app ziet eruit als de App Store, maar bevat alleen betaversies van apps.
In de TestFlight-app staat een lijst met betaversies van apps die voor jou beschikbaar zijn. Interessant voor ontwikkelaars: er zit meteen een Feedback-knop in de app en je kunt onder het kopje ‘What to Test’ instructies geven waar de betatesters vooral op moeten letten. Je kunt er bijvoorbeeld een lijstje van handelingen in zetten, die iedere tester moet uitvoeren. Gaat er iets mis, dan kunnen ze via de Feedback-knop hun ervaringen laten weten.
Komt er een nieuwe betaversie van de app beschikbaar, dan krijg je daar als gebruiker een push notificatie voor.
Je kunt de update daarna installeren, zoals je in de App Store gewend bent. Alle informatie over de app, een knop om te updaten, de beschikbare testperiode (hier: 30 dagen) en de systeemeisen (hier: iOS 5 of hoger) staan duidelijk vermeld.
Achter de schermen: makkelijker beheer van testers en builds
Voor de ontwikkelaars zelf verandert er dus ook het een en ander. In iTunes Connect zie je per app een overzichtelijk lijstje van apps die op dat moment beschikbaar zijn gesteld voor een test. Daarbij is onderscheid tussen ‘Internal’ en ‘Beta’, de twee groepen testers waar je voortaan mee te maken krijgt. Bij de betatesters verloopt de toegang na verloop van tijd, bijvoorbeeld na 30 dagen. Na die periode kunnen betatesters de app niet meer opstarten. Achter elke build zie je hoeveel mensen de app al hebben geïnstalleerd.
Wil je weten wie de app al bezig zijn te testen (en welke testers je nog extra moet aansporen), dan vind je dat in de lijst met testers. Je ziet de namen van de testers en hun status (‘Testing’, ‘Accepted’ en ‘Invited’). Achter elke naam zie je met welke versie en build ze bezig zijn te testen.
Toekomst: crash-rapportages
Makkelijk betaversies distribueren, feedback geven, gebruikers beheren… er ontbreekt eigenlijk nog maar één ding waar ontwikkelaars om zitten te springen: crash-rapportages. Dat komt later dit jaar beschikbaar in TestFlight. Via iTunes Connect was het al mogelijk om crashlogs te bekijken, maar dat werkte nog niet optimaal. Met HockeyApp is het al een tijdje mogelijk om het hexadecimale adres te zien van het stukje code dat de crash heeft veroorzaakt. Dat komt in iTunes Connect later ook beschikbaar, al heeft Apple nog niet aangegeven in welke maand.
Samengevat: veel interessante verbeteringen in TestFlight
Hieronder vat Apple het nog eens samen wat de veranderingen zijn. Vooral de sprong naar maximaal 1.000 testers per app is een grote verbetering voor ontwikkelaars. Voorheen had je de mogelijkheid om maar 100 toestellen per developeraccount als testtoestel aan te melden, dus als een ontwikkelaar meerdere apps maakte was hij al snel door het beschikbare aantal van 100 testslots heen. Nu is de grens 1.000 testers per app, dus je kunt voor elke app weer een andere testgroep inschakelen en al die testers mogen ook meerdere apparaten gebruiken voor de test.
Ook hoef je als ontwikkelaar niet langer ter werken met UDID’s en profielen, je kunt met één schermtap apps installeren en updaten en je hoeft geen geld aan testers beschikbaar te stellen om bijvoorbeeld in-app aankopen te doen. Er komt een Sandbox-functie waarmee je het doen van in-app aankopen kunt simuleren, zonder dat mensen er geld aan kwijt zijn. Daarnaast komt er de losse TestFlight-app voor iOS, die de huidige mobiele website van TestFlight vervangt.
Wanneer beschikbaar?
De nieuwe TestFlight-functies maken deel uit van iOS 8. Ontwikkelaars kunnen er al mee aan de slag vóórdat iOS 8 officieel beschikbaar komt voor het publiek. Ook kun je als ontwikkelaar nu al de iOS 8 betaversie downloaden om de nieuwe functie te proberen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 7 reacties