iOS 9-betagebruikers mogen niet langer App Store-reviews achterlaten
Heb je een beta van iOS 9 geïnstalleerd? Dan is het vanaf iOS 9 beta 4 niet langer mogelijk om een app-review achter te laten in de App Store. Apple wil op deze manier voorkomen dat sommige apps onterechte reviews krijgen. Veel iOS-applicaties lopen in iOS 9 vast, omdat ontwikkelaars hun apps nog niet hebben aangepast voor deze nieuwe testsoftware.
In de App Store doken de afgelopen tijd steeds meer negatieve reviews op bij apps die niet goed werken onder iOS 9, terwijl deze iOS-versie op het moment nog een beta is.
Beta’s zijn bedoeld als een vroeg voorproefje van een aankomende iOS-update, waarmee ontwikkelaars intern alvast aan hun app-updates kunnen werken. Omdat de beta zich in zo’n vroeg stadium bevindt, hebben veel ontwikkelaars nog niet de kans gehad om hun apps bij te werken. Dat zal waarschijnlijk pas rond september gebeuren, de maand waarin de publieke iOS 9-update wordt verwacht.
Sommige apps zijn op het moment niet goed bruikbaar in iOS 9. De iPhone-app van ABN Amro heeft bijvoorbeeld last van vastlopers, waardoor je niet goed je bankzaken kunt checken. Daarnaast worden in sommige apps menu’s nog niet correct getoond, waardoor je bijvoorbeeld in Netflix minder makkelijk overschakelt naar een Chromecast. Dat zijn allemaal vervelende bugs, maar tegelijkertijd zijn dit de risico’s waar je bij een beta-update van iOS rekening mee moet houden.
Ben je sterk afhankelijk van apps op je iPhone en wil je liever geen vastlopers of bugs? Dan adviseren wij om de iOS 9-beta niet te installeren, of om te downgraden naar iOS 8.4.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
App Store
Lees alles over de Apple App Store, de online winkel waar je apps voor iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac downloadt. Naast de normale softwarewinkel is er ook een Mac App Store en een speciale App Store voor de Apple Watch. Sinds maart 2024 kun je op de iPhone ook apps buiten de officiële App Store downloaden, via onder andere alternatieve appwinkels. Dit wordt ook wel sideloading genoemd.

- Alles over de App Store
- Alles over App Store-abonnementen
- Vastgelopen downloads oplossen
- Eerdere aankopen in de iOS App Store bekijken
- Verbinding met App Store mislukt
- App Store op de Apple Watch
- Mac App Store
- Eerdere aankopen in de Mac App Store bekijken
- Mac-software installeren buiten de App Store om
- App Store-scam herkennen
- Sideloading: buiten de App Store om downloaden
Zeer welkome ontwikkeling voor app ontwikkelaars. Wat snap je er dan weinig van zeg, als je een bèta installeert en dan negatieve reviews achter laat. Zucht…
Eindelijk! Had al veel eerder moeten gebeuren. Walgelijke 1-ster reviews, terwijl de ontwikkelaar nog bezig is zijn app klaar te maken voor de final release.
Goede ontwikkeling. Misschien ook een idee om met terugwerkende kracht reviews van iOS 9 devices te verwijderen.
Inderdaad onbegrijpelijk dat dit al niet eerder is geregeld. Klagen over apps terwijl je een beta hebt lopen op je device. Dan snap je er helemaal niets van.
Als iedereen het eens is, wie zet dan die reviews in de store ?
Ach, je leest ze hier toch ook. Mensen die lopen te klagen dat hun iPhone niet bruikbaar is, ze niet kunnen whatsappen ed. Terwijl ze op een beta zitten. Wil je gene gezeik, dan wachten tot de herfst.
Tja, je bent toch ook een dombo als je negatief gaat doen over een app die in een test programma niet werkt.
Goed zo!
Bijna eens. Maar vind dat er wel een onderscheid is tussen verschillende soorten apps, en waar en hoe je klaagt. Dat je whatsapp wilt blijven gebruiken op een bèta OS kan ik nog enigszins begrijpen. En met op een site als deze klagen zet je alleen jezelf te kijk als onbenul – de meeste lezers hier weten beter, toch? 😉 Maar een negatieve beoordeling uitdelen als het dan niet werkt is niet alleen weinig snugger maar vervuilt ook de app store met onzinbeoordelingen – dus is nu volkomen terecht onmogelijk gemaakt.En vooral het voorbeeld van de ABN AMRO app is toch werkelijk te bizar voor woorden? Wie gaat er nou zijn bankzaken regelen op een bèta OS ?! En dan ook nog klagen als het niet (soepel) loopt! 😢Eigenlijk zou de bank ook maatregelen moeten treffen tegen mensen die dat proberen, die laten wel heel duidelijk blijken geen benul te hebben van veilig online bankieren…
@Ferryman: Wat maakt volgens jou online bankieren met een Beta iOS minder veilig dan?
@rafael: Want je kan een app die normaal functioneert op de beta niet gewoon heel slecht vinden?
@Jarno: Wat pas echt onbegrijpelijk is, is dat Apple nu pas ingrijpt en dat op een halfbakken manier ook.
Je kan nu nog altijd een 1 ster waardering geven (ongefundeerder dan “iik zit op iOS9 beta en daar gebeurt dit”)
Laat Apple zorgen voor een automatische (onweerlegbare) iOS referentie en het bug rapport meteen doorsturen naar de developer en zichzelf.
Daar is een Beta nl. voor bedoeld.
Goed bezig Apple zou het ook op prijs stellen als reacties over de ABN app die nog niet werkt worden verwijderd hier op iculture slaat echt nergens op
Ik ben het totaal eens met deze zet van Apple, maar ik vraag me wel af hoe waterdicht dit is. Vanaf iTunes kun je ook reviews achterlaten en het lijkt me sterk dat iTunes eerst even checkt welke iOS versie je op je iDevice hebt staan. Zeker bij universele apps voor iPad en iPhone wordt dit lastig als je op je iPad 8.4 hebt staan en op je iPhone 9 beta of vice versa.
@Maikel Lodewijk: Wat dacht je van de instabiliteit en daaruit voortvloeiende onvoorspelbaarheid van bèta’s? De ABN app blijkt te blijven hangen. Het moment waarop was niet vooraf te voorspellen, anders zou het überhaupt niet hoeven gebeuren. Dat kan dus ook midden in een transactie gebeuren. Hoe robuust zo’n app en zijn tegenhanger aan de serverkant ook moet zijn, dat risico wil je niet onnodig nemen bij een e-bankier transactie.
En een lek is feitelijk ook maar een bug met vervelende consequenties. Dat de kans op bugs in een bèta groter is lijkt mij geen punt van discussie. Dus…
Dat er ook verzachtende omstandigheden zijn is geen excuus om dat risico nodeloos te nemen – better safe than sorry.
(Risico op uitbuiting is natuurlijk kleiner omdat kwaadwillenden eerst zelf zo’n lek moeten kennen om het te kunnen uitbuiten, en de impact en lucrativiteit zijn kleiner omdat minder mensen een bèta gebruiken dan een definitieve release)