iPhone-batterij door iOS 9 beta sneller leeg: hoe kan dat?

Apple belooft een langere batterijduur in iOS 9, maar de eerste beta trekt je iPhone juist veel sneller leeg. Waarom is dat zo en wat moet je over iOS-beta's weten?
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

iOS-9-AccubesparingApple heeft vlak na de aankondiging van iOS 9 alvast een betaversie beschikbaar gesteld voor ontwikkelaars, waarmee je nu alvast iOS 9 kunt proberen. In theorie gaat iOS 9 de batterijduur van je iPhone op een aantal fronten verbeteren, maar kijk uit: de beta van iOS 9 doet op dit moment nog het tegenovergestelde. Kies je ervoor om nu al de beta van iOS 9 te installeren, dan zul je merken dat de batterij van de iPhone veel sneller leeg is dan normaal. Hoe komt dat? We zochten het uit.


Om te beginnen: Apple is op de hoogte dat de batterij door iOS 9 beta 1 sneller leeg gaat. Het wordt genoemd als een bekende bug bij deze betaversie. Je profiteert dus nog niet van de energiebesparende maatregelen in iOS 9.

Vroege versie van iOS 9 (met bugs!)

iOS 9 is nog niet helemaal klaar. Er is een reden waarom de versie die nu beschikbaar is een beta wordt genoemd: Apple is nog druk bezig met het wegwerken van bugs en het verbeteren van alle nieuwe functies. Nog lang niet alles is op het moment geoptimaliseerd, waardoor software soms veel meer van je iPhone vraagt dan de bedoeling is. Sommige delen van iOS 9 zullen bijvoorbeeld veel vaker processorkracht van de iPhone opslokken, waardoor de batterij sneller leeg is. De beta van iOS 9 is beschikbaar gesteld om dit soort fouten te ontdekken en op te lossen, zodat iOS 9 deze herfst helemaal klaar is voor het grote publiek.

Kortom: iOS 9 zit momenteel nog vol met bugs. Apple is daarvan op de hoogte. Als je de beta installeert op een toestel dat je dagelijks gebruikt, moet je dus niet verbaasd zijn dat alles nog niet werkt zoals het hoort. Beta’s zijn bedoeld om te testen.

iOS 9 beta zit vol met diagnostische tools

iOS 9 diagnostische informatieHet testen van een grote iOS-update is een ingewikkeld en lang traject. Apple is intern al enkele maanden bezig geweest met testen van iOS 9 en trekt er nu nogmaals meerdere maanden uit om ontwikkelaars en het publiek te laten testen. Apple moet precies zien welke onderdelen van iOS 9 nog niet efficiënt werken. Daarom zal je iPhone op de achtergrond steeds informatie verzamelen over gecrashte apps en ander ongemak. Deze diagnostische info verzamelt de iPhone normaal gesproken ook al, maar in de iOS 9 testversie zitten veel meer diagnostische tools, die constant op de achtergrond actief zijn.

De diagnostische informatie wordt anoniem vanuit de iPhone verzonden naar Apple. Je bent niet verplicht hieraan mee te doen. Je kunt via Instellingen > Privacy > Diagnose en gebruik aangeven of je iPhone wel of niet gebruiksgegevens mag versturen naar Apple. Toch zal de iPhone altijd crashlogs verzamelen, ongeacht of je de gegevens wel of niet verstuurt naar Apple. Als je op een bepaald moment problemen krijgt met de iPhone, kan een medewerker van de Genius Bar precies zien hoe vaak je last had van een app- of toestelcrash.

Kortom: De iOS 9 beta is bedoeld om bugs uit de software te halen en ontwikkelaars in staat te stellen hun apps alvast te testen op iOS 9, niet om eindgebruikers alvast te laten pronken met de nieuwste software. Als je dat laatste toch wilt doen, moet je alle ongemakken (zoals de extra diagnostische tools en processen die op de achtergrond draaien) op de koop toe nemen.

Bug: apps blijven continu verversen op de achtergrond

Het op de achtergrond verversen van apps (background app refresh) werkt niet goed. Dit is een inmiddels bekende bug, waardoor al je apps steeds op de achtergrond worden ververst. De iPhone wordt daardoor warm en gaat niet meer terug in standby-stand. Ook als je het op de achtergrond verversen van apps uitschakelt, zal het probleem niet zijn opgelost.

Er lijkt nog geen algemene oplossing te zijn. Je kunt handmatig per app het verversen van apps op de achtergrond uitschakelen, maar de instelling van de schakelaar wordt genegeerd. Het maakt daarbij niet uit of je de algemene schakelaar voor het verversen van apps uitschakelt, of de functie per app uitschakelt. Daardoor blijven apps de hele tijd actief op de achtergrond, waardoor ze veel meer energie verbruiken dan nodig is. Tel daarbij op dat er een onbekend aantal diagnostische tools en logboeksoftware op de achtergrond draait en je begrijpt: je kunt met iOS 9 beta 1 het beste in de buurt van een stopcontact blijven.

Kortom: je installeert iOS 9 op eigen risico. iOS 9 is op het moment nog een beta-update, bedoeld voor ontwikkelaars en goedgekeurde testers. Het is geen software voor gewoon, dagelijks gebruik, maar een voorproefje van wat er gaat komen. Wij adviseren daarom ook om iOS 9 alleen op eigen risico te installeren. De kans op batterijproblemen, crashes en andere complicaties is bij een beta groot.

Later in iOS 9 een langere batterijduur

De uiteindelijke versie van iOS 9 die in de herfst verschijnt biedt batterijverbeteringen, waardoor een iPhone 6 het gemiddeld een uur langer volhoudt. Zo gaat het scherm van de iPhone bij berichten niet langer aan, als de iPhone met het scherm naar beneden op tafel ligt. Een batterijbesparende modus gaat de accuduur nog meer verlengen. Je leest er alles over in het volgende artikel: iOS 9 uitgelicht: op deze twee manieren verlengt iOS 9 de accuduur.

Reacties: 36 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.