Als je veel foto’s maakt met de iPhone en de iPad, zul je al snel in de situatie komen dat je meer met de foto’s wilt doen. Meer controle over de camera-instellingen, collages maken of filters toepassen. Daarom zetten we de beste allround foto apps voor je op een rij. Van nostalgische effecten, tot uitgebreid bewerken, tot fotocollages maken. Deze selectie is gericht op gewone gebruikers die eens wat nieuwe dingen willen proberen en niet zozeer op professionals. We proberen dan ook niet compleet te zijn, maar je een waaier aan uiteenlopende opties te geven zodat je weet wat er allemaal mogelijk is.
Foto apps: de keuze is groot
Voordat we aftrappen met onze lijst willen we graag benadrukken dat dit slechts een selectie is. We weten dat er talloze andere apps zijn die dezelfde of soortgelijke functies hebben als de apps in deze gids. Het is onmogelijk om iedere app die aan de eisen voldoet te noemen. Gebruik jij een foto app die écht andere functies heeft en dus écht niet mag ontbreken? Geef ‘m dan door via de link onderaan dit artikel.
Ben je meer op zoek naar de beste fotobewerking apps voor je iPhone of iPad? Daarvoor hebben we een aparte gids. Ook voor gevorderde fotografen hebben we een aparte gids. Daar vergelijken we de beste geavanceerde camera-apps voor iPhone.
Camera+: perfect voor schieten én bewerken
Camera+ is een bejubelde foto-app voor de iPhone, omdat je tijdens het fotograferen haast alle instellingen kan aanpassen. Vervolgens kan je aan de slag met een overzichtelijk aantal bewerkingsopties, waarbij de kwaliteit van de kleurenfilters en de belichtingsmogelijkheden er bovenuit steken. Heb je een thema op bijvoorbeeld je Instagrampagina of je blog? Dan kun je in Camera+ de presets gebruiken. Dit zijn bewerkingen die je hebt opgeslagen en met één tik op een nieuwe foto of reeks foto’s kan toepassen. Zo deel je eenvoudig foto’s in dezelfde stijl.
Halide Mark II
Al jaren is Halide één van de populairste camera apps voor iOS. De app wordt regelmatig bijgewerkt met nieuwe functies en ondersteuning voor de nieuwste iPhone. Veel functies die je normaalgesproken op de duurste DSLR’s vindt zitten gewoon in Halide. Zo vind je bijvoorbeeld de kleurzebra-modus om heel makkelijk te zien welke delen van je beeld overbelicht zijn. Dit krijg je echt niet in een gewone camera-app. Voor beginnende fotografen kan Halide wat te veel overkill bevatten, maar als je gaandeweg de mogelijkheden ontdekt is het niet veel moeilijker dan een DSLR te leren kennen. Begin gewoon met één van de fotofuncties, zoals het aanpassen van de sluitertijd en breid dit steeds verder uit met steeds meer functies.
Hik je nog wat aan tegen het maken van RAW-foto’s, dan helpt Halide je daar ook bij. Met de functie ‘Instant RAW’ kun je de foto direct door de app laten bewerken, om het beste uit de instellingen te halen. Zo hoef je dus geen expert te zijn in bewerken, maar maak je alsnog de beste foto. Je kunt ook een gewone foto én een RAW-foto tegelijk maken als je nog twijfelt.
Halide biedt verder een makkelijk design, handmatige focus, geavanceerde portretten en natuurlijk alle standaard instellingen zoals ISO en sluitertijd. De app downloaden is gratis, maar om de app te kunnen gebruiken zul je een abonnement moeten nemen. Daar krijg je echter ook heel veel voor terug. De ontwikkelaars lopen altijd voorop om nieuwe mogelijkheden toe te voegen.
VSCO: subtiele, maar krachtige filters
In VSCO draait het allemaal om bewerken en filters. De gratis fotobewerker laat je standaard aanpassingen doen, ook van RAW-foto’s. De app staat echter vooral bekend om de filters. Deze zijn subtiel, maar toch merkbaar. Bij veel andere foto apps zie je duidelijk dat er een standaard filter is gebruikt. In de gratis versie kun je een paar filters gebruiken, maar betaalde gebruikers hebben toegang tot wel 200 opties. Daaronder vallen ook vintage-looks alsof je foto van een oude Kodak filmrol komt.
Werk je ook met video, dan is het in VSCO ook mogelijk om de kleuren hiervan te bewerken. Het is echter geen volledige video-editor, maar dat is niet zo erg. De app maakt een hoop goed vanwege de mooie filters. Bovendien is er ook een community van andere gebruikers om inspiratie op te doen. Je moet hiervoor een account hebben.
Zoek je meer fotofilter-apps voor de iPhone? Dan vind je met onderstaande lijst meer inspiratie.
Facetune: makkelijk en onopvallend retoucheren
Pukkel verwijderen? Tanden iets witter maken? Met Facetune voor iPhone kun je gezichten op een intuïtieve en eenvoudige manier retoucheren en bewerken. Het resultaat is vaak verbluffend. Bewerkte foto’s zien er enigszins gestileerd uit, maar je kunt ook voor AI-achtige functies kiezen waardoor je soms twee keer moet kijken om jezelf nog te herkennen.
Facetune is ontworpen om portretten met zo weinig mogelijk moeite te retoucheren, maar kan prima voor andere doeleindes worden gebruikt. De app heeft namelijk een heleboel filters en functies en wordt door fanatieke gebruikers Photoshop in het klein genoemd. Je kunt bijvoorbeeld ook de belichting van een foto aanpassen en een nieuwe achtergrond kiezen. Net als bij veel andere apps zul je voor het gebruik van alle functies moeten betalen via een in-app aankoop. Er zijn nog véél meer apps waarmee je selfies kunt bewerken en puistjes kunt wegpoetsen, maar pas op dat het met de privacy niet altijd goed geregeld is.
Instagram: de moeder aller foto-apps
We hoeven denk ik weinig woorden vuil te maken aan wat Instagram is. Iedereen weet dat je er foto’s mee kan delen, bij voorkeur foto’s die de indruk wekken dat jouw leven veel luxer is dan het in werkelijkheid is. Veel mensen bewerken dan ook eerst hun foto’s voordat ze die op Instagram plaatsen. Dat kan trouwens ook in de app zelf, samen met de vele Instagram-filters waaruit je kunt kiezen en die je naar eigen inzicht kunt ordenen. Overigens kun je met de Fotografische stijlen op de iPhone tegenwoordig ook zorgen dat al jouw Instagram-foto’s dezelfde sfeer uitstralen, dus probeer die ook eens voordat je een foto plaatst!
Prisma: maak van je foto een kunstwerk
Prisma maakt een schilderij van jouw foto. Ga je voor een creatieve vibe op je Instagram, dan moet je Prisma zeker eens proberen. In de app zitten meer dan 500 filters en ook allerlei schilderstijlen van wereldberoemde schilders. Denk aan Picasso, Dalí en Munch. Een voordeel van Prisma is dat alles wat je maakt uniek is. En ook hier geldt: je moet betalen om er echt het maximale uit de app te halen.
Pixelmator: maakt fotobewerking op de iPad kinderspel
Als je een app zoekt waarmee je bijna alles kan, dan zoek je iets zoals Pixelmator Photo. Deze app is het geld zeker waard: je kunt er heel veel soorten bewerkingen mee doen. De app krijgt daarbij hulp van machine learning. Het is mogelijk om ongewenste objecten te verwijderen en er zijn verschillende presets aanwezig. Deze presets zijn volgens de maker gebaseerd op analoge camera’s.
In onze review van Pixelmator schreven we al dat we erg tevreden zijn met de app. Hij krijgt van ons een 8,8. Dat komt mede door de eenvoudige, maar erg krachtige werking. Zoek je een app die zowel op de iPhone als op de iPad en Mac te gebruiken is, dan komt de app Photomator van dezelfde maker ook van pas.
Picsart: meer dan fotocollages
Fotocollages maken kan met duizenden apps op de iPhone, maar Picsart is wel een van de beste. Wanneer je een collage wil maken doe je dit heel makkelijk door een aantal foto’s te selecteren. Je kunt direct een layout kiezen die jij leuk vindt. Dit kun je later nog aanpassen. Als je er eentje gekozen hebt, kun je aan de slag met het aanpassen van de fotocollage. Voeg allerlei extra’s toe zoals achtergronden, stickers, tekst en effecten. Het enige nadeel van de app is dat er vaak reclame tussendoor komt, maar dit kun je afkopen. Ook krijg je dan allerlei extra’s die je kunt toevoegen aan de collage. De app kan trouwens veel meer; je kunt er ook foto’s mee bewerken en tekenen op foto’s. Sinds de opkomst van AI heeft ook Picsart dit enthousiast omarmd.
Zoek je nog meer apps voor fotocollages op de iPhone, bekijk dan eens onze uitgebreide lijst.
Snapseed: de complete fotobewerker van Google
Zoals met wel meer digitale toepassingen heeft Google ook voor fotobewerking een gratis app. Deze is wat minder goed bijgewerkt dan de andere foto apps in deze lijst, maar Snapseed is toch het vermelden waard. Er zitten namelijk veel handige functies in, zoals perspectief corrigeren, filters toepassen, retoucheren en nog tientallen andere bewerkingen. Net als andere diensten van Google is Snapseed gratis te gebruiken. Er zijn ook geen advertenties.
Als je meer fotobewerkers voor de iPhone zoekt, hebben we daar een aparte lijst voor.
Met al deze foto-apps weten we zeker dat jouw volgende kiekje flink mooier wordt. De beste manier om je foto’s allemaal op te slaan en te bekijken is wat ons betreft gewoon de Foto’s-app van Apple. Wil je weten wat je daar allemaal mee kan? Bekijk onze gids over de app.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!