iOS 15 review
Ieder jaar in september is het weer zover: naast alle nieuwe toestellen brengt Apple ook weer een grote jaarlijkse update uit. iOS 15 is Apple’s nieuwste paradepaardje, dat de afgelopen maanden uitvoerig getest is. Tijdens die testperiode heeft Apple behoorlijk geschaafd aan de update in vergelijking met de allereerste beta: functies zijn uitgesteld, gewijzigd of zelfs teruggedraaid. Nu we de update een aantal maanden hebben kunnen testen, is het tijd voor de review van iOS 15. Dit jaar heeft Apple vooral gefocust op zogenaamde quality of life-verbeteringen, die het gebruik van je iPhone net weer wat prettiger maken. Vooral de verbeteringen op het gebied van notificaties en niet storen vallen op. In deze review van iOS 15 lees hoe wij de nieuwe functies ervaren hebben.
Deze review is geschreven in september 2021. Check in ons overzicht iOS wat de huidige versie is.
Tekst: Benjamin Kuijten (@BenjaminRK). Deze iOS 15 review is geschreven in september 2021 op basis van de beta’s en Release Candidate (RC) van iOS 15. We hebben de update getest op een iPhone 11, iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max. De definitieve versie van maandag 20 september is mogelijk een iets nieuwere versie van iOS 15 dan voor deze review getest is. Mocht er nog iets veranderen, dan werken we dit artikel bij.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: hoewel er veel nieuwe functies in iOS 15 zitten, zijn er weinig grote schokkende veranderingen waar je aan zal moeten wennen. Dat is voor de één goed nieuws, maar voor de ander toch wat teleurstellend. Het is voor Apple altijd de kunst om het besturingssysteem vertrouwd te houden, maar toch ook te vernieuwen. Je wil immers niet teveel grote wijzigingen invoeren, met de kans dat gebruikers de werking niet meer begrijpen of massaal kritiek uiten. Aan de andere kant betekent stilstand vaak achteruitgang. Apple heeft met iOS 15 zeker niet stilgestaan, maar een grote sprong vooruit kunnen we het ook niet noemen.
Nieuwe notificaties zijn even wennen
Eén van de grote pijlers in iOS 15 zijn de verbeterde notificaties. De nieuwe look maakt notificaties een stuk compacter, maar daardoor voelen ze soms ook wel wat krampachtig. Vooral op de kleinere iPhone 12 mini vinden we dat de notificaties soms wat onoverzichtelijk zijn, omdat er relatief veel tekst in een melding staat, ten opzichte van de grootte van de notificatie. Je merkt ook dat apps nog niet aangepast zijn voor de nieuwe meldingen. Apple zet niet meer standaard de naam van de bijbehorende app in de melding, omdat het appicoontje groter weergegeven wordt. De naam van de app verschijnt nu als titel, maar ontwikkelaars kunnen bij een melding hier ook handmatig een tekst neerzetten. In dat geval zie je dus alleen aan het icoontje van welke app de melding komt.
Soms is de aangepaste dikgedrukte tekst in de melding langer dan de regel toelaat, waardoor het vroegtijdig afgekapt wordt. Dat komt vooral doordat deze tekst nu op dezelfde regel staat als het tijdstip van de melding. Hierdoor is er minder ruimte voor de tekst, met als gevolg dus een wat krampachtig ogende melding.
Behalve de nieuwe look zijn er ook nieuwe functies waar we blij van worden. Apple biedt vanaf iOS 15 meer mogelijkheden om te zorgen dat meldingen minder indringend zijn. De nieuwe notificatiesamenvattingen komen daarbij goed van pas. Van sommige apps wil je wel meldingen ontvangen, maar die hoef je niet per se te krijgen op het moment dat ze verstuurd worden. Er zit minder haast bij om de melding te bekijken, bijvoorbeeld van een shopping-app die nieuwe acties promoot. Dit soort meldingen kan je nu groeperen in een samenvatting die meerdere keren per dag verstuurd wordt. Je krijgt op die manier een ochtend-, middag- of avondoverzicht. Het is een fijne manier om toch meldingen te krijgen, zonder dat ze meteen je actie vereisen en je aandacht afleiden van de meldingen die echt belangrijk zijn.
Beter gefocust op het echte werk
De Niet storen-functie op de iPhone is altijd al een beetje beperkt geweest. Het was tot voor kort bijvoorbeeld niet mogelijk om heel eenvoudig een niet storen-schema per dag in te stellen, bijvoorbeeld als je in het weekend langer wil uitslapen. Vanaf iOS 15 heeft Apple dit eindelijk aangepakt met de nieuwe Focus-functie. Alles op het gebied van concentratie en niet storen hangt nu onder de overkoepelende term focus. Niet storen, de slaapfunctie, niet storen tijdens het autorijden en meer. Je kan voor elke soort activiteit een eigen focus aanmaken: voor sporten, gamen, een boek lezen, werken en nog veel meer.
Het voordeel van zo’n focus is dat je kan aangeven welke apps je wél mogen storen. Wil je tijdens het sporten niet gestoord worden door allerlei onbenullige meldingen, maar wil je wel notificaties krijgen van je sportapp, dan kan dat dus gewoon. Er zijn talloze opties voor het maken van je eigen focus. Je kan ze automatiseren op basis van tijd of locatie of alles volledig automatisch laten gaan op basis van je appgebruik. Zo kan je je sportfocus inschakelen als je automatisch bij de sportschool komt.
De opties die Apple geeft zijn zeer bevredigend. Doordat je voor een focus zelfs aan kan geven van welke apps en personen je wél een melding krijgt, zit een geactiveerde focus nooit in de weg. Wij hebben bijvoorbeeld een aparte focus voor werken en privétijd ingesteld. We willen tijdens werktijden wel graag meldingen van Slack ontvangen, maar in het weekend of in de avond hoeft dat niet. Een nadeel is wel dat bij het aanmaken van een focus standaard geen enkele app een melding geeft en dat je moet aangeven welke apps wél een notificatie mogen versturen. We hadden liever gezien dat je dit ook andersom kon instellen: alle apps mogen meldingen sturen, behalve… Dat maakt het voor het instellen van een focus voor bijvoorbeeld privétijd een stukje makkelijker.
Het goed instellen van een focus vereist namelijk behoorlijk wat werk. Eenmaal ingesteld zul je ook nog regelmatig kleine aanpassingen doen om de perfecte focus te maken. Voor de gemiddelde gebruiker zal de Focus-functie in iOS 15 wat teveel van het goede zijn, maar voor wie er een beetje moeite in wil steken is de functie echt een uitkomst.
Verbeterde apps: Weer en Safari
In deze iOS 15 review willen we ook nog twee vernieuwde apps onder de aandacht brengen: Weer en Safari. Beide veelgebruikte apps hebben een grote visuele make-over gekregen en werken ook anders. De Weer-app ziet er prachtig uit en is wat ons betreft dankzij deze update één van de mooiste weerapps op iPhone geworden. De animatie passen altijd bij het weer en zijn een stuk diverser dan voorheen. Ook past de app de indeling van de verschillende metingen aan, waardoor relevante informatie altijd bovenaan staat. Bijvoorbeeld als de luchtkwaliteit plotseling minder is of als er een hevige regenbui langskomt. We vinden de vernieuwde app een stuk mooier en prettiger om naar te kijken, met duidelijke statistieken en icoontjes die de waardes weergeven. Maar aan de kwaliteit van de voorspelling verandert niks: Apple gebruikt nog steeds The Weather Channel, die in Nederland niet altijd even nauwkeurig is.
Safari is zonder twijfel het meest omstreden in iOS 15. De afgelopen maanden heeft Apple diverse wijzigingen doorgebracht in het in eerste instantie drastisch nieuwe ontwerp. De veranderingen zijn grotendeels teruggedraaid: Apple geeft na alle feedback je nu zelf de optie om nagenoeg het oude design terug te krijgen. Maar standaard ziet Safari er wel anders uit: de adresbalk is naar onderen verplaatst, zodat deze makkelijker binnen handbereik is. Dat vinden we een welkome toevoeging. Hoewel het in het begin even wennen is, vinden we dit uiteindelijk handiger dan de adresbalk bovenaan. Naast het voordeel dat de adresbalk makkelijker te bereiken is, kun je ook veel makkelijker tussen tabbladen wisselen. Je hoeft alleen maar over de adresbalk naar links of rechts te vegen om te schakelen of om een nieuw tabblad aan te maken. Op de ouderwetse manier door eerst op het tabbladknopje te drukken, kan ook nog. En voor wie echt niet kan wennen, kan je de adresbalk dus ook weer bovenaan zetten.
Maar zelfs dan krijg je nog te maken met verbeteringen waar je aan moet wennen. Het tabbladoverzicht heeft een nieuw ontwerp gekregen waarbij ze in een soort raster onder en naast elkaar verschijnen (in plaats van als een soort stapel bij elkaar) en de Safari-startpagina die je al kent van macOS Big Sur heeft nu ook zijn weg gevonden naar de iPhone. Je favorieten, veelbezochte websites, Siri-suggesties, leeslijst en nog veel meer vind je nu allemaal op deze startpagina. Eventueel kun je zelf onderdelen uitschakelen of de achtergrond wijzigen.
Livetekst: een prettige nieuwe functie
Een andere functie die we in deze review nog extra willen benadrukken, is de functie Livetekst. De Foto’s en Camera-app geeft nu met een icoontje aan als er tekst herkend wordt. Je kunt de tekst meteen selecteren en kopiëren en ergens anders in plakken. Het is een zeer praktische functie die bij ons al een paar keer goed van pas kwam. Er waren al langer apps beschikbaar die tekst in foto’s en documenten herkennen, zoals de Belgische app Prizmo. Maar dat het nu standaard ingebouwd zit en altijd binnen handbereik is, vinden we erg prettig. De functie maakt dergelijke documentscanners voor iPhone ook niet meteen overbodig, want er zijn nog tal van extra functies die in Livetekst niet beschikbaar zijn.
Behalve in de Camera- en Foto’s-app, werkt het ook met afbeeldingen in Safari en zelfs direct in iMessage. Je kan dan in een iMessage-gesprek de scanner gebruiken, waarna de gescande tekst meteen als berichtje in iMessage gezet wordt. Je hoeft dan alleen nog maar op de verzendknop te drukken om de gescande tekst te versturen. Helaas werken sommige functies van Livetekst niet in het Nederlands (zoals vertalen) en moet je mogelijk een extra taal aan je iPhone toevoegen om alles te kunnen gebruiken.
Privacy in iOS 15: weer een stapje vooruit
Apple voert zoals altijd ook in iOS 15 de nodige privacyverbeteringen door. Er zitten diverse nieuwe functies bij die ervoor zorgen dat jouw gegevens veilig zijn. Zo ben je e-mails en nieuwsbrieven te slim af met de privacybescherming in Mail en kun je een nieuw willekeurig e-mailadres aanmaken als je iCloud+ hebt. Er komt op den duur ook een App Privacy Rapport, vergelijkbaar met het Safari Privacyrapport, waarin je kunt zien welke trackers apps allemaal gebruiken. Apple voert ook enkele verbeteringen door die zorgen dat de beveiliging makkelijker geregeld is. Een goed voorbeeld daarvan is de tweefactorcodes in iCloud-sleutelhanger. Je hebt dan geen extra app meer nodig, waardoor het veilig inloggen makkelijker is. Het instellen van de tweefactorcodes in iCloud-sleutelhanger is even gedoe, maar uiteindelijk is het erg handig.
We hebben ook de Privédoorgifte van iCloud geprobeerd. Dit zorgt ervoor dat je met meer privacy kan browsen. Apple heeft de functie momenteel alleen als beta (maar wel voor iedereen) beschikbaar gesteld. Er zitten dus nog foutjes in waardoor niet alle websites daardoor goed werken. Soms kan er content getoond worden dat niet voor jou regio bedoeld is.
Bugs en uitgestelde functies
De grote vraag bij elke grote iOS-update is altijd: zitten er nog bugs in? Uit onze ervaringen van de afgelopen jaren blijkt dat een grote iOS-update ook altijd gepaard gaat met een aantal bugs, groot en klein. Ook in iOS 15 zitten wat kleine problemen. Sommige gebruikers klagen over visuele fouten of crashende apps. Op de redactie hebben we met meerdere toestellen last van een opslagprobleem. De iPhone toont daardoor niet de juiste hoeveelheid beschikbare opslagruimte. Soms was de ruimte die vrij was volgens de iPhone groter dan de capaciteit! Andere problemen die voor kunnen komen, zijn dat sommige Siri Shortcuts niet helemaal meer goed lijken te werken. Als je hier heel actief gebruik van maakt, raden we aan nog even de kat uit de boom te kijken. Dit soort foutjes vinden we wel opmerkelijk en we hopen dat Apple dit de komende weken nog glad gaat strijken.
Qua batterijduur en verdere soepelheid van iOS hebben we verder geen klachten. In iOS 14 hebben we momenteel nog wel eens last van een haperende animatie bij het afsluiten van een app. Soms wordt dan onbedoeld de appkiezer geopend. Hier hebben we onder iOS 15 bijvoorbeeld geen last meer van.
Wat we wel jammer vinden, is dat Apple heeft moeten besluiten om sommige iOS 15-functies uit te stellen. De meest in het oog springende functie in dit rijtje is zonder twijfel SharePlay. Wij keken ernaar uit om hier gebruik van te maken, helemaal van de schermdeling via FaceTime. Het is zonde dat SharePlay uitgesteld is, helemaal doordat het zo ingebakken zit in veel standaardapps en ook onderdeel is van tvOS 15. Hierdoor blijft er voor een toch al niet zo’n enorm grote update niet zo heel veel unieks meer over.
Tegelijkertijd heeft Apple Nederland op een aantal punten toch weer in de steek gelaten. In iOS 15 zitten veel functies die (voorlopig) nog niet naar Nederland of België komen. Denk aan de mogelijkheid om je rijbewijs of ID-kaart in Wallet te zetten of de eerder genoemde vertaalfunctie van Livetekst. Ook het aankondigen van meldingen via de AirPods werkt alleen met Siri in het Engels. Gelukkig heeft Apple wel het QuickPath-veegtoetsenbord in het Nederlands beschikbaar gesteld, al moet je daar wel een liefhebber van zijn om het goed tekunnen gebruiken. Wij vinden typen nog steeds een stuk sneller dan vegen.
Gelukkig biedt iOS 15 daarnaast nog talloze andere kleine verbeteringen die de moeite waard zijn. Je leest daar meer over in ons overzicht van handige iOS 15 ontdekkingen.
Voordelen +
- Focus geeft je veel meer opties om niet gestoord te worden
- Livetekst is een handige toevoeging
- Verbeterde notificaties met gepland overzicht
- QuickPath nu ook in het Nederlands
- Verbeterde apps zoals Weer en Safari
Nadelen -
- Nog niet helemaal zonder bugs
- Veel functies werken (nog) niet in Nederland
- Aantal belangrijke functies uitgesteld
- Mist écht grote veranderingen
Conclusie iOS 15 review
iOS 15 is geen enorm grote update die zorgt voor grote veranderingen in het gebruik van je iPhone, maar dat is wat ons betreft ook niet nodig. iOS 15 voert wel de belangrijkste veranderingen door op de plekken waar je het het meest merkt. Denk bijvoorbeeld aan de notificaties en de nieuwe Focus-functie. Het zijn allemaal handige quality of life-verbeteringen, zonder het gebruik van je iPhone aanzienlijk te veranderen. Apple heeft dit jaar ook vooral de focus gelegd op het verbeteren van de eigen apps, bijvoorbeeld in Weer en Safari. Voor ontwikkelaars is er niet heel veel nieuws, waardoor er op dat vlak ook minder ontwikkelingen zijn.
Om nog terug te komen op het begin van deze iOS 15 review: wie grote verbeteringen hoopt en de wens heeft dat Apple iOS eindelijk eens een make-over geeft, zal iOS 15 een grote teleurstelling zijn. Maar als je nog altijd tevreden bent met hoe je iPhone werkt, maakt iOS 15 dat grotendeels weer een stukje beter.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!