iOS 16 review
Als je kijkt naar de verschillen tussen iOS en Android, dan valt bij Android meteen op dat er veel meer mogelijkheden zijn om instellingen van je smartphone aan te passen. Android-liefhebbers kijken dan ook vaak neer op de beperkte aanpassingsmogelijkheden van iOS. Maar de laatste jaren zien we daarin een klein verandering ontstaan. Sinds iOS 14 geeft Apple je iets meer vrijheid om de iPhone naar eigen smaak in te richten. Dat kwam met name door de toevoeging van widgets op je beginscherm. Al snel volgden er trucjes waarbij je thema’s kon gebruiken in combinatie met Siri Shortcuts, waarmee je bijvoorbeeld appicoontjes een ander ontwerp kon geven. Met iOS 16 gaat Apple nog een grote stap verder en is het mogelijk op bepaalde onderdelen van het besturingssysteem zelf aan te passen, terwijl dat voorheen bij iOS ondenkbaar was. Maar zitten we hier wel op te wachten? Of gaat Apple juist niet ver genoeg? Ook de andere nieuwe functies van iOS 16 bespreken we in deze review.
Tekst en review: Benjamin Kuijten (@BenjaminRK). Deze iOS 16 review is geschreven in september 2022 op basis van de beta’s en Release Candidate (RC) van iOS 16. We hebben de update getest op een iPhone 11, iPhone 13, iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max. De definitieve versie van maandag 12 september is mogelijk een iets nieuwere versie van iOS 16 dan voor deze review getest is. Mocht er nog iets veranderen, dan werken we dit artikel bij.
Toegangsscherm: iOS 16 biedt meer keuzevrijheid
- Nieuw toegangsscherm
- Meerdere soorten wallpapers, ook speciale zoals Weer en Astronomie
- Ontwerp van klok (tijdweergave) naar eigen wens aan te passen
Het gebrek aan personalisatiemogelijkheden in iOS is voor mij persoonlijk nooit echt een storende factor geweest. Je weet waar je bij iOS voor kiest: een redelijk rechttoe-rechtaan besturingssysteem dat je niet overlaadt met functies en mogelijkheden. Maar ondanks die beperkende factor (soms op een prettige manier), was er nog wel ruimte voor verbetering. Het toegangsscherm (lock screen) is daarbij een belangrijk onderdeel. Afgezien van een eigen wallpaper, ziet het scherm er bij nagenoeg iedereen hetzelfde uit. iOS 16 opent in dat geval deuren: naast het aanpassen van de wallpaper, kun je nu ook het lettertype van het tijdstip aanpassen en widgets toevoegen op het toegangsscherm. Dat maakt de nieuwe mogelijkheden zowel leuk als nuttig: de nieuwe aanpassingsopties zorgen ervoor dat het toegangsscherm “meer jij” wordt, terwijl je er ook functioneel mee uit de voeten kan.
Voor het tijdstip kun je kiezen uit acht verschillende lettertypes. Ook kun je de kleur ervan aanpassen, waarbij je uit miljoenen kleuren kan kiezen dankzij de uitgebreide kleurenkiezer. Je kunt zelfs een kleur uit je achtergrond kopiëren en dit toepassen op het tijdstip bovenaan je toegangsscherm. We vinden het wel wat gek dat er voor de kleuren zoveel mogelijkheden zijn, maar dat het aantal lettertypes beperkt is tot maar acht opties. We vinden de lettertypes eigenlijk altijd wat te groot. Het neemt een flink stuk van je toegangsscherm in beslag, terwijl we het toch eigenlijk wat overbodig vinden om de tijdweergave zo groot in beeld te brengen. Een wat kleiner en subtieler lettertype zou daar zeker bij helpen. Het is daarom jammer dat je niet de lettergrootte kan aanpassen, zodat er op het toegangsscherm meer ruimte is voor andere content. We hadden het ook fijn gevonden om het tijdstip helemaal te verbergen, in ruil voor meer plek voor widgets.
Het aanpassen van het toegangsscherm doet sterk denken aan het wijzigen van een Apple Watch-wijzerplaat. Je houdt het toegangsscherm ingedrukt en tikt op het plusje om een nieuwe wijzerplaat te maken. Het leuke is dat Apple allerlei achtergronden en toegangsschermen standaard meelevert. Dat gaat een stuk verder dan de gebruikelijke nieuwe wallpapers. Zo kan je de animaties van de Weer-app op het toegangsscherm zetten. Is het zonnig, dan straalt er een felle zon op je toegangsscherm. Regent het met bakken uit de lucht, dan lopen de virtuele druppels over je display. Dit ziet er erg mooi uit (met name als buiten de zon schijnt).
Andere meer unieke achtergronden die Apple biedt zijn de Astronomie (met een close-up van de aarde of maan), Pride (de bekende regenboogkleuren) en Unity (vergelijkbaar met het Unity-bandje uit 2021). We hopen dat Apple de komende jaren nog veel meer unieke achtergronden toevoegt, op dezelfde manier als dat er nieuwe Apple Watch-wijzerplaten ontworpen worden.
We noemden het eerder al: de vergelijking met de Apple Watch-wijzerplaten. Dat zie je ook terug in hoe de tijd wordt afgebeeld als je bijvoorbeeld een eigen foto gebruikt. Het tijdstip kan daardoor op subtiele wijze met een diepte-effect achter het hoofdonderwerp verschijnen. De iPhone herkent zelfs als er een transparant voorwerp voor de tijd afgebeeld wordt, waardoor het tijdstip door het voorwerp heen staat. Het is bijzonder knap hoe de iPhone dit in real-time verwerkt. Het zijn niet zomaar wat achtergronden: hier zit een hele techniek achter die je als gebruiker niet zien. Elke achtergrond is als het ware uit meerdere lagen opgebouwd, om het diepte-effect mooi weer te geven. Dit alles geeft zeker een cool effect.
Het idee is één op één overgenomen van de Foto’s-wijzerplaat van de Apple Watch. Apple heeft met de nieuwe mogelijkheden van het toegangsscherm goed gekeken naar wat de Apple Watch onder andere populair maakt. Ook leuk: je kan een fotocollectie toewijzen, waardoor de achtergrond wisselt, telkens als je je iPhone oppakt.
Widgets op het toegangsscherm
- Handige widgets op het toegangsscherm
- Diverse standaard widgets meegeleverd, zoals Woning, Weer en Agenda
- Ook (veel!) nieuwe widgets van externe ontwikkelaars
De eerder genoemde widgets op het toegangsscherm zijn wat beperkter dan die je op je beginscherm ziet. Ze doen daarom vooral denken aan, daar is ‘ie weer, de complicaties op de Apple Watch-wijzerplaat. Ze geven snel informatie over de status van apps, zoals de huidige temperatuur van het weer, de batterijstatus van je iPhone of de staat van je HomeKit-accessoires. Ook kan je je volgende Agenda-afspraken erop zetten of zelfs de nieuwste headline bekijken via de News-widget. Het aanbod was nu nog wat beperkt, maar nu iOS 16 uit is zijn er in de App Store heel veel bijgewerkte apps met ondersteuning voor lock screen widgets beschikbaar. Een voorbeeld is Parcel, een bekende app voor het volgen van je pakketjes. Deze update met de widgets voor Parcel is inmiddels beschikbaar en laat zien goed wat er mogelijk is. Een ander bekend voorbeeld is Carrot Weather, die er altijd als de kippen bij is om nieuwe iOS-functies te ondersteunen. De apps met widgets voor het toegangsscherm druppelen gestaag binnen (zo las je in onze nieuwste App Gemist al over de Belgische app Hard Disk), dus het is fijn dat je er meteen mee aan de slag kan.
De widgets zijn handig, al zullen Apple Watch-gebruikers ze wellicht iets minder vaak benutten. Als je even snel het weer wil zien of je volgende agenda-afspraak wil checken, is het vaak sneller om dat via de Apple Watch te doen dan op je iPhone. Heb je geen Apple Watch, dan haal je met iOS 16 toch een beetje van Apple’s smartwatch naar de iPhone.
Wat we overigens wel jammer vinden, is dat de widgets alleen zwart-wit zijn. Ze zien er daardoor wat saaier uit. Een optie voor gekleurde versies, hoe kermisachtig dat er ook uit kan zien, had niet misstaan.
Nu we nagenoeg alles van het toegangsscherm naar eigen wens kunnen aanpassen, valt het des te meer op dat één onderdeel niet te wijzigen is: de knoppen voor de zaklamp en camera. We vinden het toch vreemd dat Apple ons nu nog niet de mogelijkheid biedt om deze twee knoppen te wijzigen naar bijvoorbeeld de Apple TV-remote of de Rekenmachine-app. We snappen best dat Apple de gebruikers niet volledige vrijheid wil geven, maar het minste wat ze hadden kunnen doen is de extra knoppen van het Bedieningspaneel ook beschikbaar te maken voor de toegangsschermknoppen in de linker- en rechter onderhoek.
Meldingen nu onderaan het toegangsscherm
Omdat jouw toegangsscherm nu persoonlijker is, wil Apple deze ook beter naar voren laten komen. Ze hebben daarom de meldingen naar onderen verplaatst. Standaard verschijnen je nieuwe notificaties onderaan het scherm, in een soort stapel met de oude meldingen onderop. In het begin was dat best even wennen, omdat een deel van het scherm daardoor toch wat onbenut blijft. Je kunt overigens wisselen tussen meerdere weergaves, waarbij meldingen zelfs alleen maar als getal onderaan weergegeven worden. Een lijstweergave is er ook nog, al blijven meldingen daarbij van onderaf binnenkomen.
Verbeterde apps in iOS 16
- Diverse standaardapps verder verbeterd
- Grootste verbeteringen bij Berichten, Mail en Woning
- Conditie-app nu voor iedereen
Berichten: eindelijk handige chatopties
Apple heeft in iOS 16 ook veel eigen apps onder handen genomen. De grootste verbeteringen vinden we in de Berichten-, Mail- en Woning-app. De Berichten-app krijgt eindelijk een paar functies die we al langer in WhatsApp hebben: het verwijderen van berichten voor iedereen en het ongelezen maken van je berichten. Daar gooit de Berichten-app nog een extra handige functie bovenop: het bewerken van een verstuurd bericht. Hoe vaak het ons al niet is gebeurd dat we een bericht te vroeg verstuurd hebben of het bericht simpelweg verkeerd geformuleerd hadden, met alle gevolgen van dien. Het is gewoon heel erg handig om je bericht na het versturen nog te wijzigen. Apple geeft je voor het bewerken een kwartier de tijd en dat is wat ons betreft lang genoeg. Je ziet de fout meestal toch wel heel erg snel. Wel vinden we het jammer dat alle bewerkingen zichtbaar zijn, ook voor de ontvanger. Iedereen ziet dus wat er in het oorspronkelijke bericht stond, zelfs nadat deze bewerkt is. Hoewel dit wel transparantie en openheid geeft, kun je daarmee een knullige fout niet ongedaan maken. Daarvoor kun je beter een bericht verwijderen en opnieuw versturen, al moet je dat binnen 2 minuten doen.
We vinden het wel jammer dat Apple geen ondersteuning voor RCS toegevoegd heeft. RCS is als het ware de opvolger van sms en is ontwikkeld als nieuwe standaard voor het versturen van berichten tussen telefoons. Maar Apple doet hier (nog) niet aan mee. We begrijpen dat Apple vooral inzet op iMessage, maar sms wordt nog altijd gebruikt als je een bericht stuurt naar Android-toestellen en vaak voor het versturen van beveiligingscodes. RCS is veiliger dan sms en biedt veel meer functies die vergelijkbaar zijn met de gemiddelde chatapp. We vinden het jammer dat Apple hier niet aan mee doet.
Mail: handige voor de pro-gebruiker
De tweede app op het gebied van communicatie die vernieuwd is, is de Mail-app. We schreven al voor de aankondiging van iOS 16 dat we hoopten dat Apple de Mail-app zou aanpakken en dat is ook gebeurd. Een aantal van de door ons verzochte functies zien met iOS 16 nu het levenslicht: het inplannen van een e-mail en het ongedaan maken van een verzonden e-mail. Beide functies werken goed en is precies wat we wilden zien. Apple heeft nog meer functies toegevoegd, zoals rijke links in je e-mails. Dit maakt de Mail-app weer een stukje nuttiger, vooral voor werkgerelateerde zaken en iedereen die veel via e-mail doet. Gebruikte je eerder een alternatieve mail-app voor iPhone, dan kun je nu best eens overwegen om Apple’s eigen app te gebruiken.
Woning: compleet nieuw
De derde app van iOS 16 die we nog willen uitlichten in deze review, is de nieuwe Woning-app van iOS 16. Daar zijn we erg tevreden over. De nieuwe weergave van je accessoires werkt slimmer, waarbij je makkelijker van kamer wisselt en ziet waar je favoriete accessoires in staan. Je kunt accessoires in een groter blokje weergeven om ze makkelijker te herkennen, al zit deze functie wel erg verstopt.
Een andere fijne verbetering zijn de nieuwe categorieknoppen bovenaan. Je filtert daarmee als het ware tussen verschillende soorten accessoires, zoals beveiliging, klimaat en lampen. Zo zie je in één tik alle lampen in je huis of accessoires en scènes waar temperatuursensoren in staan. Handig, want zo ben je een stuk sneller bij het accessoire dat je zoekt. Bepaalde wijzigingen van de Woning-app zijn in het begin nog wel even wennen. Zo moet je echt op het icoontje tikken om het accessoire meteen te bedienen, in plaats van op de tegel. Ook het wisselen van huis gaat nu iets onhandiger, omdat het achter een verzamelknop met bijvoorbeeld je kamers en het wijzigen van het Woning-tabblad verstopt zit.
Overigens hebben we wel een kleine opmerking over de toegangsschermwidgets van de Woning-app. Daarbij valt op dat de temperatuur van een sensor in je huis tot op de decimaal nauwkeurig weergegeven wordt, terwijl dit in de Woning-app afgerond wordt op halve graden. We begrijpen niet waarom een meting op je toegangsscherm niet afgerond wordt, maar in de app zelf wel. We hadden liever gezien dat de Woning-app zelf ook niet meer aan afronden doet.
Vertaal: nu eindelijk Nederlands
Google Translate kan van je iPhone af (als je dat wil), want Apple’s ingebouwde vertaalfunctie werkt ook in het Nederlands. Dat heeft een aantal voordelen. Allereerst kun je zelf ingevoerde teksten in de Vertaal-app makkelijk invoeren of vastleggen met de camera. De app is in het begin wel even wennen qua vormgeving, maar als je de app voorheen al gebruikte (voor het Engels) zul je je snel thuis voelen. Een ander voordeel is dat de ingebouwde vertaaloptie in Safari nu ook in het Nederlands werkt. Je kunt daardoor meteen een complete webpagina vertalen, met een druk op de knop. We vinden de kwaliteit van de vertalingen dik in orde, al blijf je wel altijd merken dat het om een machinevertaling gaat.
Ook deze iOS 16 functies vallen in de smaak
Apple heeft in iOS 16 ook een aantal functies gestopt die bij ons meteen in de smaak vielen. Zo vinden we het heel erg handig om snel de achtergrond uit foto’s te halen door simpelweg je vinger op het onderwerp te houden. Dit is zo’n typische kleine functie die vaak van pas zal komen. Ook handig: de kleine tikjes die je voelt als je met het toetsenbord typt. Je moet dit zelf nog even inschakelen, maar het maakt het typen wat ons betreft net wat prettiger. Het is een stil alternatief voor het klassieke toetsenbordgeluidje. Je merkt meteen dat je iets typt, zonder het vervelende geluidje waar je de mensen om je heen vooral mee irriteert.
Er zijn nog veel meer handige ontdekkingen met iOS 16-details gedaan, die we in een apart artikel voor je op een rij gezet hebben. Bovendien biedt iOS 16 nog veel meer functies die de ervaring verbeteren, maar dat is veel te veel om op te noemen in deze iOS 16 review. Zie daarvoor ook deze pagina’s:
iOS 16: dit komt nog later
Binnenkort kun je vanaf iOS 16 met in totaal zes personen een gezamenlijke fotobibliotheek bijhouden. Deze staat los van je eigen persoonlijke fotobibliotheek. Je kunt zelfs vanuit de Camera-app rechtstreeks foto’s opslaan in de gezamenlijke bibliotheek. Het werkt volgens Apple ook automatisch, bijvoorbeeld als je foto’s gemaakt hebt waar zowel jij als degene met wie je de bibliotheek deelt op staat. Deze functie zal een grote ergernis van veel families in één keer op te lossen, doordat je niet meer handmatig een gedeeld album hoeft bij te houden. Hoewel de functie wel in de eerdere beta’s zat, is het op dit moment nog niet beschikbaar. In onze eerste korte tests werkte het goed, al kunnen we er nog geen eindoordeel over geven.
Bugs: we ontkomen er niet aan
Ieder jaar merken we tijdens het testen van een grote iOS-update dat niet helemaal zonder problemen gaat. Dat is helaas nu met iOS 16 ook niet het geval. Hoewel we geen enorm grote bugs tegengekomen zijn, kunnen er ook in de uiteindelijke versie nog wat iOS 16-problemen en bugs. Over de prestaties en batterijduur hebben wij in onze volledige testperiode geen klachten ervaren, maar er kunnen nog wel wat visuele bugs naar voren komen. Zo hadden wij een probleem met het kantelen van de iPhone bij de Berichten-app, waardoor het toetsenbord horizontaal stond en de rest van de interface gewoon rechtop. Dit resulteerde uiteindelijk in een crashende Berichten-app. Hou er dus rekening mee dat dit soort foutjes (heel soms) nog voor kunnen komen. Wil je dit niet, wacht dan de eerste bugfixes af die meestal na een paar weken uit komen in iOS 16.0.1 en hoger.
Daarnaast kun je nog tegen wat andere iOS 16 problemen aanlopen, maar dit gaat voornamelijk over functies die niet meer of juist anders werken. Een voorbeeld is dat de standaard wallpapers niet meer meekleuren met de lichte en donkere modus. We vinden dit een gemis en ook wat vreemd dat Apple dit niet toegevoegd heeft in de standaardachtergronden. Het werkt nog wel als je een oudere achtergrond van iOS 15 of ouder gebruikt, maar dan kun je het toegangsscherm helaas niet bijwerken met widgets en andere info. Ook is het vreemd dat je er niet voor kan kiezen om op je toegangsscherm een eigen foto in te stellen, maar een standaard Apple-achtergrond als wallpaper voor je beginscherm. Andersom kan wel. We hopen dat Apple dit soort punten in de toekomst gaat verhelpen.
Een ander pijnpunt dat we aan willen snijden, is dat er dit jaar toch wel ongebruikelijk veel toestellen afvallen:
Dat de iPhone 6s-serie en de eerste iPhone SE afvallen, vinden we logisch. Maar dat de iPhone 7 nu plotseling ook niet meer bijgewerkt kan worden, vinden we toch jammer.
Voordelen +
- Veel meer vrijheid voor je eigen persoonlijke toegangsscherm
- Handige widgets op je toegangsscherm
- Veel sterk verbeterde standaardapps, waaronder de Woning-app
- Handige kleine verbeteringen, zoals toetsenbordtikjes
Nadelen -
- Minder keuzevrijheid in het bewerken van toegangsscherm dan we zouden willen
- Widgets toegangsscherm alleen zwart-wit
- Tijdstip wel erg groot weergegeven
- Meer toestellen afgevallen dan voorgaande jaren
Conclusie iOS 16 review
In onze iOS 15 review schreven we nog dat we de echte grote veranderingen misten. Wat dat betreft maakt iOS 16 dat voor een groot deel goed, met name vanwege het compleet vernieuwde toegangsscherm. Je hebt veel meer mogelijkheden en vrijheid om het toegangsscherm zelf in te richten. Apple heeft daarmee een belangrijke functie van de Apple Watch naar de iPhone gehaald en dat vinden we best een slimme zet. Toch is er ook nog wel wat op aan te merken. We missen de mogelijkheid om de twee knoppen onderaan aan te passen en het tijdstip wordt wat ons betreft wel erg groot weergegeven.
Apple heeft een aantal apps een broodnodige update gegeven, waarbij vooral de Berichten-, Mail- en Woning-apps opvallen. Het zijn stuk voor stuk fijne verbeteringen die het gebruik nog wat prettiger maken en waar Apple weer een inhaalslag mee maakt. We vinden het overigens jammer dat de Agenda-app niet diezelfde behandeling gekregen heeft, want ook die had dit jaar wel wat slimmer mogen worden.
iOS 16 is al met al een fijne update, met voor ieder wat wils. Wil je je iPhone persoonlijker inrichten? Check! Fan van Apple’s standaardapps, maar mis je nog een paar belangrijke functies? Check! Diverse handige kleine verbeteringen waar gebruikers al jaren om vroegen? Check!
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!