iOS 6: het complete overzicht

Alles over iOS 6, zoals de nieuwe functies Apple Kaarten, Passbook en panoramafoto's. Lees over de aankondiging, release, vernieuwingen en meer.

Inmiddels zijn er nieuwere iOS-versies verschenen. Check hiervoor ons overzicht. Momenteel is de nieuwste versie iOS 18.1.

iOS 6 is sinds september 2012 verkrijgbaar voor de iPhone, iPod touch en iPad. Het bevat meerdere nieuwe functies zoals Passbook, Facebook-integratie en de nieuwe Apple Kaarten-app met Nederlandse routenavigatie. Ook is het mogelijk om met de spraakassistent Siri apps te starten en informatie op te vragen over films, restaurants en sportuitslagen. In dit overzicht lees je over alle vernieuwingen, iOS 6 functies, release en meer.


Dit was de laatste versie met het klassieke uiterlijk, dat skeumorfisme werd genoemd. In iOS 7 zou Apple het design radicaal omgooien en voor zogenaamd flat design kiezen.

iOS 6 in het kort

Dit zijn de belangrijkste feiten over iOS 6:

  • De iOS versie van 2012.
  • Aangekondigd op 11 juni 2012 tijdens WWDC.
  • Verscheen op 19 september 2012 voor iPhone 3GS en nieuwer.
  • Verscheen gelijktijdig met de iPhone 5.
  • Er verschenen in totaal tien updates.
  • Laatste update 6.1.6 verscheen op 21 februari 2014.
  • iOS 6.1.6 was de laatste update voor de iPhone 3GS en iPod touch 4e generatie.

iOS 6 Apple Kaarten

iOS 6: de belangrijkste functies

Dit zijn de belangrijkste vernieuwingen in iOS 6:

Er waren nog diverse kleine vernieuwingen, zoals:

Minder waardering was er voor het feit dat Apple de YouTube-app had verwijderd. Je kon de app nog wel handmatig installeren.

Deze apps kregen het moeilijk door de komst van iOS 6:

  • Navigatie-apps zoals TomTom en Navigon. Door Apple’s eigen Kaarten-app met turn-by-turn navigatie en files heb je geen extra app meer nodig. Gratis apps zoals Waze hebben een betere kans.
  • Videobeldiensten zoals Skype. Met ingang van iOS 6 is Apple’s FaceTime niet langer voorbehouden aan personen die zich op WiFi-netwerken bevinden, maar is het ook onderweg te gebruiken met een 3G-verbinding.
  • Wekkerapps. De Klok-app kan sinds iOS 6 muziek afspelen om je te wekken.
  • Offline leesdiensten zoals Readability, Instapaper en Pocket. Met de leeslijst in Safari kun je artikelen offline opslaan om later te lezen.
  • Voetbalstanden-apps. Sinds iOS 6 kan Siri wedstrijdstanden doorgeven als je erom vraagt.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

iOS 6 geschikte toestellen

De update kon worden geïnstalleerd op de iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4s en stond standaard voorgeïnstalleerd op de pas geïntroduceerde iPhone 5. Ook kon je het installeren op de vierde generatie iPod touch en later en op de iPad 2 en later. Gelijktijdig kwam er ook een update uit voor de tweede en derde generatie Apple TV, die destijds nog niet op het eigen tvOS besturingssysteem draaide.

Apple Kaarten in iOS 6

Een belangrijke verandering in iOS 6 was dat Google Maps was vervangen door Apple’s eigen kaartendienst. Apple Kaarten werd tijdens WWDC 2012 aangekondigd en verschilde op een aantal punten van de oude app. Je kon voor het eerst navigeren in het Nederlands, over 3D-kaarten vliegen met Flyover en met Siri locaties opvragen.

Apple-Maps flaterLater bleek dat Google eigenlijk opgelucht was dat de app niet meer standaard was meegeleverd op de iPhone en iPad. De Google Maps-app voor iOS was namelijk intern bij Apple ontwikkeld en kreeg nauwelijks updates. Toch was er ook kritiek op de nieuwe Apple Kaarten-app: er bleken rare fouten in het kaartmateriaal te zitten en vernieuwingen zoals gesproken navigatie en Flyover werkten aanvankelijk alleen op de iPhone 4s en nieuwer. Functies zoals openbaar vervoer en Google StreetView ontbraken. Wie terug wilde naar Google Maps kon de app nog wel handmatig installeren.

Apple gebruikte voor de kaartendienst een eigen vectorgebaseerde kaart-engine, waardoor je soepeler kon zoomen. Voor het kaartmateriaal werd een beroep gedaan om het Nederlandse bedrijf TomTom. Een stortvloed aan kritiek zorgde ervoor dat Tim Cook openlijk zijn excuses aanbood. Apple-topman Scott Forstall moest het veld ruimen, nadat hij geweigerd zou hebben om de excuses te ondertekenen.

Passbook in iOS 6

Apple probeerde je in iOS 6 van een veel te dikke portemonnee afhelpen, door een app te maken waarin je pasjes, tickets, vouchers en stempelkaarten digitaal kon opslaan. In Passbook, dat later Wallet is gaan heten, kun je nog steeds vliegtickets en concertickets opslaan, zodat je ze niet meer op papier hoeft te printen. De streepjescodes verschijnen automatisch op je iPhone-scherm op het moment dat je ze nodig hebt, bijvoorbeeld bij de incheckbalie op Schiphol. Dit gebeurt op basis van je gps-locatie. Het idee was dat je ook notificaties voor kortingsbonnen zou krijgen, maar dat is nooit doorgevoerd.

iOS 6 Passbook

Helaas is het idee nooit echt aangeslagen. Er ontstonden websites waarmee je klantenpasjes van bijvoorbeeld AH en Gamma makkelijk kon digitaliseren. Deze zijn gaandeweg weer opgedoekt. Bedrijven die wel meededen zijn KLM, Expedia, Booking, Pathé, Eventbrite en Apple’s eigen Apple Store-app. Zo kun je bijvoorbeeld filmkaartjes van Pathé opslaan in Wallet, zodat je ze snel bij de hand hebt als je bij de bioscoop aankomt.

Siri in iOS 6

SiriSiri werd in iOS 5 geïntroduceerd en kreeg een jaar later nieuwe functies. De belangrijkste was het opstarten van apps met een stemcommando. Door de naam van de app te noemen kon je zonder het scherm aan te raken een app starten, wat handig kan zijn in de auto. Daarnaast kwam de virtuele assistent beschikbaar op de iPad 3, iPad 4 en iPad mini.

Siri optiesSiri kon vanaf nu ook restaurants reserveren, Facebook- en Twitter-berichten voorlezen, filmreviews ophalen en sportuitslagen melden. Ook was het mogelijk om meldingen uit het Berichtencentrum te laten voorlezen. Apple voegde ondersteuning voor de talen Italiaans, Koreaans en Cantonees toe. Helaas werkte de assistent nog niet in het Nederlands.

Wel kan Siri sinds iOS 6 uitslagen van sommige Nederlandse sportwedstrijden oplezen. De informatie over restaurants werd uitgebreid zodat je prijsniveau, menu en sterrenwaardering kon raadplegen. In Nederland en België werkte Apple hiervoor samen met Yelp. Dankzij een samenwerking met Rotten Tomatoes kon Siri bioscoopfilms aanbevelen en in iOS 6.1 voegde Apple bovendien een samenwerking met Fandango toe. Dit maakte het mogelijk om in de VS bioscoopkaartjes te kopen via Siri.

Apple ging samenwerken met autofabrikanten om Siri-bediening ook in de auto mogelijk te maken. Dit heette aanvankelijk Siri Eyes Free en was onder andere beschikbaar in Chevrolet-modellen van General Motors. Later zou dit uitgroeien tot CarPlay.

Facebook in iOS 6

In iOS 6 zit een nauwe samenwerking met Facebook, op een manier die vergelijkbaar is met Twitter sinds iOS 5. Door eenmalig in te loggen met je Facebook-accont kun je bijvoorbeeld foto’s makkelijk delen op Facebook vanuit willekeurig welke app. Apps van derden kunnen dankzij deze nauwe samenwerking ook allerlei Facebook-functies aanbieden.

De samenwerking houdt ook in dat je via de agenda-app alle Facebook-evenementen te zien krijgt waarvoor je je hebt aangemeld. Je ziet bovendien verjaardagen van je Facebook-vrienden in de agenda staan.

iCloud-mailadressen en nieuwe Mail-functies in iOS 6

iCloud mailGebruikers die in iOS 6 een nieuw Apple ID aanmaakten kregen voortaan een icloud.com mailadres. Hiermee zette Apple de me.com mailadressen van MobileMe aan de kant.

In de Mail-app voerde Apple Pull To Refresh in, waarbij je de lijst naar beneden moest trekken om de inhoud te verversen. Deze mogelijkheid was al langer beschikbaar in andere apps, zoals Twitter en Tweetbot. Voorheen moest je op een knop tikken om de mail te verversen.

In de Mail-app kon je ook voor het eerst VIP-personen instellen, bijvoorbeeld voor je partner, werkgever of beste vriend(in). De berichten van deze VIP’s worden in een aparte map geplaatst en de berichten krijgen een extra opvallend pushmelding.

Het toevoegen van een bijlage werd vereenvoudigd.

iOS 6 en Begeleide Toegang

Begeleide ToegangApple introduceerde Begeleide Toegang (Guided Access), een functie waarmee je bepaalde functies en onderdelen van het scherm kunt blokkeren. Met Begeleide Toegang kun je bijvoorbeeld je iPad met een gerust hart aan kinderen geven, omdat ze alleen toegang hebben tot één spelletje en geen andere apps kunnen starten. De functie is ook handig voor iPads die als display in een winkel staan, omdat je ermee kunt voorkomen dat klanten andere apps kunnen openen.

Begeleide Toegang is bereikbaar via de toegankelijkheidsfuncties op de iPhone en iPad. Alleen degene die de viercijferige pincode weet kan de functie weer uitschakelen. Je activeert de functie door driemaal snel achter elkaar op de thuisknop te drukken. Je kunt daarna aangeven welke delen van het scherm gebruikt mogen worden. Het is zelfs mogelijk om aanraking van het scherm uit te zetten, waardoor mensen alleen het scherm kunnen bekijken en niet bedienen (bijv. als je een iPad als digitaal fotolijstje gebruikt). Door nogmaals driemaal op de thuisknop te drukken kun je Begeleide toegang weer uitschakelen, mits je de pincode weet.

FaceTime via 3G in iOS 6

In iOS 6 kun je FaceTime voortaan via een 3G-verbinding gebruiken. Voorheen was je gedwongen om verbinding te maken met een Wi-Fi-netwerk. Door je mobiele nummer te koppelen aan je Apple ID kan iemand je bellen en een FaceTime-gesprek starten. De functie was beperkt tot de iPhone 4s en iPad 3. Op andere apparaten moest je nog wel verbonden zijn met Wi-Fi om te kunnen facetimen.

iOS 6 wekker met favoriete muziek

WekkerGebruik je de iPhone als wekker, dan kon je vanaf iOS 6 een muzieknummer uit je muziekbibliotheek uitkiezen als alarm. Bovendien kan de iPad sindsdien gebruik maken van Apple’s ingebouwde Klok-app. Dit houdt in dat je verschillende wereldkokken kunt bekijken, een timer laten aftellen, stopwatch gebruiken of een wekker zetten. De Klok-app werd aanvankelijk niet meegeleverd op de iPad, waardoor je een wekkerapp van een externe ontwikkelaar moest installeren. Dit kon nogal gedoe opleveren, want de wekkerapp moest tijdens het slapen actief blijven, omdat het alarm niet afging als de app op de achtergrond draaide.

Andere nieuwe iOS 6 functies

Do not disturbEr zaten nog veel meer verbeteringen in iOS 6. Zo voegde Apple voor het eerst een Niet Storen-functie toe. Met een schakelaar kon je in één keer alle binnenkomende meldingen blokkeren. Het moest voorkomen dat je ‘s nachts wakker werd gebeld. De functie was vooraf al uitgelekt. Het werd ook mogelijk om bij binnenkomende telefoontjes te reageren met een bericht of een herinnering in te stellen.

Heb je op de iPhone een gedeelde agenda, dan kon je vanaf iOS 6 ook meldingen ontvangen als er een agenda-item wordt toegevoegd, gewijzigd of verwijderd. Er werden in iOS 6 ook nieuwe privacy-instellingen ingevoerd voor agenda, contacten en meer.

PhotostreamDe Gedeelde Fotostream maakte het mogelijk om je foto’s te delen met anderen. Zo kun je automatisch de foto’s die je maakt beschikbaar stellen aan vrienden en familie, die er ook hun eigen foto’s aan kunnen toevoegen. Apple maakte het mogelijk om te reageren op foto’s en ze te liken.

App Store iOS 6Apple voerde een nieuw uiterlijk voor de App Store in, met de omschrijving, gebruikersrecensies en gerelateerde apps op drie verschillende tabbladen. Het is ook mogelijk om een app te liken, waardoor hij op je Facebook-tijdlijn terechtkomt. Bij het installeren van een app wordt de App Store niet langer afgesloten. Bij het updaten van apps hoefde je niet telkens opnieuw je wachtwoord in te voeren.

Het werd in iOS 6 mogelijk om panoramafoto’s te maken met de camera van je iPhone. Hiervoor had Apple een slim hulpje bedacht: er verschijn teen lijn met een pijl in beeld, die je aanwijzingen geeft in welke richting je moet bewegen. Apple plakt de opname aan elkaar zodat een langgerekte panoramafoto ontstaat.

Een nieuwe synchronisatie van Safari-tabbladen zorgde ervoor dat je een website die je op de iPad had geopend met één druk op de knop ook kon openen op je iPhone of Mac.

iOS 6 versies

Dit zijn de verschillende subversies die in de loop van de periode 2012-2013 zijn verschenen:

  • Versie 6.0 op 19 september 2012: eerste release met nieuwe functies.
  • Versie 6.0.1 op 1 november 2012: alleen bugfixes.
  • Versie 6.0.2 op 16 december 2012: verhielp Wi-Fi-problemen, kwam alleen beschikbaar voor iPhone 5 en iPad mini.
  • Versie 6.1 op 28 januari 2013: voegde 4G-ondersteuning voor meerdere providers wereldwijd toe. Toevoeging van advertentie-ID, waarmee je betere controle hield over tracking door adverteerders. Bioscooptickets kopen in de VS dankzij samenwerking Siri en Fandango.
  • Versie 6.1.1 op 11 februari 2013: 3G-probleem opgelost, alleen beschikbaar voor iPhone 4s.
  • Versie 6.1.2 op 19 februari 2013: oplossing Exchange-bug, waardoor batterij snel leegliep.
  • Versie 6.1.3 op 19 maart 2013: oplossing voor codeslotprobleem.
  • Versie 6.1.4 op 2 mei 2013: verbeterde audiokwaliteit voor telefoonspeaker van iPhone 5.
  • Versie 6.1.5 op 14 november 2013: FaceTime-verbeteringen voor iPod touch 4e generatie.
  • Versie 6.1.6 op 21 februari 2014: belangrijke SSL-fix, alleen voor iPod touch 4e generatie en iPhone 3GS.

Informatie

Laatst bijgewerkt
december 2022
Software
iOS, iOS 6