iPad 2 review
Sinds de iPad 2 in de winkel verkrijgbaar is zijn er al miljoenen van verkocht. In dit review van de iPad 2 lees je over onze ervaringen met het apparaat: de voordelen en nadelen van de iPad 2, het gebruik van deze nieuwe tablet, de verschillen met de eerste generatie iPad en de vernieuwingen.
iPad 2 en het nut van tablets
Als je van bovenaf op de iPad 2 kijkt, lijkt er eigenlijk nauwelijks iets veranderd. De iPad 2 lijkt sterk op zijn voorganger, die we vanaf nu de iPad 1 (of kortweg: iPad) noemen. Toch er is de iPad 2 éénderde dunner en tien procent lichter dan de vorige generatie. Ook is de iPad 2 sneller en krachtiger geworden. Op het moment dat we dit review schreven, waren er van de eerste generatie iPad 15 miljoen stuks verkocht. Omdat Apple-gebruikers kleine veranderingen en verbeteringen blijken te waarderen (en veel minder enthousiast worden van een radicaal redesign) denken we dat de iPad 2 records zal gaan breken in verkoopaantallen. Voor veel gebruikers was de iPad de eerste kennismaking met tablets. De eerste reacties waren nog wat onwennig: we wisten nog niet goed voor welke taken we een dergelijk apparaat zouden gaan gebruiken. Is de iPad geschikt om een laptop te vervangen? Misschien niet maar voor bepaalde taken zoals internetten op de bank en snel iets opzoeken als je onderweg bent, bleek de iPad toch erg geschikt. Minpunten zoals het gebrek aan Flash, bleken in de praktijk weinig mensen tegen te houden.
De eerste iPad werd misschien gezien als een groot formaat iPad. Bij de iPad 2 weten we dat het een aparte productcategorie. Wat ons als iPadclub heeft verbaasd, is dat andere fabrikanten ruim een jaar na de aankondiging van de eerste iPad, nog steeds niet erin geslaagd zijn om een kansrijke concurrent van de iPad te maken. Er verschenen veel producten, waaronder de niet eens zo slechte Acer Iconia (die onvoldoende werd gepromoot als eerste Android Honeycomb-tablet en daardoor voor veel mensen onbekend is), de HTC Flyer, de enigszins geflopte Blackberry PlayBook en de van de markt gehaalde HP TouchPad. Wat zorgt ervoor dat Apple er wél in geslaagd is om een succesvolle tablet te lanceren, die nog steeds wordt gezien als dé standaard waar alle andere tablets mee worden vergeleken? Daar hopen we in dit review wat meer duidelijkheid in te scheppen. Wat is er zo fantastisch aan de iPad? En is de iPad 2 een waardige opvolger, die het kopen waard is?
Design van de iPad 2
Bij de iPad 2 heeft Apple gekozen voor een evolutie. Het apparaat is op heel veel kleine puntjes aangepast: er is een camera toegevoegd (aan voor- en achterzijde), de behuizing is platter gemaakt en de hoeken zijn wat meer afgerond zodat het apparaat prettiger in de hand ligt. Met afmetingen van 241 x 186 x 8,6 mm is de iPad 2 nauwelijks kleiner geworden. Door de schermgrootte van 9,7 inch en de rand rondom het scherm (die nodig is om de iPad comfortabel te kunnen vasthouden) is een kleinere behuizing ook nauwelijks mogelijk. Het gewicht kon nog wel iets omhoog: met 680 gram is de iPad 2 maar liefst 80 gram lichter dan zijn voorganger. Door de vormgeving voelt het apparaat zelfs nog iets lichter, wellicht omdat de tablet prettiger in de hand ligt.
Wel is het zo, dat bij de iPad 2 meer opvalt dat de behuizing grotendeels van plastic is gemaakt, vooral wanneer je gewend bent geraakt aan het glas en metaal van de iPhone 4. Gelukkig heeft Apple niet gekozen voor goedkoop, glimmend plastic zoals we bij veel goedkope Android-tablets zien. Qua belijning ziet de iPad er nog steeds uit als een premium-product.
Functionaliteit en snelheid van de iPad 2
Op papier is de iPad 2 tweemaal zo snel als de iPad. Dat is te danken aan een nieuwe dual-core A5-processor met ARM-chip. Die snelheid is bij eenvoudige apps niet duidelijk te merken. Open je een website in Safari, dan start deze vrijwel net zo snel op als bij de eerste generatie iPad. Maar bij geheugen- en processorintensieve apps zoals Garageband, iMovie, 3D-games en 3D-kaarten merk je wel degelijk verschil. Deze draaien veel soepeler. Dat heeft ook te maken met de verdubbeling van de hoeveelheid RAM (werkgeheugen). In de eerste generatie iPad was 256MB RAM aanwezig, maar dat is in de iPad 2 verhoogd naar 512MB RAM.
Scherm van de iPad 2
Bij de aankondiging van de iPad 2 vonden veel mensen het jammer dat Apple niets aan de kwaliteit van het scherm heeft gedaan. Het scherm heeft nog steeds een diameter van 9,7 inch. Maar vervelender nog: de resolutie is nog steeds 1024 x 768 pixels en er is niet gekozen voor een retinascherm, zoals op de iPhone 4. Toch blijkt wel dat schermresolutie niet zaligmakend is, want de Motorola Xoom met 1280 x 800 pixels heeft een scherm met een hogere resolutie die er beter uitziet, maar die toch niet de winkels uit vloog. Wat kijkhoek betreft scoort de iPad 2 wel beter dan andere tablets. Ook kun je via de HDMI-uitgang alles wat er op het scherm verschijnt ook op een tv of projectiescherm laten zien. Je moet daarvoor wel een aparte kabel aanschaffen.
iPad 2: camera en foto’s
De iPad 2 beschikt over twee camera’s: eentje voor foto’s en een andere voor videochatten. Je kunt er bijvoorbeeld mee facetimen, al betekent het grotere scherm wel dat het beeld nogal vlekkerig en onscherp is omdat de frontcamera’s van de iPhone en iPad geen subliem beeld leveren.
iPad 2 en batterijduur
Bij de aankondiging van de iPad 2 beloofde Apple een batterijduur van 10 uur. Dit is vergelijkbaar met de batterijduur van de eerste generatie iPad. Die 10 uur geldt overigens bij normaal gebruik, waarbij je je kunt afvragen wat dan precies ‘normaal’ is. Apple gaat er in ieder geval vanuit dat je alleen Wi-Fi hebt ingeschakeld, want bij gebruik van het 3G-netwerk is de gebruiksduur 9 uur. Daarbij luister je afwisselend wat muziek, bezoekt websites, leest e-mail en bekijkt een paar filmpjes. Wij hebben een batterijduur van 10,5 uur gemeten, maar dat is geen exact getal omdat er bij normaal gebruik in het dagelijks leven nog meer factoren meespelen, zoals de helderheid van het scherm en het aantal apps die op de achtergrond draaien. Vooral wanneer je veel apps hebt die GPS en Bluetooth gebruiken, kan de batterijduur snel afnemen. Schakel je alle draadloze functies uit, dan kun je met gemak een paar dagen op vakantie zonder de iPad überhaupt te hoeven opladen. Kijk je naar metingen van andere reviewers, dan blijkt dat Apple de batterijduur niet heeft overdreven. De beloofde batterijduur van 10 uur krijg je écht.
Opladen van de iPad doe je via de meegeleverde stroomadapter of de usb-kabel. Net als bij de eerste generatie iPad is het verstandig om de meegeleverde 10 Watt stroomadapter te gebruiken, omdat het laden daarmee sneller gaat dan met een ‘gewone’ iPhone- of iPod-lader. Met de wat langere laadduur valt wel te leven, maar minder fijn is dat de laadkabel niet mooi aansluit op de dock connector, zoals op de foto hiernaast te zien is. Omdat de behuizing van de iPad 2 een ronding aan de achterkant heeft, sluit de kabel aan de achterkant niet mooi aan. Dat probleem doet zich ook voor bij gebruik van (speaker)docks en andere accessoires. Door de afgeronde achterkant van de iPad 2 kan deze iets minder stabiel staan. Het is niet storend, maar bij accessoires die vanaf nu voor de iPad 2 worden gemaakt zal er hopelijk meer rekening mee worden gehouden.
De batterijduur van 10 uur was revolutionair toen de eerste generatie iPad op de markt kwam. Je kunt de hele dag de iPad gebruiken zonder op te laden. Voor mensen die de batterijduur van de iPhone gewend zijn, is dat nogal opmerkelijk. Als je de iPad overdag maar een paar uurtjes gebruikt, hoef je soms maar één keer per week op te laden. Had Apple met de iPad 2 niet een stapje extra moeten nemen, door de batterijduur te verlengen? Dat blijkt niet het geval, want concurrerende tablets hebben nog steeds het nakijken. Ter vergelijking:
- iPad 2: volgens specificaties 10 uur, in de praktijk zo’n 10 uur.
- Motorola Xoom: volgens specificaties 10 uur, in de praktijk 7,5 uur.
- Samsung Galaxy Tab: volgens specificaties 7 uur, in de praktijk 6 uur.
Misschien vraag je je af waarom de batterijduur er met de komst van de iPad 2 niet verder op vooruit is gegaan. Dat heeft te maken met twee factoren: de iPad 2 heeft een zwaardere dual-core-processor en een compactere behuizing.
Conclusie: wat ons bevalt aan de iPad 2
De iPad 2 heeft een aantal pluspunten waarvan we de belangrijkste op een rijtje zetten:
- Het aanbod van apps is enorm. Er zijn momenteel bijna 100.000 apps die speciaal voor de iPad zijn aangepast. Natuurlijk is niet alles even interessant en zit er ook wel troep tussen, maar zelfs als maar één op de tien van acceptabele kwaliteit is verslaat Apple daarmee de concurrentie. Die komen vaak niet verder dan enkele tientallen tot honderden tablet-apps. En er zijn steeds meer apps die speciaal voor de iPad 2 geoptimaliseerd worden.
- Zekerheid over updates. De iPad gaat een paar jaar mee en Apple zorgt dat er steeds software-updates voor uitkomen, die je meteen op jouw toestel kunt installeren. Bij Android-tablets is het steeds maar de vraag of er überhaupt nog een update komt en hoeveel tijd de fabrikant nog nodig heeft om de standaard-update geschikt te maken voor jouw apparaat.
- De iPad is een waardevaste investering. Terwijl andere tablets komen en gaan weet je dat de iPad het komende jaar gewild en actueel blijft. Andere tablets worden door fabrikanten soms snel alweer uit de winkel gehaald, omdat de verkoopcijfers tegenvallen. Bij de iPad hoef je daar niet aan te twijfelen: dat is al een succesnummer.
- Heel veel iPad-accessoires. Heb je een hoesje, een kabeltje of een ander accessoire nodig, dan is er bij de iPad keuze uit duizenden accessoires. Kom daar maar eens om bij de andere aanbieders.
Wat ons tegenviel aan de iPad 2
Geen enkel product is perfect en dat geldt ook voor de iPad. Hieronder vind je een aantal punten die ons in negatieve zin opvielen.
- Wat we jammer vinden is dat Apple geen verbeteringen in het scherm heeft doorgevoerd. Het scherm heeft geen hogere resolutie gekregen en is nog steeds spiegelend in direct zonlicht.
- Apple heeft nog steeds geen systeem ingevoerd met meerdere gebruikersaccounts op de iPad. Veel iPads worden door meerdere mensen in één huishouden gebruikt. Het zou daarom handig zijn als iedereen een eigen account heeft, zodat je anderen niet door jouw e-mail en contactpersonen hoeven te bladeren. Dit is echter via software op te lossen.
- De camera van de iPad valt tegen, als je de iPhone 4 gewend bent. Foto’s en video’s die je met de iPad maakt zijn in een veel lagere kwaliteit.
Kopen of niet?
Heb je nog geen iPad en zit je al een tijdje te kijken naar tablets, dan is de iPad een apparaat dat je ongezien kunt kopen. De iPad blijft dit jaar nog een gigantische voorsprong houden op concurrerende tablets. Apple heeft het grootste marktaandeel, de meeste apps, de meest tevreden gebruikers en de meest actieve community. Loop je tegen problemen aan, dan is er altijd wel iemand die een oplossing weet. Heb je een bepaalde toepassing in gedachten, dan is er gegarandeerd een app of een accessoire voor te vinden. Concurrerende tablets mogen dan wel op papier krachtiger en sneller lijken, maar ze zijn vaak minder veelzijdig: accessoires zijn nauwelijks te krijgen, er zijn minder apps en mensen zijn er na een paar maanden alweer op uitgekeken, omdat er inmiddels een nieuwe, nog snellere opvolger op de markt is. Met de iPad heb je minstens een jaar plezier van je tablet en bovendien krijg je er nog een aardige prijs voor als je besluit tweedehands te verkopen.
Heb je al een iPad, dan ligt de situatie anders. Heb je geld genoeg, dan is het een kleine moeite om je oude iPad te verkopen en een nieuwe aan te schaffen. De eerste generatie iPad voldoet echter nog prima en je zult er niet snel op aangekeken worden dat je nog een ‘oude’ iPad hebt. Alle software-updates zijn ook op de eerste generatie iPad te installeren, dus je hebt bijna alle functies van de iPad 2 tot je beschikking. Wat ontbreekt zijn de camera en gyroscoop. Je zult het dus zonder foto- en video-apps en zonder bepaalde spelletjes moeten doen. Maar is dat een probleem? Veel mensen gebruiken de iPad vooral om kranten en boeken te lezen, films te kijken, e-mail te lezen en websites te bezoeken.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!