Introductie iPad Air 2019 review
Apple’s assortiment van iPads van 2019 is gevarieerder dan ooit. Er is een goedkoop model voor mensen die op zoek zijn naar een instapper en er zijn twee Pro-formaten voor mensen die het beste van het beste willen. De iPad Air 2019 valt daar precies tussenin. Zowel qua specificaties als prijs mag je de iPad Air 2019 met recht een middenklasser noemen, maar dit betekent gelukkig niet dat we te maken hebben met een middelmatige iPad. In deze review van de iPad Air 2019 lees je waarom dit de beste iPad voor iedereen is.
Reviewtekst: Benjamin Kuijten (@BenjaminRK). Het geteste exemplaar is een iPad Air (2019) 256GB met 4G. Het reviewexemplaar is beschikbaar gesteld door Apple.
Verbeteringen iPad Air 2019
Dit zijn de belangrijkste verbeteringen die Apple bij de iPad Air 2019 doorgevoerd heeft:
- 10,5-inch Retina-scherm.
- Snelle A12 Bionic-chip.
- Ondersteuning voor eerste generatie Apple Penci.l
- Werkt met Smart Keyboard dankzij Smart Connector.
- Verbeterde camera’s.
Lees ook de verschillen tussen de iPad Air 2019 en de iPad Pro 2018. Daarin zetten we de belangrijkste verschillen en overeenkomsten op een rijtje en helpen we je met kiezen. In onze grote iPad vergelijking vind je een overzicht van alle huidige modellen.
iPad Air 2019 design: vertrouwd en efficiënt
- 250,6 x 174,1 x 6,1mm
- Gewicht van 456 gram voor Wi-Fi-model
- Verkrijgbaar in drie kleuren
- Iets dunnere schermranden dan standaard iPad
Apple zorgt er al jaren voor dat iPads er strak en tijdloos uit zien. Dat geldt ook voor deze nieuwe iPad Air, al is dat niet heel erg verwonderlijk. De iPad Air ziet er namelijk hetzelfde uit als de vroegere 10,5-inch iPad Pro uit 2017, die op zijn beurt weer leek op de standaard iPad. Het design van de iPad Air is dan ook weinig verrassend. Het model heeft dezelfde krommingen als de standaard iPads (en bijvoorbeeld niet de hoekige randen van de iPad Pro) en lijkt dan ook heel erg op de iPad Air 2 uit 2014. Het ontwerp voelt daardoor erg vertrouwd aan. Het feit dat Apple na al die jaren nog steeds hetzelfde design gebruikt, laat zien hoe tijdloos het ontwerp is.
Toch vinden we het jammer dat Apple niet iets meer geïnnoveerd heeft op het gebied van design. Het is in feite de behuizing van het model uit 2017, maar dan met een aangepaste binnenkant. Gezien de prijs van deze nieuwe iPad Air (vanaf €569), vinden we het jammer dat Apple niet iets meer aangepast heeft.
Als je eerst al een 9,7-inch iPad had, merk je wel dat deze iPad Air een stuk dunner is. Met zijn 6,1mm dikte is hij slanker dan bijvoorbeeld de iPad 2018 of iPad 2017. Er zit wel een verschil in dikte tussen dit nieuwe model en de iPad Pro 2018, want die is nog een fractie dunner. Van alle iPads is deze iPad Air bovendien de lichtste iPad die er is, op de kleinere iPad mini na. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat Apple weer teruggreep naar de Air-naamgeving: dunner en lichter dan de standaard iPad. Overigens zijn de schermranden van dit model ook een smaller dan bij de standaard iPad. Hierdoor is het formaat van de iPad niet veel groter, ondanks dat het scherm wel een fractie groter is.
Kleuren
Apple had ook nog extra onderscheid kunnen maken met een nieuw kleurtje, maar daar is helaas niet voor gekozen. De iPad is opnieuw beschikbaar in het spacegrijs, zilver en goud. We merkten wel dat het spacegrijs een stuk donkerder is dan bijvoorbeeld de eerdere iPad Air of de eerste generaties iPad Pro. De gouden variant is dezelfde kleur goud als die je de afgelopen jaren bij Apple vindt. Ook voor de kleuren geldt dat het tijdloos is, al vinden we het jammer dat Apple niet eens experimenteert met een nieuw kleurtje.
iPad Air 2019 scherm: het op één na beste scherm
- 10,5-inch Retina-scherm
- Dunnere schermranden dan standaard iPad
- Gelamineerd met antireflectiecoating
- Met True Tone en brede kleurweergave, zonder ProMotion
Over de schermkwaliteit hebben we bij de iPad-modellen niets te klagen. Zelfs de goedkoopste iPad, het standaard 9,7-inch model, heeft nog een prima scherm. Apple moest daar wel enkele consessies doen om de prijs laag te houden. Gelukkig hoefde dat bij de iPad Air 2019 niet. Het scherm is weer zoals vanouds met een hoge resolutie, met antireflectiecoating en True Tone. Ook de kleuren zien er prachtig uit.
Als je overstapt van een recente 9,7-inch iPad, merk je het verschil meteen. Dat komt ook omdat het scherm van de iPad Air weer gelamineerd is, waardoor het scherm dicht tegen het glas aan zit. Bij de 9,7-inch iPad merk je dat er loze ruimte zit tussen het glas en het scherm zelf, waardoor het alleen al anders klinkt als je erop tikt. Dat is bij de iPad Air 2019 niet zo en dat vinden we toch wat prettiger.
Formaat
Ook qua formaat ga je er op vooruit als je eerder een 9,7-inch iPad had. Met zijn 10,5-inch scherm lijkt het verschil klein, maar in de praktijk merk je toch dat je net wat meer schermruimte hebt. Alles ziet er net wat ruimer uit en dat werkt een stuk prettiger als je bijvoorbeeld op je iPad typt. Had je eerder al een 10,5-inch iPad Pro in gebruik, dan merk je uiteraard geen verschil. Het gaat om exact dezelfde formaten als dit model, dus alleen gebruikers van de 9,7-inch versie gaan erop vooruit.
Apple heeft ook dezelfde dunnere schermranden als de iPad Pro 2017 toegepast. Als je deze iPad Air na enig gebruik vergelijkt met een 9,7-inch iPad, merk je ineens hoe groot het verschil in schermformaat en randen is. Een 9,7-inch iPad voelt in verhouding ineens een stuk lomper aan, hoewel dat in feite natuurlijk ook nog steeds een prima maat is.
De iPad Air 2019 heeft eigenlijk het beste scherm van alle iPads, op één functie na. De ProMotion-techniek van de iPad Pro-modellen ontbreekt op deze iPad. We vinden dat jammer, maar het is wel een begrijpelijke keuze. ProMotion zorgt ervoor dat alle animaties een stuk vloeiender gaan en laat je ook nauwkeuriger tekenen met de Pencil. Dat Apple deze functie achterhoudt voor pro-gebruikers en de duurdere modellen, is geen hele vreemde keuze. Het is namelijk het grootste onderscheid in de specificaties van het scherm tussen de Pro-modellen en de iPad Air.
iPad Air 2019 hardware: supersnel en toekomstbestendig
- Snelle A12-chip met machine learning
- Snelste iPad die er is, op de iPad Pro 2018 na
- Batterijduur van 10 uur
- Ook geschikt voor snelladen
- 8-megapixel camera aan de achterkant, 7-megapixel aan de voorkant
Processor
Dat je niet met een basismodel te maken hebt, merk je vooral aan de prestaties van de iPad Air. In tegenstelling tot bij de standaard 9,7-inch iPad, heeft Apple gekozen voor één van de nieuwste chips. De iPad Air 2019 heeft namelijk een A12-chip en dit is dezelfde processor als in de nieuwste iPhones. In het dagelijks gebruik merk je dit zeker. We hebben de iPad Air getest met een aantal zwaardere apps, waaronder de nieuwe Pixelmator Photo die veel gebruikmaakt van machine learning. De Neural Engine zorgt ervoor dat veel processen supersnel uitgevoerd worden en dat de chip slim omgaat met allerlei handelingen. Denk bijvoorbeeld aan het bewerken van foto’s. Apps draaien probleemloos en werken sneller en beter dan op iPads van een paar jaar geleden. Ook met games en zwaardere augmented reality apps heeft de iPad Air geen enkel probleem.
De iPad Air is dankzij zijn kracht ook geschikt om meerdere apps naast elkaar te gebruiken. Dankzij iPad multitasking gaat dat heel erg makkelijk en zonder haperingen. Door de kracht is deze iPad Air ook toekomstbestendiger dan bijvoorbeeld de iPad 2018. De snelle chip zorgt ervoor dat je alle huidige en toekomstige functies makkelijk kan gebruiken. Apple gaat de komende jaren nog veel meer doen met multitasking op de iPad, dus als je de iPad Air gebruikt als tablet om op te werken, is dit een betere keuze dan de iPad 2018. Naast de krachtige A12-chip heeft de iPad nog 3GB werkgeheugen. Qua opslag kan je kiezen voor 64GB en 256GB. Eigenlijk vinden we het jammer dat hier geen 128GB-optie tussen zit, want de bijna €200 die je extra moet neerleggen voor de grotere opslagcapaciteit is wel vrij fors. Juist voor zo’n middenklasser was 128GB een prima optie geweest.
Speakers
De iPad Air 2019 heeft daarnaast twee speakers. Dit zijn dezelfde speakers als in de 9,7-inch iPad. Het is jammer dat Apple niet gekozen heeft voor vier speakers zoals in de iPad Pro. De twee speakers zijn van een prima kwaliteit, maar als je een filmpje wil kijken komen die vier speakers wel goed van pas. Het voordeel van vier speakers is dat er ook altijd minstens twee niet bedekt worden als je de iPad horizontaal vasthoudt. Dat is dus wel het geval bij deze iPad Air en dat is zonde. Toch snappen we wel dat Apple de vier speakers exclusief voor de Pro-serie houdt. Voor de meeste mensen zijn de twee speakers dan ook meer dan voldoende. Anderzijds is het vreemd dat de vergelijkbare 10,5-inch iPad Pro wél vier speakers heeft, wat bewijst dat er in de behuizing ruimte genoeg is.
Batterij en opladen
De batterijduur van de iPads is eigenlijk altijd dik in orde geweest. Apple hanteert al jaren de standaard van 10 uur gebruik op een volledig opgeladen batterij en dat geldt ook voor dit model. Apple is altijd extra voorzichtig met dit soort inschattingen en in onze test merkten we dat de iPad ook wel wat langer mee gaat dan de aangegeven tien uur. Dit is uiteraard ook afhankelijk van het gebruik. Bij het kijken van video zal de batterijduur iets minder zijn, maar over het algemeen zijn we dik tevreden over de batterijduur.
Mocht je iPad Air toch ineens leeg zijn en hem snel nodig hebben, dan kun je gebruikmaken van iPad snelladen. Deze iPad biedt namelijk ondersteuning voor sneller opladen, al heb je daar wel extra accessoires voor nodig. Apple levert dezelfde Lightning-kabel en adapter als bij de vroegere iPads. Het is jammer dat Apple niet een snellere oplader meelevert zoals bij de iPad Pro 2018, al is het vanwege de prijs wel te begrijpen. Hou er overigens wel rekening mee dat deze iPad Air gewoon een Lightning-aansluiting heeft, in plaats van USB-C in de nieuwste iPad Pro. Lightning is iets minder veelzijdig, maar het zorgt er ook voor dat je al je Lightning-accessoires gewoon zonder adapter kan blijven gebruiken.
Camera’s
Zoals elke tablet is de iPad niet bedoeld om er de allermooiste foto’s mee te maken. Daarom vind je ook niet de allernieuwste cameratechnieken in deze iPad. Apple heeft gekozen voor dezelfde 8-megapixel camera aan de achterkant als in het standaard model, waar je prima foto’s mee kan maken. Foto’s zien er scherp uit en de kleuren zijn mooi, al merken we wel verschil met de 12-megapixel camera van de iPad Pro.
Het is eigenlijk zonde dat deze iPad Air geen 12-megapixel camera heeft, omdat de iPad wel de kracht heeft om supersnel en met geavanceerde apps foto’s te bewerken. Je kan daardoor het beste foto’s maken met je iPhone (die waarschijnlijk een veel betere camera heeft) en deze vervolgens bewerken op je iPad. Als je toch liever mooiere foto’s op je iPad wil maken, dan is de nieuwste Pro meer voor jou geschikt. De camera doet verder prima zijn werk bij het gebruik van augmented reality. We merkten bij deze toepassing eigenlijk geen verschil met toestellen met betere camera’s.
De LED-flitser ontbreekt wel op deze iPad. Het is jammer dat Apple dit alleen op de Pro-modellen heeft, want een flitser komt ook van pas als je niet professioneel foto’s maakt. Een voordeel van de Air ten opzichte van de Pro is wel dat de camera aan de achterkant niet uitsteekt, waardoor je hem dus makkelijker plat op tafel kan leggen.
Voorste camera
De voorste camera van de iPad Air is wel een stap vooruit ten opzichte van de standaard iPad. Apple heeft er namelijk een 7-megapixel camera aan toegevoegd en dat is een flinke upgrade ten opzichte van de 1,2-megapixel camera in de normale iPad. De voorste camera gebruik je vooral tijdens FaceTime-gesprekken en door de hogere resolutie kom je veel scherper in beeld. Door het grote formaat is een iPad ideaal voor FaceTime-gesprekken, zeker voor de grotere FaceTime-groepen. Een betere camera aan de voorkant komt daardoor erg goed van pas.
Gebruik
Net als de vroegere iPad-modellen heeft deze Air een thuisknop, maar alle iPad-gebaren van het model zonder homeknop kun je ook op dit model gebruiken. Als je dat prettiger vindt, hoef je de thuisknop dus niet te gebruiken om bijvoorbeeld apps af te sluiten. Wel zit op deze iPad nog Touch ID. In vergelijking met Face ID voelt dat eigenlijk wat onhandig, zeker als je al Face ID op de iPad Pro 2018 gebruikt hebt. Face ID is sneller en doordat de thuisknop op de iPad niet altijd binnen handbereik is, merk je dat het soms wat wennen is.
De iPad Air 2019 is door zijn kracht bijna net zo snel als sommige laptops, maar het kan niet echt je laptop vervangen. Dat komt vooral door de beperkingen van iOS, die ervoor zorgen dat je nog niet optimaal kan werken met meerdere apps, tabbladen en vensters. De iPad Pro 2018 is een iets betere laptopvervanger vanwege de veelzijdigere USB-C-aansluiting, al loop je ook daar tegen dezelfde beperkingen van iOS aan.
iPad Air 2019 met Apple Pencil en Smart Keyboard
- Smart Connector aan de zijkant
- Geschikt voor het Smart Keyboard
- Ondersteuning voor eerste generatie Apple Pencil
Smart Connector
Eén van de kenmerkende functies van de iPad Pro-familie was de Smart Connector. Dit is een aansluiting aan de zijkant van je iPad (achterkant op de nieuwste iPad Pro’s) waarmee je accessoires kan aansluiten. Met de iPad Air 2019 heeft Apple deze aansluiting voor het eerst naar een niet-Pro-model gebracht. Dat is een groot voordeel, omdat je dan niet verplicht bent om minimaal €900 neer te tellen voor een iPad met Smart Connector. Het voornaamste voordeel is dat deze aansluiting ook stroom levert, waardoor je aangesloten accessoires niet apart hoeft op te laden.
Dankzij de Smart Connector is de iPad Air geschikt voor het Smart Keyboard. Dit is een toetsenbordhoes van Apple die het scherm bedekt en ook een volledig toetsenbord heeft. Al sinds het eerste gebruikt zijn we fan van dit toetsenbord. Het typt prettig, zonder dat de iPad veel dikker wordt.
Het probleem met de Smart Connector is dat deze zonder het Smart Keyboard nogal nutteloos is. Het aantal accessoires dat samenwerkt met de Smart Connector is op één hand te tellen. Logitech heeft in het verleden wel een aantal toetsenbordhoezen uitgebracht, maar die zijn inmiddels ook overgestapt op Bluetooth. De Logitech Base, een oplaadstandaard die werkt met de Smart Connector, is nog wel een optie.
Het is eigenlijk zonde dat ontwikkelaars en Apple niet meer uit de Smart Connector halen, want de potentie is nog steeds groot. Zonder het Smart Keyboard van €179 heb je er eigenlijk niets aan. Misschien dat Apple accessoiremakers zover kan krijgen om meer met het accessoire te doen, nu ook meer iPad-gebruikers de connector hebben.
Apple Pencil
Net als alle andere iPads in het huidige assortiment, werkt de nieuwe iPad Air met de Apple Pencil. Het gaat om de allereerste generatie Pencil die je kan gebruiken om te tekenen en notities te maken. De Pencil werkt net zo goed als op de vroegere iPad Pro en schrijft fijner dan op de iPad 2018, vanwege het gelamineerde scherm. Je pen zit daardoor directer op het scherm dan bij de standaard iPad. De Pencil is nog steeds een fijne tool om notities mee te maken, al moet je daar weer wel extra voor betalen.
Het is aan de ene kant jammer dat de nieuwe Air niet werkt met de Apple Pencil 2, die wat extra functies heeft en het opladen makkelijker maakt. Het opladen van de originele Pencil doe je namelijk door de pen in de Lightning-ingang te steken. Dat ziet er nog steeds niet zo mooi uit en is eigenlijk onpraktisch. Gelukkig dat het opladen maar een kwartiertje duurt.
Zoek je een goedkopere optie, dan kan je ook kiezen voor de Logitech Crayon. Deze pen werkt nagenoeg hetzelfde als de Apple Pencil, maar is met €70 wel een stukje goedkoper. In tegenstelling tot de Pencil, kun je deze alleen opladen door er een Lightning-kabel in te steken.
Voor wie?
De grote vraag is wat de doelgroep van deze iPad Air is. Qua prijs ligt het model net tussen de standaard iPad en de iPad Pro in, maar qua functies spreekt hij eigenlijk beide doelgroepen aan.
Door zijn kracht is de iPad Air prima geschikt voor de wat zwaardere toepassingen. Hoewel hij qua kracht niet zo sterk is als de iPad Pro 2018, kan hij toch prima mee. Als je dus een iPad zoekt om op te werken (bijvoorbeeld voor documenten of fotobewerking), is de iPad Air 2019 zeker het overwegen waard. Het model is vriendelijk geprijsd en biedt toch veel functies die je ook op de iPad Pro vindt. Hij is daarom ook een goede opvolger voor mensen die eerder bijvoorbeeld al een 9,7-inch iPad Pro uit 2016 hadden. Hoewel de Air niet de naam Pro heeft, zijn er eigenlijk maar weinig functies die je mist. Het enige wat in vergelijking met dat model ontbreekt, zijn de twee extra speakers en het iets betere scherm. De iPad Air 2019 is geen echte laptopvervanger, maar is door zijn lichte gewicht wel ideaal om onderweg te gebruiken.
De iPad Air 2019 is ook een prima keuze als je van plan bent om lang met de iPad te doen en hem veel wil gebruiken. Door de krachtige chips weet je zeker dat hij nog vele iOS-updates mee kan, zonder dat je inlevert op prestaties. Dat is bij de iPad 2018 minder het geval, die een al iets oudere chip heeft.
Zoek je een iPad om alleen een beetje mee te surfen en filmpjes te kijken, dan is de iPad 2018 de betere keuze. Voor dergelijke simpele toepassingen is dit model prima geschikt en je bespaart er ook nog een paar honderd euro mee. Ook als iPad voor erbij is dit een betere keuze, als je bijvoorbeeld al een iPad Pro hebt. In ons artikel iPad kopen vind je een overzicht van prijzen en nog veel meer praktische info.
Voordelen +
- Krachtige iPad die probleemloos alle apps aankan
- Toekomstbestendig, kan nog jaren mee
- Prima scherm
- Werkt ook met Smart Keyboard en Apple Pencil
Nadelen -
- Heeft maar twee speakers
- Werkt alleen met eerste generatie Apple Pencil
- Ontwerp onveranderd gebleven
Conclusie iPad Air 2019 review
De iPad Air 2019 is een hele fijne middenklasse iPad. De iPad is dankzij de A12-chip razendsnel en geschikt voor de allernieuwste apps en toepassingen. Fotobewerking gaat heel eenvoudig en ook zwaardere games draaien prima. De iPad Air 2019 is niet de meest spannende update, maar brengt wel dat extra beetje power dat goed van pas komt bij het werken op de iPad. De iPad Air 2019 heeft dan ook geen schokkende of vernieuwende functies, maar biedt de meer geavanceerde functies van de iPad Pro voor een iets vriendelijker prijs.
Wil je deze iPad kopen, dan weet je zeker dat je er nog jaren mee vooruit kan. De iPad Air 2019 is de beste keuze voor all-round iPad-gebruikers voor een redelijke prijs. Het is jammer dat functies als ProMotion en de vier speakers ontbreken, maar dat is voor de meeste gebruikers geen enkel probleem. Je hebt daarom niet op alle vlakken de meest geavanceerde techniek, maar dat staat het plezier van deze supersnelle iPad niet in de weg.
iPad Air 2019 kopen in Nederland en België
De prijzen voor deze iPad Air 2019 zijn als volgt:
- iPad Air 2019 (Wi-Fi): vanaf €569
- iPad Air 2019 (Wi-Fi + 4G): vanaf €739
De iPad Air 2019 is ook beschikbaar bij andere aanbieders, zoals MediaMarkt en Coolblue.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!