iPadOS 13 functies

iPadOS 13: dit is de grote iPad-update voor 2019

iPadOS 13 is allereerste versie iPadOS. In dit artikel lees je alle belangrijke punten: welke functies erin zitten, voor welke iPads is het geschikt en hoe kun je het installeren?

Waarom iPadOS?

Het biedt vrijwel dezelfde functies als iOS, maar toch heeft Apple speciale software voor de iPad uitgebracht: iPadOS. Daarmee maakt Apple duidelijk dat de iPad een zelfstandig apparaat is geworden, dat een eigen besturingssysteem verdient. We verwachten dan ook dat iPadOS zich op steeds meer punten gaat onderscheiden van iOS. Op deze pagina bespreken we de belangrijkste functies in iPadOS 13. iPadOS 13 is opgevolgd door iPadOS 14.

iPadOS 13 in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van iPadOS 13:

  • Allereerste versie van iPadOS
  • Functies speciaal toegesneden op de iPad
  • Definitieve versie van iPadOS 13 verscheen op 24 september 2019
  • SideCar voor het gebruiken van je iPad als tweede scherm
  • Nieuw beginscherm en App Exposé
  • Ondersteuning voor muizen
  • Aangekondigd op WWDC 2019

iPadOS 13: alle belangrijke info bij elkaar

iPadOS 13 is de eerste versie van iPadOS, de speciale software waarop de iPad draait. De allereerste versie die je kon installeren is iPadOS 13.1, dat op 24 september 2019 verscheen. Er is dus geen iPadOS 13.0. In onze iPadOS 13 review lees je wat we vinden van dit besturingssysteem voor de iPad. Je kunt in ieder geval iPadOS 13.1 installeren op alle modellen van de iPad Pro. Heb je een ander model, dan kun je hieronder bij geschikte toestellen zien of jouw iPad geschikt is voor iPadOS 13. Maar waarschijnlijk heb je dat vooraf al uitgezocht en kun je meteen beginnen met downloaden. Mocht er iets misgaan tijdens dit proces, dan helpen we je met ons artikel iPadOS installatieproblemen weer op weg.

We hebben ook deze interessante artikelen voor je:

iPadOS 13 releasedatum

iPadOS 13 is sinds 24 september 2019 beschikbaar voor iedereen. Tot die tijd konden ontwikkelaars en publieke betatesters aan de slag met de iPadOS 13 beta.

Geschikte iPads voor iPadOS 13

Dit zijn de iPads die je kunt updaten naar iPadOS 13:

Dit betekent dat de iPad Air en de iPad mini 2 en 3 niet te updaten zijn en iOS 12 blijven gebruiken. Ook oudere iPads kunnen gewoon gebruik blijven maken van eerdere iOS-versies. Apple zal hiervoor op onregelmatige momenten nog beveiligingsupdates uitvoeren, maar ze krijgen geen nieuwe functies meer.

Weet je niet welke iPad je hebt, kijk dan eens in ons overzicht met iPad-modellen.

Aankondiging iPadOS 13

Apple heeft iPadOS 13 aangekondigd tijdens de ontwikkelaarsconferentie WWDC 2019, waar ook de nieuwe functies voor iOS 13 werden onthuld. Er werd bij de aankondiging nog geen versienummer bekendgemaakt, maar na installatie van de betaversie hebben we geconstateerd dat het om iPadOS 13 gaat. De nummering loopt dus gelijk.

iPadOS 13 functies

De belangrijkste iPadOS 13 functies op een rij

Wil je weten wat er nieuw is in iPadOS 13? We hebben de belangrijkste vernieuwingen die speciaal voor de iPad zijn bedoeld voor je op een rijtje gezet.

  1. Overzichtelijker beginscherm
  2. Twee documenten naast elkaar
  3. App Exposé
  4. Meerdere Slide Over-apps
  5. Sidecar met macOS Catalina
  6. Betere Bestanden-app
  7. Betere browser
  8. Lettertypes
  9. QuickPath toetsenbord
  10. Muisondersteuning

#1 Overzichtelijker beginscherm

iPadOS heeft een vernieuwd beginscherm, dat beter gebruik maakt van de ruimte. Je kunt er nu voor kiezen om aan de linkerkant widgets in beeld te hebben. Je favoriete widgets staan daarbij bovenaan. Ook staan er meer iconen in beeld. Je leest er meer over in ons artikel over het iPadOS beginscherm gebruiken.

#2 Twee documenten naast elkaar

Apple heeft de ondersteuning voor Split View verder uitgebreid. Het werkt nu ook binnen apps. Je kunt dus twee documenten van dezelfde app naast elkaar zien. Denk bijvoorbeeld aan twee Word-documenten of twee Numbers-spreadsheets. Dit is handig als je twee documenten moet vergelijken.

iPadOS twee documenten

#3 App Exposé

De App Switcher is vernieuwd in iPadOS, waardoor je gemakkelijker kunt zien welke apps actief zijn. Maar je ziet ook aparte vensters voor apps. Zo kun je snel naar een bepaald project bladeren. Met App Exposé heb je een snel overzicht van alle geopende vensters van één bepaalde app. Heb je veel documenten open, dan kun je hiertussen gemakkelijk wisselen. Tik op het appicoontje in het Dock en de iPad laat alle vensters zien, bijvoorbeeld van de Bestanden-app.

iPadOS App Exposé

#4 Meerdere Slide Over-apps

En met Slide Over kun je nog meer apps tegelijk actief hebben op je iPad-scherm, door ze boven elkaar te laten zweven in Spaces. Je kunt meerdere apps in de Slide Over-view bekijken en bladeren met een caroussel-achtige interface. Zo kun je productiever zijn dan ooit.

iPadOS Slide Over

#5 Sidecar met macOS Catalina

In combinatie met macOS Catalina kan je iPad een tweede scherm voor je Mac worden. Je hebt hier geen speciale hard- en software meer voor nodig, zoals Duet en Luna Display. Het is nu standaard ingebouwd in het besturingssysteem. Op deze manier kun je de iPad Pro ook gebruiken als een tekentablet. De Apple Pencil heeft bovendien sinds iPadOS 13 minder latency (vertraging, van 20ms naar 9ms) en er komen nieuwe tools voor de Apple Pencil. Na het maken van een screenshot heb je voortaan een schermvullende weergave om markeringen aan te brengen.

Je leest meer over het gebruik van Sidecar in onderstaand artikel.

Bekijk ook
Zo werkt Apple Sidecar: gebruik je iPad als tweede scherm voor je Mac

Zo werkt Apple Sidecar: gebruik je iPad als tweede scherm voor je Mac

Met Apple Sidecar kun je je iPad gebruiken als tweede scherm voor je Mac. Hoe werkt het en met welke apps werkt Sidecar? Je leest het in deze tip!

#6 Betere Bestanden-app

De Bestanden-app heeft in iPadOS een fijne update gekregen. Je ziet meer details over je bestanden en krijgt meer opties om er iets mee te doen. Zo ondersteunt de Bestanden-app nu gedeelde mappen via iCloud. Je kunt daardoor beter samenwerken met familie, vrienden of collega’s. Gebruik je een eigen server voor het opslaan van bestanden, dan kun je die vanuit de Bestanden-app voortaan ook direct benaderen. De nieuwe weergave in kolommen doet denken aan macOS.

iPadOS Bestanden-app

De grootste verbetering is wellicht dat de Bestanden-app nu gegevens van externe usb-sticks, SD-kaartlezers en harddisks kan uitlezen. Je hebt hier wel een geschikt accessoire voor nodig. Hiermee wordt de iPad nog meer een laptopvervanger en geschikter voor zakelijk gebruik.

iPadOS externe opslag

#7 Betere browser

Apple belooft een browser van ‘desktopklasse’. Safari is in iPadOS dan ook verbeterd en gedraagt zich meer als een desktopbrowser. Het gaat beter om met webapps zoals Google Docs. En er zit een betere downloadmanager in, die moeiteloos omgaat met documenten, zip-bestanden en wat je verder op internet tegenkomt. Alle gedownloade bestanden zijn terug te vinden in de nieuwe Downloads-map in de Bestanden-app.

iPadOS Safari op het web

#8 Lettertypes

Mensen die creatieve toepassingen op de iPad gebruiken, hebben nu meer mogelijkheden om lettertypes (fonts) te downloaden en aan te schaffen. Je doet dit vanuit de App Store. De gekochte lettertypes kun je gebruiken in documenten en afbeeldingen. Het is nog even de vraag of je lettertypes die je al eerder gekocht hebt ook kunt hergebruiken, zonder er opnieuw voor te moeten betalen. Je hebt keuze uit een groot aantal fonts. Eén optie zijn de lettertypes van Adobe.

iPadOS lettertypes

#9 QuickPath toetsenbord

Het is niet helemaal nieuw, want het is al eerder door externe ontwikkelaars gedaan. Maar het is mooi dat het nu standaard in iPadOS zit (en trouwens ook in iOS). QuickPath is Apple’s variant van een veegtoetsenbordje. Het is vanuit alle apps beschikbaar en maakt het typen een stuk prettiger. Je kunt afwisselend kiezen voor typen en vegen. Met machine learning probeert het toetsenbord te raden wat je wilt schrijven en zet dit om naar geschreven tekst. Je kunt ook andere suggesties kiezen, die je in beeld krijgt. Helaas werkt het alleen in het Engels en enkele andere talen, niet in het Nederlands.

#10 Muisondersteuning

Het is voor het eerst mogelijk om je iPad met de muis te bedienen. Maar het is niet bedoeld voor iedereen. Apple heeft het toegevoegd als toegankelijkheidsfunctie voor mensen die niet goed in staat zijn een touchscreen te bedienen. Apple zei er tijdens de aankondiging ook niets over. Toch kan het voor een veel bredere groep gebruikers interessant zijn. Het werkt onder andere met Bluetooth-muizen. Je leest er meer over in ons artikel over de iPad met muis gebruiken.

Bekijk ook
Binnenkort kun je je iPhone en iPad met een muis bedienen

Binnenkort kun je je iPhone en iPad met een muis bedienen

In zowel iPadOS als iOS 13 zit ondersteuning voor muizen. Hierdoor kun je het scherm bedienen zonder deze aan te hoeven raken. De functie is daarom ook vooral bedoeld voor mensen met een beperking.

Welke iPadOS 13 versies zijn er verschenen?

De volgende iPadOS 13 updates zijn inmiddels verschenen:

Versie Datum Changelog
iPadOS 13 2018-09-24 Eerste versie met de hierboven genoemde functies.
iPadOS 13.1.1 2019-09-27 Lost een beveiligingsprobleem met toetsenbordapps en meer op.
iPadOS 13.1.2 2019-09-30 Bugfixes voor onder andere de camera, iCloud-backups en meer.
iPadOS 13.1.3 2019-10-15 Lost een probleem met de Dictafoon-app, iCloud-backups en de Mail-app op. Ook is de betrouwbaarheid van Bluetooth-gehoorapparaten en -koptelefoons verbeterd.
iPadOS 13.2 2019-10-28 Ruim 60 nieuwe emoji en verbeteringen voor de Woning-app.
iPadOS 13.2.2 2019-11-7 Bugfixes, onder andere met een fix voor multitaskingprobleem.
iPadOS 13.2.3 2019-11-18 Diverse kleine bugfixes, waaronder voor problemen met Mail, Bestanden en Notities.
iPadOS 13.3 2019-12-10 Ondersteuning voor beveiligingssleutels, communicatielimieten en meer.
iPadOS 13.3.1 2020-1-28 Diverse bugfixes, waaronder voor de communicatielimieten.
iPadOS 13.4 2020-3-24 Ondersteuning voor muis en trackpad, nieuwe Memoji, mappen delen via iCloud, nieuwe knoppenbalk voor Mail-app en meer.
iPadOS 13.4.1 2020-4-23 Diverse bugfixes, waaronder voor de communicatielimieten.
iPadOS 13.5 2020-5-20 Verbetering voor FaceTime, herkenning bij mondkapjes met Face ID en meer.
iPadOS 13.5.1 2020-6-1 Belangrijke beveiligingsupdate. Dicht het lek voor de unc0ver-jailbreak.
iPadOS 13.6 2020-7-15 Symptomen van ziektes vastleggen, digitale autosleutels, Apple News+ audio en meer. Zie ons artikel over iOS 13.6 functies.
iPadOS 13.6.1 2020-8-12 Bugfixes, voorkomt o.a. groene waas op sommige iPhones.
iPadOS 13.7 2020-9-1 COVID-19 meldingen zonder app

Zie ook ons hoofdoverzicht iOS versies.

Lees ook:

Informatie

Laatst bijgewerkt
september 2020
Software
iPadOS 13