Dit artikel is verschenen in september 2019 en beschrijft de situatie op dat moment. Inmiddels zijn er nieuwere versies van iPadOS verschenen. De nieuwste versie is iPadOS 18.2.1.
iPadOS review
Toen de meest recente iPad Pro uitkwam waren er heel wat klachten dat het apparaat supersnel was, maar dat iOS al die ontwikkelingen niet kon bijbenen. Apple wilde de iPad Pro aanprijzen als laptopvervanger, maar de grootste beperking was daarbij de software die erop stond. iOS is oorspronkelijk ontworpen voor kleine mobiele schermen, niet voor tablets die gaandeweg steeds groter worden en moeten wedijveren met een desktopcomputer.
Bekijk je het beginscherm, dan is meteen duidelijk dat er op iPads met iOS niet optimaal gebruik wordt gemaakt van de ruimte: de iconen staan ver uiteen en voor meer informatie moet je swipen of apps openen. Dat kan beter: in iPadOS heeft Apple daarom de appiconen dichter bij elkaar gezet en ruimte gemaakt voor widgets aan de zijkant.
Zo waren er wel meer kleine zaken waaraan we ons stoorden. Met iPadOS heeft Apple een hoop van die kleine ergernissen opgelost en heeft het bedrijf de mogelijkheid om de software veel beter aan te passen aan de behoeften van tabletgebruikers. In deze review vertellen we je er alles over.
- Conclusie
- Van macOS naar iPadOS
- Bestandsbeheer is bruikbaarder geworden
- Safari is geen mobiele browser meer
- Verbeterde multitasking
- Kleine verbeteringen en dingen die geen indruk maakten
- Meer weten over iPadOS 13
Over deze iPadOS 13 review:
Voor het testen van iPadOS 13 voor deze review hebben we gebruikgemaakt van een iPad mini 2019 met de iPadOS 13 beta 7. Waarschijnlijk is de definitieve versie die vanaf 24 september vanaf 19:00 verschijnt identiek. Dit leiden we af uit het feit dat bij iOS 13 de Golden Master ook identiek was aan de final versie. Bij iPadOS is nog geen Golden Master verschenen. Het kan dus zijn dat Apple nog enkele verbeteringen heeft doorgevoerd. Mocht dat het geval zijn, dan werken we dit artikel bij.
Van macOS naar iPadOS
De afgelopen jaren hebben we vooral gezien dat iOS-functies naar de Mac werden gebracht. In iPadOS zien we op sommige punten juist een omgekeerde beweging. Je kunt nu bijvoorbeeld een muis aansluiten om de cursor makkelijker over het scherm te kunnen bewegen. Dat wekt de indruk dat Apple wil overstappen naar een heel andere manier van bedienen, maar dat is niet het geval. De muisfunctie is toegevoegd als toegankelijkheidsfunctie voor mensen die niet in staat zijn een touchscreen te bedienen. Het is dus niet bedoeld als productiviteitsfunctie voor iedereen, al is er natuurlijk niets op tegen om het gewoon te gaan gebruiken, ongeacht of je een handicap hebt.
Iets anders dat we van de Mac kennen is dat de cursor groter wordt als je de muis snel beweegt. Dit gebeurt nu ook op de iPad als je de muis of vinger snel over het scherm beweegt. Zo zijn er nog meer invloeden van macOS te vinden, die er vooral mee te maken hebben dat de iPad als laptopvervanger moet worden gezien.
Bestandsbeheer is bruikbaarder geworden
Een van de beperkingen in iOS was het feit dat je maar moeilijk met bestanden kan omgaan. Een zipbestand openen of een mapje met bestanden maken lukte niet, omdat iOS niet over een filemanager beschikt.
Met de komst van de Bestanden-app is dit verbeterd en in iPadOS heeft Apple gezorgd dat dit op een iPad beter werkt. Wij zijn enthousiast over het feit dat je nu USB-sticks, SD-kaarten en andere externe opslagmedia kunt aansluiten en ze ook gewoon kunt uitlezen. Krijg je een zip-bestand toegestuurd, dan kun je die openen en de inhoud opslaan in de Bestanden-app. Je kunt nu zelfs gedeelde netwerkschijven en eigen servers benaderen vanuit de Bestanden-app, waardoor je niet meer bent aangewezen op externe opslagdiensten zoals iCloud of Dropbox. Wie uit privacy-overwegingen het liefst alles in eigen hand houdt, kan nu dus ook in iPadOS terecht. En wil je bestanden uitwisselen met een collega, dan kan dat nu gewoon met een USB-stick.
Safari is geen mobiele browser meer
Een ander probleem op de iPad was, dat je vaak de mobiele versie van een website kreeg voorgeschoteld, terwijl dat op de grotere iPads met 11- en 12,9-inch scherm helemaal niet nodig is. Sterker nog, het was vaak onpraktisch. Wil je bijvoorbeeld Google Docs in de browser gebruiken, dan is het wel zo prettig als het op dezelfde manier werkt als op de desktop.
Safari in iPadOS gedraagt zich nu veel meer als desktopbrowser. Je krijgt geen mobiele weergave meer, hebt nieuwe toetsenbord-snelkoppelingen tot je beschikking en het beste van alles: je hebt een downloadmanager! Die kan bestanden downloaden en zet ze vervolgens neer op de plek waar je het verwacht: in de Bestanden-app. Van daaruit kun je ze weer naar andere opslaglocaties kopiëren, hernoemen of doorsturen naar anderen. Precies zoals je zou willen.
Verbeterde multitasking
De verbeterde multitasking-mogelijkheden zullen bij veel mensen in de smaak vallen. Je hebt meer opties en kunt sneller naar verschillende apps en vensters navigeren. Apple heeft Split View uitgebreid, waardoor je nu twee apps tegelijk in beeld kunt hebben en een derde snel vanaf de rechterkant kunt openen. Ook kun je nu twee documenten van dezelfde app naast elkaar gebruiken. Je kunt dus twee pdf’s, twee spreadsheets of twee foto’s naast elkaar zetten om ze te vergelijken. Met App Exposé kun je alle vensters van een bepaalde app in beeld krijgen. Dit gaat het leven van veel mensen gemakkelijker maken. Vaak werk je niet in één bepaalde app, maar moet je iets opzoeken in Safari, terwijl je er in Notes of in Pages iets over opschrijft.
Wat ons verder nog mee- en tegenviel
Er zitten ook onderdelen in iPadOS die wat minder indruk op ons hebben gemaakt. Zo is het vernieuwde beginscherm best handig met z’n widgets, maar op basis van eerdere geruchten hadden we wat radicalere veranderingen verwacht. Het draait nog steeds om appicoontjes en widgets. Apple heeft geen radicaal andere manier gevonden om je toegang te geven tot apps.
We zijn ook niet kapot van de nieuwe veegbewegingen die Apple heeft toegevoegd. Met twee vingers kun je iets selecteren, met drie vingers kun je iets ongedaan maken. Maar je kunt met drie vingers ook knijp- en spreidbewegingen maken om iets te kopiëren en te plakken, alsof je iets oppakt en op een andere plek weer neerzet.
Met drie vingers naar links vegen is undo. Het wordt nergens uitgelegd en het zijn bewegingen die je uit jezelf niet zo snel zult ontdekken. In zo’n geval grijp je sneller naar een muis. Andere functies kennen we al langer: dubbeltikken om een woord te selecteren, driemaal tikken voor de hele zin en viermaal voor een alinea. Het maakt niet zoveel uit of je dat met een muis of met je vinger doet, de actie is vergelijkbaar. Het is niet makkelijk om die nieuwe vingerbewegingen allemaal te onthouden en er is ook niet helemaal goed over nagedacht, want bij bepaalde games leverden de nieuwe knijpacties problemen op, omdat ze al anders werden geïnterpreteerd.
Verder valt ons tegen, dat het release-schema van iPadOS erg rommelig is. De update zou eerst op 30 september komen, maar werd toen (zonder officiële aankondiging of verklaring) vervroegd naar 24 september. En krijgen we dan iPadOS 13 of 13.1, zodat het weer parallel loopt met iOS? Alleen Apple weet het. In een opiniestuk hebben we uitgelegd hoe hoe Apple de softwarereleases volgend jaar beter kan doen.
Een heel ander punt, dat ook iOS 13 parten speelt, is dat deze releases nog niet helemaal vrij zijn van bugs. Omdat we op een iPad hebben getest, die je wat minder intensief gebruikt dan een iPhone, merkten we er echter een stuk minder van.
Om niet te veel in mineur te eindigen hebben we ook een aantal handigheidjes ontdekt, die niet door Apple werden aangekondigd. Als je intensief gebruik maakt van de iPad zijn ze echter heel handig. Je kunt nu bijvoorbeeld je Wi-Fi-netwerk wisselen vanuit het Bedieningspaneel. Het duurt even om al die vernieuwingen te ontdekken en eraan te denken als je het nodig hebt, maar het maakt je wel een stuk productiever.
Bijna alle vernieuwingen in iOS 13 vind je ook terug in iPadOS, dus je krijgt eigenlijk dubbel zoveel vernieuwingen tot je beschikking: ten eerste de gewone functies die Apple dit jaar toch al wilde invoeren, zoals Dark Mode, QuickType en QuickPath, plus nog alle extra’s die speciaal voor iPadOS zijn gemaakt. Wil je weten wat we van de verbeteringen in iOS 13 vinden, lees dan vooral ook onze iOS 13 review.
Ga jij binnenkort iPadOS zelf ontdekken? We hebben onze favoriete iPadOS 13 functies voor je op een rijtje gezet.
Voordelen +
- Maakt de iPad beter geschikt als laptopvervanger
- Makkelijker omgaan met bestanden en USB-sticks
- Safari is volwassener
- Veel nieuwe multitasking-functies
- Veel pijnpunten opgelost
- Alle vernieuwingen uit iOS 13 krijg je ook in iPadOS
Nadelen -
- Verwarrend release-schema
- Vingerbewegingen niet erg intuïtief en lastig te onthouden
- Nog niet helemaal bugvrij
Conclusie iPadOS 13 review
Apple heeft met iPadOS 13 een hoop pijnpunten opgelost en ervoor gezorgd dat de iPad zich meer als een desktopcomputer gedraagt. Alle functies die we tot nu toe getest hebben in de beta van iOS 13 (voorzover ze al beschikbaar zijn) werkten goed. We vonden de de verbeteringen in de Bestanden-app het meest praktisch. Ook de verbeterde multitasking, om bijvoorbeeld meerdere documenten van dezelfde app naast elkaar te zetten, zijn een grote stap vooruit. We zijn verder enthousiast over het feit dat Safari zich nu veel meer als een desktopbrowser gedraagt. De iPad is een veel betere computer voor onderweg geworden.
Verwacht echter niet dat de ervaring nu opeens radicaal anders is. De gebruikerservaring op de iPad is verbeterd en er is meer mogelijk, maar als we thuis of op kantoor zijn en productief willen werken, geven we nog steeds de voorkeur aan de desktop.
Meer weten over iPadOS 13
Lees meer over dit nieuwe besturingssysteem in onderstaande artikelen:
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!