Grote widgets iPadOS 15

iPadOS 15 review: veel kleine verbeteringen, maar de wow ontbreekt

In deze iPadOS 15 review lees je wat onze ervaringen zijn met deze update voor de iPad. versie van iPadOS 15. Apple heeft multitasking een stuk makkelijker gemaakt, maar is het genoeg om de iPad een stap verder te brengen?

iPadOS 15 review

iPadOS 15 review

Toen we onze iPad Pro 2021-review publiceerden, wilden we nog geen definitief oordeel over de software geven. iPadOS 15 zat er immers aan te komen en Apple zou misschien wel een grote sprong maken om de ware kracht van deze tablet te laten zien. Maar dat gebeurde niet: Apple heeft veel functies die al in iOS 14 aanwezig waren nu naar de iPad gebracht, maar op de echt leuke verbeteringen zullen we nog even moeten wachten. Universal Control en SharePlay komen pas later dit najaar.

Deze review is geschreven in september 2021. Check in ons overzicht iPadOS wat de huidige versie is.


We hebben iPadOS 15 nu al een tijdje op de iPad staan en waren tijdens de betaperiode best onder de indruk van de stabiliteit. Het is dan ook jammer dat er bij de officiële release van iPadOS 15 bugs en problemen boven tafel komen. Positief is natuurlijk dat iedereen die op iPadOS 14 zit heeft kunnen updaten naar iPadOS 15, zodat bijna iedereen deze nieuwe functies kan proberen. Zelfs als je een iPad Air 2 uit 2014 hebt!

Het nieuwe beginscherm is niet echt nieuw

Apple presenteerde het als iets nieuws: hoera, je kunt nu widgets op je beginscherm zetten. Bovendien krijg je een Appbibliotheek met automatisch samengestelde mappen en een alfabetische lijst van al je geïnstalleerde apps. Superhandig, want we gebruiken het al intensief op de iPhone sinds iOS 14. Maar helemaal nieuw is het natuurlijk niet. Wat ons betreft had Apple het vorig jaar al kunnen invoeren.

iPadOS 15 beginscherm met widgets
Het nieuwe beginscherm met widgets.

Vooral de widgets komen goed tot hun recht op het grotere iPad-scherm. We zijn blij dat Apple ontwikkelaars de mogelijkheid geeft om de widgets ook iets groter te maken. Carrot Weather, Things 3, Fantastical en zelfs Google Foto’s zijn er al voor aangepast. Als ontwikkelaars iets nieuws voor iPadOS 15 hebben gedaan, dan is het vaak een extra grote widget. Logisch, want dit is relatief weinig werk voor ontwikkelaars die eerder al widgets hadden uitgebracht.

Bekijk ook
Deze apps zijn al aangepast voor iOS 15 en iPadOS 15

Deze apps zijn al aangepast voor iOS 15 en iPadOS 15

Welke apps zijn allemaal al aangepast voor iOS 15? Welke apps maken optimaal gebruik van de nieuwe notificaties, hebben nieuwe widgets en meer? In dit artikel vind je een overzicht van apps waar je de nieuwe functies al kan benutten.

Verder heeft Apple iets slims gedaan met de Appbibliotheek: die is te bereiken met een icoontje in het dock. Je hoeft dus niet meer tien schermen opzij te vegen om het te bereiken (voor het geval je veel beginschermen hebt).

Verbeterde multitasking bevalt goed… maar er is een leercurve

Multitasking is een onmisbare functie voor mensen die de iPad ook voor werk willen gebruiken. Maar echt intuïtief was het niet: heel wat mensen moeten onze tip over Split View op de iPad steeds opnieuw raadplegen om te kijken hoe je ook alweer twee apps naast elkaar krijgt.

In iPadOS 15 vinden we dat het een stuk duidelijker is geworden. Er is een nieuw multitasking-icoon bovenin de statusbalk van elke app. Tik je hierop, dan krijg je het nieuwe multitasking-menu te zien, met icoontjes die aangeven dat je naar fullscreen, Slide Over, Split View of de nieuwe zwevende modus kunt gaan.

Split View iPadOS balk bovenin scherm
Deze drie puntjes zie je overal om nog vaker te kunnen multitasken.

Split View is zelf ook een stuk praktischer geworden. Als je het activeert schuift de actieve app naar de zijkant van het scherm, zodat je gemakkelijk een tweede app kunt kiezen (zie hieronder). Zodra je beide hebt gekozen treedt Split View in werking en kun je ze beide tegelijk zien.

Split View tweede app kiezen
Bij het kiezen van een tweede app schuift de eerste app netjes naar de zijkant.

De al eerder genoemde ‘zwevende modus’ heet Center Window. Je activeert het met tap-and-hold op het scherm. Zo kun je bijvoorbeeld vanuit Split View even geconcentreerd aan een e-mail gaan werken en daarna weer snel teruggaan naar de weergave met twee apps naast elkaar. Het geselecteerde venster zweeft boven alle andere, terwijl de rest wordt gedimd, zodat alle aandacht op die ene taak is. Je kunt hier ook de multitasking-balk zien.

Appgroepen voor Split View
Verder vinden we het handig dat je nieuwe appgroepen voor Split View kan maken. Door twee apps bovenop elkaar te slepen in de appswitcher wordt er meteen een nieuwe Split View met de twee apps aangemaakt. Het probleem is wel dat niet iedereen deze functies snel zal ontdekken. Je moet het maar net weten. Dat geldt ook voor de sneltoetsen die voor al deze nieuwe multitasking-mogelijkheden voorhanden zijn: als je ze niet kent, gebruik je ze niet.

Multitasking op iPadOS 15
Makkelijk slepen om twee apps te combineren voor multitasking.

Makkelijk wisselen met de Appstrip
Het wisselen tussen de verschillende geopende vensters van een specifieke app is ook een stuk gemakkelijker geworden. Hiervoor is de nieuwe Shelf (Appstrip in het Nederlands) bedoeld. We vinden het handig dat de Appstrip automatisch onderin het scherm verschijnt als je een app hebt met meerdere vensters. Vervolgens kun je erop tikken om te wisselen of snel een nieuwe erbij maken. Dit vergde bij ons wat gewenning voordat we het in de vingers hadden, maar heel eerlijk: we kunnen ook niet zo snel een betere manier verzinnen om dit gebruiksvriendelijker te maken. Als gewone gebruiker die op de iPad een filmpje kijkt zal dit nooit spelen, maar ben je vaak met meerdere documenten bezig dan is het allemaal nét even wat handiger.

Nieuwe apps: de oogst is mager

We hadden na de aankondiging van de iPad Pro eerder dit jaar gehoopt dat Apple echt zou uitpakken met pro-functies omdat er een M1-processor van desktopkwaliteit in zit. Misschien zou er Final Cut Pro naar de iPad komen, omdat de tablet er immers krachtig genoeg voor is. Vorig jaar claimde geruchtenlekker Jon Prosser 100% zeker te weten dat Xcode, Final Cut Pro X en Logic Pro naar de iPad Pro zouden komen. Dat bleek onzin, net als veel andere claims van Prosser. Dat kan twee dingen betekenen: Apple heeft op het laatste moment de plannen omgegooid, of de bronnen van Prosser zijn niet zo betrouwbaar. Het is best mogelijk dat thuiswerken en minder contact met collega’s van invloed zijn geweest op wat Apple nu uitbrengt.

Ook biedt iPadOS 15 weinig mogelijkheden voor ontwikkelaars om compleet nieuwe apps uit te brengen.

Wel nieuw: Vertaal-app
In plaats daarvan kregen we… de Vertaal-app. Waar we vervolgens niet veel mee kunnen doen, omdat Nederlands niet wordt ondersteund. Er zitten nu twaalf talen in, waaronder Engels, Duits en Frans maar voor Nederlandse vertalingen ben je nog steeds aangewezen op Google Translate of het vaak iets intelligentere Deepl.com.

Vertaal-app in iPadOS 15
Leuk geprobeerd, maar we hadden liever gezien dat Apple de tekst voorziet van leestekens en achteraf laat bewerken.

Gebruik je een van de ondersteunde talen, dan is het wel een mooie oplossing. Zo is er nu Auto Translate en is er ondersteuning voor handgeschreven teksten in verschillende talen. Als het werkt kun je een soepel gesprek voeren met iemand die een heel andere taal spreekt. Alle gesproken taal wordt moeiteloos omgezet, al maakt Apple er soms wel rare zinnen van.

Irritant is dat je een eenmaal ingesproken conversatie niet meer kunt corrigeren, dus als Apple het fout heeft verstaan zul je net zo vaak moeten herhalen tot de herkenning goed is. Ook negeert Apple alle leestekens in een zin.

Nieuw is dat Vertaal nu een systeembrede functie is en te gebruiken is vanuit elke app, bijvoorbeeld in Split View.

Deze apps en functies ontbreken nog steeds
De iPad beschikt nog steeds niet over een Rekenmachine, Weer-app, Gezondheid of Conditie (behalve als je Fitness+ hebt). Op de Apple Watch vind je wel een Rekenmachine en Weer, maar op de iPad zul je in het aanbod van third party-apps moeten duiken.

We moeten ook nog een andere feature noemen die na ruim 10 jaar nog steeds niet is toegevoegd en daarom bij elke iPad- en iPadOS-review weer steevast terugkomt: het ontbreken van multi-user-ondersteuning. Het kán wel, want Apple geeft onderwijsinstellingen de mogelijkheid om meerdere leerlingen op dezelfde iPad te laten werken. Maar op de iPads voor consumenten en professionals weigert Apple het toe te voegen. We verwachten ook niet dat daar snel verandering in komt.

Swift Playground: serieus?

We noemden eerder al even dat Apple Xcode naar de iPad zou kunnen brengen. En waarom ook niet, nu er een M1-chip in zit? In plaats daarvan kregen we Swift Playgrounds. Voor het team dat Swift Playgrounds maakt is het ongetwijfeld een enorme mijlpaal, waarbij je een live previews van apps kunt draaien terwijl je ze aan het maken bent. Ook leer je gaandeweg apps in SwiftUI schrijven. Na het maken van je app kun je deze zelfs bij de App Store indienen ter review.

Swift Playgrounds op de iPad
Het kan wel, apps maken op de iPad, maar zullen ontwikkelaars hier echt voor gaan kiezen of blijft het een speeltje?

Uiteindelijk blijft Swift Playgrounds toch iets wat is ontstaan uit een educatieve app voor kinderen. Het is afwachten in hoeverre professionele ontwikkelaars hiermee aan de gang gaan. De afgelopen maanden hebben we hier weinig meer van gemerkt.

Notities: hier heeft iedereen iets aan

Tijdens het schrijven van deze review vroegen we ons af wat de gewone gebruiker nu eigenlijk heeft aan de vernieuwingen in iPadOS 15. Nou, op dat punt zijn we eigenlijk best positief, want bijna alle aankondigingen van iOS 15 komen ook meteen naar de iPad en daar zitten veel nuttige dingen tussen, bijvoorbeeld op het gebied van FaceTime, Kaarten, Foto’s en Notificaties. Nieuwe functies zoals Livetekst kun je ook op de iPad gebruiken. Bij iPadOS 14 was dat niet zo en kwamen sommige functies pas een jaar later naar de iPad.

Notities is een app die veel mensen gebruiken en die krijgt in iPadOS 15 wat verbeteringen die echt handig zijn. Zo kun je mensen met een ‘mention’ ergens op attenderen en met tags zorgen dat je notities over een bepaald thema sneller kunt terugvinden. Er is ook een nieuwe activiteitsweergave om te zien welke wijzigingen er in de loop van de tijd zijn aangebracht.

Quick Note in iPadOS 15
Een van onze favoriete functies: Quick Note.

Een handige functie waar je meteen iets aan hebt is de Quick Note, een snelle notitie voor als je de actieve app niet wilt verlaten. Vanuit een Quick Note kun je makkelijk linken naar een e-mailbericht of een webpagina. Je krijgt de notitie dan opnieuw te zien zodra je de webpagina later opent. En de Quick Notes gaan ook geen onoverzichtelijke berg notities op je beginscherm veroorzaken, want ze verdwijnen in een apart onderdeel in de Notities-app. Je hebt meerdere manieren om een Quick Note te starten, dus dit levert geen extra “hoe moet het ook alweer?” op.

Heel veel mooie verbeteringen

iPadOS 15 biedt nog veel meer verbeteringen. Je leest er alles over in onze detailartikelen die de afgelopen maanden op onze site zijn verschenen. Kijk ook eens naar onze lijst met handige iOS 15 ontdekkingen, want veel daarvan gelden ook voor iPadOS. Focus is misschien wel de belangrijkste functie van dit jaar. Dit werkt op al je apparaten, ook je Apple Watch.

Focus in iPadOS 15
Voor consumenten zit er heel veel nuttigs in iPadOS 15, waarmee je meteen je leven kunt verbeteren.

Ook voor de iPad zijn heel veel kleine verbeteringen die je misschien snel over het hoofd ziet, zoals informatie over acteurs en tv-shows opvragen via Spotlight of het vergrootglas bij het selecteren van tekst. Dit zijn de vele kleine verbeteringen die het leven met een iPhone en iPad net iets handiger maken, zoals je ook al in onze iOS 15 review kon lezen. Het is heel veel en het is lastig om alles te overzien. Spectaculair is het uiteindelijk niet, maar dit is dan ook een jaar waarin Apple niet van plan is om echt te ‘knallen’.

iPadOS 15 beginscherm mockup

Score

7.5

iPadOS 15

iPadOS 15

Voordelen +

  • Multitasking is nu veel handiger
  • Notities zijn sterk verbeterd
  • Eindelijk widgets en Appbibliotheek, die al in iOS 14 zaten
  • Veel kleine nuttige verbeteringen

Nadelen -

  • Nog geen Universal Control
  • Nog geen SharePlay
  • Geen spectaculaire sprong vooruit voor professionals
  • Nog steeds geen multi-user

Conclusie iPadOS 15 review

iPadOS 15 biedt mooie verbeteringen, vooral op het gebied van multitasking. Maar als je uitsluitend kijkt naar de nieuwkomers (Vertaal, Swift Playgrounds, verbeterde multitasking) dan is het een kwestie van aanvullen en bijschaven. We zouden een lijst van wel tweehonderd kleine verbeteringen in iPadOS 15 kunnen maken, maar de grote sprong voorwaarts wordt niet gemaakt.

Is dat erg? Enerzijds wel. We hadden graag gezien dat iPadOS 15 ervoor had gezorgd dat de M1 iPad Pro zijn ware kracht kan laten zien. Wie een iPad Pro koopt zit in 2022/2023 nog steeds met een raceauto die op de software van een middenklasser draait. Voor professionals moet iPadOS 15 toch wel een teleurstelling zijn. Multitasking is wat toegankelijker geworden, maar veel beperkingen waar iPadOS mee te kampen heeft (zoals geen volledige Photoshop, Final Cut Pro en dergelijke) gelden nog steeds.

Eigenlijk geldt dat ook voor ontwikkelaars. Er zijn heel veel nieuwe API’s bijgekomen tijdens WWDC 2021, maar een nieuwe feature waarmee appontwikkelaars bij hun gebruikers een wow-effect teweeg kunnen brengen, kunnen we niet goed bedenken.

Tegelijk is goed om je te beseffen dat er een veel grotere doelgroep is die iPads gebruikt. Voor consumenten is iPadOS 15 een feest van ontdekkingen, met functies die alles net iets handiger maken en weinig moeite kosten om te leren. Denk bijvoorbeeld aan de snelle notities, widgets en de nieuwe Focus-functie die je zonder veel moeite onder de knie krijgt.

Informatie

Laatst bijgewerkt
april 2024