Slechte accuduur door Facebook en WhatsApp, wat kun je eraan doen?

Door Facebook en WhatsApp kun je te maken krijgen met een slechtere accuduur. De apps Facebook, Facebook Messenger en WhatsApp blijven onnodig op de achtergrond actief en slurpen daardoor de batterij leeg.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

facebook-batterijWe horen regelmatig over mensen die last hebben van een snel leeglopende iPhone-batterij. De oorzaak kan van persoon tot persoon verschillen: het kan komen door een app die slecht geprogrammeerd is, of een app die te lang op de achtergrond actief blijft. Wélke app is een kwestie van uitzoeken. De volgende keer wanneer je tegen het probleem van een snel leeglopende iPhone-batterij aanloopt zou je eens kunnen kijken naar de Facebook-app. Ontwikkelaar Sebastian Düvel besloot er eens in te duiken en ontdekte met behulp van Apple’s developertools dat de apps Facebook en Facebook Messenger veel CPU-tijd claimen. Ook WhatsApp maakt gebruik van een truc waardoor de app langer op de achtergrond actief blijft en daardoor de batterij leegtrekt.


Als de Facebook-apps op de achtergrond draaien blijken ze om de zoveel minuten weer uit hun slaapstand te komen. Ze gebruiken de CPU voor zo’n 10 seconden en gaan dan terug naar slaapstand. Het leek aanvankelijk dat het te maken had met chatberichten, maar dat bleek niet zo. Düvel dook behoorlijk diep in het probleem en legt alles uit op zijn blog.

Bij het opstarten draait een app op de voorgrond. Druk je op de homeknop, dan verdwijnt de app naar de achtergrond, komt in een bevroren-status en gebruikt geen CPU-tijd meer. Dat is ook de bedoeling, omdat het geen batterijduur kost en je toch snel weer toegang kunt krijgen tot de app. Dat is ook de reden waarom het sluiten van apps via de multitasking-toolbar volgens veel mensen geen zin heeft (behalve bij specifieke apps, zoals navigatie- en muziekapps die niet in slaapstand gaan). Düvel ziet maar twee mogelijkheden: de Facebook-apps verwijderen of de app afsluiten via de multitask-bar. Het geldt voor Facebook Messenger en de gewone Facebook-app (ook op de iPad).

facebook activity monitor

Om nog even terug te komen op de hierboven genoemde navigatie- en muziekapps: nadat je op de homeknop hebt gedrukt en een app naar de achtergrond hebt verbannen kan een app normaal gesproken nog maximaal 10 minuten actief blijven. Daarnaast zijn er vier achtergrond-modes voor apps die langere tijd op de achtergrond actief blijven, namelijk bij apps die audio afspelen (muziek- en radio-apps), locatiegebaseerde apps (navigatie), Kiosk-downloads (automatisch nieuw krantje ophalen zodra deze beschikbaar is) en VoIP-apps (bereikbaar zijn om te bellen).

facebook activity

Ander probleemgeval: WhatsApp

Een app als WhatsApp maakt volgens Düvel ook misbruik van deze mogelijkheid om langer op de achtergrond actief te blijven. Wanneer het lijkt alsof de app is afgesloten blijft het nog 10 minuten actief en communiceert direct met de eigen server, in plaats dat de app gebruik maakt van de push notificaties in iOS. Daardoor gebruikt ook WhatsApp meer energie dan nodig is. Komt er binnen de periode van 10 minuten een WhatsApp-berichtje binnen en open je de app, dan begint de periode van 10 minuten opnieuw. Mensen die om de zoveel minuten een berichtje via WhatsApp sturen, kunnen daarom ook last hebben van een snel leeglopende batterij. WhatsApp blijft daardoor constant op de achtergrond actief.

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van berichten verwijderen, gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes, groepsgesprekken voeren en een hele WhatsApp-community opzetten. Check ook de beste WhatsApp-tips.

WhatsApp

Reacties: 44 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.