NOS neemt maatregelen tegen iPhone 6-spamactie

Een hardnekkige spamactie doet zich voor als website van de NOS, om een goedkope iPhone voor 1 euro te promoten. De NOS neemt maatregelen.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Je kunt er op Twitter en Facebook inmiddels bijna niet meer omheen: de beruchte berichten over een iPhone 6 van 1 euro. In de tweets wordt veelvuldig gelinkt naar een artikel van de NOS, waarin wordt beschreven hoe je de iPhone goedkoop aanschaft. Tenminste, daar lijkt het op: het gaat eigenlijk om een slim in elkaar gezette pagina om gebruikers te misleiden. Hoewel de website eruitziet als NOS.nl, bevindt de pagina zich op een heel ander domein. Het is een scheme van een groep oplichters die probeert om zo gebruikersgegevens te verzamelen. De NOS gaat maatregelen nemen.


iPhone 6 scam NOS revised

Je kunt deze ‘advertenties’ met dubieuze link niet alleen op Facebook en Twitter, maar ook in de regionale nieuws-apps tegenkomen, zoals de RTVNH-app. Het lijkt allemaal heel geloofwaardig, maar uiteraard gaat het hier om pure misleiding.

In het artikel op de nepwebsite wordt meerdere malen gelinkt naar een andere pagina, waar je volgens de auteur meer zou lezen over de iPhone-actie. In werkelijkheid vraagt deze website je om gebruiksgegevens die vermoedelijk worden misbruikt. Daarnaast word je uiteindelijk verwezen naar een betaald abonnement voor de iPhone. We raden ten zeerste aan om niet op deze links te klikken.

Deze oplichtingsmethode staat ook wel bekend als phishing. De oplichters maken de website na van een officiële instantie, zodat gebruikers het idee hebben dat ze naar een betrouwbare pagina kijken. Dit soort praktijken tref je geregeld aan in de spamfolder van je mailbox, waarin je bijvoorbeeld nepberichten van banken kunt aantreffen.

De iPhone 6-actie blijkt een groot ‘succes’: we hebben op de iCulture-redactie inmiddels tientallen tips gekregen van lezers. Sommige tipgevers hebben door dat het gaat om een spamactie, maar anderen denken dat het om een echt artikel op NOS.nl gaat. NOS is bewust van de spammers en probeert maatregelen te treffen:

Click here to display content from X.
Learn more in X’s privacy policy.

Wordt er op Twitter, Facebook of een nieuwsapp gelinkt naar een iPhone 6 voor 1 euro? Dan is de kans groot dat het gaat om de betreffende oplichtingsactie. We raden daarom aan om niet op de link te klikken. Lees je een twijfelachtig artikel, dan kun je altijd de link controleren om te zien op welke site je zit. Als het artikel niet op NOS.nl staat, dan is het een nagemaakte website, zelfs als het artikel lijkt op het ‘echte werk’.

Reacties: 12 reacties

  1. Ben al een tijdje bezig geweest op twitter om deze berichten als spam aan te geven en het account te blokkeren. Dit heeft uiteindelijk geholpen want zie de advertenties nu niet meer voorbij komen!

  2. Heeft niemand van iculture meegedaan aan de actie?! 😊

  3. What sounds too good to be true, is probably too good to be true..:-)

  4. Hier ook elke keer op Twitter aangegeven dat het SPAM is. En daarna blokkeer ik de persoon. Het lijkt overigens wel dat wanneer je er 1 als spam opgeeft, je er 2 voor terug krijgt.

    Maar goed, de aanhouder wint 😉

  5. Het lijkt allemaal heel geloofwaardig? Hahaha 😉

  6. Slechte oplichters. 1 euro is niet geloofwaardig, vanaf 400 euro zullen de eerste dommeriken hun kop opsteken…

  7. Alleen al op de manier waarop iPhone wordt geschreven…

  8. Al 3 weken geleden gemeld bij NOS en Twitter. Nooit reactie op gehad. Langzaamaanacties. Bah bah

  9. Hier trapt toch niemand in?

  10. Mensen die geloven dat je een iPhone 6 voor 1 euro kan krijgen verdienen het om opgelicht te worden stelletje dwazen

  11. Origineel geplaatst door Barend
    Mensen die geloven dat je een iPhone 6 voor 1 euro kan krijgen verdienen het om opgelicht te worden stelletje dwazen

    Soms zijn mensen heel naïef. Zeker in deze tijden waar je snel een euro moet omdraaien voor je hem uitgeeft. Zou bijna zeggen dit soort acties maken mensen blind net als de liefde.

    Maar om te zeggen ze verdienen om opgelicht te worden ben ik het niet mee eens, kan me best voorstellen dat sommigen mensen denken ” Niet geschoten altijd mis ”

    In dit geval helaas altijd mis!

  12. Heel irritant die spam/scam actie en prima dat jullie er aandacht aan besteden! Je kunt ook op twitter bij de tweet klagen als je je irriteert aan de tweet of vindt dat de tweet er niet hoort: rechtsboven elke reclametweet kan dat.

    Deze nepactie lijkt veel op zogenaamde waardebon – winacties die per email worden toegestuurd. Die lijken te komen van Albert Heijn, KLM en andere bedrijven en officiële bedrijfslogo’s worden gebruikt , maar het is volkomen nep, wat je kunt zien aan de emailadressen, die van aol, Gmail of Yahoo komen. Steeds wordt gevraagd allerlei persoonlijke info in te vullen. Niet aan meedoen!

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.