iPhone 11 Pro
De iPhone 11 Pro is één van de 2019 iPhones die Apple heeft uitgebracht. Van binnen zijn deze toestellen helemaal vernieuwd. Er zit een A13 Bionic-chip in, een vernieuwd camerasysteem en de langste batterijduur ooit. De iPhone 11 Pro is inmiddels opgevolgd door de iPhone 12 Pro en latere modellen en zit niet meer in het assortiment van Apple. Bekijk in ons overzicht welke nieuwe iPhones we wél een aanrader vinden.
iPhone 11 Pro in het kort
Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de iPhone 11 Pro:
- 5,8-inch scherm als opvolger van de iPhone XS
- Ook verkrijgbaar met groter 6,5-inch scherm, genaamd iPhone 11 Pro Max
- Drievoudige camera aan de achterkant
- Aangepast design met matte achterkant
- Verkrijgbaar in 4 kleuren: donkergroen (nieuw!), spacegrijs, zilver en goud
- Adviesprijs bij introductie: €1.159,- voor 64GB opslag
- Snelle 18 Watt adapter meegeleverd
- Aangekondigd op 10 september 2019
- Verkrijgbaar sinds 20 september 2019
iPhone 11 Pro prijs en verkrijgbaarheid
De adviesprijs van de iPhone 11 Pro lag op €1.159,-, op het moment dat dit toestel nog verkrijgbaar was bij Apple. Inmiddels zijn de prijzen behoorlijk gezakt en kun je de iPhone 11 Pro bijna niet meer nieuw aanschaffen.
Eventueel kun je een refurbished iPhone 11 Pro aanschaffen, maar het is de vraag of dit nog wel een goed idee is. Dit toestel zal niet meer zo lang updates krijgen. Heb je een iPhone 11 Pro in gebruik, dan kun je deze veilig blijven gebruiken want er zullen nog zeker vijf jaar lang beveiligingsupdates verschijnen. Nieuwe functies krijg je echter niet meer.
iPhone 11 Pro aankondiging
Apple kondigde de iPhone 11 Pro op 10 september 2019 aan, tijdens het september-evenement in Cupertino.
Zo zag dan de line-up van de 2019 iPhones eruit:
- iPhone 11 (6,1-inch; opvolger iPhone XR)
- iPhone 11 Pro (5,8-inch; opvolger iPhone XS)
- iPhone 11 Pro Max (6,5-inch; opvolger iPhone XS Max)
De iPhone 11 Pro maakt deel uit van de nieuwe ‘Pro’-serie van Apple. Er zit een nieuw Super Retina XDR-scherm in dat helderder is dan ooit. Het nieuwe camerasysteem met drie lenzen bestaat uit een Ultra Wide-, Wide- en Telephoto-camera. Daarmee kun je betere foto’s maken bij slechte lichtomstandigheden en ook de kwaliteit van video’s gaat erop vooruit, vooral bij actievideo’s.
iPhone 11 Pro design en specs
De iPhone 11 Pro houdt grotendeels hetzelfde uiterlijk als de iPhone XS, dus met een vrijwel randloos scherm en een notch bovenin het scherm. De verbeteringen bevinden zich vooral aan de binnenkant. Toch is het nieuwe model meteen te herkennen aan de achterkant. Daar vind je namelijk een vierkante camerabult met drie lenzen.
De iPhone 11 Pro heeft een nieuwe, matte afwerking aan de achterkant en een gepolijste stalen band rondom. Ze zijn bovendien steviger en voorzien van het sterkste glas dat Apple ooit in een smartphone gebruikt heeft. Qua waterbestendigheid geldt een rating van IP68. Dit houdt in dat je ze 30 minuten tot een diepte van 4 meter kunt onderdompelen.
De iPhone 11 Pro is verkrijgbaar in deze vier kleuren:
- midnight green (nieuw)
- spacegrijs
- zilver
- goud
Er zit een Lightning-connector aan de onderkant. Apple is dus niet overgestapt op USB-C. Maar er is wel een andere verandering: Apple gaat bij de 11 Pro een 18 Watt snellader meeleveren, voorzien van een USB-C-naar-Lightning-kabel.
iPhone 11 Pro scherm
De iPhone 11 Pro is voorzien van een nieuw Super Retina XDR display en een speciaal voor Apple ontworpen OLED-scherm. Deze ondersteunt HDR-weergave voor films en andere HD-video’s met een helderheid van maximaal 1.200 nits. Het scherm biedt ook brede kleurweergave en True Tone, voor een natuurlijke weergave. De contrastverhouding is 2 miljoen-tot-1. Dit levert diep zwarte tonen op. Apple heeft het scherm bovendien energiezuiniger gemaakt.
3D Touch is zoals verwacht niet aanwezig, maar er zit wel Haptic Touch op, een techniek die bij de iPhone XR voor het eerst werd geïntroduceerd.
Snellere A13-chip in de iPhone 11 Pro
Apple brengt elk jaar een nieuwe versie van de A-serie chip uit dat is ook in 2019 het geval. De eerstvolgende versie is de A13 Bionic-chip. Deze biedt ondersteuning bieden voor de nieuwste Wi-Fi-versie, namelijk Wi-Fi 6. Connectiviteit met 5G zit er nog niet in. Apple komt pas in 2020 met de eerste 5G-iPhone, dus daarvoor moeten we nog even geduld hebben.
De A13 Bionic-chip heeft een 20 procent snellere CPU en GPU dan zijn voorganger, de A12. Er zijn nieuwe functies voor machine learning en een snellere Neural Engine toegevoegd, voor snellere analyse van foto’s en video’s. Met Machine Learning Accelerators kan de CPU meer dan 1 miljard bewerkingen per seconde uitvoeren.
Langere batterijduur in de iPhone 11 Pro
Al die processorkracht gaat niet ten koste van de batterijduur, want de iPhone 11 Pro heeft een vier uur langere batterijduur dan de iPhone XS. Bij de iPhone 11 Pro Max is dit zelfs vijf uur extra.
iPhone 11 Pro camera met nachtmodus
Tot nu toe hadden de topmodellen van Apple twee 12 megapixel camera’s aan de achterzijde. Daar voegen ze op dit model en de iPhone 11 Pro Max een derde camera toe. Met de derde camera kun je mooiere foto’s maken en ook meer beelden vastleggen. Ook zorgt een derde lens voor betere zoommogelijkheden.
Elk van de drie camera’s kan 4K-video opnemen met een breed dynamisch bereik en videostabiliatie. Je kunt zoomen met elk van de drie camera’s. Audio Zoom zorgt ervoor dat de audio van de video ook lijkt in te zoomen. Er zitten in iOS 13 nieuwe tools voor videobewerking, waarmee je je video’s meteen kunt inkorten of van een filter voorzien. Daarvoor heb je echter geen iPhone 11 Pro nodig, want die functies werken ook op eerdere modellen.
Met de drie camera’s heb je een breder blikveld, zodat je mooiere landschaps- en architectuurfoto’s kunt maken. Zo legt de nieuwe Ultra Wide camera vier keer meer beeld vast. De Wide-camera biedt een nieuwe Night mode, zodat je bij Telephoto-camera heeft een groter ƒ/2.0 diafragma. Deze legt 40 procent meer licht vast, vergeleken met de iPhone XS. Smart HDR is verbeterd dankzij geavanceerde machine learning-functies, zodat onderwerpen sneller worden herkend. De True Tone-flitser is tot 30 procent helderder.
Een belangrijke vernieuwing is Deep Fusion. Dit maakt gebruik van geavanceerde machine learning om elke pixel van een foto te bewerken, zodat de textuur en details worden geoptimaliseerd. QuickTake is een functie waarbij je tijdens het maken van een foto snel een video kunt maken. Omgekeerd was al langer mogelijk.
Er zit ook een nieuwe TrueDepth-camera in van 12 megapixel, ook met een breder blikveld voor het maken van selfies. Vernieuwde Smart HDR zorgt ervoor dat je selfies er natuurlijker uit zien. En je kunt de frontcamera nu gebruiken voor 4K video’s van 60 fps of slow-motion-video’s van 120 fps.
Overige verbeteringen in de iPhone 11 Pro
Apple heeft nog een aantal andere hardware-verbeteringen doorgevoerd in de iPhone 11 Pro, zoals deze:
- Een nieuwe U1-chip die met Ultra Wideband-technologie nog nauwkeuriger je locatie kunt bepalen.
- AirDrop wordt nog makkelijker in gebruik vanaf 30 september, als iOS 13.1 verschijnt. Dan kan je toestel rekening houden met de richting waarin je wijst.
- Face ID wordt 30 procent sneller en kan beter met verschillende hoeken en afstanden omgaan.
- Een betere surround sound-ervaring dankzij ‘spatial audio‘.
- Dolby Atmos zorgt voor een betere audio-ervaring.
- Ondersteuning voor wifi 6 en Gigabit-klasse LTE (4G) tot 1,6 Gbps.
- Dual SIM met eSIM.
iPhone 11 Pro met iOS 13
De iPhone 11 Pro werd standaard geleverd met iOS 13, met onder andere een donkere modus, een geheel nieuwe versie van CarPlay, een nieuwe Herinneringen-app en nog veel meer. We hebben onze 11 favoriete iOS 13-functies voor je op een rij gezet.
Zoals aangegeven is de iPhone 11 Pro niet meer de beste aankoop als je nu nog op zoek bent naar een nieuwe iPhone. In ons overzicht iPhone kopen ontdek je welke toestellen op dit moment wél een aanrader zijn.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!