Als je dacht Apple na de iPhone XR en iPhone 5c uit 2013 klaar was met kleurrijke iPhones, dan heb je het goed mis. Het lijkt erop dat Apple nog wel een tijdje vasthoudt aan een kleurrijke ‘iPhone voor iedereen’, zoals we de iPhone XR vorig jaar noemden. De iPhone 11 is namelijk de directe opvolger en toont dan ook heel veel overeenkomsten. Toch zit er ook weer genoeg nieuws in, waardoor dit toestel nauwelijks onder doet voor de iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max. In onze iPhone 11 Pro review vertelden we al wat er nieuw is bij de high-end modellen, nu gaan we in op de functies die deze betaalbaardere tegenhanger uniek maken.
Tekst en review: Benjamin Kuijten, foto’s: Adam Bazuin (groen) en Gonny van der Zwaag (rood). Ons reviewexemplaar van de iPhone 11 is beschikbaar gesteld door Mobiel.nl
Introductie iPhone 11 review
Ondanks dat de iPhone 11 heel erg op de iPhone XR lijkt, wordt dit nieuwe toestel toch heel anders in de markt gezet. Dat komt vooral door de verbeterde naamgeving. De iPhone XR voelde door de wat vreemde naamkeuze meer als een buitenbeentje. Een soort zwart schaap van de familie. Dat was geheel onterecht, want het was voor veel mensen veruit de beste keuze vanwege de lagere prijs. Dit jaar heeft Apple het met de iPhone 11 slimmer aangepakt: de naam is duidelijker en hij is ook direct beschikbaar, tegelijk met de iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max.
Apple maakt met de naam van de iPhone 11 meteen duidelijk dat dit een gloednieuwe iPhone is, net als de iPhone 11 Pro. De iPhone 11 is wat dat betreft de standaard geworden. Wil je meer functies en heb je er meer geld voor over, dan is er altijd nog de iPhone 11 Pro. We vinden dit een veel logischere keuze dan de strategie van vorig jaar. De iPhone 11 is namelijk voor heel veel mensen de beste keuze, omdat je er nagenoeg alles op kan doen wat je ook op de iPhone 11 Pro kan. Bekijk ook onze uitgebreide (video)review van de iPhone 11 Pro waarin we de hoogtepunten uitlichten.
Design iPhone 11: zelfde design in nieuw kleurtje
- Aluminium behuizing
- Zes nieuwe kleuren
- Glazen achterkant, aluminium behuizing
Waar Apple bij de iPhone 11 Pro gesleuteld heeft aan het design, voelt de iPhone 11 direct vertrouwd aan. Het toestel is exact even groot en weegt ook even veel als de iPhone XR. Daarom vinden we de iPhone 11 eigenlijk nog steeds net te groot voor de doorsnee gebruiker. Terwijl de prijs wel bedoeld is voor mensen die niet meteen het duurste van het duurste zoeken, vinden we de maat daar niet helemaal bij passen. De iPhone 11 is door zijn grote formaat wat lastiger om met één hand te bedienen, zeker als je kleinere handen hebt. We vinden het daarom jammer dat Apple niet voor een goedkoper model gekozen heeft dat iets kleiner is.
Hoewel het algemene design hetzelfde gebleven is, heeft Apple wel een reeks nieuwe kleuren uitgebracht. De iPhone 11 kent in totaal zes kleuren: zwart, wit, rood, geel en de nieuwe kleuren paars en lichtgroen. We hebben zowel de lichtgroene als de rode variant getest, zoals je op de foto’s kunt zien. We vinden de lichtgroene versie een mooie kleur, maar je moet er wel van houden. De kleur is erg licht en verveelt wel wat sneller dan zwart of wit. De rode versie is iets lichter van kleur dan bij de iPhone XR van vorig jaar. Dat zien we overigens ook bij de andere kleuren: zowel geel als wit zijn een stuk zachter dan bij de iPhone XR. Vooral bij de gele vinden we dat mooier, want de gele iPhone XR was wel heel erg fel. In plaats daarvan zijn het meer pastelkleuren.
Als je eens iets anders wil dan zwart of wit, vinden we de rode variant van de iPhone 11 het mooist. Het is meer uitgesproken, maar verveelt een stuk minder snel dan geel, paars of lichtgroen. Mocht je de iPhone 11 ooit weer willen doorverkopen, dan zijn zwart, wit en rood vermoedelijk ook de betere keus. Dit spreekt meer mensen aan en vinden wij ook het mooist.
We vinden het ook mooi dat de kleur van de camerabult overeenkomt met de kleur van de achterkant. Ondanks de extra lens valt de camera daardoor een stuk minder op dan wanneer de camerabult altijd zwart was geweest. Een leuk detail is dat het glas bij de camerabult mat is, terwijl dit bij de iPhone 11 Pro exact andersom is.
Er zijn nog wel meer verschillen in het design van de iPhone 11, ten opzichte van de iPhone 11 Pro. De gehele achterkant is van glimmend glas, net als bij de iPhone XR. We vinden het matglas van de iPhone 11 Pro een stuk mooier en is ook minder vingerafdrukgevoelig. Het ligt ook iets prettiger in de hand en geeft de iPhone een sjiekere uitstraling. De matte aluminium behuizing van de iPhone 11 kleurt weer mooi mee met de rest van het ontwerp. In tegenstelling tot de roestvrij stalen glimmende rand van de iPhone 11 Pro, blijven op de aluminium rand juist geen vette vingervlekken achter.
Scherm iPhone 11: identiek en net zo prettig
- 6,1-inch LCD-scherm
- Hoge resolutie Liquid Retina (1792 x 828 pixels bij 326 ppi)
- Haptic Touch
Eén van de aspecten waar Apple niets aan veranderd heeft ten opzichte van de iPhone XR, is het scherm. De iPhone 11 heeft hetzelfde 6,1-inch LCD Liquid Retina-scherm. Het Liquid Retina-scherm was vorig jaar al Apple’s beste LCD-scherm ooit en dat is dit jaar niet anders. Alles is haarscherp en kleuren zien er sprankelend uit. Dat komt ook door technieken zoals True Tone, waarbij de kleuren zich aanpassen aan het omgevingslicht. Ondanks dat het scherm prettig is om naar te kijken, vinden we het jammer dat Apple niet nog een paar verbeteringen doorgevoerd heeft. Het is bijvoorbeeld nog steeds geen echt HDR-scherm. Daarvoor moet je bij de duurdere iPhone 11 Pro zijn. De iPhone 11 kan wel HDR-content tonen, maar de echte kracht van deze techniek komt het best tot zijn recht op een iPhone 11 Pro.
Als je van een iPhone 8 of eerder komt, ziet het scherm er nog steeds prachtig uit. Had je eerdere een iPhone met OLED-scherm, dan is het wel een stapje terug. Door de hogere resolutie van een OLED-scherm ziet alles er iets mooier uit. Er is prima mee te leven (want zoals we zeiden is het nog steeds een prachtig LCD-scherm), maar hou daar wel rekening mee als je dit jaar voor de iPhone 11 kiest. Smartphones van andere merken bieden voor deze prijs vaak wel een OLED-scherm, maar we vinden niet dat Apple qua beeldkwaliteit heel erg achter loopt.
Ook de schermranden zijn bij de iPhone 11 iets breder dan bij de OLED-iPhones, vanwege het gebruik van minder flexibel LCD. Als je niets anders gewend bent heb je hier helemaal geen last van. Stap je over van OLED, dan kan het even wennen zijn. Maar na een paar dagen weet je eigenlijk niet beter en stoor je je er ook niet aan.
Net als alle 2019 iPhones is de iPhone 11 voorzien van Haptic Touch. Dankzij iOS 13 kun je er bijna alles mee doen wat je ook met een 3D Touch-toestel kan doen. Haptic Touch is nog steeds iets langzamer dan het drukgevoelige 3D Touch, maar ook hier geldt dat het een kwestie van gewenning is. We vinden de één niet meer per se beter dan de ander, dankzij de toevoegingen van iOS 13.
Al met al zijn we nog steeds tevreden over het LCD-scherm van de iPhone 11, al vragen we ons wel af hoe lang Apple nog vast kan blijven houden aan dit scherm. De schermen van de duurste modellen worden telkens verder ontwikkeld met een beter contrast en helderheid, maar bij het LCD-scherm staan de ontwikkelingen stil. We vinden daarom dat Apple volgend jaar opnieuw aan de bak moet, omdat het verschil tussen OLED en LCD anders alleen maar groter wordt.
Hardware en prestaties: net zo krachtig als de duurste iPhone
- Nieuwste generatie A13 Bionic-chip
- Nieuwe U1-chip voor nauwkeurige AirDrop
- Ruimtelijke audio en Dolby Atmos
- Iets snellere Face ID
- 64GB, 128GB of 256GB opslag
De kracht van de iPhone 11 is (letterlijk) dat hij net zo snel is als de duurste topmodellen, maar dan voor een veel lagere prijs. De iPhone 11 heeft namelijk ook de nieuwe A13 Bionic-chip. Apple heeft daarnaast de derde generatie Neural Engine toegevoegd, die verantwoordelijk is voor de rekenkracht bij het maken en optimaliseren van foto’s. De verbeteringen van de A13-chip vinden we dan ook vooral bij het maken van foto’s en video’s, maar daarover verderop in deze iPhone 11 review meer.
We vinden het nog steeds erg fijn dat Apple niet bezuinigt op de prestaties. Toch merkten we dat de prestatieverbeteringen in het alledaags gebruik ieder jaar wat minder worden. Apple heeft inmiddels wel het maximale bereikt als het gaat om snelheid. Apps openen razendsnel en je merkt nooit haperingen in het gebruik, maar eigenlijk is dat al een paar jaar zo. Apple heeft wel de hoeveelheid werkgeheugen opgeschroefd naar 3GB. Ook dit heeft vooral te maken met de verbeteringen in de camera.
Doordat de iPhone 11 net zo krachtig en snel is als de iPhone 11 Pro, zijn beide toestellen even toekomstbestendig. We verwachten dat Apple deze modellen minstens vijf jaar lang voorziet van de nieuwste software-updates. Dat betekent dus ook dat je voor een lagere prijs net zo lang kan doen met de iPhone 11 als met de iPhone 11 Pro van bijna €1200. Het moge duidelijk zijn dat je de iPhone 11 voor de prestaties niet hoeft te laten liggen.
Nieuwe U1-chip
De iPhone 11 heeft ook de nieuwe U1-chip aan boord. Deze chip maakt gebruik van ultra-wideband technologie. Dat wil zeggen dat de iPhone dankzij deze chip een stuk nauwkeuriger de locatie van andere apparaten met deze chip kan herkennen. Apple maakt er nog niet veel gebruik van, want alleen bij het AirDroppen met andere iPhone 11-bezitters merk je hier iets van. Het is wel de verwachting dat Apple de U1-chip de komende tijd in meer producten implementeert. Het bekendste voorbeeld is de Apple Tag, een accessoire dat volgens geruchten kan helpen om je voorwerpen terug te vinden. Het wordt de concurrent van de Tile, een handige Bluetooth-tracker. Heb je wel oren naar zo’n Apple Tracker en ben je van plan deze aan je sleutels of tas te bevestigen zodra Apple deze aankondigt, dan ben je met de iPhone 11 dus alvast voorbereid.
Ruimtelijke audio en Dolby Atmos
Waar Apple op het gebied van beeld niets veranderd heeft, hebben ze wat audio betreft niet stilgezeten. De functie Ruimtelijke audio zorgt ervoor dat het lijkt alsof je in een surround-setting naar een filmpje aan het kijken bent. Hoewel de iPhone 11 nog steeds twee speakers heeft (eentje aan de onderkant en een bij de oorspeaker), klinkt het dankzij Spatial audio een stuk grootser. Actiefilms klonken op een iPhone nog nooit zo goed en we zijn zeker onder de indruk van deze functie. Ook games en muziek profiteren hiervan, maar we vinden het bij films veruit het beste tot zijn recht komen. Daarnaast heeft Apple ondersteuning toegevoegd voor Dolby Atmos, de audio-tegenhanger van Dolby Vision. Ook daardoor klinken geschikte films nog beter.
Hoewel je voor het beste resultaat waarschijnlijk toch liever een high-end koptelefoon op doet, is het een genot om naar audio via de speakers van je iPhone te luisteren. Het is bijna zonde om je AirPods eraan te koppelen. Kijk je nooit rechtstreeks op je iPhone naar video’s, dan heb je helaas niet zo veel aan ruimtelijke audio. We zijn door deze functie dan ook niet ineens meer films gaan kijken, maar als we kijken zijn we wel telkens verrast door de audiokwaliteit.
Face ID verbeteringen
Apple belooft dat Face ID sneller en uit meer verschillende hoeken werkt, maar eerlijk gezegd merken we van dat laatste weinig. Wel werkt Face ID merkbaar sneller, maar dat geldt ook voor voorgaande generaties met iOS 13. In de praktijk moet je nog steeds redelijk recht voor het scherm van je iPhone zitten om je gezicht goed te laten scannen. Je iPhone plat op een bureau leggen en vanaf een grote hoek je gezicht laten scannen zit er dus nog steeds niet in. Je moet in dat geval nog steeds je hoofd voorover buigen. Desalniettemin vinden we Face ID een prima en snelle manier van authenticatie, al kijken we stiekem wel uit naar de iPhone waarbij Face ID nauw samenwerkt met een vingerafdrukscanner in het scherm. Volgens geruchten staat dit voor 2020 op de planning, maar voor nu is dit nog toekomstmuziek.
Opslag: dezelfde keuze als voorheen
Bij de iPhone 11 heb je qua opslag exact dezelfde keuze als vorig jaar: 64GB, 128GB en 256GB. De eerste optie is voor de meeste mensen nog steeds voldoende, maar toch raden we aan om de stap naar 128GB te maken. Je betaalt hier namelijk slechts €50 extra voor. Zeker als je van plan bent om heel lang met de iPhone 11 te doen, is de 128GB-optie een uitkomst. Wel vinden we het jammer dat je bij de iPhone 11 niet voor 512GB kan kiezen, zoals wel kan bij de Pro-modellen.
Camera in de iPhone 11: bijna net zo pro
- Twee camera’s aan de achterkant: groothoek en ultragroothoeklens
- Extra wijde foto’s maken, ideaal voor landschappen
- Nachtmodus voor mooie foto’s in het donker
- Verbeterde frontcamera voor slofies
Een groot verschil tussen de iPhone XR en de iPhone XS van vorig jaar zat hem in de camera. Hoewel er ook dit jaar verschillen zijn op het gebied van camera, vinden we dat de iPhone 11-camera bijna net zo volwaardig is als bij de Pro-modellen. Apple heeft gekozen voor een systeem met twee camera’s aan de achterkant. Maar in tegenstelling tot de voorgaande iPhones met dubbele camera, heeft Apple bij de iPhone 11 niet gekozen voor een groothoek en een telelens. In plaats daarvan krijg je naast de groothoeklens de nieuwe ultragroothoeklens die je ook op de iPhone 11 Pro vindt. In de praktijk vinden we dat van veel meer toegevoegde waarde.
De ultragroothoeklens maakt namelijk veel wijdere foto’s. Zodra je de standaard lens gebruikt, laat de Camera-app zien welke onderdelen buiten het shot vallen. Door op dat moment te wisselen naar de nieuwe ultragroothoeklens, neem je veel meer beelden waar. De iPhone helpt je dus zowel actief als proactief bij het maken van de beste foto’s.
We vinden de ultragroothoeklens vooral van pas komen bij het maken van landschapsfoto’s, of bijvoorbeeld als je bovenop een gebouw staat en een grootste foto van de stad wil maken. Je kan dit namelijk ook gebruiken bij de panorama-functie, met prachtige plaatjes als gevolg. Maar ook bij minder voor de hand liggende situaties komt de ultragroothoeklens van pas. Wil je een foto maken van een schap in de winkel? Een stap naar achteren zetten is niet nodig om alles op beeld te krijgen, want je wisselt gewoon naar de extra lens.
Je moet er bij de ultragroothoeklens wel rekening mee houden dat het beeld in de hoeken wat vervormd kan worden, maar dat vinden we stiekem ook wel de charme van de foto’s. Soms pakt dat wat gek uit, maar in de meeste gevallen geeft dit juist een mooi effect.
Het enige verschil met de iPhone 11 Pro-serie, is dat er geen telelens in de iPhone 11 zit. We vinden dit geen gemis, omdat je veel meer aan de ultragroothoeklens hebt. Het is wel iets om rekening mee te houden als je eerder al een Plus-iPhone had of overstapt van een iPhone X(S). Ben je natuurfotograaf en maak je vaak de mooiste close-ups van insecten of andere dieren, dan kun je beter voor de iPhone 11 Pro met telelens kiezen. Zoom je nooit in, dan is de camera van de iPhone 11 meer dan genoeg.
Nachtmodus
Waar we ook zeer over te spreken zijn, is de nieuwe nachtmodus voor de camera. En hier komt de eerder genoemde A13 Bionic-chip goed van pas. Door allerlei processen past de iPhone nachtfoto’s zo aan, dat details ineens naar voren komen en de sfeer van een dergelijke foto behouden blijft. Nachtfoto’s waren nooit de sterkste kant van de iPhone, maar daar is met de nieuwe nachtmodus verandering in gekomen. Deze werkt op de iPhone 11 op dezelfde manier als op de iPhone 11 Pro. Aangezien de telelens niet geschikt is voor de de nachtmodus, mis je deze ook niet bij het maken van foto’s in het donker.
Ben je echt een nachtbraker, dan maakt het qua foto’s dus niet uit of je kiest voor de iPhone 11 of de iPhone 11 Pro. In onze review van de iPhone 11 Pro vind je een aantal voorbeelden van nachtfoto’s die met de iPhone 11-serie mogelijk zijn.
Verbeterde selfiecamera
De afgelopen jaren besteedde Apple vooral veel aandacht aan de achterste camera’s, maar dit jaar krijgt ook de voorste selfiecamera een flinke upgrade. Deze gaat namelijk van 7-megapixel naar 12-megapixel en dat is dezelfde resolutie als bij de achterste camera’s. Dit levert aanzienlijk scherpere selfies op. Als je veel FaceTimet of simpelweg graag foto’s van jezelf maakt om je Instagram-profiel op te leuken, is dit een welkome toevoeging. Door de hogere resolutie zijn er ook zogenaamde slofies mogelijk. Een slofie is een slo-motion selfie. Hoewel het leuk is om hier eens mee te experimenteren, hadden we dit na een paar keer wel gezien.
Betere portretfoto’s
Een verbetering ten opzichte van de iPhone XR is dat je met de iPhone 11 nu dezelfde mogelijkheden voor de portretmodus hebt als bij de duurdere modellen. Omdat de iPhone XR nog maar één lens aan de achterkant had, kon je alleen portretfoto’s maken van mensen en niet van objecten of dieren. Ook ontbrak een groot deel van de effecten, zoals toneellicht. Dit is nu wel allemaal mogelijk op de iPhone 11, zowel aan de voor- als achterkant. Toch vinden we het resultaat van de portretfoto’s nog niet wat het moet zijn. Vooral bij de toneellicht-foto’s is de kwaliteit van het kiekje heel erg afhankelijk van je omgeving. Als het te druk is, levert dit vaak een wat onnatuurlijk effect op. Een ander minpuntje is dat je nog geen portretvideo’s kan maken, maar misschien dat dat volgend jaar toegevoegd wordt.
Accuduur van de iPhone 11: 1 uurtje extra
- Accuduur met 1 uur verlengd ten opzichte van iPhone XR
- Geleverd met standaard 5W-lader en Lightning-naar-USB-kabel
Het grootste pluspunt van de iPhone XR was dat het de iPhone met de langste accuduur was. Dat is met de opvolger anno 2019 niet meer het geval. Wil je de langste accuduur, dan moet je nu bij de iPhone 11 Pro Max zijn. Toch is het Apple gelukt om de accuduur iets te verlengen ten opzichte van vorig jaar. De iPhone 11 gaat nu namelijk een uurtje langer mee dan de iPhone XR. Dat kan in de praktijk net dat ene verschil maken. Het eind van de dag halen is met de iPhone 11 geen enkel probleem, ook niet als je veel gebruikmaakt van functies als persoonlijke hotspot, veel foto’s en filmpjes maakt of veel games speelt. Het is nog niet zo dat je met de iPhone 11 met gemak twee dagen kan doen, maar tussendoor opladen is nu echt niet meer nodig.
We vinden het wel heel erg jammer dat Apple ervoor gekozen heeft om bij de iPhone 11 geen snellere oplader te leveren. Bij de iPhone 11 Pro krijg je nu wel een 18-Watt lader en geschikte USB-C-naar-Lightning-kabel, zodat je gebruik kan maken van iPhone snelladen. Wil je dat ook bij de iPhone 11, dan moet je daarvoor zelf de juiste adapter en kabel aanschaffen. Hoewel we snappen dat Apple op bepaalde punten moet bezuinigen, vinden we een 5-Watt lader anno 2019 echt niet meer kunnen. Ook is het bijzonder onhandig dat je met de meegeleverde kabel je iPhone niet aan je MacBook kan koppelen. Inmiddels zijn alle MacBooks voorzien van enkel USB-C en het is onvoorstelbaar dat je vanuit de doos daar niet je gloednieuwe iPhone 11 aan kan hangen. We hadden het al goed gevonden als Apple de 5-Watt lader aangepast zou hebben met een USB-C-ingang, zodat je er op zijn minst een betere kabel bij zou krijgen. Helaas is dat dus niet het geval.
De iPhone 11 is verder ook geschikt voor draadloos opladen en daar zijn dit jaar geen veranderingen doorgevoerd. De iPhone 11 ondersteunt nog steeds maximaal 7,5-Watt draadloze opladers en dat is toch wat langzamer dan via een kabel met snelladen. Ook vinden het we jammer dat het Apple niet gelukt is om tweezijdig opladen te ondersteunen. Er gingen maandenlang geruchten dat je met de nieuwe iPhones je AirPods draadloos kon opladen, maar dat is dus helaas niet het geval.
Voor wie is de iPhone 11 geschikt?
We noemden vorig jaar de iPhone XR al de beste iPhone voor je geld en dat is dit jaar bij zijn opvolger ook het geval. De iPhone 11 is voor verreweg het grootste deel van de gebruikers de beste keuze. Heb je nu een iPhone XR, dan vinden we de overstap voor nu nog te klein, maar als je een ouder model hebt en twijfelt tussen de iPhone XR en iPhone 11, vinden we de iPhone 11 de beste keuze. De iPhone 11 is dan ook de perfecte opvolger voor mensen die nu een oudere Plus-iPhone hebben en niet teveel geld willen uitgeven voor een nieuw model. Je bent dan al gewend aan het grotere formaat, dus dat is in dat geval geen struikelblok. Met €809 is de iPhone 11 qua prijs bovendien een stuk betaalbaarder dan de iPhone 11 Pro.
Als je nu een 4,7-inch iPhone hebt, dan is de iPhone 11 op veel aspecten een geschikte opvolger. Het prijsniveau ligt ongeveer gelijk met wat je destijds voor een gloednieuwe 4,7-inch iPhone betaald hebt en je gaat er op heel veel vlakken op vooruit. Hou er in dat geval wel rekening mee dat de iPhone 11 flink groter is. Dat is qua bediening best even wennen, want met één hand alle apps openen of knoppen aanraken gaat dan een stuk minder eenvoudig. Vind je de iPhone 11 toch te groot, dan kun je het beste naar de iPhone 11 Pro kijken. Deze is met 5,8-inch een stuk compacter. Een nadeel is dat de prijs wel een stuk hoger ligt.
De beste redenen om voor een iPhone 11 te kiezen, zijn als…
- …je het allernieuwste en snelste toestel wil, zonder de hoofdprijs te betalen.
- …je niet hoeft in te zoomen met foto’s op de hoogste kwaliteit.
- …6,1-inch voor jou niet te groot is.
- …je een frisse nieuwe kleur wil.
- …je nog minstens vier jaar met de iPhone 11 wil doen, maar niet meer dan €1000 wil betalen.
Check ook onze uitgebreide iPhone vergelijking, waar we de iPhone 11 vergelijken met alle andere modellen. Wil je de verschillen tussen de iPhone 11 en iPhone 11 Pro op een rijtje zien, dan hebben we daar een apart artikel voor.
Voordelen +
- IJzersterke verbeteringen in de camera
- Topprestaties
- Mooie nieuwe kleuren
- Premium-ervaring voor een lagere prijs
- Bouwkwaliteit die je van Apple gewend bent
Nadelen -
- Geen snellader meegeleverd
- Kan voor veel mensen net te groot zijn
- Nog geen OLED-scherm
- Design onveranderd gebleven
Conclusie iPhone 11 review
De iPhone 11 is voor de meeste mensen verreweg de beste keuze. Op heel veel vlakken is de iPhone 11 net zo pro als de duurdere iPhone 11 Pro. De prestaties op het gebied van kracht, duurzaamheid en toekomstbestendigheid zijn identiek, dus je weet dat je met de iPhone 11 nog vele jaren vooruit kan. Voor het merendeel van de gebruikers is het LCD-scherm goed genoeg, ook al vinden we het OLED-scherm van de iPhone 11 Pro wel net iets mooier.
De verbeteringen in de camera springen eruit en de telelens missen we eerlijk gezegd niet. Het grootste struikelblok vinden we nog steeds het formaat, want 6,1-inch is simpelweg best fors, zeker voor zo’n instapmodel. Het zou ideaal zijn als Apple in het vervolg een iets kleiner instapmodel uit zou brengen, maar tot die tijd is de iPhone 11 de beste nieuwe iPhone als je niet de hoofdprijs wil betalen. De iPhone 11 vervult daarom de rol als instapper met verve.
Voor volgend jaar hopen we wel dat Apple eindelijk eens een snellere lader meelevert, want ook het instapmodel verdient een betere adapter en kabel. Desalniettemin is de iPhone 11 zeker het overwegen waard als je in de race bent voor een nieuwe iPhone. De iPhone 11 is zeker geen afdankertje en is een toestel dat je serieus moet nemen. De iPhone 11 is de nieuwe standaard iPhone die waarschijnlijk het beste bij je past. Wil je meer extra’s en heb je er meer geld voor over, dan is er altijd nog de iPhone 11 Pro.
iPhone 11 kopen
Wil je na het lezen van deze iPhone 11 review dit toptoestel kopen? Hij is niet meer verkrijgbaar bij Apple en meestal ook niet bij andere winkels. Wel kun je kijken of je een refurbished iPhone 11, op de kop kunt tikken, maar ook daarvan is het aanbod beperkt.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!