Alles over de iPhone 12
De iPhone 12 heeft een nieuw uiterlijk gekregen, met vlakke randen en strakkere lijnen. Het grijpt terug op de iPhone 4-serie. Maar er is nog meer vernieuwd in dit toestel: er zit nu een OLED-scherm in, dat doorloopt tot de randen. Het nieuwe camerasysteem zorgt voor nog mooiere foto’s en binnenin vind je de krachtige A14 Bionic-chip. Sneller draadloos opladen is mogelijk dankzij ondersteuning voor de nieuwe MagSafe Charger.
De iPhone 12 maakt deel uit van de iPhone 2020 line-up die breder en gevarieerder is dan ooit. In het middelpunt staat de iPhone 12 als het standaardmodel voor bijna iedereen. Inmiddels is dit model opgevolgd door de iPhone 13 en latere modellen.
iPhone 12 in het kort
Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de iPhone 12:
- Opvolger van de iPhone 11
- Opgevolgd door de iPhone 13 en latere modellen
- Aangekondigd in september 2020
- Voorzien van 6,1-inch scherm
- Er is ook een kleinere variant, de iPhone 12 mini met 5,4-inch scherm
- Aluminium frame en glazen achterkant
- OLED-scherm, versterkt met Ceramic Shield
- Verkrijgbaar in 6 kleuren: paars, blauw, groen, rood, wit en zwart
- Opslagcapaciteit 64GB, 128GB of 256GB
- Biedt ondersteuning voor 5G-netwerken
- Nieuw design, dat wat hoekiger is en teruggrijpt op iPhone 4
- Razendsnelle A14 Bionic-processor met vernieuwde Neural Engine
- Verbeterde camera met twee lenzen aan de achterkant
- Adviesprijs vanaf €809 (elders vaak goedkoper)
Pluspunten van de iPhone 12:
- Nieuw design
- Voor het eerst met OLED-scherm
- Opladen met MagSafe
- 5G-support
- Verbeterde camera
- Heel veel kleuren
- Snelle A14-chip
- Opslag tot 256GB
Minpunten van de iPhone 12:
- Geen oplader en oordopjes meegeleverd
Release en beschikbaarheid iPhone 12
De iPhone 12 ging in oktober 2020 in de verkoop en is nog op ruime schaal verkrijgbaar bij diverse winkels en providers. Sinds april 2021 is er ook een paarse iPhone 12, een compleet nieuwe kleur in het assortiment. Alle kleuren en opslagcapaciteiten zijn nog steeds verkrijgbaar.
Bekijk ook:
Prijs: hoeveel kost de iPhone 12?
Dit zijn de laatst bekende adviesprijzen bij de Apple Store:
Bij andere winkels vind je vaak veel lagere prijzen.
Prijsvergelijker iPhone 12
Hieronder zie je de prijs van de iPhone 12 in verschillende uitvoeringen.
Prijzen iPhone 12
Hieronder vind je de beste iPhone 12 deals bij providers. Of bekijk ons uitgebreidere overzicht iPhone 12 met abonnement.
iPhone 12 review
Uiteraard hebben we de iPhone 12 uitgebreid getest. Dit is de conclusie van onze iPhone 12 review:
De iPhone 12 is wat ons betreft de beste standaard-iPhone sinds jaren. De afgelopen jaren vonden we de iPhone XR en iPhone 11 voor het brede publiek toch wat te fors en liep het toestel wat meer achter op bijvoorbeeld de pro-modellen. Dit jaar is dat totaal anders. Sterker nog, gebruikers die voorheen voor de Pro-modellen gingen, kunnen dit jaar eigenlijk prima uit de voeten met de iPhone 12. Dat komt vooral door het mooiere OLED-display (in plaats van Liquid Retina LCD) en het nieuwe design.
De aluminium behuizing met de matte zijkanten vinden we eigenlijk ook wat mooier dan de glimmende stalen randen van de iPhone 12 Pro. Het complete pakket met het mooie scherm, design, prestaties, camera en de relatief betaalbare prijs maakt dat de iPhone 12 voor verreweg de meeste mensen de beste keuze is.
Lees verder in onze iPhone 12 review
Design van de iPhone 12
Bij de iPhone 12-serie heeft Apple gekozen voor een compleet nieuw design. Hoewel nieuw? Het ziet er tegelijk vertrouwd uit, want het grijpt terug op de iPhone 4 en 5. Het toestel heeft rechtopstaande randen en een vlak scherm. Eerdere modellen waren afgeleid van het design van de iPhone X en hadden een scherm dat langs de randen afboog.
Met de iPhone 12 heeft Apple een toestel gemaakt dat 11% dunner, 15% kleiner en 16% lichter is dan de iPhone 11. Het toestel meet 146,7 x 71,5 x 7,4mm en weegt slechts 162 gram. En dankzij de IP68-certificering is dit toestel nog waterbestendiger.
Je kunt kiezen uit de kleuren paars, blauw, groen, zwart, wit en rood.
Hieronder zie je de prijzen voor de 64GB iPhone 12 in één handig overzicht, zodat je precies kunt zien waar je de goedkoopste exemplaren vindt, ongeacht de kleur.
De voor- en achterkant van deze iPhone is gemaakt van glas. Ben je bang dat dit erg kwetsbaar is, dan is het goed om te weten dat Apple samen met fabrikant Corning heeft gewerkt aan een nieuw materiaal met zogenaamde nano-keramieke kristallen. Hiermee is het glas extra versterkt. Het ziet eruit als glas, maar heeft eigenschappen van keramiek. Apple noemt het Ceramic Shield en het zorgt dat het glas 4x beter bestand is tegen glasbreuk. Het zit overigens alleen aan de voorkant.
Een goede ontwikkeling is dat Apple in 2020 heeft gekozen voor OLED op alle modellen, dus ook de iPhone 12. Voorgaande jaren koos Apple voor deze instapmodellen nog voor LCD. Daardoor is er minder verschil met de veel duurdere Pro-modellen.
Het 6,1-inch scherm heeft op het eerste gezicht dezelfde afmetingen als de iPhone 11, maar je kijkervaring is heel anders. Apple noemt het een Super Retina XDR-display. Je krijgt tweemaal zoveel pixels als de iPhone 11, het scherm heeft een hogere contrast ratio en een hogere pixeldichtheid van 460 ppi, waardoor alles er nog mooier uit ziet. Het display heeft bovendien een piekhelderheid van 1200 nits, meer dan op eerdere iPhones. OLED zorgt voor natuurgetrouwe kleuren en meer contrast, wat vooral interessant is voor mensen die graag films kijken op hun toestel.
iPhone 12 functies en hardware
De belangrijkste verbeteringen voor de iPhone 12 zitten in het OLED-scherm, de verbeterde prestaties en nieuwe functies voor de camera. De duurdere iPhone 12 Pro beschikt over betere specs, die we in een apart artikel bespreken.
Hieronder lees je meer over de functies:
5G op de iPhone 12
De iPhone 12 is geschikt voor 5G. Je kunt dus verbinding maken met de 5G-netwerken van Nederlandse providers, waarbij ook de veelgebruikte 700 MHz-frequentie wordt ondersteund. Het werd tijd ook, want deze toestellen gaan lang mee. Nu heb je misschien nog niet zoveel behoefte aan 5G maar over een paar jaar is het een standaardfunctie.
Alleen de Amerikaanse modellen bieden ondersteuning voor mmWave, een snellere variant van 5G. mmWave heeft een korter bereik en daarmee is landelijke dekking moeilijker te realiseren. Het wordt dan ook vooral gebruikt in drukke stedelijke regio’s. In Nederland zijn nog geen mmWave-frequenties in gebruik en de eerstvolgende veiling daarvan is pas in 2022 gepland. Toestellen die buiten de VS worden verkocht, ondersteunen alleen Sub-6. De snelheid daarvan ligt iets lager, maar het heeft een groter bereik en betere dekking. Vandaar dat providers in eerste instantie hiervoor kiezen, om snel landelijke dekking te kunnen bieden. Erg veel snelheidswinst ten opzichte van 4G heb je momenteel nog niet.
Zoek je een toestel voor de komende drie jaar dan zit je goed met de iPhone 12. Wil je vijf jaar met je toestel doen of vind je ondersteuning voor mmWave erg belangrijk, dan zul je je toestel in de VS moeten halen.
Camera’s in de iPhone 12
De iPhone 12 is voorzien van een dubbele camera aan de achterkant: een 12 megapixel camera met f/1.6 diafragma en een 12MP ultragroothoek met een f/2.4 diafragma en een 120 graden beeldhoek. Apple heeft meer intelligentie in de camera gestopt door meer functies op het gebied van computational photography erin te stoppen, zoals Smart HDR 3 en een verbeterde Night Mode. De camera presteert 27% beter bij slechte lichtomstandigheden.
Aan de voorkant vind je een 12 megapixel selfiecamera met een diafragma van f/2.2. Deze lijkt identiek aan die van de iPhone 11 en is dus prima geschikt voor FaceTime en selfies. Ook zit er Face ID op om je toestel te ontgrendelen.
Prestaties van de A14-chip
De iPhone 12 is standaard voorzien van een A14 Bionic-chip, dezelfde processor die je ook in alle andere modellen vindt. Dit is de meest krachtige processor tot nu toe. Hij is ook bijzonder energiezuinig. Een Neural Engine met 16 kernen handelt alle intelligente functies af, zoals beeldherkenning in foto’s.
De iPhone 12 draait standaard vanuit de doos op iOS 14.x, de grote software-update van 2020. Dit biedt onder andere de mogelijkheid om met widgets je beginscherm helemaal naar eigen wens in te richten. Uiteraard krijgt de iPhone 12 ook updates naar iOS 15 en verder. Dit toestel krijgt zeker nog vijf jaar updates.
Opladen met MagSafe, geen oplader en oordopjes
Nieuw bij dit toestel is de ondersteuning voor MagSafe, de draadloze oplaadmethode waarmee je je toestel sneller kunt opladen. Deze oplader is los verkrijgbaar en zorgt dat je met hogere snelheid draadloos kunt opladen. De MagSafe Charger kost 45 euro. Normale Qi-laders werken ook nog steeds.
Ook nieuw is dat Apple geen oplader, kabel en oordopjes meer meelevert. Dit is gedaan omdat het beter is voor het milieu, aldus Apple. Het levert voor Apple ook besparingen op: er hoeft minder meegeleverd te worden, met als gevolg dat de verpakking veel compacter is geworden.
Dit is er nieuw bij de iPhone 12
“Heb ik een nieuwe iPhone nodig?” Worstel je met deze vraag en wil je weten of de iPhone 12 het juiste toestel is, dan heb je hierboven alle eigenschappen kunnen lezen. Toch blijft het allemaal nog erg abstract. Het helpt om te kijken wat de verschillen zijn met andere toestellen, zoals de iPhone 11.
Vergeleken met zijn voorganger heeft de iPhone 12 een OLED-scherm van betere kwaliteit en met mooiere kleuren en meer contrast. Ook is de iPhone 12 sneller en voorzien van 5G. Het toestel heeft bovendien een nieuw design en het scherm is minder gevoelig voor valschade. Opladen met MagSafe vind je alleen op de iPhone 12 en niet op eerdere modellen. Bekijk onze vergelijking iPhone 12 vs iPhone 11 voor alle verschillen.
Twijfel je over de iPhone 12 Pro? De gewone iPhone 12 en de wat duurdere iPhone 12 Pro lijken erg op elkaar. De grootste verschillen zijn te vinden bij de camera. De Pro-modellen hebben drie cameralenzen aan de achterkant, beschikken over een LiDAR Scanner om beter diepte te kunnen zien, bijvoorbeeld bij portretten. Ook voor het fotograferen bij slechte lichtomstandigheden zijn de Pro-modellen net iets beter. Daar staat tegenover dat de gewone iPhone 12 zo’n €200-€250 goedkoper is en dat maakt nogal een verschil! Lees onze vergelijking met de belangrijkste verschillen tussen de iPhone 12 en iPhone 12 Pro als je het fijne ervan wilt weten!
Ben je na het lezen van deze pagina toe aan een iPhone 12? Bekijk dan de abonnementen of de losse prijzen, al dan niet refurbished!
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!