iPhone 12 Pro Max in goud.

Review: iPhone 12 Pro Max, alles draait om de camera

In onze iPhone 12 Pro Max lees je alle ervaringen met Apple's grootste 6,7-inch iPhone van dit jaar. We letten in deze review vooral op de camera, die het meest geavanceerd is van alle modellen. Maar heeft iedereen dat wel nodig?

iPhone 12 Pro Max review

De iPhone 12 Pro Max stelt veel mensen voor een dilemma. Neem je het toestel met de allerbeste camera en leer je vanzelf wennen aan het toch wel forse formaat? Of ben je wat praktischer ingesteld en kies je voor het handzamere formaat van de iPhone 12 Pro?

Reviewtekst: Gonny van der Zwaag (@gonny), cameratest en voorbeeldfoto’s van de camera: Lyan van Furth (@lvffood, LVF Photography). Het geteste exemplaar is een iPhone 12 Pro Max 512GB in zilver. Het reviewexemplaar is tijdelijk beschikbaar gesteld door Apple. De test is uitgevoerd in oktober 2020 en beschrijft de situatie op dat moment.

Mensen die gewend zijn om de Pro-modellen te kopen, betalen meer dan duizend euro en verwachten daarvoor wel het allerbeste. Voorgaande jaren kon je bij de iPhone XS- en 11-serie gedachteloos een keuze maken: je nam gewoon het formaat dat je het prettigst vond en kreeg exact dezelfde specs, op het schermformaat en de batterijduur na. Dat is sinds de iPhone 7- en 8-serie niet meer voorgekomen.

iPhone 12 Pro Max review

In 2020 is de keuze lastiger: zijn de extra camerafuncties wel het ongemak van een groter toestel waard? In deze review probeer ik daar antwoord op te geven, met hulp van een professionele fotograaf: Lyan van Furth. Lyan heeft met zijn foodfotografie al diverse prijzen gewonnen en maakte voor deze reviewfoto’s met de iPhone 11 Pro Max en iPhone 12 Pro Max om te laten zien wat er nu écht is verbeterd bij de camera en welke verbeteringen marginaal zijn.

Bekijk ook onze iPhone aanbiedingen. Werken bovenstaande linkjes niet goed? Dan kun je het beste even je adblocker uitschakelen.

Introductie iPhone 12 Pro Max review

Zelf heb ik de keuze al gemaakt, na een paar weken testen met beide toestellen. Na jarenlang (en naar volle tevredenheid) Plus- en Max-modellen te hebben gebruikt, heb ik als mijn dagelijkse toestel nu de iPhone 12 Pro gekozen en dat bevalt goed. Ik mis het grotere scherm van e iPhone 12 Pro Max niet en de camera biedt precies de geavanceerde functies die ik nodig heb, inclusief het nieuwe ProRAW.

Ben je echter iemand die #FOMO krijgt als er geen 512GB iPhone 12 Pro Max in je achterzak zit, of ben je altijd met speciale camera-apps in de weer om de juiste instellingen te tweaken, dan biedt de Pro Max echt iets extra.

De afgelopen tijd heb ik heel wat reviews gelezen, waarin werd beweerd dat de iPhone 12 de beste keuze voor de gewone gebruiker is en dat je als Pro-gebruiker wel gek bent als je niet die €100 extra uitgeeft voor het Pro Max-model. Maar dat laatste vind ik een onzinnig advies. De Pro Max is dit jaar écht veel groter en je moet ‘m echt even zelf in de hand houden om te kunnen beoordelen of het dit jaar niet te groot wordt.

Maar er valt natuurlijk nog veel meer te vertellen over de iPhone 12 Pro Max en in deze review lopen we alle punten langs.

Lees ook onze eerder verschenen reviews:

Wil je de verschillen weten tussen de iPhone 12 Pro Max vs iPhone 11 Pro Max? We hebben een uitgebreide vergelijking gemaakt!

Bekijk ook
iPhone 12 Pro Max: alles over deze maxi iPhone uit 2020

iPhone 12 Pro Max: alles over deze maxi iPhone uit 2020

Maak kennis met de iPhone 12 Pro Max, de grootste iPhone in de line-up van 2020. Met een groot 6,7-inch display en verbeterde camera kun je nog mooiere foto’s maken en je apps op een groter scherm bekijken. Wat maakt de iPhone 12 Pro Max uniek? Je leest het hier!

Design iPhone 12 Pro Max:

  • Matte behuizing met glimmend stalen randen
  • Verkrijgbaar in grafiet, zilver, goud en oceaanblauw
  • Ondersteuning voor MagSafe
  • IP68 rating voor waterbestendigheid (max. 30 minuten op 6m diepte)
  • Afmetingen: 160,8 x 78,1 x 7,4mm
  • Gewicht: 228g

Hoewel het gewicht van de iPhone 12 Pro Max vrijwel gelijk is aan die van zijn voorganger (228g tegenover 226g) ligt dit nieuwe toestel toch duidelijk anders in de hand. De iPhones van 2020 hebben een compleet nieuw design gekregen dat meer lijkt op de iPhone 4, maar dan in een modern jasje. Bij de kleinere modellen levert dit een relatief handzaam ‘pakketje’ op, maar bij de iPhone 12 Pro Max heb ik het gevoel dat er een grens wordt overschreden. Door de platte zijkanten heb je het gevoel alsof je een flinke plak chocolade in de hand hebt. Het voelt forser aan dan de iPhone 11 Pro Max van vorig jaar, terwijl de afmetingen niet eens zoveel groter zijn. De rondingen langs de randen gaven de iPhone 11-serie een wat slanker profiel, terwijl het bij de iPhone 12-serie meer oogt en aanvoelt als een massief blok. Op papier is het toestel echter iets dunner geworden dan vorig jaar.

iPhone 12 Pro Max review: naast een iPhone 11 Pro Max

De knoppen, speakers en Lightning-poort zitten nog wel op dezelfde plek, maar het simkaartslot is naar de linkerkant verplaatst. Apple is nog niet zover dat ze de Lightning-poort en het simkaartslot helemaal achterwege laten, al zou me het niets verbazen als dat ooit nog eens gebeurt. Vooral bij het nieuwe mini-model is ruimte schaars.

De iPhone 12 Pro Max is net als de iPhone 12 Pro verkrijgbaar in vier kleuren: spacegrijs heeft plaatsgemaakt voor grafiet, oceaanblauw is de opvolger van middernachtgroen en daarnaast zijn er de bekende kleuren zilver en goud. Allemaal hebben ze dit jaar wel iets bijzonders. Vooral goud is dit jaar erg opvallend goud, alsof het onder handen is genomen door Caviar, het Russische merk dat vergulde iPhones met diamantjes en portretten van Poetin en Trump op de markt brengt. Apple’s versie blinkt je tegemoet, maar oogt gelukkig wel wat bescheidener. Oceaanblauw is onze favoriete kleur voor de iPhone 12 Pro-serie.

De versie die we getest hebben is zilverkleurig en heeft door de glimmende zijkanten ook genoeg ‘bling’, mocht je daarvan houden. Dit toestel is vooral heel erg wit, waarbij het Apple-logo vrijwel niet meer opvalt. Zoals we in onze eerdere reviews al hebben benadrukt hadden we liever een volledig matte uitvoering gezien, die wat minder gevoelig is voor vingervlekken.

De camerabult aan de achterkant bevat de drie camera’s en de LiDAR-scanner, flitser en microfoon. Vanwege de nieuwe optische beeldstabilisatie met sensor-shift is de camerabult dit jaar net iets groter dan voorheen. Mogelijk gaat Apple hier in de toekomst een oplossing voor verzinnen door de lenzen een kwartslag te draaien en een soort periscoop-systeem in te bouwen.

iPhone 12 Pro Max review

De ondersteuning voor MagSafe maakt het mogelijk om accessoires zoals de leren kaarthouder achterop je iPhone te plakken en op te laden via Apple’s magnetische MagSafe Charger. Erg veel accessoires zijn er nog niet, maar we verwachten dat dit nog wel gaat veranderen – als Apple het niet te ingewikkeld maakt voor fabrikanten.

Past de iPhone 12 Pro Max nog wel in je broekzak? Bij damesbroeken had ik er al bij de Max-modellen moeite mee: ze staken vaak zo ver uit broekzak aan de voorkant, dat ik liever de achterzak of een jaszak gebruikte. Bij een herenbroek lukt het nog wel, zoals je op de foto hieronder kunt zien. Ermee zitten is wat minder comfortabel.

iPhone 12 Pro Max in broekzak

Scherm en bediening iPhone 12 Pro Max

  • 6,7-inch OLED-scherm
  • Grootste scherm ooit in een iPhone
  • 2778 x 1284 resolution (458ppi)
  • Scherm met Ceramic Shield voor extra breukbestendigheid

Het nieuwe design zonder afronding langs de randen geeft Apple de mogelijkheid om een nog groter scherm in te bouwen. Het schermformaat ging van 6,5-inch naar 6,7-inch. Het is een Super Retina XDR-display dat geschikt is voor HDR Dolby Vision. True Tone zorgt ervoor dat het scherm meekleurt met het omgevingslicht. Qua specs is het precies hetzelfde scherm als in de andere iPhone 12-modellen (op de maximale helderheid in vergelijking met de standaard iPhone 12 na), het is alleen aanmerkelijk groter. Dit maakt het ook ideaal voor mensen die moeite hebben met kleine teksten lezen – al zou ik zelf dan eerder een leesbril van een paar euro aanschaffen, in plaats van een extra grote iPhone die bijna niet meer in je broekzak past.

Alles ziet er op het scherm prachtig uit, of je nu films kijkt of games speelt. Wel kan het na verloop van tijd wat zwaar worden om in één hand vast te houden. Lig je graag in bed te kijken, dan is een iPad mini die je met twee handen kunt vasthouden misschien een betere oplossing. Dat wordt nog eens extra versterkt door de situatie waarin veel mensen verzeild zijn geraakt. Vroeger wilde je op weg naar school of werk nog wel eens een video kijken, maar nu iedereen thuis zit is er voor het kijken van video’s altijd wel een iPad of tv-scherm bij de hand. De behoefte aan een extra grote smartphone zou daardoor dit jaar wel eens wat kleiner kunnen zijn.

iPhone 12 Pro Max op lader

De iPhone 12 Pro Max is een grote smartphone, met de langste batterijduur van allemaal. Juist daarom had ik gehoopt dat Apple bij dit toestel nog een stap verder zou zijn gegaan door een 120Hz scherm in te bouwen. Er is al veel over gezegd en de iPhone 12 Pro Max is er de ideale kandidaat voor: dit toestel heeft vanwege het formaat en de prijs een wat kleinere doelgroep en Apple had ermee kunnen bewijzen dat ze er klaar voor zijn. Door toch weer een jaartje (of langer) te wachten lijkt het alsof Apple achterblijft op de Android-fabrikanten die al wel 120Hz-schermen in hun high end-modellen inbouwen.

Hardware en prestaties

  • Apple A14 Bionic-processor
  • 5G-connectiviteit (Sub-6)
  • 128GB, 256GB of 512GB opslag
  • Face ID gezichtsherkenning
  • Waterbestendigheid van IP68: 6 meter diep voor 30 minuten lang

Terwijl alle aandacht vandaag de dag uitgaat naar de fantastische prestaties van de Mac M1-processor, heeft Apple bij de iPhones ook weer sprongen gemaakt. Er is gekozen voor de A14 Bionic-processor, die we eerder al in de iPad Air 2020 (review) aantroffen. Over de performance van deze chips hebben we al jaren geen klachten: alles werkt supersnel, apps starten vlot op en games draaien soepel. De chip is dan ook vooral bedoeld om het toestel futureproof te maken, voor nog zwaardere toepassingen op het gebied van beeld- en videobewerking en machine learning.

5G-ondersteuning

Net als de andere modellen uit de iPhone 12-serie is de iPhone 12 Pro Max voorzien van 5G-connectiviteit, in een variant die geschikt is voor de huidige Nederlandse netwerken. De meeste Pro Max-gebruikers zullen na één of twee jaar alweer overstappen naar een ander model. Tegen die tijd kun je opnieuw gaan nadenken of 5G-connectiviteit voor jou een punt is. Voor nu heb ik gemerkt dat het nog niet zo’n belangrijke rol speelt. 5G is op veel plekken net zo snel als 4G en zelfs daarover hadden we niet te klagen. Dit kan anders zijn als jij op een plek met slechte dekking woont of als je specifieke toepassingen voor ogen had waar 5G voor nodig is. Maar je zult die toepassingen dan wel moeten uitvoeren in de buurt van een 5G-mast en of er in de buurt van jouw woon- of werkadres goede 5G-dekking is, zul je zelf moeten achterhalen. Je profiteert met 5G ook van betere latency, wat van pas kan komen bij gaming.

Een toestel met 5G is dan ook vooral een investering voor de toekomst, maar zoals gezegd: op het moment dat het voor jou echt gaat spelen, sta je misschien alweer op het punt om over te stappen naar je volgende toestel.

Camera iPhone 12 Pro Max: meer licht, betere foto’s

  • Drie camera’s aan de achterkant
  • Hoofdcamera: 12-megapixel groothoek f/1.6 diafragma met OIS
  • Telefoto: 12-megapixel 2,5x optische zoom f/2.2 diafragma met OIS
  • Ultragroothoek: 12-megapixel 0,5x f/2.2 diafragma, geen OIS
  • LiDAR Scanner voor dieptemeting, 3D-functies en betere focus
  • Dolby Vision videofilmen
  • Selfiecamera: 12-megapixel

OIS staat voor Optical Image Stabilisation, optische beeldstabilisatie.

De foto’s voor de cameratest zijn gemaakt door Lyan van Furth (LVF Photography). Lyan is als professioneel fotograaf vooral gespecialiseerd in foodfotografie (@lvffood) en portretten (@peoplepeople). Daarbij werkt Lyan samen met bekende chefs zoals Dennis Huwae van Restaurant Daalder (@rest_daalder). Ook op de foto’s: chef Joris Bijdendijk van restaurant RIJKS (@rijksrestaurant).

Het grootste verschil tussen de iPhone 12 Pro en de iPhone 12 Pro Max is de camera. We hebben hier dan ook extra op gelet en hebben daarbij hulp gekregen van Lyan van Furth, die de testfoto’s in dit onderdeel heeft gemaakt. Alle testfoto’s kun je downloaden via deze Dropbox-link. Op deze foto’s berust copyright.

iPhone 12 Pro Max review: de ingrediënten bij restaurant Edel
Een top-down foto bij goed licht, gemaakt bij restaurant Daalder.

Apple heeft gekozen voor 12-megapixels voor alle camera’s aan de voor- en achterkant. Dit geldt voor alle iPhone 12-modellen, maar ze verschillen in sensor, diafragma en enkele andere eigenschappen.

Dit zijn de belangrijkste vernieuwingen en verschillen bij de camera’s aan de achterkant.

Groothoek
Op de iPhone 12 Pro Max vind je drie verbeteringen ten opzichte van de iPhone 12 Pro, namelijk een grotere sensor, grotere 1.7 micron pixels en een nieuw sensor-shift OIS-systeem. Het f/1.6 diafragma is eveneens verbeterd in de iPhone 12 Pro Max (voorheen f/1.8), maar dit vind je ook op de 12 Pro.

Een gerecht van chef Tim Golsteijn van Bougainville.
Een gerecht van chef Tim Golsteijn van Bougainville.

De Pro Max heeft een 47% fysiek grotere sensor, waardoor je meer licht binnenkrijgt. Meer licht betekent meer detail. Je kunt dit later niet met software of met computational photography compenseren. Een grotere sensor levert simpelweg betere foto’s op, ook onder moeilijke lichtomstandigheden.

Een gerecht van chef Tim Golsteijn van Bougainville.
Een gerecht van chef Tim Golsteijn van Bougainville.

Apple had bij deze grotere sensor simpelweg meer pixels kunnen toevoegen, maar koos voor een andere aanpak: de individuele pixels zijn groter gemaakt. Deze zogenaamde photosites kunnen meer licht vangen, zodat je minder ruis en scherpere beelden krijgt.

Een gerecht van chef Tim Golsteijn van Bougainville.
Een gerecht van chef Tim Golsteijn van Bougainville.

Ook voor een foto-noob heeft dit voordelen. Als je de gemaakte foto’s van nabij bekijkt zie je meer detail. Lyan: “Dit merk je ook als je gaat croppen. Bij foto’s die je bijvoorbeeld met de iPhone XR maakt is de uitsnede vaak onbruikbaar, maar bij de iPhone 12 Pro Max kun je ook een kleinere uitsnede nog goed gebruiken. Dit is te danken aan de lens in combiantie met de sensor. Daarbij speelt mee wat de sensor kan verwerken. Hoe gaat hij met ruis en licht om? Dat zijn factoren waardoor je heel erg verschil ziet in de kwaliteit van de foto’s.”

iPhone 12 Pro Max JPG
Een foto bij matig licht (JPG, bewerkt)
iPhone 12 Pro Max RAW bewerkt
Dezelfde foto bij matig licht (RAW, bewerkt)

Het sensor shift-systeem is uniek in de iPhone 12 Pro Max. Apple heeft de technologie hiervoor afgekeken van DSLR-camera’s. Het zit alleen in de groothoeklens van de iPhone 12 Pro Max en niet op de camera’s van de andere modellen, ook niet de iPhone 12 Pro. Als je een foto maakt kan het toestel tot 5.000 micro-aanpassingen per seconde doen om het trillen van je handen te compenseren. Het betekent ook dat je voortaan Night Mode-foto’s met een belichting van meer dan 10 seconden uit de hand kunt kunt maken. Voorheen werkte dit voor 10 t/m 30 seconden alleen met statief.

Daardoor is de Pro Max minder afhankelijk van lange belichting om bij slechte verlichting toch een goede foto te maken. Je hoeft de camera minder stil te houden.

iPhone 12 Pro Max camera

Ultragroothoek
Deze is hetzelfde op de iPhone 12-modellen, maar is sterk verbeterd ten opzichte van de 11 Pro-serie dankzij softwarecorrecties en een verbeterde nachtmodus. De iPhone 12 Pro Max is beter in staat om snel foto’s onder lage lichtomstandigheden te maken.

Telefoto
De telefotolens is heel anders dan die van de iPhone 12 Pro. Deze heeft nu 2,5x optische zoom (65mm equivalent). Hiermee kun je je onderwerp net iets dichterbij halen van met de iPhone 12 Pro, die tot 2x optische zoom biedt. Bij inzoomen is het trillen van je hand een probleem, maar gelukkig probeert Apple dat met optische beeldstabilisatie op te lossen. Voorbeelden van in- en uitgezoomde foto’s vind je hier.

De telefoto-lens kan verder inzoomen, maar het levert bij matige lichtomstandigheden meer ruis op. Dit komt omdat er nog een ander verschil is: bij de iPhone 12 Pro heb je een diafragma van f/2.0 terwijl het diafragma bij de Pro Max met f/2.2 een stuk minder is. Meer zoom, maar minder licht. Dat is niet altijd een winnende combinatie.


De combinatie van grotere sensor, verbeterde stabilisatie, snellere lens, betere dieptebepaling met LiDAR en een nog krachtiger processor zorgt ervoor dat dit de beste smartphone-camera in een iPhone is. Het toestel levert betere foto’s onder variërende lichtomstandigheden op, ook in situatie waar je met eerdere iPhones een matig resultaat kreeg.

Lyan: “Vooral bij stilstaande objecten in low light is er een enorme verbetering zichtbaar. Het verschil komt door de ISO en het diafragma, waardoor hij meer licht haalt uit de foto en dus minder ruis.”

Je moet je echter goed bewust zijn van de beperkingen: “Optische zoom is eigenlijk alleen goed bruikbaar bij goede lichtomstandigheden. Als je 2,5x zoom gebruikt bij schemerlicht is het resultaat ronduit slecht.” Lyan’s dagelijkse toestel is een iPhone XR, waarmee hij heel veel foto’s maakt als hij zijn professionele camera niet bij de hand heeft. In vergelijking met de XR merkt Lyan een aantal duidelijke verbeteringen: “Ik merk dat de scherpte heel erg verbeterd is. In low light is er een enorm verschil; ik kan met de XR niet schieten in low light. En de bewegingsonscherpte is ook praktisch weg.”

Lyan: “Dit is een toestel voor mensen die fotograferen met hun telefoon net ietsje verder willen trekken. Het is geen vervanging van een systeemcamera. Dat komt omdat ik het gevoel heb dat heel veel opgelost wordt in de software in plaats van de hardware. Dit is een halfautomatische camera. Het enige wat je kunt doen is het focuspunt bepalen en meer of minder licht. De ISO zelf bepalen kan niet, dat zie je pas later op de computer, tenzij je speciale apps installeert.”

Rijksdaalder-chefs, iPhone 11 Pro Max Rijksdaalder-chefs, iPhone 12 Pro Max RAW

De RIJKSdaalder-chefs van Daalder (Dennis Huwae) en RIJKS (Joris Bijdendijk). De eerste foto is gemaakt met de iPhone 11 Pro Max, de tweede is een RAW-foto gemaakt met de iPhone 12 Pro Max.

“Voor mij is de grootste toevoeging RAW. Dat biedt echt mega toegevoegde waarde. De scherpte en hoe het licht wordt berekend, daar kan ik heel veel mee. Maar dan moet je wel van fotobewerking houden.”

Een nadeel waar Lyan tegenaan liep, is dat je de RAW-bestanden op de iPhone niet direct kunt bewerken in de standaard Foto’s-app. Voor het bewerken van RAW-fotos heb je gespecialiseerde software nodig, zoals Lightroom Mobile. Dat hoeft niet altijd een probleem te zijn: de meeste fotografen zullen hun foto’s inladen op de desktop, maar mocht je van plan zijn om een gedeelte van de fotobewerking onderweg te doen dan is het iets om rekening mee te houden.

Straatfoto iPhone 11 Pro Max Straatfoto iPhone 12 Pro Max
Een foto bij matig licht, links met de iPhone 11 Pro Max, rechts met de iPhone 12 Pro Max.

Heb je iets aan dit toestel als je een point-and-click fotograaf bent? Op zich wel. Je zult niet het maximale uit de mogelijkheden halen, maar je hebt toch wel wat profijt omdat bijna alles automatisch gaat. Daardoor zul je (vooral mij matig licht) vrijwel altijd betere foto’s krijgen dan met een toestel van een paar jaar geleden. Maar als leek zul je het verschil niet altijd zien.

Lyan: “Wat ook erg verbeterd is, is dat de uitsnede bij portretfoto’s beter lijkt te zijn. De camera voelt beter aan wat de diepte is.” Dit is te danken aan de LiDAR Sensor, die alleen in de Pro-modellen zit. De onscherpte en de schaduwen zijn beter gekozen. Op de foto’s met groente en bierflesjes filtert de iPhone 11 Pro Max de schaduwen bijna weg, terwijl ze op de iPhone 12 Pro Max wel aanwezig blijven. (de foto’s zijn hier te zien).

Groente: iPhone 11 Pro Max portretfoto
Een portretfoto met groente, gemaakt met een iPhone 11 Pro Max.
Groente: iPhone 12 Pro Max portretfoto
Dezelfde foto, gemaakt met een iPhone 12 Pro Max.

De iPhone 12 Pro Max kan foto’s met meer detail maken. Toch ben je ook met de iPhone 12 Pro goed af, zeker als je je foto’s meestal bij daglicht en bij goede verlichting maakt. Maak je regelmatig foto’s in schemering en in donkere ruimtes, dan is de Pro Max de duidelijke winnaar – behalve wanneer je 2,5x gaat inzoomen!

Batterijduur iPhone 12 Pro Max

  • Geschikt voor MagSafe-laden op 15 Watt
  • Geschikt voor snelladen via kabel
  • 3,687 mAh batterij
  • Geen stroomadapter meegeleverd

De batterijduur op de Plus- en Max-modellen is altijd erg goed geweest. Dit zijn grote telefoons en er zit dan ook een grote batterij in. Vorig jaar deed Apple er een schepje bovenop met een langere batterijduur. Dit jaar is alles ongeveer hetzelfde gebleven. Dat houdt in: 20 uur video kijken, 12 uur video streamen of 80 uur audio luisteren. Nu zal er niemand zijn die aan één stuk video gaan zitten kijken, dus je hebt er waarschijnlijk meer aan om te weten dat de iPhone 12 Pro Max na een dag gebruik nog op 50% zat. Twee volle dagen zal ik er niet halen, omdat ik tegenwoordig probeer om de acculading tussen 80% en 20% te houden om de levensduur te vergroten en de accu in een betere conditie te houden.

Wat de accuprestaties extra knap maakt is dat de accu in de iPhone 12 Pro Max nu een capaciteit van 3687mAh heeft, terwijl dat vorig jaar bij de iPhone 11 Pro Max nog 3969mAh was. Een kleinere batterij dus, maar met dezelfde gebruiksduur. Blijkbaar heeft Apple weer optimalisaties doorgevoerd, waardoor de iPhone een kleinere accu nodig heeft dan toestellen van de concurrentie.

Opladen met MagSafe gaat op precies dezelfde manier als bij de eerder geteste iPhone 12-modellen. Je plakt de magnetische schijf achterop de iPhone en kunt vervolgens op 15 Watt draadloos opladen. Normaal is dit maximaal 7,5 Watt. De magneten zorgen ervoor dat de lader altijd goed op z’n plek zit en maken het mogelijk om nog meer accessoires achterop je iPhone te plakken.

iPhone 12 Pro Max review: opladen met Mag Safe

Opladen met MagSafe is totaal optioneel. Je hoeft je niet verplicht te voelen om de €45 kostende MagSafe Charger te kopen of de nog duurdere MagSafe Duo Charger. Je bent ook helemaal niet verplicht om de optionele 20 Watt-adapter van Apple te bestellen om te kunnen snelladen. Als je je een iPhone 12 Pro Max kan veroorloven heb je waarschijnlijk ook nog wel geld om allerlei accessoires erbij te kopen. Maar draadloos opladen op een goedkope Qi-lader of de opladers van vorige generaties iPhone gebruiken kan ook nog steeds.

Toch hadden we net als bij de andere iPhone 12-modellen graag gezien dat Apple optioneel de mogelijkheid had gegeven om voor bijvoorbeeld €10 extra een stroomadapter toe te voegen. Niet iedereen heeft al een usb-c-adapter in huis en je wordt bij zo’n duur toestel alsnog op extra kosten gejaagd om optimaal te kunnen laden.

Voor wie is de iPhone 12 Pro Max?

Als we door de reacties van iCulture-lezers bladeren, dan valt op dat mensen de iPhone 12 Pro Max om twee redenen aanschaffen: meestal vanwege de betere camera, maar in heel veel gevallen ook omdat het scherm lekker groot is, zodat je er bijvoorbeeld geen leesbril voor nodig hebt. Daarnaast is er natuurlijk een groep mensen die altijd het grootste en het duurste willen hebben, omdat het geld toch tegen de plinten op klotst.

Ben je wat voorzichtiger met het besteden van je geld, dan wil ik je aanraden om goed na te denken of je de iPhone 12 Pro Max wel nodig hebt. De camera is beter, maar de verschillen ten opzichte van de iPhone 12 Pro spelen alleen mee als je een kundige fotograaf bent, die graag met camera-instellingen speelt. Gebruik je graag third party camera-apps en ben je bij elke foto altijd druk bezig met tweaken om de beste mogelijke foto te maken, dan is de iPhone 12 Pro Max de aanschaf waard. Doe je dit allemaal niet, dan denk ik dat je meer plezier zult hebben van het praktische formaat van de iPhone 12 Pro. Het scherm van de iPhone 12 Pro is immers ook alweer een stukje groter geworden dan voorgaande jaren. Waarschijnlijk is dat voor jou al groot genoeg.

Twijfel je nog? Lees ook onze complete iPhone vergelijking, waarin we de verschillen tussen de modellen op een rij gezet hebben.

Score

9

iPhone 12 Pro Max

iPhone 12 Pro Max

vanaf €1.259

Voordelen +

  • Alle functies van de iPhone 12 Pro, plus nog iets extra
  • Groot en goed af te lezen scherm
  • Extra lange accuduur
  • Fantastische camera
  • Betere foto's bij matig licht

Nadelen -

  • Behuizing voelt groter dan voorheen, door platte zijkanten
  • Geen mogelijkheid om stroomadapter voor vriendenprijs erbij te kopen
  • Camerafuncties zijn beter, maar niet spectaculair anders dan op de 12 Pro
  • Duurste model in het assortiment

Conclusie iPhone 12 Pro Max review

Het formaat van de iPhone 12 Pro Max is zo groot, dat het niet voor iedereen praktisch zal zijn. Zeker nu we wat minder vaak onderweg zijn en thuis genoeg andere apparaten bij de hand hebben om films te kijken, is de behoefte aan een extra grote smartphone misschien wat minder groot. De iPhone 12 Pro Max is nog met één hand vast te houden, maar het grote formaat kan bij langdurig gebruik toch in de weg gaan zitten.

Kan een smartphone voor jou niet groot genoeg zijn en wil je het maximale uit de camera halen, dan is dit jouw nieuwe iPhone. Je krijgt dan de meest geavanceerde camera, een nog groter scherm en een fantastische performance en batterijduur. Maar de iPhone 12 Pro Max is dit jaar wel wat meer een niche-product geworden. Voor de meeste mensen zullen de iPhone 12 en iPhone 12 Pro beter aansluiten op hun behoeften.

Ben je bang dat je iets mist qua camerafuncties, dan moet je vooral de iPhone 12 Pro Max nemen. De meeste andere mensen zullen zich serieus moeten afvragen hoeveel ze nou eigenlijk met hun camera bezig zijn. Ben je een fotografie-fanaat die op elk detail let, dan zul je het verschil merken.

iPhone 12 Pro Max kopen
Wil je na het lezen van deze iPhone 12 Pro Max review dit toestel kopen? Hij had aanvankelijk een adviesprijs vanaf €1.259, maar is ondertussen een stuk goedkoper geworden. De meeste keuze heb je als je de 12 Pro Max als refurbished iPhone koopt.

Dit zijn de actuele prijzen van de iPhone 12 Pro Max:

Informatie

Laatst bijgewerkt
maart 2024