De iPhone 3G was de eerste Apple-smartphone die officieel in Nederland en België verkrijgbaar was. De originele iPhone uit 2007 kon alleen vanuit de VS geïmporteerd worden. Wil je nu nog de iPhone 3 kopen, dan ben je helaas te laat want het toestel is al een aantal jaren geleden uit de verkoop gehaald. Je kunt nog wel tweedehands exemplaren vinden op veilingsites, die bedoeld zijn voor verzamelaars. Voor dagelijks gebruik is de iPhone 3G te oud en te traag. Op deze pagina lees je alles over de iPhone 3G en wat dit toestel zo bijzonder maakte.
iPhone 3G in Nederland
De eerste iPhone moest nog uit de VS gehaald worden en was voorzien van een simlock, maar met de iPhone 3G veranderde dat. T-Mobile en Mobistar werden de officiële partners van Apple en je was verplicht om een abonnement erbij af te sluiten.
iPhone 3G in het kort
Dit zijn de belangrijkste iPhone 3G functies:
- Sneller internet dankzij ondersteuning van 3G.
- Verkrijgbaar in de kleuren zwart en wit.
- Nieuw en speels design van polycarbonaat kunststof.
- Eerste toestel waarop de App Store beschikbaar kwam.
- Laatste versie iOS: iOS 4.2.1
iPhone 3G aankondiging
De iPhone 3G werd op 9 juni 2008 aangekondigd door Steve Jobs tijdens de WWDC. Nadat Jobs uitgebreid had gesproken over de nieuwe App Store en het succes van de originele iPhone, introduceerde hij de iPhone 3G. Deze bevatte verbeteringen zoals mobiel internet via 3G-netwerken en apps van derden. Apple wilde met deze iPhone in het bedrijfsleven doorbreken, het toestel moest in meer landen beschikbaar komen, voor een lagere prijs. Dat alles wilde Apple realiseren dankzij de iPhone 3G, die bij de release voorzien was van iPhone OS 2.0.
iPhone 3G prijs met abonnement
De iPhone 3G verscheen in juli 2008 in Nederland, maar was op dat moment nog niet los te koop via de Apple Store. Je kon alleen terecht bij Apple’s exclusieve partner T-Mobile, die voor dit toestel speciale abonnementen had ontwikkeld. Heel wat iPhone-bezitters van het eerste uur hebben zo’n i-150 abonnement gehad, waarmee je voor dertig euro per maand onbeperkt data kon gebruiken.
De iPhone 3G kwam op 11 juli 2008 in de winkels, in meerdere landen tegelijk. Aan het einde van het jaar was 3G in meer dan zeventig landen wereldwijd beschikbaar. In de VS was sprake van een behoorlijke prijsverlaging, dankzij betere subsidie-afspraken met providers. In plaats van $499 voor het instapmodel hoefden de Amerikanen voortaan nog maar $199 bij een abonnement te betalen.
Tegenwoordig is de iPhone 3G niet meer verkrijgbaar bij providers en ook niet meer bij Apple.
iPhone 3G review
In onze iPhone 3G review lees je over onze ervaringen met dit vroege toestel.
Dit is de conclusie van onze review:
Als je hebt zitten wachten tot de iPhone eindelijk officieel beschikbaar zou komen, heb je met de iPhone 3G het beste toestel in handen. De iPhone 3G is goedkoper en sneller geworden, heeft nuttige nieuwe functies zoals Exchange-ondersteuning, MobileMe en de App Store gekregen en heeft dankzij GPS een nauwkeuriger locatiefunctie. Wel zul je genoegen moeten nemen met een kortere batterijduur en het feit dat op de iPhone een aantal functies ontbreken die op andere mobiele telefoons al gangbaar zijn, zoals MMS en voicedialing. Zijn dat beperkingen waarmee je kunt leven dan is de iPhone 3G een revolutionair toestel die mobiele toepassingen toegankelijker maakt dan andere toestellen.
iPhone 3G design
Het iPhone 3G design valt op door het speelse uiterlijk met afgeronde hoeken. De achterkant is gemaakt van polycarbonaat, een kunststof die Apple later nog een keer zou gebruiken bij de iPhone 5c. Het toestel heeft een metalen rand rondom het scherm en metalen knoppen. Door gebruik te maken van plastic kon Apple zorgen voor een verbeterde signaalontvangst. Het frontje van de 3G was op alle modellen zwart, maar voor de achterkant had je de keuze uit de kleuren wit of zwart. Het instapmodel van 8GB was er alleen in het zwart.
Het zag er misschien niet zo luxe uit, maar het bleek een betrouwbaar en robuust toestel. Wel klaagden mensen over haarscheurtjes, onder andere bij de koptelefoonaansluiting. Over die 3,5mm aansluiting gesproken: Apple maakte deze poort minder diep, zodat je ook oordopjes van andere merken kon gebruiken. Bij de eerste iPhones vormde dit een probleem, waardoor veel mensen een verlengstukje nodig hadden.
iPhone 3G kopen en uitvoeringen
Wil je een iPhone 3G kopen, dan kan dat helaas niet meer. Toen het toestel nog verkrijgbaar was kon je kiezen uit 8GB en 16GB in de kleuren zwart en wit. De beelddiagonaal van 3,5-inch bleef jarenlang hetzelfde en ook de resolutie van 320 x 480 pixels zou jarenlang hetzelfde blijven. Zo ook bij de iPhone 3G. Meer dan een miljoen mensen kochten dit toestel tijdens het eerste weekend.
In de Apple Store is dit toestel al een aantal jaren niet meer verkrijgbaar en ook in webwinkels zul je tevergeefs zoeken. De 3G is alleen nog interessant voor verzamelaars.
iPhone 3G met App Store
De grootste verbetering bij de iPhone 3G was de beschikbaarheid van de App Store. Drie maanden voordat de iPhone 3G werd aangekondigd organiseerde Apple in het voorjaar van 2008 een media-evenement, waar niet alleen de iPhone OS 2.0-software maar ook een software-ontwikkelkit (SDK) werd aangekondigd.
Aanvankelijk vond Steve Jobs dat ontwikkelaars webapplicaties voor de iPhone moesten maken, maar uiteindelijk ging hij toch overstap. Er zou een App Store komen waarmee ontwikkelaars apps voor de iPhone en iPod touch konden maken (de iPad was op dat moment nog niet aangekondigd). In september 2008 waren er al meer dan drieduizend apps te downloaden, waaronder zeshonderd gratis apps. De App Store zorgde ervoor dat apps veel goedkoper zouden worden en dat iedereen massaal apps zou gaan installeren. Ook op andere platformen zoals Google’s Android.
iPhone 3G met 3G-internet
De naam van de iPhone 3G is gemakkelijk te verklaren: dit was de eerste iPhone die werkte op de snellere 3G-netwerken. Voorheen was je aangewezen op EDGE en GPRS, waardoor internetten verschrikkelijk traag ging. Voor een toestel dat zo sterk afhankelijk was van browsertoepassingen was het een grote sprong vooruit.
iPhone 3G als los toestel
De iPhone 3G was in 2008 alleen verkrijgbaar via de exclusieve partners T-Mobile in Nederland en Mobistar in België. Een jaar na de introductie waren er wereldwijd al rond de 20 miljoen stuks verkocht. Het waren vooral mensen die voor het eerst een iPhone kochten.
De iPhone 3G is niet meer geschikt voor dagelijks gebruik omdat het toestel te oud en te traag is. Heb je nog een iPhone 3G die je zou willen gebruiken, dan kun je daar het beste een sim only met een kleinere databundel bij afsluiten, omdat je het toestel waarschijnlijk toch niet zo intensief gaat gebruiken en de dataverbinding niet erg snel is.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!