De iPhone 3GS vormde voor Apple de definitieve doorbraak van de iPhone in Nederland. Dit kwam omdat het toestel sterk leek op de eerder verschenen iPhone 3G, maar toch op een aantal punten was verbeterd. Wil je een iPhone 3GS kopen, dan ben je helaas te laat want het toestel is niet meer te koop. Je kunt nog wel exemplaren vinden op online veilingsites en in het tweedehands circuit. Op deze pagina lees je alles over de iPhone 3GS en wat dit toestel zo bijzonder maakte.
iPhone 3GS in Nederland: de doorbraak
De aankondiging van de iPhone 3GS werd niet gedaan door Steve Jobs, die in juni 2009 met medisch verlof was. In plaats daarvan deed Apple-topman Phil Schiller de onthulling van de iPhone 3GS en sprak daarbij over het toestel dat “alle telefoons voor altijd heeft veranderd”. De App Store had op dat moment al 50.000 apps. De iPhone 3GS werd gepresenteerd met de woorden: “hetzelfde fantastische design, maar binnenin geheel vernieuwd”. Daarmee gaf Apple de aftrap voor de traditie om S-varianten uit te brengen, waarbij het design steeds hetzelfde bleef, maar intern wel flink aan het toestel was gesleuteld. De iPhone 3GS werd geleverd met OS 3 en was uiteindelijk nog te updaten naar iOS 6.1.
iPhone 3GS in het kort
Dit zijn de belangrijkste iPhone 3GS functies:
- Opvallend design met afgeronde hoeken.
- Verkrijgbaar in de kleuren zwart en wit.
- De processor was twee keer zo snel als z’n voorganger.
- Digitaal kompas (magnetometer) waarmee je richting en rotatie kunt meten.
- Spraakbediening, een vroege voorganger van Siri.
- Laatste iOS-versie: iOS 6.1.6
iPhone 3GS prijs met abonnement
De iPhone 3GS verscheen in 2009 in Nederland, maar was op dat moment nog niet los te koop via de Apple Store. Je kon alleen terecht bij Apple’s exclusieve partner T-Mobile, die voor dit toestel speciale abonnementen had. Heel veel vroege iPhone-bezitters zijn begonnen met een i-150 abonnement, waar je dertig euro per maand voor betaalde. Tegenwoordig is de iPhone 3GS niet meer verkrijgbaar.
iPhone 3GS review
In ons iPhone 3GS review lees je over onze ervaringen met dit vroege toestel. We waren in de review destijds niet erg onder de indruk omdat het uiterlijk precies hetzelfde was gebleven. We wisten toen nog niet dat dit dé succesformule van Apple zou worden. Juist de S-varianten worden vaak veel beter verkocht, omdat mensen het liefst een vertrouwd uiterlijk willen, waarbij de kinderziektes eruit zijn gehaald.
Dit schreven we in ons review van de iPhone 3GS:
Welke verbeteringen zijn nu écht de moeite waard? Om dat te weten te komen moet je kijken welke functies alleen op de iPhone 3GS beschikbaar zijn. Sommige functies zoals videofilmen zijn via een omweg namelijk ook wel op de iPhone 3G te realiseren. Andere functies komen gewoon op de oudere iPhones beschikbaar door de nieuwste firmware (3.x) te installeren, zoals de Spotlight-zoekfunctie. Maar er zijn ook vernieuwingen in de hardware die je met de beste bedoelingen niet voor elkaar krijgt op de oudere iPhones: het digitale kompas en de betere cameraresolutie van 3 megapixels bijvoorbeeld.
iPhone 3GS design
De iPhone 3GS heeft afgeronde hoeken en een kunststof achterkant, die wat speelser oogt dat de latere toestellen van aluminium die we gewend zijn. Er loopt een zilverkleurige rand rondom het scherm. Met een 3,5-inch scherm met een resolutie van 480 x 320 pixels is het wel weer even wennen als je een groter toestel gewend bent geraakt. Dit model is stevig en kan tegen een stootje.
iPhone 3GS kopen en uitvoeringen
Wil je een iPhone 3GS kopen, dan kan dat helaas niet meer. Toen het toestel nog verkrijgbaar was kon je kiezen uit 8GB, 16GB of 32GB opslaggeheugen in twee kleuren: zwart en wit. Verder heeft de 3GS een 600MHz processor en 256MB werkgeheugen. Het onderscheid met de iPhone 3G is gemakkelijk te zien aan de achterkant: die is bij de 3GS in glimmende tekst opgedrukt, terwijl het voorheen een matte opdruk was. In de Apple Store is dit toestel al een aantal jaren niet meer verkrijgbaar en ook in webwinkels zul je tevergeefs zoeken.
iPhone 3GS functies
De iPhone 3GS beschikt over een digitaal kompas en GPS, zodat je ermee kunt navigeren. Hiervoor waren apps zoals Navigon en TomTom populair, al zijn mensen hiervoor gaandeweg vaker meer Google Maps en Apple Kaarten gaan gebruiken. Deze iPhone was erg geschikt voor navigatie omdat het digitale kompas niet alleen richting, maar ook rotatie kon detecteren. Het leidde tot allerlei spelletjes die gebruik maakten van de magnetometer (het digitale kompas). Er zit in de iPhone 3GS ook een 3,2 megapixel camera waarmee je foto’s en video’s tot 30 fps kunt maken.
iPhone 3GS: snellere processor
De 3GS kreeg intern de codenaam N88 en was de derde iPhone. Er was enige tijd discussie waar de letter S voor stond, maar al snel maakte Apple duidelijk dat hiermee Speed (Snelheid) werd bedoeld. De processor was een twee keer zo snelle ARM Cortex A8-gebaseerde S5PPC100 CPU, gemaakt door Samsung. Apple stopte er een PowerVR SGX535 grafische chip in, met ondersteuning voor OpenGL ES 2.0. Ook kreeg de 3GS dubbel zoveel werkgeheugen, van 128MB naar 256MB. Voor mensen die veel opslag nodig hadden kwam er een model met 32GB geheugencapaciteit bij. De batterijcapaciteit ging ook omhoog, waardoor de iPhone 3GS langer meeging op een volle accu. Verder voegde Apple ondersteuning voor Nike+ toe en zorgde hardware-encryptie voor extra beveiliging van je data.
iPhone 3GS: verbeterde camera
De iPhone was inmiddels uitgegroeid tot de populairste camera op fotosites zoals Flickr. Apple besteedde daarom extra aandacht aan het verbeteren van de cameratechniek. De 3GS kreeg een 3,2 megapixel camera met autofocus en kon ook video’s opnemen met een snelheid van 30 frames per seconde, maar dit werkte helaas alleen op een teleurstellend lage resolutie van 480p (VGA).
Spraakbediening in de iPhone 3GS
Bijzonder is dat de iPhone 3GS ook al een vroege versie van spraakbediening kreeg, Voice Control. Dit is een vroege voorloper van Siri. Door de thuisknop langer ingedrukt te houden kon je telefoongesprekken voeren en muziek afspelen. Apple voegde ook VoiceOver toe, waarmee slechtzienden teksten op het scherm konden laten oplezen.
iPhone 3GS als los toestel
De iPhone 3GS was in 2009 alleen verkrijgbaar via de exclusieve partners T-Mobile in Nederland en Mobistar in België. De 3GS ging op 19 juni 2009 in de verkoop in de VS, Canada, Australië en meerdere Europese landen. Eind van dat jaar was het toestel in 80 landen wereldwijd verkrijgbaar. Alleen al in het eerste weekend werden meer dan 1 miljoen stuks verkocht. Dat waren vooral mensen die overstapten van de eerste generatie iPhone of die nog niet eerder een iPhone hadden gebruikt.
Heb je nog een iPhone 3GS die je zou willen gebruiken, dan kun je daar het beste een sim-only met een kleinere databundel bij afsluiten, omdat je het toestel waarschijnlijk toch niet zo intensief gaat gebruiken en de dataverbinding niet erg snel is.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!