De iPhone 4 is een van de populairste smartphones geweest, vanwege het vernieuwende design met glas en metaal. Wil je nog een iPhone 4 kopen? Dan raden we aan om voor een nieuwer toestel zoals de iPhone SE te kiezen. In dit overzicht lees je alles over de iPhone 4 en wat dit toestel zo bijzonder maakte.
iPhone 4: alles wat je wilt weten
De iPhone 4 was vernieuwend omdat Apple koos voor luxe uitstraling met glas en metaal, een behoorlijk verschil met het plastic van de iPhone 3Gs. Inmiddels is de 4 niet meer officieel via de Apple Store verkrijgbaar en ook bij webwinkels zul je dit toestel niet meer aantreffen. We raden af om dit model nog tweedehands te kopen, omdat je geen updates meer kunt installeren. De iPhone 4 is blijven steken op iOS 7.1.2. Bovendien is de accuduur van deze oudere toestellen niet meer zo goed.
iPhone 4 in het kort
Dit zijn de belangrijkste iPhone 4 specs:
- Verkrijgbaar met 8GB, 16GB of 32GB opslagruimte.
- Aanvankelijk alleen in zwart, later ook in een witte kleur.
- Luxe uitstraling met aluminium en glas.
- Twee camera’s en HDR-fotograferen.
- Eerste toestel met retinascherm in een hogere resolutie.
- Ingebouwde gyroscoop.
- Laatste iOS-versie: iOS 7.1.2
iPhone 4 verbeteringen
De iPhone 4 heeft qua design de toon gezet voor meerdere iPhone-generaties. Tot en met de iPhone SE heeft Apple vastgehouden aan vlakke behuizing met metalen rand. Om de kans op glasbreuk te voorkomen geeft Apple de hedendaagse een achterkant van aluminium. De iPhone 4 is nog wel aan de voor- en achterzijde gemaakt van glas.
iPhone 4 in Nederland
De iPhone 4 werd in juni 2010 aangekondigd door Apple en verscheen nog dezelfde maand in de VS, Duitsland, Frankrijk en enkele andere landen. Nederland, België en de meeste andere Europese landen waren pas op 30 juli 2010 aan de beurt en uiteraard was iCulture erbij toen de verkoop van start ging.
De 4 was meteen na de aankondiging zo populair, dat tweedehandssites zoals Marktplaats vol stonden met voorgaande modellen. Iedereen wilde overstappen naar het nieuwe model.
iPhone 4: prijzen in Nederland
De iPhone 4 is niet meer in de Nederlandse Apple Store verkrijgbaar. Wil je nog een iPhone 4 kopen, dan raden we aan om voor een nieuwer model te kiezen, zoals de iPhone SE. Bekijk daarvoor de iPhone SE abonnementen.
De Nederlandse prijzen voor een losse iPhone 4 waren als volgt:
- 16GB iPhone 4 voor €599
- 32GB iPhone 4 voor €699
iPhone 4 abonnementen
Bijzonder bij dit toestel was dat het nu ook bij andere providers verkocht mocht worden. Je kon voor iPhone 4 abonnementen terecht bij T-Mobile, KPN en Vodafone. Aanvankelijk kon je alleen een zwarte iPhone 4 kopen, omdat Apple er niet in slaagde om de coating van het witte toestel te perfectioneren. Daardoor ontstond kans op lichtlekkage. Pas in april 2011, dus vele maanden na de introductie, verscheen er ook een wit model. Een paar maanden later haalde Apple de duurdere modellen van de markt en bleef alleen de 8GB variant over.
iPhone 4 review
Zoals je van ons gewend bent kochten we de iPhone 4 nog vóór de Nederlandse introductie, deze keer via de Britse Apple Store. Zo konden we vroegtijdig al een iPhone 4 review publiceren. Een belangrijk punt in dit review waren de ontvangstproblemen vanwege ‘antennagate’.
Dit is de conclusie van ons iPhone 4 review:
Is de iPhone 4 een aanrader om te kopen? Wat mij betreft een volmondig ‘ja’. Ik heb tijdens het gebruik geen problemen ondervonden en ben er in alle opzichten op vooruit gegaan. Het meest lastige was nog het halen van een microsimkaartje. De constructie van het toestel is goed, je kunt je door het nieuwe uiterlijk weer even onderscheiden van de enorme groep mensen die inmiddels een iPhone heeft gekocht (indien dit belangrijk voor je is) en de iPhone 4 is op veel punten snappier. Daarnaast is het verbeterde scherm (Retina Display) een andere zeer welkome verbetering.
iPhone 4 antenne en ‘antennagate’
Het metalen frame houdt de twee glasplaten van het toestel bij elkaar. Daarbij zitten de antennes voor GSM, Wi-Fi en Bluetooth verwerkt in het frame rondom. Vlak na de iPhone 4 release leidde dit tot ‘antennagate’: mensen klaagden dat telefoongesprekken wegvielen als ze de telefoon op een bepaalde manier vasthielden. Uiteindelijk bleek het wel mee te vallen, maar Apple’s reputatie had een gevoelige knauw opgelopen. Apple deelde gratis hoesjes uit als goedmakertje. Bij de latere iPhone 4s is de metalen strip daarom onderbroken en wisselt het toestel op een intelligente manier tussen de twee antennestrips.
iPhone 4 specs
De iPhone 4 was het eerste toestel met een Retina Display, het beste scherm dat Apple tot dan toe had uitgebracht. Dit retinascherm heeft vier keer meer pixels op hetzelfde oppervlak en ze zijn daardoor zo klein, dat je ze niet met het blote oog kunt zien. Teksten en foto’s zien er daardoor haarscherp uit. Het toestel hield nog wel het 3,5-inch schermformaat van de eerdere modellen. Pas bij de iPhone 5 zou Apple de overstap maken naar 4-inch.
iPhone 4 camera’s met HDR
In de telefoon vind je twee camera’s, aan de voorkant en achterkant. Met de 5-megapixelcamera aan de achterkant kun je video’s in HD-kwaliteit opnemen die je vervolgens naar YouTube kunt uploaden. Ook ondersteunt deze camera HDR (High Dynamic Resolution), zodat foto’s met lichte en donkere vlakken beter uit de verf komen.
In dit model introduceerde Apple een frontcamera waarmee je kunt videobellen via FaceTime. Apple liep daarmee vooruit op de trend om selfies te maken.
iPhone 4 en Visual Voicemail
Visual Voicemail is een vernieuwing waarbij je de ontvangen voicemailberichten in een willekeurige volgorde kunt beluisteren. Je bepaalt zelf welk bericht je afspeelt en kunt ingesproken berichten ook bewaren. T-Mobile was lange tijd de enige aanbieder van Visual Voicemail in Nederland, later volgde ook KPN.
iPhone 4 met gyroscoop voor navigatie en games
Dit is het eerste toestel met ingebouwde gyroscoop. Deze sensor is vooral belangrijk voor games, omdat de gyroscoop voor betere plaatsbepaling zorgt en precies weet hoe je het toestel in handen houdt.
De iPhone 4 was ook populair voor navigatie en kan dankzij verbeterde GPS preciezer bepalen waar je bent. Daardoor wordt gebruik gemaakt van Assisted GPS (A-GPS), wat inhoudt dat de iPhone voor nauwkeurige plaatsbepaling ook de locatie van telefoonmasten en Wi-Fi-hotspots detecteert.
De iPhone 4 is te upgraden naar iOS 7.1.2 maar zal geen nieuwe updates meer ontvangen. We raden daarom aan een nieuwer toestel te kiezen zoals de iPhone 6s of iPhone SE.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!