De iPhone 4 is gesignaleerd en heeft nogal wat ophef doen veroorzaken. We beseffen dat veel mensen boos en teleurgesteld zijn geraakt door de ontwikkelingen van de afgelopen dagen. Apple had ze een perfect toestel beloofd en nu blijkt bij de lancering dat er toch wat dingen niet deugen. Betekent het dat we nu rondlopen als een gefrustreerde gebruiker met een gemankeerd toestel? Niet echt. Dat er mensen zijn met vreemde klachten, wil nog niet zeggen dat de iPhone 4 voor iedereen onbruikbaar is. Vandaar dat we in deze review het toestel flink aan de tand zullen voelen en alle mogelijke functies zullen testen – waarbij natuurlijk ook het antenneprobleem ruim aan bod zal komen.
- Introductie
- Verpakking
- Behuizing
- Scherm
- Camera
- Antenneprobleem
- Software
- Draadloos
- Prestaties
- Accessoires
- Conclusie
Introductie iPhone 4 review
Loop ik nu rond als een gefrustreerde gebruiker met een gemankeerd toestel? Niet echt. Dat er mensen zijn met vreemde klachten, wil nog niet zeggen dat jij er persoonlijk door getroffen zult worden. Zelf heb ik me nooit zo druk gemaakt over haarscheurtjes (ze bleven klein en zaten niet in de weg), maar er zijn ook mensen die bij het zien van een haarscheurtje meteen naar de winkel rennen en alles ervoor over hebben om een nieuw toestel te krijgen.
Gelukkig is Apple redelijk makkelijk in het omruilen van iPhones als er iets niet deugt. Dat gebeurt momenteel op individuele basis; zelfs mensen die vlak na aankoop hun iPhone per ongeluk kapot hebben gesmeten, krijgen soms zomaar een nieuw toestel mee. Wij hebben twee exemplaren van de iPhone 4 gekocht in Regent Street in Londen. Beide hebben geen last van gele vlekken op het scherm. Het ene toestel heeft geen last van wegvallend bereik, het andere wel. Als je met een zweterige hand de linker benedenhoek afdekt, neemt het aantal streepjes af (waarover in een latere aflevering meer).
Het is momenteel te vroeg om te concluderen of dit een wijdverbreid probleem is. Een Deense professor zou de problemen al vóór de lancering hebben voorspeld, waardoor je de indruk krijgt dat het inderdaad een design flaw is. Maar Apple wekt de indruk dat het met een software-update wel te verhelpen valt. Wie gelijk heeft zal de komende weken blijken. Ik ben het eens met klagers, die zeggen dat een toestel van een paar honderd euro probleemloos zou moeten werken. Maar het is niet zo dat de iPhone nu compleet onbruikbaar is geworden. Je kunt je plezier laten vergallen door in problemen te denken, maar je kunt ook gewoon in oplossingen denken door er zolang een siliconen hoesje omheen te doen. Iedereen heeft nog wel een oude iPhone-hoesje liggen of anders koop je voor €1 zo’n hoesje op de markt of bij een Chinese handelaar en gaat lekker zitten afwachten hoe Apple dit probleem gaat oplossen. Want als het echt een wijdverbreid probleem is, moet Apple hoe dan ook met een oplossing komen. En wie het allemaal nog maar ‘eng’ vindt: gewoon even wachten tot er meer duidelijkheid is.
iPhone 4 review: de verpakking
Omdat ik de Britse variant van de iPhone heb, is mijn verpakking vanwege de fors uitgevallen stroomadapter iets groter dan die van de Europese variant. In de verpakking vind je de iPhone, een stekker, usb-kabel en set oordopjes. Niets verrassends, want dat kreeg je bij de iPhone 3GS ook.
Het activeren van de iPhone 4 is een kwestie van microsim erin, aansluiten op iTunes en je toestel is klaar om te gebruiken. Omdat de toestellen uit Engeland, Frankrijk en Duitsland simlockvrij zijn, kun je ook een simkaartje van een andere provider gebruiken. Je voert je pincode in en je kunt gaan bellen. Een jailbreak is niet nodig.
De iPhone is aanvankelijk nog beschermd door een plastic folie, wanneer je het toestel uit de doos haalt. Hieronder twee foto’s van de voor- en achterkant, waarbij één van de iPhones nog in de folie zit.
iPhone 4 review: behuizing
Bij het uitpakken viel me op dat het toestel een compacte en kwalitatief goede indruk maakt. Maar dat was ook te verwachten: Apple heeft geen plastic gebruikt, maar materialen als glas en staal. Dat het toestel bij het oppakken voor mij iets zwaarder aandeed dan ik had verwacht, heeft misschien ermee te maken dat je bij zo’n klein voorwerp automatisch een bepaald gewicht verwacht. Omdat Apple absurd veel componenten dicht opeen heeft gepakt in de behuizing, word je daardoor enigszins op het verkeerde been gezet.
De afmetingen van de iPhone zijn op het oog vrijwel hetzelfde; het toestel is alleen veel platter dan de iPhone 3G/3GS. Wat hoesjes betreft zal je alles nieuw moeten kopen. Niet-voorgevormde cases (zoals de UltraSlim Pouch van Sena of die van Fabrix) zijn natuurlijk nog steeds te gebruiken, maar kunnen een tikje te ruim zitten.
In de keynote van WWDC noemde Steve Jobs een opmerking over een “mooie oude Leica-camera”. Als je beide toestellen naast elkaar ziet, is de iPhone 4 wel weer een stap vooruit, wat minimalisme en strakheid van het design betreft. Het ziet er eenvoudiger uit, maar de productie zal veel ingewikkelder zijn geweest. Door het gewicht ligt het toestel goed in de hand. Eén groot nadeel aan het design is het feit dat het glas bovenop de metalen rand ligt, waardoor het glas rechtstreeks de tafel raakt. Apple beweert dat het glas veel minder gevoelig is voor krassen, maar ik ben benieuwd of ik het daar over een paar weken nog steeds mee eens ben (ik ben zuinig op mijn toestellen, dus ik zal er voorlopig geen sleutelbos of Dremel op los laten). Gelukkig zijn er al mensen geweest die hun iPhone hardhandig behandelen en daarbij blijkt dat er daadwerkelijk krassen mogelijk zijn.
De voor- en achterzijde van de iPhone 4 zien er vrijwel hetzelfde uit, met aan de voorzijde een telefoonspeaker, frontcamera, scherm en homeknop en aan de achterzijde videocamera, led-flitser en Apple-logo. Bovenop zijn zoals gebruikelijk de aan/uitknop en oortelefoonaansluiting aanwezig, onderop de dock connector, speaker en microfoon. Aan de zijkant zijn de volume- en muteknoppen aanwezig en (nieuw!) het simkaartslot, dat deze keer ook geheel van metaal is gemaakt.
iPhone 4 review: scherm
De afgelopen maanden zijn veel toestelmakers ertoe overgegaan hun schermen te verbeteren. AMOLED en Super AMOLED zijn gangbaar geworden in de duurdere smartphones. Apple maakt de vergelijking wat ingewikkelder door voor een Retina Display te kiezen, een weer heel andere technologie. Met een pixeldichtheid van meer dan 300 ppi is het beeld erg scherp, vooral bij teksten. Het scherm heeft een resolutie van 960 x 640 pixels en dat levert ook bij applicaties die oorspronkelijk voor de iPhone 3G/3GS zijn gemaakt een veel scherper beeld op (ook als de ontwikkelaar de app nog niet heeft aangepast voor iOS 4).
Een vraag waar mensen ook vaak benieuwd naar zijn: hoe doet ‘ie het bij fel zonlicht? Ik heb een foto gemaakt onder de meest ongunstige omstandigheden: fel zonlicht en met veel vingervlekken op het scherm. Hoewel de foto anders doet vermoeden, is het scherm nog redelijk af te lezen. Bij deze foto staat de helderheid van het scherm maximaal:
Even poetsen en de achterkant spiegelt weer als voorheen:
Wat me wel opviel, is dat de helderheid van het scherm bij de iPhone 4 wat anders is afgesteld. Beide iPhones zijn gefotografeerd onder realistische omstandigheden, bij ongepoetst scherm. De iPhone 3G lijkt iets helderder:
Een veelgehoorde klacht over de iPhone 4 zijn de gele vlekken op het scherm, die na een paar dagen vanzelf moeten verdwijnen (zoals we eerder schreven) Mijn iPhone heeft daar geen last van. Als je foto’s ziet van iPhones waarbij de gele vlekken wel aanwezig zijn, kan er ook sprake zijn van een moiré-effect, zoals een lezer hieronder terecht opmerkt in de reacties. Als je niet beseft dat dit effect door de camera kan optreden, kan je al snel denken dat de iPhone 3G ook problemen met gele vlekken heeft.
iPhone 4 review: camera, foto’s en video
De camera-applicatie van de iPhone 4 heeft wat nieuwe functies gekregen, zoals de mogelijkheid om foto’s op basis van geotags te zien (dankzij de functie Places). De applicatie om foto’s en video;s te maken heeft twee nieuwe knoppen gekregen:
- Een knop om de flitser te activeren. Deze knop kan er verschillend uitzien. Heb je voor automatische flitser gekozen, dan zie je een enkele knop ‘Automatic’. Tap je erop, dan verschijnt er een bredere knop met drie opties: Off, Auto en On.
- Een knop om te schakelen tussen camera aan de voor- en achterzijde.
Door op het scherm te tappen kun je inzoomen op een bepaald gedeelte, zowel bij het maken van foto’s als bij het maken van video’s. Hieronder vind je nog veel meer foto’s, maar ter vergelijking alvast twee foto’s die in de tuin zijn gemaakt. De linker foto is onder gunstige omstandigheden: niet te fel zonlicht en veel sprekende kleuren. De rechter foto is ‘s avonds gemaakt met de flitser. Klik op de foto’s om een grotere weergave te zien.
De camera in de iPhone 4 heeft een andere sensor (1/3.2″ in plaats van 1/4″) en een andere brandpuntsafstand, waardoor je foto’s met een grotere hoek kunt nemen, in vergelijking met de iPhone 3GS.
De onderstaande foto’s en video’s geven alvast een eerste indruk van de camera van de iPhone 4. Zowel de foto’s als de video’s zijn overdag en ‘s nachts en met en zonder flitser gemaakt. Voor de foto’s geldt tevens dat er steeds drie verschillende zoomniveaus is gebruikt: niet ingezoomd, half ingezoomd en volledig ingezoomd. Vreemd genoeg identificeert Flickr de foto’s als gemaakt met een iPhone 3G, terwijl er andere foto’s op Flickr staan die wel correct zijn gemarkeerd als iPhone 4.
Onderstaande video’s hebben we overdag en ‘s nachts gemaakt. Daarbij hebben we de video’s niet rechtstreeks vanaf de iPhone 4 gepubliceerd (want daarbij treedt kwaliteitsverlies op). We hebben de video’s met iPhoto uit de iPhone 4 gehaald en daarna via de desktop op YouTube gepubliceerd. De filmpjes zijn gemaakt op een manier zoals je dat als gewone gebruiker ook zou doen: dus geen gebruik van statief en geen verdere bewerking achteraf.
Antenneprobleem iPhone 4
Het antenneprobleem is een heet hangijzer dat al sinds de lancering van de iPhone 4 een donkere schaduw over het toestel werpt. We vonden het wel zo fair om met uitspraken over het antenneprobleem te wachten totdat Apple de beloofde update (4.0.1) had uitgebracht en maatregelen had genomen. Het heeft immers weinig zin om te gaan klagen over een probleem dat twee weken later alweer zou zijn opgelost en bovendien circuleerden er nogal verschillende geluiden: lang niet iedereen had last van wegvallende gesprekken of plotseling inzakkende signaalstreepjes.
Inmiddels heeft Apple aangekondigd wat ze gaan doen; een maatregel die volgens schattingen zo’n $175 miljoen gaat kosten: een extra update en gratis hoesjes. Maar is het probleem daarmee ook opgelost? Eigenlijk niet, maar Apple koopt in ieder geval tijd om tot 30 september aan een definitieve oplossing te werken én heeft maatregelen genomen om de klagers “de mond te snoeren”. De gratis hoesjes zijn mooi meegenomen, maar als je ziet hoe Steve Jobs dit tijdens de persbijeenkomst op 16 juli aankondigde (iets in de trant van: “Jullie willen hoesjes? OK, dan krijgen jullie hoesjes!”) is wel duidelijk dat Jobs dit niet van harte deed.
Hoe zit het nu eigenlijk met het antenneprobleem? Critici zeiden dat Apple een designfout had gemaakt door de antenne aan de buitenkant van de iPhone te maken. Apple zei dat er een fout was bij de weergave van signaalstreepjes en dat andere toestellen ook last hebben van het probleem. Wat mij betreft hebben beide partijen gelijk (dit is de persoonlijke mening van de reviewer, dus mocht je het als lezer daarmee niet eens zijn, dan is dat prima):
- Apple heeft inderdaad een ongelukkige keuze gemaakt met de antenne, door deze in de metalen rand rondom het scherm te verwerken. Maar Apple kán officieel niet toegeven dat er een designfout is gemaakt, vanwege de Amerikaanse claimcultuur. Aasgieren staan al in de startblokken om te kijken of er geld valt te halen.
- De weergave van signaalstreepjes was onhandig. Dat is aangetoond door metingen van Anandtech: bij matige ontvangst zijn toch 5 streepjes zichtbaar. Bij terugval in signaalontvangst is kan de terugval in aantal streepjes erg groot zijn.
- Het antenneprobleem bestaat echt. Ook dat is aangetoond door Anandtech: er is daadwerkelijk een terugval in signaalontvangst (24 dB) bij het vasthouden van de metalen rand. Je kunt je alleen afvragen of het probleem in de praktijk zo rampzalig is als de klagers doen voorspiegelen. Bij goede ontvangst is -24dB niet zo’n probleem.
- Andere toestellen hebben er ook last van. Dit is wat Apple beweert en (tot vervelens toe) in allerlei filmpjes heeft laten zien. Gelukkig zijn er ook onafhankelijke testers: Anandtech zag de terugval ook bij andere toestellen en bij Tweakers zien ze bij de Samsung Galaxy S zelfs een grotere terugval dan bij de iPhone.
Antenne-design: innovatie of blunder?
De keuze van Apple om de antenne rondom de behuizing te verwerken is ‘typisch’ Apple: terwijl telefoonfabrikanten de afgelopen jaren eraan hebben gewerkt om externe antennes te vervangen door interne antennes, kiest Apple ervoor om toch voor om de antenne aan de buitenkant van het toestel te bevestigen. Die eigenzinnige keuzes zijn niet nieuw. Andere smartphonefabrikanten kiezen voor AMOLED, Apple komt op de proppen met Retina Display. Andere smartphonefabrikanten kiezen voor 1GHz Snapdragon-processors, Apple heeft een eigen A4-processor waarvan ze de kloksnelheid en andere eigenschappen niet bekendmaken. Zo wordt het lastig om op basis van specs de eigenschappen van de iPhone te vergelijken met andere smartphones.
Bij de iPhone 4 raak je onherroepelijk de antenne aan, tenzij je een hoesje gebruikt of de metalen rand hebt beplakt met folie. Het is wat overdreven om te denken dat bij elke aanraking de verbinding wegvalt (die indruk zou je wel krijgen als je de verhalen bij de bakker en de slager hoort). In feite gaat het om het kleine zwarte streepje, linksonder op de iPhone, die je beter niet kunt aanraken. De hand vormt bij aanraking een ‘brug’ tussen de twee metalen delen: boven het streepje zit de antenne voor Bluetooth/Wi-Fi/GPS en onder het streepje de antenne voor UMTS/GSM.
Het is overigens niet zo dat bij het aanraken van de antenne het signaal meteen wegvalt, ook niet bij mensen die het probleem hebben. iOS berekent de signaalstreepjes als gemiddelde over een paar seconden, waardoor het even duurt voordat het signaal afneemt. Op de twee iPhone 4’s die wij gelijktijdig bij de Apple Store in Londen hebben gekocht, was het probleem op de ene iPhone gemakkelijk te reproduceren en op de andere heel wat moeilijker.
Hoe het antenneprobleem ontstaat
Het aantal streepjes zegt niets over het werkelijke bereik van je telefoon. In feite is het een erg onbetrouwbare methode. De signaalsterkte wordt achter de schermen omgerekend naar een hoeveelheid streepjes en die berekening kan per telefoonfabrikant verschillend zijn. Ga je daadwerkelijk aan het meten, dan moet je de signaalsterkte uitdrukken in aantal dB (een negatief getal). Het signaalverlies en de terugval in aantal streepjes is dan gemakkelijk te verklaren.
Bij iOS 4.0 was de weergave in streepjes nogal ongelukkig gekozen. Zoals je in onderstaande tabel ziet, loopt de bandbreedte bij 5 streepjes van -51 tot -91 dB. Bij 3 streepjes is de bandbreedte veel kleiner. Heb je zeer goed bereik (-51 dB) en valt het signaal met 20 tot 30 dB terug omdat je de antenne aanraakt, dan kom je in het ongunstigste geval uit op -81 dB en zie je op de oorspronkelijke iPhone 4 met iOS 4.0 nog steeds 5 streepjes. Maar zat je in een gebied met gemiddeld bereik (bijvoorbeeld -95 dB) dan zag je ook 5 streepjes op je telefoon, maar in zo’n situatie heeft een terugval van -30 dB een veel groter effect. Je komt dan op -125 dB en het aantal streepjes valt plotseling volledig weg. Grote kans dat dan ook je verbinding wegvalt, terwijl je aanvankelijk dacht dat je in een gebied met prima bereik zat.
Anandtech heeft in metingen bepaald dat de terugval trouwens veel minder was dan 30 dB, maar slechts 24,6 dB bij het volledig omsluiten van de telefoon met je hand (wat in de praktijk eigenlijk nauwelijks voorkomt). Bij normaal vasthouden is de terugval volgens hen 19,8 dB.
De tabel behorende bij dit artikel is helaas verouderd en daarom niet meer beschikbaar. Onze excuses voor het ongemak
Apple bracht op 2 juli naar buiten dat de weergave van signaalstreepjes bij de iPhone fout was. Ze waren te optimistisch geweest, waardoor je in een gebied met matig bereik nog steeds 5 volle streepjes te zien kreeg. Een kleine terugval in signaalsterkte zorgde daarbij meteen voor een dramatische terugval van het aantal streepjes. De update die met 4.0.1 beschikbaar kwam, toonde streepjes die groter en breder waren waardoor het er in ieder geval optisch wat geloofwaardiger uitzag. Maar de grootste verbetering zat in de bandbreedte (zie tabel hierboven): die is bij iOS 4.0.1 minder breed geworden. Heb je bij een signaalsterkte van -51 dB een terugval van 30 dB, dan zie je niet langer het misleidende aantal van 5 streepjes, maar slechts 4. Ook zal het totale wegvallen van streepjes minder vaak voorkomen, omdat de schaal nu doorloopt tot -121 dB.
Wat het testen van deze waarden lastiger maakt, is dat Apple de Field Test (te bekijken door *3001#12345#* op je telefoon in te tikken) onbereikbaar heeft gemaakt in iOS 4. Daardoor is het lastiger om meetgegevens van de iPhone 4 te verzamelen en om de iPhone 3GS ermee te vergelijken. Toch zijn enkele websites erin geslaagd om toch de Field Test werkend te krijgen op de iPhone 4 en daaruit kun je concluderen dat het antenneprobleem wel degelijk aanwezig en verklaarbaar is. Het komt overeen met het verhaal dat Apple in de open brief naar buiten bracht: de berekeningsmethode van het aantal streepjes is fout. Wat ze echter niet toegaven, is dat de iPhone 4 een veel sterkere terugval in signaalsterkte vertoont dan de meeste andere toestellen.
Waaróm het signaal terugvalt is op meerdere manieren te verklaren: doordat je hand een ‘brug’ vormt tussen de twee verschillende antennedelen treedt er interferentie op, waardoor er demping optreedt. Een andere verklaring is dat het menselijk lichaam voor het grootste gedeelte uit water bestaat en dat het aanraken van de antenne altijd wat signaalverlies tot gevolg heeft.
Helpt coating of een hoesje?
Apple heeft aangekondigd dat mensen die voor 30 september 2010 een iPhone 4 hebben gekocht, te voorzien van een gratis hoesje. Er is keuze uit 8 modellen, die de metalen rand geheel of grotendeels afdekken. Wat er daarna gebeurt, weet niemand. Misschien gaat Apple de metalen rand voorzien van een coating, al schijnt dat bij roestvast staal (voor de geïnteresseerden: roestvrij is feitelijk niet de juiste term) niet zo makkelijk te zijn omdat zich bij deze staalsoort een oxidatielaagje vormt waardoor geen corrosie kan optreden. Heel kort waren er geruchten dat Apple bezig was met een stille terugroep-operatie, waarbij nieuwe iPhone 4’s waren voorzien van een coating. Die geruchten bleken achteraf niet waar (tenminste, die zogenaamde nieuwe lichting iPhones bleek dezelfde technische eigenschappen te hebben).
Een hoesje kan de terugval in signaalsterkte wel verminderen, maar niet volledig oplossen. Bij toestellen die een interne antenne hebben (met een dikke behuizing eromheen) treedt ook nog steeds een klein signaalverlies op. Dat blijkt niet alleen uit de filmpjes van Apple (die we wegens belangenverstrengeling van Apple maar niet al te serieus moeten nemen) maar ook uit filmpjes die je op YouTube vindt. Ook andere toestellen hebben last van signaalverlies, terwijl daarbij een dikke laag plastic tussen hand en antenne zit. De hoop dat een coating het antenneprobleem gaat oplossen is misschien wat overdreven. Eind september zullen we weten of Apple nog andere maatregelen heeft genomen.
iPhone 4: maar laten liggen?
Wat merk je in de praktijk nu eigenlijk van het probleem? Na drie weken gebruik van de iPhone 4 kan ik uit eigen ervaring zeggen dat de iPhone 4 zich niet anders gedraagt dan de iPhone 3G die ik gewend was of de iPhone 3GS van Jean-Paul. We hebben geen last van wegvallend bereik, trage downloads of afgebroken gesprekken.
Eerlijk gezegd merk ik tijdens het normale gebruik van de iPhone 4 helemaal niets: ik kan gewoon bellen en als ik een keer slecht bereik heb, zou ik eerder de slechte netwerkdekking ter plaatse de schuld geven dan de ‘death grip’. Het volledig omsluiten van de telefoon met je hand is trouwens ook een heel onnatuurlijke manier van vasthouden, die je in de praktijk zelden zult hanteren. Het is leuk om je vrienden te demonstreren, maar in het dagelijks gebruik doe je het niet.
Ik heb niet het idee dat ik een miskoop heb begaan en heb ook geen enkele behoefte om de iPhone 4 terug te brengen. Dat gezegd hebbende besef ik dat er altijd mensen gevoeliger zijn voor problemen, die vaker op plekken komen met slecht bereik en die zich sneller ergeren als er iets misgaat. Om dat te illustreren: er zijn mensen die bij de iPhone 3G last hadden van stofjes achter het scherm. Ruilden ze de iPhone om, dan had ook het nieuwe toestel (en alle toestellen die daarna nog kwamen) binnen een paar dagen last van stof achter het scherm. Terwijl er ook mensen zijn die al twee jaar hun iPhone 3G gebruiken en zich nog nooit druk hebben gemaakt over stofjes (of ze niet waarnemen), haarscheurtjes en andere ongemakken waar anderen zich meteen aan storen.
Dat er zo’n ophef is gemaakt over het signaalverlies van de iPhone 4 heeft misschien ermee te maken dat de iPhone een telefoontoestel voor de massa is geworden. Early adopters maken zich meestal niet zo druk over de risico’s waar je bij aankoop van een gloednieuw product mee te maken krijgt. Ze willen het gewoon hebben en hebben er wel vertrouwen in dat eventuele problemen vanzelf worden opgelost. Bij de iPhone 4 heeft Apple te maken met een grote mainstream, risicomijdende gebruikersgroep die zo’n 2 tot 3 jaar de kat uit de boom heeft zitten kijken. Als er een nieuw toestel komt willen ze ook wel overstappen, maar zodra er maar een klein aanknopingspuntje van twijfel is zijn ze afgeschrikt. Misschien is dat de reden dat een klein ongemak kon worden opgeblazen tot gigantische proporties. Los daarvan doet het verhaal het natuurlijk goed in de media en bij de kapper: dat extreem succesvolle bedrijf Apple met z’n hype-telefoontje is van een voetstuk gevallen. Vroeger zouden mensen zo gereageerd hebben als Microsoft een product met een ‘vlekje’ uitbracht. Nu is Apple aan de beurt, omdat het bedrijf zo groot is geworden en al lang niet meer voor een kleine voorhoede van designfreaks en creatieve geesten produceert.
Software op de iPhone 4
Op de iPhone 4 komen we weer de ca. 20 vertrouwde apps tegen die ook al bij de iPhone 3GS waren meegeleverd. We zullen ze niet allemaal tot in detail bespreken omdat de meeste nauwelijks zijn aangepast. De aandacht op dit tabblad zal vooral gericht zijn op FaceTime, een volledig nieuwe functie op de iPhone. De nieuwe applicatie iMovie (los aan te schaffen, maar uitsluitend te installeren op de iPhone 4) is in een apart artikel al eens besproken.
De iPhone 4 toont bij het opstarten (of beter gezegd: uit slaapstand halen) een homescreen met icoontjes. Onderin is een vast rijtje van 4 iconen en op de 11 homescreens kun je nog eens 11 x 16 applicaties kwijt. Dankzij Folders in iOS 4 wordt dat aantal nog verder opgevoerd: in elke folder passen 12 applicaties.
Basisfuncties: bellen, internet, multimedia
Telefoon: De grootste verandering in de telefoonapplicatie is de mogelijkheid om videochats te starten via FaceTime. Hierover later meer. Telefoon geeft snel toegang tot je adresboek, recente gesprekken, voicemail en de nummerpad voor het intoetsen van telefoonnummers. Als FaceTime beschikbaar is, verdwijnt het vraagteken op het icoontje.
Voor wie geïnteresseerd is in de getoonde wallpaper: het is een van de twee bijzondere wallpapers die we eerder bespraken.
De iPhone 4 is voorzien van een tweede microfoon, die voor betere ruisonderdrukking moet zorgen. Dit bleek in de praktijk uitstekend te werken achtergrondgeluiden (vooral wanneer ze monotoon zijn) worden beter weggefilterd, je hebt minder last wanneer je in een café belt (met muziek en geroezemoes op de achtergrond) en tijdens stiltes in het gesprek is het daadwerkelijk stiller. Gebruik je de meegeleverde oordopjes met telefoonfunctie of bel je handsfree, dan blijkt de ruisonderdrukking toch iets minder goed te werken. De speaker van de iPhone 4 is in onze metingen niet luider dan voorgaande iPhones (daarover later meer).
Mail: De mailapplicatie heeft met iOS 4 een aantal verbeteringen gekregen. Ondersteuning van meerdere Exchange-mailboxen en de universele inbox zijn zaken waar je ook op de oudere toestellen van profiteert (mits je er iOS 4 op kunt installeren).
Berichten: De sms- en mms-applicatie van de iPhone heeft op de iPhone 4 geen wijzigingen ondergaan, behalve dan de mogelijkheid om vooraf gemaakte foto’s en video’s te versturen.
Kaarten (beter bekend als Google Maps): Deze app toont de kaarten en de satellietbeelden op de iPhone 4 veel duidelijker, dankzij de hogere resolutie van het scherm. Ook lijkt het kompas iets betrouwbaarder. Verder geen wijzigingen.
Safari: Ook hier profiteer je van de hogere resolutie van het scherm an de iPhone 4. Functioneel gezien is er niets veranderd: je kunt 8 pagina’s tegelijk open hebben en je bookmarks synchroniseren via iTunes.
Instellingen: Wanneer er nieuwe firmware verschijnt is het voor sommige mensen een sport om zoveel mogelijk verschillen in het onderdeel Instellingen op te zoeken, omdat ze vaak wijzen op nieuwe functies. Zonder deze uitputtend op te sommen: er zijn wat wijzigingen aangebracht, zoals een optie om FaceTime uit te schakelen (de locatiefunctie is overigens ook uit te schakelen, zelfs per app). Ook kun je in de telefooninstellingen FaceTime zelf uitschakelen, om te voorkomen dat je bij een binnenkomend gesprek te maken krijgt met FaceTime. Mensen die jou bellen zien dan niet dat jij over FaceTime beschikt. Een andere wijziging die met de hardware van de iPhone 4 te maken heeft is de ondersteuning voor 802.11n Wi-Fi-netwerken.
Andere belangrijke apps: Agenda, Contacten, Notities, Klok, Rekenmachine
Over deze vier apps kunnen we kort zijn: het ziet er allemaal wat strakker uit omdat de schermresolutie van de iPhone 4 beter is, maar inhoudelijk is er niets gewijzigd ten opzichte van iOS 4 op de iPhone 3G/3GS. Eén klein verschil is dat er bij contactpersonen met FaceTime een icoontje te zien is, waarmee je meteen een FaceTime-gesprek kunt aanvragen.
Multimedia: iPod, iTunes, YouTube, Foto’s en Camera
iPod: De iPod-applicatie is bedoeld voor het afspelen van muziek, video’s, podcasts, audioboeken en tv-shows. De speaker van de iPhone 4 is luider dan die van voorgaande iPhones, maar voor de beste geluidskwaliteit kun je natuurlijk nog steeds het best een externe speaker of een goede set oordopjes gebruiken. Zoals al aangegeven is de speaker van de iPhone 4 niet veel luider dan die van de iPhone 3GS.
We hebben dit gemeten door op de iPhone 3GS en iPhone 4 hetzelfde muzieknummer af te spelen. De geluidssterkte stond daarbij maximaal en de afstand tussen speaker en meetapparaat was steeds hetzelfde (8 cm). Dat meetapparaat was een derde iPhone, waarop we de applicatie Decibel hadden geïnstalleerd. Op beide iPhones zagen we een maximale geluidssterkte van 92 dB bij het luidste fragment in het liedje.
Het bekijken van video’s verloopt op de iPhone 4 veel prettiger: ze worden in een hogere resolutie getoond (het scherm van de iPhone 4 biedt 960 x 640 pixels. Je zult daar bij het converteren van video’s dus rekening mee moeten houden. Converteer je de video’s naar een hogere resolutie dan de iPhone 4 aankan, dan kun je de iPhone 4 ook op je tv aansluiten en de video’s in HD-kwaliteit bekijken. Je hebt dan wel een component-kabel (televisie) of een VGA-kabel (voor computerscherm of beamer) nodig, uiteraard tevens voorzien van een dock-connector.
iTunes en App Store: De twee applicaties waarmee je extra muziek en apps voor je iPhone kunt kopen. iTunes toont voortaan HD-versies van films en televisieprogramma’s, maar aangezien die niet in de Nederlandse iTunes Store verkrijgbaar zijn heb je hier alleen iets aan als je een Amerikaans account hebt. De tekst in beide apps is scherper te lezen en de afbeeldingen worden in hogere resolutie getoond, maar voor de iPhone 4 is er verder niets nieuws te vinden.
YouTube: Met de YouTube-app kun je kijken naar video’s. Ze zijn geoptimaliseerd voor de de iPhone en in het geval van de iPhone 4 kun je er zelfs HD-video’s mee afspelen (via Wi-Fi). YouTube heeft overigens een aanpassing gedaan, waardoor video’s voortaan ook embedded in HTML5-webpagina’s kunnen worden getoond, zonder dat je een aparte app hoeft te starten. Eerder was er al een aanpassing voor de mobiele website van YouTube, waardoor je via het web naar hogere kwaliteit video’s kunt kijken.
Foto’s: De Foto-applicatie heeft in iOS 4 wat nieuwe functies gekregen. Je kunt nu op gezichten (Faces) of plaatsen (Places) filteren, waarbij foto’s die in iPhoto al zijn getagd deze eigenschappen ook meenemen naar de iPhone. De fotorol bevat foto’s en video’s, net als voorheen. Foto’s naar anderen mailen is beperkt tot 5 foto’s per e-mailbericht. Je hebt daarbij de mogelijkheid om bij het versturen van de foto(‘s) de resolutie kleiner te maken of in origineel formaat te laten, zoals hiernaast te zien is.
Camera: De Camera-applicatie is al uitvoerig aan bod gekomen. Nieuw is de mogelijkheid om tussen de voor- en achtercamera te wisselen en de flitser te bedienen. Andere functies, zoals inzoomen vind je ook op de iPhone 3G/3GS (na installatie van iOS 4) en scherpstellen op een bepaald punt was ook al op de iPhone 3GS beschikbaar.
Overige apps: Aandelen, Weer, Klok, Rekenmachine, Kompas en Dictafoon
Aandelen en Weer: Twee niet zo essentiële applicaties waarvan genoeg alternatieven in de App Store te vinden zijn, met meer functies en bijvoorbeeld push notificaties als er een regenbui aankomt of wanneer er heftige koersbewegingen zijn. Inhoudelijk is er bij deze apps niets essentieels veranderd.
Kompas: Voor mensen die van een iPhone 3G overstappen naar de iPhone 4 is het kompas iets totaal nieuws. Het vormt een handige toevoeging aan Kaarten (Google Maps) en andere locatiegebaseerde diensten, omdat je niet alleen ziet waar je bent, maar ook in welke richting je moet lopen/rijden. Op de iPhone 3GS kwam het bij een deel van de gebruikers wel eens voor dat je regelmatig het kompas opnieuw moest kalibreren (door een 8 in de lucht te tekenen). Bij de iPhone 4 ben ik dat tijdens 3 weken gebruik niet tegengekomen. De iPhone 4 bevat trouwens ook een gyroscoop, die niet alleen een leuke aanvulling is voor spelletjes, maar ook nauwkeuriger kan vaststellen wanneer je met navigatiesoftware een bocht hebt genomen. Ik heb daar in de praktijk tijdens het testen echter niet zoveel van gemerkt.
Dictafoon (in het Engels: Voice Memo’s). Deze app staat standaard al in het folder Hulpprogramma’s, samen met de rekenmachine en klok. Dictafoon is een applicatie waarmee je audio-opnames kunt maken, bijvoorbeeld tijdens concerten of een interview. Opmerkelijke constatering: de microfoon lijkt bij opnames geen gebruik te maken van de extra ruisonderdrukkende microfoon van de iPhone 4. De kwaliteit van de opnames is hetzelfde en je hebt meer last van achtergrondgeluiden dan tijdens een telefoongesprek (waarbij de ruisonderdrukking wél werkt). Een merkwaardige keuze van Apple en hopelijk iets wat in een software-update opgelost kan worden…
FaceTime
FaceTime is bij de iPhone 4 de grote verandering ten opzichte van de iPhone 3GS. Van vernieuwing kan je nauwelijks spreken, want videobellen bestond al veel langer op andere toestellen (rond 2002 maakten Nederlandse operators voor het eerst reclame erover). Maar het is waarschijnlijk net als met het installeren van applicaties: pas toen Apple zich ermee ging bemoeien realiseerden gebruikers zich dat je apps kunt installeren. Andere fabrikanten hobbelden achter Apple aan en kondigden soortgelijke App Stores, Catalogs, Markets of Marketplaces aan. Misschien gaat dat bij FaceTime ook wel gebeuren, maar dan is wel te hopen dat het protocol straks ook openstaat voor bezitters van andere telefoons. Als je alleen kunt bellen met mensen die een iPhone 4 hebben, blijft het een incidenteel speeltje.
Het bellen met FaceTime is supereenvoudig: wanneer je een contactpersoon belt zie je meteen of je gesprekspartner in staat is om FaceTime te gebruiken. Je binnenkomende gesprek wordt daarna een verzoek om een FaceTime-gesprek te starten. Er zitten echter beperkingen aan: FaceTime werkt alleen via Wi-Fi en alleen als de andere persoon ook een iPhone 4 heeft.
Voldoe je aan die twee voorwaarden, dan is FaceTime een mooie functie. In reclamefilmpjes heeft Apple laten zien wat de toegevoegde waarde ervan is. Heb je iets emotioneels mee te delen of wil je je nieuwe kapsel laten zien, dan kan dat via FaceTime. De functie zal misschien in de VS wat eerder aanslaan, aangezien bedrijven daar meer gewend zijn om videoconferenties te organiseren en omdat je door de afstanden niet direct naar iemand toe kunt reizen. In ons land is het misschien wat vreemd als een vrouw haar partner via FaceTime vertelt dat ze zwanger is (zoals in één van Apple’s reclamefilmpjes was te zien). Voor zoiets belangrijks wacht je toch even tot je elkaar weer kunt zien?
Je hebt een uploadsnelheid van zo’n 200 kbps nodig om prettig te kunnen bellen. Thuis lukt dat wel (ik belde met zo’n 750 kbps upload zonder haperingen en onderbrekingen en met een scherp beeld), maar als je op vakantie op het Wi-Fi-netwerk van het hotel moet bellen kan de kwaliteit mogelijk tegenvallen.
Je zult de iPhone 4 tijdens het bellen wel steeds in je hand moeten houden. Een ander aandachtspunt is dat je over de belichting moet nadenken: met je rug naar het licht is je gezicht niet goed te zien. Handig is dat je met één tap op het scherm tussen de camera aan de voor- en achterzijde kunt schakelen, zodat je gesprekspartner de prachtige zonsondergang meteen kan meebeleven. Iemand laten meekijken op je computerscherm of teksten laten lezen, gaat een stuk minder goed. FaceTime comprimeert de streaming videobeelden, waardoor de tekstweergave niet optimaal is. De spraakkwaliteit van de gesprekken is trouwens uitstekend; beter dan via een gewone telefoonverbinding.
Toch vrees ik dat FaceTime voor een grote groep iPhone 4-bezitters een eenmalige bezigheid zal blijven: even proberen en daarna is al snel de aardigheid er vanaf. Heeft je partner een iPhone 4, dan kan ik me voorstellen dat je regelmatig even een FaceTime-gesprekje voert. Maar in situaties waarbij een videochat goed van pas komt (“staat dit shirtje leuk?”, “zullen we deze fles wijn voor pa kopen?”) beschik je vaak niet over Wi-Fi. In winkels en bij de kapper heb je niet altijd een hotspot tot je beschikking. Iets anders is dat je FaceTime vooral zult gebruiken met goede vrienden. Als je geen partner of hartsvrienden hebt met een iPhone 4 zal het waarschijnlijk bij een paar keer uitproberen blijven…
Je kunt bij FaceTime geen conferentiegesprekken met meerdere mensen voeren. En niet onbelangrijk: de functie is een behoorlijke aanslag op je batterijduur. Na een gesprekje van een kwartier was mijn batterijstatus afgenomen van 50% naar 30% (daarbij stonden ook andere functies aan, zoals pushmail). Je kunt FaceTime-gesprekken op twee manieren starten: in de telefoonapplicatie (FaceTime verschijnt daar als extra optie op het belscherm, en in de lijst met recent gevoerde FaceTime-gesprekken) of via het adresboek (dat eigenlijk ook in de telefoonapplicatie is geïntegreerd). Na de totstandkoming van de verbinding wordt een eventueel telefoongesprek afgebroken en schakel je over naar Wi-Fi, waarbij het je geen belminuten kost. Bellen met iChat op de desktop (Apple’s andere chatprogramma) is niet mogelijk. Via picture-in-picture kan je zien of je eigen haar goed zit. Je kunt tijdens een videochat ook gewoon andere applicaties gebruiken, want de audio loopt gewoon door.
Draadloze functies: GPS, 3G en Wi-Fi
De stalen rand van de iPhone 4 doet voor driekwart dienst als antenne voor GSM- en 3G-functies. Het overige kwart (linksboven) is bedoeld voor draadloze diensten zoals GPS voor de locatiefuncties en Wi-Fi en Bluetooth, die op dezelfde chip geïntegreerd zijn.
GPS in de iPhone 4
De processor van de iPhone 4 presteert beter, waardoor zware functies zoals routenavigatie ook een stuk soepeler gaan. Alleen al bij het opstarten van een applicatie als TomTom is het te merken: op de iPhone 4 duurt dit 9 seconden, op de iPhone 3GS 11 seconden (op beide iPhones was dezelfde hoeveelheid apps geïnstalleerd). Dat zijn natuurlijk geen schokkende verschillen; die blijken pas wanneer je de iPhone 3G erbij pakt: 25 seconden!
Op onderstaande afbeeldingen zie je links de iPhone 4 en rechts de iPhone 3GS.
De resolutie van de kaart is duidelijk verschillend: op de iPhone 4 is alles veel nauwkeuriger te zien. Ook zou de iPhone 4 wat beter moeten presteren bij het vaststellen van je lokatie (zoals op de screenshots is te zien). Maar in de praktijk heb ik daar bij gebruik van navigatiesoftware niet zo veel van gemerkt.
Bij net navigeren met software als TomTom en Navigon is het niet zo, dat de iPhone 4 eerder waarschuwt voor een afslag. Wel is het kaartmateriaal wat mooier op het Retina Display en starten de apps wat sneller op.
3G-datasnelheid
De snelheid van je 3G-verbinding is natuurlijk sterk afhankelijk van de plaats, het aantal gelijktijdige gebruikers, de afstand tot de GSM-mast en nog veel meer factoren. Om dit zo eerlijk mogelijk te bepalen heb ik de meting ‘s nachts uitgevoerd, op een moment dat er weinig andere datagebruikers actief zouden zijn op dezelfde mast. T-Mobile belooft een snelheid van 2 Mbps, mijn iPhone 4 haalt een snelheid van 1,8 Mbps. Niet slecht dus.
Bij de iPhone 4 is de maximale downloadsnelheid via HSDPA 7,2 Mbps, maar dat haal je bij de iPhone-abonnementen van T-Mobile niet, dus dat heb ik niet kunnen controleren. Ook de uploadsnelheid is omhoog gegaan: naar 5,7 Mbps. Ook daar heb je niets aan, want bij de meeste data-abonnementen gaat het een stuk trager (het zijn bovendien theoretische snelheden onder de meest optimale omstandigheden, dus die haal je überhaupt nooit).
Wi-Fi-snelheid
Een vernieuwing bij de iPhone 4 is dat naast 802.11 b/g nu ook 802.11n wordt ondersteund, wat je in veel hedendaagse routers tegenkomt. Er is wel een beperking: er is alleen gekozen voor de 2,4 GHz-frequentie en niet die van 5 GHz. We hebben met Speedtest.net een snelheidstest uitgevoerd, om te kijken in hoeverre je met de iPhone 4 nu werkelijk sneller kunt internetten. Alle toestellen stonden daarbij in flightmode, met alleen Wi-Fi ingeschakeld. Ze waren allemaal aangemeld op hetzelfde draadloze netwerk en maakten gebruik van de SpeedTest.net testserver op dezelfde locatie (Amsterdam). Omdat de metingen soms nogal uiteenliepen hebben we meerdere metingen uitgevoerd en daarna het gemiddelde genomen.
Wat opvalt is dat bij het downloaden de iPad (ook in de test meegenomen) het best scoort, gevolgd door de iPhone 4. Bij het uploaden is er iets vreemds aan de hand: de iPhone 4 scoort slechter dan de andere toestellen.
De tabel behorende bij dit artikel is helaas verouderd en daarom niet meer beschikbaar. Onze excuses voor het ongemak
Prestaties van de iPhone 4
De prestaties van de iPhone 4 vallen uiteen in twee onderdelen: de batterijduur en de processorsnelheid. Over de batterijduur is Apple altijd erg openhartig en levert behoorlijk goede indicaties. Maar over de processor levert het bedrijf heel wat minder informatie. We weten dat er een in eigen huis ontwikkelde A4-processor in zit, maar daarmee houdt het op: we weten niet de kloksnelheid en kunnen door eigen aanpassingen ook niet zomaar de vergelijking maken met processoren in andere smartphones.
Batterij
De iPhone 4 heeft een batterij met een iets hogere capaciteit dan z’n voorgangers. Technisch gezien is de capaciteit zo’n 16% groter, maar in de praktijk gaat de batterij nog iets langer mee omdat ook in de processor allerlei zaken zijn geoptimaliseerd voor dit toestel. Er is wel een factor die de batterijduur iets negatief beïnvloed, wat je merkt aan gebruikers die een navigatie-app hebben opgestart: als je vergeet de navigatiesoftware na gebruik handmatig af te sluiten zal deze blijven doorlopen op de achtergrond. Ondertussen loopt de continue locatiebepaling steeds door (je blijft ook de navigatie-instructies horen, als je je bestemming nog niet had bereikt) en de batterij loopt ondertussen in sneltreinvaart leeg. Ook al heeft Apple beweerd dat multitasking op de iPhone nauwelijks van invloed is op de batterij, het scheelt wel degelijk bij navigatie. Dit probleem is overigens niet alleen voorbehouden aan de iPhone 4, maar ook aan de iPhone 3GS met de multitasking-mogelijkheden van iOS4.
Gelukkig kun je de energieslurpende apps vrij gemakkelijk uitschakelen: druk tweemaal op de homeknop zodat het lijstje zichtbaar wordt van apps die momenteel op de achtergrond draaien. Hou je vinger een paar seconden op het icoontje van de navigatie-app gedrukt, zodat de iconen gaan wiebelen. Vervolgens verwijder je de navigatie-app uit het lijstje. De software staat nog wel op de iPhone, maar is niet langer bezig om op de achtergrond je batterij leeg te slurpen.
Ik heb de iPhone 4 een dag lang van 10:00 tot 18:00 uur meegenomen naar een pretpark en ben fanatiek gaan fotograferen en filmen. Na afloop van de dag had ik 2 GB aan foto’s en video’s gemaakt, zonder te hoeven bijladen. De batterij stond toen nog op 35%, genoeg om tijdens de avond nog wat te mailen en internetten. Apple’s claims over de batterijduur kloppen meestal wel aardig. Sterker nog: ze zijn vaak aan de voorzichtige kant. Bij de iPhone 4 belooft Apple 10 uur video afspelen, 40 uur muziek luisteren en een standby-tijd tot 300 uur. Dat blijkt behoorlijk goed haalbaar. Omdat ik de telefoon ook nog nodig had, heb ik me niet aan de 40 en 100 uur durende test gewaagd, maar wel aan het afspelen van video. Ik haalde 11:15 uur, dus ruim meer dan de 10 uur die Apple zelf belooft. Kanttekening daarbij is dat de iPhone nu nog een verse batterij heeft. Na honderden keren opladen gaan de prestaties langzaamaan achteruit.
Maar wie gaat ruim 10 uur aan één stuk zitten videokijken? Het is veel realistischer om een normale situatie te simuleren, op een iPhone 4 en daarnaast een iPhone 3GS ter referentie. We hebben daarom op beide toestellen op precies dezelfde manier gebruikt: een uur muziek luisteren, een paar video’s kijken en een telefoongesprek gevoerd van ieder 30 minuten. Ook stonden push notificaties en pushmail op beide toestellen aan. Beide iPhones waren gedurende de gehele batterijtest verbonden via T-Mobile 3G en Wi-Fi. De inhoud van beide toestellen (geïnstalleerde apps en multimedia, mailaccounts e.d.) was ook gelijk en op beide toestellen was iOS 4.0.1 geïnstalleerd. Het resultaat van de meting:
- Na 0 uur: Beide toestellen zijn 100% opgeladen, de test kan beginnen.
- Na 44 uur: De iPhone 3GS schakelt zichzelf uit. De iPhone 4 geef nog 36% aan.
- Na 54 uur: De iPhone 4 schakelt zichzelf uit.
Met ‘uitschakelen’ bedoelen we dat het scherm van de iPhone na een paar batterijwaarschuwingen op zwart gaat. Je kunt de iPhone dan niet meer opstarten en zult eerst moeten opladen om nog iets op het scherm te zien. Een prima score dus, die 54 uur. Het zal in de loop van de tijd minder worden en je zult ook de eerste dagen (als je de iPhone 4 net hebt en er fanatiek mee gaat spelen) merken dat de batterij heel wat sneller leeg gaat.
Prestaties van de iPhone 4
Apple gebruikte in de iPhone 3GS een 600 MHz processor. Dat maakte Apple niet zelf bekend, maar bleek na onderzoek van reparatiebedrijven die de componenten van het toestel hebben bestudeerd. Over de A4-processor van de iPhone 4 zijn door Apple alweer geen specificaties naar buiten gebracht, maar het zou gaan om een kloksnelheid tussen de 600 MHz en 1 GHz (waarschijnlijk rond de 800 MHz). Dat is lager dan bij de iPad die over dezelfde A4-processor met 1 GHz ARM Cortex A8-gebaseerde chip beschikt. Bij de iPhone 4 is voor een lagere kloksnelheid gekozen; waarschijnlijk heeft het iets met batterijduur te maken. In de iPad is genoeg ruimte om een flinke batterij in de behuizing te verstoppen, maar bij de iPhone 4 moet alles in een zeer kleine ruimte passen.
Performance wordt natuurlijk niet alleen bepaald door de processor, maar ook door de hoeveelheid RAM. In de iPhone 4 is 512 MB aanwezig, tweemaal zoveel als in de iPhone 3GS en iPad. En daarnaast zal Apple ook nog wat toestelspecifieke optimalisaties in de processor hebben doorgevoerd, maar de kans is klein dat we daar ooit de details van zullen vernemen.
Activiteiten zoals multitasking en het opstarten van apps gaan aanmerkelijk sneller op de iPhone 4. Met een stopwatch is dat vrij nauwkeurig te meten. We hebben drie iPhones (3G, 3GS en 4) genomen, voorzien van dezelfde apps, met 3G uitgeschakeld en allemaal aangemeld op hetzelfde Wi-Fi-netwerk. Alledrie telefoons zijn vers opgestart, zodat er geen applicaties al op de achtergrond draaien.
De tabel behorende bij dit artikel is helaas verouderd en daarom niet meer beschikbaar. Onze excuses voor het ongemak
Om te voorkomen dat je als lezer een verkeerde indruk krijgt van deze cijfers: het gaat om pas gereboote iPhones. Misschien heb je niet de ervaring dat het 2 seconden duurt om Google Maps op te starten, maar dat komt omdat je in het dagelijks leven de iPhone niet na elke handeling herstart. Als je eenmaal een app hebt gestart gaat het de tweede keer sneller. Vandaar dat ik dit bij het onderdeel Instellingen tweemaal heb gemeten (zoals je aan de cijfers ziet gaat het bij de tweede keer sneller). Verder is het zo, dat jouw iPhone andere cijfers kan laten zien, omdat er meer of juist minder apps op geïnstalleerd staan, er minder mailboxen staan ingesteld, er minder push applicaties actief zijn, etc. Het gaat hier alleen om de verhouding van de cijfers, niet om de exacte getallen.
Conclusie: bij de iPhone 3GS boek je enige snelheidswinst als je de iPhone 4 aanschaft. Maar vooral bij de iPhone 3G is het verschil erg groot.
Accessoires voor de iPhone 4: past alles nog?
Bij de lancering van de iPhone 4 werd de Bumper-case (zie foto hiernaast) gepresenteerd als een bijna onmisbaar accessoire voor de iPhone 4. Aanvankelijk was ik het daarmee eens (ik schreef rond die tijd ook een review over de Bumper-case). Maar inmiddels heb ik ontdekt dat ik plakfolie zoals de Bodyguardz toch prettiger in gebruik vindt. Mensen kiezen misschien een Bumper omdat die ‘nauwelijks zichtbaar’ is, maar in de praktijk is het ding wel degelijk zichtbaar en doet deze mijns inziens afbreuk aan het mooie design van de iPhone 4. De metalen rand is juist wat de iPhone 4 z’n bijzondere uiterlijk geeft en dat wordt aan het oog onttrokken door zo’n nerdy uitziende Bumper.
Dat ik bij aankoop van de iPhone 4 toch blij was met de Bumper-case heeft trouwens niet eens met de ontvangst (antenneproblemen) te maken, maar omdat ik het niet zag zitten om de iPhone zonder bescherming op tafel te leggen. De “glazen” achterkant van de iPhone is onbeschermd en ook al roept Apple dat het glas enorm krasbestendig is, je kunt maar beter op je hoede zijn (uit praktijkervaringen van gebruikers bleek trouwens al snel dat het glas wel degelijk miniscule krasjes oploopt). Dat de Bumper me later iets minder beviel, is enerzijds vanwege het uiterlijk, maar ook omdat de opening bij de dockconnector zo krap is gemaakt, dat je telkens de Bumper eraf moet halen als je de iPhone bijvoorbeeld in je favoriete speakerdock wilt steken.
Daarmee is meteen een ander probleem aan de orde gesteld: de iPhone 3G en iPhone 3GS waren aan de achterzijde afgerond, met vloeiende lijnen. De iPhone 4 is hoekiger en past daardoor niet meer in hardcases en in andere nauwsluitende accessoires (docks, hoesjes, battery packs). De Mophie Juice Pack past bijvoorbeeld niet meer: je kunt de iPhone 4 er met z’n dockconnector niet diep genoeg induwen (vanwege de afgeronde vorm van de Juice Pack) waardoor er geen contact ontstaat en de iPhone dus niet oplaadt. Bij de MiLi Power Pack (die maar een millimeter of twee dieper is uitgesneden, lukt het wel om op te laden, maar deze heeft aan de achterkant enige speling waardoor de iPhone 4 wiebelig in de MiLi zit. Zo zijn er nog wel meer accessoires die je niet meer kunt gebruiken, omdat ze zijn afgestemd op de afgeronde behuizing van de iPhone 3G/3GS. Sportarmbanden (zie foto), pouch- en sokachtige cases zoals de Sena Ultraslim Pouch of de Fabrix-cases passen nog wel, maar omdat de iPhone iets compacter is dan de iPhone 3G/3GS zitten ze net iets te ruim bij hoesjes die door veelvuldig gebruik al zijn uitgerekt. Nieuwe iPhone 4-cases komen op dit moment snel beschikbaar, zoals de SwitchEasy Nude voor iPhone 4, en daarnaast heeft Apple natuurlijk het eigen Cases-programma nu beschikbaar gemaakt, al is de keuze daar beperkt.
Bij de lancering van de iPhone 4 bleek al snel dat het toestel geschikt was voor de iPhone-dock die bij de eerste generatie iPhone (uit 2007) werd geleverd. Er komt voor de iPhone 4 nog een nieuw type dock ($29) op de markt, die over een paar weken ook in Nederland verkrijgbaar is. Heb je de universele dock van Apple, dan kun je voor $9 een inzetstukje voor de iPhone 4 aanschaffen (nog niet verkrijgbaar in de Nederlandse Apple Store). Bij carkits is de situatie verschillend: de TomTom iPhone-carkit past weliswaar, maar alleen met noodgrepen zoals klittenband en plastic lidmaatschapskaartjes kun je zorgen dat de carkit goed contact maakt met de iPhone 4. De carkit van Navigon past helemaal niet, omdat deze is voorzien van een nauwsluitende houder met afgeronde hoeken. Navigon gaat binnenkort een nieuwe carkit voor de iPhone 4 op de markt brengen. TomTom gaat dat ook doen, maar heeft ook een oplossing voor huidige bezitters van de carkit in gedachten (details kunnen we nog niet geven; die zullen nog worden bekendgemaakt).
Accessoires met het ‘Works With iPhone’-logo werken trouwens – mits de juiste pasvorm – ook bij de iPhone 4. Speakers werken bijvoorbeeld prima en accessoires die voorheen bij de iPhone 3GS meldingen ‘Dit accessoire is niet geschikt’ gaven, doen dat ook bij de iPhone 4. Een voorbeeld: onze Logic3 i-Station 25 werkt prima met de iPhone 4.
Review iPhone 4: conclusie
De iPhone 4 is op diverse punten een verbetering ten opzichte van de iPhone 3GS wat snelheid, leesbaarheid van het scherm en batterijduur betreft. Heb je de mogelijkheid om vanaf je iPhone 3GS te upgraden (praktisch en financieel), dan raden we het op zich wel aan. Maar de echte aanbeveling om te upgraden geldt voor huidige gebruikers van de iPhone 3G: dat toestel is met iOS 4.0 bijna onwerkbaar traag geworden. Als je je iPhone 3G niet zo intensief gebruikt en het prima vindt om voorlopig nog op iOS 3.1.3 te blijven hangen, is dat prima. Maar wil je wel weer iets nieuws, dan is de iPhone 4 wat ons betreft een enorme vooruitgang. Wachttijden voor apps zijn opeens gereduceerd tot nul, je hoeft bij het opstarten van Instellingen niet meer 10 seconden te wachten, het toestel ziet er veel strakker uit en het scherm is ronduit prachtig. FaceTime zal voor de meeste mensen niet meteen een reden zijn om een IPhone 4 te kopen, maar de verbeterde 5 megapixel camera met flitser is dat wel (met maximale resolutie van 2592×1936 pixels). Voorheen kon je met de iPhone leuke snapshots maken, maar veel stelde de kwaliteit niet veel voor. Met de 5 megapixel camera van de iPhone kun je daadwerkelijk je digitale camera thuislaten, want de foto’s en video’s zijn goed genoeg voor meer dan huis-tuin-en-keukenfoto’s. Als gebruiker van de iPhone 3G maak je écht een stap vooruit. Dat de tweejarige abonnementen van veel iPhone 3G-kopers aflopen, maakt de overstap natuurlijk ook een stuk makkelijker.
Is de iPhone 4 een aanrader om te kopen? Wat mij betreft een volmondig ‘ja’. Ik heb tijdens het gebruik geen problemen ondervonden en ben er in alle opzichten op vooruit gegaan. Het meest lastige was nog het halen van een microsimkaartje. De constructie van het toestel is goed, je kunt je door het nieuwe uiterlijk weer even onderscheiden van de enorme groep mensen die inmiddels een iPhone heeft gekocht (indien dit belangrijk voor je is) en de iPhone 4 is op veel punten snappier. Daarnaast is het verbeterde scherm (Retina Display) een andere zeer welkome verbetering. Kopen dus! Of je daarbij de officiële route met een abonnement van T-Mobile neemt of een simlockvrij toestel met eigen abonnement neemt, zul je zelf moeten beslissen.
Tegelijk is begrijpelijk dat veel mensen vanwege ‘antennagate’ huiverig zijn geworden. Het antenneprobleem is geen verzinsel: uit metingen blijkt dat de signaalontvangst daadwerkelijk afneemt bij het vasthouden van de metalen schermrand. Andere toestellen hebben daar ook last van, maar door Apple’s keuze om de antenne langs de buitenrand van het toestel te laten lopen, is het toestel er gevoeliger voor. Concurrenten zullen dit als een designfout zien, maar Apple ziet het als een innovatie die zich nog verder moet ontwikkelen. In de praktijk hebben wij er bij twee iPhone 4’s die we gedurende 3 weken hebben getest, geen problemen mee gehad. We konden altijd gewoon bellen en hadden geen last van wegvallende gesprekken (waarbij Jean-Paul zelfs linkshandig is, en er dus bovengemiddeld last van zou moeten hebben). Wat ons betreft is uiteindelijk het netwerk van de operator van even grote invloed op storingen en afgebroken gesprekken. Slecht bereik én de gewoonte om je iPhone tijdens het bellen nogal stevig met je handen te omsluiten, kan er bij bepaalde mensen voor zorgen dat de iPhone 4 totaal onbruikbaar is. Toch schatten we in dat voor 95% van de gebruikers er geen enkel probleem is, zeker niet als je een hoesje of een vorm van coating gebruikt. En mocht je je toch nog zorgen maken: nog even tot 30 september wachten om te zien of de zogenaamde ‘kinderziektes’ zijn verholpen en de iPhone misschien wel bij meer operators te koop is, is natuurlijk ook gewoon een optie.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!