Uitgelicht
Apple Black Friday
Toon of verberg de lijst met posts
iPhone 4S

iCulture reviewt de Apple iPhone 4S. Wat zijn de verschillen met de iPhone 4 en hoe waren onze ervaringen. Lees onze zeer uitgebreide iPhone 4s review.

iPhone 4s review

iPhone 4S review

iphone-4sDe iPhone 4S komt op 28 oktober naar Nederland. iPhoneclub brengt je nu alvast een review van de iPhone 4S, gebaseerd op ruim een week intensief gebruik van twee iPhone 4S-exemplaren die we in de Apple Store Oberhausen hebben gekocht. Je leest in dit iPhone 4S review over de snellere A5-processor in de iPhone 4S, de 8-megapixelcamera en de assistent Siri. Natuurlijk krijg je in deze iPhone 4S test ook een eerlijk antwoord op de vraag: moet je overstappen naar de iPhone 4S of biedt de iPhone 4 nog genoeg mogelijkheden, als je de upgrade naar iOS 5 maakt?

iPhone 4S: revolutionair?

De iPhone 4 was voor Apple een grote vernieuwing. Een nieuw design met glas en metaal gaf de iPhone een compleet ander uiterlijk. Een dergelijk toestel was nog niet eerder op de markt verschenen. Bij de aankondiging van de iPhone 4S was er op het eerste gezicht niets nieuws te beleven: dit was gewoon hetzelfde toestel als de iPhone 4, maar dan iets sneller en beter. Hebben we hier 15 maanden op moeten wachten?

Wie verder kijkt zal ontdekken dat de echte vernieuwingen zich onder de oppervlakte bevinden. Het lijkt erop, dat Apple ervoor heeft gekozen om afwisselend het uiterlijk en het innerlijk van de iPhone aan te pakken. Bij de iPhone 3G en 4 was er sprake van een radicale verandering in het design. Bij de iPhone 3GS en 4S heeft Apple zich gefocust op de binnenkant en verfijnen van de ervaring. Voor hetzelfde geld krijg je een toestel dat op talloze punten sneller, beter en geavanceerder is geworden.

iPhone 4S set 1

Uiterlijk iPhone 4S

Wat het uiterlijk betreft is er bij de iPhone 4S niet veel veranderd. De iPhone 4S heeft exact dezelfde afmetingen en hetzelfde design als de iPhone 4. Alleen kenners zien aan de inkepingen van de antenne dat het om een iPhone 4S gaat. Het nieuwe toestel heeft aan beide zijkanten twee zwarte streepjes in de metalen rand rondom het scherm. Op de achterkant is aan het kleingedrukte modelnummer (A1387) te zien dat je de nieuwste iPhone hebt gekocht. Op de achterkant van de iPhone 4S is verder niets te zien: geen aanduiding ‘4S’ en de opslagcapaciteit (64GB in mijn geval) is ook niet als opdruk aanwezig.

iphone-4s-stapel

Is het jammer dat de iPhone 4S zoveel op zijn voorganger lijkt? Voor veel mensen is het design van de iPhone 4 tijdloos en door z’n strakke uiterlijk is het nog steeds een van de best uitziende smartphones op de markt. Dat de kopers het geen probleem vinden dat de iPhone 4S op zijn voorganger lijkt, blijkt wel uit de verkoopcijfers: in een paar dagen werden 4 miljoen stuks verkocht. Ook de iPhone 3GS, die qua uiterlijk op zijn voorganger leek, bleek een enorm verkoopsucces.

Wat het gewicht betreft is de iPhone 4S slechts 3 gram zwaarder dan zijn voorganger. Een directe verklaring voor het gewichtsverschil is er niet, maar het komt ongetwijfeld door het gebruik van iets andere componenten. Het gewicht ging omhoog van 137 naar 140 gram. Vergeleken met concurrerende smartphones van Samsung en LG is de iPhone wel aan de zware kant. Dit heeft te maken met het gebruik van luxere materialen zoals glas en metaal. Aziatische toestelmakers houden het gewicht van hun toestellen laag door het gebruik van lichtgewicht plastic.

iphone-4s-links-wit

De iPhone 4S ligt lekker in de hand, ziet er aantrekkelijk uit en heeft een uitstraling die bij z’n prijskaartje hoort. Geen enkel moment heb je het idee dat je een goedkoop flutding in handen hebt. Voorafgaand aan de iPhone 4S-aankondiging waren er wilde geruchten dat het toestel een groter scherm zou krijgen, maar Apple heeft daar niet toe besloten. Er zijn veel theorieën waarom Apple opnieuw voor 3,5 inch heeft gekozen, maar de meest voor de hand liggende is dat je daarmee nog steeds het scherm met één hand kunt bedienen. Jammer, maar het is niet zo dat de iPhone daardoor ineens ernstig tekort schiet. Er zijn intussen toestellen met 4,3 inch scherm verkrijgbaar, die meer helderheid en meer scherpte hebben, maar daarvoor zul je bij fabrikanten als Samsung en LG moeten zijn. Niet iedereen is gecharmeerd van de grotere schermen, omdat je toestel daardoor wel erg groot wordt. Je loopt met een mini-tablet op zak.

Verpakking van de iPhone 4S

Een verplicht nummer in een review: wat zit er in de doos? Bij de iPhone 4S kunnen we daarmee snel klaar zijn: precies hetzelfde als bij de iPhone 4, namelijk het toestel, een usb-kabel, stroomadapter en een paar oordopjes. De enige zichtbare verbetering bij deze accessoires, is een extra versteviging bij de controleknopjes/microfoon. De micro-usb-adapter die sinds kort in de Apple Store verkrijgbaar is, wordt niet standaard meegeleverd. Koop je je iPhone in Engeland of de Verenigde Staten, dan krijg je er een afwijkende stroomadapter bij, die je zelf moet vervangen door een Europees exemplaar. Opladen via een usb-poort in je computer is ook gewoon mogelijk. Bij de Europese iPhone krijg je er ook een simkaarttool bij, een soort veredelde paperclip waarmee je het simkaartslot kunt openen.

Bij het kopen van een tweedehands iPhone 4S is het aan te raden om goed op te letten: op de verpakking staat ‘iPhone 4S’ gedrukt, maar aan het toestel zelf is nauwelijks te zien dat het inderdaad om een iPhone 4S gaat. Pas dus op dat je niet in een verwisseltruc trapt, waarbij je een oude iPhone 4 in een nieuwe doos koopt. Vier streepjes aan de zijkant van de iPhone-antenne maken duidelijk dat het echt om een iPhone 4S gaat.

Oude accessoires en de iPhone 4S

Vergeleken met het vorige toestel is de muteknop iets verschoven. Accessoires voor de iPhone 4 zijn daardoor niet altijd meer bruikbaar voor de iPhone 4S. Gelukkig is de iPhoneclub-hardcase nog wel te gebruiken, zoals je op de foto hieronder ziet. Hardcases die een te krappe uitsnijding voor de muteknop hebben, zullen niet helemaal meer goed passen, maar softcases, speakers, aanraakpennen en screenprotectors zijn nog steeds geschikt. Omdat de iPhone 4S krasgevoelig is en het glas kwetsbaar is bij vallen op een harde vloer, is het aan te raden om een beschermende case te kopen.

iphoneclub-hardcase-iphone-4s

Ga naar het volgende tabblad om verder te lezen over de hardware van de iPhone 4S.

Hardware van de iPhone 4S

Een bespreking van de hardware van de iPhone 4S is niet compleet zonder twee onderwerpen: de nieuwe A5-processor en de nieuwe antenne. Over de naam van de iPhone 4S doen nogal wat verhalen de ronde. De S zou staan voor Speed, Siri, Speech, Steve, Sprint of misschien zelfs Sales, want de iPhone 4S is een paar dagen na de lancering al uitgeroepen tot de bestverkochte smartphone ooit. Wij gokken dat de S staat voor Speed. Het feit dat de iPhone 4S hetzelfde uiterlijk heeft gekregen als z’n voorganger rechtvaardigt het cijfer 4 in de naam, ook al hadden veel mensen liever het labeltje ‘iPhone 5’ op het toestel gezien.

A5-processor in de iPhone 4S

De A5-processor in de iPhone 4S troffen we ook al aan in de iPad 2. Het gaat om een dual-core processor, dus met twee kernen, die op papier tweemaal zo snel data kan verwerken dan een processor met één enkele kern. Bij de eerste hands-on ervaringen met de iPhone 4S zal de snelheid van het toestel meteen de aandacht trekken. Op dat punt stelt de iPhone 4S niet teleur. Net als bij elke nieuwe generatie iPhone gaat alles nét even vlotter, starten programma’s net iets soepeler op en gaat het wisselen tussen apps net iets vloeiender. Onderstaande benchmarks geven het verschil aan tussen de iPhone 4 (links) en de iPhone 4S (rechts). We hebben dit gemeten met de app Geekbench op twee vers gereboote toestellen met iOS 5 en met exact dezelfde hoeveelheid geïnstalleerde apps.

benchmark-iphone-4-en-4s-toestellen

benchmark-iphone-4-en-4s-geekbench

Voor de liefhebbers van benchmarks hebben we hier nog een paar aanvullende cijfers:

Geekbench iPhone 4/4S

Het grote voordeel van Apple ten opzichte van de meeste concurrenten (BlackBerry uitgezonderd) is dat ze de hardware en software zelf maken en de totale productie onder eigen controle hebben. Ze konden daardoor iOS 5 volledig optimaliseren voor de A5-processor, die overigens wel ondergeklokt is van 1 GHz naar 800 MHz. Dit is waarschijnlijk gedaan om de batterijduur te verlengen. Toch bleek dat de iPhone 4S op een aantal punten beter presteerde dan toestellen met een processor die op papier een veel hogere kloksnelheid van 1,5 GHz hebben. De kloksnelheid van de iPhone 4S zou 800 MHz zijn, al legt Apple geen nadruk op dergelijke specs. Uiteindelijk gaat het bij Apple om de gebruikerservaring en de (subjectief ervaren) wachttijd, als het om snelheid gaat. Apple houdt het op vage beweringen dat de iPhone 4S tweemaal zo snel is als zijn voorganger en dat de chip zeven maal betere grafische prestaties levert. Of dat exact klopt, is iets wat sites als AnandTech de komende tijd zullen uitzoeken. Waar het ons om gaat, is dat ontwikkelaars klaar staan om gebruik te maken van de snellere hardware in de iPhone 4S, wat we vooral bij games zullen merken.

De grafische processor is de PowerVR SGX543, dezelfde chip die ook in de toekomstige Sony PlayStation Vita wordt gebruikt, een draagbare game console. Apple heeft gekozen voor twee processorkernen waardoor de prestaties iets lager liggen dan die van de PlayStation Vita. De hoeveelheid RAM is hetzelfde gebleven: 512MB, ook al gingen er eerder geruchten dat Apple de hoeveelheid RAM zou hebben verdubbeld. Het gaat echter vooral erom wat je in de praktijk ervan merkt. Neem bijvoorbeeld het tijdrovende renderen en exporteren van een video naar de camerarol. De iPhone 4S heeft voor een 1080p HD-video net zoveel tijd nodig als de iPhone 4 voor een 720p-video.

sunspider benchmarkGoede performance van een smartphone betekent niet dat je klaar bent als je de beste componenten samenvoegt. De afstemming tussen hardware en software is ook zeer bepalend voor de uiteindelijke gebruikerservaring. Met de SunSpider JavaScript-benchmark kun je de snelheid van de browser meten. De iPhone 4S leverde in onze test (zie hiernaast) een score op van 2,274 ms, veel beter dan de 3,999 ms die we met de iPhone 4 haalden. We gebruikten hiervoor versie 0.9.1 van de SunSpider JavaScript-benchmark. De iPhone 4S scoort daarmee erg goed ten opzichte van concurrenten. De Samsung Galaxy Tab 10,1 heeft op papier een processor met een hogere kloksnelheid (1 GHz NVIDIA Tegra 2 terwijl de iPhone 4S op een ondergeklokte 800MHz-variant van de A5-processor draait), maar in de praktijk levert deze tablet een score rond de 2,200 ms. De iPad 2 scoort wél iets beter dan de iPhone 4S: wij haalden daarmee een score van 2,073 ms. En hierbij geldt: lager is beter.

Antenne van de iPhone 4S

De iPhone 4S is de eerste iPhone waarmee je overal ter wereld kunt bellen, ook in gebieden waar alleen CDMA-dekking is. Nu is dat laatste alleen interessant voor Amerikanen en mensen die vaak in Amerika komen. En bovendien is inmiddels al duidelijk geworden dat er wat technische beperkingen zijn. Je kunt met een eenmaal op CDMA geactiveerd toestel niet zomaar van aanbieder wisselen. Voor ons is eigenlijk een heel ander aspect van de antennediscussie interessant. Heeft Apple er definitief voor gezorgd dat antennagate is opgelost? Apple’s marketingmanager Phil Schiller zei tijdens de aankondiging van de iPhone 4S dat het toestel intelligent wisselt tussen de ingebouwde antennes om te zenden en te ontvangen. Het zou – volgens dezelfde Schiller – een unieke eigenschap zijn. Waar Apple waarschijnlijk naar verwees is dat er selectief gewisseld kan worden tussen de signalen van twee antennes. Het beste signaal krijgt steeds voorrang.

iPhone 4s domino

Telefoons hebben echter nog met een ander probleem te maken: er zijn meerdere antennes nodig: voor dataverkeer, Wi-Fi en andere draadloze technieken. In een telefoon zitten die antennes dicht op elkaar gepakt, omdat toestellen nu eenmaal klein moeten zijn. Dit geeft het risico van interferentie: signalen beïnvloeden elkaar waardoor storing ontstaat. Eén van de oplossingen is om de antennes zo ver mogelijk van elkaar te plaatsen. In de GSM-versie van de iPhone 4 was dat niet gedaan: de twee GSM-antennes zaten aan de onderkant. Hield je de telefoon op de “verkeerde” manier vast, dan bleek het signaal bij sommige gebruikers weg te vallen. Bij de CDMA-versie van de iPhone 4 was dit opgelost door de antennes aan de boven- en onderkant van het toestel te plaatsen. Hou je de iPhone aan de onderkant vast, dan is er nog een antenne aan de bovenkant die zonder storing signalen kan ontvangen. Toch is daarmee het probleem niet helemaal opgelost: om de antennes goed van elkaar te scheiden moet de afstand veel groter zijn dan ooit op een iPhone valt te realiseren. Een toestel van 50cm lengte is nu eenmaal niet haalbaar. Technici kunnen de hoeveelheid interferentie wel proberen te verminderen met antennediversiteit. Dit houdt in dat de antennes onder verschillende hoeken worden geplaatst, of dat de antennes verschillende stralingspatronen hebben.

Schuin iphone 4s

Het geheim van Apple bij de iPhone 4S is waarschijnlijk een slim algoritme, waarmee antennesignalen gedistribueerd kunnen worden. Daarmee blijft Apple onder de maximale stralingsnorm van goedkeuringsinstanties zoals de FCC. In deze review zullen we niet de stralingsniveau’s van de iPhone 4S testen – simpelweg omdat daarvoor kostbare apparatuur nodig is, die alleen door overheidsinstanties of gespecialiseerde labs te bekostigen is. Iets soortgelijks geldt voor de signaalontvangst. Zoals eerder al bleek tijdens antennagate heeft het aantal signaalstreepjes van de operator geen lineaire relatie met de sterkte van het signaal. Een bijkomend probleem is dat we in Nederland eigenlijk nauwelijks last hebben gehad van antenneproblemen bij de iPhone, simpelweg omdat de Nederlandse operators andere frequenties gebruiken dan de Amerikaanse. Maar ook op internationaal niveau is inmiddels wel toegegeven dat antennagate is overdreven.

Luidspreker in de iPhone 4S

Misschien niet het eerste waar je aan denkt als je je iPhone 4S in handen hebt: hoe is de luidspreker? Toch blijkt er iets te zijn verbeterd: het speakervolume van de iPhone 4S is verhoogd. De eerste experimenten laten zien dat het geluidsniveau zo’n 6 decibel sterker is dan bij de iPhone 4. Omdat geluidservaring niet lineair is, ervaar je dit als gebruiker als een viermaal hogere geluidsdruk (zie Wikipedia voor meer uitleg). Bekijk je de technische specs van de iPhone 4S, dan lijkt er op het eerste gezicht niets veranderd. De iPhone heeft hetzelfde frequentiebereik van 20Hz tot 20.000Hz. Onderstaand filmpje laat horen dat er wel degelijk verschil is:

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

We hebben de proef op de som genomen door het nummer ‘Chasing Pavements’ van Adele af te spelen, met de speaker op maximaal. Het meest luide gedeelte van dit nummer (na 0:50 seconden) hebben we gemeten met de app Decibel. De maximale uitslag kwam daarbij uit op 90 decibel op de iPhone 4 (links op de afbeelding hieronder) en 93 decibel op de iPhone 4S. Dat verschil lijkt op papier weinig voor te stellen, maar in de praktijk hoor je het verschil wel degelijk, zoals het filmpje al bewees. Een app is natuurlijk geen nauwkeurig meetinstrument; daarom kun je beter op je eigen gehoor afgaan. Ook niet heel nauwkeurig, maar een paar decibel meer of minder is duidelijk te horen.

meting-geluidsniveau-iphone-4s

Overigens zou de vibratiemotor in de iPhone 4S ook zijn vernieuwd, maar ook dit vereist speciale apparatuur om te kunnen meten hoe sterk de trillingen zijn toegenomen en is eigenlijk ook niet zo interessant.

Bluetooth 4.0 in de iPhone 4S

In een apart artikel hebben we op iPhoneclub onlangs gesproken over Bluetooth 4.0 in de iPhone 4S. De iPhone is zelfs het eerste telefoontoestel met deze nieuwe Bluetooth-variant. Er komen daardoor heel wat toepassingen beschikbaar, waarbij er zelfs wordt gesproken over draadloos betalen. Apple zou daarvoor een eigen oplossing kunnen ontwikkelen, los van huidige initiatieven rond NFC (Near Field Communication). Dat er nog geen NFC-chip in de iPhone 4S aanwezig is, zal veel mensen een zorg zijn. Zelfs als Apple daarmee een betaaloplossing had geïntroduceerd, moeten we nog een lange weg gaan voordat winkels in Europa NFC-betalingen op grote schaal accepteren. Apple besloot te focussen op de Siri-assistentfunctie (waarover meer in tabblad Software), die voor een veel grotere doelgroep interessant is. Initiatieven van concurrenten, zoals Google Wallet, staan nog in de kinderschoenen. De markt lijkt er nog niet klaar voor. De kans dat Apple de boot mist is dan ook niet zo groot.

Batterij van de iPhone 4S

batterij iphone 4sDe iPhone 4S belooft een betere batterijduur dan de iPhone 4, maar dat geldt niet over de hele linie. De spreektijd is van 7 uur naar 8 uur gegaan, maar tegelijk is de standbytijd verkort van 300 uur naar 200 uur. We kunnen controleren of die batterijduur wel klopt, maar eigenlijk zegt dat niet zoveel. De batterij van de iPhone 4S is nog gloednieuw. Metingen laten zien dat Apple geen mooie verhalen heeft voorgespiegeld: het is inderdaad goed mogelijk om 8 uur van je toestel te genieten. Ga je fanatiek bezig met fotograferen, internetten en andere veeleisende toepassingen, dan kun je in 4 uur de batterijduur omlaag brengen van 100% naar 50%. Bij normaal gebruik haal je wel het einde van de werkdag. Wil je een toestel die je maar éénmaal per week hoeft op te laden, dan moet je een BlackBerry zonder touchscreen kopen.

De grafiek hiernaast laat zien hoe ik de iPhone 4S tijdens een intensief avondje foto’s maken en twitteren (tijdens een etentje om de lancering van de Steve Jobs-biografie te vieren) in 8 uur tijd flink heb laten leeglopen. Toen ik om 17:08 uur van huis ging was mijn iPhone nog 100% opgeladen en rond 1:30 uur ‘s nachts was de batterij bijna leeg. Tijdens een normale werkdag zal de batterij langer meegaan, want dan ben je niet de hele tijd bezig met fotograferen, internetten en filmen.

Toen iFixit de iPhone 4S openmaakte om de componenten te onderzoeken, bleek dat het nieuwe batterijpakket maar een klein beetje groter is dan die van de iPhone 4. De specs zijn ietsje verbeterd: van 5,25 Wattuur naar 5,3 Wattuur. De beloofde verbeteringen in batterijduur zullen daarom vooral worden veroorzaakt door optimalisaties in de afstemming tussen hard- en software. Dat is een goede ontwikkeling, want op een groter of zwaarder toestel zitten mensen niet te wachten.

Geheugen van de iPhone 4S

Met de komst van de iPhone 4S heeft Apple de opslagcapaciteit voor apps, muziek en andere content verhoogd naar maximaal 64GB. Het toestel is verkrijgbaar in varianten met 16GB, 32GB of 64GB opslagruimte. In het Dossier iPhone 4S hebben we een aparte paragraaf over het geheugen van de iPhone 4S opgenomen, waarin we uitleggen hoeveel opslagcapaciteit in jouw situatie optimaal is. Daarbij moet je rekening ermee houden dat het geheugen niet verwisselbaar is, zoals bij andere smartphones. Sommige mensen zullen het als een beperking ervaren, dat je geen losse geheugenkaartjes kunt gebruiken. In Android-toestellen kun je met verwisselbare micro-SD-kaartjes het geheugen uitbreiden. Dat klinkt aantrekkelijk, maar in de praktijk is het toch niet zo gebruiksvriendelijk. Je kunt niet alle apps zomaar op een geheugenkaartje installeren en ze vanaf het geheugenkaartje starten. Vooral bij goedkope toestellen met weinig geheugen zoals de Galaxy Ace loop je tegen beperkingen aan. Probeer maar eens aan een doorsnee gebruiker uit te leggen waarom intern geheugen anders functioneert dan een geheugenkaartje…

Apple heeft dat eleganter opgelost: alle opslagruimte is beschikbaar voor alle denkbare toepassingen. Bij een 32GB iPhone houdt dat in, dat je 29GB volledig kunt gebruiken voor apps, muziek, video’s, foto’s, boeken en dergelijke. Je hoeft niet na te denken of een app wel goed geïnstalleerd is, want er is maar één manier om het te doen en maar één plek waar de bestanden worden opgeslagen. Het feit dat Apple veel zaken heeft afgeschermd (zoals bladeren door het bestandssysteem) zal voor gewone gebruikers een prettige ervaring opleveren. Het werkt gewoon, zonder dat ze zich druk hoeven te maken over technische details.

Ik heb een 64GB iPhone 4S gekocht en dat betekent dat ik 57GB kan vullen met apps en andere content. In mijn geval is dat nodig, want met 688 apps, 89 foto’s en 6 video’s en zo’n 1000 muzieknummers is mijn iPhone al voor de helft gevuld.

Software op de iPhone 4S

De iPhone 4S wordt standaard geleverd met iOS 5, dezelfde firmware die sinds 12 oktober ook voor de oudere modellen iPhone 4 en iPhone 3GS beschikbaar is. De meeste nadruk bij het bespreken van de software zal liggen op de grootste vernieuwing: de introductie van de Siri-assistent. Daarmee onderscheidt de iPhone 4S zich ook van eerdere modellen, want Siri zal aanvankelijk alleen beschikbaar zijn op de iPhone 4S vanwege de extra processorkracht die het vraagt. Het is nog onduidelijk of Siri ook op de iPad 2 beschikbaar komt, een apparaat dat eveneens is voorzien van een A5-processor.

Siri op de iPhone 4S

Siri is een assistent die opdrachten in natuurlijke taal kan verstaan. “Heb ik een paraplu nodig?” of “Wat voor weer is het?” zijn twee vragen waaruit Siri afleidt dat je het weerbericht wilt horen. Zo kun je ook zeggen: “Maak me morgen wakker om 7:00 uur” of “Bel Paul”. Er lopen heel wat mensen op de wereld rond die Paul heten, maar Siri begrijpt dat jij wilt bellen met de Paul in je adresboek en somt een aantal suggesties op. Je activeert Siri door de homeknop ingedrukt te houden of door de handsfree-knop van de oordopjes in te drukken.

Helaas werkt alles nog niet zoals in de voorbeelden hierboven. Siri werkt namelijk nog niet in het Nederlands. Je zult de vragen en opdrachten dan ook in het Engels, Duits of Frans moeten formuleren. Liefst accentloos, want Siri blijkt wat moeite te hebben met mensen die woorden nét iets anders uitspreken dan gebruikelijk. Ook zijn bepaalde zoekdiensten minder geraffineerd: in Amsterdam kan Siri naar pizzeria’s zoeken, maar stuurt je gewoon door naar de zoekresultaten in Google. Dat is bruikbaar, maar je moet zelf uitzoeken welke restaurants goed zijn. Zoek je een pizzeria in New York of Seattle, dan geeft Siri een lijstje met de beste restaurants op basis van Yelp-sterrenbeoordelingen.

iphone-4s-siri-2

De afgelopen dagen hebben we Siri getest; een tijdje in het Duits maar voornamelijk in het Engels. De vrouwelijke stem van Amerikaans Engels ligt prettiger in het gehoor dan de mannelijke Britse stem. Heb je een heldere uitspraak, dan is Siri blij vlagen geniaal: zelfs bij snel praten begrijpt de Siri-assistent vaak meteen wat je bedoelt. Zit je in een luidruchtige omgeving, dan kan de verstaanbaarheid wel eens tegenvallen.

Siri kan de manier waarop we met mobiele telefoons omgaan totaal veranderen. In plaats van een paar voorgedefinieerde zinnetjes (zoals bij de eerdere spraakherkenning op de iPhone) kun je bij Siri gewoon zeggen wat je wil: “Heb ik zonnebrand nodig?” of “Kan ik een korte broek aan?” zijn zinnen die Siri begrijpt. Maar op andere momenten is er toch wel sprake van frustratie: bij het opstellen van een e-mailbericht zou het handig zijn om vaste instructies te gebruiken voor het invullen van geadresseerde, onderwerp en berichttekst. Terwijl jij nog bezig bent met het inspreken van de geadresseerde, denkt Siri dat je al toe bent aan de berichttekst.

iphone-4s-siri-1Siri is een persoonlijke assistent die met natuurlijke taal werkt. De assistent herkent je contacten, kan gesproken tekst omzetten naar een sms’je en je kunt ook afspraken in je agenda laten zetten. “Herinner me dat ik onderweg naar huis bij het postkantoor langs moet” of “Ik wil om vier uur met John iets gaan drinken” zijn zinnen waar Siri iets mee kan. Als het al vier uur is geweest, weet Siri dat de afspraak morgen moet worden gepland. Heb je op het genoemde tijdstip al een afspraak staan, dan zal Siri je waarschuwen dat er een conflict ontstaat. Je kunt Siri ook opdracht geven om muziek af te spelen, maar het starten van een film is niet mogelijk.

Om Siri te kunnen gebruiken moet je niet alleen Engels praten, maar je moet ook een internetverbinding hebben. Net als eerdere apps van Nuance neemt de app je stemgeluid op, stuurt het audiobestand naar een server en past spraakherkenning toe. Na het uitschrijven van je tekst doet Siri er ook nog iets mee: het raadpleegt databases van onder andere Wolfram Alpha (wetenschap en andere kennis), Yelp (restaurants en winkels) en Google Maps (adressen) om een zinvol antwoord te geven. Ook kent Siri grappige opmerkingen, die meer zijn bedoeld om Siri een wat menselijker gezicht te geven. Je gaat bijna denken dat er achter Siri een echt mens schuilgaat, met eigen nukken en een eigen persoonlijkheid.

siri-commandosSpraakherkenning was al op andere smartphones beschikbaar, zoals de Google-spraakherkenning van Android. Maar Siri is zoveel geraffineerder en slimmer, dat een vergelijking moeilijk te maken is. Spraakherkenning werkt alleen goed als het bijna foutloos werkt. Iedereen heeft wel ervaringen met Dragon-software op de pc, waarbij het dicteren van zinnen moeizaam gaat. Veel woorden worden fout herkend en je moet de exacte leestekens uitspreken om een leesbare tekst te kunnen schrijven. Bij Siri is het ook mogelijk om leestekens uit te spreken, maar dat hoeft niet.

Siri is een goed voorbeeld van de manier waarop Apple innovaties introduceert: wachten tot de technologie goed genoeg is en het grote publiek er klaar voor is. Vervolgens weet Apple precies hoe ze de boodschap moeten overbrengen om te zorgen dat we dit als een must-have functie op onze telefoons gaan beschouwen. Andere toestelfabrikanten zoals Samsung kunnen niet achterblijven en zullen naarstig naar alternatieven moeten zoeken. Ruim vier jaar na de introductie van de eerste iPhone en met maar een nieuw toestel per jaar is Apple nog steeds de referentie voor andere toestelfabrikanten.

Wat onze eigen ervaringen met Siri betreft: nog niet alles is mogelijk. Je moet wat oefenen om te weten welke opdrachten het best werken. Sommige taken gaan sneller wanneer je ze op de oude manier invoert, zoals bij het schrijven van een e-mailbericht. Bij andere taken geef ik inmiddels de voorkeur aan Siri: in bed of in de auto is het een kleine moeite om even te zeggen: “Maak me wakker om 8:00 uur” of “Herinner me morgen aan taak XYZ”. Bladeren naar de weerapp? Niet meer nodig: het gaat veel sneller als je Siri vraagt of je een sweater nodig hebt. Als Nederlandse gebruiker ben je misschien wat bezorgd of je Siri wel nuttig kan gebruiken. Opdrachten als “Call John”, “Play Adele”, “Set up a meeting at 9”, “What’s the stock value of Apple?”, “Do I need sunscreen?” en “Email Lisa about the trip” en “Remind me to call mom” werken prima, ook al zullen vrienden zich afvragen waarom je plotseling in het Engels communiceert. Andere opdrachten, zoals “I’m locked out” en “How do I get home?” werken niet in Nederland omdat nog geen lokale navigatie en bedrijfsinformatie beschikbaar zijn.

Conclusie Siri

Onze eerste ervaringen met Siri zijn goed, als je rekening houdt met de beperkingen: Engels spreken en zorgen dat je een internetverbinding hebt. Apple heeft het zich niet makkelijk gemaakt door de combinatie van spraakherkenning, natuurlijke taal, intelligent zoeken in externe databases, geolocatie en rekening houden met de context allemaal in één app te stoppen. Als je ziet hoe goed dit nu al in de eerste betaversie werkt, kun je je voorstellen hoe fenomenaal het in de toekomst gaat werken. Om nu meteen van een revolutie in toestelbediening te spreken, gaat mij wat te ver. Maar Apple heeft wel de basis gelegd voor een functie die veel mensen ertoe zal overhalen een iPhone 4S te kopen. Als Nederlandse gebruiker biedt Siri voor mij al genoeg mogelijkheden. Maar heb je moeite met communiceren in het Engels, dan kan ik me voorstellen dat je het nu nog niet praktisch bruikbaar vindt.

iOS 5 op de iPhone 4S

De enorme gekte rond iOS 5 laat wel zien hoezeer bestaande gebruikers zaten te snakken naar iets nieuws van Apple. Internetproviders meldden een piekbelasting op het moment dat iOS 5 beschikbaar kwam. Wat nieuwe functies betreft is iOS 5 een belangrijke stap vooruit, vooral omdat bijna alle functies ook te gebruiken zijn op de oudere iPhone 3GS en iPhone 4. Het belangrijkste wat je zult moeten missen is het hierboven besproken Siri. De eerste kennismaking met iOS 5 krijg je als je de iPhone 4S voor het eerst opstart. Zodra je de winkel uitloopt kun je het toestel activeren, zonder verbinding te maken met iTunes. Na het aanklikken van de opties op een aantal schermen is je toestel klaar voor gebruik. Je kunt zelfs, zittend in een internetcafé, meteen al je apps en multimedia installeren op je nieuwe iPhone 4S. Maar heb je veel content dan is het aan te bevelen om dat gewoon thuis via iTunes te doen.

iphone-4s-front-witVeruit de belangrijkste vernieuwing in iOS 5 is het Berichtencentrum, maar ook dat is niet exclusief voor de iPhone 4S. Het voorkomt dat je storende pop-ups in beeld krijgt terwijl je met een een video of spelletje bezig was. Een klein notificatiebalkje verschijnt korte tijd in beeld, bovenin het scherm. Je bepaalt zelf of je actie onderneemt of lekker doorgaat waar je mee bezig was. De notificaties verschijnen ook op het lockscreen. Andere vernieuwingen zoals de Herinneringen-app en de iMessage-app zijn niet uniek voor de iPhone 4S. Ze zijn ook beschikbaar op de iPhone 3GS/4 en werken daar op dezelfde manier. Bij dit soort eenvoudige apps voegt de snellere processor van de iPhone 4S niet veel toe. Hetzelfde geldt voor iCloud: nieuw ingevoerd bij de introductie van de iPhone 4S maar je hebt er niet het nieuwste toestel voor nodig om er optimaal van te kunnen genieten.

Meer info over iOS 5 vind je in ons Dossier iOS 5.

Overige software op de iPhone 4S

We kunnen op dezelfde toon doorgaan over de webbrowser en de multimedia-software. Mobile Safari is een prima browser die HTML5, JavaScript en multi-touch zoomen ondersteunt. Nieuw is de Reader-functie, onderdeel van iOS 5. Je kunt hiermee artikelen van websites in een geoptimaliseerde layout bekijken. Je kunt ze ook opslaan om later te lezen. Dankzij de diepgaande Twitter-integratie kun je er ook meteen over twitteren. Wat multimedia betreft is er weinig nieuws. Het iPod-icoontje is vervangen door twee aparte apps Muziek en Video, zoals ook al op de iPad het geval was. Het synchroniseren van muziek en films, het kopen van nieuwe muziek en het afspelen ervan is net zo intuïtief als voorheen. Vergeleken met andere smartphoneplatformen levert Apple alles wat je nodig hebt, inclusief de desktopsoftware iTunes.

Apple benadrukt graag dat alles ‘gewoon werkt’ omdat de hard- en software goed op elkaar zijn afgestemd. Dat is zeker het geval bij de iPhone 4S. Terwijl bij oudere iPhones de processorsnelheid nog wel eens tegen je gaat werken, voelt de iPhone 4S weer verrassend vlot aan. Alleen de assistent Siri heeft nog wel eens wat extra tijd nodig voor verwerking van data op de server, maar dat heeft Apple elegant opgelost door tussentijds wat berichtjes te tonen: “Even geduld nog” en “Ben aan het zoeken” zorgen ervoor dat de wachttijd korter lijkt dan het in werkelijkheid is.

Screen mirroring op de iPhone 4S

Dankzij de A5-chip is het mogelijk om screen mirroring te gebruiken op de iPhone 4S. Op de iPad 2 was dat al mogelijk. Het houdt in dat je alle handelingen die je op het scherm uitvoert ook op een groter scherm kunt vertonen. Je hebt er een digitale AV-kabel van Apple of een Wi-Fi-verbinding met een Apple TV voor nodig. Alles van apps tot games, video’s en andere content is op je HDTV te bekijken. Het scherm roteert automatisch als je je iPhone roteert. Handig is dat screen mirroring automatisch wordt geactiveerd wanneer je een iPhone 4S aansluit op de digitale AV-kabel. Draadloos gebruik is iets ingewikkelder, hiervoor moet je een aantal knoppen indrukken.

Draadloos netwerk op de iPhone 4S

Over Bluetooth 4.0 hebben we in een andere paragraaf al iets gezegd. Wat nog niet aan de orde is gekomen is de ondersteuning voor Wi-Fi. Op dit punt is niets veranderd: de iPhone 4 en iPhone 4S ondersteunen dezelfde Wi-Fi-protocollen (802.11 b/g/n) en downloaden op dezelfde snelheid. Wel is het zo, dat de iPhone 4S webpagina’s en andere content sneller kan renderen. Voer je een test met Speedtest.net uit, dan zijn de up- en downloadsnelheden hetzelfde. Ook bij het gebruik van AirPlay is niets veranderd.

Camera van de iPhone 4S

Apple heeft bij de iPhone 4S gekozen voor een 8-megapixelcamera die een aantal slimme functies bevat, die ervoor zorgen dat de foto’s scherper en helderder zijn. Een hybride infraroodfilter zorgt ervoor dat de kleuren beter kloppen met het origineel. Nu al is de iPhone de meest gebruikte camera op Flickr. Met de 8-megapixelcamera in de iPhone 4S heb je helemaal geen aparte digitale camera meer nodig. Voor het eerst is het ook mogelijk om je foto’s te bewerken op de iPhone. Meer daarover verderop.

Voor de gewone gebruiker zal de belangrijkste verbetering de stap van 5 megapixels naar 8 megapixels zijn. Dat betekent 60 procent meer pixels dan bij de iPhone 4. De sensor zou zijn gemaakt door Sony (op basis van Exmor R) en niet door OmniVision die ook geschikte 8-megapixelsensoren op de plank had liggen. De foto’s die je maakt hebben een resolutie van 3.264 x 2.448 pixels.

De lens heeft een diafragma van f/2.4 (voorheen f/2.8) waardoor je ook bij slechtere lichtomstandigheden betere foto’s kunt maken. Een revolutionaire verbetering is het niet, maar het kan net het verschil maken tussen een goede en een matige foto.

iphone-4-lens

De lens bestaat uit 5 elementen (voorheen 4) met een brandpuntsafstand van 4,28 mm. In termen van een traditionele 35mm-filmcamera komt dit neer op een brandpuntsafstand van 35 mm, terwijl dat voorheen bij de iPhone 4 nog 30 mm was.

camera_megapixels

Foto’s maken met de iPhone 4S

Apple belooft dat je met de camera van de iPhone 4S veel sneller een foto kunt maken. Bij het opstarten van de camera-app kun je al na 1,1 seconde de eerste foto maken, terwijl je bij de iPhone 4 wel eens een paar seconden moest wachten. Bij de iPhone 4S neemt het maken van een vervolgfoto nog maar 0,5 seconde in beslag. Eén van de verbeteringen in iOS 5 is dat je voortaan een foto kunt maken zonder het lockscreen te verlaten. Bovendien kun je één van de volumeknoppen gebruiken voor het maken van een foto. Helemaal eerlijk is Apple op dit punt niet, want ze keurden in het verleden nog wel eens foto-apps af, omdat het gebruik van hardwareknoppen voor het maken van foto’s verwarrend zou zijn, aldus Apple. Nu Apple het zelf heeft gedaan, is het blijkbaar niet verwarrend.

camera_editingHet verschil in snelheid is duidelijk merkbaar: na het tikken op het camera-icoon kun je al na een seconde een foto maken. Nu is dat op een gloednieuwe iPhone 4S ook wel te verklaren. Het toestel is nog niet gevuld met allerlei apps en er draaien niet tientallen apps op de achtergrond. Maar zelfs bij een vers ingerichte iPhone 4 merk je dat de iPhone 4S sneller is.

Nieuw is trouwens ook de mogelijkheid om gezichtsherkenning te gebruiken. De camera begrijpt wanneer je een portret of een groepsfoto wil maken en focust daarna op het meest prominenten gezicht in beeld. Een person die op de voorgrond staat, zal dus duidelijker in beeld verschijnen. De camera probeert de belichting aan te passen, zodat ook de personen die op de achtergrond staan, voldoende belicht worden. Dit werkt met maximaal 10 gezichten.

iphone-4s-gezichtsherkenning

Met de standaard meegeleverde software kun je foto’s bijsnijden, roteren, automatisch optimaliseren (betere kleuren, helderheid, etc) en rode ogen verwijderen. De mogelijkheden zijn erg beperkt, maar dat is op zich niet erg. Wie meer wil kan eenvoudig een app installeren die veel meer mogelijkheden heeft.

Testfoto’s met de iPhone 4S, vergeleken met de iPhone 4

Hieronder zie je een serie testfoto’s die we hebben gemaakt.

Click here to display content from Flickr.
Learn more in Flickr’s privacy policy.

Hieronder nog een aantal willekeurige testfoto’s, die met de iPhone 4S zijn gemaakt:

Click here to display content from Flickr.
Learn more in Flickr’s privacy policy.

Foto’s die met de iPhone 4S zijn gemaakt zijn beter van kwaliteit dan die van de iPhone 4 – en dan hebben we het niet alleen over de hogere resolutie. De foto’s van de iPhone 4S hebben een iets warmere tint dan die van de iPhone 4, behalve bij foto’s die je in het donker hebt gemaakt. Het contrast is bij de camera van de iPhone 4S iets beter. Vooral binnenshuis en bij slechtere lichtomstandigheden zijn de foto’s van de 4S merkbaar beter. Gebruik je geen flitser, dan hebben foto’s op de iPhone 4 veel meer ruis.

We hebben al vaker gezien dat de iPhone de meestgebruikte camera op Flickr is. Nu de iPhone een 8-megapixelcamera heeft gekregen, is er nog minder reden om een ‘echte’ camera op zak te steken. Robino Films nam de proef op de som met een Canon 5D Mark II, een camera die op het eerste gezicht helemaal niet te vergelijken is. Maar kijk je naar de kwaliteit van de foto’s en de video’s dan doet de iPhone 4S het niet slecht, als je bedenkt dat je met de kleine lens van de iPhone-camera niets kunt instellen:

Click here to display content from Vimeo.
Learn more in Vimeo’s privacy policy.

Videofilmen met de iPhone 4S

Met de camera in de iPhone 4S kun je 1080p HD-video’s maken. De nieuwe camerasensor en optische componenten zorgen ervoor dat de belichting en de kleuren veel beter zijn op de iPhone 4S. Ook is er gezorgd voor videostabilisatie, zodat een trillende hand of een hobbelende auto geen probleem meer hoeven zijn. Net als voorheen kun je je video’s meteen op de iPhone bewerken en daarna publiceren op YouTube of andere sites. De camera van de iPhone 4S ondersteunt 1080p HD-video met een framerate van 30 fps.

iphone-4s-hd-video

Hieronder zie je een testvideo, waarin de kwaliteit van de iPhone 4 en de iPhone 4S onderling worden vergeleken. We hebben beide toestellen aan elkaar bevestigd, zodat we gelijktijdig twee filmpjes konden maken. Links zie je de beelden van de iPhone 4, rechts de beelden van de iPhone 4S. Wat opvalt is dat de camera van de iPhone 4S veel scherpere videobeelden levert, die helderder van kleur zijn. Ook hebben we een test uitgevoerd met de beeldstabilisatie. Tijdens het lopen zie je dat de iPhone 4 nogal wiebelt, terwijl de iPhone 4S de beelden met succes stabiliseert. Je ziet nog steeds dat de camera wordt bewogen, maar het effect is minder schokkerig.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Hieronder zie je nog een apart filmpje, waarin het lopen met de camera nog eens wordt gedemonstreerd:

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

De stabilisatie werkt aardig, maar een extra nabehandeling met de beeldstabilisatiefunctie in iMovie kan geen kwaad. Wat me wel opviel tijdens het filmen is dat de microfoon wat gevoelig is voor wind. Een externe microfoon met ruisonderdrukking is wel aan te raden als je buitenshuis wilt gaan filmen. Een ander probleem, dat ook al bij de iPhone 4 speelde, is dat het gemakkelijk kan voorkomen dat je de vinger voor de microfoon houdt tijdens het filmen.

Conclusie camera iPhone 4S

Nadat we meerdere proeffoto’s en -filmpjes met de iPhone 4S hebben gemaakt kunnen we pas een goed oordeel geven over de camera van de iPhone 4S. Gebaseerd op onze eerste hands-on ervaringen is duidelijk dat de prestaties van de camera veel beter zijn. Ben je iemand die vaak foto’s maakt met de iPhone (en volgens cijfers van Flickr gebeurt dat massaal), dan is het de moeite om de upgrade naar de iPhone 4S te maken. Foto’s zien er beter uit en de filmbeelden zijn veel vloeiender dan bij de iPhone 4.

iPhone 4S of iPhone 4?

Moet je de iPhone 4S kopen, of ben je prima af met de iPhone 4? Voor veel mensen is de iPhone nauwelijks in uiterlijk veranderd, maar schijn bedriegt. Onder de oppervlakte is de toch al succesvolle iPhone 4 op veel punten verbeterd. Een snellere processor, betere camera en allerlei kleine verbeteringen zorgen ervoor dat alles nét even soepeler werkt. Reden genoeg om naar het nieuwe toestel over te stappen, maar dat zal niet voor iedereen haalbaar zijn. De iPhone 4S is een relatief prijzig toestel als je het vergelijkt met andere smartphones op de markt. Hij is in de prijslijsten van de operators zelfs nog iets duurder geworden dan de iPhone 4.

Veel zal afhangen van je budget. Dat is trouwens een bewuste keuze van Apple. In plaats van een iPhone nano of ander budgettoestel met rammelende knoppen, goedkoper materiaal en kwalitatief slechter scherm uit te brengen, kiezen ze ervoor om een al bestaand toestel langer op de markt te houden. Zo weten ze zeker dat het toestel aan de hoge kwaliteitseisen voldoet; er zit alleen minder geheugen in en niet alle nieuwe functies zijn beschikbaar (zoals de 8-megapixelcamera en Siri). Vandaar dat Apple een goedkopere 8GB-versie van de iPhone 4 heeft uitgebracht, als alternatief voor mensen die zich de iPhone 4S niet kunnen veroorloven. Is de iPhone 4 zelfs nog iets te duur, dan heeft Apple de 8GB iPhone 3GS nog in het aanbod.

In onderstaande tabel zie je dat de iPhone 4S op veel punten gelijk is gebleven aan de iPhone 4:

Click here to display content from datawrapper.dwcdn.net

Bekijk grafiek.

Conclusie review iPhone 4S

Met de iPhone 4S heeft Apple een sterk verbeterde uitvoering op de markt gebracht van de iPhone 4. We kunnen gerust stellen dat de iPhone 4S de beste iPhone is die Apple tot nu toe heeft gemaakt. Het toestel is sneller en heeft een betere camera, wat voor veel mensen reden zal zijn om te upgraden.

De iPhone 4 was al het bestverkochte toestel voor Apple. Er zijn meer exemplaren van verkocht dan van alle voorgaande iPhones bij elkaar opgeteld. Bij de iPhone 4S zullen opnieuw records worden gebroken. Alleen al op de eerste verkoopdagen gingen 4 miljoen stuks van de iPhone 4S over de toonbank. De koopgekte rond de iPhone 4S is wel te verklaren: veel mensen hebben nog een iPhone 3G of 3GS die dringend aan vervanging toe is. Zij krijgen met de iPhone 4S een toestel met een merkbare snelheidsverbetering ten opzichte van de oudere toestellen. Voor huidige bezitters van de iPhone 4 is het maar de vraag of je meteen wilt upgraden. Heb je de hoop dat Apple begin 2012 al een iPhone 5 gaat uitbrengen, dan loont het de moeite om nog even te wachten. Een belangrijk verkoopargument voor de iPhone 4S is de Siri-assistent, maar die is voorlopig nog niet in een Nederlandse versie te gebruiken. Voel je je niet comfortabel om in het Engels tegen je toestel te praten, of beschouw je Siri vooral als een gimmick, dan loont het de moeite voorlopig niet om te upgraden.

Wat verkoopcijfers betreft zal de iPhone 4S opnieuw alle records breken. Apple heeft met de iPhone 4S een succesnummer in handen, met een toestel dat er goed uitziet en lange tijd zijn waarde houdt.

Er zijn een paar redenen om de iPhone 4S te kopen: je wilt altijd het nieuwste en hebt het geld ervoor over, je hebt een iPhone 3G of 3GS en bent echt toe aan een nieuw toestel, of je contract loopt af en je was toch al van plan een nieuw toestel te kopen. Maar er zijn evenveel redenen om nog even te wachten met de aankoop of deze generatie iPhone over te slaan, bijvoorbeeld omdat je een iPhone 4 hebt die eigenlijk nog prima functioneert. De iPhone 4S doet veel dingen beter dan de iPhone 4, maar bevat op Siri na geen nieuwe functionaliteit.

iPhone 4S of Android?

De aankondiging van de iPhone 4S was voor sommige mensen een teleurstelling: te weinig vernieuwingen, geen spectaculaire line-up van nieuwe toestellen. Het vormt nogal een contrast met de tientallen toestellen die er maandelijks voor het Android-platform worden aangekondigd. Daardoor hoorden we met enige regelmaat: “Te weinig vernieuwing, ik ga wel bij Android kijken”. Google heeft de Ice Cream Sandwich-update in de startblokken staan, de Nexus Prime komt eraan, de toestellen worden bijna gratis weggegeven bij een pak melk en wat apps betreft kun je van populaire apps steeds vaker een Android-versie downloaden. Als je de specs vergelijkt proberen de Android-fabrikanten elkaar met megapixels en megahertzen te overtreffen. Welk platform je kiest is natuurlijk een kwestie van persoonlijke smaak. Waar Apple het van moet hebben, is de nauwe onderlinge afstemming van hardware en software, de betere gebruikerservaring, de focus op eenvoud en het feit dat alles gewoon werkt. Specificaties spelen daarbij eigenlijk maar een ondergeschikte rol. Wat voor sommige mensen ook zal meespelen, is dat je voor de iPhone al een hoop apps hebt gekocht en aan bepaalde apps gewend bent geraakt, waardoor het een onaantrekkelijk vooruitzicht is om alles opnieuw bij elkaar te zoeken en te kopen.

Pluspunten

De iPhone 4S is een verbeterde versie van de iPhone 4, op zichzelf al een uitstekende smartphone. Belangrijke verbeteringen zijn de snelle processor (dual-core A5) en de betere camera (8 megapixel). Beide verbeteringen waren duidelijk merkbaar in onze test. De iPhone 4S kan sneller webpagina’s weergeven, apps opstarten en werkt soepeler met games. Toch kan Apple zich op deze twee punten nauwelijks onderscheiden van de concurrentie, die ook een 8-megapixelcamera en een snelle processor in hun smartphones stoppen. De iPhone 4S onderscheidt zich pas echt door de virtuele assistent Siri en het legendarische gebruiksgemak. Zoals het feit dat je nu een toestel met 64GB opslagcapaciteit kunt kopen, zonder gedoe met geheugenkaartjes. Het antenneprobleem van de iPhone 4 is bij de iPhone 4S definitief opgelost.
Veel is er ook hetzelfde gebleven, zoals de fenomenale gebruikservaring, het strakke uiterlijk en de waardevastheid van het toestel. Bovendien is de iPhone een toestel waar je langere tijd plezier van hebt. Terwijl je bij andere smartphones na een halfjaar alweer het idee hebt dat er iets beters op de markt is, kun je met een iPhone best één of twee jaar doen.

Minpunten

Het grootste minpunt van de iPhone 4S is de prijs. Koopjesjagers zullen aanhikken tegen de prijs van de iPhone 4S, die nog hoger ligt dan z’n voorganger. Als je op het punt staat een nieuwe smartphone te kopen en gevoelig bent voor aanbiedingen van andere fabrikanten, is het wel erg verleidelijk om eens naar een gratis Samsung-toestel te kijken. Voor de iPhone 4S moet je wat meer bijbetalen, maar dan krijg je wel een smartphone met een lange levens- en gebruiksduur.
Wat minpunten betreft zijn een aantal hetzelfde gebleven in vergelijking met de iPhone 4. De voor- en achterkant van glas zien er luxe uit, maar zijn wel gevoelig voor vingervlekken. Ook is het glas niet helemaal krasvrij te houden. Een screenprotector voorkomt dat de smartphone zelf beschadigd raakt, maar doet wel wat afbreuk aan het strakke design. Maar zelfs met screenprotector erop heeft de iPhone 4S een betere uitstraling dan veel (plastic) toestellen van de concurrentie.