iphone-5c-scherm

Review iPhone 5c: kleurrijke iPhone voor iedereen. iPhoneclub kijkt naar design, batterijduur, prijs en meer.

iPhone 5c review

iPhone 5c review

De iPhone 5c is een kleurrijke iPhone voor iedereen. Onder de plastic behuizing zien we veel vertrouwde elementen van de iPhone 5 terug, maar er zijn ook wat nieuwigheden toegevoegd. iCulture testte de blauwe uitvoering van de iPhone 5c: een goedkopere iPhone, niet een goedkope iPhone.


iphone-5c-startschermDe iPhone 5c luidt een nieuw tijdperk bij Apple in. Voorheen bracht Apple één nieuwe iPhone per jaar uit. Het voorgaande model bleef nog even op de markt, voor mensen met een smalle beurs. Apple begreep ook wel dat niet iedereen een spaarpot met €700 heeft klaarstaan om het nieuwste model iPhone te kopen. In 2013 pakt Apple het anders aan. Naast de high-end iPhone 5s is er een tweede toestel, de iPhone 5c die we in deze review bespreken. De iPhone 5c heeft niet de aluminium behuizing, de vingerafdrukscanner en de dubbele ledflitser en is gemaakt van iets goedkoper materiaal. Vroeger zou je misschien hebben gelachen om een dergelijke iPhone, want plastic is de specialiteit van rivaal Samsung. Maar zodra je de iPhone 5c in handen hebt weet je: dit is niet te vergelijken met de plastic toestellen van andere fabrikanten. De 5c ligt stevig in de hand en straalt dezelfde kwaliteit uit die we al kennen van eerdere iPhones zoals de 3G en 3GS. Ook die hadden een polycarbonaat achterkant en waren erg geliefd. De iPhone 5c stelt Apple ook in staat om flink reclame te gaan maken voor dit nieuwe toestel. Bij de oude strategie, waarbij het voorgaande model nog een jaar lang op de markt bleef, had het weinig zin om uit te pakken met een reclamecampagne. Bij de iPhone 5c draait het niet om innovatie, maar om marketing en dat is misschien wel de essentie van dit toestel: nieuwe doelgroepen aanspreken om ze binnen te halen in de grote, gelukkige familie van iPhone-gebruikers.

Introductie iPhone 5c

Dat de iPhone 5c geen budgettoestel is geworden, is inmiddels wel duidelijk. Apple heeft dat zelf ook nooit beloofd. Sinds de prijzen bekend zijn gemaakt is duidelijk dat Apple niet wil meedoen aan een prijzenslag. Dit is een toestel met een flink prijskaartje, die maar €100 goedkoper is dan het topmodel, de iPhone 5s. Alleen in combinatie met een abonnement zou je nog een goede deal kunnen scoren. Zoals we al in de inleiding stelden: de 5c is een goedkopere iPhone, geen budgetmodel. Terwijl de iPhone 5s concurrentie krijgt van topmodellen van andere fabrikanten zoals de Galaxy S4, HTC One en Sony Xperia Z gaat de iPhone 5c het opnemen tegen toestellen zoals de HTC One Mini, de Galaxy S4 Mini en Lumia 520. De twee genoemde Mini-toestellen hebben een 4,3-inch scherm dat aardig in de buurt komt van het 4-inch scherm van de iPhone 5c. De retina-schermkwaliteit van de iPhone 5c behoort tot de beste in de markt. Het enige waar je kritiek op zou kunnen hebben is dat Apple niet meedoet met de concurrentie, die toestellen met steeds grotere schermen uitbrengen. Voor Apple is het gebruiksgemak belangrijker: dit formaat toestel ligt het lekkerst in de hand en is het beste met één hand te bedienen.

Dat Apple steeds kiest voor toestellen die er qua uiterlijk ongeveer hetzelfde uitzien, is ook een bewuste keuze. Mensen raken gehecht aan hun iPhone en willen niet bij elk model wennen aan een radicaal nieuw design. Sinds de iPhone 4 is het design van de iPhone ongeveer hetzelfde gebleven, maar door te kiezen voor kunststof moest Apple bij de iPhone 5c toch een iets andere weg inslaan. Het metalen randje rondom het toestel is verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor een plastic ‘bak’ met opstaande randjes waar alle elektronica in is weggewerkt.

iphone-5c-4

Uiterlijk en design iPhone 5c

Apple heeft de productiekosten van de iPhone 5c laag gehouden door de behuizing van aluminium en glas in te ruilen voor polycarbonaat – hetzelfde materiaal dat al bij de iPhone 3GS werd gebruikt. We zijn ermee vertrouwd. Binnenin zit een metalen raamwerk, dat meteen dienstdoet als antenne. Het geeft de iPhone 5c extra stevigheid en zorgt ervoor dat de iPhone 5c niet aanvoelt als een goedkoop plastic speeltje. Het zorgt ervoor dat de iPhone 5c robuuster aanvoelt dan Samsung’s toptoestel, de Galaxy S4.

Je kunt kiezen uit vijf kleuren: blauw, wit, geel, roze en groen. De c staat dan ook voor ‘color’, niet voor ‘cheap’. De kleuren geven de iPhone een vrolijke uitstraling, maar dat betekent ook dat de iPhone 5c zich minder thuis voelt in een strikt zakelijke omgeving. Als manager bij een bank kun je misschien beter voor de dag komen met een grijze iPhone 5s dan met een knalgroene iPhone 5c. De iPhone 5c is ideaal voor jongeren, mensen die de iPhone 5s te kwetsbaar of te duur vinden en mensen die gewoon een vrolijk gekleurde iPhone willen hebben. Zeker als je het los verkrijgbare hoesje koopt, kan deze iPhone wel tegen een stootje. De behuizing van de 5c is vrij glad, terwijl het hoesje een matte coating heeft. De iPhone 5c is iets dikker en zwaarder dan de iPhone 5s en geeft daardoor meer een gevoel van robuustheid. De iPhone 5s wekt meer de indruk dat het duur sieraad is, dat je voorzichtig moet behandelen. De iPhone 5c is een gebruiksvoorwerp. De afmetingen zijn 124,4 x 59,2 x 8,97mm en het gewicht is 132 gram.

iphone-5c-3De iPhone 5c wordt geleverd in een plastic verpakking, zoals we kennen van de iPod touch. In het doosje vind je een usb-kabel, oplader, set oordopjes en de iPhone zelf. Qua design ziet de iPhone 5c er vertrouwd uit: de knoppen zitten op de bekende plek en ook de Lightning-connector, speakers en aansluiting voor oordopjes zijn ten opzichte van de iPhone 5 niet verhuisd. Aan de zijkant vind je net als voorheen het simkaartslot voor de nanosimkaart. Het frontje strekt zich uit over de hele voorkant van de iPhone en dankzij het 4-inch scherm is eenhandsbediening nog steeds comfortabel te doen. Ben je Android-smartphones gewend, dan vind je de iPhone 5c misschien wat klein. Apple heeft nog maar een jaar geleden de overstap gemaakt van 3,5-inch naar 4-inch schermen en lijkt zich daar comfortabel bij te voelen. De filosofie van Apple is dat je een telefoon met één hand moet kunnen bedienen. Bij de phablets met 5- tot 7-inch scherm kan dat niet. Wie zo’n groot scherm wil kan in de Apple Store een iPad mini kopen. De schermresolutie is met 1136 x 640 pixels hetzelfde gebleven en ook de aspectratio van 16:9 is hetzelfde. Dit is een retinascherm dat dezelfde beeldkwaliteit levert als de iPhone 5 en iPhone 5s. En nu we het toch over de iPhone 5 hebben: intern vinden we veel gelijkenissen zoals dezelfde 8-megapixelcamera, 1,2-megapixel frontcamera en A6-processor. Ondersteuning voor 4G is er ook, maar de iPhone 5c is geschikt voor véél meer LTE-banden. Wie de Europese uitvoering van de iPhone 5c koopt is klaar voor alle 4G-netwerken van alle Nederlandse en Belgische providers.

4G-netwerken en iPhone 5c

Apple biedt sinds 2012 al ondersteuning voor LTE-netwerken aan, die in het dagelijks taalgebruik gewoon 4G worden genoemd. De iPhone 5 bood echter maar ondersteuning voor een beperkt aantal frequenties. Bij de iPhone 5c is dat verbeterd. Alle frequenties die in Nederland en België worden aangeboden voor 4G-netwerken (800MHz, 1800MHz en 2600MHz) zitten erin. Koop je je iPhone in het buitenland, dan kun je modellen aantreffen die LTE-band 7 (2600MHz) niet ondersteunen, maar dat is geen ramp. Deze frequentie zal alleen worden ingezet tijdens drukke evenementen en zal worden gebruikt door Tele2. Ben je van plan om bij de drie grote operators en hun dochterbedrijven/partners een abonnement af te sluiten, dan heb je voldoende aan de LTE-banden 3 en 20 (800MHz en 1800MHz). Als de frequentieband klopt is dat overigens nog geen garantie dat je ook gebruik kunt maken van het 4G-netwerk. Helaas vereist Apple dat er een overeenkomst met de provider is gesloten voordat de iPhone wordt toegelaten op het 4G-netwerk. Dit zorgt ervoor dat klanten van Belgacom voorlopig niet kunnen genieten van 4G-snelheden. Nederlandse operators lijken echter alles voor elkaar te hebben: Vodafone, KPN en T-Mobile hebben al aangekondigd dat de iPhone 5/5c/5s welkom zijn op hun netwerk.

Terwijl je met de iPhone 5 alleen bij T-Mobile op landelijke dekking voor 4G hoeft te rekenen (Vodafone en KPN gebruiken de 1800MHz-frequentie alleen in drukke gebieden), is dat bij de iPhone 5c anders. KPN heeft al aangegeven dat de iPhone 5c straks probleemloos op het netwerk zal werken. Vodafone kan straks in de Randstad de iPhone 5 en nieuwere modellen op het netwerk toelaten en T-Mobile heeft beloofd dat ze vanaf 18 november het 4G-netwerk gaan openstellen voor alle toestellen vanaf de iPhone 5.

Batterijduur iPhone 5c

De batterijduur van de iPhone 5c is op papier niet veranderd ten opzichte van de iPhone 5. Volgens Apple kunnen we rekenen op 10 uur video afspelen of 40 uur muziek luisteren op de iPhone 5c. Eén batterijvreter gooit echter roet in het eten: iOS 7. Vooral noodmeldingen en het vastleggen van veelbezochte locaties verminderen de batterijduur. Een batterij-benchmark geeft daarom een vertekend beeld. Ja, de batterij gaat inderdaad 10 uur mee als je constant video’s gaat kijken. Maar als je een mix van activiteiten doet kan de batterij in de loop van een 8-urige werkdag zomaar leeg zijn.

Onze meting tijdens het herhaaldelijk afspelen van een HD-video (de lange versie van A Good Day to Die Hard, voor wie de exacte details wil weten) ziet er als volgt uit:

batterijduur-iphone-5c

We begonnen om 16:20 uur met de meting en om 23:17 was de batterijduur gedaald tot 1%. Dat is een goede simulatie van intensief gebruik. Het komt niet overeen met de 10 uur die Apple in de specificaties opgeeft, omdat we de draadloze functies en push notificaties en dergelijke ingeschakeld lieten staan. Onder extreme omstandigheden is 7 uur zo’n beetje het maximale wat je uit de batterij kan halen. Bij normaal gebruik overdag doe je veel langer met de batterij.

Processor iPhone 5c

De iPhone 5c heeft dezelfde 32-bits Apple A6-processor als de iPhone 5 van vorig jaar. Je kunt dus op dezelfde prestaties rekenen. In vergelijking met de Apple A7 in de iPhone 5s zijn er wel verschillen: die is 64-bits, is gebaseerd op de ARMv8-instructieset, is voorzien van Apple’s Cyclone CPU en ondersteunt Open GL ES 3.0. Bij de iPhone 5c heb je te maken met een ARMv7 instructieset, Swift CPU en Open GL ES 2.0. Het maakt deze smartphone iets minder geschikt voor de nieuwe generatie games, die straks zullen verschijnen maar dat is alleen relevant voor mensen die van realistische, miljoenen kostende games houden. Speel je arcadespelletjes of andere casual games, dan voldoet de processor van de iPhone 5c prima. Zelfs complexe 3D-games kan de iPhone 5c gewoon aan, als je er maar rekening mee houdt dat dit toestel niet is voorbereid op de zwaardere 64-bits games die de komende tijd op de markt komen. De groep gebruikers die ondersteuning voor deze games een absolute vereiste vinden, is relatief klein.

iOS 7 is standaard voorgeïnstalleerd op de iPhone 5c en het is niet mogelijk de iPhone te downgraden, mocht je dat willen. Maar dat hoeft ook niet: iOS 7 draait soepel op de iPhone 5c.

Ter vergelijking: de Geekbench-scores van de iPhone 5c (links) en de iPhone 5s (rechts):

geekbench-iphone-5c geekbench-iphone-5s-2

Apple’s bewering dat de iPhone 5s tweemaal zo snel is als de iPhone 5c klopt op papier. Alleen zal je er in de praktijk niet veel van merken. Als een app binnen 0,3 seconden reageert in plaats van 0,6 seconden is dat in het dagelijks gebruik nauwelijks merkbaar.

Aansluitingen en draadloze functies iPhone 5c

De iPhone 5c is voorzien van Wi-Fi (a/b/g/n) en Bluetooth voor korte afstand. Bluetooth LE geeft je nu de mogelijkheid om makkelijk je Apple TV in te stellen door het apparaat aan te tikken. Het in- en uitschakelen van Wi-Fi en Bluetooth is makkelijker dan ooit dankzij het nieuwe Bedieningspaneel in iOS 7, maar daar hoef je geen iPhone 5c voor te kopen. Iedereen die iOS 7 installeert profiteert ervan. Wat Wi-Fi betreft ondersteunt de iPhone 5c nog steeds 802.11n op de frequenties 2,4 en 5GHz.

Voor routenavigatie is een GPS-chip aanwezig, die trouwens ook geschikt is voor het Russische GLONASS-satellietsysteem. Opladen en aansluiten van de iPhone 5c op een computer doe je via de Lightning-connector, die Apple vorig jaar introduceerde en sindsdien in elk nieuw iOS-apparaat toepast.

iPhone 5c en iOS 7

iphone-5c-achtergrond-wallpapersApple heeft bij iOS 7 een grapje uitgehaald. De wallpaper van de iPhone 5c sluit aan bij de kleur van de iPhone die je hebt gekocht. Een groene iPhone 5c krijgt standaard ook een groene wallpaper. Datzelfde geldt trouwens bij de gekleurde iPods touch uit 2012, die ook de update naar iOS 7 kunnen maken. Net als bij de iPhone 5s kun je op de iPhone 5c dynamische wallpapers instellen (via Instellingen > Achtergrond en helderheid). De wallpaper beweegt mee als je je iPhone ronddraait. Als je de kleurrijke nieuwe icoontjes van iOS 7 bekijkt is het niet zo gek om te concluderen dat deze nieuwe versie van iOS misschien wel beter is afgestemd op de al even kleurrijke iPhone 5c dan op de iPhone 5s. Telefoon en besturingssysteem zijn voor elkaar gemaakt; het is een van de voordelen van het feit dat Apple zowel de hardware als de software maakt. De transparante effecten met zuurstofkleurtjes komen bij oudgedienden misschien te kleurig over, maar ze passen juist heel goed bij de vele kleuren van de iPhone 5c. Bij het nieuwe Bedieningspaneel (zie hiernaast) is dat goed te zien. Wie het toch allemaal te bont vindt, kan een zwarte of grijze achtergrond instellen.

Of je nu een iPhone 5s of iPhone 5c koopt: je zult moeten wennen aan de explosie van kleur, die soms op je afkomt. Op de iPhone 5c vind je de gebruikelijke apps zoals Agenda, Camera, Weer, Klok, Herinneringen, Game Center en App Store. Apps die je zelden nodig hebt kun je meteen in een mapje stoppen, zoals Kompas, Game Center en Aandelen. Bij het in gebruik nemen van de iPhone 5c krijg je de mogelijkheid om de iWork apps iMovie, iPhoto, Pages, Keynote en Numbers gratis te downloaden. We raden aan om ze allemaal te downloaden, want dit zijn apps die altijd van pas komen en die voorheen nog €4,49 of €8,99 kostten. De enige app uit de iLife- en iWork-bundels die je nog zelf zult moeten kopen is Garageband – ook een aanrader, maar alleen als je van zelf muziekmaken houdt.

Het is misschien wat overbodig om te zeggen, maar voor nieuwkomers toch belangrijk om nog even te benadrukken: alle apps die momenteel in de App Store aanwezig zijn, zijn geschikt voor de iPhone 5c. De enige uitzonderingen zijn apps die alleen voor de iPad zijn geoptimaliseerd (een kleine groep) en apps die speciaal zijn aangepast voor de 64-bits processor of M7-chip van de iPhone 5s (ook een kleine groep). Er blijven dan honderdduizenden apps over die je kunt uitproberen. YouTube en Google Maps zijn niet meer standaard op de iPhone meegeleverd, maar je kunt ze gemakkelijk gratis installeren. Ben je een nieuwe iPhone-bezitter, dan raden we aan om ook naar de mogelijkheden van iCloud te kijken, zoals Zoek mijn iPhone en Zoek mijn Vrienden, beide te gebruiken via los verkrijgbare apps.

Camera’s van de iPhone 5c

iphone-5c-hoesje-3De iPhone 5c heeft een iets verbeterde FaceTime HD-camera aan de voorkant, waarmee je zelfportretten kunt maken en FaceTime-gesprekken kunt voeren. De kwaliteit van de foto’s is iets beter geworden dankzij grotere 1,9 micron pixels en een back illuminated sensor (BSI). Maar als je goede foto’s wilt maken, kun je nog steeds beter de camera aan de achterzijde gebruiken. Die levert net als bij de iPhone 5 uitstekende foto’s onder verschillende lichtomstandigheden. 8 megapixels is voldoende voor een cameratelefoon; de foto’s komen natuurlijk niet te buurt van een 3000 euro kostende Nikon, maar dat verwacht niemand. Het is al meermaals aangetoond dat met de 8-megapixelcamera van de iPhone waanzinnig mooie foto’s kunt maken en dat is ook bij de iPhone 5c het geval. De fotograaf zelf is een belangrijke factor daarin. Professionele fotografen maken met de iPhone foto’s die goed genoeg zijn om op een tijdschriftcover af te beelden (dat is al meermaals gebeurd), maar ben je iemand die vooral dronken vrienden in de nachtelijke uren fotografeert, dan weet je dat de kwaliteit niet echt geweldig is. Daar kan de flitser van de iPhone 5c-camera ook niet veel meer aan verbeteren. De camera van de iPhone 5c is voldoende om op zak te hebben. Wil je echt professionele foto’s of optische zoom gebruiken, dan zul je een aparte camera moeten kopen. In onze iPhone 5s review hebben we al nader uitgelegd waarom Apple niet domweg kiest voor het opvoeren van de megapixels.

De kleuren, het contrast en de scherpte van de foto’s die je maakt met de camera van de iPhone 5c kunnen makkelijk de concurrentie aan met andere smartphones in deze prijsklasse. Hier zijn een aantal foto’s die we met de iPhone 5c-camera hebben gemaakt.

Click here to display content from Flickr.
Learn more in Flickr’s privacy policy.

iphone-5c-case-2

iPhone 5c en accessoires

Helaas heeft de iPhone 5c een heel andere vorm dan voorgaande modellen. Daardoor passen hoesjes niet meer; ook niet hoesjes voor oudere iPhones. De behuizing van de iPhone 5c is langer dan toestellen zoals de iPhone 3G/3GS/4/4S en is dikker dan toestellen zoals de iPhone 5. Alleen ruimvallende hoesjes van textiel, zoals gebreide ‘iPhone-sokken’ zijn nog geschikt maar dat type hoesje is langzamerhand minder populair geworden. Apple verkoopt bij de iPhone 5c een serie kleurrijke cases met gaatjes.

iphone-5c-case-1

Er is al veel kritiek geweest op deze hoezen: het gaatjespatroon past niet bij Apple, de tekst ‘iPhone’ is niet meer leesbaar en de gaatjes zorgen ervoor dat er zand en stof in de case kan doordringen. In een eerder artikel schreven we dat de hoesjes eigenlijk niet zoveel waar voor je geld bieden. Toch hebben we zelf de €29 kostende case aangeschaft, al was het alleen maar om er straks een review over te kunnen schrijven. Na een paar dagen gebruik merkte ik toch wel dat ik de iPhone 5c het liefst met het hoesje gebruikt. Niet omdat het hoesje mooi is (de toch al iets dikkere iPhone 5c wordt nog iets dikker), maar omdat het een veel betere grip heeft. De iPhone 5c zelf is van glimmend en glad polycarbonaat gemaakt, het hoesje heeft een rubberachtige coating. Apple probeert je in de Apple Store te verleiden om de hoesjes te kopen, door je te laten spelen met kleurcombinaties op de uitgestalde displays. Met 5 verschillende iPhones en 6 hoesjes zijn er 30 kleurcombinaties mogelijk.

iphone-5c-case-4

Click here to display content from Flickr.
Learn more in Flickr’s privacy policy.

Zoek je andere accessoires voor de iPhone 5c dan is er gelukkig al heel wat keuze, ook in de iCulture-shop. Terwijl kopers van een iPhone 5s nog bijna alle accessoires voor de iPhone 5 konden blijven gebruiken, zijn er bij de iPhone 5c nieuwe accessoires nodig. Laadkabels met Lightning-connector werken natuurlijk nog steeds, al zul je wel officieel goedgekeurde kabels moeten hebben. Of docks en speakers nog werken is afhankelijk van het model en de ruimte die er is rondom de connector. Steeds meer speakerfabrikanten kiezen voor Bluetooth om het probleem van aansluitingen te omzeilen. Op die manier kunnen ze in één moeite iPhone- en Android-gebruikers bedienen. Er is een apart verkrijgbare dock voor de iPhone 5c, die nog niet in de Nederlandse Apple Store te krijgen is. De iPhone 5s-dock is er al wel verkrijgbaar en kost €29.

De iPhone 5c: voor wie?

De iPhone 5c leek aanvankelijk wat lauw te worden ontvangen. Dit is niet de iPhone waar de echte Apple-fans warm voor lopen, zo blijkt ook uit polls op iPhoneclub. Onze lezers, die al langere tijd een iPhone gebruiken, kiezen liever voor de iPhone 5s of blijven nog even met hun iPhone 5 of iPhone 4S rondlopen. Nee, de iPhone 5c is gericht op een heel andere doelgroep: mensen die misschien nog niet zo fanatiek bezoeker van iPhoneclub zijn en op een heel andere manier tegen hun telefoon aankijken. Mensen die een goedkoop Android-toestel hebben gekocht en daar nu spijt van hebben. Of mensen die nog steeds een simpele Nokia gebruiken en het tijd vinden om ook eens een smartphone te kopen. De dure iPhone is voor deze groep mensen onbereikbaar, ziet er te kwetsbaar en te ‘duur’ uit. De kleurrijke iPhone 5c verlaagt de drempel om een iPhone te kopen. Het straalt vrolijkheid en toegankelijkheid uit. Dit is de iPhone voor iedereen. Aanvankelijk zal de verkoop misschien moeizaam verlopen, omdat de doelgroep van de iPhone 5c niet haantje-de-voorste is en eerst afwacht tot het huidige abonnement is afgelopen. Maar in de loop van de winter van 2013/2014 zullen de verkoopcijfers ongetwijfeld stijgen. Er is al voorspeld dat de aantallen verkochte iPhone 5c’s veel hoger zullen uitvallen dan de verkoopcijfers van de iPhone 5s. Dat zou best wel eens kunnen kloppen.

Mensen die zullen warmlopen voor de iPhone 5c zijn bijvoorbeeld tieners die hun eerste iPhone mogen kopen, jongeren die het kleurige uiterlijk mooi vinden, mensen die de normale iPhone te duur vinden en bang zijn dat ze hun dure smartphone snel kapot zullen gooien. De iPhone 5c is iets robuuster uitgevoerd. Zeker als je een beschermhoes gebruikt kun je deze iPhone wat vaker laten vallen, voordat er zichtbare schade optreedt.

De iPhone 5c is vooral aantrekkelijk bij een abonnement. Bij een iPhone 5s zul je vaak nog moeten bijbetalen (of een heel duur abonnement afsluiten), terwijl je de iPhone 5c straks waarschijnlijk voor weinig bij een betaalbaar abonnement kunt krijgen. Prijzen en abonnementen voor Nederland en België zijn nog niet aangekondigd, dus dat zullen we moeten afwachten.

TITEL
Twijfel je nog tussen de iPhone 5c en iPhone 5s? We hebben een apart artikel gemaakt waarin we deze twee nieuwe iPhones met elkaar vergelijken: iPhone 5c vs iPhone 5s.

Conclusie: kleurrijk voor iedereen

De iPhone 5c is geen krachtpatser. Het binnenwerk is grotendeels gebaseerd op de iPhone 5, met een aantal verbeteringen. Nieuwe functies zoals de vingerafdrukscanner en M7-bewegings-chip ontbreken in de iPhone 5c. Maar voor mensen die voor het eerst een smartphone kopen, hoeven al die futuristische functies niet zo. Die willen gewoon een goedkope, gemakkelijk te bedienen smartphone. Wie dan voor Apple kiest, kiest voor zekerheid: een grote en actieve gebruikerscommunity, veel apps, geen gezeur over malware, goede bouwkwaliteit en een gloednieuw toestel dat de komende drie, vier jaar nog gewoon updates zal krijgen. De iPhone 5c is een prima middenklasser. Aanrader? Misschien niet voor jezelf, als je al jarenlang iPhone-gebruiker bent. Maar wel voor je vriendin, moeder, opa, vrienden en kinderen die gewoon een goede en betrouwbare smartphone zoeken.

Pluspunten

  • Nieuw toestel, kan nog vele jaren mee.
  • Kleurrijk uiterlijk maakt de iPhone 5c wat toegankelijker dan de strakke, zakelijke iPhone 5/5s.
  • Lage aanschafprijs bij abonnement (bijv. $99 in de VS bij tweejarig abonnement).
  • Prima 4-inch touchscreen.
  • Goede bouwkwaliteit en materialen, o.a. dankzij metalen binnenwerk.
  • Ligt ondanks gebruik van plastic robuust in de hand, ziet er minder kwetsbaar uit dan duurdere iPhones.

Daarnaast zijn er een aantal pluspunten die meer met Apple te maken hebben dan met dit toestel:

  • Enorme collectie apps, gecontroleerd door Apple.
  • iOS-updates meteen beschikbaar voor iedereen, omdat Apple hard- en software in eigen hand heeft.
  • Actieve gebruikerscommunity.

Minpunten

  • Niet verkrijgbaar in 64GB-uitvoering.
  • Iets duurder dan andere middenklasse toestellen.
  • Weinig vernieuwingen ten opzichte van iPhone 5.
  • Kunststof behuizing zal niet iedereen aanspreken.
  • Ziet er minder serieus uit dan eerdere iPhones en daarom niet zo geschikt als je een belangrijke baan hebt.
  • Oude hoesjes en accessoires passen niet door gewijzigde afmetingen ten opzichte van vorige iPhones.

Verkrijgbaarheid iPhone 5c

De iPhone 5c is al verkrijgbaar in Duitsland en Frankrijk. Voor de 16GB iPhone 5c betaal je €599, de 32GB-variant kost €699. Wij kochten voor $649 in de Verenigde Staten de blauwe 32GB iPhone 5c die je in deze review ziet. De iPhone 5c releasedatum in Nederland en België is vastgesteld op 25 oktober 2013. Wil je dit toestel sneller hebben, dan loont het de moeite om alvast naar Apple Store Oberhausen te rijden (1,5 uur vanaf Utrecht), waar de iPhone 5c gewoon op voorraad is. We verwachten dat veel mensen de iPhone 5c bij een abonnement willen afsluiten; in dat geval moet je wachten tot de officiële prijzen van de providers in Nederland bekend zijn.