Uitgelicht
Apple Black Friday
Toon of verberg de lijst met posts
iPhone 7 Plus prijzen

Review iPhone 7 Plus

Hoe zinvol is de dubbele camera?

De camera is een van de grootste verbeteringen in de iPhone 7 en iPhone 7 Plus. Kies je voor de sterk verbeterde enkele camera, of wil je zoomen en portretten maken met de dubbele camera? Wij helpen je bij de keuze met onze uitgebreide iPhone 7 cameratest.

iPhone 7 Plus review

De iPhone 7 en 7 Plus krijgen in 2016 een gloednieuwe 12-megapixel camera die op allerlei punten is verbeterd. In deze iPhone 7 cameratest lees je over de nieuwe camerafuncties en over de dubbele camera in de iPhone 7 Plus. Is het de moeite waard om dit jaar voor de grotere 5,5-inch iPhone 7 Plus te kiezen, of mis je eigenlijk niet zoveel? We hebben het uitgebreid getest in de praktijk, waarbij we de foto’s met medewerking van een professionele fotograaf hebben vergeleken met een DSLR.

Review en tekst: Gonny van der Zwaag (@gonny). De review is uitgevoerd in september 2016 en beschrijft de situatie op dat moment.

Op deze pagina lees je alles over de camerafuncties van de iPhone 7 en 7 Plus. Algemene informatie over onze ervaringen met de iPhone 7 en iPhone 7 Plus vind je in onze iPhone 7 review. Daar bespreken we onder andere de vernieuwde thuisknop, het weglaten van de koptelefoonaansluiting en de verbeterde kleurweergave op het scherm. In onze cameratest richten we ons op de mogelijkheden voor gewone gebruikers.

iPhone 7 review: De dubbele cameralens van de iPhone 7 zorgt dat veel hoesjes niet meer passen

Introductie

Met deze cameratest proberen te achterhalen hoeveel je nu eigenlijk extra krijgt als je de iPhone 7 Plus neemt. Hoe goed is de zoomfunctie? Heb je echt iets aan de protretfunctie? Of boek je eigenlijk al de grootste vooruitgang door voor de verbeterde camera van de 4,7-inch iPhone 7 te kiezen?

iPhone 7 camera review: de camerabult is nu onderdeel van het design

Waarom de iPhone-camera zo belangrijk is

Een verbeterde iPhone-camera heeft een behoorlijke impact – en wel om drie redenen:

  • Apple is uitgegroeid tot de grootste camerafabrikant ter wereld. Er worden meer foto’s met een iPhone gemaakt dan met ongeacht welke andere camera. Een verbeterde camera zal op Instagram, Facebook en allerlei andere platformen leiden tot zichtbaar betere foto’s. Die foto’s zullen door miljoenen mensen worden bekeken, ook de miljoenen mensen die geen iPhone hebben.
  • De iPhone is voor veel mensen de enige camera die ze bezitten. Voor bijna elke iPhone-bezitter is het de camera die ze het meest gebruiken. Een betere camera betekent dat je herinneringen van 2016 mooier zullen worden vastgelegd, ook als je alleen maar simpele snapshots maakt. Als je ze over een paar jaar bekijkt, zien ze er voor de dan geldende maatstaven nog steeds goed uit.
  • Een iPhone wordt tegenwoordig meer gebruikt om foto’s te maken en te chatten, dan voor de oorspronkelijke functie: telefoneren. Verbeteringen in de camera hebben daardoor een veel grotere impact (en hebben veel meer zin) dan het verbeteren dan de spraakkwaliteit tijdens het bellen. Apple weet dat en legt de prioriteiten dan ook op de juiste plaats: de camera.

Zelfs als je voor het 4,7-inch model met enkele camera kiest, zul je merken dat er genoeg verbeteringen in zitten. Voor het eerst zijn beide modellen voorzien van optische beeldstabilisatie (OIS). De verbeterde 12-megapixel camera heeft een f/1.8 diafragma (was f/2.2), een lens die uit zes elementen bestaat en een sensor die 60% sneller en 30% energiezuiniger is. En op beide modellen vind je een vernieuwde ledflitser met vier lampjes. De image signal processor (ISP) is compleet vernieuwd en levert een betere witbalans, autofocus, automatische belichting en verbeterde gezichts- en objectherkenning. Kortom: dit is een compleet nieuwe camera.

iPhone 7 camera review: hier zijn de twee cameralenzen duidelijk zichtbaar

Vernieuwingen in de camera

De camera’s in beide modellen van de iPhone 7 en 7 Plus hebben we de afgelopen dagen uitgebreid getest en wat meteen al opvalt is dat de snelle kiekjes die je met de camera maakt zichtbaar beter zijn. Laat twee foto’s van de iPhone 6s en iPhone 7 naast elkaar zien en iedereen ziet meteen welke van de twee met de iPhone 7 is gemaakt.

Ook zijn de foto’s die je ’s avonds maakt duidelijk beter. Het is lastig om de bijna perfecte shots te maken die Apple in marketingmateriaal laat zien, maar als je er even de tijd voor neemt kom je een heel eind. De beste camera is immers degene die je op zak hebt en voor veel mensen betekent dat de smartphone.

Zeker als je een al wat oudere iPhone had, merk je bij de iPhone 7 een duidelijke verbetering, bijvoorbeeld als je foto’s binnenshuis schiet. Ze zijn scherper en gaan beter om met schaduwen en situaties waarbij de belichting niet optimaal is. De vernieuwde TrueTone-flitser met vier lampjes (voorheen twee) helpt daarbij. Deze past de kleurtoon van de flits aan op de tint van de persoon. Het aantal kleurtonen blijft hetzelfde ten opzichte van de 6s, maar de flitser is veel helderder. Dit leidt tot een betere verlichting van gezichten. In situaties waarbij wat lamplicht is vullen ze de belichting aan met een warme tint, zodat je niet het typische felle flitseffect krijgt.

De standaardcamera in de iPhone 7 en de 7 Plus is hetzelfde en kan op beide toestellen 4K-filmen. Het aantal megapixels is hetzelfde gebleven, maar Apple heeft een compleet nieuw camerasysteem ontwikkeld, met nieuwe sensor, nieuwe lenzen, een nieuw beeldstabilisatiesysteem en een verbeterde beeldbewerkingschip. Alles is vernieuwd. Het gaat om een 12-megapixel 28mm groothoeklens met een f/1.8 diafragma. Omdat er meer licht binnenkomt levert dit betere en helderder foto’s op, ook bij matige lichtomstandigheden.

Bijna alle onderdelen van de camera zijn vernieuwd, waaronder de elementen van het lenspakket. Apple heeft een zesde element toegevoegd, om te zorgen dat foto’s langs de randen scherper zijn. Dit is een veelvoorkomend probleem bij smartphone-camera’s, waar je bij de iPhone 7 geen last meer van hebt. Ook als je het 4,7-inch model neemt.

Op beide modellen profiteer je van de optische beeldstabilisatie (OIS). Bij eerdere modellen was dat nog niet het geval. Bij de iPhone 6 kreeg alleen het Plus-model OIS voor foto’s. De iPhone 6s bood OIS voor foto’s én video’s, maar alleen op het Plus-model. De kleinere 4,7-inch toestellen moesten het zonder doen. Maar nu niet meer: OIS werkt op beide varianten van de iPhone 7, zowel voor foto’s als video’s.

iPhone 7 camera review: de linker camera is in de IPhone 7 en iPhone 7 Plus exact hetzelfde

Dubbele camera in iPhone 7 Plus

In de iPhone 7 Plus krijg je er een extra telefotocamera bij met een langere brandpuntsafstand. Die tweede camera heeft geen optische beeldstabilisatie en de sensor is iets kleiner, waardoor het minder licht opvangt en minder goed werkt onder slechte lichtomstandigheden. De resolutie is hetzelfde, maar het diafragma is f/2.8 in plaats van f/1.8. Met die tweede camera heb je de mogelijkheid van 2x optische zoom en bovendien 10x software-matige zoom.

Dat optische beeldstabilisatie (OIS) bij deze tweede camera ontbreekt maakt het nog minder aantrekkelijk om te fotograferen bij weinig licht. Je handen zijn nooit perfect bewegingsloos als je een foto maakt. OIS lost dat op, waardoor je geen blur of andere vormen van onscherpte krijgt. Bij optische beeldstabilisatie kan de camera langere sluitertijden kiezen en meer licht binnenlaten, zonder dat je bewegingsonscherpte krijgt. Het zit wel in de standaardcamera die je in beide iPhone 7-modellen vindt, maar niet in de telefotocamera.

We zien ook positieve punten. Het knappe van Apple’s dubbele camera-oplossing is dat ze alles voor je regelen. Je hebt nu de beschikking twee camera’s, maar je hoeft niet handmatig te kiezen. Als je gaat zoomen of foto’s met diepte-effect maken wordt automatisch de meest geschikte camera ingeschakeld, zonder dat je daar als gebruiker over na hoeft te denken. Voor jou als gebruiker voelt het aan als één camera en het enige wat je hoeft te doen is richten en schieten. Ongemerkt worden achter de schermen miljoenen berekeningen uitgevoerd, belooft Apple.

Een proces met de naam ‘fusion’ zorgt ervoor dat data van beide sensors wordt gecombineerd tot de best mogelijke foto. Het werkte eerder ook al zo bij het maken van HDR-foto’s, maar daarbij moesten twee foto’s met dezelfde camera worden gemaakt. Bij de iPhone 7 Plus worden de twee foto’s gelijktijdig gemaakt. Heeft een foto een gedeelte met veel schaduwen, dan gebruikt de image processing-chip data van de f/1.8 lens en combineert dit met data van de telefotolens.

iPhone 7 camera review: de frontcamera is opnieuw verbeterd voor betere selfies

Frontcamera voor betere selfies

Aan de voorkant van de iPhone 7 en 7 Plus vind je een nieuwe 7-megapixelcamera (voorheen 5-megapixel) voor selfies en FaceTime-gesprekken. Die heeft een diafragma van f/2.2 en gebruikt speciale technieken zoals deep trench isolation om de kleuren zo realistisch mogelijk te maken. Deze camera heeft een maximale resolutie van 1080p en ondersteunt nu ook een breder kleurengamma en betere beeldstabilisatie. Net als bij de iPhone 6s gebruik je de Retina-flits om te zorgen dat het scherm in de juiste kleur oplicht, passend bij je huidskleur.

Nog meer nieuwe camerafuncties

Verderop in deze cameratest bespreken we de nieuwe portretfunctie, de zoomfunctie en de mogelijkheid om RAW-foto’s te schieten. De eerste twee functies zijn alleen beschikbaar op de iPhone 7 Plus. Het maken van RAW-foto’s kan op elke iPhone met 12-megapixelcamera (dus vanaf de iPhone 6), daar hoef je geen iPhone 7 voor aan te schaffen.

De ondersteuning voor Wide Color houdt in dat de sensor meer rood-, groen- en blauwtinten dan ooit kan zien. Dit levert in vergelijking met de iPhone 6 en 6s meer realistische kleuren op. Ook bij het fotograferen onder slechte lichtomstandigheden zien de kleuren er correcter uit. De sensor gaat beter om met sterk verzadigde kleuren, waar je voorheen nog wel eens het risico liep dat je details kwijtraakte.

Op het gebied van video zijn er weinig nieuwe functies bij gekomen. De camera kan nog steeds filmen in 4K en profiteert van alle verbeteringen van de lenzen. Zelf waren we niet in staat om een uitgebreide video te filmen, maar gelukkig laat onderstaande video van AmnesiArt erg goed zien wat er met een beetje moeite en talent mogelijk is:

In theorie is het ook mogelijk om onder water te filmen, als je daarvoor de garantie durft te riskeren. Maar ondanks de verbeterde waterbestendigheid is de iPhone 7 daar niet voor bedoeld. Je mag ook niet te diep gaan (maximaal 1 meter en niet langer dan 30 minuten). De waterbestendigheid is vooral bedoeld om te zorgen dat je iPhone een duik in het water overleefd, niet om er koraalriffen mee te filmen.

Op papier zijn we erg erg tevreden over de verbeteringen die Apple in de camera heeft doorgevoerd. Nu de praktijk.

iPhone 7 Plus camera: de praktijktest

Onze huisfotograaf Lyan van Furth ging op stap om de camera van de iPhone 7 Plus te testen. We bespreken de zoomfunctie, foto’s met tegenlicht en de portretfunctie. Lyan schiet tijdens zijn werkzaamheden met een Canon 5D Mark 3 en laat bij de meeste voorbeelden ook zien hoe de foto eruit zou zien als je ze met een professionele camera had gemaakt. Op die manier kun je goed zien op welke punten de iPhone 7-camera nog ‘tekort’ schiet.

Bij het beoordelen van de foto’s is het belangrijk om je te realiseren dat de camera van de iPhone 7 foto’s in Wide Color schiet, maar dat de meeste computerschermen dit nog niet ondersteunen. De kleurtinten die je ziet, zijn daarom niet altijd de kleurtinten zoals de camera het bedoeld heeft en zoals op het scherm van de iPhone 7 Plus te zien was.

Vergelijking met professionele camera

Hoe goed de camera van de iPhone 7 Plus nu eigenlijk is, blijkt als we het vergelijken met een professionele camera. Lyan maakt voor zijn werk als bruidsfotograaf veel portretten en is daarom de ideale expert om dit te testen. Voor onderstaande vergelijking gebruikte hij zijn Canon EOS 5D Mark III. Dit is een 22,3 megapixel volbeeld-DSLR met 61-punts autofocus. Het zal niemand verbazen dat er een groot kwaliteitsverschil zit tussen een smartphonecamera waarvan de componenten en paar tientjes kosten en een €3.500 kostende professionele camera.

Een professionele camera heeft een behuizing die veel dikker is, met verwisselbare lenzen. Je kunt de ISO-waarden aanpassen aan de hoeveelheid licht. Je kunt op zo’n camera bijna alles instellen, van sluitertijd tot diafragma. Je kunt er zelfs een andere lens op zetten. Bij de iPhone is dat niet mogelijk en moet je werken met de beperkingen van de twee lenzen, de kleinere sensor en het kleinere diafragma. Het is knap wat Apple met de iPhone-camera voor elkaar krijgt, maar je moet geen wonderen verwachten.

Dit is de best mogelijke close-up van het oog van ons model, gemaakt met de iPhone 7 en een professionele camera.

Wat Apple doet is het in kaart brengen van het 3D-beeld, om vervolgens delen op de achtergrond de vervagen. Het werkt technisch gezien iets anders dan de Lytro lichtveldcamera’s, waarbij een computermodel wordt gemaakt van de inkomende lichtstralen. Wat Lytro en Apple wel allebei doen is computational photography, waarbij het eindresultaat wordt behaald door berekeningen, niet door een systeem van optische lenzen. De iPhone was daartoe al langer, bijvoorbeeld bij het combineren van HDR-foto’s. Met computerkracht probeert Apple de fysieke beperkingen van de smartphone-camera te overwinnen.

De DSLR is door z’n fysieke grootte meestal in het voordeel… maar niet altijd. Het gaat bij iPhone-gebruikers namelijk niet altijd om de mooiste en meest realistische foto. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat je op de iPhone heel makkelijk een foto kan voorzien van een fotofilter om vervolgens op Instagram of Facebook te publiceren. Het is een handeling die je in 30 seconden kunt uitvoeren, veel sneller dan het overzetten van een DSLR-foto, die je nog in Photoshop moet bewerken.

Het zijn verschillende camera’s voor verschillende doeleinden. Maar door van elke scene ook te laten zien wat de professionele camera ervan maakt, kun je wél goed beoordelen waartoe de iPhone 7 Plus-camera in staat is.

Hieronder een close-up portret van ons model in de normale stand en de portretstand op de iPhone 7 Plus:

De professionele foto bewijst dat de iPhone 7 Plus veel details weglaat langs de randen van het haar, waardoor het haar gladder is dan in werkelijkheid:

Close-up portret met professionele camera

Hieronder zie je een foto ten voeten uit met de iPhone 7 Plus. Bij dit voorbeeld wordt het gras niet zo heel sterk geblurd, waardoor er relatief weinig verschil is tussen de twee foto’s:

Dezelfde foto, maar nu gemaakt met een professionele camera:

Ten voeten uit, gemaakt met een professionele camera

We maakten ook een foto met wat meer schaduw. Eerst met de standaard-instellingen van de iPhone 7 Plus. De portretstand werkt hier nu veel beter, omdat storende elementen op de achtergrond worden weggefilterd

De professionele camera kan iets beter omgaan met schaduwen en lichtverschillen. Daardoor valt veel minder op dat het model in de schaduw staat:

Medium portret, gemaakt met een professionele camera

We zeiden al: de vergelijking met een professionele camera is niet helemaal eerlijk omdat het fysieke formaat en de handmatige instelmogelijkheden heel verschillend zijn. Maar je hebt hopelijk wel een goede indruk gekregen hoe goed de portretfunctie van de iPhone 7 Plus is.

Portretfunctie met diepte-effect

Haastige reviewers konden nog niet de nieuwe portretfunctie van de iPhone 7 Plus testen. Wij konden dat gelukkig wel, omdat iOS 10.1 beta inmiddels beschikbaar is. Daarin is de portretmodus de belangrijkste nieuwe functie.

Hieronder laten we onze ervaringen zien met deze functie. Bij deze functie willen we benadrukken dat het om een betafunctie gaat, waardoor we er nog geen definitief waardeoordeel over kunnen geven. Bij het fotograferen merkten we bijvoorbeeld dat de iPhone moeite heeft om bepaalde objecten te herkennen, waarbij ze ongewenst worden vervaagd.

Bij een foto van een hondje (verderop te zien) werden bijvoorbeeld de tanden vervaagd en bij portretten van mensen heeft de iPhone moeite met opspringende haarplukjes. Kapsels zien er opeens een stuk gladder uit, maar dat is niet hoe het in werkelijkheid is.

De portretstand is een van de redenen om voor een iPhone 7 Plus te kiezen, want deze functie is alleen mogelijk dankzij de dubbele camera. Daarbij legt de telefotolens de contouren van de persoon of het object vast, terwijl de groothoeklens een diepte-effect crëeert. In feite ‘knipt’ de camera het object op de voorgrond uit en vervaagt de achtergrond. Daardoor ontstaat een soort bokeh-effect.

Portretmodus ook handig voor objecten

We zijn op de iCulture-redactie erg blij met deze nieuwe portretstand, want het gebeurt regelmatig dat we een accessoire of ander voorwerp willen fotograferen en het iets te veel gedoe is om onze Nikon DSLR te pakken. Met de iPhone leverde dat niet altijd mooie foto’s op, omdat de camera alles in beeld scherp probeert te krijgen, ook storende spullen op de achtergrond. Met de portretstand lukt het een stuk beter om alleen het voorwerp op de voorgrond scherp te krijgen.

Het mooie van zo’n portretmodus is dat het lijkt alsof je een professionele camera hebt gebruikt. Als je de foto’s aan vrienden laat zien, geloven ze niet direct dat je ze met een iPhone 7 Plus hebt gemaakt. Zeker als je de foto’s op Facebook of Instagram deelt. Omdat daarbij wat detail verloren gaat vallen foutjes in het blur-effect daardoor minder op.

Handig is ook dat de foto’s met diepte-effect gemakkelijk te bewerken zijn met allerlei apps van derden. Je kunt er nog een extra filter overheen zetten, de kleur- of lichtbalans wijzigen of bijsnijden. Mocht het diepte-effect er té nep uitzien, dan slaat de Camera-app altijd ook nog de normale foto op.

Wat ons daarbij opviel is dat de bestandsgrootte van de portretfoto’s (1,3MB) veel kleiner is dan bij de foto’s waarbij de achtergrond niet is geblurd (2,3MB). Ook bij verdere bewerking blijft dat verschil: de hierboven getoonde foto van de Koekjesbrug met diepte-effect is 85KB, terwijl de normale foto 196KB is. Eigenlijk ook wel logisch omdat er minder detail hoeft te worden vastgelegd, maar er zullen vast mensen zijn die denken dat zo’n ‘mooie’ foto met blur meer ruimte inneemt. Dat is dus niet zo.

Portretfoto’s maken is een makkie

We merkten dat het gebruik van de portretfunctie geen enkele moeite kost. ‘Portret’ is een van de opties in de Camera-app, tussen Slo-mo, Pano en Vierkant. De Camera-app geeft zelf aanwijzingen of het voorwerp dichtbij genoeg staat en of de belichting goed is. Met de aanwijzingen ‘Meer licht vereist’ en ‘Ga verder weg’ krijg je instructies om je object goed in beeld te brengen. Er staan kaders in beeld, zodat je precies weet waar het gezicht van de persoon zich moet bevinden. Zo kan het eigenlijk niet mislukken.

Hoewel, ‘het kan niet misgaan’ gaat niet in alle gevallen op. Je moet als gebruiker nog wel een inschatting maken of je de portretmodus nu echt nodig hebt. Als toeristen een portretfoto maken met de Amsterdamse grachten of de Zaanse molens op de achtergrond, dan willen ze nog wel kunnen zien waar de foto is gemaakt. Soms is de foto met niet-geblurde achtergrond toch de mooiste. Je vindt alle foto’s terug in het album ‘Diepte-effect’ dat Apple automatisch aanmaakt.

De portretfunctie werkt ook bij dieren en voorwerpen. Hieronder zie je hondje Max, gefotografeerd met de standaard fotofunctie en de portretstand:

De portretstand herkent de contouren van de hond en maakt de achtergrond onscherp, maar daarbij zijn de tanden ook wat onscherp gemaakt.

Je kunt de portretstand ook gebruiken voor bomen en planten, al heeft de camera dan wel wat meer moeite om te beslissen welke details belangrijk zijn:

Bij het fotograferen in een speeltuin haalden we op het eerste gezicht een goed resultaat. De achtergrond op deze foto is wat storend en leidt de aandacht af van het voorwerp. In portretstand is dit op de iPhone 7 Plus al sterk verbeterd, maar wat opvalt is dat de touwen ook zijn vervaagd en dat was niet de bedoeling. Ook zien we langs de randen van het blauwe voorwerp een lelijk ‘uitknip-effect’:

Het beste resultaat krijg je toch met een professionele camera:

Speeltoestel met professionele camera

Bij foto’s met tegenlicht kun je met de portretstand op de iPhone 7 Plus ervoor zorgen dat de achtergrond iets minder opvalt. Maar echt geweldig is het niet.

Kritiekpuntjes

We hebben nog wel wat kritiekpuntjes over de portretmodus, ook al gaat het nog om een betafunctie. Ten eerste werkt het niet goed bij bewegende voorwerpen. Je moet dus altijd zorgen dat de persoon stil staat en bijvoorbeeld niet aan het sporten of rennen is. Bij spelende kinderen kan dit lastig zijn. Een ander kritiekpunt is dat de software soms moeite heeft met bepaalde vlakken, zoals een mond met tanden of grillig gevormde outfits en kapsels. Als de persoon of het voorwerp een wat complexere vorm heeft, zullen er wat foutjes ontstaan.

Tenslotte moet je je realiseren dat het diepte-effect eigenlijk een trucje is. Je kunt het zelf nabootsen in Photoshop, door de persoon met de lasso te selecteren en vervolgens de rest van de afbeelding te vervagen. Net iPhone-apps zoals Tadaa lukt het ook.
Het grote voordeel is dat je er met de iPhone 7 Plus helemaal geen werk aan hebt. Bij fotograferen ben je vooral bezig met plaatjes schieten en neem je je voor om ze later te bewerken. Maar dat komt er vaak niet van. Omdat het nu een standaardfunctie op de iPhone 7 Plus is, zul je er veel vaker gebruik van maken.

iPhone 7 camera review: de portretstand is momenteel nog in beta, dus onze conclusies zijn voorlopig

Toekomst: 3D en diepte

Het in kaart brengen van de diepte met twee camera’s is een interessante vernieuwing in de iPhone 7, waaruit we misschien iets kunnen afleiden over Apple’s toekomstige plannen. Apple gebruikt voor de camera de technologie van twee bedrijven die ze respectievelijk in 2013 en 2015 overnamen: Primesense en LiNx. De eerste staat bekend als de bedenker van de Kinect-technologie, waarbij een camera de bewegingen in een 3D-omgeving registreert. LiNx had ook technologie ontwikkeld om een 3D-beeld van de omgeving te maken.

Daarmee kan de huidige iPhone nu al 3D-beelden registreren, maar het bevat ook een belofte voor de toekomst. Herkenning van handgebaren en de positie van personen en objecten kan een eerste stap zijn richting virtual reality- en augmented reality-toepassingen. Apple lijkt op dit punt misschien achter te lopen, omdat ze geen VR-brillen op de markt brengen, maar ondertussen passen ze wel AR- en VR-vindingen toe om bepaalde functies gebruiksvriendelijker en prettiger te maken, ook al valt het minder op.

iPhone 7 Plus: een betere flitser met vier ledlampjes zorgt voor nog betere verlichting

Zoomfunctie op de iPhone 7 Plus

De zoomfunctie is één van de redenen waarom je een 5,5-inch iPhone 7 Plus zou willen hebben. Op de kleinere 4,7-inch iPhone 7 kun je net als voorheen alleen zoomen door je vingers te spreiden op het scherm (pinch & zoom). Bij de iPhone 7 Plus komt daar nog een extra mogelijkheid bij. Met een drukknop wissel je tussen 1x en 2x optische zoom. Met een schuifknop kun je vervolgens nog verder inzoomen naar maar liefst 10x digitale zoom.

Zoomfunctie iPhone 7 Plus
Zoomfunctie iPhone 7 Plus, ingezoomd

Optische zoom is op zich bij smartphones al lastig te realiseren vanwege de dunne behuizing. Apple heeft hiervoor al concessies moeten doen met de camerabult, maar het is lastig en onwenselijk om die camerabult nog groter te maken. De tweede lens zorgt op de iPhone 7 Plus voor het zoomeffect, maar omdat deze lens geen optische beeldstabilisatie hebt zul je het toestel wel heel stil moeten houden, vooral als je iemand op grote afstand probeert te fotograferen. Het levert al snel bewegingsonscherpte op.

Ook als je je handen heel stil houdt wordt de beeldkwaliteit er niet veel beter op, zoals je bij onderstaande foto’s ziet. Het wordt al snel korrelig.

Hieronder zie je het inzoomen op een wat grotere afstand:

Het knappe is ook hier weer, dat beide camera’s net als bij de portretfunctie ongemerkt samenwerken. Het lijkt alsof je één camera hebt. Als je op de 1x knop in de Camera-app tikt, dan schakelt de iPhone razendsnel over naar de andere camera. Je kunt het alleen zien als je je vinger voor één van de lenzen houdt.

Al deze verbeteringen in de camera zouden niet mogelijk geweest zijn als Apple standaard onderdelen was blijven gebruiken. De beslissing om een eigen image processing-chip te maken pakt gunstig uit voor mensen die hun iPhone veel gebruiken om te fotograferen. Elk jaar zit er wel weer iets nieuws in de iPhone-camera.

RAW-fotografie

In iOS 10 is het mogelijk om foto’s in RAW-formaat (DNG) op te slaan. Je hebt hiervoor wel apps van derden nodig, bijvoorbeeld de Lightroom-app voor iOS. Dit beviel ons nog niet erg goed. De functies in Lightroom zijn nog erg basaal en er zijn weinig opties om de foto op te poetsen. Ook moet je steeds eraan denken dat je de foto vanuit Lightroom maakt, want er is geen mogelijkheid om bestaande RAW-foto’s te importeren. De mening van onze fotograaf is dat je momenteel net zo goed een JPG kunt nemen, totdat er meer mogelijkheden bij komen om op de iPhone te bewerken.

Stuur je je foto naar de desktop, dan is het een ander verhaal. Je kunt aan de histogrammen zien dat er bij het DNG-bestand veel meer informatie over de foto beschikbaar is. RAW-fotografie is een stap in de goede richting, maar er ligt nog veel potentie, vooral wat de bewerkingsmogelijkheden op je iPhone betreft.

We verwachten dat er op dat punt wel snel een inhaalslag gemaakt gaat worden. Apple heeft een RAW API voor ontwikkelaars, waarmee ze de sensordata van de DNG-bestanden kunnen inlezen, zowel van de standaard- als van de telefotolens. Wat echter niet met deze API mogelijk is, is het uitlezen van de data van de dieptemeting die Apple zelf in de portretmodus gebruikt.

Zoals al eerder aangegeven heb je voor RAW-foto’s eigenlijk geen iPhone 7 nodig. Het werkt op elke iPhone met 12-megapixelcamera, dus vanaf de iPhone 6.

Fotograferen in het donker

Foto’s die je met de iPhone 7 maakt zien er beter uit, ook onder moeilijke lichtomstandigheden. Dat geldt vooral voor de standaard groothoeklens, omdat deze beschikt over optische beeldstabilisatie en een groter diafragma. Je hebt hier dus geen iPhone 7 Plus voor nodig, want de functies waarbij de telefotocamera nodig is presteren juist wat minder onder slechte lichtomstandigheden.

Als het donker wordt verlaagt de iPhone 7 de sluitertijden automatisch. Wel kan je in het schemerdonker wat moeite hebben met bewegende objecten en focus.

In onderstaande foto’s zie je duidelijk wat de verbeteringen zijn bij het fotograferen in het donker. Links zie je dat de iPhone 6s veel minder details vastlegt dan de iPhone 7, vooral als je wat verder inzoomt.

De foto’s hierboven zijn gemaakt door een professionele fotograaf en videomaker, maar we waren natuurlijk ook benieuwd hoe het eruit ziet als een gewone gebruiker op de sluiterknop drukt.

Onderstaande foto’s maakte ik zelf, zoals een doorsnee iPhone-gebruiker ook fotografeert. Gewoon door te richten en een plaatje te schieten. De linker foto is zelfs gemaakt terwijl ik achterop een rijdende scooter zat.

Tenslotte zie je nog het verschil tussen buiten in het donker fotograferen met en zonder flitser. Voor mensen die de gewoonte hebben om in het donker de flitser aan te zetten: dat is echt niet nodig. Wil je een persoon fotograferen en is het gezicht niet goed belicht, dan kan het wel zin hebben om de flitser te gebruiken.

Conclusie iPhone 7 (Plus) cameratest

Als je het grotere formaat acceptabel vindt en van fotograferen houdt, is de iPhone 7 Plus dit jaar het model dat je moet hebben. Wat camerafuncties betreft zit er dit jaar echt een groot verschil tussen de 4,7-inch iPhone 7 en de grotere 5,5-inch iPhone 7 Plus. De zoomfunctie en portretfunctie voegen echt iets toe en zullen van pas komen voor je dagelijkse shots. Wel is het belangrijk om te realiseren dat ze bedoeld zijn voor alledaagse kiekjes. Apple’s bokeh-effect is geen écht bokeh-effect, maar knipt alleen de persoon uit en vervaagt de achtergrond. Dit is een kunstmatige manier om diepte-effect en onscherpte te creëren. Het geeft een leuk effect, maar je valt door de mand als een getraind oog naar de foto kijkt.

iPhone 7 Plus camera review: De iPhone 7 Plus-camera's van dichtbij

Voor fotografen is verder de bredere kleurweergave (Wide Color) van de camera interessant, plus het feit dat de batterij van de iPhone 7 Plus langer meegaat en dat je nu kunt kiezen voor 256GB opslag. Kies je het topmodel met 256GB opslag dan ben je bij de iPhone 7 Plus wel de riante prijs van €1.129 kwijt, flink meer dan de €769 die je voor het 32GB instapmodel van de iPhone 7 betaalt.

Lyan’s oordeel over de camera:

De portretmodus werkt nog niet helemaal lekker, omdat het bepaalde delen van de foto ziet als achtergrond en daarom blurred. De camera zelf geeft duidelijk scherpere foto’s, maar heeft nog steeds moeite met tegenlicht. In gewone lichtomstandigheden, is de foto scherper en is de witbalans duidelijk verbeterd en geeft het dus natuurlijkere kleuren van de foto’s.

Lees ook onze uitgebreide iPhone 7 review, waarin we de algemene eigenschappen van de iPhone 7 en iPhone 7 Plus bespreken.

https://www.iculture.nl/reviews/iphone-7/

Tekst: Gonny van der Zwaag
Eindredactie: Bas Broek
Fotografie: Lyan van Furth (Maal4)
Nachtfotografie Keulen: Adam Bazuin
Modellen: Carolina Marghidan, Linda Adijane en Max (hondje)