iPhone X TrueDepth camera

Hoe bevalt de iPhone 8 Plus? In onze review lees je hoe onze ervaringen met Apple's nieuwe 5,5-inch iPhone zijn. Genoeg vernieuwingen of kun je beter wachten op het volgende model?

iPhone 8 Plus review

iPhone 8 Plus review: dit zijn onze ervaringen

Apple heeft de iPhone 8 Plus een betere camera en een supersnelle processor gegeven. Ook draadloos opladen zit er nu in, net als het vernieuwde True Tone-scherm. Dit is hét toestel als je de iPhone X te duur vindt of er tegenop ziet om gezichtsherkenning te gebruiken. Met de iPhone 8 Plus haal je een toestel met groot formaat scherm in huis, dat qua prijs nog op het niveau ligt van z’n voorgangers, maar genoeg vernieuwingen bevat om het interessant te maken voor overstappers. Wij hebben de iPhone 8 Plus uitgebreid getest en in deze review lees je onze bevindingen. Lees ook onze iPhone 8 review over het kleinere 4,7-inch model.

Tekst en review: Gonny van der Zwaag, eindredactie: Adam Bazuin, fotografie: LVF Photography

Update: De iPhone 8 Plus is niet meer via Apple te koop. Inmiddels is de opvolger verkrijgbaar. Lees alles over de iPhone SE 2020 abonnementen om te kijken of dit iets voor je is. Je kunt ook de iPhone SE als los toestel aanschaffen, als je niet wilt vastzitten aan een langer lopend contract.

Bekijk ook

iPhone 8 Plus review: geen antennestrepen meer

Introductie iPhone 8 Plus review

De iPhone 8 Plus die wij getest hebben is overigens niet spacegrijs, zoals je op de foto’s kunt zien. Wij gingen aan de slag met de 256GB iPhone 8 Plus in de nieuwe goudkleur. Dit is de kleur die je veel ziet in Apple’s marketing en het is ook de kleur waar we het meest benieuwd naar waren.

iPhone 8 Plus review met Apple Watch Series 3

Belangrijkste verbeteringen in de iPhone 8 Plus

In het kort de belangrijkste verbeteringen die Apple heeft doorgevoerd:

  • Achterkant van glas in plaats van aluminium.
  • Draadloos opladen, zelfs als de iPhone in een hoesje zit.
  • Nieuwe A11 Bionic-processor voor nog betere prestaties.
  • Verbeterd Retina-scherm met True Tone-technologie.
iPhone 8 Plus review Gonny aan tafel met verpakking

Design en uiterlijk iPhone 8 Plus

Dit is nieuw:

  • Glazen achterkant zonder antennestrepen
  • Iets zwaarder van gewicht
  • Keuze uit drie kleuren: spacegrijs, zilver en goud

Aan de voorkant van de iPhone 8 Plus zie je bijna geen verschil met zijn voorganger, de iPhone 7 Plus. De afmetingen zijn hetzelfde, er zit nog steeds een Touch ID-knop onder het scherm en het 5,5-inch LCD-scherm heeft dezelfde resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Het belangrijkste verschil is dat het scherm nu is voorzien van True Tone, waardoor het meekleurt met het omgevingslicht.

iPhone 8 Plus review: achterkant met camerabult

Aan de achterkant zie je meteen het verschil. Geen aluminium meer, maar 7 kleurlaagjes die zijn afgedekt met glas. Daardoor ontstaat een wisselende tint. Vooral bij ons goudkleurige testtoestel is dat mooi, omdat de zacht gouden tint verandert als het licht er anders op valt. Soms lijkt het champagne, soms wat meer roze, zodat liefhebbers van de vroegere tinten roségoud en goud allebei aan hun trekken komen. De zilveren iPhone 8 Plus neigt wat naar lichtgrijs en spacegrijs is nu gewoon grijs, maar wel weer een andere tint grijs dan voorheen.

iPhone 8 Plus met doosje

De behuizing van de iPhone 7 was in feite een aluminium bakje met opstaande randen. Bij de iPhone 8 zit de constructie heel anders in elkaar. Het is in feite een glazen sandwich, met daartussen een metalen frame. Het glas dat Apple gebruikt heeft is aan de voor- en achterzijde identiek. Apple heeft het in nauwe samenwerking met Corning ontwikkeld en mag dit glas de komende jaren exclusief gebruiken in de iPhones. Het is geen standaard Gorilla Glass, maar een nieuw type glas waarbij de versteviging tot 50% dieper is aangebracht. Hierbij is gebruik gemaakt van een ion-exchange-proces, dat Apple al eerder gebruikte in het Apple Watch-glas. Je zou het kunnen vergelijken met eelt, waardoor je huid wat steviger aanvoelt. Apple spreekt over ‘het sterkste glas in een smartphone ooit’, al zijn bij ons nog geen onderzoeken bekend waaruit blijkt hoe het zit met de breuk- en krasbestendigheid in vergelijking met saffierglas.

In onze iPhone 8 review hebben we al onze zorg uitgesproken over de mogelijke kwetsbaarheid van de glazen achterkant en de gevoeligheid voor vingervlekken. Dat laatste valt ons erg mee, terwijl de breukgevoeligheid de komende maanden zal blijken. In YouTube-filmpjes zagen we al dat het glas breekt als je het toestel keihard op de grond smijt, maar dat is geen normaal gebruik. Of het bij een normale val zonder geweld toe te passen ook snel kapot gaat, is een kwestie van afwachten.

De antennestrepen zijn vrijwel verdwenen bij de 8-serie. Ze zijn dankzij de glazen behuizing ook niet meer nodig. Apple kon een deel van de antennes achter de glasplaat verstoppen, omdat glas de signalen beter doorlaat dan aluminium. Alleen in de metalen rand (dit jaar gemaakt van een betere kwaliteit 7000-aluminium) zie je nog een glimp van de antennes terug.

iPhone 8 Plus dubbele camera

Het toestel is ietsje zwaarder geworden, maar het scheelt niet veel. Het zal te maken hebben met het interne frame, dat van staal en koper is gemaakt. Apple heeft hiervoor een speciaal laserproces gebruikt, waarbij er op de juiste plekken openingen zijn gemaakt voor draadloos laden via de achterkant. Staal zorgt voor stevigheid, koper voor de geleiding. Samen zorgen ze dat het toestel minder snel buigt en breekt.

De waterbestendigheid (IP67) is gelijk gebleven aan de iPhone 7 Plus: het toestel kan maximaal 30 minuten op een waterdiepte van één meter overleven.

iPhone 8 Plus review: Hello-scherm

De iPhone 8 Plus heeft weliswaar een nieuw uiterlijk en ziet er dankzij z’n glazen achterkant luxe uit, maar veel is toch ook wel hetzelfde gebleven. Door de grootte van de behuizing is dit toestel nog steeds lastig in één hand te houden. Wil je een compacter toestel, maar wil je niet inleveren op schermformaat, dan past de iPhone X beter bij je. We vinden het jammer dat de schermranden (bezels) bij de iPhone 8 Plus hetzelfde zijn gebleven. Zeker als je bij concurrenten kijkt zie je dat het best iets smaller kan.

Op dit moment is het misschien nog niet zo’n probleem, maar naarmate er steeds meer telefoons met supersmalle schermranden verschijnen, kan dit toestel er over twee jaar wel wat gedateerd uit gaan zien. Rond die tijd zijn randloze toestellen waarschijnlijk de norm. Omdat Apple heeft gekozen voor een nieuw toestelnummer (geen 7s maar 8) hadden we op wel wat meer designaanpassingen gehoopt.

iPhone 8 review: closeup met Plus en Watch

Over de afwerking en materialen niets dan lof. Alles ziet er weer tiptop uit, waarbij de aluminium rand moeiteloos overgaat in het glas. Je ziet wel een naad, maar die is nauwelijks voelbaar. De glazen behuizing ligt ook wat prettiger in de hand, omdat glas sneller opwarmt.

Scherm iPhone 8 Plus

Dit is er nieuw:

  • True Tone-scherm kleurt mee met omgevingslicht
  • HDR10 en Dolby Vision-ondersteuning, maar je krijgt geen echte HDR-weergave

Het scherm van de 8 Plus ziet er beter uit dankzij True Tone, dat ervoor zorgt dat het scherm meekleurt bij elk type omgevingslicht. Het werkt als je bij een schemerlampje zit, in de felle zon of vlak na zonsondergang. We probeerden het in meerdere situaties uit en merkten dat het effect niet opvallend aanwezig is, maar dat je het pas merkt als je het uitschakelt. Ook zie je het beter als je een hagelwit stuk papier naast het scherm houdt. True Tone werkt met 4-kanaals lichtsensoren, die de hoeveelheid licht en de kleurtemperatuur meten en vervolgens de witbalans erop aanpassen.

iPhone 8 Plus review: scherm buitenshuis testen

Voor Apple is True Tone waarschijnlijk de laatste grote verbetering voor LCD, voordat ze voor het hele iPhone-assortiment naar OLED overstappen. We zeiden het al in onze iPhone 8 review: deze toestellen vormen toch wel een beetje het einde van een tijdperk. Alleen met draadloos opladen laten ze een glimp van de toekomst zien.

Het bredere kleurbereik werd al bij de iPhone 7 ingevoerd, dus op dat punt zien foto’s en andere afbeeldingen er hetzelfde uit. De 8 Plus heeft een ‘gewoon’ LCD-scherm in een Retina HD-resolutie, dus 1920 x 1080 pixels en een pixeldichtheid van 401 ppi. Dit is al sinds de iPhone 6 Plus hetzelfde.
Wil je een scherm in een nog hogere resolutie, dan kun je beter wachten op het Super Retina Display van de X.

De hoge contrastratio, helderheid van meer dan 700 nits en beperkte reflectie waren op zich al prima in de iPhone 7 en blijven in de iPhone 8 hetzelfde. Apple had misschien meer verbeteringen kunnen of moeten doorvoeren voor het scherm, maar de nadruk op realistische kleuren is voor gebruikers waarschijnlijk belangrijker dan allerlei gimmicks.

iPhone 8 Plus en draadloos opladen

De glazen achterkant van de iPhone 8 Plus zorgt ervoor dat je draadloos kunt opladen, zonder dat je een Lightning-kabel hoeft aan te sluiten. Dit brengt vooral gebruiksgemak. Aansluiten en loskoppelen hoeft niet meer. Als je even van je bureau opstaat pak je je iPhone makkelijk mee en als je terugkomt bij je werkplek leg je je iPhone achteloos op de lader. Daardoor werkt het ongemerkt. Wel zou je in de auto of op momenten dat je veel trilnotificaties ontvangt last kunnen hebben dat je iPhone van de lader schuift. Wij hadden daar geen last van, maar we kunnen ons voorstellen dat het bij een ruige rijstijl en/of veel binnenkomende notificaties een probleem kan zijn. Kies in dat geval voor een draadloze (auto)lader met rubberachtig antislip-oppervlak of een klemmechanisme, zodat je iPhone niet kan rondvliegen.

Handig is dat je tijdens het opladen nu via je Lightning-oordopjes naar muziek kunt luisteren. Je zult wel geduld moeten hebben, want momenteel werkt draadloos opladen alleen op een vermogen van 5 Watt. Een software-update moet daar binnenkort verandering in brengen.

Wat ons tegenvalt is dat je geen draadloze oplader en ook geen snellader krijgt meegeleverd bij de (toch prijzige) iPhone 8 Plus. Je zult er zelf eentje moeten kopen, waarbij de laders van IKEA (€15) een goedkope optie zijn. Apple adviseert de opladers van Belkin en Mophie, die een stuk duurder zijn (€50-€60). Je zult zelf moeten bepalen hoeveel geld je ervoor over hebt. We zijn tijdens het testen geen enkele Qi-gecertificeerde lader tegengekomen die niet werkte. Zelfs een oplaadmatje van een paar jaar geleden (zonder Qi-logo) bleek te werken, maar dat is een kwestie van geluk.

Nu is draadloos opladen uiteraard niet nieuw. Er zijn al jarenlang telefoons verkrijgbaar die met inductie op te laden zijn (zelfs de Palm Pre uit 2009 kon het al), maar Apple staat erom bekend dat ze technologie pas gaan gebruiken als het voor een grotere groep gebruikers interessant is. Dit is het moment. We zouden we binnenkort wel eens op veel meer plekken draadloze opladers kunnen zien, bijvoorbeeld in cafés. Dat maakt het een stuk makkelijker om tussendoor even je smartphone op te laden, zonder dat je onder de tafel hoeft te duiken om een stopcontact te zoeken. Handig is dat het gewoon door de hoes heen werkt. Maar bij de IKEA-laders die we hebben getest, moesten we wel een beetje schuiven om de Qi-lader en -ontvanger vlakbij elkaar te krijgen. Pas dan klonk het geruststellende ping-geluidje, om aan te geven dat het laden is begonnen.

Apple gaat in 2018 een eigen draadloze oplaadmat op de markt brengen met de naam AirPower. Wat ons betreft heeft het niet zoveel zin om daarop te wachten. Met de huidige draadloze opladers kun je al goed genoeg uit de voeten.

Nu we een weekje of twee draadloos aan het opladen zijn, is onze ervaring dat het niet je leven gaat veranderen, maar dat het je leven wel weer een stukje makkelijker maakt. Als je de tijd hebt.

Vernieuwde iPhone 8 Plus-camera’s

Dit is er nieuw:

  • Portretmodus werkt nu met HDR en flitser
  • Portretmodus is voorzien van nieuwe belichtingsfilters
  • Optische beeldstabilisatie (ISP) met hogere doorvoersnelheid
  • ISP zorgt zelf voor ruisonderdrukking, voorheen gebeurde dat door de CPU
  • Grotere sensor, daardoor betere beeldkwaliteit.
  • Verbeterde dynamische range.
  • Voor video’s: verbeterde beeldstabilisatie, betere videocompressie en hogere framerates.
  • Sterk verbeterde HDR, waardoor de functie nu standaard ingeschakeld staat.
  • Slow sync flash, daardoor betere beeldkwaliteit bij matige lichtomstandigheden.
  • 83% snellere datadoorvoer voor de groothoek- en telefotolens, gunstig bij filmen in hoge framerates.
  • Verbeterde huidtinten.

Veel mensen zullen voor de iPhone 8 Plus kiezen vanwege de dubbele camera, die op de gewone iPhone 8 ontbreekt. Sterker nog: je krijgt vrijwel dezelfde camerafuncties als de iPhone X. Elk jaar verbetert Apple de camera’s van de iPhones nog verder en dit jaar worden er met de portretbelichting en andere functies weer behoorlijke sprongen gemaakt. Het is geen DSLR, dus verwacht ook geen foto’s van DSLR-kwaliteit, maar voor mensen die lukraak foto’s schieten levert het mooiere foto’s op. Dit is te danken aan de grotere nieuwe camerasensor en de image signal processor (ISP), die nauw samenwerkt met de A11 Bionic chip. Het leidt tot een snellere autofocus, mooiere kleuren en in het algemeen fraaiere foto’s. Dat komt onder andere door de ISP, die het beeld analyseert en vervolgens de instellingen erop aanpast. Wil je een sneeuwlandschap fotograferen, dan is de camera-instelling anders dan tijdens een feestje. Zelf hoef je hier niets voor te doen. We vragen ons serieus af of het nog nodig is een aparte camera mee te nemen op vakantie. Zonder cameraspullen, videocamera en papieren reisgidsen kun je tegenwoordig veel lichter bepakt op reis gaan. Als fotograferen je hobby is moet je vooral cameraspullen inpakken, maar voor de meeste vakantiekiekjes (en foto’s van alle dag) is het de beste camera om altijd op zak te hebben. Je krijgt soms spectaculaire effecten. Door het fake bokeh-effect zien de foto’s die je maakt er nét wat professioneler uit.

Cameratest met plantje en diepte
Cameratest met plantje en diepte

Wil je veel met je iPhone fotograferen, dan is de 8 Plus eigenlijk onontbeerlijk, vanwege de dubbele camera. Daarmee heb je 2x optische zoom en de mogelijkheid om foto’s met diepte-effect te maken. Net als op de voorganger iPhone 7 Plus heb je tot 10x digitale zoom tot je beschikking, maar dat gebruiken we eigenlijk alleen om bijvoorbeeld op grote afstand teksten te kunnen lezen, dus als een soort verrekijker. Niet om foto’s te maken, want die vallen met digitale zoom vrijwel altijd tegen.

Hieronder bespreken we de belangrijkste vernieuwingen van de camera, waaronder de technische verbeteringen, portretbelichting en slow sync flash.

Technische verbeteringen in de camera’s

Beide camera’s aan de achterkant van de iPhone 8 Plus zijn nog steeds 12-megapixel, maar met een grotere sensor voor meer licht en een bredere dynamische range. De groothoek-camera is identiek aan die van de normale iPhone 8. De lens is ongewijzigd gebleven en het diafragma ook: f/1.8. Optische beeldstabilisatie (OIS) is alleen aanwezig op de groothoekcamera, niet op de telelens. Dit is ook meteen het grootste verschil met de iPhone X: die heeft namelijk zowel op de groothoek- als op de telelens OIS. Bovendien heeft de iPhone X een groter diafragma van f/2.4, terwijl de iPhone 8 Plus het moet doen met een telelens met f/2.8 diafragma. Helaas kunnen we de foto’s daarvan nog niet vergelijken. Duidelijk is wel dat er achter de schermen heel veel technische verbeteringen zijn doorgevoerd, die ongemerkt leiden tot betere foto’s.

Cameratest iPhone 7 Plus, lampje


Foto van lampje, gemaakt met iPhone 7 Plus.

Cameratest iPhone 8 Plus, lampje
Foto van lampje, gemaakt met iPhone 8 Plus. Op deze foto’s die binnenshuis zijn gemaakt is eigenlijk weinig verschil te zien. Om het extra moeilijk te maken voor de camera hebben we gekozen voor onderwerpen die op verschillende afstanden staan, in combinatie met de felle lampen.


Cameratest iPhone 7 Plus, winkel
Foto van bureau, gemaakt met iPhone 7 Plus.

Cameratest iPhone 8 Plus, winkel
Foto van bureau, gemaakt met iPhone 8 Plus. Bij deze foto valt ons op dat de kleuren net iets warmer zijn en dat de plant rechts wat frisser groen is.


Cameratest iPhone 7 Plus, plantbol
Foto van plantbol, gemaakt met iPhone 7 Plus.

Cameratest iPhone 8 Plus, plantbol
Foto van plantbol, gemaakt met iPhone 8 Plus. Deze foto met veel detail laat een groter scherptebereik zien.


Cameratest iPhone 7 Plus, buiten
Foto buitenshuis, gemaakt met iPhone 7 Plus.

Cameratest iPhone 8 Plus, buiten
Foto buitenshuis, gemaakt met iPhone 8 Plus. De huizen en de bootjes zijn net iets mooier van kleur, maar veel scheelt het wat ons betreft niet.


Apple heeft verder de verwerking van gegevens door de camera’s aangepakt door een eigen beeldprocessor (ISP) in te bouwen, die onder andere voor snellere autofocus zorgt. Daardoor is het nu ook mogelijk om 4K-video met 60 fps te filmen. Verder vinden we het een verbetering dat Apple hardwarematige ruisreductie heeft toegepast, terwijl deze taak voorheen door de CPU werd uitgevoerd.

Portretbelichting

De iPhone 7 Plus was het eerste toestel met portretfunctie, een functie die we bijna dagelijks gebruiken voor van alles en nog wat, portretten tot het fotograferen van maaltijden (tja, je bent foodie of niet). De achtergrond wordt daarbij op een intelligente manier onscherp gemaakt. Dit bokeh- of diepte-effect was op zich al knap, maar in de iPhone 8 Plus gaat Apple daarmee nog een stapje verder door portretbelichting in te voeren. Daarmee kun je dramatische effecten krijgen, vooral als je aanvullende foto-apps zoals Enlight Photofox gebruikt.

Bekijk ook
Zo werkt Portretbelichting op de iPhone

Zo werkt Portretbelichting op de iPhone

Portretbelichting is een creatieve functie van de iPhone. Hoe werkt Portretbelichting, hoe gebruik je de belichtingsfilters en meer: deze tip legt het allemaal uit.

De nieuwe belichtingsfilters bevinden zich nog wel in betafase, maar zijn goed genoeg om nu al te proberen. Apple maakt een soort ‘dieptekaart’ waarbij de persoon of het object van de achtergrond wordt gescheiden. Daarna gebruikt Apple machine learning om gezichtskenmerken te herkennen, zodat het effect van een lamp op je jukbeenderen, kin en andere vooruitstekende delen kan worden nagebootst. Bij het ene belichtingsfilter worden de schaduwen en contouren van je gezicht wat extra benadrukt, bij een andere niet. Je kunt dit realtime bekijken voordat je de foto maakt, maar je kunt het ook achteraf nog aanpassen. Alle bewerkingen zijn niet-destructief. Op de iPhone 7 Plus kon je alleen het wazig maken van de achtergrond in- en uitschakelen.

Portretbelichting foutje
Soms gaat het mis met de Portretbelichting.

Er zijn slechts vijf filters aanwezig, waarbij wat ons betreft eentje afvalt: Contourlicht. Dit geeft bij vrijwel alle foto’s een wat smoezelige indruk, alsof de persoon zich een paar dagen niet heeft gewassen of geschoren. Als betafunctie kan dat nog verbeteren. Toneellicht is wat ons betreft best mooi, maar ook een hit-or-miss. We hebben tientallen keren geëxperimenteerd met een foto en soms gaf het een best leuk effect, maar een goede fotograaf ziet meteen dat er iets niet klopt, dat er met de foto is geknoeid. Gelukkig kost dat knoeien je nauwelijks moeite. Apple heeft de functie supersimpel gemaakt, zodat iedere ‘idioot’ het kan gebruiken. Wel hadden we graag gezien dat de heftigheid van het effect nog met schuifknoppen wat te regelen was. Bij sommige foto’s zijn de filters net iets te kunstmatig. Bij mensen met zwart haar of zwarte kleding lijkt het hoofd soms op een rare manier in de ruimte te zweven.

Deze nieuwe functies voor portretbelichting werken alléén op de iPhone 8 Plus en iPhone X.

Voor mensen die een iPhone 7 Plus gebruiken is er ook iets nieuws te melden: de gewone portretmodus werkt nu met flitser en HDR. Maar de belichtingsfilters loop je mis. Eventueel zou je dit kunnen proberen met foto-apps van derden.

iPhone 8 Plus review: spiegel


De iPhone 8 Plus is nog geen vervanger voor de DSLR, waarmee deze foto is gemaakt. Maar het komt wel steeds dichter in de buurt.

Slow sync flash

De flitser op de iPhone 8 Plus heeft nu een slow sync flash, die ook op de gewone iPhone 8 aanwezig is. Dit zorgt voor een verbeterd flits-effect. Beide toestellen hebben een True Tone-flitser met vier ledlampjes, die je gezicht gelijkmatiger belichten. De voorgrond wordt daardoor helder, terwijl op de achtergrond meer detail te zien zou moeten zijn. Dit laatste is te danken aan de tragere sluitertijd. Maar bij het vergelijken van foto’s die met de iPhone 7 Plus waren gemaakt zagen we eigenlijk niet zoveel verschil. Misschien moet je daarvoor professioneel fotograaf zijn (maar dat is nou net niet de doelgroep van deze telefoon).

iPhone 8 cameratest: Kokosnoten in donker hoekje

Deze kokosnoten hingen in een winkel met matige verlichting.

Zero shutter lag

Er zitten heel wat cameraverbeteringen in de iPhone 8 Plus waar de meeste mensen zich niet van bewust zijn (en dat hoeft ook niet). Apple past bijvoorbeeld een trucje toe om de camera supersnel te laten reageren. Er worden al een paar foto’s gemaakt en in een buffer bewaard voordat jij op de sluiterknop drukt. Die foto’s worden meteen weggegooid zodra de foto klaar is, maar daardoor lijkt het alsof de camera onmiddellijk reageert. Daardoor pak je net dat ene moment.

Bij de iPhone 8 Plus (en trouwens ook de iPhone 8) heeft Apple de buffer om foto’s op te slaan nog groter gemaakt en gebruikt nu deep learning om precies de juiste foto te selecteren. Daardoor heb jij als gebruiker het gevoel dat foto’s die je met de iPhone maakt bijna altijd lukken – en daar word je blij van.

Het is moeilijk om dit trucje aan te tonen, maar de twee onderstaande foto’s zijn het perfecte voorbeeld. Op de bovenste foto zie je schaduwen en donkere plekken, terwijl de onderste foto de indruk wekt dat de hele ruimte egaal is belicht. Dit komt omdat de fotografe in de achtergrond net haar flitser af laat gaan. Normaal is het erg lastig om gelijktijdig met een externe flitser op de sluiterknop van de iPhone te drukken. De iPhone herkent dankzij deep learning-technologie dat de lichtomstandigheden ideaal zijn en haalt daarom deze opname uit de buffer.

Boekhandel, schaduwen
Boekhandel helder


Tweemaal dezelfde boekhandel, met dezelfde iPhone 8 Plus gefotografeerd. De iPhone haalde bij de onderste foto de meest optimale opname uit de buffer.

Software: iOS 11 op de iPhone 8 Plus

De meeste functies in iOS 11 werken ook op de oudere iPhones. Zelfs op het oudst mogelijke toestel dat geschikt is voor iOS 11, de iPhone 5s, vallen eigenlijk maar weinig functies af (waaronder ARKit en de natuurlijke Siri-stemmen). Bijna alle functies werken ook op alle eerdere toestellen, al zul je op de iPhone 8 Plus merken dat alles net iets vlotter gaat vanwege de betere processor.

Op de iPhone 8 Plus komt zeker ook het nieuwe eenhandige toetsenbord van pas, waarmee je het toetsenbord naar één hoek kunt verplaatsen, zodat het makkelijker met één hand te bedienen is.

Als je dit leest ben je waarschijnlijk al iPhone-gebruiker en heb je iOS 11 al geprobeerd op je huidige toestel. Op de iPhone 8 Plus werkt alles (zoals te verwachten) hetzelfde, maar net een tikje vlotter. Dankzij de Bionic processor gaat bijvoorbeeld het wisselen tussen apps moeiteloos.

Net als voorheen is alles overzichtelijk en kun je makkelijk navigeren. Dankzij de nieuwe Bestanden-app krijg je sneller toegang tot je bestanden in iCloud Drive en Dropbox. Een deel van het gebruiksplezier van deze iPhones zit ‘m in iOS 11.

De iOS 11-functie waarmee de iPhone 8 Plus zich het meest gaat onderscheiden is augmented reality, waarbij appontwikkelaars virtuele objecten in de werkelijke wereld kunnen plaatsen. Via de camera is vervolgens interactie mogelijk met andere objecten. Een goed voorbeeld is de IKEA Place-app waarmee je virtuele meubels in je eigen woonkamer kunt neerzetten. Een ander voorbeeld is een app waarmee je sterrenbeelden op de avondhemel projecteert. Pokémon GO heeft vorig jaar veel mensen voor het eerst laten kennismaken met AR; dit jaar is het tijd voor de praktische toepassingen.

Augmented Reality op de iPhone 8 Plus

Over augmented reality gesproken: we denken nog niet dat AR een noodzakelijke functie is die je echt op je smartphone moet hebben. Ook heb je voor AR nog niet de power van de iPhone 8 Plus nodig, maar misschien gaat dat veranderen als er toepassingen verschijnen die wat meer van de processor vragen.

Als we kijken naar het AR-aanbod, dan is er al behoorlijk wat, van games tot praktische apps waarmee je afstanden kunt opmeten. We hebben op de iPhone 8 Plus een aantal AR-games geprobeerd en waren vooral onder de indruk van games waarbij de keukentafel een spelbord, biljarttafel of slagveld wordt.

Het fijne van Apple’s ecosysteem is dat ontwikkelaars er meteen mee aan de slag zijn gegaan, waardoor je al van alles kunt proberen. Ook op educatief gebied. Zie je augmented reality helemaal zitten, dan is de 8 Plus eigenlijk een betere keuze dan de gewone iPhone 8, vanwege de dubbele camera. Daardoor kan de camera goed diepte zien en werken toepassingen die zich in de hele kamer of op de muren en plafonds afspelen, net iets beter.

Hardware en performance van de iPhone 8 Plus

Dit is nieuw:

  • A11 Bionic processor, met 2 snelle en 4 energiezuinige kernen die tegelijk actief kunnen zijn.
  • Eerste GPU die door Apple zelf is gebouwd, 30% sneller
  • Neural Engine, gespecialiseerde chip voor machine learning
  • CoreML, waarmee ontwikkelaars machine learning kunnen toevoegen aan hun apps

Apple heeft in de iPhone 8 Plus een nieuwe A11 Bionic processor gestopt. Die marketingterm ‘Bionic’ (biologische functies verbeteren met gebruik van technologie) moet duidelijk maken dat er intelligente functies aanwezig zijn, in de vorm van de Neural Engine. Deze ondersteunt de GPU bij functies die met neurale netwerken (redeneren zoals een mens zou doen) te maken hebben. Als gebruiker zul je dit onder andere merken aan het snelle aanpassen van de portretbelichting.

Apple investeert stevig in machine learning en door een aparte chip toe te voegen is het nu mogelijk om geavanceerde bewerkingen op het toestel zelf uit te voeren, zodat er geen data naar een externe server hoeft te worden gestuurd. Dat heeft uiteraard ook te maken met privacy en beveiliging. Berekeningen die lokaal op je toestel plaatsvinden kunnen niet onderweg uitlekken. De Neural Engine heeft een Image Signal Processor, die heel specifieke taken voor beeldanalyse kan uitvoeren op basis van een grote hoeveelheid data die via de camerasensor binnenkomt. Veel van deze taken hadden ook uitgevoerd kunnen worden door de GPU (en op oudere iPhones gebeurt dat ook), maar de gespecialiseerde Neural Engine doet het net iets beter. De twee parallelle kernen kunnen 600 miljard bewerkingen per seconde uitvoeren.

iPhone 8 Plus review: bespreking nieuwe modellen

Toch haalt de iPhone 8 Plus nog niet het maximale uit de Neural Engine. Dat gebeurt pas als ontwikkelaars met CoreML bezig gaan, een API waarmee ontwikkelaars machine learning-functies in hun apps kunnen inbouwen, om bijvoorbeeld objecten snel te herkennen.

Uit benchmarks blijkt dat de A11-chip op papier dezelfde performancescores haalt als een i5 MacBook Pro uit 2017. Dat is indrukwekkend op zo’n klein apparaat. Helemaal te vergelijken zijn die prestaties natuurlijk niet (benchmarks zeggen niet zoveel over gebruikservaring) maar het geeft wel aan welke gigantische sprongen het chipteam van Apple heeft gemaakt. Helaas hoor je er niet zoveel over, ook omdat Apple weinig aandacht besteedt aan techische specs. Het is nu eenmaal zo dat een nieuw kleurtje aan de buitenkant meer indruk maakt dan stapsgewijze verbeteringen aan de binnenkant.

Apple heeft in de A11 een performance controller ingebouwd, die zorgt voor de toewijzing van taken aan de twee snelle kernen of de vier energiezuinige kernen. Je merkt er als gebruiker helemaal niets van; alles wordt voor je geregeld. Wat je wel merkt is dat de processor krachtiger is, maar dat dit niet ten koste gaat van de batterijduur. De snelheid van de iPhone 8 Plus merk je pas als je weer even een ouder toestel in handen hebt.

Benchmark iPhone 8 Plus

Met de Geekbench-benchmark haalden we met de iPhone 8 en de iPhone 8 Plus vrijwel dezelfde score: iets meer dan 4.000 voor single-core en meer dan 10.000 voor multi-core. De iPhone 8 haalt deze score met 2GB RAM, de iPhone 8 Plus is voorzien van 3GB RAM, maar heeft dan ook een groter scherm dat aangestuurd moet worden.

Daarmee verslaat Apple alle hedendaagse smartphones en dat zal nog wel even zo blijven, want de octa-core processors die je bijvoorbeeld bij Samsung ziet, presteren per stuk minder goed en moeten werken met een OS dat in het dagelijks gebruik niet is geoptimaliseerd voor al die kernen. Apple is er weer in geslaagd om een smartphone te maken die goed presteert in benchmarks en in het dagelijks gebruik extreem snel is, zonder daarbij uitgebreid op te scheppen over technische specs.

Voor het eerst een eigen GPU

De GPU heeft Apple dit jaar voor het eerst zelf gebouwd. Eerdere iPhone GPU’s werden ontworpen door Imagination, het bedrijf waarmee Apple de samenwerking heeft verbroken. Deze presteerden al behoorlijk goed, maar met de GPU in de A11 heeft Apple dit nog eens overtroffen. De GPU presteert 30% beter en gebruikt daarvoor half zoveel energie als de A10 Fusion GPU, het model van vorig jaar. Nu Apple het heft in eigen hand neemt, kunnen we nog snellere voortgang verwachten, bijvoorbeeld op het gebied van machine learning. De GPU van de toekomst kan nog beter verschillende hondenrassen onderscheiden of bepalen of er sprake is van een gezicht dat huilt vanwege verdriet of blijdschap, om maar wat te noemen.

De vraag is alleen: ga je alleen daarom een nieuwe iPhone kopen?

Er zitten nog meer knappe verbeteringen in de A11 Bionic, zoals een snelle SSD-opslagcontroller met error correcting code (ECC) algoritmes, die ervoor zorgen dat je bestanden beter zijn beschermd tegen corruptie en schrijffouten. Dit moet ook voorkomen dat je toestel in de loop der tijd steeds trager wordt. Over al die verbeteringen hoor je Apple (en gebruikers) eigenlijk zelden, maar opgeteld zorgen ze er wel voor dat iPhone-gebruikers altijd zo tevreden over hun toestel zijn.

Batterijduur van de iPhone 8 Plus

Apple geeft geen batterijduur voor de iPhone 8 Plus en dat heeft een reden. Het ligt er maar net aan hoe je je toestel gebruikt en zogenaamde ‘testjes’ waarbij je de batterij zo snel mogelijk leeg trekt met video kijken zijn niet zo realistisch en wekken de indruk dat je batterij maar drie uur meegaat. We hebben het toestel daarom op een normale manier getest, tijdens dagelijks gebruik door te internetten, foto’s te maken en wat video’s te kijken. De batterij stond aan het einde van de dag op 40%. Wat we merkten is dat de verleiding groot is om de iPhone 8 Plus tussentijds even op te laden, als je draadloze opladers hebt gekocht. Als je achter je bureau gaat zitten is het al een tweede natuur geworden om de iPhone 8 Plus meteen op de lader te leggen. Daardoor is batterijduur eigenlijk nooit meer een probleem: op het moment dat je de deur uit moet, weet je dat de batterij nog wel even mee kan. Het is alleen jammer dat je nog steeds een oplaadmat nodig hebt. Er waren ons (o.a. in Apple-patenten) toekomstvisioenen voorgeschoteld van draadloos opladen op meters afstand, maar er is nog steeds contact nodig tussen iPhone en lader.

De batterijcapaciteit van de iPhone 8 Plus is dit jaar iets lager dan die van de iPhone 7 Plus. Maar de zuinige A11 Bionic-chip en de verbeterde software zorgen ervoor dat de batterijduur toch hetzelfde is gebleven. Apple heeft dus vooral aan de verbruikskant geoptimaliseerd, terwijl er aan de batterijtechniek niets opvallends is veranderd.

Bij mensen die de Plus-modellen gewend zijn was batterijduur toch al geen punt van zorg en dat is ook bij de 8 Plus het geval. Wil je snelladen, dan moet dat met adapters die Apple helaas niet standaard meelevert. Wij vinden dat het tijd is voor een 12 Watt-adapter, dezelfde die Apple bij de iPad meelevert.

Snelladen met de iPhone 8 Plus en USB-PD

Nieuw op de iPhone 8 is de ondersteuning van snelladen met USB-Power Delivery (USB-PD). Hiervoor heb je een USB-C 3.1 lader en kabel nodig, bijvoorbeeld de 29 Watt-lader van de MacBook. In een halfuur kun je van 0 naar 50% opladen.

We vinden dit echter een dure en onnodige oplossing, want in onze tests bleek dat de 12 Watt iPad-lader bijna net zo goed presteert, terwijl je dat geen cent kost als je al een iPad hebt liggen. De veel duurdere oplossing via USB-C, die Apple zelf adviseert, kost je al snel tachtig euro. Gelukkig hadden we nog een 29 Watt-adapter van de 12-inch MacBook liggen, maar de benodigde kabel moesten we nog wel apart aanschaffen. Apple heeft een speciale kabel voor USB-PD uitgebracht, waar helaas niet veel alternatieven voor zijn. Een normale USB-C-naar-Lightning-kabel is niet altijd geschikt voor de snelheid van USB-PD en zal blijven steken op 12 Watt (5,2 Volt en 2,4 Ampère). De kabels moeten speciaal ontworpen zijn voor de hogere eisen die USB-PD stelt. Dat is geen snood plan van Apple om geld uit je zakt te kloppen, maar een kwestie van veiligheid: een te dunne kabel kan leiden tot oververhitting en brand. We merkten tijdens het testen (met goedgekeurde producten) wel dat het toestel iets warmer wordt, maar niet zorgwekkend. Wat de stroomadapter betreft heb je meer keuze uit opladers die USB-PD ondersteunen, ook van externe partijen. Dat kan je veel geld besparen.

Bekijk ook
Bespaartip: snelladen iPhone niet exclusief voor Apple-laders

Bespaartip: snelladen iPhone niet exclusief voor Apple-laders

Als je je iPhone 8 of iPhone X sneller wil opladen, dan heb je daar een aparte kabel en adapter voor nodig. Het goede nieuws is dat ook adapters van derden geschikt zijn, als ze maar werken met USB-C en Power Delivery.

We vonden het snelladen eigenlijk te veel gedoe om uit te zoeken wat nu wel en niet werkt. Apple had er beter aan gedaan om de benodigde accessoires voor snelladen meteen mee te leveren, zodat je het zelf niet hoeft uit te zoeken. Ook denken we er maar zelden gebruik van te maken. Als je krap in de tijd zit en je iPhone-batterij nog even snel wilt bijladen komt het van pas. Maar dankzij draadloos opladen en ‘s nachts opladen op de normale (trage) adapter was batterijduur eigenlijk nooit een probleem in de periode dat we hebben getest.

Alternatieven voor de iPhone 8 Plus

Als je kijkt naar alternatieven voor de iPhone 8 Plus, dan is de iPhone 7 Plus de grootste kanshebber. Die is inmiddels een stuk goedkoper en is een mooie stap voor mensen die nu nog een iPhone 6 of ouder hebben of een toestel met enkele camera, zoals de 4,7-inch iPhone 7.

Een andere grote concurrent is de iPhone X. Die kost weliswaar een paar honderd euro meer, maar dan heb je wel het echte topmodel van dit jaar. Er zijn nou eenmaal mensen die ongezien de duurste nieuwe iPhone nemen en dan is de 256GB iPhone X een logische keuze.

Ben je wel iemand die graag van platform wisselt, dan zijn de OnePlus 5 en Samsung Galaxy S8 (beide goedkoper en met OLED) ook nog te overwegen.

Benjamin en Gonny bespreken review iPhone 8 Plus

Voor wie is de iPhone 8 Plus bedoeld?

Heb je nu een iPhone 7 Plus, dan biedt upgraden naar de iPhone 8 Plus niet zo heel veel voordelen. Je mist draadloos opladen en de nieuwe portretbelichting, maar qua performance doet de iPhone 7 Plus het ook prima.

Heb je een ouder toestel, dan is de iPhone 8 Plus wel een mooie verbetering. Je zult vooral onder de indruk zijn van de snelheidsverbeteringen en de camerafuncties die de afgelopen jaren zijn toegevoegd. Je zult (voor het eerst) moeten wennen aan het ontbreken van de koptelefoonaansluiting. Voor mensen die een opvolger zoeken van hun huidige toestel is de iPhone 8 Plus een prima keuze, vooral als je langere tijd met je toestel wilt doen. Maar we vrezen dat het voor veel mensen een tweede keuze zal zijn. Veel mensen die voor de iPhone 8 Plus gaan, hadden waarschijnlijk liever een iPhone X gehad.

De iPhone 8 Plus lijkt ons een logische upgrade voor mensen met een iPhone 6 Plus of iPhone 6s Plus die toe zijn aan iets nieuws, maar wel het grote scherm willen houden. Het kan ook een interessante upgrade zijn voor mensen die nu een iPhone 5s, iPhone 6 of iPhone 6s hebben en voor het eerst een groot scherm willen proberen.

Score

8.1

iPhone 8 Plus

iPhone 8 Plus

€919

Voordelen +

  • Supersnelle processor, dezelfde als in de X
  • Veel andere functies die je ook in de X vindt, maar dan betaalbaarder
  • Veel bruikbare cameraverbeteringen, daardoor mooiere foto's
  • Draadloos opladen biedt dagelijks gemak en werkt goed
  • Groot en helder scherm met True Tone
  • Waterdichte behuizing
  • Indrukwekkende AR-apps werken goed op dit toestel

Nadelen -

  • Relatief brede schermrand in vergelijking met X en concurrenten
  • Glazen achterkant ziet er kwetsbaarder uit
  • Door duurdere onderdelen en meer opslag is instapprijs hoger geworden
  • Wordt nog steeds geleverd met trage 5 Watt-lader en ook draadloos opladen gaat traag
  • Voorzien van LCD-scherm, geen OLED
  • Concurrenten hebben betere specs voor een lagere prijs

Conclusie iPhone 8 Plus review

We vinden de iPhone 8 Plus een typisch voorbeeld van Apple’s aanpak van de afgelopen jaren: steeds bijschaven en verbeteren, zonder dat er echt grote innovaties in zitten. Nóg meer snelheid hoeft wat ons betreft niet zo nodig; we hadden bij de iPhone 7 Plus nooit last van trage performance. En de nieuwe camerafuncties zijn leuk, maar het is niet zo dat we nu opeens anders gaan fotograferen. Draadloos opladen voegt wel iets toe, vooral op het gebied van gebruiksgemak. Het wordt al snel een tweede natuur om de iPhone tussendoor op de lader te leggen.

iPhone 8 Plus review: toestel testen aan bureau

Sommige mensen vinden dat Apple de iPhone 8 Plus beter de iPhone 7s Plus had kunnen noemen, maar wat ons betreft zitten er genoeg veranderingen in dit toestel voor een nieuwe naam. Dankzij de instapprijs van €919 bespaar je €240 ten opzichte van de iPhone X en dat kan voor veel mensen aantrekkelijk zijn, vooral voor mensen met een wat ouder toestel. Er zitten namelijk best wat leuke functies op die je ook op het duurdere model vindt, zoals draadloos opladen, de dubbele camera en de snellere processor. Wil je een telefoon met een groot scherm en een uitstekende dubbele camera voor foto’s en augmented reality dan zit je goed met de iPhone 8 Plus.

iPhone 8 review: toestellen en doosje tegen een muur

iPhone 8 Plus kopen

Ben je na het lezen van deze review ervan overtuigd dat de iPhone 8 Plus iets voor jou is? Helaas is dit toestel niet meer verkrijgbaar, maar er zijn wel opvolgers.

Als je via deze artikelen je iPhone bestelt, steun je bovendien de iCulture-community!

Bekijk ook
iPhone 8 Plus: alles over functies, specs en meer

iPhone 8 Plus: alles over functies, specs en meer

Lees hier alles over de iPhone 8 Plus: het toestel met 5,5-inch scherm, draadloos opladen en dubbele camera. Ontdek de specs, functies en meer van de iPhone 8 Plus.

Informatie

Laatst bijgewerkt
maart 2024