iPhone 8 doosjes

iPhone 8 review

Onze ervaringen met Apple’s 4,7-inch iPhone

Lees in onze iPhone 8 review over de ervaringen met Apple's nieuwste 4,7-inch iPhone. Welke voordelen en nadelen heeft de iPhone 8 en voor wie raden we dit toestel aan? Je leest het allemaal in deze uitgebreide iPhone 8 review!

iPhone 8 review

iPhone 8 review: is dit toestel de moeite waard?

De iPhone 8 is er en dat kan maar één ding betekenen: we gaan flink aan het testen met Apple’s nieuwste toestel! In deze iPhone 8 review lees je over onze ervaringen en ontdek je of de iPhone 8 de moeite waard is. We kijken naar de glazen achterkant, het draadloze opladen en het verbeterde Retina-scherm. Ook hebben we de snelheid van de A11 Bionic-processor getest. Naast deze iPhone 8 review hebben we een iPhone 8 Plus review en een iPhone X review, voor mensen die meer willen weten over de andere toestellen die Apple in 2017 heeft uitgebracht.

Update: De iPhone 8 is niet meer via Apple te koop, alleen nog bij diverse telecomwinkels. Inmiddels is de opvolger verkrijgbaar. Lees alles over de iPhone SE abonnementen als je een soortgelijk toestel zoekt. Ook kun je kiezen voor een iPhone SE als los toestel, als je niet wilt vastzitten aan een langer lopend contract.


Tekst en review: Gonny van der Zwaag m.m.v. Benjamin Kuijten, eindredactie: Adam Bazuin, fotografie: LVF Photography. De test is uitgevoerd in oktober 2017 en beschrijft de situatie op dat moment.

Bekijk ook

iPhone 8 review: closeup met Plus en Watch

Introductie iPhone 8 review

De aankondiging van de iPhone 8 sneeuwde tijdens Apple’s najaarsevenement misschien een beetje onder door alle belangstelling rondom de iPhone X. Dat is onterecht, want de iPhone 8 biedt heel wat interessante verbeteringen die je ook in de X vindt. Bovendien is de kans groot dat uiteindelijk veel meer mensen de iPhone 8 gaan kopen. Dat zijn niet de fanatieke Apple-fans die altijd meteen in de rij staan voor het nieuwste toestel, maar wel de gewone mensen waarvan de komende weken of maanden het abonnement afloopt, waardoor ze toe zijn aan een nieuw toestel. De iPhone 8 kan dan een interessante update zijn, vooral voor mensen die vernieuwingen zoals gezichtsherkenning en het ontbreken van de thuisknop nog wat te risicovol vinden. Voor mensen die twijfelen is er de iPhone 8, die proven technology in een nieuw jasje steekt en er ook nog wat vernieuwingen aan toevoegt, zoals draadloos opladen.

iPhone 8 review Benjamin en Gonny binnen

Belangrijkste verbeteringen in de iPhone 8

De iPhone 8 ging maandenlang door het leven als de iPhone 7s. Toch heeft Apple voor een nieuwe naam gekozen en dat heeft alles te maken met de nieuwe functies. Dit vinden wij de belangrijkste verbeteringen die Apple heeft doorgevoerd:

  • De achterkant is nu gemaakt van glas in plaats van aluminium.
  • Je kunt draadloos opladen en dat werkt ook dwars door hoesjes heen.
  • Er zit een nieuwe A11 Bionic-processor in voor nog betere prestaties.
  • Een verbeterd Retina-scherm met bredere kleurweergave, een betere kijkhoek en True Tone-technologie.

iPhone 8 achterkant spacegrijs

Net als bij de iPhone 7 zit er geen koptelefoonaansluiting op dit toestel. Voor mensen die vorig jaar de nieuwste iPhone hebben overgeslagen zal dit nog even wennen zijn. Gelukkig geeft draadloos opladen je wel de mogelijkheid om gelijktijdig te laden en muziek te luisteren met de meegeleverde Lightning-EarPods.

Een opvallende wijziging is dat Apple bij de iPhone 8 heeft gekozen voor minder keuze: slechts drie kleuren en minder opslagvarianten. De nieuwe modellen zijn er alleen in 64GB en 256GB.

iPhone 8 review Gonny

Design en uiterlijk iPhone 8

De iPhone 8 is meteen te herkennen aan de glazen achterkant. Dat is voor het eerst sinds 2010-2011, toen Apple met de iPhone 4 en iPhone 4s twee jaar achtereen een toestel van glas uitbracht. Dit jaar heeft Apple een extra reden om voor glas te kiezen: het is nodig om draadloos opladen mogelijk te maken. Dat is meteen ook een van de grootste vernieuwingen van de iPhone 8. Bovendien kan Apple zich met deze nieuwe glazen behuizing weer eens onderscheiden van de vele andere toestelmakers die inmiddels ook op aluminium zijn overgestapt.

Voordelen van glas

Bij een iPhone 8 zie je aan de achterkant meteen dat je met een nieuw toestel te maken hebt. De matte behuizing is vervangen door een glad, spiegelend oppervlak dat wat meekleurt als het licht er anders op valt. De glanzende achterkant oogt meer premium, maar is wel ietsje gevoeliger voor vingervlekken. Na een tijdlang gebruiken valt het ons gelukkig reuze mee, mede dankzij de oleofobische (vetafstotende) coating. Bij aluminium had je er nooit last van, behalve bij de glimmende gitzwarte iPhone 7 van vorig jaar. Dat model trok vingerafdrukken aan als een magneet.

iPhone 8 camerabobbel

Een groot voordeel van de glazen achterkant is dat de antennelijnen die bij de iPhone 6 werden ingevoerd, nu voorgoed zijn verdwenen. Je ziet alleen nog wat restanten van de antennestrepen in de metalen randen. Een ander voordeel is dat de coating bij het stoten niet beschadigd kan raken, wat bij de aluminium iPhones wel eens gebeurde.

Nadelen van glas

Er zijn echter ook nadelen. Een nadeel van de glazen achterkant is dat je bij het oppakken van het toestel, bijvoorbeeld uit je broekzak, niet meteen meer aanvoelt wat de voor- en achterkant is. In onze test gebeurde het wel eens dat we de iPhone 8 verkeerd om uit de broekzak haalden, omdat de voor- en achterkant nagenoeg hetzelfde aanvoelen. Als je blind zou moeten testen, is er qua gevoel nauwelijks verschil tussen de voor- en achterkant. Dat is ook niet gek, want Apple verzekerde ons dat de voor- en achterkant zijn bedekt met dezelfde verstevigde glassoort.

iPhone 8 review: toestellen en doosje tegen een muur

Een ander nadeel is dat de glazen achterkant kwetsbaarder oogt. We zagen bij de iPhone 4-serie regelmatig mensen rondlopen met een gebarsten achterkant en dat zal bij de iPhone 8 ook wel weer gebeuren, ook al belooft Apple dat dit het meest breukbestendige glas ooit is. Wie er bang voor is kan het beste een iPhone-hoesje gebruiken, want draadloos opladen werkt gewoon door het hoesje heen.

In de hand voelt de iPhone 8 niet heel anders aan dan zijn voorganger. Het gewicht ligt 10 gram hoger, maar dat is nauwelijks waarneembaar. Als de iPhone 8 ‘zwaarder’ en meer premium aanvoelt, dan komt dat volgens ons eerder door het materiaal dan door het gewicht.

Ook de afmetingen zijn niet anders. Het scheelt maximaal 0,2mm in de lengte, breedte en dikte en dat is zo weinig dat de meeste hoesjes gewoon zullen passen. Het toestel is nog steeds water- en stofdicht volgens de IP67-certificering, dus het overleeft 30 minuten op een diepte van 1 meter. De stereospeakers in de iPhone 8 zijn 25 procent luidere en hebben vollere basklanken ten opzichte van de iPhone 7.

iPhone 8 review: kleuren en line-up

iPhone 8 review draadloze opladers

iPhone 8 review hoesjes

Minder keuze uit kleuren

Dit jaar heeft Apple gekozen voor veel minder kleuren. In tegenstelling tot de kleurenparade van de iPhone 7 (zes kleuropties), heb je nu de keuze uit slechts drie variaties: spacegrijs, zilver en een vernieuwde goudkleurige tint. De spacegrijze versie is weer net iets anders dan alle voorgaande spacegrijze Apple-producten, wat mede veroorzaakt wordt door de glazen behuizing. De grijze kleur komt eigenlijk alleen goed naar voren als je de iPhone 8 overdag in het licht houdt. Het verschil met bijvoorbeeld de zwarte iPhone 7 zie je wel als je ze naast elkaar houdt, maar als je de iPhone 8 ’s avonds bekijkt, dan is het nagenoeg zwart.

Vijftig tinten spacegrijs

De zijkant van de spacegrijze iPhone 8 is identiek aan het spacegrijs van de Apple Watch Series 3 en is iets lichter dan de matzwarte iPhone 7. De kleur komt het dichtst in de buurt bij het spacegrijs van de nieuwste MacBook Pro’s en is bijvoorbeeld donkerder dan bij de iPhone 5 of de originele spacegrijze Apple Watch uit 2015. Zoals alle spacegrijze kleuren vinden we die bij de iPhone 8 erg mooi, maar het is wel jammer dat de kleur net weer anders is waardoor je Apple-apparaten iets minder goed bij elkaar passen.

iPhone 8 review: spacegrijs

Scherm iPhone 8

Dit is er nieuw:

  • True Tone
  • HDR10 en Dolby Vision-ondersteuning

Iedereen heeft het opeens over OLED-schermen, maar in de iPhone 8 zit nog gewoon een LCD-scherm. Dat is overigens geen schande, want Apple heeft de LCD-schermen zodanig geperfectioneerd dat het prima de vergelijking met LCD-schermen van de concurrentie kan weerstaan. In ieder geval scheelt het behoorlijk in de prijs van het toestel. De afgelopen jaren heeft Apple er voortdurend aan gesleuteld, bijvoorbeeld wat betreft de kleurweergave. Het scherm dat in de iPhone 8 zit is helemaal niet slecht. Maar het is geen OLED en dat zal voor veel mensen meewegen in de beslissing. Bovendien hebben veel concurrenten al een hogere pixeldichtheid dan de 326ppi die de iPhone 8 meebrengt.

De specificaties van het scherm zijn vrijwel hetzelfde als bij de iPhone 7: er is gebruik gemaakt van IPS-technologie, met een contrastratio van 1400:1 en een schermresolutie van 1334 x 750 pixels. Verschillen in contrast zijn niet te zien, in vergelijking met het toestel van vorig jaar.

True Tone voor mooiere kleuren

Vorig jaar werd al de DCI-P3 kleurweergave ingevoerd en daar is nu True Tone aan toegevoegd, een schermtechnologie die we kennen van de iPad Pro. Het zorgt ervoor dat de witbalans van het scherm zich aanpast aan het omgevingslicht, zodat het scherm prettiger is af te lezen. Het menselijk oog werkt trouwens ook zo: in een omgeving met warm licht houden je hersenen daar rekening mee bij de interpretatie van kleuren.

iPhone 8 review: buitenshuis

True Tone maakt de kleurweergave op het scherm eigenlijk iets minder correct. Maar voor het menselijk oog lijken kleuren er onder andere lichtomstandigheden hetzelfde uit te zien. Dit werkt vooral goed in omgevingen met kunstlicht. Onder tl-balken zal het scherm wat blauwer van kleur zijn en bij warm licht neigt het meer naar oranje. Zet je vervolgens Night Shift aan, dan zul je merken dat de tinten nog meer richting oranjegeel gaan. Het verschil tussen beide schermtechnologieën is zichtbaar, maar soms klein. Via het Bedieningspaneel kun je beide snel in- en uitschakelen om het effect te vergelijken. Vooral als je het uitschakelt valt pas op hoe blauw het scherm is zonder True Tone.

Bekijk ook
True Tone-display: zo werkt Apple’s schermtechniek voor betere kleuren

True Tone-display: zo werkt Apple’s schermtechniek voor betere kleuren

True Tone is een schermtechniek van Apple, waarmee de kleuren op het scherm er altijd goed uitzien, omdat dit aangepast wordt aan omgevingslicht. Op welke toestellen is True Tone beschikbaar en hoe werkt het precies?

Op de iPad Pro waren we al een fan van True Tone en dat is op de iPhone 8 ook het geval. We hebben True Tone dan ook standaard aan staan, omdat het simpelweg veel rustiger is voor je ogen. In het begin zal het even wennen zijn, maar vooral binnenshuis is het scherm met True Tone prettiger om naar te kijken. Wel hadden we het idee dat het effect op de iPhone 8 sterker is dan op de iPad Pro. Dit heeft wellicht met het kleinere schermformaat te maken, maar desalniettemin is True Tone een welkome toevoeging en we zijn blij dat Apple deze techniek naar de iPhone gebracht heeft. Op de iPhone heeft het eigenlijk ook meer zin, omdat je deze veel vaker in wisselende lichtomstandigheden gebruikt.

Helaas geen ProMotion

We vinden het wel jammer dat Apple voor de iPhone 8 niet gekozen heeft voor de nieuwe ProMotion-techniek van de 10,5-inch iPad Pro. De nieuwste iPad Pro heeft een scherm met een extra hoge verversingsgraad. Dit komt vooral van pas bij de Apple Pencil, maar je merkt het ook direct zodra je door de iPad Pro navigeert. Alles gaat net even sneller en soepeler en we vinden het jammer dat dit niet in de iPhone 8 zit. Wellicht dat Apple kans ziet om volgend jaar deze schermtechniek toe te voegen.

HDR en Dolby Vision

Apple meldt op zijn website dat de iPhone 8 de technieken Dolby Vision en HDR10 ondersteunt. Het klopt inderdaad dat je op het Retina HD-scherm video’s met HDR10 of Dolby Vision kunt afspelen, maar het iPhone 8-scherm benut de voordelen van HDR niet volledig. De iPhone 8 heeft namelijk niet een echt HDR-scherm, terwijl de iPhone X dat wel heeft. Volgens Apple zijn HDR-beelden op de iPhone 8 wel mooier, bijvoorbeeld op het gebied van kleur en contrast.

Om de proef op de som te nemen, speelden we een HDR-film af op de iPhone 8 en vergeleken deze met de niet-HDR-versie op de iPhone 7. Tussen de twee versies zagen we eigenlijk nauwelijks verschil. Op de iPhone 8 lijken de kleuren iets voller en sterker, maar dat zie je alleen als je de iPhone 8 en iPhone 7 naast elkaar legt. Als je echt van een flink verbeterde kleurenweergave wil profiteren, dan moet je dus bij de iPhone X zijn. Een gemiste kans.

iPhone 8 en draadloos opladen

Dit is er nieuw:

  • Draadloos opladen op (momenteel) maximaal 5 Watt
  • Snelladen via USB-C-laders

Apple heeft draadloos opladen ingebouwd in de iPhone 8. Wat ons betreft hadden ze het wel wat eerder mogen doen, omdat veel andere fabrikanten het al langer ondersteunen. Gelukkig heeft Apple gekozen voor de Qi-standaard, zodat je keuze hebt uit heel veel bestaande draadloze iPhone-opladers die werken met de Qi-techniek. Het lijkt ons vooral handig op je bureau op je nachtkastje, zodat je niet hoeft te grabbelen naar een laadkabel.

Momenteel is 5 Watt het maximale vermogen dat de iPhone 8 aan kan, maar Apple heeft ons tijdens een sessie in Londen beloofd dat dit met een software-update wordt verhoogd naar 7,5 Watt, zodat je nog iets sneller kunt laden. Er zijn echter Qi-laders die tot 15 Watt gaan, maar daar profiteer je bij de iPhone 8 (nog) niet van.

Snelladen werkt alleen via de kabel, dus als je snel even moet bijladen voordat je de deur uit moet is het aan te raden om dit via de Lightning-poort te doen. Draadloos opladen is vooral handig als je op kantoor zit en alle tijd hebt om tijdens het werken de iPhone bij te laden. Of als je in een café zit en ongemerkt je iPhone kunt bijladen, terwijl je wat zit te kletsen.

We hebben het opladen getest met een IKEA-lader, die we toevallig nog hadden liggen. Zodra je de iPhone op de lader legt zie je op het scherm dat het laden is begonnen. Je hoeft geen moeite te doen om de iPhone goed op de lader te leggen. Wel kun je op de meeste laders maar één toestel tegelijk opladen. In onze test werd het toestel in een halfuur opgeladen van 15% naar 30%. We hebben van andere gebruikers gehoord dat de iPhone bij veel notificaties van de plaat kan trillen. Wij hadden daar overigens geen last van.

Tijdens draadloos laden kun je de iPhone nog steeds gebruiken, maar het is niet echt comfortabel om op het scherm te kijken. Opladen via een kabel is in zo’n geval prettiger, omdat je het toestel in de hand kunt houden.

iPhone 8 Plus en doosje op oranje tafel

Toch vinden we draadloos opladen in de praktijk erg handig, vooral op het nachtkastje. Als ’s ochtends de wekker afgaat hoef je de iPhone alleen maar van de lader te pakken. De iPhone 8 is niet magnetisch bevestigd zoals Apple Watch, waardoor je hem gewoon met één hand eenvoudig van de lader af kunt pakken. Het is alleen jammer dat de meeste laders relatief groot en niet erg mooi zijn, maar wellicht komt daar nog verandering in. Draadloos opladen is ‘s nachts ook het handigst, omdat de snelheid van het opladen dan niet zo van belang is.

Apple’s eigen AirPower-lader komt pas volgend jaar beschikbaar. Goed om te weten: de Qi-lader zul je zelf moeten aanschaffen, want Apple levert het niet mee. Ze adviseren de laders van Belkin en Mophie, die vrij prijzig zijn en rond de 50 euro kosten.

Bluetooth 5

De iPhone 8 is de eerste Apple-smartphone die Bluetooth 5 ondersteunt. Dit betekent meer snelheid en een beter bereik ten opzichte van Bluetooth 4.2 op de vorige toestellen. Om precies te zijn gaat het om een twee keer zo hoge snelheid en een vier keer zo groot bereik. Je kan tot op 240 meter je verbinding houden, als er geen tussenmuren en andere obstakels zijn.

Om hiervan te profiteren moet je wel beschikken over accessoires die met Bluetooth 5 werken en dan vallen bijvoorbeeld Apple’s eigen AirPods al af. Ook de Apple Watch Series 3 ondersteunt geen Bluetooth 5, maar blijft steken op versie 4.2. Wel handig is dat je met Bluetooth 5 twee accessoires tegelijk kunt aansluiten. Denk bijvoorbeeld aan het koppelen van twee koptelefoons tegelijkertijd. Ook kun je dankzij de verhoogde bandbreedte in een hogere bitrate audio beluisteren. Maar ook hier geldt: je moet wel beschikken over de juiste muziek in hoge audiokwaliteit, anders profiteer je er niet van.

Bluetooth 5 zal vooral van pas komen voor het Internet of Things: producten die voorzien zijn van een internetverbinding. Denk bijvoorbeeld aan slimme spullen in huis. De verwachting is dat het gebruik van dit soort spullen de komende jaren zal stijgen. Veel accessoires werken echter nog op Wi-Fi of een oudere versie van Bluetooth, waardoor je er nog niet volop van profiteert. Met de iPhone 8 en Bluetooth 5 ben je in ieder geval wel voorbereid op de (nabije) toekomst, zodra het aanbod groter is.

Vernieuwde iPhone 8-camera’s

Dit is er nieuw:

  • Optische beeldstabilisatie (Optical Image Stabilisation, OIS) met hogere doorvoersnelheid
  • De beeldprocessor (ISP) zorgt nu zelf voor ruisonderdrukking, voorheen gebeurde dat door de CPU

De camera in de iPhone 8 is niet veel veranderd ten opzichte van vorig jaar. De iPhone 8 heeft aan de achterkant een 12-megapixelcamera met een diafragma van f/1.8 en 5x digitale zoom. De tweede camera van de Plus ontbreekt en je hebt dus ook geen 2x optische zoom en geen portretfunctie. De camera heeft optische beeldstabilisatie (OIS), die een hogere doorvoersnelheid heeft en waarbij de ISP nu zorgt voor de ruisonderdrukking. Voorheen gebeurde dat door de CPU.

Cameratest iPhone 8 met ster.
Foto’s gemaakt met de iPhone 8 camera.

De ISP zorgt ook voor slimme beeldanalyse, waardoor de camera weet wat je gaat fotograferen. Is dat een wintersporttafereel, dan zal rekening worden gehouden met het felle wit van de sneeuw en de beweging van een skiër. De ISP biedt ook nieuwe video-opties, zoals slow motion in 1080p met 240fps (voorheen 120fps). Bij 4K-video’s is nu zelfs 60fps mogelijk (voorheen 30fps).

Cameratest iPhone 8 met een bureau.

De camera houdt hetzelfde diafragma, maar er is wel iets anders veranderd. De camerasensor is groter, wat een positief effect heeft op de beeldkwaliteit; meer detail en minder ruis. De camera levert foto’s met mooiere kleuren, maar een duidelijk aanwijsbaar verschil is er niet. Apple schuift iets meer richting Samsung op met foto’s die wat meer verzadigd en wat warmer zijn, zonder dat het onrealistisch wordt.

HDR staat nu standaard uit. Als je het inschakelt beschik je altijd over een foto met en zonder HDR. De iPhone 8 is verder voorzien van Slow Sync-flash. Dit heeft als resultaat dat een foto die met de flitser gemaakt is, er een stuk beter uit ziet. Bij foto’s van mensen in het donker komen gezichten veel minder bleek over. Al met al zijn het leuke verbeteringen, maar wil je upgraden naar de 8, dan heeft het weinig zin om dat alleen vanwege de camera te doen.

Cameratest iPhone 8 met fietsen.

De echt leuke functies vind je op de iPhone 8 Plus, namelijk de portretmodus en portretbelichting. Dat laatste is nieuw toegevoegd en is nu nog in beta, maar levert toch al mooie resultaten op. We bespreken het uitgebreider in onze iPhone 8 Plus review.

Cameratest iPhone 8 met bloemen.

Cameratest iPhone 8 met fruit.

Augmented Reality op de iPhone 8

ARKit is Apple’s platform voor augmented reality. We zullen hier niet allerlei AR-toepassingen gaan bespreken, omdat we daar op iCulture al meermaals aandacht aan hebben besteed. We hebben vooral gekeken hoe goed de toepassingen werken op het toestel en dat is zoals verwacht: de processor, gpu en camera’s zijn volledig afgestemd op AR. Een vernieuwde gyroscoop en versnellingsmeter zorgen dat AR-toepassingen beter herkennen hoe je beweegt.

Bekijk ook
Augmented reality: wat is het en wat doet Apple ermee?

Augmented reality: wat is het en wat doet Apple ermee?

Wat is augmented reality en wat is het verschil met virtual reality? In deze gids lees je alles over augmented reality-toepassingen, Apple’s plannen met AR en de samensmelting van AR en VR tot mixed reality.

We probeerden een app waarmee je een hart in het menselijk lichaam kunt zien en een andere app waarmee je kunt sterrenkijken. Ook hebben we wat spelletjes getest, die je op een tafel of ander plat vlak kunt spelen. Ben je van plan om flink met AR bezig te gaan, dan is het wellicht aan te raden om naar de iPhone 8 Plus te kijken, omdat die dankzij de dubbele camera’s beter diepte kan zien. De iPhone 8 moet het doen met een enkele camera aan de achterkant.

We schrijven op iCulture al sinds 2009 over augmented reality, dus zo heel nieuw is het niet. Denk maar aan het Nederlandse bedrijf Layar, dat z’n tijd ver vooruit was. Nieuw is dat de technologie er nu echt rijp voor is en dat Apple een makkelijke toolkit heeft gemaakt waarmee ontwikkelaars aan de slag kunnen. Het heeft al talloze leuke en nuttige toepassingen opgeleverd, die moeiteloos te gebruiken zijn op de iPhone 8. Apple gaat AR naar de massa brengen, maar daar heb je geen iPhone 8 voor nodig. Het werkt namelijk ook op andere recente iPhones, al merkten we wel dat toestellen bij fanatiek spelen wat warm kunnen worden.

Hardware en performance van de iPhone 8

Als het gaat om performance valt er weinig aan te merken op de iPhone 8. Dit is een snelheidsmonster! Deze smartphone bevat dezelfde A11 Bionic-processor als in de iPhone X en die is indrukwekkend snel en zuinig. Het is te danken aan de voortdurende inspanningen van Apple’s chipteam. In de benchmarks verslaat de iPhone 8 dan ook met gemak de concurrenten. Vorig jaar koos Apple bij de iPhone 7 voor een quadcore processor met twee energiezuinige en twee snelle kernen, die niet gelijktijdig actief konden zijn. Bij de A11 Bionic gaat het in totaal om zes kernen: twee snelle en vier energiezuinige, die ook tegelijk in actie kunnen komen (net als bij de meeste Android-smartphones het geval is). Dat zal niet vaak nodig zijn en het is ook een behoorlijke aanslag op de batterij. Maar het is mooi dat het kan.

Geekbench benchmark iPhone 8

De prestaties die de A11 Bionic levert zijn indrukwekkend, zeker als je de benchmarks bekijkt. De iPhone 8 verslaat alle gangbare andere smartphones. In Geekbench haalt de A11 Bionic een score van ruim 4.000 op single-core en bijna 10.000 op multicore. Toestellen zoals de Galaxy S8 halen op beide tests niet eens de helft en ook bij toestellen die zijn voorzien van een Qualcomm-processor, met op papier veel betere specs, gaat de iPhone eenzaam aan kop (hier is te lezen hoe dat kan).

Bij de A11 is echter nog iets anders aan de hand: het is de eerste keer dat Apple in eigen huis de beeldprocessor (ISP) en de grafische chip (GPU) heeft ontwikkeld. De GPU is dertig procent sneller dan zijn voorganger, die nog door Imagination werd ontworpen.

Voor Apple was het een logische vervolgstap om zelf de GPU te ontwerpen: hoe meer ze zelf doen, hoe beter ze de hard- en software op elkaar kunnen afstemmen. Die aanpak leidt ertoe dat iPhones zo goed presteren. Omdat gezichtsherkenning en augmented reality zo belangrijk zijn voor de toekomst van Apple’s iOS-platform is het te begrijpen dat Apple ook de eigenschapen van de grafische chip in eigen hand wil houden.

iPhone 8 review: liggend op bureau

Wat het werkgeheugen betreft is er niets veranderd ten opzichte van de iPhone 7: er zit nog steeds 2GB RAM in. Terwijl je bij veel Android-telefoons een veel grotere hoeveelheid RAM ziet, heb je dat bij de iPhone niet nodig. Doordat software en hardware zo goed op elkaar afgesteld zijn, kan Apple met 2GB RAM veel meer dan wat je bij Android-telefoons ziet die veel meer werkgeheugen hebben. Op grotere toestellen zoals de iPhone 8 Plus en iPhone X heeft Apple wel 3GB RAM ingebouwd, mede vanwege de dubbele cameralens. Deze ontbreekt bij de iPhone 8, dus meer dan 2GB werkgeheugen is eigenlijk niet nodig.

Heel leuk al die technische details, maar wat heb je er in de praktijk nou eigenlijk aan? Dat ligt er een beetje aan van welk toestel je komt. Als je nu een iPhone 7 hebt, dan merk je in het dagelijks gebruik weinig van de extra kracht en snelheid van de iPhone 8. Dat is niet zozeer een gebrek van de iPhone 8 zelf, maar meer een pluspunt van de iPhone 7. De iPhone 7 kan alles met gemak aan en de iPhone 8 doet daar simpelweg een stapje bovenop. Ten opzichte van oudere iPhones is het verschil wel te merken. Alle animaties lopen net even sneller en soepeler en apps starten sneller op. Toch merken we dat de visuele verschillen elk jaar kleiner worden.

iPhone 8 review Benjamin

Om de snelheid van de chip te testen hebben we gekeken naar de opstarttijd. Dat wil zeggen: de tijd die verstrijkt voordat de iPhone helemaal opnieuw opgestart is. In onze tests ging dit bij de iPhone 8 een stuk sneller dan bij de iPhone 7. De iPhone 7 doet er in totaal zo’n 23 seconden over om op te starten, terwijl dit bij de iPhone 8 al in 16 seconden gedaan is. Dit scheelt dus zo’n 7 seconden, hoewel je dit niet elke dag doet.

Taptic Engine

De iPhone 8 heeft dezelfde Taptic Engine als de iPhone 7. Deze wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het simuleren van een klikgevoel van de vaste thuisknop. Qua gevoel geeft de iPhone 8 exact dezelfde trillingen als de iPhone 7, waaronder bij systeemsignalen. Bij één functie op de iPhone 8 konden we een extra trilling waarnemen. Zodra je op de sluiterknop drukt voor het maken van een foto, geeft de iPhone 8 een piepklein tikje om aan te geven dat je een foto maakt. Op de iPhone 7 en eerder is dit niet aanwezig. Het is een klein detail, maar kan in sommige situaties wel handig zijn.

Batterijduur

Tijdens onze uitgebreide batterijtesten haalden we een batterijduur van 12 uur, vergelijkbaar met de iPhone 7. Het nieuwe toestel heeft zelfs een wat lagere accucapaciteit (van 1960mAh naar 1821mAh). Volgens Apple is de batterijduur vergelijkbaar met de iPhone 7, vanwege de vier energiezuinige kernen van de A11.

We hebben de iPhone 8 nu meer dan twee weken in gebruik en ervaren dezelfde batterijduur als bij de iPhone 7. We hebben daarbij locatievoorzieningen aan staan, gebruiken geofencing voor HomeKit en hebben ook het automatisch aanpassen van de helderheid aan staan. In onze tests gaat de iPhone 8 dan een hele dag mee, wat neer komt op zo’n twaalf uur. Maar zoals bij elke nieuwe iPhone geldt, merk je ook hier dat een compleet nieuwe batterij langer mee gaat dan na een jaar gebruik.

Kom je van een iPhone 7, dan merk je qua batterijduur dus nauwelijks verschil. Kom je van oudere toestellen zoals de iPhone 6s of zelfs de iPhone 6, zal de batterijduur van de iPhone 8 een opsteker zijn. Dat komt echter niet door de kwaliteit van de batterij, maar meer door het feit dat je een gloednieuw toestel (en dus een nieuwe batterij) in handen hebt. We vinden het jammer dat Apple niet meer geïnnoveerd heeft op het gebied van batterijtechnologieën.

De A11 is vooral energiezuinig als je veel aan het internetten bent en apps gebruikt. Kijk je veel video’s dan kun je beter kiezen voor een toestel met OLED-scherm, zoals de aanstaande iPhone X. In video’s komt vaak veel zwart voor en omdat bij OLED de pixels individueel uitgeschakeld kunnen worden, leidt dit tot een veel lager energieverbruik. Knap is dat de iPhones gezien hun lage batterijcapaciteit relatief lang meegaan, alweer een teken dat Apple’s fanatieke optimalisatiestrategie werkt. Android-toestellen hebben vaak veel zwaardere batterijen nodig voor dezelfde gebruiksduur.

Snelladen met de iPhone 8

De iPhone 8 ondersteunt snelladen, waarbij je de beste resultaten krijgt als je een 29 Watt USB-C MacBook-lader gebruikt. Die hebben we gelukkig nog liggen van de 12-inch MacBook. In een halfuurtje konden we de batterij tot 50 procent opladen. Met een 12 Watt iPad-oplader haalden we in een halfuur een batterijstatus van 45 procent, dus net iets minder. We balen dat Apple de standaard 5 Watt lader meelevert, waardoor je zelf zult moeten investeren in accessoires om te kunnen snelladen. Volgens Apple heeft het ermee te maken dat ze een zo compact mogelijke adapter willen meeleveren en dan valt de dikkere 12 Watt iPad-adapter af.

Software: iOS 11 op de iPhone 8

Gelijktijdig met de iPhone 8 is ook iOS 11 verschenen en voor veel gebruikers zijn de nieuwe functies die daarin zitten net zo belangrijk als nieuwe hardware-functies. Voor de iPhone 8 zijn vooral ARKit, CoreML en Metal 2 interessant, omdat ze vernieuwingen bieden op het gebied van augmented reality, machine learning en grafische prestaties. De A11 Bionic is er helemaal op afgestemd, maar is niet noodzakelijk. Alle hierboven genoemde vernieuwingen werken ook op de iPhone 7 en andere recente toestellen, alleen zullen de CPU en GPU het dan op eigen kracht moeten doen en krijgen ze geen hulp van een neural engine, die zich uitsluitend bezighoudt met berekeningen voor kunstmatige intelligentie.

Op de iPhone 8 helpt de neural engine bij augmented reality-taken zoals het herkennen van objecten. Op de iPhone X komt de neural engine pas goed uit de verf bij het gebruik van animoji en Face ID. Dit alles zouden de CPU en GPU ook kunnen afhandelen, maar via een gespecialiseerde chip gaat het sneller en energiezuiniger.

iOS 11 bevat verder allerlei andere kleine verbeteringen die het gebruik net iets prettiger maken, zoals het aanpasbare Bedieningspaneel en de nieuwe Bestanden-app.

Wat ons wel opviel is dat we de iPhone 8 wat vaker moesten herstarten dan ons lief was. We hadden regelmatig last van vreemde bugs, ook al waren we begonnen met een schone installatie. Ook nu nog krijgen we regelmatig een blanco toegangsscherm te zien, waardoor notificaties niet meer te bekijken zijn en ook de datum en tijd niet meer af te lezen is. Om dit te herstellen, zit er niets anders op dan het toestel te herstarten. Ook ervaren we soms wat haperingen in de animaties.

Kleine bugs in iOS zijn niets nieuws, maar de afgelopen jaren deden de problemen zich vooral voor op oudere toestellen. Nu speelt het ook op een gloednieuw toestel. Hoewel deze bugs niet per se iPhone 8-gerelateerd zijn, wilde we het toch even benoemen. We nemen dit niet mee in de eindscore van de review, omdat de bugs in toekomstige iOS 11.x updates hoogstwaarschijnlijk worden opgelost. Maar het doet op dit moment soms wel af aan de ervaringen van het toestel. Als je een nieuwe iPhone van meer dan €800 gekocht hebt, verwacht je op z’n minst dat alles soepel werkt.

Alternatieven

Als je kijkt naar alternatieven voor de iPhone 8, dan kom je al snel in eigen huis terecht. Mensen die een iPhone 8 overwegen zitten al tot hun oren in het Apple-ecosysteem en dan is de kans niet zo groot dat ze continu wisselen tussen iOS en andere platformen.

De iPhone 7 is dan eigenlijk de grootste concurrent. Die ligt nu vanaf €639 in de winkel en dat scheelt nogal wat met de €809 die Apple voor het instapmodel van de iPhone 8 vraagt (om precies te zijn €170, maar let op dat je ook maar half zoveel opslag krijgt). Voor mensen die niet het allernieuwste zoeken kan de iPhone 7 een prima keuze zijn. De prestaties zijn goed, de camera levert vrijwel dezelfde functies en de waterdichtheid is hetzelfde.

Zoek je een nog goedkoper alternatief, dan vinden we de iPhone 6s ook het overwegen waard. Dit toestel heeft dezelfde processor als de iPhone SE en is bij Apple nog in een variant met 32GB verkrijgbaar. We raden dit alleen aan als je een wat oudere iPhone hebt (5 of ouder) en krap bij kas zit. Wil je met grotere sprongen erop vooruit, dan kun je beter de iPhone 7 kopen.

Ben je wel iemand die graag van platform wisselt, dan zijn de OnePlus 5 en Samsung Galaxy S8 (beide goedkoper en met OLED) te overwegen.

Voor wie is de iPhone 8 bedoeld?

Heb je een iPhone 7, dan zijn er eigenlijk geen redenen om over te stappen naar de iPhone 8. De enige belangrijke vernieuwing die je mist is draadloos opladen, maar dat kun je eventueel met een Qi-sticker oplossen. De performance van de iPhone 7 is goed genoeg, je krijgt alle functies van iOS 11 en het uiterlijk verschilt ook niet veel. Eigenlijk durven we te zeggen dat de iPhone 8 nu is wat de iPhone 7 vorig jaar had moeten zijn. De veranderingen in de iPhone 7 ten opzichte van het vorige model waren klein en de stap van de iPhone 7 naar de 8 is helaas niet groter.

https://www.iculture.nl/iphone/keuzehulp/

Heb je een ouder toestel, dan is de iPhone 8 wel een mooie verbetering. Je zult vooral onder de indruk zijn van de snelheidsverbeteringen en de camera. Wel zul je (voor het eerst) moeten wennen aan het ontbreken van de koptelefoonaansluiting. Voor mensen die een opvolger zoeken van hun huidige toestel en niet het allerduurste willen, is de iPhone 8 een prima keuze, al vinden we het jammer dat het instapmodel €40 duurder is geworden ten opzichte van vorig jaar. Je zou echter ook prima kunnen kiezen voor de iPhone 7.

Het zorgt ervoor dat de iPhone 8 wel eens tussen wal en schip zou kunnen vallen. Mensen met een ouder toestel die willen upgraden kijken niet altijd naar het nieuwste en duurste, maar willen gewoon een goed toestel. De kans is groter dat je keuze dan op de iPhone 7 of zelfs op de iPhone 6s valt. De iPhone 8 is wat ons betreft veel meer een zoethoudertje dan de iPhone 7. Apple kon het zich niet veroorloven om alleen een superdure iPhone X uit te brengen en had ook nog iets nieuws nodig voor de gebruikelijke prijs rond 800 euro.

Dat wil niet zeggen dat de iPhone 8 een slecht toestel is, want de A11 Bionic-chip, draadloos opladen en de mooie glazen behuizing zijn z’n geld waard. Maar dit toestel vormt eerder de afsluiting van een tijdperk (dat begon met de iPhone 6) dan dat het de toekomst van Apple weerspiegelt. De iPhone 8 zou op lange termijn wel eens een grote hit kunnen worden, omdat het wellicht het laatste model is dat nog voorzien is van een thuisknop en geen volledig scherm heeft. Mensen die niet op een rand- en knoploos toestel zitten te wachten, komen bij de iPhone 8 prima aan hun trekken. Dat geldt nu, anno 2017, maar ook zeker nog de komende jaren.

Score

8

iPhone 8

iPhone 8

€809

Voordelen +

  • Extreem goede prestaties van de A11 Bionic chip; snelheid is in ieder geval geen bottleneck
  • Draadloos opladen biedt dagelijks gemak en werkt goed
  • Uitstekende materialen en constructie
  • Prima camera, maar geen portretfunctie
  • Indrukwekkende AR-apps werken goed op dit toestel
  • Waterdichte behuizing
  • Veel functies die je ook in de iPhone X vindt, maar voor een veel lagere prijs

Nadelen -

  • Hetzelfde design sinds de iPhone 6
  • Meer kans op breuk door glazen achterkant
  • Draadloos laden gaat (momenteel) op lage snelheid, max. 5 Watt
  • Geen dubbele camera, zoals op de 8 Plus
  • Geen snellader meegeleverd, ondanks de premium prijs
  • Duurder geworden ten opzichte van de iPhone 7
  • Concurrenten hebben betere specs voor een lagere prijs

Conclusie iPhone 8 review

De iPhone 8 is de goedkoopste en kleinste nieuwe smartphone die Apple dit najaar uitbrengt. De nadruk ligt daarbij vooral op performance, dankzij de nieuwe A11 Bionic-chip, die ervoor zorgt dat augmented reality-toepassingen moeiteloos te gebruiken zijn. Toch vragen we ons af of Apple-gebruikers op nóg meer power zaten te wachten, of dat ze liever vernieuwingen zoals OLED en smallere schermranden hadden gezien.

iPhone 8 review tafel

De 12 megapixel camera is verbeterd ten opzichte van vorig jaar, maar voor de iPhone 8 zijn de veranderingen marginaal. Er zit nog steeds geen dubbele camera in en je kunt dus ook niet de portretfuncties gebruiken die je in de Apple-reclamespotjes ziet. Bovendien is het uiterlijk nauwelijks veranderd ten opzichte van de iPhone 6 uit 2014. In feite is alleen de glazen achterkant vernieuwd, die het gelukkig wel mogelijk maakt om draadloos op te laden. We hadden liever gezien dat Apple voor de 8 iets meer moeite had gestoken in een ander design. Mensen die het vertrouwde iPhone-uiterlijk zoeken in combinatie met een betrouwbaar en extreem goed presterend toestel, zitten goed met een iPhone 8. Apple heeft min of meer de vertrouwde iPhone verder geperfectioneerd, met hier en daar wat kleine verbeteringen. Maar als je nog wat extra geld ervoor over hebt, zijn de iPhone 8 Plus en de iPhone X eigenlijk interessanter.

iPhone 8 kopen

Ben je na het lezen van deze review ervan overtuigd dat de iPhone 8 iets voor jou is? De iPhone 8 is niet meer bij Apple verkrijgbaar en ook bij diverse providers en winkels kun je de iPhone 8 niet meer vinden. De enige optie is om een tweedehands of refurbished model te kopen, bijvoorbeeld via Rebuy. Deze Europese aanbieder is internationaal actief en heeft ook van oudere toestellen nog wel voorraad. Het is echter de vraag of het nog een goede aankoop is.

Bekijk ook
iPhone 8: alles over functies, specs en meer

iPhone 8: alles over functies, specs en meer

De iPhone 8 is Apple’s 4,7-inch toestel uit najaar 2017. Lees hier alles over de iPhone 8-functies en of de iPhone 8 nog goed te gebruiken is.

Informatie

Laatst bijgewerkt
maart 2024