iPhone Xr

Review: iPhone XR

De beste iPhone voor je geld

Lees in deze iPhone XR review onze ervaringen met Apple's kleurrijke iPhone. We vertellen je alles over het dagelijks gebruik, de vernieuwingen en hoe Apple erin geslaagd is om je een premium ervaring te geven voor een prima prijs!

iPhone XR review

De iPhone XR is Apple’s derde toestel van 2018, naast de iPhone XS en iPhone XS Max. Alleen al vanwege de prijs is de iPhone XR voor veel mensen een stuk toegankelijker, maar er staan wel enkele compromissen tegenover. Merk je daar tijdens het gebruik van de iPhone XR iets van? Wat is ons mee- en tegengevallen? Voor wie is de iPhone XR en hoe bevallen de vele kleurtjes? In deze iPhone XR review geven we antwoord op dit soort vragen en bespreken we de verbeteringen van de iPhone XR.


Tekst en review: Benjamin Kuijten & Gonny van der Zwaag; productfoto’s: Gonny van der Zwaag. Ons reviewexemplaar is beschikbaar gesteld door Mobiel.nl. De overige iPhones op de foto’s zijn leentoestellen, dus die mogen we helaas niet houden.

Kijk ook onze iPhone XR videoreview, waarin je op een kleurrijke manier laten kennismaken met dit nieuwe toestel.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Introductie iPhone XR review

Voor veel mensen zijn de grote toptoestellen de modellen om naar uit te kijken. Maar dit jaar is alles anders. Apple heeft met de iPhone XR een toestel uitgebracht dat nog bijna interessanter is dan het topmodel, al was het alleen al vanwege de prijs en de langere batterijduur. Dat zijn twee factoren die voor veel mensen doorslaggevend zijn bij de keuze voor een nieuwe iPhone. De iPhone XR heeft heel veel overeenkomsten met de iPhone XS, maar hij is relatief goedkoop. Tel daarbij de keuze uit allerlei kleurtjes op en je hebt een iPhone die voor het merendeel van de gebruikers heel interessant is.

iPhone XR review in 6 kleuren

Bekijk ook
iPhone XR: specificaties, functies, deals en meer

iPhone XR: specificaties, functies, deals en meer

De iPhone XR is een betaalbaar toestel van Apple, met een vrijwel randloos 6,1-inch scherm met Face ID. Op deze pagina lees je alles over de specs, prijs en wat je verder moet weten over de iPhone XR.

Design iPhone XR: kleurrijk aluminium

  • Aluminium behuizing
  • Scherm tot aan de randen
  • Glazen achterkant
  • In zes verschillende kleuren
  • IP67-waterbestendigheid

Formaat
Het design van de iPhone XR lijkt in heel veel opzichten op de iPhone X en de iPhone XS, maar er zijn toch wel duidelijke verschillen. Allereerst het formaat: het toestel zit met een 6,1-inch scherm precies tussen de iPhone XS en de iPhone XS Max in. Kom je van een iPhone 8 (Plus) of iPhone 7 (Plus), dan geldt daarvoor hetzelfde. Het formaat is ideaal voor mensen die de Plus- en Max-modellen te groot vinden, maar de standaardversies net te klein.

Wat opvalt is dat iPhone XR een stukje dikker is. Het scheelt maar een paar tiende millimeter, maar je merkt dit wel meteen zodra je het toestel voor het eerst uit de doos pakt. In onze beleving is dat juist een voordeel, omdat dit het toestel net wat robuuster doet aanvoelen. De iPhone XR is qua gewicht ook ietsje zwaarder, al maakt dat in het gebruik weinig uit.

Of het formaat een kwestie van wennen is, ligt vooral aan het toestel dat je nu gebruikt. Kom je van een Plus-model, dan zal je geen enkel probleem hebben met het gebruik van de iPhone XR. Het formaat is een fractie kleiner en de iPhone XR voelt dan wat handzamer aan. Bovendien krijg je een groter scherm.

Als je overstapt van een iPhone 8 of een andere 4,7-inch toestel, dan kan het formaat in het begin behoorlijk wennen zijn. Het is wat lastig om de iPhone XR met één hand te bedienen. Je komt niet zo makkelijk meer bij de bovenkant van het scherm. Gelukkig is er nog de functie Bereikbaarheid, die je zeker de eerste dagen vaak zal gebruiken. Wij testten de iPhone XR bijvoorbeeld tijdens het zelfscannen bij Albert Heijn en het spelen van Pokémon Go. We vonden het in beide gevallen verstandiger om twee handen te gebruiken.

iPhone XR review: het LCD-scherm is de beste die Apple ooit gemaakt heeft

Qua afwerking lijkt de iPhone XR erg op de iPhone 8. Als je de achterkant bekijkt valt het verschil nauwelijks op, los van de kleur en het formaat. De rand is bijvoorbeeld ook van aluminium en de afwerking is vergelijkbaar. Je mist de roestvrijstalen rand van de iPhone X en XS, maar dat is niet per se een bezwaar. Het ziet er nog steeds erg goed uit met de kwalitatief hoogwaardige afwerking die je van Apple gewend bent. Alles sluit goed op elkaar aan.

Kleuren
Voor het eerst sinds de iPhone 5c brengt Apple een toestel in veel kleurtjes uit. In totaal kan je kiezen uit zes kleuren, namelijk zwart, wit, blauw, koraal, geel en rood. Zwart en wit zijn wat ons betreft de meest veilige kleuren, al ziet de zwarte variant er wel erg strak uit. Deze doet wel wat denken aan de gitzwarte iPhone 7. De rode variant is nagenoeg hetzelfde als de (PRODUCT)RED versies van de iPhone 7 en 8 die we eerder hebben gezien. De meest speciale kleuren zijn dan ook blauw, geel en koraal.

We hebben op de redactie alle kleuren onder handen genomen. Elke kleur heeft daarbij zo zijn voor- en nadelen. De blauwe variant heeft het meeste weg van de blauwe iPhone 5c. Voor sommige liefhebbers van blauw misschien net te licht, maar desalniettemin mooi: niet te flitsend, maar ook niet te saai. De gele variant is wat dat betreft een stuk opvallender en kan wat sneller gaan vervelen. Bovendien steekt de gouden aluminium rand wat af ten opzichte van het felle geel van de achterkant. Koraal is een kleur die je maar net mooi moet vinden. Het unieke van deze kleur is dat het nogal wisselt bij verschillende lichtinvallen. Binnenshuis lijkt het meer oranje, terwijl het bij natuurlijk licht buiten meer naar roze neigt. De aluminium rand lijkt in de buitenlucht op koper of roségoud.

iPhone XR review: alle kleuren

Welke kleur je het mooist vindt, is heel erg persoonlijk. Wij vinden de blauwe, rode en zwarte variant het mooist. Kun je niet kiezen, dan kun je het beste zelf langs gaan in de Apple Store of een andere winkel om de kleuren zelf te bekijken. Foto’s en productafbeeldingen doen geen recht aan de flitsende kleuren van de iPhone XR. Wil je geen risico’s nemen, dan is zwart altijd een goede keuze. Voor tips check je ook ons artikel over het kiezen van de kleur van je iPhone.

Scherm: meer subpixels dan de XS

  • 6,1-inch LCD scherm
  • 1792 x 828 resolutie, 326 ppi
  • Scherpte vergelijkbaar met XS, vanwege meer subpixels
  • Liquid Retina met True Tone
  • Haptic Touch (geen 3D Touch)

Meer schermoppervlak
De iPhone XR heeft in feite een 6,06-inch scherm, waardoor het verschil met de 5,85-inch iPhone XS iets kleiner is dan je op het eerste gezicht zal denken. Toch zal het schermformaat voor mensen die van een 4,7-inch iPhone komen even wennen zijn, maar dan wel in positieve zin. Een eerlijke vergelijking is wat lastig, omdat de beeldverhoudingen van de iPhone XR (19,5:9) en iPhone 8-familie (16:9) anders zijn. Het is daarom beter om te kijken naar het totale schermoppervlak:

  • iPhone XR: 90,4cm²
  • iPhone 8: 60,9cm²
  • iPhone 8 Plus: 83,4cm²
  • iPhone XS: 84,0cm²

Zoals je ziet krijg je bij de iPhone XR de meeste schermoppervlak, al krijg je bij de iPhone XS Max (102,5cm²) nog net ietsje meer.

Schermranden
Wat ons ook meteen opviel is dat de schermranden bij de iPhone XS-modellen toch nog net ietsje smaller zijn (gemiddeld 8,6mm tegenover 11,1mm bij de iPhone XR). Dat heeft te maken met de gekozen schermtechniek. Het is op zich enorm knap dat Apple een LCD-scherm met zo’n smalle bezel heeft kunnen maken. LCD-schermen zijn namelijk niet flexibel. Daardoor was het ombuigen van het (scherm)substraat langs de randen, zoals bij de OLED-schermen, niet mogelijk. Wel is het Apple gelukt om de schermcontroller naar de onderkant te verplaatsen, zonder dat er een brede ‘kin’ zichtbaar is. Dat is de meeste Android-fabrikanten nog niet gelukt. Waarschijnlijk is dit ook de reden waarom de Lighting-aansluiting bij Apple wat naar achteren is verschoven en daardoor niet meer gelijk loopt met de speakergaatjes aan de onderkant.

Het Liquid Retina-scherm is Apple’s meest geavanceerde LCD-scherm tot nu toe, met een uitstekend contrast die vaak beter is dan van soortgelijke lcd-schermen van andere merken. Je krijgt dezelfde pixeldichtheid als op de iPhone 6 t/m 8, dus voor mensen die van een dergelijk scherm gaan upgraden verandert er niets.

iPhone XR review: de Belgische kleuren

Meer subpixels
Als je je druk maakt over de lagere pixeldichtheid van de iPhone XR, dan is er goed nieuws: het aantal pixels van de iPhone XR ligt weliswaar wat lager (458 versus 326), maar de XR heeft meer subpixels (drie) dan de iPhone XS (twee). Daardoor zullen de meeste gebruikers qua scherpte geen verschil zien. Brede kleurweergave en True Tone zorgen voor een uitstekend beeld, al is het OLED-scherm van de iPhone XS natuurlijk wel iets mooier. Maar goed, die is dan ook driehonderd euro duurder. Een OLED-scherm heeft een bijna eindeloos contrast en heeft geen backlight nodig, waardoor de schermen compacter, maar ook een stuk duurder zijn. Om een indruk te geven: het OLED-scherm van de iPhone XS Max kost volgens schattingen analisten rond de 100 dollar, een lcd-scherm ongeveer de helft daarvan.

Aandachtspunten bij videokijken
Iets anders is dat de iPhone XR wel HDR10 en Dolby Vision-materiaal kan afspelen, maar niet native. We hebben in een eerder artikel uitgelegd hoe dit zit. Als je Smart HDR-foto’s bekijkt zul je de afbeelding dus niet in volle glorie zien, maar maar de iPhone XR doet wel z’n best om zoveel mogelijk detail te tonen. Wij vonden dit niet meteen een afknapper. Je ziet het verschil pas als je de iPhone XR naast een iPhone XS legt en goed kijkt. Tijdens normaal gebruik speelt dit niet en de meeste mensen zullen het niet eens zien. Wel een puntje om in overweging te nemen: omdat de iPhone XR geen 1080 pixels in de breedte heeft, kun je er geen Full HD op afspelen.

Perfecte rondingen
Het oog voor detail blijkt bij Apple weer uit het feit dat de afrondingen van het scherm perfect gelijk lopen met de rondingen van de hardware. Ook iets wat je bij andere fabrikanten vaak ziet misgaan. Bij een OLED-scherm heeft elke pixel zijn eigen lichtbron, zodat je ze individueel kunt uitschakelen om een mooie ronding te creëren. Bij LCD kan dat niet, omdat er een centrale lichtbron voor het hele scherm is en je geen 100% zwart kunt krijgen. Met een slimme truc heeft Apple gezorgd dat het toch perfect is afgerond. Daarnaast heeft Apple nog meer trucs uitgehaald om te zorgen dat de LCD-schermen zoveel mogelijk te laten lijken op de schermen van de high-end modellen. Je zult bijvoorbeeld merken dat tap-to-wake wordt ondersteund en het scherm supersnel reageert op aanraking. Dit heeft te maken met de snellere 120Hz touch response. Het moet Apple een hoop tijd en moeite gekost hebben om het LCD-scherm op dit niveau te krijgen.

De voor- en achterkant van de iPhone XR zijn bekleed met glas. Aan de voorkant wordt hiervoor een nieuw type glas gebruikt, vergelijkbaar met de iPhone XS. De achterkant is een glassoort die al op de iPhone X is toegepast en het is daardoor iets minder stevig.

Haptic Touch op iPhone XR: vervanging van 3D Touch

  • Vervangt 3D Touch
  • Lang ingedrukt houden in plaats van stevig drukken
  • Beschikbaar op het toegangsscherm

Voor het eerst sinds 2016 heeft Apple een iPhone uitgebracht zonder 3D Touch. Apple introduceerde deze drukgevoelige techniek bij de iPhone 6s, maar in de iPhone XR ontbreekt het. Wat hier precies de reden van is weten we niet. Mogelijk wilde Apple de prijs zo laag mogelijk houden of was het lastig om de drukgevoeligheid te verwerken in het nieuwe Liquid Retina-display. In ieder geval ontbreekt de functie in de iPhone XR, maar Apple heeft er wel iets nieuws voor bedacht: Haptic Touch.

Met Haptic Touch hou je een knop lang ingedrukt om 3D Touch te simuleren. De belangrijkste plek waar Haptic Touch werkt, is op het toegangsscherm met de knoppen voor de zaklamp en de camera. Je activeert de knoppen niet door ze aan te tikken, maar door je vinger wat langer op het scherm te houden. Met een korte trilling voel je dat de knop ingedrukt wordt. In het begin is dit even wennen, omdat het beduidend langzamer werkt dan 3D Touch. Met 3D Touch hoef je alleen maar hard te drukken en bepaal je zelf hoe lang de actie duurt. Bij Haptic Touch is dat niet zo, waardoor je bijna een seconde moet wachten tot je een actie kunt uitvoeren.

iPhone XR review: je kunt er ook mee bellen

Als je nu fanatiek gebruiker bent van 3D Touch, dan is het gemis best groot. Je kan bijvoorbeeld geen notificaties meer uitklappen door deze stevig of lang ingedrukt te houden. Je moet een notificatie daarom naar links vegen en op Bekijk tikken, wat een stukje omslachtiger is. Ook de Quick Actions bij appicoontjes en Peek en Pop moet je missen. Gebruik je dit nu nooit, dan is de iPhone XR geen probleem voor je. Gebruik je dit nu wel, dan is het in het begin behoorlijk wennen. Apple belooft dat ze Haptic Touch verder gaan uitbreiden en het is te hopen dat er dan ook nog meer mogelijkheden bij komen. Op dit moment is Haptic Touch behoorlijk beperkt en daardoor geen goede vervanging van 3D Touch.

Face ID: prima opvolger voor Touch ID

  • Gezichtsherkenning voor ontgrendelen en apps
  • Net zo snel als op iPhone XS

Als je interesse hebt in de iPhone XR, dan is de kans groot dat je nu nog een toestel met Touch ID hebt. Als je al een iPhone X of zelfs een iPhone XS had, dan weet je inmiddels hoe handig en snel Face ID is. Face ID is veiliger dan Touch ID en heeft zich inmiddels meer dan bewezen als betrouwbare en handige beveiligingsmethode. Kom je van een Touch ID-toestel, dan wen je in een paar uurtjes aan het gebruik van Face ID. Het is razendsnel (net zo snel als op de iPhone XS) en je mist Touch ID eigenlijk niet.

Het voordeel is ook dat meteen alle apps al aangepast zijn voor het gebruik van Face ID. Toen de iPhone X vorig jaar uit kwam, waren er bijvoorbeeld een paar banken die de optie bewust uitgeschakeld hadden. Hierdoor moest je als vroege iPhone X-koper soms terugvallen op het invoeren van een pincode, maar dat hoeft met de iPhone XR niet. Alle apps die met Touch ID werken, zijn ook geschikt voor Face ID. Een kleine kanttekening is dat Face ID door de iets langere animatie een fractie langzamer is bij het gebruik van apps, maar het gaat om nog geen halve seconde.

Het grootste verschil tussen Face ID en Touch ID merkten we bijvoorbeeld ‘s ochtends, als je met een wat slaperig hoofd je iPhone pakt terwijl je nog in bed ligt. Je moet er in dit geval goed voor zorgen dat je gezicht herkenbaar in beeld is, waar dat bij Touch ID niet nodig is. Maar veel belangrijker: in het alledaagse gebruik merk je hier helemaal niks van. Ongemerkt zit je gezicht goed voor de camera en Face ID werkt ook met zonnebrillen. Bij Touch ID wil het nog wel eens gebeuren dat de sensor je vinger niet herkent (omdat je vinger bijvoorbeeld nat is), maar Face ID werkt eigenlijk altijd.

Enkele camera: verbazingwekkend goed

  • 12-megapixel camera met f/1.8 diafragma
  • Grotere 1.4µm pixels (was 1.2µm)
  • Smart HDR
  • Portretfunctie met achteraf scherpte van achtergrond aanpassen
  • Verbeterd bokeh-effect
  • Dezelfde 7-megapixel selfiecamera als op de XS

Het goede nieuws is dat de iPhone XR op veel punten overeenkomsten heeft met de veel duurdere iPhone XS. Zo zijn de 7-megapixel selfiecamera en de primaire 12-megapixel camera aan de achterkant precies hetzelfde, ook qua specs. Daardoor heb je veelal dezelfde functies, zoals portretten en Smart HDR. Wel ontbreekt de secundaire camera. Dat heeft een aantal gevolgen voor portretten die je met de iPhone XR maakt, die we in een apart artikel hebben uitgelegd.

Portretten met 26mm
Aan de achterkant vind je dezelfde 12-megapixel camera met groothoeklens en optische beeldstabilisatie die je op de XS vindt. Qua functies zijn er in feite maar twee beperkingen: de XR kan niet optisch zoomen en de portretfunctie herkent alleen mensen, geen dieren, maaltijden, bloemenvazen of Steve Jobs-poppen. Omdat portretten met de 26mm-lens (in plaats van 51mm) worden gemaakt, krijg je een breder beeld en meer detail bij foto’s die in het donker zijn gemaakt. En je hoeft minder afstand te nemen tot de persoon die je wilt fotograferen. Dat zijn de positieve kanten van het verhaal. Maar je mist ook iets: je hebt geen optische 2x zoom en je hebt keuze uit maar drie effecten voor portretbelichting in plaats van vijf (Toneellicht en Toneellicht Mono ontbreken). Wij vonden dit niet meteen een probleem, omdat we Toneellicht toch niet zo vaak gebruiken. Wil je er toch mee aan de slag gaan, dan kun je hiervoor de selfiecamera gebruiken, want die bevat wel alle genoemde functies behalve de zoom. Het zijn trouwens beperkingen die we heel acceptabel vinden, gezien het grote prijsverschil. Foto’s van een kat zijn toch meestal niet bedoeld om in te lijsten en het toneellicht ziet er vaak nep uit.

Omdat je met de groothoeklens in plaats van de telefotolens schiet, moet je bij portretten wel fysiek iets dichterbij de geportretteerde gaan staan.

Computational photography
Apple heeft net als Google gekozen voor ‘computational photography’, waarbij uit meerdere frames de mooiste elementen worden gekozen. Daardoor is het mogelijk om met één lens functies te bieden waar je normaal een dubbele lens voor nodig hebt. Het laat mooi zien hoe anders Apple het aanpakt ten opzichte van Aziatische fabrikanten, die er het liefst zoveel mogelijk hardware tegenaan gooien. Samsung heeft in de Galaxy A9 vier camera’s achterop geplaatst en een 24-megapixel (!) selfiecamera aan de voorkant. Daarnaast gebruikt Samsung ook nog AI Scene Recognition-software om de foto’s te optimaliseren.

iPhone XR testfoto normaal
Een normale landschapsfoto

iPhone XR testfoto digitale zoom
Dezelfde foto, met maximale (digitale) zoom

Apple en Google gebruiken ook AI, maar dan om met één cameralens een mooi effect te krijgen. Dat lukt bij alle fabrikanten behoorlijk goed. De iPhone XR maakt dankzij Smart HDR prachtige foto’s en presteert in het donker beter dan verwacht. Wel is het zo dat ‘computational photography’ ons eigenlijk voor de gek houdt: we krijgen foto’s voorgeschoteld zoals de fabrikant ze het liefst ziet, dus iets kleuriger, contrastrijker en ‘geretoucheerder’ dan de werkelijkheid. Om Smart HDR mogelijk te maken heeft Apple de sluitertijd verlaagd en de ISO verhoogd ten opzichte van eerdere iPhones. De camera legt in nog kortere tijd zoveel mogelijk frames vast.

iPhone XR testfoto planten
Bij een simpele snapshot maakt de iPhone XR uitstekende foto’s

iPhone XR testfoto lichte blur
Een portretfoto van je plant maken lukt niet, maar de iPhone XR maakt de achtergrond toch wel wat onscherper

De beperkingen zijn te omzeilen
Al met al krijg je met de iPhone XR prachtige foto’s, als je gewoon op de sluiterknop drukt en de hard- en software z’n werk laat doen. Wil je sterk inzoomen, vaak huisdieren fotograferen en experimenteren met effecten, dan zal de iPhone XS iets beter bevallen. Maar met de beperkingen van de iPhone XR camera kunnen we goed leven en de meeste zijn met een workaround wel op te lossen. Zo kun je met de Halide-app ook met de iPhone XR portretten maken van je huisdier of je verzameling Mario-poppetjes.

iPhone XR testfoto Mario
Close-up van een Mario-poppetje, gemaakt met Halide

Hardware en prestaties: de snelste iPhone voor een lagere prijs

  • Razendsnelle A12-chip
  • 3GB RAM
  • Geschikt voor dualsim
  • Keuze uit drie opslagcapaciteiten

Het fijne van de iPhone XR is dat je ondanks de lagere prijs echt geen afdankertje krijgt. Bij de iPhone 5c koos Apple er destijds voor om een chip van een jaar eerder te gebruiken, maar daar hoef je bij de iPhone XR niet bang voor te zijn. Je krijgt dezelfde krachtige en snelle prestaties van de A12 Bionic-processor. Apple heeft hierop niet bezuinigd, waardoor je precies dezelfde performance krijgt als op de iPhone XS. Ook de iPhone XR is daarom een toestel waar je weer jaren mee vooruit kan.

Bij het WhatsAppen, het bekijken van je mail en het internetten in Safari valt je vooral op dat alles lekker snel start, maar de echte kracht van de A12-chip komt pas tot zijn recht bij de zwaardere taken. Denk aan fotobewerking en het gebruik van AR-games. De snellere chip komt ook van pas bij het maken van de portretfoto’s op de iPhone XR, die het zonder tweede cameralens moet doen. Alle berekeningen voor de diepte worden gedaan door de A12-chip en de Neural Engine en dat is indrukwekkend te noemen.

Op het gebied van werkgeheugen zit er wel een verschil tussen de XS en XR. Voor de XR heeft Apple gekozen voor 3GB RAM, terwijl dat bij de XS op 4GB zit. Dat zal vooral te maken hebben met het meer geavanceerdere scherm van de iPhone XS. De extra GB werkgeheugen heb je nodig om alles goed aan te sturen en het zorgt ervoor dat alle animaties lekker vloeiend lopen. Dat heeft de iPhone XR vanwege het LCD-scherm niet nodig, waardoor 3GB RAM meer dan voldoende is. Dat komt ook door de efficiëntie van iOS. Op papier klinkt 3GB RAM vandaag de dag misschien wat weinig (zeker in vergelijking met Android), maar het fijne van een iPhone is dat je meer eigenlijk ook niet nodig hebt. Alles wat je wil doen gaat supersnel op de iPhone XR.

Het verschil in prestaties is het grootste met de oudere toestellen zoals de iPhone 6. Je merkt dan meteen dat alles weer lekker vlot aanvoelt, zoals het openen van apps, de camera en het wisselen tussen apps. Het verschil met de iPhone 8 is logischerwijs een stukje kleiner. Voor de exacte specificaties van de A12-chip kun je het beste onze review van de iPhone XS raadplegen, want alle voordelen die daar opgesomd zijn gelden net zo goed voor de iPhone XR. De nieuwe A12-chip zorgt ook er ook voor dat de iPhone XR extra energiezuinig is, wat weer zorgt voor de extra lange batterijduur – maar daarover later meer.

Bekijk ook
iPhone XS review

iPhone XS review

De iPhone XS verbetert de toch al uitstekende iPhone X op meerdere punten. In deze iPhone XS review lees je onze ervaringen met de 5,8-inch grote iPhone XS. Lees ook onze iPhone XS Max review, waarin we extra veel aandacht besteden aan de camera.

Dualsim
De iPhone XR is net als de iPhone XS en XS Max klaar voor dualsim. Dat betekent helaas niet dat je zomaar een tweede simkaartje erin kan schuiven. Apple maakt gebruik van de eSIM, een elektronische ingebouwde simkaart die je bij je provider moet activeren. In Nederland en België zijn er helaas nog geen providers die meedoen, dus je hebt er hier helaas nog niets aan. We blijven geduldig wachten totdat de Nederlandse providers over de brug gaan en samen met Apple naar een oplossing zoeken. In enkele andere Europese landen werkt dualsim wel, waaronder Duitsland. Meer over de iPhone-dualsim in Nederland lees je in ons artikel.

https://www.iculture.nl/nieuws/iphone-dualsim-nederland/

Tot slot geeft Apple je de keuze tussen drie opslagcapaciteiten: 64GB, 128GB en 256GB. Wat ons betreft is dit de perfecte verdeling. 64GB is voor de meeste gebruikers meer dan genoeg en wie iets extra’s wil zorgt de upgrade naar 128GB ook niet voor een rib uit je lijf. Voor de echte grootgebruikers is er nog de optie met 256GB. Apple heeft dus bewust niet gekozen voor 512GB, wat bij de iPhone XS wel het geval is. Dat heeft vooral te maken met de doelgroep: de iPhone XR is door de lagere prijs voor iedereen, terwijl de meer professionele en power-users eerder voor de iPhone XS kiezen. Die willen het beste van het beste qua scherm en materialen en daar past de extra hoge opslag van 512GB beter bij.

iPhone XR review in koraal, wit en blauw

Accu: langste batterijduur van alle iPhones

  • Extra lang internetten
  • Geleverd met gewone 5W-lader en Lightning-naar-USB-kabel
  • Geschikt voor snelladen, maar vereist wel extra accessoires
  • Draadloos opladen op normale snelheid

Veruit één van de grootste pluspunten van de iPhone XR is de batterijduur. Als je naar de statistieken kijkt, zie je dat de accuduur overeenkomt met de iPhone XS Max, maar dat de goedkopere iPhone XR op twee vlakken nog langer mee gaat. Je kan twee uur langer internetten en een uur langer video kijken dan op de iPhone XS Max. Die cijfertjes zijn natuurlijk heel leuk, maar wat betekent dat nou in de praktijk? De batterij gaat bij normaal tot iets intensiever gebruik twee dagen mee. Dat is dan ook precies wat je eigenlijk wil: een batterij die lekker lang mee gaat. Als je van een iPhone 8 of zelfs een Plus-model af komt, merk je dat verschil in extra batterijduur écht. Zoek je een iPhone die lekker lang mee gaat, dan is de iPhone XR echt wat voor jou. Tussendoor bijladen is op de iPhone XR echt niet meer nodig.

Net als bij de iPhone XS en XS Max krijg je bij de iPhone XR een standaard 5W-lader en een Lightning-naar-USB-kabel. Ook hier vinden we het jammer dat Apple er niet voor gekozen heeft om nu eindelijk over te stappen naar een snellere lader, al vergeven we het Apple bij de iPhone XR iets meer vanwege de lagere prijs. Wil je profiteren van iPhone-snelladen, dan moet je daar dus nog steeds een losse kabel van €25 en de benodigde stekker van €59 in huis halen.

Voor draadloos opladen ondersteunt Apple nog steeds maximaal 7,5W, zoals dat ook bij alle andere iPhones geldt. Bij de iPhone XR mis je het iets snellere opladen dat wel beschikbaar is op de iPhone XS en XS Max, maar het is de vraag of dat heel erg is. De iPhone XS is ongeveer een half uurtje sneller klaar met opladen en we vinden het niet erg om even iets langer te wachten. Het heeft meer effect als Apple de snelheid opschroeft naar bijvoorbeeld 10W, wat mogelijk kan via een software-update. Het maakt bij de iPhone XR bovendien ook nog uit waar je het toestel precies op een draadloze lader legt. Het gebeurt ons nog steeds wel eens dat we de iPhone verkeerd op een lader leggen, waardoor hij geen goede verbinding kan maken. Het is daarom nog steeds wachten op Apple’s AirPower, die dit probleem zou moeten oplossen.

iPhone XR review in (PRODUCT) RED

Voor wie?

Als je toe bent aan een upgrade, dan is de iPhone XR een goede keuze. De nieuwste hardware, bijna alle nieuwe functies en een redelijke prijs maken dit toestel erg aantrekkelijk. Je zult wel moeten wennen aan een groter toestel, want kleine modellen verkoopt Apple niet meer.

Wil je toch een klein model of wil je nog geen afscheid nemen van de thuisknop met Touch ID, dan heeft Apple de iPhone 7 en iPhone 8 nog steeds in het assortiment. Beide zijn flink in prijs gezakt en kunnen nog jaren mee. De iPhone 8 is uiteraard de beste keuze, vanwege de nieuwere processor, camera en andere componenten.

Wil je een groter toestel, dan kun je de iPhone 8 Plus nemen. Deze is een paar tientjes goedkoper dan de iPhone XR, maar je krijgt dan wel de dubbele cameralens. De 8 Plus is wel een fractie groter met een kleiner scherm, maar als je graag een thuisknop wil kan dit een goede uitkomst zijn.

Het meest logische alternatief voor de iPhone XR is de iPhone X, het model van vorig jaar. Die heeft op veel punten dezelfde functies en heeft eveneens een randloos scherm, maar is voorzien van OLED en een stalen rand. De keuze tussen deze twee zal lastig zijn: de iPhone XR heeft nog nét iets nieuwere componenten en is net iets goedkoper, maar de iPhone X heeft een mooier scherm en oogt iets luxer. Het is maar net wat je belangrijk vindt.

De iPhone XS vinden we geen logisch alternatief, omdat dit toestel driehonderd euro duurder is. De lagere prijs en de langere accuduur van de iPhone XR zal voor veel mensen de doorslag geven.

We hebben meerdere vergelijkingen gemaakt, zodat je weet wat het verschil is met andere modellen:

Bekijk ook
iPhone 11 vs iPhone XR: deze verschillen helpen je met kiezen

iPhone 11 vs iPhone XR: deze verschillen helpen je met kiezen

Op zoek naar een betaalbare iPhone met Face ID? Dan twijfel je misschien tussen de iPhone 11 en iPhone XR. Weet je niet welke je van deze twee moet kiezen? In dit artikel zetten we de verschillen tussen de iPhone 11 en iPhone XR op een rij. Welke heeft de beste specs en welke is het voordeligst?

Overweeg je ook andere besturingssystemen, dan heb je keuze genoeg: bij Samsung, LG, Google Pixel, OnePlus en andere merken vind je OLED-smartphones van rond de 850 euro. Die hebben wel als nadeel dat ze minder lang meegaan en maar 1 of 2 grote software-updates krijgen. Bij Apple ben je verzekerd van 5 jaar updates die je meteen kunt installeren. Bovendien vinden we als verstokte Apple-gebruikers iOS gewoon fijner werken.

Tijd voor een upgrade van je huidige iPhone? Dat ligt er maar aan:

  • Je hebt een iPhone X. Upgraden is niet nodig. De performanceverbetering is leuk, maar niet doorslaggevend en je raakt de dubbele camera kwijt. Het OLED-scherm van de X is ook net iets mooier.
  • Je hebt een iPhone 8. Je zou kunnen upgraden vanwege het grotere scherm en de extra camerafuncties. Maar als je gewend bent om langere tijd met je toestel te doen, zit je nog goed. Het grotere formaat zal even wennen zijn.
  • Je hebt een iPhone 8 Plus. Vind je het formaat van de 8 Plus geen probleem, dan raden we aan om dit toestel te blijven gebruiken. De batterijduur is goed, het scherm is groot en je hebt al portretfuncties.
  • Je hebt een iPhone 7 (Plus) of eerder. Voor deze mensen is de iPhone XR de best denkbare upgrade. Je gaat erop vooruit qua snelheid, schermformaat, batterijduur en camerakwaliteit. Wil je het allerbeste en het allernieuwste, met een luxere behuizing en een camera met meer functies, dan kun je natuurlijk de iPhone XS (Max) overwegen, maar voor de meeste mensen met een oudere iPhone zal de iPhone XR de beste upgrade zijn, ook in prijs/kwaliteitverhouding.

Zoek je een kleine smartphone, dan kom je bij de iPhones van 2018 niet echt aan je trekken. Je zou kunnen kiezen voor een iPhone 7 of 8, maar je zou ook kunnen afwachten of er misschien volgend jaar nog een tweede generatie iPhone SE komt. Wij achten de kans op een spoedige opvolger niet zo groot.

Score

8.6

iPhone XR

iPhone XR

€859

Voordelen +

  • Bijna alle functies van de iPhone XS
  • Premium-ervaring voor een prima prijs
  • Groter scherm dan de iPhone XS
  • Langste batterijduur van alle iPhones van 2018
  • Keuze uit heel veel kleuren
  • Robuuste bouwkwaliteit

Nadelen -

  • Enkele camera, daardoor wat beperkingen qua fotografie
  • LCD-scherm in plaats van OLED
  • Haptic Touch is nog erg beperkt
  • Dualsim nog niet in Nederland

Conclusie iPhone XR review

De iPhone XR is in veel opzichten de iPhone voor iedereen. De prijs is een stuk aantrekkelijker en dat zal voor de meeste mensen de doorslag geven. Maar dat betekent niet dat je met een afdankertje te maken hebt. Sterker nog, op heel veel punten is de iPhone XR gelijk met de iPhone XS. Het scherm is zelfs nog een stukje groter en voor de lagere prijs is dat een prima deal. Je krijgt daar wel een iets minder mooi scherm voor terug, maar dat verschil zie je eigenlijk echt alleen als je de toestellen naast elkaar houdt. Voor een groot deel van de iPhone-bezitters is het scherm meer dan voldoende.

Het design van de iPhone XR springt er ook uit dankzij de vele vrolijke kleurtjes. De afwerking van het materiaal is precies wat we van Apple gewend zijn en de kleuren zorgen voor genoeg afwisseling in het aanbod. Het formaat van het toestel kan voor sommige mensen een struikelblok zijn, voornamelijk voor de mensen met een 4,7-inch toestel. Vooral in het begin voelt het grote formaat wat onwennig. We zijn verrast door de prestaties van de camera, omdat Apple met slimme algoritmes mooie portretfoto’s kan maken, waardoor je de beperkingen van de enkele lens eigenlijk nauwelijks voelt.

De iPhone XR heeft de beste prijs/kwaliteitverhouding van het complete aanbod. Je haalt de snelste iPhone in huis en je weet zeker dat je de komende jaren goed zit. Het prijsverschil met de iPhone XS is met €300 behoorlijk groot, dus het is zeker de moeite waard om de iPhone XR te overwegen als je op zoek bent naar een nieuwe iPhone.

Bekijk ook
Nieuwe iPhone nodig? Dit zijn de iPhones waaruit je kan kiezen

Nieuwe iPhone nodig? Dit zijn de iPhones waaruit je kan kiezen

Heb jij een nieuwe iPhone nodig? Of kun je nog wel even vooruit? Ontdek op welke punten jij erop vooruit gaat met een nieuw toestel. We geven ook antwoord op vragen als: wanneer komt er een nieuwe iPhone? En welke nieuwe iPhones zijn er?

Informatie

Laatst bijgewerkt
maart 2024