iPhone XS review
Vorig jaar bracht Apple de iPhone X op de markt en beloofde dat dit toestel z’n schaduw vooruit zou werpen qua vernieuwingen. Dat is te zien, want Apple’s complete line-up voor 2018 bestaat uit iPhones die van de X zijn afgeleid. Zo ook de iPhone XS, het 5,8-inch toestel dat we in deze review bespreken. We hebben voor deze review een spacegrijze iPhone XS gebruikt en vertellen over onze ervaringen tijdens het dagelijks gebruik. In onze iPhone XS Max review besteden we extra aandacht aan de camera. Dat wil overigens niet zeggen dat je als fotoliefhebber het beste voor de Max kunt kiezen, want beide modellen beschikken over dezelfde dubbele camera en de kwaliteit van de foto’s
is ook vergelijkbaar. Het leek ons alleen wel zo praktisch om twee verschillende accenten te leggen, zodat je van beide reviews iets opsteekt.
Tekst en review: Gonny van der Zwaag; video en productfoto’s: Adam Bazuin; cameratest: @lvfphotography; eindredactie: Benjamin Kuijten. De test is uitgevoerd in oktober 2018 en beschrijft de situatie op dat moment. De iPhone XS voor deze review is beschikbaar gesteld door Belsimpel.nl.
De verschillen tussen de iPhone XS en iPhone XS Max zijn niet zo heel groot, behalve dan het formaat en de prijs. Wil je meer iPhones vergelijken, dan check je ons volledige overzicht.
Bekijk hieronder onze reviewvideo van de iPhone XS (Max):
De iPhone X was ondanks de forse prijs een verkoopsucces, dus de verwachtingen zijn hooggespannen bij de XS. Bij dat toestel is alles nog verder aangescherpt en verfijnd. Het is dan ook een misverstand dat S-jaren minder interessant zijn. Voor heel wat mensen is een S-toestel juist een betere keuze, omdat de vernieuwingen van het voorgaande jaar verder zijn uitgekristalliseerd, waardoor je precies weet wat je krijgt. Met andere woorden: de tweede versie van een toestel is altijd beter. Zeker voor mensen die tot nu toe een Touch ID-toestel gebruikt hebben is de iPhone XS een behoorlijke upgrade, waarbij je met veel verbeteringen te maken krijgt: een vrijwel randloos scherm, Face ID en een nieuwe manier van bedienen.
Design iPhone XS: een blijvertje
- Zwart frontje met notch en vrijwel randloos scherm
- Verkrijgbaar in spacegrijs, zilver en goud
- Duurzamer en waterbestendiger
Uiterlijk
De iPhone XS lijkt qua design op de iPhone X en daar is niets mis mee. Het randloze design was een flinke verbetering ten opzichte van de eerdere modellen met een bredere rand, omdat je bij hetzelfde formaat meer schermoppervlak tot je beschikking hebt. Je herkent de XS aan het extra antennelijntje aan de onderkant en aan de nieuwe goudkleur waar je dit jaar uit kunt kiezen, naast spacegrijs en zilver.
De gehele voorkant is gemaakt van glas, met mooi afgeronde hoeken en smalle randjes rondom. Staat het scherm uit, dan kun je net als bij de Apple Watch niet met het blote oog zien waar het scherm ophoudt en de rand begint. De inkeping (‘notch’) met de TrueDepth-camera is weliswaar zichtbaar, maar valt vrijwel weg als je apps met dark mode gebruikt. Wat dit toestel een extra luxe uitstraling geeft is de stalen rand rondom, die door een proces van physical vapor deposition (PVD) een speciale reflectie heeft gekregen. Het ziet er net iets mooier uit dan aluminium, al zorgt het gebruik van staal er wel voor dat het toestel wat zwaarder in de hand ligt. Ook de knoppen zijn van metaal gemaakt.
Glazen achterkant
De achterkant van de iPhone XS is gemaakt van glas, voor draadloos opladen. Het voelde tijdens het testen wat stroever aan dan het glas van de iPhone 8 en X, maar dat kan ook door de nieuwheid komen. Misschien zit er op de XS wat residu van poetsdoekjes of schoonmaakmiddel, dat er op de gebruikte toestellen gaandeweg is afgesleten. Door gebruik van glas is de achterkant wat gevoeliger voor vingervlekken en kan na het vallen op een harde vloer kapot gaan. Reparaties zijn vrij duur bij deze nieuwe toestellen, dus overweeg de aanschaf van een hoesje als je je toestel vaak uit de handen laat glippen.
Bediening
Voor mensen die dit jaar van een Touch ID-telefoon overstappen naar de iPhone XS, zal het verdwijnen van de thuisknop een grote verandering zijn. Je zult aan nieuwe knoppen en veegbewegingen moeten wennen. Dat lukt erg snel en vaak is er ook wel een alternatief. Als je bijvoorbeeld niet weet hoe je het toestel uitschakelt, kan dat ook via een optie in de Instellingen-app. De nieuwe bediening is bij de invoering van de iPhone X moeiteloos gegaan en we verwachten bij de XS dan ook weinig gewenningsproblemen.
Trage adapter
Er duiken regelmatig geruchten op over USB-C, maar Apple gebruikt nog steeds de Lightning-aansluiting met standaard USB-A-kabel. Ook de 5 Watt-lader zit nog steeds in de doos. En dat is jammer, want we hebben al een berg van deze kabeltjes en adapters in de bureaula liggen. Het was sympathieker geweest als Apple een USC-C-kabel had meegeleverd voor mensen met een recente MacBook. Zij moeten nu op eigen kosten een dergelijke kabel aanschaffen (25 euro). Ook voor snelladen en draadloos opladen moet je de accessoires uit eigen zak betalen. Apple houdt alle opties open, maar je betaalt er wel een prijs voor.
Duurzamer
Apple heeft de behuizing van de iPhone XS naar eigen zeggen duurzamer gemaakt. Uit YouTube-filmpjes blijkt dat het glas nog steeds kapot kan gaan, al merkte CNET wel dat er minder snel glasbreuk optreedt in vergelijking met eerdere toestellen. Ook zijn de toestellen milieuvriendelijker ontworpen en moeten ze langer meegaan. iPhones worden weliswaar steeds duurder, maar het idee is dat je ze ook langer kunt blijven gebruiken. Tijdens hun levensduur kunnen ze misschien wel drie of vier keer van eigenaar wisselen, net als bij auto’s. Gaat een iPhone uiteindelijk toch kapot, dan zijn veel onderdelen geschikt voor recycling. Of dit grootspraak of realiteit is, zullen we pas over een paar jaar weten. Wat we wel weten is dat de IP67-rating omhoog is gegaan naar IP68, waardoor de iPhone XS wat waterbestendiger is. In plaats van 30 minuten op 1 meter diepte overleeft het toestel nu 30 minuten op 2 meter diepte. In de loop van de jaren kan dit afnemen en Apple geeft er dan ook geen garantie op. Meer over de waterbestendigheid van de iPhone en wat die waardes precies betekenen, lees je in ons artikel.
Scherm iPhone XS: natuurlijk maakt alles mooier
- Zelfde 5,8-inch formaat en resolutie als X
- OLED met 3D Touch, True Tone en P3
- Natuurlijke kleuren, vergeleken met concurrentie
Het scherm van de iPhone XS meet 5,8-inch diagonaal en dat is hetzelfde als bij de iPhone X. Het 6,5-inch scherm van de iPhone XS Max onderscheidt zich alleen in formaat. De beeldkwaliteit is hetzelfde en ook de ondersteuning voor 3D Touch, True Tone en P3 wide color, de maximale schermhelderheid van rond de 625cd/m2 en de contrastratio van 1.000.000:1 is hetzelfde gebleven. Sommige mensen houden wat meer van de extreem verzadigde kleuren op de Samsung-schermen, maar wij vinden de natuurlijke kleuren op de iPhones prettiger. Volgens de experts van DisplayMate is het OLED-scherm in de XS “visually indistinguishable from perfect” – daar hebben we weinig aan toe te voegen. Met een pixeldichtheid van 458ppi (pixels per inch) en een resolutie van 2436 x 1125 zijn er ook op dat punt geen opvallende vernieuwingen, dus we gaan snel door met de hardware, want op dat punt is er wel het een en ander gewijzigd.
Hardware in de iPhone XS: toekomstgericht
- Krachtiger en energiezuiniger, op de toekomst gericht
- Neural Engine werkt soepel op de achtergrond
- Meer power voor Augmented Reality
- A12 heeft 4 zuinige Tempest-kernen en 2 snelle Vortex-kernen
Een van de grootste vernieuwingen in de iPhone XS (Max) is de processor. Dit is tenslotte een S-jaar en dat betekent steevast dat Apple vooral qua interne hardware sprongen maakt. De hoeveelheid RAM (werkgeheugen) is van 3GB naar 4GB gegaan en de GPU heeft nu vier kernen, die volgens Apple 50 procent sneller zijn in vergelijking met die van de iPhone X.
A12-chip
De A12 Bionic chip trekt echter de meeste aandacht. Deze chip bevat de CPU, GPU en de compleet vernieuwde Neural Engine die voor machine learning-toepassingen wordt gebruikt. De A12 is volledig door Apple zelf ontworpen en bevat naast de twee performancegerichte Vortex-kernen ook nog eens vier energiezuinige Tempest-kernen. Dankzij optimalisaties bieden deze kernen 15 procent meer performance en zijn ze 50 procent energiezuiniger geworden. Apple is erin geslaagd om als eerste fabrikant een mobiele processor volgens het 7 nanometer-procédé te maken. De chip is daardoor klein, maar levert betere prestaties en is energiezuiniger.
Dit is Apple op z’n best: de concurrentie overbluffen met een nóg beter geoptimaliseerde chip, al zal een buitenstaander niet altijd het nut ervan zien. De iPhone 8 was toch ook al bloedsnel? Dat klopt, maar Apple heeft dit toestel met oog op de toekomst ontwikkeld. Als de iPhone XS die je nu koopt over een jaar of vijf nog steeds in gebruik is, zal het echt verschil maken. Het is alweer een manier om te zorgen dat iPhones langer in gebruik blijven.
De taken die de A12 moet uitvoeren worden op een intelligente manier verdeeld over de CPU, GPU, Neural Engine en ISP van de camera, afhankelijk van de meest geschikte kandidaat.
De nieuwe Neural Engine kan 5 biljoen bewerkingen per seconde uitvoeren (de vorige 600 miljard) en er zitten acht kernen in, in plaats van twee. Ook dat zal klanten die in een telecomwinkel staan om hun nieuwe toestel uit te kiezen niet meteen aanspreken. Maar het blijkt uiteindelijk wel aan reacties als: “Het werkt zo soepel” en “Mijn gezicht wordt veel sneller herkend”. Van Siri-zoekopdrachten tot razendsnelle berekeningen die zorgen dat een foto altijd lukt: op de achtergrond is de Neural Engine een waardevolle regelneef.
De Geekbench 4-resultaten bevestigen dat Apple’s bewering dat de prestaties met zo’n 15 procent zijn verbeterd, wel grotendeels kloppen. Bij single-core is de winst ongeveer 15%, bij multi-core ruim 10%. Dit hangt er uiteraard vanaf welke toepassing je gebruikt. De grootste winst is te vinden bij de grafische benchmarks: zo toont 3DMark’s Ice Storm Unlimited een verbetering van rond de 50 procent.
Andere hardwareverbeteringen
Vorig jaar maakte Apple al de overstap naar Bluetooth 5.0. Dit jaar zit er gigabit LTE-ondersteuning in de iPhone XS, mits je provider dit onderstunt. Ook kun je nu Express Cards gebruiken, wat inhoudt dat je met NFC bijvoorbeeld toegang krijgt tot gebouwen en voorzieningen. Dit werkt alleen bij een aantal Amerikaanse universiteiten. Ook zit er nu dualsim in de iPhones, maar zolang de Nederlandse en Belgische providers dit niet ondersteunen heb je er alleen iets aan als je regelmatig in het buitenland bent. Het werkt bijvoorbeeld in Duitsland en Spanje.
https://www.iculture.nl/nieuws/iphone-dualsim-nederland/
Face ID in de iPhone XS: techniek heeft zich bewezen
- Verbeterde Face ID dankzij Neural Engine
- Sneller herkenning van je gezicht
Voor mensen die overstappen van een ‘gewone’ iPhone met Touch ID naar de iPhone XS zal de gezichtsherkenning even wennen zijn. De eerste paar keer zul je nog even op de tast de knop zoeken, maar daarna gaat het vanzelf. Na een jaar met de iPhone X ben ik al gewend aan de gezichtsherkenning, dat op de iPhone XS nog sneller en nauwkeuriger is geworden, dankzij de eerder genoemde Neural Engine.
Natuurlijk, Touch ID heeft ook zo z’n voordelen. Bijvoorbeeld als je met een slaperig hoofd je iPhone wil ontgrendelen. Maar Face ID is de toekomst. Apple nam met de X een groot risico door volledig op gezichtsherkenning te vertrouwen en dat heeft goed uitgepakt. Er zijn geen klachten geweest, het werkt bijna altijd en het is veiliger dan een vingerafdruk. Als je de overstap vorig jaar nog wat eng vond, is dit het moment om vol vertrouwen over te stappen. Het werkt gewoon.
Ook fijn om te weten: je data is goed beveiligd. Apple slaat niet je gelaatstrekken op, maar voert op basis van 30.000 infraroodpuntjes een berekening uit en slaat de uitkomst daarvan versleuteld op in de Secure Enclave, een lokale chip op je iPhone. Alleen de wiskundige weergave wordt vstgelegd, niet je gezicht zelf. En het wordt al helemaal niet naar externe servers gestuurd. Voor apps die gebruik maken van de TrueDepth-camera geldt dat ze maar een beperkte hoeveelheid gezichtsdata krijgen. Daarmee kunnen ze wel bepalen of je blij kijkt of fronst, maar ze kunnen niet je hele gezicht reconstrueren.
Face ID werkte tijdens het testen snel en probleemloos bij verschillende lichtomstandigheden, ook in het donker. Wat ons betreft is het een goede opvolger van Touch ID, tenzij je deel uitmaakt van een tweeling of familieleden hebt die je niet kunt vertrouwen en die sprekend op jou lijken. Ook in landen met een dubieus regime kan beter zijn om Face ID niet te gebruiken, maar gelukkig zal dat voor de meeste mensen die deze review lezen niet gelden.
Face ID werkt als volgt: een floodlight zoekt met een (onzichtbare) infraroodbundel naar de aanwezigheid van een gezicht, waarna een infraroodcamera detecteert of er iets van het infraroodlicht wordt weerkaatst. De dotprojector projecteert daarna tienduizenden infraroodpuntjes op het gezicht, waarmee de software twee soorten afbeeldingen maakt, in 2D en 3D. Er wordt een dieptekaart samengesteld met ogen, neus en mond als herkenningspunt. De dieptekaart wordt versleuteld doorgestuurd naar de Secure Enclave, waar deze wordt vergeleken met een eerder gemaakte, versleutelde dieptekaart.
Komt dit op voldoende punten overeen, dan krijg je toegang tot je toestel. Face ID werkt lokaal op de Secure Enclave, dus bij elk nieuw toestel zal het opnieuw moeten worden getraind. Bij een nieuw toestel zal Face ID dan ook wat vaker dienst weigeren, maar als je daarna je code invoert leert het systeem je steeds beter herkennen.
Accuduur van de iPhone XS: ietsje meer
- Batterijduur ietsje verbeterd
- Standaard 5W-adapter meegeleverd, geen USB-C of snellader
- Accessoires voor snelladen en draadloos opladen moet je zelf aanschaffen
- Draadloos opladen gaat iets sneller
Apple’s energiezuinige A12-chip zorgt ervoor dat er een accu met lagere capaciteit in de iPhone XS kon worden gebruikt. Volgens Apple gaat de accu van de iPhone XS een halfuur langer mee en in de praktijk hebben we gemerkt dat het inderdaad ietsje langer is, maar veel scheelt het niet met de iPhone X. De accu gaat bij intensief gebruik een dag lang mee en moet daarna aan de oplader.
Testen van de gebruiksduur is altijd een subjectieve bezigheid, omdat iedereen zijn telefoon zo verschillend gebruikt. Gesimuleerde tests waarbij de batterij in vijf uur of minder wordt leeggetrokken zijn geen goede afspiegeling van wat je kunt verwachten, omdat niemand aan één stuk video’s op maximale helderheid gaat zitten kijken. Wel merkten we dat Apple de gebruiksduur voor video wat te conservatief heeft ingeschat (in werkelijkheid gaat de batterij langer mee), terwijl de normale gebruiksduur voor internetten niet zoveel verschilt van de X. Bij de XS Max is de gebruiksduur uiteraard langer vanwege de grotere batterij, maar daarover lees je meer in onze iPhone XS Max review.
Draadloos opladen
Apple heeft naar eigen zeggen voor de achterkant van de iPhone XS een nieuw soort glas gebruikt, waardoor draadloos opladen sneller zou moeten verlopen. Exacte specs krijgen we echter niet te horen, dus het is een kwestie van testen hoe lang het duurt. We gebruikten dezelfde ZENS-lader voor het opladen van de iPhone XS en zijn voorganger en merkten dat de XS ietsje voorop liep. Uiteindelijk ben je voor volledig opladen ongeveer 30 minuten eerder klaar met de iPhone XS. Of dat in de praktijk echt een verschil maakt kun je je echter afvragen. We hebben er veel meer aan als Apple het vermogen van draadloze opladers opvoert van 7,5 Watt naar 15 Watt. Bovendien zullen veel mensen een draadloze lader vaak gebruiken om even bij te laden. Ga je doorladen tot 100%, dan heb je vaak alle tijd (bijvoorbeeld als je slaapt).
Camera van de iPhone XS: alles lukt
- Foto lukt altijd dankzij slimme algoritmes en berekeningen
- Optische beeldstabilisatie in beide lenzen
- Smart HDR maakt de foto’s nog mooier
- Scherptediepte instellen in portretstand, ook achteraf
In deze iPhone XS review bespreken we de verbeteringen van de camera in grote lijnen. Wil je meer weten, check dan vooral onze iPhone XS Max review, want daarin gaan we veel dieper in op de camerafuncties en laten we veel meer voorbeelden zien. Alle foto’s in dit onderdeel zijn gemaakt door een professionele fotograaf, iCulture-vriend Lyan van Furth (LVF Photography). Hij is voor ons op stap gegaan en heeft een reeks dezelfde foto’s gemaakt met de iPhone XS, iPhone 8 Plus (dubbele camera, identiek aan de iPhone X) en iPhone 7 (enkele camera). We hebben voor deze combinatie van toestellen gekozen omdat we denken dat dit een gangbaar upgrade-pad zal zijn.
Apple belooft dat bij de iPhone XS een nieuw tijdperk voor fotografie is aangebroken. Dat belooft nogal wat. We kunnen dat het beste samenvatten als het tijdperk van ‘computational photography’, een term die Apple tijdens de keynote gebruikte. De camera is eigenlijk de grootste verbetering, al zit het ‘m niet in de optische verbeteringen in de lenzen of in megapixels. Het gaat vooral om verbeteringen die met de A12-chip te maken hebben: machine learning maakt Smart HDR en aanpasbare portretbelichting mogelijk. Ook zit er een nieuwe ISP (Image Signal Processor) in die ervoor moet zorgen dat foto’s en video’s altijd lukken.
Qua specs is op het eerste gezicht alles hetzelfde gebleven, maar schijn bedriegt. De iPhone XS heeft twee 12-megapixel camera’s (een groothoek met ƒ/1.8 diafragma en een telefoto met ƒ/2.4). Je hebt 2x optische zoom en 10x digitale zoom. Nieuw is dat beide camera’s zijn voorzien van beeldstabilisatie. De ledflitser met 4 lampjes is volgens Apple iets verbeterd, zodat je natuurlijker huidtonen krijgt. Nieuw is dat je nu een breder dynamisch bereik krijgt bij filmen op 30 fps en dat je bij videofilmen nu geluid in stereo opneemt.
Aan de voorkant heb je een 7-megapixelcamera (ƒ/2.2) die tevens gebruikt wordt voor Face ID en Animoji. Maar de meeste verbeteringen zitten op vlak van selfies, al lijkt Apple daarin iets te ver te zijn doorgeschoten, getuige ‘beautygate’. Omdat de iPhone XS met een hogere ISO-waarde en sluitertijd werkt, kan er meer ruis optreden. Dit probeert Apple te compenseren met meer ruisonderdrukking, maar daardoor kan er wel wat detail en contrast verloren gaan. Dit merkten we wel wat tijdens het testen met de iPhone XS, al is het verschil vooral te zien als je foto’s naast elkaar legt.
En dat is dan ook precies wat onze fotograaf Lyan heeft gedaan bij de foto’s hieronder.
De camera regelt veel meer zelf en dat is een uitkomst als je de iPhone gebruikt als een point-and-click-camera, zoals de meeste mensen doen. Of dat goed is? Een professionele fotograaf wil wat meer controle en daarvoor heb je apps zoals Camera+ en Halide. Voor gewone gebruikers is al die ‘computational photography’ in feite alleen maar gunstig: je foto’s zien er op de iPhone XS gewoon mooier en beter uit. We zijn vooral onder de indruk van Smart HDR.
↓ Grachtenhuizen, foto gemaakt met iPhone 7 ↓
↓ Grachtenhuizen, foto gemaakt met iPhone 8 Plus ↓
↓ Grachtenhuizen, foto gemaakt met iPhone XS ↓
Bij deze foto’s van grachtenhuizen zijn de lichtomstandigheden ideaal en gaat het er vooral om hoe de camera’s omgaan met de wolkenlucht. De iPhone 8 Plus wint het duidelijk van de 7 en de helderheid en scherpte van de huizen is ook beter.
↓ Stationshal, foto gemaakt met iPhone 7 ↓
↓ Stationshal, foto gemaakt met iPhone 8 Plus ↓
↓ Stationshal, foto gemaakt met iPhone XS ↓
Deze foto’s van een stationshal laten zien hoe goed de camera omgaat met een relatief donkere ruimte en de lampen. We hebben ook gelet op de scherpte van de foto’s. De iPhone XS presteert het beste en filtert ook beter de felheid van de lamp linksboven.
↓ Stationsduo, foto gemaakt met iPhone 7 ↓
↓ Stationsduo, foto gemaakt met iPhone 8 Plus ↓
↓ Stationsduo, foto gemaakt met iPhone XS ↓
Dit vrolijke duo kwamen we tegen in de stationshal van Amsterdam CS. Omdat de iPhone 7 geen portretfunctie is, is de achtergrond niet vervaagd. Bij de iPhone 8 Plus vinden we dat de mensen wat meer ‘uitgeknipt’ lijken tegen de achtergrond. Bij de iPhone XS zijn meer details te zien in de gezichten.
Nog veel meer foto’s en camera-informatie vind je in onze iPhone XS Max review.
iPhone XS doelgroep
We denken dat de iPhone XS vooral interessant is voor mensen die de iPhone X hebben overgeslagen. Heb je nu een toestel uit de iPhone 6- of iPhone 7-familie met Touch ID, dan is dit een uitstekende upgrade. Je krijgt in één keer alle vernieuwingen van de iPhone X, maar nu nog verder verbeterd. Vlak ook niet de nog te verschijnen iPhone XR uit, want ook dat toestel kan erg aantrekkelijk zijn voor mensen die dit jaar willen upgraden. Maak je graag foto’s, dan zal je keuze ongetwijfeld op de iPhone XS vallen.
Alternatieven
Alternatieven voor de iPhone XS vinden we zoals gebruikelijk vooral in eigen huis. Wil je liever een Android-toestel, dan zou je eens naar de Oppo Find X met uitschuifbare camera of de forse Huawei P20 Pro kunnen kijken. Maar Apple-gebruikers zijn graag trouw aan het merk en dan is vooral de eigen iPhone XR een goede kanshebber. Vrijwel dezelfde specs, maar een flink stuk goedkoper. Ook de iPhone X en de iPhone 8 (Plus) van vorig jaar kunnen goede kandidaten zijn als je wat minder te besteden hebt. Ze zijn goedkoper geworden en als je onze cameratest bekijkt levert de 8 Plus foto’s die een heel eind in de richting komen van de XS (Max). De iPhone X is niet meer via Apple te koop, maar wel via andere kanalen.
Voordelen +
- Uitstekende performance, voorbereid op de toekomst
- Prachtig OLED-scherm met HDR en realistische kleurweergave
- Premium materialen en bouwkwaliteit
- Praktische verbeteringen waar iedereen iets aan heeft
- Waterbestendiger en duurzamer, gaat lang mee
- Verbeterde camera, je foto lukt altijd
- Meer opties qua kleuren en opslag
Nadelen -
- Glazen achterkant is kwetsbaar
- Dualsim nog niet in NL te gebruiken
- Nog steeds geleverd met trage 5 Watt adapter
- Prijzig
Conclusie iPhone XS review
De iPhone XS is een toptoestel en dat merk je aan alles: niet alleen de prijs, maar ook de afwerking, de prestaties en de manier waarop alles naadloos op elkaar is afgestemd. De tweede versie van een product is altijd beter en dat geldt ook voor deze iPhone XS: we zien een hoop vernieuwingen uit de iPhone X terug, die nu nog verder zijn aangescherpt. Als je de iPhone X hebt overgeslagen vanwege alle nieuwigheden, dan vind je nu alle verbeteringen terug, plus iets meer. We zijn vooral onder de indruk van de camera en de snelheid van alledaagse handelingen, zoals het ontgrendelen van je toestel met Face ID. Zoek je een duurzaam geproduceerde iPhone die lang meegaat, respect heeft voor je privacy en foto’s maakt waar je niet over na hoeft te denken, dan is de iPhone XS iets voor jou.
iPhone XS kopen
Wil je na het lezen van deze review de iPhone XS kopen? De enige mogelijkheid op dit moment zijn de refurbished exemplaren, die voor prijzen rond de 200 euro nog mondjesmaat verkrijgbaar zijn. Voor een dagelijks toestel is de iPhone XS wat ons betreft iets te oud, maar je zou het kunnen gebruiken als extra toestel of als testtoestel als je developer bent.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!