Remanufactured iPhones: wat is het verschil met refurbished?

Naast refurbished iPhones kun je als Apple-gebruiker ook te maken krijgen met remanufactured iPhones. Wat houdt dat precies in en wat zijn de verschillen?

Wil je een ander toestel, maar hoeft het niet gloednieuw te zijn? Dan heb je meerdere keuzes. Je zou een toestel van een vorige generatie kunnen kopen, maar een gebruikt toestel kan ook, bijvoorbeeld een tweedehands iPhone van Marktplaats of een refurbished iPhone die op allerlei punten is nagekeken. Daarnaast is er nog een andere mogelijkheid: remanufactured. Wat is dit precies? En wat is het verschil tussen een remanufactured iPhone en een refurbished iPhone? Dat lees je in dit overzicht!

Wat is een remanufactured iPhone?

De Nederlandse vertaling voor remanufactured is ‘opnieuw gefabriceerd’ en dat geeft ook meteen aan wat hier aan de hand is: dit zijn toestellen die opnieuw uit bestaande onderdelen zijn samengesteld. Het Engelse woord refurbished is vrij gangbaar geworden voor opgeknapte telefoons, maar bij remanufacturing gaat het nog een stap verder. Het product wordt opnieuw gebouwd op basis van originele onderdelen. Daarbij wordt een combinatie van hergebruikte, gerepareerde en nieuwe onderdelen gebruikt. Het is dus niet het repareren van een bestaand apparaat, want daarbij blijven de meeste onderdelen hetzelfde.

Apple Store reparaties

Je komt remanufactured iPhones vooral tegen bij Apple. Een remanufactured iPhone moet dan ook aan dezelfde eisen voldoen als een volledig nieuw apparaat. Er zitten gegarandeerd geen krassen op het scherm en de batterij heeft nog een capaciteit van 100%. Maar er kunnen binnenin wel hergebruikte onderdelen zitten, die niet aan slijtage onderhevig zijn. Ze zijn dus in dezelfde conditie als een volledig nieuw onderdeel.

Remanufactured vs refurbished

Remanufactured lijkt erg op refurbished, maar toch is er een verschil. Bij refurbished worden maar een paar onderdelen gerepareerd als ze slecht zijn geworden. Vaak worden alleen het scherm en de batterij vervangen. Dit is eigenlijk prima, omdat dit de twee onderdelen zijn waar je de hoogste eisen aan stelt. De iPhone zelf wordt wel op allerlei punten gecheckt en als er een rammelend knopje in zit wordt deze ook vervangen. Maar in feite blijft de smartphone grotendeels hetzelfde, aangevuld met een paar vervangende onderdelen.

Remanufacturing is duurder en kost meer moeite, omdat het uiteindelijk een vrijwel nieuw apparaat oplevert. Er worden dan ook hogere eisen gesteld en het gebeurt vaak in speciale fabrieken. Apple verwacht dat fabricagepartners vrijwel volledig nieuwe toestellen maken op basis van bestaande onderdelen. Kan een fabrikant niet aan de eisen van remanufactured voldoen, dan kan een toestel nog steeds als refurbished verkocht worden.

Er zijn bij refurbished iPhones meerdere gradaties mogelijk, bijvoorbeeld met zichtbare gebruikssporen of gloednieuw. Een gloednieuw toestel kan bijvoorbeeld zijn teruggebracht door een klant binnen de retourtermijn. Het toestel is dan nauwelijks uit de doos geweest, maar mag niet meer als nieuw verkocht worden. Het kan ook gaan om demomodellen, al zal er dan wat meer schade te zien zijn. Een trapje lager staan de gewone gebruikte apparaten die op bijvoorbeeld Marktplaats worden aangeboden. Die zijn niet nagekeken en ook niet gerepareerd.

Bij remanufactured iPhones is er geen sprake van meerdere gradaties, omdat het toestel niet van nieuw te onderscheiden is. Dat brengt natuurlijk ook risico’s met zich mee: hoe weet je dat een toestel écht nieuw is? Dat is voor een leek vaak moeilijk te zien. Eén van de hints is dat het toestel wordt geleverd in een neutrale witte doos, niet in een typisch Apple-doosje.

Remanufactured iPhones

Volgens sommige definities moet een remanufactured iPhone gerepareerd en getest zijn door de originele fabrikant, in plaats van een derde partij. Er zijn geen standaard definities voor. Waar de meeste experts het echter wel over eens zijn, is dat een remanufactured apparaat op hetzelfde kwaliteitsniveau is gebracht als een nieuw apparaat.

Waar vind je remanufactured iPhones?

Terwijl je refurbished iPhones tegenwoordig overal kunt kopen, is het bij remanufactured iPhones wat lastiger om ze te herkennen. We zien ze soms voorbij komen bij dagdeals voorbij komen, waarbij een partij opgeknapte iPhones van een bepaald type wordt aangeboden. Deze iPhones zijn teruggebracht naar nieuwstaat. Apple biedt via de eigen website ook opgeknapte iPhones aan, die in zekere mate remanufactured zijn. Maar deze worden Certified Refurbished genoemd.

De garantie op remanufactured iPhones verschilt per aanbieder. We zagen op internet bijvoorbeeld een aanbieding van remanufactured iPhones bij drogisterij Trekpleister, waarbij je 2 jaar garantie op de batterij kreeg. Bij Apple zelf krijg je 1 jaar beperkte garantie. Apple garandeert daarbij wel dat de toestellen worden geleverd met een nieuwe batterij en behuizing en met alle bijbehorende accessoires en kabels. Bij een remanufactured iPhone moet je goed controleren of wel alles erbij zit.

Bij refurbished iPhones krijg je vaak ook niet de originele verpakking meegeleverd, maar een doosje van de winkelier met daarin eventueel kabels, oordopjes en andere accessoires.

Hieronder vind je enkele aanbieders van refurbished producten:

(🏅aangesloten bij Keurmerk Refurbished)

Mag Apple je bij reparatie een remanufactured product leveren?

Apple was in 2017 in het nieuws, omdat het vrouw als vervangend toestel een remanufactured iPad kreeg. Zij stapte vervolgens naar de rechter en kreeg gelijk. Het ging in deze zaak om een iPad, die na vier maanden kapot ging en door Apple werd vervangen door een remanufactured exemplaar. De vrouw nam daar geen genoegen mee. Apple betoogde, dat een remanufactured apparaat aan dezelfde eisen voldoet als een nieuw apparaat. De productie- en inspectieprocedures zouden gelijk zijn aan die van nieuwe producten. Het kan echter wel gebruikte onderdelen bevatten.

De kantonrechter van Amsterdam gaf de vrouw gelijk: omdat zij een nieuwe iPad had gekocht, moest Apple deze ook vervangen door een nieuw exemplaar.

Lees meer over refurbished iPhones in onze round-up. Ook hebben we een apart artikel over garantie op refurbished iPhones, want dat kan per aanbieder nogal eens verschillen.

Bekijk ook
Refurbished iPhones: alles wat je moet weten over refurbished toestellen

Refurbished iPhones: alles wat je moet weten over refurbished toestellen

Zoek je een refurbished iPhone? Er zijn veel aanbieders en grote kwaliteitsverschillen. Lees in onze refurbished koopgids waar je op moet letten bij een opgeknapte of remanufactured iPhone.

Informatie

Laatst bijgewerkt
juni 2024