Vandaag bestaat de iPod touch zeven jaar. Maar er is weinig reden tot feestvreugde. De iPod is door het gigantische succes van Apple’s andere producten weggedrukt naar een onopvallend hoekje in de Apple Store. Begin 2014 bleek het aantal verkochte iPods bijna gehalveerd in een jaar tijd. Is er nog hoop voor de muziekspeler, die Apple na 2001 weer op de kaart zette?
De eerste generatie iPod touch kwam op 5 september 2007 uit. Wat Apple van plan is met dit touchscreenmodel, is op dit moment onduidelijk. De interne hardware loopt alweer een paar generaties achter op de iPhone en het lijkt alsof Apple dat wel prima vindt. Wie nog een iPod touch wil kopen, moet dat vooral doen, maar Apple lijkt weinig moeite meer te steken in marketing en nieuwe hardware-ontwikkelingen. De huidige iPod touch is qua techniek blijven steken in oktober 2012. Toch was er een tijd dat de iPod touch voorop liep ten opzichte van de iPhone, namelijk in hoeveelheid opslagruimte. De derde generatie iPod touch kreeg in 2009 al een variant met 64GB opslagruimte, de iPhone 4S pas in 2011.
Grafiek niet goed zichtbaar? Probeer deze link.
In bovenstaande grafiek is duidelijk te zien waar het echt misging: tussen het feestdagenseizoen 2013 en 2014 is de verkoop van iPods gehalveerd. Q1 is Apple’s fiscale kwartaal dat de maanden oktober, november en december omvat. Het feestdagenseizoen dus, traditioneel het moment waarop de meeste iPods werden verkocht. Tim Cook gaf het bij de presentatie van de kwartaalcijfers ronduit toe: “iPod is a declining business”. Er gingen dat kwartaal iets meer dan 6 miljoen iPods over de toonbank. Andere fabrikanten zouden er jaloers op zijn, maar voor Apple is het een nicheproduct geworden. Nog niet alle hoop is verloren, want Apple had begin dit jaar op de website vacatures staan voor een New Product Operations Program Manager iPod en een Product Quality Engineer iPod, voor “alle fasen van de introductiecyclus”. Niet de meest spannende jobs, als je bedenkt dat de iPod zo onbelangrijk is geworden. Maar het geeft wel aan dat Apple nog steeds erin investeert.
Nieuwe iPods op 9 september?
Het einde van de zomer was traditioneel het moment waarop Apple nieuwe iPods aankondigde. Rondom het thema muziek werden nieuwe iTunes-functies en nieuwe iPods onthuld, perfect qua timing voor de feestdagen. De plek op het podium is inmiddels overgenomen door de iPhone, een product dat veel lucratiever voor Apple is en qua verkoopcijfers de iPod makkelijk in de schaduw zet.
Eigenlijk verwachten we niet dat Apple op 9 september op het podium veel aandacht besteedt aan nieuwe iPods. Misschien worden er licht getweakte modellen uitgebracht, die zonder veel ruchtbaarheid in de Apple Store worden gezet. Maar Apple gaat de iPods ook niet helemaal uit het assortiment schrappen. De afgelopen jaren hebben we gezien dat ze de levensduur van elke generatie proberen te rekken door wat kleine aanpassingen te doen. De iPod touch uit 2010 werd gevolgd door een serie kleine updates in kleur en opslagcapaciteit. Dat gebeurde ook met de iPod touch uit 2012, die vorig jaar nog een goedkopere 16GB-variant en een nieuwe kleuroptie (spacegrijs) kreeg. Als Apple elke twee jaar de iPod touch vernieuwt en aan dat patroon blijft vasthouden, is het in 2014 tijd voor iets nieuws. Maar wat dan? Een Touch ID-vingerafdrukscanner en sensoren voor gezondheidsfuncties is teveel gedoe voor een apparaatje, dat voornamelijk dienst doet als goedkoop instapmodel voor kinderen en mensen die geen gedoe willen met een mobiel abonnement.
Het grappige is trouwens dat iPad-gebruikers altijd behoorlijk klagen dat hun geliefde, eerste generatie iPad uit 2010 niet meer wordt ondersteund. Maar de iPod touch-gebruikers hebben pas echt reden tot klagen: alle nieuwe functies die Apple de afgelopen tijd heeft aangekondigd, werken alleen op de iPod touch vijfde generatie. iOS 7 en iOS 8 kunnen alleen op de vijfde generatie iPod touch geïnstalleerd worden. Overigens: de iPod nano is ook in 2012 blijven steken, want sinds de zevende generatie iPod nano is er geen nieuwe uitvoering verschenen.
Waar ging het mis?
Eigenlijk zijn de oorzaken van de iPod-neergang makkelijk aan te wijzen en ze hebben grotendeels te maken met Apple’s eigen succes.
- iPhone kan het ook. Ten eerste de opkomst van de iPhone. Bijna elke Apple-fan heeft inmiddels een iPhone. Wie geen geld heeft voor de iPhone 5s neemt de goedkopere iPhone 4S, die nog prima een paar jaar mee kan. Je loopt niet rond met een gedateerd model en hoeft je niet te schamen dat het toestel een paar jaar achter loopt qua interne techniek. Het scherm is niet zo groot en de processor is niet zo snel, maar als je je iPhone voor eenvoudige taken gebruikt is het prima te doen. Als je een iPhone hebt, die ook muziek kan afspelen, heb je geen aparte iPod meer nodig.
- Tweedehands iPhones. Elk jaar komt er een nieuwe iPhone uit en elk jaar worden voorgaande modellen afgedankt. Er is daardoor een flinke berg oudere iPhones op de markt, die ideaal zijn om aan je kinderen te geven. Vroeger kochten mensen een iPod touch voor de kinderen, omdat je er geen mobiel abonnement voor hoefde af te sluiten. Nu er een overvloed aan oudere iPhones is, koop je niet meer speciaal een iPod touch voor de kids. En een iPod als kerstcadeautje maakt ook geen indruk meer: iedereen heeft nog wel een oude iPod liggen, die ongeveer hetzelfde kan.
- Opkomst van iPads. Over kinderen gesproken: die zijn de afgelopen jaren massaal op de iPad overgestapt. Dat is goedkoper voor ouders (één iPad voor het hele gezin, in plaats van een hele collectie iPods en iPhones voor de kinderen) en het geeft ook wat meer mogelijkheden om kinderen zoet te houden met spelletjes, educatieve apps en filmpjes. Een iPad kun je als videoscherm aan de autostoelen ophangen, zodat twee of drie kinderen tegelijk kunnen kijken. De echt verwende kinderen hebben natuurlijk elk hun eigen iPad-schermpje.
- Lange levensduur. De enige twee gebruikersgroepen die nog écht profijt hebben van de iPod, zijn sporters en muzikanten. De iPod nano met clip is de ideale muziekspeler om aan je kleding vast te maken tijdens het hardlopen. En de iPod classic met 160GB opslag is prima te gebruiken voor het opslaan van duizenden wav’s en lossless muziekbestanden. Ik heb nog een iPod nano zesde generatie uit 2010 (met clip) en die blijft ideaal om onderweg muziek te kunnen luisteren. De slogan uit de begintijd van de iPod (‘1000 nummers op zak’) geldt ook nu nog: duizend nummers is ruimschoots voldoende om tijdens het hardlopen lekker naar muziek te kunnen luisteren. De noodzaak om steeds een nieuwe iPod te kopen is er niet: deze werkt nog prima, hij heeft nog steeds geen slijtageplekken en muziek afspelen is alles wat ik wil. Ik hoef niet mijn hele muziekcollectie bij me te hebben.
- Streaming muziek. Koop jij nog muzieknummers via iTunes? Neem jij een iPhone met zoveel mogelijk opslagruimte zodat je hele muziekcollectie erop past? Vast niet. We hebben tegenwoordig Spotify, AirPlay, iTunes in the Cloud, allemaal uitvindingen om muziek te kunnen streamen van het ene naar het andere apparaat. Een paar jaar geleden waren speakers met iPod-dock nog populair, maar tegenwoordig kijk je eerst of er streamingfuncties op zitten, via Bluetooth of Wi-Fi. De iPod touch is wel voorbereid op het iCloud-tijdperk, maar heeft teveel concurrentie gekregen van de iPhone en iPad. De andere iPods zijn eigenlijk niet meer dan ‘domme’ muziekspelertjes, die alleen nog van pas komen in specifieke situaties, zoals vakantie op plekken waar geen internet is, of sportevenementen waarbij je het risico niet durft nemen om je dure iPhone mee te nemen.
Dus: iPod-tijdperk is voorbij?
Om terug te komen op de vraag aan het begin van dit artikel: is het iPod-tijdperk voorbij? Ja, ik denk het wel. De iPod zal niet meteen uit de schappen van de Apple Store verdwijnen, omdat het nog steeds een leuk instapmodel is voor mensen die nog wat onwennig zijn met Apple-producten of computers. Maar zelfs die groep kiest eerder voor een iPad dan voor een iPod touch. Denk maar aan de vele ouderen, die nog nooit een computer in huis hebben gehad en met de iPad hun eerste stappen zetten in het digitale tijdperk. Of kinderen, die al iPads kunnen bedienen voordat ze hun eerste stapjes zetten. De groep die nog iPods wil kopen slinkt steeds verder, waardoor het voor Apple steeds minder loont om tijd en energie te steken in innovaties op dit gebied.
De iPod heeft Apple sinds 2001 gered van de ondergang en verdient dus een standbeeld op het hoofdkantoor in Cupertino. Dankzij de iPod heeft Apple de markt voor muziekspelers weggevaagd, kreeg een bijna-monopolie in handen en kreeg een hip imago dankzij de witte oordopjes. Maar het apparaat heeft z’n belangrijkste rol wel gespeeld. De iPod hobbelt achter de iPhone en iPad aan. Te goed en te lucratief om van de markt te halen, te onbelangrijk om nog energie in te steken. Sinds 2009 daalt de verkoop van de iPod en Apple heeft dat zelfs ruiterlijk toegegeven. In juni 2009 zei toenmalig CFO Peter Oppenheimer:
“For traditional MP3 players, which includes Shuffle, Nano, and Classic, we saw a year-over-year decline which we internally had forecasted to occur. This is one of the original reasons we developed the iPhone and the iPod Touch. We expect our traditional MP3 players to decline over time as we cannibalize ourselves with the iPod Touch and the iPhone.”
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Hopelijk dat de iPod tijdperk niet voorbij is. Gebruik met veel plezier mijn iPod classic uit 2008 in de auto.
iPod Classic 80 GB ligt in dashboardkastje. Was er destijds (2008) superblij mee. Brengt €80 op als ik hem op MP zet, dus kan hem maar beter blijven gebruiken om al mijn muziek in de auto te kunnen spelen.
Ik gebruik m’n iPod classic 160GB nog dagelijks..standaard aangesloten in de auto..ideaal: alle muziek bij me. Op m’n iPhone staat een selectie van m’n muziek, want alles, nee, dat past niet op een iPhone.
Hoop nog altijd op een nieuwe versie van de Classic eigenlijk, niks met apps enzo, gewoon simpel, goed en véél capaciteit…bij voorkeur wel wat compacter en vooral lichter, zodat ie wat makkelijker mee te nemen is.
Pas nog een iPod Classic aangeschaft. Eindelijk kan m’n match abbo eruit!
Gewoon weer synchen en luisteren zonder je data aan te speken.
Hier ook nog een classic 160GB, prachtig ding als extra naast de iRiver gekocht
Om terug te komen op de vraag aan het begin van dit artikel: is het iPod-tijdperk voorbij? Ja, ik denk het wel.
De enige twee gebruikersgroepen die nog écht profijt hebben van de iPod, zijn sporters en muzikanten. De iPod nano met clip is de ideale muziekspeler om aan je kleding vast te maken tijdens het hardlopen. En de iPod classic met 160GB opslag is prima te gebruiken voor het opslaan van duizenden wav’s en lossless muziekbestanden.
De andere iPods zijn eigenlijk niet meer dan ‘domme’ muziekspelertjes, die alleen nog van pas komen in specifieke situaties, zoals vakantie op plekken waar geen internet is, of sportevenementen waarbij je het risico niet durft nemen om je dure iPhone mee te nemen.
Ik zou zeggen. Apple moet alle ipods onder de loep nemen. Dan moeten ze vervolgens overstappen op 2 modellen. Voor sporters, en voor muziek. De een met een sterkere buitenkant. De ander met een betere audiokwaliteit. Desnoods combinatie van die 2. Zo zie ik het.
Ik hoop ook op een soort van goedkope classic de luxe, touchscreen, alleen voor muziek en veel opslag.
Mijn creative is na 8 jaar gecrashed vandaar.
Wat heb je aan een ipod als je ook een iphone hebt? Inderdaad niks.
Toentertijd stond ik voor de keus: een iPad mini kopen of een iPod touch 5g. Prijsverschil was te verwaarlozen. Ik kocht de iPod. Waarom: ten eerste het design. (nu blijkt dat de iPhone 6 veel lijkt op de iPod, althans volgens de geruchten enzovoort) Ten tweede het gebruiksgemak ten opzichte van de mini (past in je jeanszak), lekker klein, valt qua grootte niet te veel op. Omdat ik haast niet bel maar slecht bereikbaar WIL zijn middels mail, iMessage of Face-time, en sinds kort BBM van BlackBerry hoefde ik geen duur abonnement af te sluiten. Heb al WiFi thuis, op werk. (heb wel een Samsung mobieltje van 19 euro en een abonnement van 6,95 per maand voor bellen en sms. (is altijd uit) Louter voor calamiteiten. Wordt de iPod 6g groter (mocht die komen)) en met de mogelijkheden van de iPhone 5S, dan koop ik hem direct. De ‘oude’ krijgt mijn nichtje. Het is daarnaast voor mij een niche product!
Ik zie het heel anders waar niemand volgens mij bij stil heeft gestaan. Maar wat dacht je van iWatch gaat iPod vervangen. iPod tijdperk is na mijn idee inderdaad afgelopen. Maar iWatch zou een mooie pols iPod kunnen worden, maar dan met hardware en software van deze tijd 😉
Ik gebruik nog dagelijks m’n iPod Classic 160Gb. En hij is me dierbaarder dan m’n iPad mini. Juist door z’n eenvoud.
Ik reis 200 dagen/jaar met de trein, 3 uur per dag. De wifi is waardeloos en via 3G ga je echt niet aan de slag met Spotify, AirPlay of iTunes in the Cloud. Gedonder om dan onderweg weer je nummers te downloaden. Ik wil onderweg kunnen kiezen uit de honderden cantates van Bach en de opera’s van Wagner en de pianosonates van Beethoven. No nonsense.
Lang leve de iPod!
Ik gebruik ook nog dagelijks mijn iPod classic 160 gb Daar kan teminste een hoop muziek op ! En werkt lekker simpel en snel
Ik ben al meer dan 30 jaar een heel grote muziekliefhebber en vind het toch persoonlijk handiger om naast mijn iphone nog een aparte ipod te hebben.
En dan vooral een ipod classic 160gb, want daarop staat een groot deel van mijn muziekcollectie.
Dat raak ik niet kwijt op mijn iphone.
Want de iphone heeft al minder opslag geheugen en de apps,fotos,video’s nemen ook al een groot deel van het iphone geheugeb in. Daarom hoop ik dat de ipod toch nog blijft verder bestaan.
Daar komt nog eens bij dat ik (nog?) geen iPhone heb. Ik bel gewoon heel weinig. En dezelfde hoeveelheid opslag krijg ik niet op een iPod waar elke extra oplagverdubbeling 100 euro extra kost. En 900 euro voor een iPhone? Kom op, mensen.
Dat je niet zo veel iPods ziet komt ook omdat mensen die altijd in hun binnenzak of zoiets hebben. I.p.v. iPhone-bezitter die continu met dat ding in hun handen zitten en te denken: wat zal ik nu weer eens gaan doen?
De interessantste iPod om te kopen blijft de Classic.
Heb in 2008 men 2de iPod Classic gekocht, 160 GB voor 229 euro!
Kan je gewoon alles opzetten, gaat niet kapot, is nog niets van slijtage aan na al die jaren,…
Is de perfecte compagnon voor muziek te luisteren in de auto!
Niet echt mee eens. Het heeft ook 5 jaar geduurd voordat Apple een nieuwe iPod touch 5th generation heeft uitgebracht. Heb ’n iPod Touch vorig jaar gekocht samen met m’n iPhone en gebruik mijn iPod alleen voor muziek en films aangezien daar geen plaats voor is op een iPhone.
Zoals uit de reacties blijkt, is er dus nog wel degelijk een markt voor een iPod, en dan vooral gericht op de muziekliefhebbers, die een grote collectie hebben, danwel in lossles formaat willen opslaan.
Ik hoop dat ze de classic een keer voorzien van een groter geheugen, of nog mooier een nieuwe versie uitbrengen met (nog) betere muziekkwaliteit en groter geheugen.
Ik denk juist dat met het uitrollen van steeds meer gratis wifi de iPod de iPhone gaat vervangen.
Zeker in gebieden als de randstad (daarbuiten is knudde, ik weet het; woon er ook niet)
Met GPS op je iPod erbij ben je klaar. En dan 160 GB voor 1/3 van de prijs ven een iPhone. Ik zie het wel zitten en krijg juist zin om hem te kopen.
Ik gebruik altijd me ipod touch 5g. Iphone 4s eruit gegooid omdat het kreng te duur was. Graag gewoon straks ipod touch 6g
Juist een player als de iPod Shuffle is perfect voor de sporter.
Ook als motorrijder is dit erg handig aan m’n kraag met een stel Etymotic ER-4P IEM’s in m’n oren.
Ik kan dan met m’n handschoenen makkelijk een nummer skippen of het volume aanpassen.
Ik gebruik tegenwoordig ook wel bluetooth IEM’s tijdens het lopen maar voor de motor sluiten die niet goed genoeg af.
Een iPod Shuffle met 16GB zou mij zéér welkom zijn!