Review iPod nano 6e generatie

In deze review van de iPod nano 6e generatie lees je of deze kleine mediaspeler nog steeds de moeite waard is. Wat vonden we van de iPod nano toen deze op de markt kwam, en wat heb je er nu nog aan?

iPod nano review

In eerste instantie lijkt de iPod nano misschien een wat vreemde verschijning op iCulture. Maar de zesde generatie iPod nano heeft een touchscreen, apps, verwisselbare wallpapers en allerlei andere zaken die aan de iPhone en iPod touch doen denken. De interface met appicoontjes, die je kunt laten trillen om ze te verplaatsen, het ziet er allemaal erg vertrouwd uit. Vandaar dat het mij interessant leek om eens vanuit een iPhone-bril naar deze iPod nano te kijken.


De iPod nano die ik heb getest is de zesde generatie Product (RED) met een capaciteit van 16GB. Deze is alleen via de online Apple Store te koop en niet via de gewone Apple-winkeliers. Goed om te weten is dat de zesde generatie iPod nano in 2012 van de markt is gehaald en is opgevolgd door de zevende generatie iPod nano. Apple brengt sindsdien geen nieuwe modellen meer uit, maar blijft de nano nog wel een paar jaar ondersteunen. Nieuwe functies hoef je echter niet te verwachten.

6e generatie iPod nano kleuren

Van de drie nieuwe iPods die Apple in 2010 introduceerde is de iPod nano de meest opvallende verschijning. Apple heeft gekozen voor een vierkant designleden introduceerde is de iPod nano wat mij betreft de meest opvallende verschijning. De vierkante nano is kleiner dan zijn voorganger, heeft geen videocamera meer, maar wel een hoop andere leuke extra’s. Zoals de mogelijkheid om de iPod als horloge te gebruiken.

Bekijk ook
iPod nano

iPod nano

De iPod nano is een kleine mediaspeler waarmee je muziek kunt luisteren. Wat moet je weten over de iPod nano en is dit model nog de moeite waard om aan te schaffen?

iPod nano review: design en uiterlijk

In plaats van een rechthoekig staafje is de iPod nano een vierkant blokje geworden, dat je met een clip aan je kleding kunt vastmaken. De nano is gemaakt van aluminium dat kwalitatief goed aanvoelt en prettig en de hand ligt. Het apparaatje heeft een multitouch-scherm met een lachwekkend lage resolutie van 240 x 240 pixels. Diagonaal meet is het scherm maar 3,91 cm, met ruimte voor 4 miniatuur-appicoontjes. Dat maakt het scherm eigenlijk iets te klein om te kunnen navigeren. Je raakt er gaandeweg wel aan gewend, maar ideaal is het niet.

ipod-nano-topDe iPod nano heeft drie knoppen: twee volumeknoppen linksboven en een aan/uit/slaapknop rechtsboven. Aan de onderkant vind je de 3,5 mm headsetaansluiting en de dock connector. In de verpakking vind je alleen de iPod, een usb-kabel en een set oordopjes zonder knoppen of microfoon. De iPod nano 6G beschikt namelijk niet over een voicememo-functie. De camera aan de achterzijde van de nano is ook verdwenen.

iPod nano review: bediening

De gebruikersinterface van de iPod nano 6G lijkt op die van een iPod touch, maar het is geen iOS. De navigatie werkt dan ook iets anders. Je veegt links en rechts door de verschillende niveau’s van het menu, net als op de klassieke iPods. Op het scherm drukken en de wiebelende iconen verplaatsen is iets wat we van iOS kennen. Dit werkt wel het zelfde, al kun je de apps alleen verplaatsen en niet wissen.

De lage resolutie van het iPod nano-scherm zorgt er wel voor dat Apple moest schipperen met ruimte. Dat betekent dat je veel moet scrollen. De iPod nano heeft geen homeknop, maar daar heeft Apple het volgende op gevonden: druk een paar seconden op het scherm en je gaat terug naar het homescreen. Druk je een paar seconden op een icoontje, dan gaat deze op de bekende manier wiebelen. Je kunt de icoontjes daarna naar een andere plek slepen, maar wissen kun je ze niet. Ook weet je soms niet of er nog extra menu-items zijn, maar kom je er alleen achter door zijwaarts te scrollen.

Het maakt niet uit hoe je de vierkante iPod nano vasthoudt, want het apparaatje ondersteunt multitouch en de interface is volledig draaibaar. Druk met twee vingers op het scherm en maak een ronddraaiende beweging om de interface 90, 180 of 270 graden te draaien. Je kunt de iPod nano dus ook prima op z’n kop aflezen.

iphone-horlogeOp allerlei punten kom je eigenschappen tegen die wel een beetje aan de iPhone doen denken, maar het toch nét niet zijn. Je hebt bijvoorbeeld de mogelijkheid om een andere wallpaper in te stellen. Standaard heeft de iPod nano het druppelwallpaper zoals je ook op de iPad vindt. De iPod nano heeft de mogelijkheid om een eigen wallpaper in te stellen. Via de instellingen vind je nog 8 andere wallpapers, maar het is dan nét weer even jammer dat je niet uit je fotobibliotheek kunt kiezen en ook niet zelf wallpapers naar de nano kunt uploaden.

iPod Nano Watch6e generatie iPod nano kleurenDe meest opzienbarende ‘nerdy’ functie is natuurlijk het gebruik als horloge. Als je een horlogebandje uit één stuk koopt (meestal van nylon, maar ik heb er eentje van leer kunnen vinden), maak je van de iPod nano een iWatch. Je hebt keuze uit twee wijzerplaten (zwart en wit). Omdat het scherm van de iPod nano voortdurend uit gaat om de batterij te sparen, moet je op de aan/uitknop drukken wanneer je wilt zien hoe laat het is. Dat is een handeling die je ook bij een LED-horloge gewend bent, om tijdens de schemering het scherm te kunnen aflezen. Niet helemaal ideaal dus, maar als je de klokapplicatie standaard open laat staan, hoef je maar éénmaal op de aan/uitknop te drukken om de tijd af te lezen.

Minpuntje is dat je de iPod nano niet als wekker kunt gebruiken. Er zit namelijk geen speaker in (ook niet eentje om alleen piepjes weer te geven). Stel je de timer in om je over 7,5 uur te waarschuwen met een van de standaard aanwezige geluidjes, dan zul je alleen wat horen wanneer je oordopjes in hebt. Het afspelen van muziek, zoals bij de vorige generatie iPod nano, is ook niet meer mogelijk zonder oordopjes.

iPod nano review: de apps

ipod-nano-backApple levert op de iPod nano een reeks apps mee, die je naar eigen inzicht over de maximaal 5 homescreens kunt verdelen. Het lijken meer apps dan het in werkelijkheid zijn, want er het gaat in feite om aparte icoontjes voor Audioboeken, Genres, Nummers, Albums, Componisten, Podcasts en Huidige. Een aparte Muziek- of iPod-app is er dus niet. Wel vind je een paar losse applicaties:

  • Fitness (combinatie van stappenteller en Nike+)
  • Klok (met timer en stopwatch)
  • Foto’s (synchroniseren vanuit iTunes)
  • Radio (alleen te gebruiken met headset)
  • Instellingen

Het instellingenmenu van de iPod nano ziet er uiteraard anders uit dan je op de iPhone gewend bent, maar het idee is wel zo’n beetje hetzelfde. Geen opties om je netwerk in te stellen, maar wel bijvoorbeeld een optie om de helderheid te regelen of de equalizer voor de muziek in te stellen. De iPod nano ondersteunt ook schudden om te shufflen.

iPod nano vullen met muziek en meer

ipod-nano-6GNet als bij de iPhone vul je de iPod nano met muziek, video’s, podcasts en foto’s via iTunes. Je hebt keuze uit 8GB of 16GB opslagruimte, waarbij ik de grootste capaciteit zou aanbevelen. Die kost maar een paar tientjes meer (€30) dan de goedkopere uitvoering, maar heeft wel tweemaal zoveel opslagruimte. Met 16GB zit je namelijk zo vol.

Bij foto’s kun je een diashow afspelen, wat alweer tot nieuwe toepassingen heeft geleid. Maak een aantal vierkante plaatjes met informatie over jezelf en laat die als een diashow afspelen wanneer je een conferentie of beurs bezoekt. Anderen kunnen dan je portfolio, je contactgegevens of andere informatie zien.

Er is nog een andere mogelijkheid: in het instellingenmenu bevindt zich een optie voor tv-out. Je kunt op de iPod nano de foto’s in origineel formaat opslaan en daarna via een speciale kabel op je tv afspelen als diashow. De foto’s worden standaard met Ken Burns-effect getoond, maar dit kun je ook uitschakelen.

ipod-nano-6GWat video’s betreft is er iets vreemds aan de hand: het is niet meer mogelijk om video’s af te spelen op de kleine iPod. Als je een videopodcast met de iPod nano synchroniseert krijg je wel de bijbehorende audio te horen, maar het beeld is een stilstaande foto die gedurende hele podcast niet wijzigt.

De iPod is ontstaan als muziekspeler en ook die functie komt uitgebreid aan bod, al is het alleen maar vanwege de losse apps waarmee je naar genre, artiest of album kunt bladeren. Bij het spelen van een nummer kun je via de ‘app’ Huidige altijd terug naar het huidige nummer. Je ziet tijdens het afspelen de albumhoes en als je op het scherm tapt zie je ook de controls voor pauze, vooruit en achteruit bladeren. Door te swipen kom je op een tweede scherm, waar je opties vindt als Genius, herhalen en shuffle. De shuffle-functie is ook beschikbaar door de iPod nano gewoon te schudden. Een optie om de muziek te waarderen heb ik niet kunnen vinden. Wel kun je door een nummer spoelen (scrubben) als je een bolletje over de tijdlijn beweegt, net zoals je op de iPhone gewend bent.

De accuduur van deze iPod nano is van een aantal factoren afhankelijk: hoe vaak zet je het scherm aan, hoe helder heb je het scherm afgesteld? Bij normaal gebruik gaat de batterij zo’n 20-25 uur mee. Apple noemt zelf een batterijduur van 24 uur bij het afspelen van muziek. Gebruik je de nano als miniatuur digitaal fotolijstje, dan is de batterij in zo’n 6-8 uur leeg.

Score

8

iPod nano 6e generatie

iPod nano 6e generatie

€159

Voordelen +

  • Intuïtief om te bedienen
  • Ook te gebruiken als horloge (met speciaal bandje)
  • Mooi design
  • Prima geluidskwaliteit

Nadelen -

  • Je moet veel scrollen om te navigeren
  • Geen extra apps verkrijgbaar
  • Voor sommige mensen te klein

Conclusie iPod nano review

In vergelijking met de vijfde generatie iPod nano heeft Apple een aantal functies weggehaald: er is geen speaker en microfoon meer, geen videocamera en ook geen mogelijkheid om video’s te kijken. In plaats daarvan heb je een touchscreen met apps gekregen, die je naar eigen voorkeur over de vijf aanwezige homescreens kunt verdelen. Maar nieuwe apps toevoegen is niet mogelijk. Eigenlijk zit ik te hopen dat de iPod nano gehackt wordt, zodat er allerlei homebrew apps op geïnstalleerd kunnen worden. De kans dat Apple zelf nog extra apps uitbrengt, is niet zo groot.

ipod-nano-6GAls je de iPhone gewend bent is de iPod nano een miniatuuruitvoering van alles. Hetzelfde instellingenmenu, maar veel minder opties. De schakelaars en knoppen, het gedrag van de icoontjes, alles doet aan de iPhone denken. Maar met één belangrijke beperking: je kunt zelf niets eraan uitbreiden of aanpassen. Ik vind de iPod nano leuk om erbij te hebben, als horloge en als mp3-spelertje als je je iPhone niet wilt meenemen (bijvoorbeeld tijdens het sporten). Door de clip, het vierkante formaat en het lichte gewicht is dit een apparaatje dat je makkelijk meepakt. Maar als je al een iPhone hebt kun je daar net zo goed muziek mee afspelen – met veel meer opties.

iPod nano kopen

De iPod nano is momenteel niet meer verkrijgbaar in de Apple Store. Wel kun je tweedehands exemplaren op de kop tikken via Marktplaats, eBay en andere sites.

Bekijk ook
iPod nano

iPod nano

De iPod nano is een kleine mediaspeler waarmee je muziek kunt luisteren. Wat moet je weten over de iPod nano en is dit model nog de moeite waard om aan te schaffen?